Azt hogy kinek milyen effektre van szüksége elsősorban az befolyásolja hogy milyen műfajt játszik. Én 13 éve játszom egy zenekarban akikkel bálokban, lagzikban zenélünk hétvégeken egy-két alkalommal. Ugyanis valamiből meg is kell élni. Ez szigorúan üzlet. Emellett van egy másik csapatom is akikkel hétköznap járunk össze zenélgetni, saját szórakozásunkra. Nálam az RP7 mindkét műfajhoz teljesen OK. Persze ebből is lehet nylonhangzást kihozni, ha akarsz, de azért ebbe a cuccba azok a buta amerikaiak csak beletettek egy 12AX7-es csövet.
Legyen bármilyen is a hangzás, azt hiszem elkülöníthetjük a "természetes" és "mesterséges" jellegű hangzást, legyen az egy vintage, bluesos hangszín vagy egy trashmetal sound vagy amit akarsz. Ezzel arra célzok, hogy pl. az én ME6-om torzítója nagyon műanyag hangzást produkál és semmi dögös nincs benne.
A multieffektekkel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy minél olcsóbbat veszel, annál nagyobb kompromisszum készséggel kell rendelkezned. Jónéhány éve áttértem Ibanez kisvasútról egybeépített cuccra, azóta használtam Korg G3-at, Boss ME6-ot, ART ECC-t most Digitech RP7-esem van. Azt hiszem az ár és a felhasználhatóság között egyenes az arány. Ennek ellenére ezeket az effekteket ajánlom mindenkinek, mert árkategóriájukban nekem ezek jöttek be a legjobban. Persze érdemes több félét kipróbálni mielőtt veszel bármit is.
Mélyen egyetértek azzal, hogy a hangzás megítélése igen nagy mértékben ízlés dolga. (Pl. ez a véleményem a Zoom 505 és a Korg AX30g összehasonlításról is! >: I ) Egyébként pedig én is a MusicMan által mondottak felé hajlok már egy ideje: gitár+madzag+/wah/+erősítő. (Mondjuk egy kis delay azért itt-ott elfér/ne/.)
Ehhez részben kötődően: van a DiMarzio oldalán egy rajz, ami a Jem bekötését mutatja. H-S-H pickup elrendezés, 2. és 4. állásban a dupla hangszedők feleződnek. Nincs valakinek egy olyan rajzocskája, ami ezt kiegészíti egy push-pull potival, ami a hubuckereket sorosból párhuzamosba kapcsolja? (Hasonló dolgokat találtam pl. a Seymour Duncannél, de pont ilyet nem.) Elég sok mindent összeszedtem, tehát feltehetőleg meg fogom tudni csinálni a rajzot, csak hátha nem kell, mert valamelyikőtök már megcsinálta.
Minor:
Egy Ovation Adamas 12 húrosra vevő lennék ennyiért... :)
A multieffekt témakörhöz kapcsolódva: találkoztatok már olyan (multi-) effekttel, amelynek a torzítója felveszi a versenyt egy korrekt csöves kombó torzított csatornájával (nem zrikálásból kérdezem, hanem komolyan). Nekem van egy Boss ME6, és egy darabig jól elszórakoztam vele, de gyakorlatilag 3 éve be sem kapcsoltam, mert az erősítővel és a Cry-babyvel is jól elvagyok. Gondolom a jó öreg ME6 óta jelentősen fejlődtek a cuccok, de mennyire?
Boss pedálkák helyett vegyél szerintem, egy
ZOOM 505-öst, adapterrel(mert zabálja az elemet),
ez cirka 30 forintból kijön.
Szerintem a torzítója állat, igényesebbek fintorognak az 50 parametrikus görbén (EQ),
meg a reverb, delay presetek miatt...
Viszont ár/tudás viszonyában ő az igazi, meg nem
kell lexikon a programozásához...
