Keresés

Részletes keresés

Soká Creative Commons License 2006.01.21 0 0 151
Komolyan gondoltad, hogy gyorsan veszek is egyet, vagy csak lehagytad a szmájlit?
:-)

(most a napokban kell majd egy kicsit esztergálnom, utána talán visszatérek a korábbi, félbehagyott témára)
Előzmény: drehás (150)
drehás Creative Commons License 2006.01.21 0 0 150

Nagyon sajnálom,hogy igy döntöttél,mert akkor én kitöl kérhetek kölcsön marót?

Előzmény: Soká (149)
Soká Creative Commons License 2006.01.21 0 0 149
Az-az igazság, hogy ha már ennyi pénzt szeretnék elkölteni, akkor inkább valami nagyobbat vennék használtan. De leginkább csak a szemem kívánja, nincs rá nagy szükségem.
drehás Creative Commons License 2006.01.20 0 0 148

Soká: itt az ideje,hogy elöteremtsd az árát.Ha megvan a gép,légyszives szólj,majd kölcsönkérem.OK?

Előzmény: Soká (146)
G-fourty Creative Commons License 2006.01.20 0 0 147

Szerintem elfelejteni könnyebb, én is azon vagyok :-)

Előzmény: Soká (146)
Soká Creative Commons License 2006.01.19 0 0 146
Hát, igen... csak az árát tudnám feledni...
vagy előteremteni:-))
Előzmény: G-fourty (145)
G-fourty Creative Commons License 2006.01.19 0 0 145
www.wabeco-remscheid.de
www.arzenal.hu
Előzmény: Soká (142)
optikus Creative Commons License 2006.01.19 0 0 144

Nekem a lentebb emlitett proxxon van. Nem nagy de amire itthon kell arra eleg. Muanyagot es alut szoktam marni vele. Nem egy nagy termelekenysegu darab de azert kis fogasokkal eddig mindent meg tudtam oldani vele.

Igy nez ki:

http://www.proxxon.hu/proxxon/www/main.php?goto=4&kod=20.165

(Az arat ne nezzetek mert az nem az egesz keszuleke hanem csak a motore, az egeszet nem talaltam, valahogy reszekre van bontva (motor+asztal+oszlop+motorfelfogatas) de nincs minden resze az arjegyzekben...)

drehás Creative Commons License 2006.01.18 0 0 143

Igen,van.Nem Magyarországon,én egy USA Web oldalon láttam,kb400$+vám+szállitási költség+áfa.Ugyhogy lemondtan rola.Ráadásul a foto alapján azt sem lehet megitélni,hogy mit tud

Soká Creative Commons License 2006.01.18 0 0 142
Van egyébként hobbi szintű fémipari maró? (most nem arra gondolok, ami az esztergapadra telepíthető)
Előzmény: drehás (141)
drehás Creative Commons License 2006.01.17 0 0 141

Jó neked,nekem sajnos nincs marogépem,sokszor nagyon hiányzik,de nagyon drága,még hobbi szintü is.

Előzmény: optikus (139)
drehás Creative Commons License 2006.01.17 0 0 140

Én azt nem vitatom,de nekem egy ukrán gyártmányu padom van és ahhoz egy sima 3 pofás amerikánert adtak.Jó lenne,ha lenne 4 pofás állithatom.

Előzmény: PETYUS (138)
optikus Creative Commons License 2006.01.17 0 0 139

Valoszinuleg nem ki reszeles, de en igazabol marogepre gondoltam... (nekem van egy kicsi amivel max. 6-8mm-es nutokat meg tudok csinalni). Pofakat is marni gondoltam. Elozo melohelyemen volt ilyen tarcsa (igaz 400mm atmero) es azon muanyagbol voltak a pofak alulrol imbusszalcsavarral lehetett megszoritani, ennek ellenere eleg sok mindenre hasznalhato volt.

Előzmény: drehás (137)
PETYUS Creative Commons License 2006.01.17 0 0 138
A Ferm MD 500-hoz adott négypofás tokmány pofái is külön-külön állíthatók.
Előzmény: drehás (133)
drehás Creative Commons License 2006.01.17 0 0 137

Valoban meg lehet a nutokat házilag csinálni,de rettentő macerás.Sokat kellene reszelni.Arra is kiváncsi lennék,hogy a pofákat hogyan csinálnád meg házilag?

Előzmény: optikus (134)
drehás Creative Commons License 2006.01.17 0 0 136

/Amennyiben a fenés nem segit,javaslom,hogy a fejet vidd el egy élezőmühelybe.

Egy mühelyt tudok,sajnos a pontos cimét nem,de könnyen megtudod találni:

Üllöi ut-Iparmüvészeti Muzeum oldalánál az első keresztutca a Högyes Endre u.

Ha az Üllöiröl befordulsz bal oldalon egy pincehelységben van a mühely.Érdemes velük megéleztetni,mert nekik megvan hozzá a megfelelő felszerelésük,és szaktudásuk.Ennyit tudtam segiteni.

