Keresés

Részletes keresés

birogabor Creative Commons License 2001.04.07 0 0 1946
Hi mindenkinek!

Nagyon ül a fórum nem?
Van egy cikk az EDEN 325-ről a Semi-n! Tudjátok, ez az a belső szűrő amit nemrég vettem...
www.tar.hu/semicirculatus
Édesvízi
Egyebek
eden325.htm

Csak az nézze meg akit érdekel! :-))

ciao,
Biró Gábor (birogaborx)
Semi

birogabor Creative Commons License 2001.04.06 0 0 1945
Ahoj Mindenkinek!

Újra itt vagyok, mert nem bírok ellenállni a fórumnak!
Aquad köztünk van? Szeretném viszont látni, de lehet, hogy végleg elzavartátok! Én nem fogom megemlíteni neki, hogy jöjjön vissza közétek, mert ez a ti bulitok… Ha azt akarjátok, hogy okítson titeket, akkor dobjátok meg emillel! OK?
Más: Ha érdekel valakit komolyan a lecsepegtetős szűrőrendszer, akkor címezzétek p_zsola-t! Neki most dobtunk össze egyet…
A cikkek készülnek, amit írok, csak lassan… please wait

szucsr

OK, én is ezt vettem le, hogy erre gondolsz! Csak mi ezt nem így hívjuk… Most már így! J Szóval Tunze bácsi megint nagyot alkotott! Ez jó technika is lehetne, csak nem így! Kiváló ötlet, de nem jó a technikai háttér. Egyébként ez egy próbálkozás arra, hogy jobbat csináljanak, mint a vödrös szűrő és hasonlítson a szűrőházra. A bonyolultsága veszi el a funkcionális hasznosságát sajnos. Szóval akinek van rá pénze, az vegye meg, de hasonló árban már csinálhat szűrőházat is.

Nibiru

A csepegtetős szűrőről azért nincs leírás, mert azt csak szakember tudja tökéletesen megcsinálni! Minden esetre kell, hogy segítsen! Nincs rá „Do it yourself kit”! Kérdezd meg p_zsola-t, hogy mennyit leveleztünk, és mennyit telefonáltunk! Hú…
Leírást találsz itt: (úgy útálom leírni azt, hogy waterfall) www.waterfall.hu
Az akváriumomat sajna NEM tudod megnézni, mert a lakásom a saját váracskám, és az akváriumom az intim szférám… :-)) Amikor más szakember nézi, akkor olyan érzésem van, mintha a barátnőmet fogdosnák… Szóval meg tudod érteni? Ez már régi akvárium, csak most építettem újjá! (restauráció) Ácsoltattam hozzá fa keretet körbe, olyat mint az akvárium hőskorában, és klasszikusan szép lett. Főleg hogy így passzol a szoba hangulatába. Sikerült belesüllyesztenem a falba teljesen, és a szűrőházat is! Szóval ha valaki ránéz, akkor nem lát mást csak egy akváriumot, amelyben semmi technika sem látszik, csak a természet! Csak azért írom, hogy irigykedj egy kicsit! J
Szóval az akváriumom az az én álomvilágom, és csak ezért nem! Semmi más oka sincs.
Ha csak a szűrés érdekelt volna akkor találkozhatunk az Aqua stúdióban egy nap, és megmutatok mindent, meg elmagyarázok! Régen ott dolgoztam, és azóta szeretik, ha benézek.
Miért nem kérdezed p_zsola-t? Azért mondtam neki, hogy nézzen ide, hogy tudjatok tőle kérdezni.

Silhouette

Küldtem neked emilt sic., de most ide nem nagyon illeszteném be a választ, mert hosszú! Ha nagy az érdeklődés akkor felnyomhatjuk!

Pá pá mindenkinek,

Biró Gábor (birogaborx)
Semi

Nibiru Creative Commons License 2001.04.06 0 0 1944
Szia Gábor!

