Keresés

Részletes keresés

Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.09.07 0 0 433
Veleméren, tudtommal, nincs zsákutca. Lehetséges persze, hogy az erdőbe vezető utcát mondta az informátorod zsákutcának. Nem tudok ilyen eladó házról, de ettől még lehet.

Az, hogy egy házhoz két telek is tartozik s ezek az utca két oldalán egymással szemben helyezkednek el, tipikus veleméri jelenség. Valamikor ez lehetetett az általános. A dombokon települő családok ugyanis rokonok voltak s természetesen átjártak egymás telkén keresztül. Amikor az így kialakult ösvényekből utcákat (közterületeket) szerveztek, az eredetileg egységes telket ezzel kettévágták.

Az én telkemen is keresztüljár az egyik szomszéd a földjét művelni és igen büszke vagyok rá, hogy ez a régi hagyomány még él egy kissé. Ehhez persze az kell, hogy a házak és a telkek ne legyenek körülkerítve.

Szóval ez egy boldog és szabad világ, ahol az emberek nem félnek egymástól.

S persze a lopás is ismeretlen fogalom. Tudják ugyan, hogy lopás van a világon, de ez a távoli tájakra jellemző egzotikus valami, mint a tornádó, meg a szökőár is.

Disznóöléskor a sonkákat a pajtában szokták felfüggeszteni egy darabig, a pajtákat pedig semmivel nem zárják be, csupán behajtják az ajtaját, hogy a kutya ne tévedjen a sonkák közzé.

Csak a konyhakertet kerítik körül, mert a tyúkok kirugnák a salátát s tán megennék a paradicsomot is.
Előzmény: Nikolade (432)
Nikolade Creative Commons License 2006.09.05 0 0 432
Úgy hallottam, Veleméren van egy eladó ház, egy kis zsákutcában (gondolom, a fő útról fölfelé ágazik), ahol a ház az út egyik oldalán, a hozzá tartozó telek pedig a másik oldalon található. Nem tud véletlen ilyesmiről?
Előzmény: Tiszteletes úr (431)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.08.29 0 0 431
Ma este negyed nyolctól a veleméri Cipó borozóban fogok elpusztítani egy adag marhalábszárból készült vacsorát. Tulajdonos és kitűnő főszakács Kenyér István. Az étteremről készült fényképet meg lehet tekinteni a www.kuriasor.extra.hu oldalon.

Tisztelettel várlak itt, vagy később bármikor a Cserépmadár szálláson. A villanypostacímem: vargageza2@gmail.com. Természetesen fel foglak hívni telefonon is.
Előzmény: Nikolade (430)
Nikolade Creative Commons License 2006.08.28 0 0 430
Ezek szerint már nem tudom majd elolvasni a válaszát. Remélem, még a héten benéz ide.. Mindenesetre ha nem hív, benézek majd a Cserépmadár portára.
Előzmény: Tiszteletes úr (428)
Nikolade Creative Commons License 2006.08.28 0 0 429
Kedves Tiszteletes Úr! Próbáltam Önnek e-mailt küldeni, de valamiért nem ment át, így most itt próbálkozom újra, a fórumon.
Alább írta, hogy tud eladó házakról, telkekről. Én ezügyben szeretném a segítségét kérni, mivel Budapest mellől megyünk le (már többedszer) 3 pici gyerekkel, és jó lenne, ha valaki mutatna (v. mondana) valami igazán szépet. A helyi ingatlanossal már sokmindent láttunk, de az a gondom, hogy ő nagyon sokat akar az egyes üzeleteken keresni... Igazából valami szép felújítandó, v. beköltözhető ház érdekelne melléképületekkel, nagy területtel, vagy "csak" nagy telek, jó áron. A teleházas hölgy nemesnépi házát már láttuk. Igazából nekem Velemér a szívem csücske, és Kercaszomor. De Magyarföldet is szeretem, csak ott már teljesen ismerem a kínálatot.
Örülnék, ha találkozhatnánk valamikor. Legközelebb holnap megyünk le a családommal, Őriszentpéteren fogunk megszállni (a Harangláb portát háromszor próbáltam lefoglalni, mindig teltházas volt sajnos - vagy szerencsére :) és csütörtökig, esetleg péntekig maradunk.
Igazán hálás volnék, ha szánna ránk egy kis időt, mert látom, hogy Ön igazán bennfentes.
Ha holnapig nem válaszolna, ideírom a telefonszámom: 70/33 55 216. Jó lett volna "privát" úton megtalálni Önt, de ha csak így megy, hát nincs mit tenni...
Köszönettel:
B. Nikoletta
Előzmény: Tiszteletes úr (428)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.08.24 0 0 428
Ha ez előfordult, akkor azért a szíves elnézésedet kérjük. Nem volt szándékos. Amikor néha van egy kis időnk a netezésre, akkor gyakran már nem tudjuk, mit tettünk fel korábban s mit nem. Amikor végignézed egyszerre, akkor jobban szembetűnik.