Azért másoltam át ezt a szöveget,mert a marok köszörüléséröl volt már szó.Lusta voltam mégegyszer leirni.Talán tudtam segiteni

Előzmény: petike23 (135)
petike23 Creative Commons License 2006.01.17 0 0 135

Szervusztok !

1.) Acélfelület barnítására/feketítésére milyen receptet használtok ?

Én a "tömény NaOH odlat (40%) + 10% NaNO3 + 10% NaNO2 -ben 130 fokon melegíteni" és a "szilikonolajban 300 fokon" recepteket ismerem.

2.) Kicsorbult volframkarbid homlokmarót (d:6 mm) tudnak valahol köszörülni ?

Üdv: Péter

optikus Creative Commons License 2006.01.17 0 0 134

Ja marogep nem art... de talan 6-8mm-csavaroknak a nutokat meg hazilag meg tudom oldani (amik alulrol a pofakat rogzitik). Vas tarcsam is van valahol bar lehet hogy eleg egy textilbakelit vagy alu tarcsat csinalni. Lehet kapni keszen is csak eleg draga.

Piacra kene mar kimenni, de mostanaban orulok ha hazamehetek... Esztergalgatnom is kenem mar nehany alkatreszt de nincs ra idom:(((

Előzmény: drehás (133)
drehás Creative Commons License 2006.01.16 0 0 133

Amit hozzászólásodban emlitettél,hogy:  "Tervben van egy univerzalis tarcsa elkeszitese amin korben a pofakat egymastol fuggetlenul lehet mozgatni",az egy siktárcsa.Nekem is nagyon hiányzik,de nincs hozzá megfelelö gépparkom,hogy meg-tudjam csinálni.Ezért gondolkodom a fábol készült felfogokban,mert az könnyebben legyártható,akár otthon is,és nem kell hozzá komolyabb/pl.maro/gép.

A foton látható tárcsát én faesztergán csináltam,mert sokkal könnyeb elkésziteni,mint egy fémesztergán.

Előzmény: optikus (131)
drehás Creative Commons License 2006.01.16 0 0 132

Azért nem keskeny a falvastagság,mert ami a fotokon nem látszik,az anyagvastagság 5mm.Mint bizonyára felismerted,a felfogandó motor egy nyomtatoból származó léptető motor.A felerősitése a négy sarkánál csavarokkal történik.Gondolom,azt a terhelést,aminek ki van téve,simán elbirja.

optikus Creative Commons License 2006.01.16 0 0 131

Celszerszamokat befogokat stb. eleg surun kell kreativkodni (no persze ha nem csavargyaros a szakmank hanem inkabb hobbiesztergalyos:)))

En pvc rudbol/csobol esetleg alubol szoktam ilyeneket kifarigcsalni. Tervben van egy univerzalis tarcsa elkeszitese amin korben a pofakat egymastol fuggetlenul lehet mozgatni.

Egyebkent a ragasztos kitoltos modszer optikai gyartasban nagyon surun alkalmazzak, bar ott nem lehet nagy a nyiro ero viszont lehet nagy a nyomas (pl. leppelesnel polirozasnal). Ragasztokent gipszet (ha sok helyet kell kitolteni) vagy pedig ragasztoszurkot hasznalnak (ez a gyakoribb).

Soká Creative Commons License 2006.01.16 0 0 130
Na, gratulálok!

(az egyetlen amit kevésbé találok szerencsésnek, hogy eléggé szűkre szabtad az L vas hosszát így a kör és a szélek találkozásánál (főleg az alsó két ponton) eléggé elgyengült az anyag... Persze a gyakorlatban megjárja, azt hiszem.
Előzmény: drehás (129)
drehás Creative Commons License 2006.01.15 0 0 129

Azt hiszem,megtaláltam a megoldás "szabályos" modját.Megprobálom képekben elmondani            

felfogo szerkezet hátulrol                        u.a. elölröl       

munkadarab felfogása                       kiesztergált m.darab

Soká Creative Commons License 2006.01.14 0 0 128
"Ezt a megoldást soha nem alkalmaztam,és nem is láttam alkalmazni,persze attol még létezhet."

Az létezik, amit megvalósítunk :-)
én sem láttam még ilyet, de miután nem ismerem a megoldás "szabványos" módját, hát kitaláltam valamit...
De mint említettem, én a te konkrét esetedben körbefúrkálnám sűrűn azt az L vasat, lombfűrésszel körbe"szaladnám" (esetleg hidegvágó és kalapács) az egyenetlenségeket pedig ledolgoznám egy esztergába fogott, a lyuknál kisebb méretű köszörűkővel. Az adott feladathoz ez megfelelő lehet.
De mondok egy harmadik megoldást is: elviszed valamelyik lézeres vagy plazma vagy vizes vágással foglalkozó céghez és megcsinálják. (ez persze már nem házilagos technológia és nem is forgácsolás)
Előzmény: drehás (127)
drehás Creative Commons License 2006.01.14 0 0 127

Teljs mértékben egyetértek veled abban,hogy a ragasztos megoldás nem a mi gépeinkre való.Igazad van abban is,hogy elég bonyolult és macerás megoldás lehet.

