Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2006.02.28 0 0 17183

...az hogy a háttérsugárzást összekevered a vonatkoztatási rendszerrel...

 

Arra is kíváncsi lennék, mit gondol iszügyi, milyen lehet a háttér a távoli galaxisoknál. Ha az egy abszolut háttér, akkor elég érdekesen alakulna a helyzet. A galaxis nagy sebességgel távolodik. Vajon azt gondolja, akkor az a galaxis nagy sebességgel mozog az ottani háttérhez képest? És gamma sugarak bombázzák? :-) 

Előzmény: NevemTeve (17178)
Gergo73 Creative Commons License 2006.02.28 0 0 17182
egyszerre gyorsabban: akarom mondani egyszerre lassabban (ami a relativitáselméletben a gravitáció következménye), elnézést a nyelvbotlásért
Előzmény: Gergo73 (17181)
Gergo73 Creative Commons License 2006.02.28 0 0 17181
A GPS műholdon tartózkodó megfigyelő szerint az egymáshoz közeli földi órák egyszerre járnak, egyszerre gyorsabban, mint a GPS órája. Ennek semmi köze ahhoz, hogy látják-e vagy sem az órát. Ezt mondja a relativitáselmélet és nem is mondhat mást, hiszen nincs ellentmondás az elméletben (kár a gőzért).

Értsd már meg, hogy a relativitáselmélet egy konzisztens matematikai modell (érted egyáltalán azt a szót, hogy konzisztens?), amiben kiszámolhatók konkrét szituációk, pl. a GPS sztori a földi megfigyelő szerint vagy a GPS sztori a keringő megfigyelő szerint. Persze első lépésként a valódi szituációt meg kell jeleníteni a modellben, ami nem feltétlenül egyszerű feladat. A modellben a megfigyelők nem pislognak órákra meg mérőrudakra, hanem az axiómák következményeként történnek a dolgok. Az axiómák következményét persze sokszor baromi nehéz megállapítani, de nem azért mert a modell hibás, hanem azért mert a matek nehéz. (Pl. az egész számok standard axiómái baromi egyszerűek, mégis nagyon egyszerű kérdésekre nem tudjuk a választ, pl. 2000 évvel ezelőtt felmerült a kérdés, de máig nem tudjuk, hogy van-e olyan páratlan pozitív egész szám, ami megegyezik a nála kisebb osztóinak az összegével.) Aztán össze lehet hasonlítani, hogy a valóságos szituációk mennyire hasonlóak a modellben kiszámolttal (kikövetkeztetettel). Az a gond, hogy soha nem matekoztál életedben (ez világos a beszólásaidból), ezért nem érted, mit jelent modellezni valamit, definiálni a fogalmakat az alapfogalmakból, következményekről beszélni és azokat levezetni az axiómákból stb.
Előzmény: Astrojan (17176)
mmormota Creative Commons License 2006.02.28 0 0 17180

Nem semmi. A meg nem értés hihetetlen magas szintjére jutottál el. Nem is sejtettem, hogy ennyire is lehet nem érteni valamit... :-)

 

Előzmény: Astrojan (17176)
vrobee Creative Commons License 2006.02.28 0 0 17179
Az órákat távolról is le lehet olvasni.
Csodás ez a tudomány, nem?
Előzmény: Astrojan (17176)
NevemTeve Creative Commons License 2006.02.28 0 0 17178
Neked kellett volna vonatkoztatási rendszert prezentálni, de nem tudtál... az hogy a háttérsugárzást összekevered a vonatkoztatási rendszerrel, elég világosan mutatja hogy a természettudomány alapfogalmának, a 'modell'-nek a mibenlétével sem vagy tisztában...
Előzmény: iszugyi (17163)
NevemTeve Creative Commons License 2006.02.28 0 0 17177
Szerintem meg sokan tudták, azaz spekulatív alapon gömbalakúnak tartották (mivel a gömb a 'legtökéletesebb' test), másoknak viszont az volt a megalapozott elméletük, hogy gömbalakú.
A két felfogás közötti különbség ebben a topikban is jelen van: Hulisz56 tudja hogy a rel.elm hülyeség, a többiek viszont csak elfogadják az elméletet (persze csak amíg nincs jobb, vagy nem látnak korrekt cáfoló kísérletet).
Előzmény: vrobee (17173)
Astrojan Creative Commons License 2006.02.28 0 0 17176

Az idődilatációra sincs szükség olyan közvetlen kísérletre, mint amit követelsz.

