Ha van egy rendes szakmád, becsüld meg. A rádiózás meg legyen a szerelmed. A műszerészek kenyere nagyon vékony lett, a sok eldobható kínai gagyi miatt. Ha egy telefon 10 ezer a boltban, 3 -ért már nem csináltatja meg a páciens. Eldobja és újat vesz.
Viszont ha rendesen tudsz keresni a szakmáddal, abból futja a hobbira. Mert feneketlen kút tud lenni az is. A bütykölésre meg széles a panoráma. A net korlátlan tárháza az építenivalók leírásának. Rengeteg kitben megvehető dolog van, amivel lépésenként lehet belejönni a fizikai megvalósításba.
A neten olvasd az amatőr fórumokat külföldön is.
Ezenkívül minden év júniusának utolsó hétvégéjére írd be a naptáradba a Friedrichhaven-i amatőr találkozót és BÖRZÉT.
Üdv Tibor! Kimentem szentélyembe egy kicsit "turizni", mert felcsigáztátok TFD-vel a kíváncsiságom. Valóban olyant, mint amit említetté találtam a kártyák között. (Nem ilyet keresek.) De találtam mást is! (Ami eddig nem nagyon tünt fel!) Egy asszem háló-kártyán egy 20 megás oszcit, egy másik vezérlő kártyán 2db 10.0000-megás kristályt, valamint egy 16.0000 megás, és egy 9.6 megás kristályt. Van letermelhető 28, és 40 lábú IC foglalat jópár, egy csomó tantál-kondiról nem is beszélve! Ah! Nagyon jó turkászás volt. Öreg Csóka
Ferritgyöngyök régi bontani való PC (főleg I/O) kártyákon szoktak előfordulni. Az a jó, ha "csörög" mikor megrázod a panelt,
Azok elég nagy darabok, van egy centi a hosszuk, és 3-4 mm az átmérőjük. Adott esetven, egy UHF-sávi előerősítőnél ez nagy lahet, vannak arra szép picik is. Friedrichshafenben szoktam látni, amit pedig ott szoktam látni, az Horváth Lacinál is van (Gigatech)
Üdv Imre! No, nem adtam könnyen! Találtam egy freemailos címüket is. Írtam oda is, duplikázva a másik címmel, elkűldtem, és még nem jött hibaüzenet. Lehet, hogy célbaérek náluk? Öreg Csóka
Van én nékem már rendes szakmám. Az utóbbi három évben viszont szó szerint szerelmes lettem a rádiózásba. Lett hívójelem, távírózom, egyszerű vevőkészüléket csnálok, stb. 35 éves vagyok...
Mit csináljak? Jelentkezzek a Kandóra? Vagy legyek műszerész? Egyáltalán van még rádió műszerészet? Lennék én távírász, ha a hajdan volt szép szakmát nem nyelte volna el a technika. Lázban égek, ha csak figyelhetem a távoli állomások munkáját, vagy ha látok egy kapcsolási rajzot, és érzem , hogy rögtön meg kell építenem.
Nem vagyok ezzel egyedűl, tudom. Ha van valakinek ötlete,egy bávált " gyógyír " eme " betegségre" és persze ki nem nevet, írjon.
Szia Imre! Természetesen, de sajna a levél "visszapattant". :-( (Anélkűl, hogy árat tudtam volna, mindjárt rendeltem is egy tucatot. Nagyon ajánlott a használata minden nagyobb erősítéssel bíró fokozatnál, a gerjedések ellen.) Gyuri
Ferritgyöngyök régi bontani való PC (főleg I/O) kártyákon szoktak előfordulni. Az a jó, ha "csörög" mikor megrázod a panelt, mert akkor azok nincsenek összeragasztva a rajtuk átvezető drótdarabbal, könnyű őket kitermelni. Ha lesz egy kis időm, akkor kicsámpázok a műhelybe és megtúrom a lomot, szerintem kell lennie. Ha találok, akkor szivesen küldök.
Minden két lap között szilikonos fólia, az egész egy lapos légmentesen záródó dobozban és hûvös, sötét helyen (ami adott esetben a pince...). Mindenesetre megnézem, használható-e, aztán szólok.
Ferritgyöngy? Azokat nem megkínzott telefonkagylók nevelik a szénmikrofonjukból? Azt hiszem, a vas-szén állapotábrán láttam e kegyetlenkedésről statisztikákat.
Uraim! Kéne megint kis segedelem. Dobozolom (gyűjtöm) leendő RIG-em anyagát. Most épp elakadtam egy "ferrit-gyöngy" nevű alkatrészecske fellelésében. A vevőm bemenő fokozata egy sávszűrős-előerősítős kapcsolás, és ott a gerjedésre való hajlamot egy a D-FET d-kivezetésére ráhúzott ferrit-gyönggyel akadályozza meg a konstruktör. (Békebeli NDK-s kapcsolás.) Nos, szükségem volna pár darab ilyen ferrit-gyöngyöcskére, de sajna a keresése eddig nem vezetett eredményre. Tippetek a feltalálására? Esetleg "bótolás"? Üdv Mindenkinek: Öreg Csóka
Köszi, nem a progi lett volna a gyenge pont, csak egyszerűbben akartam megoldani, hogy ne kelljen kioperálni a műszert. Az osztás maradt, csak a számozást kellett átírni.
Üdv! Hát ez szomorú! Biztos az új technikák előretörése eltemette, ill. elsorvasztotta. (Foto, transzferfólia.) :-( Nincs más hátra: Gyakorolni kell a vasalást! :-) Öreg Csóka
Tóni, nemrégiben forgott itt egy program, ami alkalmas műszerskála rajzolására, azt próbáltad? Ismered? Ha elkerülte a figyelmedet, megpróbálom visszakeresni
Sajnos az Alfaset/Letraset dolog úgy néz ki, hogy meghótt. A nevezett Bajcsy Zs. úti boltban (az Arany János utcánál) csak néztek rám, mit akarok. Egy régi dolgozó nagysokára előhúzott egy öreg dossziét, amiben voltak még maradék ívek. Vettem, de teljesen szárazak, töredezettek voltak, kuka.
Elküldtek művészellátó boltba, na ott mégcsak nem is hallottak ilyenről.
Mindenütt azt mondták, a számítógépes nyomtatás világában nem kell senkinek.
Endschulding!!! Lányos zavaromban el is feledtem mondani a plexire, hogy "Hurrá, meglészen az anyaga az antennám elemtartó-szigetelőinek!!! Micsoda szigetelőket fogok én tudni abból kifaragni!" :-))
Látom, gépközelben vagy. Felhívlak bakelit- ügyben, mert lett mellé egy másfél méteres, jó húsz centi széles, majd másfél centi vastag plexi is... Ha nem baj...
Hát nyomozgatok a dolog után.... A 2006-os év nyarán a Hobbi Elektronika fórumában az egyik topiklakó emlegeti, hogy vásárolt az általam említett hely környékén, vagy ugyanott, de Ő már az Arany jános uton emlegeti a boltot. (Valahol a 3-as Metró vonalán.) Mit nem adnék, ha ráakadnék úgy, hogy még létezik, és vásárolható.... Öreg Csóka