Számolj majd be arról, mit láttál Lentiben!

Mellesleg a www.tar.hu/cserepmadar honlapon van egy "túraajánlatok" nevű menűpont s azon belül egy "Velemér-Lenti túra". Ha még nem láttad, érdemes megnézned!

Jó utat!

Lentieben van egy kitűnő rétesbolt, amit nem szabad kihagyni! Ebédelni pedig mindig a Don Quihote étteremben szoktam, mert azt vélem a legjobbnak.

Üdvözöl: T. u.
Előzmény: pamag (426)
Dharma Creative Commons License 2006.08.24 0 0 427

Remélem nem rám gondolsz.

 

Ajánlom Velemért!!!! Megnézni

Előzmény: pamag (426)
pamag Creative Commons License 2006.08.22 0 0 426

Most olvastam végig a topikot. (Lentibe készülünk.)

A képek gyönyörűek, a szöveg jó ismeretterjesztő, valóban csalogató erre a gyönyörű vidékre.

De !!!  Mi a fenének kell feltenni ugyanazt a képet ötször-hatszor (több ilyet is láttam) ???   A kisiskolásnak persze kell az ismétlés, de engem pl. felbosszantott.

Dharma Creative Commons License 2006.08.22 0 0 425

Egy tükörreflexes, Nikon F65-el készült.

 

Fények nem voltak éppen, csodálkoztam, mikor előhivattam a képeket. Én személyesen nem ilyennek láttam. Sokkal szebb lett. :-))))))))))

Előzmény: Tiszteletes úr (424)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.08.18 0 0 424
Valóban jók a képek s persze a templom is szép. Köszönöm! Nyilván valami jobb géppel sikerült ilyen jól. Régebben, amikor még nem volt belső világítás a templomban, az ablakokon beszűrődő fényben is lehetett jó képeket csinálni az egyik fotós ismerősöm szerint, de én nem tudtam utánozni a saját gépemen.

Üdv!
Előzmény: Dharma (423)
Dharma Creative Commons License 2006.08.18 0 0 423

ÁÁÁÁÁÁ, köszi ott még nem tartunk. Egyelőre még a lakhelyünkön sincs saját otthonunk.

 

viszont most hivattam elő a képeimet és teszek fel egyet a templomról. Szerintem gyönyörű. Vagy inkább kettőt.

 

 

 

Szerintem mindkettő gyönyörű

Előzmény: Tiszteletes úr (422)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.08.17 0 0 422
Kívánom, hogy sikerüljön telket és nyaralót találni. Ez nem lehet túl nehéz, mert errefelé szinte mindenkinek van eladó telke, vagy háza. Most a veleméri teleházból írok s a mellettem ülő (a teleházat vezető) fiatalasszonynak is van egy eladó háza Nemesnépen. Aztán a szomszédaimnak is van. Ezeket és persze a többit is, végig kell nézni, ami időigényes dolog. Ha akarod, közvetítek.
Előzmény: Dharma (421)
Dharma Creative Commons License 2006.08.07 0 0 421

Köszi!