 

Elvégzem nektek a kisérletet, ingyen:

 

A relativisztikus hosszkontrakció nem valóságos hanem egy illúzió, minden kétséget kizáróan csupán látszólagos. A hosszakkal a valóságban semmi sem történik, hogyan is történhetne hiszen erőhatás nem éri a tárgyakat. A koordinátákat pedig amúgy sem érheti erőhatás (csak tárgyakat).

 

Vegyünk 3 db UTC órát, a földön egyformán járjanak. A 3. órát letakarom a kezemmel, csak én láthatom, a GPS nem látja, ez egy etalonóra.

 

Az 1. órával együtt szállj fel a GPS-re és figyeld a Földön maradt 2. jelű UTC órát a műholdról, mit látsz ?

 

1. azt látod, hogy a földi 2. jelű óra gyorsabban jár mint a GPS (1) órád

  a. ezért megállapítod, hogy a valóságban is gyorsabban jár

  b. csak úgy látod (a valóságban semmi befolyással sincs a 2. órára az, hogy nézegeted a műholdról)

 

2. azt látod, hogy a földi 2. jelű óra egyformán jár a GPS óráddal

  a. azt gondolod, hogy valóságban is egyformán jár

  b. csak látszólag jár egyformán, föntről mindenesetre egyformának látszik

 

3. azt méred, látod, tapasztalod, hogy a földi 2. jelű óra lassabban jár mint a GPS órád:

  a. ezért mindenkinek azt hirdeted, hogy a földi óra járása megváltozott a valóságban, lassúbb lett

  b. csak látszólag jár lassabban (a valóságban nem).

 

4. Bármi más eset ami a relativisták fejében megfoganhat, mert ők kifejezetten értelmes magasabbrendű lények akik erre igencsak büszkék. Biztosan lesz olyan relativista, akinek a földi óra se nem gyorsabban, senem lassabban de nemis egyformán jár.

 

 

Nos a dologban az a rendkívül sajnálatos, hogy az előző 3 pont alapján nem tudod megállapítani a GPS-ről nézve, hogy a 2. jelű földi óra lassabban, gyorsabban, egyformán vagy valami más varázslatos módon jár mint az etalon földi 3. számú UTC óra, amit persze fentről nem láthatsz mert a 3. órát letakartam a kezemmel. Matt.

 

Ezt ugyanis csak egyedül az tudja megállapítani aki egymás mellett tartja a két kezében a 2. és a 3. órát. Ez a személy pedig bármikor ellenőrizheti: a 2. és a 3. óra egyformán jár ! Ezért kell a kisérlet. De már nem is kell...

 

Nagy összegbe mernék fogadni, hogy némely csekélyértelmű relativista most bedobja a Hafele Keatinget, a GPS-t vagy a müonokat az elektroncsomagokkal, esetleg a hegyre felvitt órákat mint a relativisztikus hatások valódiságának bizonyítékát. Vagy csak egyszerűen a szellemi képességeimet kérdőjelezi meg, az utolsó szó jogán ha már elfogytak az érvek.

 

Holden Szia, Veled vagyok. A fenti példa elsősorban neked szól, mert a többiek ezt úgyis képtelenek felfogni.. (Magnum56, Dulifuli, Gyula kivételek természetesen. Szóljon más is aki úgy érzi ide tartozik)

 

 

Előzmény: Gergo73 (17064)
vrobee Creative Commons License 2006.02.28 0 0 17173
Közismert?
Jöjjön közelebb, Safranek! :D

A görögök tudták, később a felfedezések korában a hajózók tudták, nagytöbbség (nemeseket, mindenkit beleértve) meg nem.
Előzmény: endre_d (17172)
endre_d Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17172
"Kicsit olyan ez a dolog, mintha egy középkori embernek kellene beadnod a "gömbölyű Föld" elméletet. A dolog tök hihetetlen, nem hiszi el. Hiszen az emberek leesnének a túloldalról!"

