"mert nekem van fordulatszámmérő a kocsiban de sosem érdekelt mennyit mutat"
volt ilyen kolléga. aki a váltózárat nem tudta áttenni, csak 2-esbe és úgy döntött, hogy jó lesz ez is bejönni munkába...csak a kuplung füstölt el, de az rommá. :))))
A pulzuson tudod nyomonkövetni, hogy milyen mértékben terheled magad. A pulzusmérő abban segít, hogy az edzés intenzitását mindig a megfelelő szinten tudd tartani. Edzéstől függ, hogy milyen terhelésre van szükség, ha túl gyenge vagy túl erős, akkor nem szolgálja a kitűzött célt.
Egy másik hasznos felhasználás, amikor a versenyen figyeled a pulzust. Ez segít elejét venni annak, hogy idő előtt kihajtsd magad. Sokszor az ember úgy érzi hogy milyen könnyen megy, viszi a versenyszellem meg a tömeg, és kicsivel később lehúzzák a rolót, és már csak szédeleg. A pulzusméréssel vissza tudod magad fogni, hogy ne fogyjon el a kraft a negyedik óra végére se.
Szintén Garmin (Oregon, de a pánt mindegyik Garminnál egyezik - én külön vettem hozzá). Kb egy év alatt nem tapasztaltam ilyen megbolondulós pulzust, bár nagyon lobogó mezem nincs.
Nekem akkor tud a Polar rendellenes (általában dupla vagy nulla) pulzust mutatni, ha nincs rendesen benedvesítve a jeladó érintkezője és nem elég feszes a pánt. Amikor nullát mutat, azzal is lehet "pulzust" imitálni, ha ujjal ritmikusan dobolok a jeladó külső részén... :-)
Ezt már én is bebuktam hétfőn, ráadásul éppen sietősen mentem hazafelé... így nem fért bele az időbe egy kerülő valamely más híd irányába. Volt rajtam kívül egy bringás lány is épp ott, segítettem neki átemelni a gépezetet a gyalogos oldal korlátján, miután a sajátomat átpattintottam. Kész szerencse, hogy ki volt írva meg táblázva előre, mikor lesz lezárva, mert így fel lehetett rá készülni. Vagy nem.
Sebaj, tegnap abszolváltuk nejemmel a Balaton-kerülést, ha már egyszer nem jutottunk el a szervezett megmozdulásra. Jó volt, bár kissé fárasztó. Bruttó idő: 11 óra 40 perc, nettó: szinte pontosan 10 óra.
Újfent jót röhögtünk kínunkban, amikor a déli parton a gyökeres, kátyús, hullámos, göröngyös járdára próbált minket kényszeríteni a táblázás...
Nekem általában "befagy" a pulzus ha nem érintkezik, ezt a mezes dolgot nem tapasztaltam. A technikai aláöltözet hasznos ruhadarab, pont az általad vázolt problémára megoldás.
Ehem, Garmin 705-ösöm is csinálta a mezlobogást, ilyenkor 200 feletti pulzust mért (igazából mintha duplázódott volna a valós pulzusom). Csak topikmezzel jött elő, pamutpólóval nem.
Kár, hogy így kiveséztétek ezt a jeladó témát. Így már esélyem sincs arra, hogy segítséget nyújtsak egy-egy kísérletező kedvű hölgynek (vinném a mezüket), ha ellenőrizni akarnák, mez nélkül is ugyanúgy kalimpál-e a szivük...
Férfi bringások meg ne tekerjenek mez nélkül, mert nem szép látvány.:)
Gondoltam, hogy előások nektek egy ilyen rendellenes pulzusgörbét, de sajnos anno hosszú perceket töltöttem azzal, hogy a Polar szoftverben kijavítsam azokat, így nem találtam ilyet. :o)
Én sem értem, hogy ettől miért lett jó, hiszen az elektromos mérési elv szerint nyilván nem "hallhatja" a(z akusztikus/mechanikus) mez-libegést a jeladó, és mivel az érintkezői a test felőli oldalon vannak és nem a mez felőlin, így hatással sem kéne lennie a mérésre. Plusz a szíj sem volt ANNYIRA laza, hogy el-elemelkedhetett volna a két jókora érzékelőfelület a mellkasról. De végülis tény, hogy ettől nálam megjavult. Futáskor nem volt vele gond, ott talán túl kicsi a sebesség, nem keletkezett ilyen rezgés.