Mi nyílászárókkal foglalkozunk. Ha abból meg tudnánk ott élni, akkor én szívesen elköltöznék, de itt már nagyon bejáratott a cég, ügyfélkör megvan, jó hírnév, nehéz lenne újraépíteni.

 

Befektetni való pénzünk egyelőre nincs.

De na lenne annyi pénzünk, nekem megfelelne ott egy kis nyaralós ház is.

Előzmény: Tiszteletes úr (420)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.08.04 0 0 420
Infarktust pedig ne kapjál; a jó egészséget szívből kívánom!
Előzmény: Dharma (418)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.08.04 0 0 419
Elérhető áron lehet telket (1-4 millió), vagy házat (4-18 millió) venni a környéken. Munka azonban nincs, a megélhetésről gondoskodni kell.

Pl: A környéken rengeteg fű megy veszendőbe, erre alapozva lehetne nyulat, birkát, vagy kecskét tartani, de nem tudom, hogy abból hogyan lehet pénzt csinálni. Eddig senkinek sem sikerült meggazdagodni rajta.

Az internet talán segíthet. Ha valakinek van egy jó internetre épülő, vagy más ötlete, ami pénzt hoz, akkor bátran letelepedhet az Őrségben.

Aztán ha van egy kis befektetni való pénze (10-50 millió), akkor építhet egy kis szállodát s az már eltarthat egy családot (pontosabban besegíthet a család eltartásába).

Elég sok túrista is jár errefelé, akiknek el lehet adni egy kávét, vagy valami emléktárgyat, térképet, útikönyvet. De ez is csak kisegítő ágazat lehet, meggazdagodni nem lehet rajta.

Minden dolgos, jószándékú emberre szükség van az Őrségben, hogy ez a gyönyörű vidék megmaradjon magyarnak. Mert a falvak elnéptelenednek és lassan kihalnak.

Van egy falu a közelben (Felsőszenterzsébet a neve, ha jól emlékszem), ahol egy ma is élő, nem is túl öreg, de annál derekabb ember leszármazottai adják a falu lakosságának felét. Néhány hasonló honfitársunk megmenthetné a vidéket a kihalástól.
Előzmény: Dharma (418)
Dharma Creative Commons License 2006.07.31 0 0 418

Igen. Nekem is megtetszett a vidék. Szívesen élnék arrafelé. Időnként itthagynám a rohanó várost, a nyomást, a pénzszerzés körüli hajcihőt.

 

Élni valahol nyugodtan, tenni a dolgunkat, törődni magunkkal és a környezetünkkel is, és persze nem éhen halni közben.

Mert így infarktust fogok kapni.

 

 

Előzmény: Tiszteletes úr (417)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.07.28 0 0 417
Köszönöm!

A Magyarföld nevet a lakosok választották nem is túl régen. A korábbi névre nem emlékszem.

Valóban szívet-lelket melengető. Kedve lenne az embernek telket venni ott, csak a falu neve miatt.
Előzmény: Dharma (415)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.07.28 0 0 416
Igen, az Őrség valóban ilyen. A legnagyobb érték az őrségi ember. Mindig elbámulok, milyen tiszta a lelkük. Mintha Erdélyben lennénk, vagy visszautaztunk volna 100 évet az időben.

Ráadásul a táj is nagyon szép, az éttermekben érdemes enni, stb.
Előzmény: BOLOND (414)
Dharma Creative Commons License 2006.07.28 0 0 415

De jó ez a topic.

 

Mi is nem régen jártunk arra. Velemér tényleg fantasztikus, főleg természetesen az a páratlan kis fénytemplom.

 

De nagyon tetszett nekünk Magyarföld is. Kicsit hangulat falu, csak a neve éppen fantasztikus.

 

Csak egy délutánt töltöttünk arra, de teteszett.