Ne viccelj. A kozepkorban kozismert volt, hogy a Fold gomb alaku (egyebkent mar Arisztotelesz tudta).
Előzmény: vrobee (17171)
vrobee Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17171
Holden! Figyu!

Az a baj, hogy nem érted, nekünk mi okozza az igazi kérdést.
Azt hiszem, hogy értem, hogy mi a gondod.
Namost egyvalamit higgyél el: a dolgot nem fogod megérteni anélkül, hogy végig nem számolod, meg nem érted magát a modellt.
Rá tudunk mutatni, hogy az érvelésed hibás (ld. mmormota hsz-a), de nem tudjuk végiggondolni helyetted, hogy összeálljon a kép.

A dolog ott kezdődik, hogy van egy meghökkentő kijelentés: a fény minden inerciarendszerben azonos sebességgel terjed.
Ezt tényleg nehéz lenyelni, de hát kisérletek sorozata inspirálta, hogy ezt elfogadjuk (szívesen elkerülték volna ezt a kijelentést, és nem 10 perc alatt ment le a fizikustársadalom torkán sem, ld. Nagy Károly előadása a Mindentudás Egyetemén).

Ez a dologban a szokatlan.

Ha ezt elfogadod, akkor onnan már csak pucér, nem is túl bonyolult matek. Elég hozzá a középsuli. És pillanatok alatt kijön minden. Ellentmondásmentesen. mindjárt írok erről is...[/size1]

És ami kőkemény támasza az elméletnek, hogy a következmények csodásan leírják a világot. [size1](a jól ismert határok között).


----

Kicsit olyan ez a dolog, mintha egy középkori embernek kellene beadnod a "gömbölyű Föld" elméletet. A dolog tök hihetetlen, nem hiszi el. Hiszen az emberek leesnének a túloldalról!
Pedig csak a kiindulási alapot kellene tisztázni: a dolgok nem lefelé esnek, hanem vonzzák egymást. Amint ezt megértik, meggyőződnek róla, hogy tényleg így van, összeáll a kép, és már nem kérdés, hogy miért nem esnek le a túloldalt.
Mint a tapasztalat mutatja, az új, szokatlan dolgokat nem könnyű elfogadni. Akkoriban is egyszerűbb volt máglyára küldeni egyeseket...
Előzmény: Törölt nick (17109)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17170
Mi van Tégla, kiugrottál a falból? De anyázni tudtommal ist nem anyázott senki, legalább én nem.
Előzmény: tegla (17169)
tegla Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17169
Kiváncsi vagyok, milyen mélyre süllyedhet még az érveléstechnikád. Most már szinte csakis anyázásokkal vagy képes reagálni az érvekre.
Előzmény: iszugyi (17168)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17168
Menj vissza az elemibe!
Előzmény: cíprian (17167)
cíprian Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17167
Mondtam már iszugyi, inerciarendszer az, amelyben csak valódi erők vannak, és nincsenek járulékos erők. Ez általános megfogalmazás, és nemcsak egyenesvonalú mozgásra érvényes, hanem a geodetikus mentire is.

Csakhogy tudnod kellene azt, amit nálunk minden kisiskolás már fújja: mi a valódi és a járulékos erő. :-)
Előzmény: iszugyi (17165)
Alectos Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17166
 Nyugi! Igyatok egy pohár vizet! :)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17165
Hülyeséget, engedd meg, Te mondsz!
Előzmény: mmormota (17164)
mmormota Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17164
Nem szórakoztató óvodás szinten ki tud nagyobb hülyeséget mondani játékot játszani. Sajnálom, nem vagy vitapartner. Ahhoz változtatni kéne színvonalon, mert ez a mostani elbukna a Turing-teszten.
Előzmény: iszugyi (17163)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17163
Te dobsz be elképesztő idétlenséget, mint pl. az inerciarendszert. Definiáld meg ha tudod!
Előzmény: mmormota (17162)
mmormota Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17162
Mivel sohasem adsz értelmes válaszokat, nem túl perspektivikus vitatkozni veled. Így a szokásos imamalomszerű ismétléseidre nem szoktam reagálni. Csak ha valami új, elképesztő idétlenséget dobsz be, mint pl. az inerciarendszeres...
Előzmény: iszugyi (17161)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17161
Mmormota elfogyott a szuszod?
Előzmény: mmormota (17160)
mmormota Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17160

Inerciarendszer a fizikai részecskékkel nem definiálható.