Köszi, akkor értem, hogy miért van olyan zöld homály nálam két hét után,ha hosszában nézek végig az akváriumon. A kerámia rész nélkül csak a kétharmada működik a szűrőmnek, ami nem nyerő! Hét végén rendbe teszem...
AZonban nem válaszoltál: Meg lehet nézni az aksidat, vagy nem?
Erről a csepegtetős módszerről tudsz nekem valami kapható irodalmat ajánlani, vagy esetlen van róla valami saját leírásod, amit elküldenél nekem emilben? Nagyon megköszönném!
Bár szerintem más is örülne neki, legjobb lenne, ha a fórum hasábjain tennéd közzé az erről szóló anyagot.

Üdv: Nibiru

Előzmény: birogabor (1936)
Nibiru Creative Commons License 2001.04.06 0 0 1943
Nem akarok belekotyogni, de azért megjegyezném, hogy ezekre az újabb EHEIM szűrőkre szinte mindenki panaszkodik üzembiztonság szempontjából.
Előzmény: szucsr (1942)
szucsr Creative Commons License 2001.04.06 0 0 1942
birogabor

Mit értesz nedves-száraz szűrő alatt?

Amiben a szuroanyag valtakozva kerul viz ala es levegore. Lehet, hogy az angol nevet jobban ismered: wet-dry filter vagy trickle filter. Az Eheimnek is van ilyen, pl. a 2227 es egy kis magyarazat errol.

Ebben a FAQ-ban is van leirasa.

Robi

Előzmény: birogabor (1939)
Silhouette Creative Commons License 2001.04.06 0 0 1941
Szia birogabor!

Eloszor gondoltam, maganlevelben irok, de szerintem mas is okulhat belole...

Na akkor szeretnek tobbet tudni a viz pufferelo hatasarol! Mit is jelent ez? Gyakorlatban tehat ugy fog kinezni, hogy miutan a puffer betelt, a PH egyik naprol a masikra esni fog? Ami, jozan paraszti esszel is meggondolva, biztos, nem hasznal a halaknak.
Amit nem irtal meg, az az, hogy mi akkor a megoldas, hogy ezt kikuszoboljem?
Szegyellem bevallani, de gozom sincs, mi az az ozmoviz. Normal csapvizet hasznalok, persze tobb honapos, biologiailag tokre beallt elovizrol beszelek (az asszonyka szerint azota tovabb csokkent a nitrat, meg az 5 mg/l-t sem eri el! :)).

Szurotema: Nyugodtan alhatok-e, amennyiben a jovendobeli 200 litereshez nem veszek egy neki megfelelo kegyetlen draga szurot, hanem felhasznalom az eddigi Aqua EL1-est, meg esetleg veszek hozza meg egyet? Nem tudom, a szurokapacitasok additivak-e. :-)
Tobbszor lattam kulso es belso szuro kombinaciojat, de ez nekem valahogy nem szimpatikus. Szerintem igazi szuronek csak a kulsot nevezhetjuk.

Koszi a valaszt,
persze barki tapasztaltabb is felelhet,

Silu

Előzmény: birogabor (1938)
birogabor Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1940

Hello MINDENKI!

Gondoltam, ha már szűrésről van szó, akkor megemlítem, hogy ma vettem egy belső szűrőt! (POT-FILTER) Ez az asztalomon levő 100l-es aksiba ment most bele.
Márka: EDEN 325
Made in Italy.
Q max: 500 l/h
Q min: 150 l/h
Filter: 900 cm3
Watts: 11
Méret: 120x90x233
Mellékelve volt hozzá a szivacs, kerámia, aktív szén. Gyönyörű, kocka alakú szerkezet! Első ránézésre profi szerkezet, de a teljesítménye nem túl nagy. (500 l/h) Amiért érdekes, hogy tudja mozgatni a kifúvás irányát automatán! Iszonyú jó, hogy ne ragadjon le a kaki!
Ti még nem tudtok ilyet venni, mert Mo-n ez az egyetlen darab van (még egy hétig)! De hamarosan jön egy csomó! Az ára: nagyon drága! Beszerzésiben 1500-al több mint egy ugyanekkora Crystal! Pontos árat azért nem írok, mert én is kereskedő vagyok, és nem akarom ellőni hogy mennyi a besz. ár! De így tudtok viszonyítani!
80-180 l-es aksihoz ajánlják, de mindenki tudja, hogy 100 a max.
Nekem elsőre most bejött... Később elmondom, hogy mi van vele. Most használom!