Vagy ha kicsit több pénzed van rá akkor KORG
AX-30(40-50 forint),de aztat kicsit maszirozni köll, hogy normálisan szóljon...
Megfogadtam az ajánlást, megnéztem a Guitar-Pro oldalát (jól írtad a címet). Viszont csak átfutni volt időm, és így csak nagyjából /nagyon nagyjából : ) / jöttem rá, mire jó ez a progi. Mesélnél róla egy kicsit, mi mindenért akarjam én is ismerni a regisztrációs kódot... : )))
Ja, és még valami: a legjobb cimbim, szintén óriási gitárrajongó, évekj óta használ egy Guitar Pro nevű progit. (Aki nem ismeri, ajánlom neki!!!) www.guitar-pro.com , asszem.
Nos, ennek most kijött a 3.0-verziója, és erre MÉG nincs regisztrációs kódunk.
És persze nem szívesen tejelnénk érte 15 ropit.
Ha valaki tud ebben segíteni elérhető áron, (mondjuk egy ügyes törés, vagy regisztrációs kód), akkor elég hálás lenne a barátom.
A fő porbléma, hogy a MIDI konverzió 50 hangig működik csak a demó verzióban, az meg gáz, mert egy jobb szám némileg több hangból áll, és gányolni kell vele.
Na köszi a segítséget, írjatok!
Ad2: Van egy Seymour Duncan Alnico Pro II. pick-up-om, nagyon jó kis humbucker, hídhoz való: fényes, egyenes hang, kiegyenlített megszólalás. Láttam már Gibsonban és Stratóban!, Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem koszol bele a hangba, nem túl markáns az egyénisége, mint mondjuk egy Screamin Demon-nak, hanem szép sima hang.
Elvihető 16 forintért.
Engem sikerült felcsigáznod a végletekig. Banyek szinte már látom magam, ahogy 2 hónapon belül éhen halok és többé nem tudom használni az effffektet :))
Mijen fizetési koncepcijót tucc ajállani?
Mélben küggyed lécci a választ.
deepfreeze barátom:
Ha valaha be akarsz fektetni ilyesmibe: itt az alkalom, ezzel a kütyüvel a szobában is lehet bohóckodni. (DOD VGS50)
A pedálos, kisvasutas dolgokról, mivel kérdezték néhányan:
Itt erősen érvényes a leggyengébb láncszem elve, amiben persze benne van az erősítőd, a hangszered, és elsősorban a kezeid, DE az effekt is.
Sok kis pedálból összedobott cucc zaja eredően az összes zajából adódik, és persze mindegyik pedálka belepiszkít a képbe, amellett, hogy a ráírt effektet tudja.
Én sokáig voltam analóg hívő: használtam egy torzítót, egy kompresszort, illetve bulikon az aux-ra kötött zengető adott teret a dolognak, vagyis csutka analóg volt a gitár direkt hangja.
Nos ha azt akarja valaki, hogy jól szóljon, akkor mind3gyikből a lehető legjobb elv alapján már egy torzító+kompresszor esetében is min. 40 rugónál járunk.
Mivel a digitális rész ma már kihagyhatatlan a zengetők miatt, és az sem megoldott, hogy a riffen ugyanolyan tér legyen, mint mondjuk egy meleg szólóhangszínen: előbb utóbb beaDOD (VGS50) a derekad, és áttérsz egy multieffektre. A szerencsésebbek (és drágábbak!) közt van olyan, ahol az analóg és digitális rész arányát, illetve a direkt hangot piszkálni tudod.Pl. ART SGX2000.
Az olcsóbb kategóriában nincs kiút: a gitárhang óhatatlanul átfolyik a matek világon, vagyis A/D és később D/A átalakítást szenved. Ma már egy egyszerűbb új cuccban is ezt elég jól megoldják, nem veszik el a töke a hangnak.
Viszont ott lesz egy dobozban az összes effekt, melyekből tudsz minden hangszínedhez egyéni!!! programot írni. A hangsúly az egyénin van: a hangzás is azonosítja a játékost, és nagyon fontos.