 

Egy kép a veleméri fénytemplomból:

 

BOLOND Creative Commons License 2006.07.28 0 0 414
Inkabb videoztunk, de azert van meg nehany kep, felteszem a heten. A legjobban a nyugalom es a tisztasag tetszett. Persze az emberekben sem csalodtam, kozvetlenek, baratsagosak, segitokeszek. Szivesen toltottem volna tobb idot arrafele, de sajna menni kellett. Kiderult viszont hogy nemely nagyszuleim nem messze onnan, Berbaltavarrol voltak.
Előzmény: Tiszteletes úr (413)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.07.27 0 0 413
Látom a képről, hogy valóban jártál Veleméren. Több képet is készítettél? Tedd fel őket, légyszi! Merre jártál és mit láttál még? Mi tetszett a legjobban?

Köszönöm!

Üdv!
Előzmény: BOLOND (412)
BOLOND Creative Commons License 2006.07.24 0 0 412
Nagyon kellemes volt az ido is es az ut is. De keves nap, sok neznivalo! Talan legkozelebb tobb idonk lessz.
Ez a "csinalohaz" nagyon tetszett. Az ablak nyitva volt, bekukucskaltunk. Bizony szivesen elfogadnek egy ilyent!

Előzmény: Tiszteletes úr (410)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.07.16 0 0 411
Az Őrség fiatalsága és a vendégsereg a hőségtől aléltan menekül a tavak partjára, a termálstrandokra, vagy legalább a hűvös parasztházak falai mögé.

Ha most jönne egy bőséges esőzés, akkor az átázott, párás meleg erdei talajból néhány nap múlva kinőnének a gombák. S akkor mindenki boldogan hordaná haza kosárszámra a vargányát.

A veleméri rétekről és telkekről hajnalonkénti munkával lekaszáltuk a zöldet. A szorgalmasabbak meg is szárították és el is égették. Mert tehén az nincs, vagy csak mutatóba néhány. Egész gulya élne meg a sok elégetett szénán.

Így legalább nyugodtan nézhetünk a hatósági ellenőrzés elé. Nem kell százezres birságokat fizetnünk. S a városiak sem szenvednek a mi parlagfüvünktől. A nyugdíjas postás meg úgyis hozza a megélhetést jelentő borítékot. S jól járnak a francia tejtermelők is, mert Őriszentpéteren tejáron lehet kapni a francia savóból kutyult műtejet.

Kellemes nyaralást és valódi tejet kívánok mindenkinek!
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.07.06 0 0 410
Talán majd legközelebb több sikerrel jártok. A remény hal meg utoljára. Remélem, jól éreztétek magatokat az Őrségben.
Előzmény: BOLOND (409)
BOLOND Creative Commons License 2006.07.05 0 0 409
Beugrottunk, de nem tudtunk varni Hetfoig sajna. Nagyon hangulatos a hely! Kar hogy nem volt tobb idonk.
Előzmény: Tiszteletes úr (408)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.07.01 0 0 408
Csak hétfőn délután lesz lenn. Sajnos.
Előzmény: BOLOND (407)
BOLOND Creative Commons License 2006.07.01 0 0 407
Holnap delelott benezunk.
Előzmény: Tiszteletes úr (405)
gralla pokobra Creative Commons License 2006.06.28 0 0 406
Egy új veleméri honlap, a "Veleméri kúriasor": http://www.kuriasor.extra.hu/
Tiszteletes úr Creative Commons License 2006.06.21 0 0 405
Nincs étterem a Cserépmadár szálláson.

De azért csak kopogtass be nyugodtan! Ha otthon van a gazda, minden bekoppantót meghív egy kávéra és egy beszélgetésre.
Előzmény: BOLOND (404)
BOLOND Creative Commons License 2006.06.21 0 0 404
En lefoglalnam szivesen elore de nem tudom mikor erunk arrafele. Azert lehet bekopogunk, ha nincs is hely, talan az etterem nyitva lessz.
Előzmény: Tiszteletes úr (403)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!