Csak azért írtam ezt le, mert érdekesség, meg ráadásul más is írhatna ilyeneket, mert akkor mindenki többlet infóhoz jutna!
Javaslom, ha valakinek valamivel extra jó tapasztalata van, akkor vesse "papírra"!

ciao,
Biró Gábor (birogaborx)
Semi

birogabor Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1939
Hello szucsr!

Az előző cikkemnek sajna nem ez volt a témája... De lesz majd egy Szűrésről szóló "szösszenet", csak iszonyatos mennyiségű anyagot kell összeállítanom! Ráadásul úgy, hogy még érthető is legyen...
Mit értesz nedves-száraz szűrő alatt? (mint a nedves-száraz porszívó)

ciao,
Biró Gábor (birogaborx)
Semi

Előzmény: szucsr (1933)
birogabor Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1938
Hello!

Vigyázz ember! A PH hirtelen fog ugrani! Ez a víz pufferelő hatása! Azt ne kérdezd, hogy miért ekkora ez tenálad, de ez biztos hogy nem ozmóvíz ugye?
Szóval ha hirtelen megugrik a pH akkor a halak X.

ciao,
Biró Gábor (birogaborx)
Semi

Előzmény: Silhouette (1930)
birogabor Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1937
Ahoj PECSKEKE!

Igen jól értetted a mondanivalómat... :-)) Örülök, hogy vannak akik veszik az adást!

A szürőanyagokat a víz folyásirányához igazítva a porózusságukat figyelembe véve kell elhelyezni! Mivel az elején a legtrutyisabb, oda először szivacs. Aztán nagylukú kerámia......... stb......

A nitrát megkötő anyagokról regéket írhatnék! Szóval a nitrátot megkötik! De milyen áron? PH változásra visszamehet az egész az akváriumba egyszerre! Ez csak a hagyományos nitrát megkötő gyantákra vonatkozik! Ha jól emléxem a Nitra-Zorb is ilyen. Tehát ezek alkalmazása csak tökéletesen beállított akváriumba ajánlott...
Még valami ezekről??

ciao,
Biró Gábor (birogaborx)
Semi

Előzmény: PECSKEKE (1918)
birogabor Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1936
Hello Nibiru!

Azt hiszem, válaszolnom illik... :-)
A lecsepegtetős szűrőház általában elfér az akvárium szekrényében (alatta).
A csigát, ha jól látom kiveséztétek! TALÁLT!!! Ő AZ!
Ha a kerámiára egyből megy rá a trutyi, akkor nem ér semmit, mert eltömődnek a finom lukak, és meghalnak a bacik!

ciao,
Biró Gábor (birogaborx)
Semi

Előzmény: Nibiru (1913)
PECSKEKE Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1935
Nibiru!

Mit szólsz a szűrésértékekhez???????
Nem 2x szerepel azokon az oldalakon, ugye?

Pecskeke

Ui.: Szupi aksi némelyik, én is csak figyeltem, de ami furcsa volt, az az, hogy 1-1 pár hal van fajtánként bennük.

Előzmény: Nibiru (1931)
PECSKEKE Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1934
Silhouette!

Miért akarod kidobni a régi 100l/órás szűrődet?
Hiszen fel tudod használni az új aksinál, mint kiegészítő szűrő.