 

Gyök 3 a fizikai részecskékkel szintén nem definiálható.

Előzmény: iszugyi (17159)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17159
Inerciarendszer a fizikai részecskékkel nem definiálható.
Előzmény: egy mutáns (17155)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17158
"Én azt kérdezem: mi a pont, mi az egyenes, egyéb geometriai fogalmak.
Van-e a természetben pont? Van-e a természetben egyenes, kör? "

Már a ponttöltésnél kezdödik a baj. Csak azt tudjuk, hogy a töltéssürüség térintegrálja a egy véges értéket ad ki, mert a ponttöltést hordozó részecske helyét nem tudjuk pontosan meghatározni.

Előzmény: egy mutáns (17155)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17157

Tévedsz a mü+ = (P,e,p,E,p)  és a mü- = (e,P,e,p,E) és kb 10^-13 cm nagy.

 

Nem kel dagogni ha ezt kimondod!

Előzmény: NevemTeve (17154)
cíprian Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17156
Iszugyi nem tudja mi a tehetetlenségi rendszer.
Arra kérdésemre nem tudott válaszolni, hogy mi a valódi erő és a járulékos erő definíciója.
Előzmény: egy mutáns (17155)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17155

Hozzámakognék ehhez az inerciarendszer kérdéshez, mint afféle fizikálozó.

 

Az inerciarendszer fogalmát többen, többféleképpen megfogalmazták már, itt is és más helyeken is. Ezek a fogalmazások nagyjából ugyanazt takarják.

Ilyen szavak szerepelnek benne, mint magára hagyott test, helyben marad, egyenletes sebességgel mozog, egyenesvonalú mozgást végez, stb.  

 

Mindannyian tisztában vagyunk ezen megfogalmazások korlátaival.

Pl. azzal, hogy nincs magára hagyott test. Hogy egy test helyét nem lehet adott értéknél pontosabban megadni. Hogy az inerciarendszer, mint matematikai tér, a valóságban nem terjedhet minden határon túl.

 

Ettől még az inerciarendszer fogalma kiváló eszköz a fizikai világ bizonyos jelenségeinek a modellezése során.

 

Gergő azt kérdezte, mi a gyök(2), stb.

Én azt kérdezem: mi a pont, mi az egyenes, egyéb geometriai fogalmak.

Van-e a természetben pont? Van-e a természetben egyenes, kör?

 

Használható-e a pont és az egyenes, kör absztrakt fogalma a mindennapi életben vagy a fizikában a modellezésnél?

 

Van-e a természetben inerciarendszer? Használható-e az inerciarendszer bármelyik elfogadott definíciója a fizikában a modellezésnél?

 

Ha nem, miért is nem?

 

Üdv: egy mutáns

Előzmény: iszugyi (17085)
NevemTeve Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17154
Tippelhetek: pEppEEEpeeEEpp?
Előzmény: iszugyi (17153)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17153
Tudod-e egyáltalán miböl állnak a müonok?

Te ugyan érted-e milyen modell írja le a müonokat?
Előzmény: mmormota (17152)
mmormota Creative Commons License 2006.02.27 0 0 17152

Nézzük a müonos kísérletet. Ha úgy végeznénk el a kísérletet, hogy a müon keletkezésének pillanatában a Földön is létrehoznánk egy müont, akkor máris probléma van. A mozgó müon úgy látja, hogy a földi bomlik lassabban, a földön lévő úgy látja, hogy a mozgó.

 

Ebből tisztán látszik, hogy magát a matematikai modellt sem érted. Talán meg kellene ismerned, ahelyett hogy filozofálsz róla, és megpróbálod megdönteni, anélkül hogy egyáltalán lövésed lenne róla.

 

Nincs semmi probléma az általad vázolt kísérlettel, és szépen, elegánsan leírja a specrel. Hasonló eseteket korábban le is írtam neked. Ezt is elintézhetném pár sorban, de nincs értelme. Annak lenne értelme, ha te dolgoznád ki, mert akkor megértenél egy kicsit többet. Ha elakadsz, szívesen segítek.

 

 

Előzmény: Törölt nick (17109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!