Tehát a kisvasutak fölött eljárt az idő, még akkor is, ha pl. analóg hívő az ember.
Vincent G KING barátomnak: igen a TRAM-ben éneklek (Nov 3. Wigwam a Jeff Porcaro előtt valószínűleg!!!) illetve egyenlőre ideiglenesen egy forgatás és pár buli erejéig az eddison együttest is kiegészítem.
Üdv!
Szerintem is jobban jársz egy egyszerűbb multi-effekttel - akár pl. Boss-szal - egyrészt jóval olcsóbb, mintha megvennéd őket kispedálba, másrészt így képet kapsz a legtöbb effektről. (Amúgy pedig inkább megfelel otthoni "prüntyésre" - pl. a fejhallgató-kimenet miatt (az ált. van rajtuk))
hello
valaki segítsen már rajtam. Hol és milyen effektet vegyek a gitáromhoz? A pénz eléggé korlátoz, viszont nem is kell túl profi cucc mivel a tudásom még gyatra. Szóval inkább olyan prüntyögős a dolog.
Megéri külön-külön mondjuk Boss -okat venni? (Pl egy BOSS CH1 -Super Chorus 14e Ftért jó vétel?)Vagy valami sokmindenegybe dolgot?
Köszi
BIBIKE télleg nagyon vonzó a dolog, mert ha mindezt külön-külön akarná megvenni az ember...
Nekem igazából otthoni prüntyire kellene, ahoz meg nem kell valami állat cucc 6000 állítási lehetőséggel. És, ahogy nézem tulképp minden van benne, amire valaha is szeretnék beruházni.
Egyébként, az audiogalaxyban valóban akadt 69 találat Robben Ford-ra. Az még most fog kiderülni, hogy hozzá tudok-e jutni, vagy ezt is letiltja a cégünk tűzfala, mint a Napstert.
A baromkodások: mondjuk a ring modulator, meg hasonló zizegések, melyeknek nem túl sok közük van a gitárhanghoz, vagy a gitározáshoz. Persze elsüthetők néha. Ami benne van, és alap effektnek hívom:
chorus, flanger, delay, reverb, kompressor, pitch shifter, detune, phaser, wah, és persze ezek alapvető paraméterei kivihetők az expression pedálra, vagyis lehet játszani pl. Steve Vai féle kétoktávos nyújtást, vagy a visszhang idejét piszkálni. Elég fílinges. A wah része elég buta, az sajnos nem veresenyezhet egy eredeti Cry Babyvel. Nomeg elég kevés paramétert enged bántani a cucc, de szerintem kihozhatók belőle tök jó, és eredeti hangzások.
Szóval vigye el valaki, jól jár vele!!!
Én már aktívan (zenekarban) nem gitározom, mert nincs napi 4 órám a gyakorlásra, csak éneklek jelenleg két csapatban. Ezért adom el, lóvé kell az énekmotyó fejlesztéséhez is. (legalább annyi, mint egy gitármotyóhoz.)
DOD VGS 50 csöves padlóeffekt (DIGITECH, HARMAN, USA gyártmány, 1 éves)
Tranyós és csöves torzítók, csöves tiszta hang, alapvető effektek+baromkodások, expression pedál + egyéb nyalánkságok (Hangológép, gyakorló funkció, stb.)
- 79 eFT (új ár: 120eFT)
www.dod.com - on infók.
Garanciát is vállalok rá. Esetleg részletben is megegyezhetünk, ha valaki szintén szarul áll anyagilag.
Ha működőképes mp3 helyeket keresgélsz, nagyon ajnálom a Napster-t, rengeteg érdekes dologhoz (és ritkasághoz is) lehet általa hozzájutni... Ha vmiért nem menne (proxy, tűzfal etc.) a progi, csak a http, akkor ott van pl. www.audiofind.com vagy www.audiogalaxy.com