Pecskeke

Előzmény: Silhouette (1932)
szucsr Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1933
birogabor

Irod:

A vodros szuroben csak a viz alatt is megelo bakteriumok maradnak meg. Ezt gondolom sejtetted is! Ezeknek is szukseguk van oxigenre, mint azoknak is, amelyek csak nedvesseget igenyelnek! Az oxigent azon kemiai folyamatok soran szerzik be, amelyeket leirtam a cikkemben. Ha megszunik az alapanyag, akkor elpusztulnak! Ezen bakteriumok igen rossz hatasfokkal dolgoznak, mivel nem olyan fejlettek mint a levegon elo tarsaik! Ezert talaltak ki a szurokozegeket. Minel tobb bacit egy helyre! Miben mas akkor a lecsepegtetos szures?? Abban hogy az abban megtelepedo bacik nem pusztulnak el elelemhiany soran, hanem a nitratot kezdik el visszaalakitgatni egesz kezdeti formaba! Persze ehhez sok oxigen kell! Tehat ok orokeletuek, persze, ha nem szaritod ki oket! Ja es sokkal jobban dolgoznak!

Ezt a cikkedbe is beleirhatnad, mert abbol ez nem derult ki, pedig fontos.

Hol lehet ilyen csepegtetos szurorol olvasni? Ha irsz rola egy kulon cikket, akkor az elozo cikkbe nem kell belenyulni :-)

Az un. nedves-szaraz szurok ugyanigy mukodnek? Ott a szurokozeg nincs allandoan levegon.

Robi

Előzmény: birogabor3 (1911)
Silhouette Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1932
Azt hiszem, szulinapomon "upgrade"-elek. Az elobb hivtam fel aquad uvegeset, eleg tetszetos ajanlatot adott egy 200 literes medence elkeszitesere (13-16e, a vizmagassagtol fuggoen). Na maris adodik egy-ket kerdes. Kerdezte, milyen dimenziokkal rendelkezzen az akvarium, s oszinten szolva gozom se volt hirtelen. Nekialltam szamolgatni, kihoztam egy 100 x 50 x 40-es dimenziot (hossz x magassag x szelesseg). Szerintetek ez okes, feltetelezve hogy amazonas, azon belul is vitorlashal buff vagyok? Vagy vegyem inkabb feljebb a vizoszlop magassagat?
Milyen (csakis kulso) szurot vegyek hozza? Kar, hogy az AQUA El-1-et (asszem, ez a neve, 100 l-ig jo) kvazi dobhatom ki... :(

Silu

U.i.: Nagyon elarasztottalak benneteket kerdesekkel mostanaban... :-) Bocs.

Nibiru Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1931
Köszi, megnéztem. És életemben először irígykedtem is egy kicsit... :)
Nekem sajnos nem fér el ekkora akvárium (1300l) a lakásban. Gyönyörű!
Előzmény: PECSKEKE (1929)
Silhouette Creative Commons License 2001.04.05 0 0 1930
Sziasztok!

Na innen remek kulhonbol akvarizalni... :( Az asszonypajti volt olyan rendes, es megmerte nekem a PH erteket (na ez is kesz rohej volt, mert mar valaki kozuletek telefonon at PH-t? ;-)), ami tok ugyanaz mint amikor eljottem hetvegen, 7.5-on all konstans.
Mennyi ido kell neki, hogy a savanyodasnak mar legalabb valami jelet mutassa? Allitolag a viz mar kezd amazonasi sargas lenni, de a ph vonakodik lefele tancolni. Most akkor en vagyok turelmetlen vagy mi a hiba?
PH mero meg a tozeg elmeletileg elso osztalyu (Sera)...

Otlet?
Silu

PS: Amugy tok jo, hogy van ez a topic, kinyomtattam es ezt olvasgatom itt kulfoldi unalmas esteimben. :) Csak mar elolvastam mindent. :(

PECSKEKE Creative Commons License 2001.04.04 0 0 1929
Nibiru!

