Kimondottan adatátvitelre fenntartott sáv, szolgáltatni is szabad, sőt a szolgáltatók nagy része ezt használja, eredményesen. Telekhatár-monopóliumról jogszabályt még nem hallottam.... üdv.
a 2,4 Ghz-es sáv szabályosan forgalomba hozoztt berendezésekkel és a hozzájuk tartozó gyári (ú.n. "dedikált") antennákkal szabadon használható adatátvitelre.
Más antenna nem használható!
Viszont akár jogi, akár magánszemély más számára hozzáférést ad, akkor ú.n. szolgűáltatási engedélyt kell szereznie - bejelentés köteles.
(Egyéb iránt a típusengedély fogalmát már 2001-ben eltörölték.)
Kérdésedre visszatérve:
a jogszabály(ok) nem határoznak meg kitételt az adatátvitel tartalmára (lásd: 6. old., Megjegyzések, 2. pont). Az lehet hang, álló-, vagy mozgókép, folyamatszabályozó jel, stb.
Egy lényeges van: nem lehet analóg jel.
Ettől a ponttól kezdve nem lehet amatőr felhasználás sem.
Mindenképp csinálj egy próbapanelt. Azon a teljesen lefedett pozícióból fokozatosan, pl félpercenként egyre jobban húzod el a letakarást, miközben világítod. Így be tudod lőni a szükséges expozíciós időt. Előhívás nélkül is meglátszik, hol exponálódott ki. Megváltozik kicsit a lakk színe.
OFF (Ne idegesíts velük, az ilyenek teljesen lejáratják a környezetért való aggódás eszméjét - legalábbis számomra. Mert egy ideig hallgatod, azután legyintesz, hogy "hülyék vagytok, TEHÁT nem veszem fiyelembe a szempontotok" - és akkor ki a fene fogja megvédeni a gigantomániától meg a rövidtávú tervezéstől az emberiséget? A mérnököket sajnos a főnökök/részvényesek/stb fizetik, tehát eszközeik korlátozottak) ON
Koszonom szepen! Az elirasert elnezest kerek,..pedig atolvastam:) Mar fel is oldottam. Az elso positive 20-al befujt,fotozott nyak nem sikerult,eredmeny = 0.Semmi sem latszik:( Ugy latszik ez hosszu lesz:(
A tartalmat 3 dl, kb 50 Celsius fokos vízben oldjuk fel.
A lapokat szobahőmérsékletnél, (kb 20 Celsius fok) a fürdető kád (oldat) gyenge mozgatásával készítsük, majd folyó vízben öblitsük le, ill. ezt követően szárítsuk őket.
A felhasznált oldatot tartsuk zárva, védjük a levegőtől, mert az rontja a további felhasználását. A fotólakktól függően erősebb, vagy gyengébb oldatot használjunk.
Nagyjából ennyi lenne, de legközelebb a "mit lichter"-t "mit leichter"-nek írd, mert az előbbi mást jelent, és az "Entwiclerlosung"-nál is kimaradt egy k betű: Entwicklerlosung! ;-) (Ezt csak a vicc kedvéért írtam)
Megjott a vegyszeres rendelesem.Teljesen nemet meg lengyel a szoveg. Nemetet kiirtam ,legyszi segitsetek!
Inhalt in 0.3l Wasser von ca. 50C vollstanding auflosen.Platine bei Raumtemperatur (ca. 20C) mit lichter Badbewegung entwickeln und unter flieBendem Wasser abspulen - evtl. trocknen.Angesetzte Entwiclerlosung versclossen halten,da sie an der Luft abstumpft.Je nach Photolack,starkere oder schwachere Losung ansetzen. Annyit sejtek hogy 50C -n kell vizben feloldani es 0.3 l lesz belole.
Hát, ahogy ismerlek, egy hét múlva jobban teszem ha a rohamsisakomban járok - árnyékolásként:-)
Pár éve találtam a neten egy komplett építési leírást egészen részletes rajzzal, és ki is nyomtattam, de most nem találom a linket. Itt van helyette egy másik egyszerűbb cikk: http://lea.hamradio.si/~s57uuu/mischam/magnetr/index.htm
Hát, éppen ez itt a dilema lényege. Ha amatőrként használom, akkor korlátozva van a közlemény tartalma, míg teljesítményben használhatom az amatőröknek megengedett mértéket, ami jóval több mint a 100mW. Viszont a szórt spektrumú üzemmód nincs engedélyezve, bár kifejezetten tiltva sem (nincs korlátozva, hogy milyen időközönként válthatok frekvenciát - és akkor ugye a másodpercenkénti száz is lehet :-). Ha csak civil jogon használom a harmonizált sávú eszközt, akkor köt a 100mW-os korlát (ami lehet, hogy ERP), viszont a közlemény tartalma bármi lehet. De fél füllel hallottam valami tiltást az ilyen eszközök "kültéri" alkalmazására. Azt tudom, hogy a mikrohullámú sütő magnetronjával jogszerűen lehet nyomatni az amatőr TV adást - van is építési leírás róla a neten.
Szerintem csak annyira, mintha az egészségügyi problémáidat (gyereknevelésit, munkahelyit, stb.) beszéled meg 145MHz-n - kivéve, ha azon a szórt spektrumon is csak műszaki közlendőid vannak..
Egy dolog beüthet. Nem tudom, hogy a 100mW az sima kimenő vagy ERP. utóbbi eset rossz, tekintettel a parabola 20-25dB(i) nagyságrendű nyereségére. (Modjuk 0.6-os tányérral, ránézésre becsülve)
Szia "Földi"! Semmit nem sért, ugyanis a 2.4 GHz freki ezen tartománya SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ! (Ezért is telepítették ide a mikrohullámú netet. Van a környékemen olyan megoldás is (még él) hogy saját hálót csináltunk egymás között, és kedvenc játékainkat (multiban MOHAA, CoD, stb...) ezen a hálón játszottuk. (Még arra is vetemedtünk, hogy egyikünk előfizetését a netre költségkímélés okán megosztottuk hat felé. :-) De ez kicsinyt hosszú, és nem fényeztük magunkat sefelé, ill a még alacsonyabb előfizetés elérésére nem toboroztunk be másokat.) Szoval: Saját hálót csinálhatsz magadnak. Jegyzem még meg az 5 giga is már ilyen szabad freki (tudtommal), amire már láttam rádiós hálókártyákat is, meg antennát is. (Bár azt szerintem pár óra alatt bárki amatőr csinál magának. :-) ) Öreg Csóka
Egy kérdésem vala. Ha egy 100mW-os 2.4 GHz-es tipusengedélyes eszközt parabola antennával és internettől teljesen függetlenül szórt spektrumú beszédátvitelhez használnék telekhatáron túlra .... az sértene-e bármilyen szabályt?