El kell,hogy áruljam/bár nem titok/,hogy az egyik tanult szakmám vasesztergályos.

Ezt a megoldást soha nem alkalmaztam,és nem is láttam alkalmazni,persze attol még létezhet.Az amorf alkatrészek megesztergálására/megmunkálására/ találták fel  és

alkalmazzák a különbözö fémmegmunkálo gépeken a siktárcsát,amelynek mind a négy pofája külön-külön állitható.Sajnos az én gépemhez ilyet nem adtak.Azért a problémát megoldottam.és a késöbbiekben be is fogom mutatni.

Előzmény: Soká (126)
Soká Creative Commons License 2006.01.14 0 0 126
"Gondolom,a ragasztos megoldást viccnek szántad."

Eszemben sem volt.
Egyébként persze szoktam viccelődni, oda teszek is szmájlit, a biztonság kedvéért.

Persze a "ragasztós" megoldás nem elsősorban a te munkadarabodra és a mi műszerészesztergánkra vonatkozik.
Vannak olyan bonyolult formájú munkadarabok (például egy amorf ipari alkatrész vagy egy figurális kisplasztika) amit igen nehéz megfogni, rögzíteni. Ezen el tudom képzelni a következőket: a megmunkálás tengelyében a munkadarabra felragasztunk egy ideiglenes rudat. Ezt befogjuk egy oszlopos fúrógépbe. Alatta a tengelyhez igazítva pozícionálunk egy akkora csődarabot, amibe bele tudjuk ereszteni a munkadarabot. Ezután feltöltjük a csövet (ezt még ki kell találni) pl. műgyantával vagy más merev és terhelhető anyaggal és máris kész a befogott munkadarab. ( később mechanikusan, hővel, vegyszerrel eltávolítható a kötőanyag)
(persze lehet finomítani a dolgot, ne kerek cső legyen hanem hatszögű - lényeg az, hogy véletlenül se tudjon elfordulni a csőben a munkadarabunk.)
Ha most az mondod, hogy ez túl macerás, vagy nem életszerű, akkor tudnék ellenpéldát mutatni.
Egy nehezen befogható üreges tárgyat adtam oda egy marósnak. A feladat az volt, hogy a rajta lévő 20 forintos nagyságú lyukat felszabályozza és menetet fúrjon bele. Sikerült jó ferdén megoldania a dolgot, amivel hazavágta a tárgyat. Ő méltatlankodott, hogy órákat elszórakozott vele, én meg inkább nem mondtam neki, hogy most 3-4 hetes munkámat döntötte romba...
Akkor már inkább dolgozok még fél napot egy körülményes megfogási technikával, de legalább nem adok alkalmat a célszakinak, hogy mindent elrontson...
Előzmény: drehás (125)
drehás Creative Commons License 2006.01.14 0 0 125

Köszönöm az ötletet,ez már egy nagyobb esztergapadon kivitelezhető lenne.

Sajnos nálam nem,mert ahhogy irtad,ezt az igénybevételt a főorsom nem viselné el,az egész pad beremegne.

Különben?-Különben nincs semmi.A valami mást mindnyájunk okulására irtam,mert hasonlo problémával bárki találkozhat.Gondolom,a ragasztos megoldást viccnek szántad.Ugylátszik,igazam volt,mert a második ötleted kivitelezhető ott,ahol a gép ezt elbirja.

Mégegyszer köszönöm az ötletet.

Előzmény: Soká (124)
Soká Creative Commons License 2006.01.14 0 0 124
"Javaslom,hogy találj ki valami mást."

Különben? ;-)

Na, kitaláltam valami mást. Feltéve ha jól értem mi is a feladat, és az a nagy lukacska merőleges lesz az L hosszabbik szárára...
Fogod a munkadarabot és bejelölöd a leendő 56-os furatot, majd a közepére fúrsz egy lyukat. Ezek után fogsz egy nagyobbacska rúdanyagogot szépen síkra leesztergálod a végét és a közepére szintén fúrsz egy lyukat, majd ellátod menettel. Ezek után erre felcsavarozod a megmunkálandó darabodat és a biztonság kedvéért egy másik ponton is összefúrod, összecsavarozod, vagy csak "megstifteled" őket, hogy véletlenül se tudjanak elfordulni a forgástengelybe került csavarozás mentén. Ezek után óvatosan leszúrod 56-ra úgy, hogy a végén a kész munkadarab "leessen". Persze, hogy a főorsó, hogy viseli el az ilyen excentrikus munkadarabot azt nem tudom.
De végtére is Te vagy a Drehás! :-)

Ha így sem megy, akkor marad a sűrű körbefurkálás és lombfűrész, netán egy marós szakiparos.
Előzmény: drehás (121)
drehás Creative Commons License 2006.01.13 0 0 123
na.
drehás Creative Commons License 2006.01.13 0 0 122
Megprobálom ujbol felrakni a fotot,talán most sikerül

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!