Ezt az oldalt feltetlenul nezd meg a szures miatt!

malawi sugere aksi szurese
malawi sugere aksi szurese2

Pecskeke

PECSKEKE Creative Commons License 2001.04.04 0 0 1928
Nibiru!

A sötét foltok fekete kavicsok, mert a homok előtt kavicskeverék volt az alján, és ezek bentmaradtak, ill. a növénytálkák tetejéről kotorják bele a halak. Minimális a szar, az aksi két sarkában van pici, mert oda már nem ér el az áramlás, de ez a mennyiség elhanyagolható. Elhiheted nekem. :)

A nagy N. venustus már 1.5 éve van nálam, piciként vettem, viszont a piciket 3 hete vettem fent Budán a Frontosaban, Gazdagréten, Sinkó - ha jól emléxem - szerint vadonbefogottad ivadékai ezek. Ami volt megvettem mind, 11 db, így 12 van belölük. :)
Kedvenceim.

Pecskeke

Előzmény: Nibiru (1925)
PECSKEKE Creative Commons License 2001.04.04 0 0 1927
Lampyris!

Én 3 helyre szoktam járni, hogy összeszedjem ami kell, mert egy helyen nem tudom beszerezni öket.

Jókai utcai
ATI pályánál a 6-os útnál
Aidinger féle Amazonas-ban

Pecskeke

Előzmény: Lampyris (1924)
Silhouette Creative Commons License 2001.04.04 0 0 1926
Sziasztok!

A mult heten nagy lelkesedesemben beszereztem a szukseges vizminoseg mero cuccokat, vettem egy Sera PH merot, meg egy Sera NO3 tesztet, meg a savanyitashoz elengedhetetlen fekete Sera tozegkivonatot (Sera = vagyont elkoltottem :)).
Az eredmeny tok erdekes. Ugy latszik, az akvarista szemem megis csak jo valamire :-), leven a teszt csak alatamasztotta a multkor mar szemmertekkel is megallapitott keves nitratszintet (5mg/l). Ez persze csak vicc volt: tudom, hogy szemmertek abszolut nem mervado.
A ph ertek lefele vitelen pedig elkezdtem munkalkodni, hetvegen meg csak 0.5-tel sikerult lejjebb vinnem (7.5-rol), azota sajnos nem lattam a halakat, mert kulfoldon lennek, de asszonypajtit megkertem, mericskeljen addig helyettem. Remelem, kezdi mar vegre a tozeg kifejteni a hatasat. Ahogy itt jo tanacskent kaptam, egy zokniba suvasztottam az anyagot, s a kulso szuro szivacsa ala pakoltam.

Sajna nincs idom utanaszorfozni, megmondana valaki, hogy a vitorlasoknak es a neonoknak mekkora ph ertekig kell lesavanyitani a vizet?

Feltennek egy (al)kezdohoz illo kerdest is, leven pontosan tenyleg nem tudom: milyen hatasa van a halakra (elsosorban az amasonas-iakra lennek kivancsi), ha nem kapjak meg az eredeti kornyezetukre jellemzo vizminoseget? Mit mond a tapasztalat? Gondolom, kapcsibol kihat a szaporodasra, eletkorra, szinezetre, kozerzetre, stb...

Hirtelen ennyi,
Silu

Előzmény: Nibiru (1925)
Nibiru Creative Commons License 2001.04.04 0 0 1925
Jópofák azok a venustusok, érdekes, hogy nem csíkos, hanem inkább foltos.
Az Afra amit kérdeztél, az Cynotilapia Afra.
Te figyu! A fényképeiden én látok némi sötét színű üledéknek kinéző valamit! Ez egy régi kép, vagy az nem az aminek látszik? (Csak hogy annyit írkáltunk itt az áramlásról...)
Előzmény: PECSKEKE (1922)
Lampyris Creative Commons License 2001.04.04 0 0 1924
PECSKEKE!