A régi S710-es ha nem volt elég feszes, egyszerűen 00-t mutatott pulzus helyett - tehát vagy tökéletesen működött, vagy sehogy. Úgy tűnik, ezen sikerült "finomítania" a Polar-nak, hogy legyen egy köztes állapot is. :o)
Pulzusmérők: nem mikrofonoznak (mint a vérnyomásmérők), hanem mikroVoltokat mérnek (színuszbigyók). Ehhez képest az elektrostatikus feltöltődés több kiloVolt szokott lenni. Én azon csodálkoznék, ha a műszál nem hülyítené meg a pulzusmérőket.
Ellenszerek: pamuk aláöltözet vagy fémszál beleszövése a műszálas mezbe - ha nem akarod befeszíteni.
barmi lehet. a mez elektromos feltoltodese, a mez altal a pantra vitt mechanikai rezges, a legnyomas valtozasa. ezek a pantok elektromosan detektalnak, vagy "fuluk" van?
Na de mi az oka a mérés megzavarásának? Hogy befolyásolja a mez az órát? És mi változik a mez és a mellpánt egymásra gyakorolt hatásában, ha kicsit szorosabbra húzzuk a pántot? Nekem ez nem jön ki...
Egyik végén alányúlsz egy csavarhúzóval, egy kis vizet juttatsz alá, és simán le fog jönni. Nem kell meleg víz, nem a hőfok a lényeg, hanem hogy egy csúszós réteg kerüljön a markolat és a kormány közé.
Akkor marad a bilincses. :) Előszőr fogok felszerelni ilyen kiegészítőt a kerékpáromra. A markolatot amúgy, hogy tudom leszedni a kormányról? Az igaz, hogy forró vízzel könnyen lejön?
Én ezt már kedden bebuktam. Azért toll a fülükbe: abba a jónáhány hónapos csúszásba, amit az UVH átadásáig alkottak nem fért volna bele, hogy lehajtókat is leaszfaltozzák.
Alkalmasint lassú munkához sok idő: lassan már nem is emlékszem, hány hónapja marták fel az aszfaltot immel-ámmal a 11-es út menti bringaúton Szentendre felé a budakalászi kereszteződés után. Nemhiába: ma a fiammal arra jöttünk haza, és bizony lassan már az út maga sem emlékszik semmilyen felmarásra, úgy elkopott az egész.
Itt valamikor főút volt, ma már igazából én sem tudom miért jelzik arra a megyehatárt, mostanában csak a horgászok járnak arra a Tiszára (sokan kerékpárral). Az ésszerű kommunista tereprendőzők a régi főutakból egyet sem tartottak meg, megszünt a Csongrádot Pesttel összekötő főút szinte teljesen, itt csak egy kis darab van lebetonozva Nagykőrös-Hantháza között (itt elkanyarodik Lajosmizse felé az aszfaltozás). Egyébként kerékpárral jól járható még az út végig, pár éve letekertünk innen Ópusztaszerre, illetve fölfelé Pusztavacsig és vissza gyakran jártunk amíg létezett az Ország közepe TT.
Gyerekkoromban egyébként még sűrűn lakott rész volt a Csongrádi úti iskola környéke is, sőt akkor még az iskola is működött. A környékben több tucat tanyasi iskola volt, pár éve a gimnázium igazgatójával meglátogattunk párat egy kerékpár túra keretén belül, az igazgató könyvet akar írni róluk. Ha esetleg mentek Kőrösről a Pálfája (Basafa) felé itt is kitettek egy városhatárt jelző táblát a vasúti átjárótól pár száz méterre (pusztán a kerékpárosok érdekében) és rendszeres rendőri ellenőrzésre lehet számítani (nem csak a mostani akció miatt).