Ramirezit szinte az összes bolban lehet kapni, bár jelenleg csak az Aidinger útiban láttam, és itt olcsóbb is mint máshol. Lehet, hogy a többiben éppen nincs.
Tudsz még boltot ezeken kívül Pécsen?:
- Jókai út
- Konzum alatti utca
- Viktória utca
- Baranya utca
- Hungária út melleti kis utcában
- Nevko közelében

A vízkeménység beállításával kapcsolatos korábbi kérdésemre tudna valaki válaszolni? (kicsit lejjebb)

Sequoia Creative Commons License 2001.04.04 0 0 1923
Szervusztok!

Elajándékoznék egy guppi családot. Ha valakit érdekelne, írjon egy emailt (szerintem a fejlécből működnie kell, de a biztonság kedvéért: sequoia@galamb.net).
Keverék guppikról van szó, nem "fajtatiszta" tenyészállatokról. 1 papa, 3 mama, 4-8 kicsi ivadék a pillanatnyi családi állapot. Papa és mama testvérek, nálam születtek szűk fél éve.
Semmi bajuk, csak az, hogy folyton tenyésznek, a többi hal nem bírja elkapni az összes ivadékot, nekem meg nincs szívem kinyírni őket. Guppitelepet viszont nem akarok.
Ja, lehetőleg budapestiek érdeklődjenek. A halak legalábbis itt vannak.

PECSKEKE Creative Commons License 2001.04.03 0 0 1922
Ime 2 kep az aksimrol.

A fotokon kedvenceim a Nimbochromis venustus-ok vannak tobbsegben. :)



Bocsi a letoltesi idoert. :)

Pecskeke

PECSKEKE Creative Commons License 2001.04.03 0 0 1921
Lampyris!

Ramirezi törpesügereket hol kapsz Pécsen??
Én még sehol nem olvastam képletet keménység számolására, bár a te elgondolásod logikus számomra.

Pecskeke

Előzmény: Lampyris (1920)
Lampyris Creative Commons License 2001.04.03 0 0 1920
A meglévő akváriumomba szeretnék Ramirezi törpesügereket tartani, de mivel itt Pécsen elég kemény a víz (cspvíz ~25 nk°) elkezdtem lágyítani. A lágyítást bolti desztillált vízzel végzem, ezen rajta van, hogy akvarisztikai célokra is alkalmas. Hétvégén a vízcserekor 5 litert töltöttem a 70 literbe, és a kezdeti 20 nk-ról 19-re csökkent.
A halakon nem látszott semmiféle reakció (vitorlás, és lazacok).
Kérdésem: lehet e nagyobb mennyiséget egyszerre cserélni deszt vízre?
És nem tudom, hogy a keménységet lehet-e előre számolni valamilyen módszerrel? pl. 10 liter 20 nk-s víz + 10 liter 0 nk-s víz az 20 liter 10 nk-s?
Mur Creative Commons License 2001.04.03 0 0 1919
Valószínű, hogy így hívják.
Egészen pontosan így néz ki:
Előzmény: PECSKEKE (1917)
PECSKEKE Creative Commons License 2001.04.03 0 0 1918
birogabor!

Ha jol ertettem, akkor a vodros szuro mechanikai szurest vegez, es melle kisebb hatasfokkal - mint a csepegtetos - a bacikkal nitrit-nitrat szurest.
Persze ezt lehet esetleg kombinalni kemiai szuressel is, ugye?
Milyen sorrendben erdemes rakni a szuroanyagokat?
Van tapasztalatod nitrit-nitrat megkoto anyagokkal, pl. Rena Nitra-Zorb ????

Pecskeke

Előzmény: birogabor3 (1911)
PECSKEKE Creative Commons License 2001.04.03 0 0 1917
Nibiru!

Tornyos csigak nalam is vannak, nagyon jo munkat vegeznek.

Mur!

Ezek a tornyos csigak= Melanoides tuberculata ???

Fontosak, mert atlevegoztetik a talajt.

Pecskeke

Előzmény: Nibiru (1915)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!