Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2017.04.03 0 0 893

Nő mint ha húznák: Homoki hajperje most így áll!

unartis: Creative Commons License 2017.03.27 0 0 892

...s végül a kert árnyékos nedvesebb részéről is hoztam, egy most, szép növényről képet:

Csíkos pántlikafű(Phalaris arundinacea picta):

unartis: Creative Commons License 2017.03.27 0 0 891

A homoki hajperje (Leymus arenarius 'glaucus')volt az első fecske, ez hajtott ki leghamarabb a füveim közül, de mint Nóra írta valamelyik korábbi hozzászólásában, nehéz féken tartani, nálam tavaly még erőt gyűjtött, idén indult hódító útjára, valami módját kell találnom, hogy ne fusson szét  a kertben minden felé, mert más nem fog benne nőni, ha így folytatom :-s

Amúgy, impozáns növény nem mondom!

unartis: Creative Commons License 2017.03.27 0 0 890

Panicum virgatum heavy metal, most már tényleg indít, a korábbi rügy, nem is fűféle, remélem jól látszik(a torzsa mögött, kettő szélesebb levelű növényke), a valódi rügyei ott piroslanak a levágott szárcsonk körül:):

unartis: Creative Commons License 2017.03.27 0 0 889

Kedves Fildorado!

Kockáztattam és bejött, néhány hete, mint írtam, már temettem a füvet( az amerikai díszkölesben sem voltam biztos, hogy indítani fog), azon filozofáltam, hogy mint nézek az asszony szemében, hogy 10 e. Ft ment el a semmire :-), de szerencsére úgy tűnik, hogy bírta a strapát, mert idén abban volt része, bebizonyosodott, hogy lehet ültetni, 1és 1/2 hónap tartós fagy után beindul szépen(kenderpálmáim fagytak el idén, amik korábban jól teljesítettek).

Merj bele ruházni, de érdemes a megfelelő helyről beszerezni, hogy biztos élőt kapj! Mint írtam, a stärkl-tól is rendeltem a múlthét elején, mert nem nyugodtam bele, hogy nem sikerülhet(, mert még  a hét elején nem tudtam, hogy élnek-e, így nyugodt szívvel rendeltem belőle még egy adagot), nem nagyon bízok, az ilyen kertészeti multi cégekben, de eddig ők tűntek a legmegbízhatóbbaknak, jókat hallottam róluk, segítőkészek is, ne érts félre, nem vagyok az ügynökük, de  a fórumban segítség lehet valakinek, mint megbízható forrás! ;-)

Amúgy ami még  a javukra legyen írva, amit szúnyogfüvet vettem tőlük, szépen megmaradtak, idén vetettem a magjából, nagyon szépen keltek ami biztató, hogy nem tőosztott növényeket küldtek!

Muhlenbergia capillaris beindult, a legnagyobb tövet osztom meg a többi még néhány miniméteres levelet hozott, de az is biztató:

Előzmény: Fildorado (888)
Fildorado Creative Commons License 2017.03.26 0 0 888

Megesz a sárga irigység, ha műxik a Muhlenbergia. :D Muszáj lesz újra vennem, mert annyira tetszik. Füvek terén nálam még senkinek semmi nyoma.

Előzmény: unartis: (886)
unartis: Creative Commons License 2017.03.26 0 0 887

Ez az a 'kakukktojás' rügy, azóta tényleg beindult, mivel tavaly ősszel vettem, és azóta van ez  a fűfélém meg, ezért nem ismertem fel a rügyét!

Előzmény: unartis: (884)
unartis: Creative Commons License 2017.03.26 0 0 886

A napokban nagyon szép idők voltak, több növény beindult, így a füvek is, a Muhly füvet korán temettem, a napokban volt egy égzengéssel kísért zivatar, csodákat tett, 4 tőből 3 beindult, a száraz csonkok között, zsenge, zöld levélkék nőnek, ez már biztató(ilyet amúgy nem láttam még, hogy gyökérről indítson, mert a tő teljesen száraznak tűnik semmi életjel nem volt eddig, mint más fűféléknél, hét elején ki is szedtem egy tövet, ép nedvdús gyökérzete volt, de a csonk teljesen száraz volt akkor, gyorsan vissza telepítettem, és jól be is öntöztem ezt a kiszedett tövet)! Remélem idén a virágzatát is megoszthatom veletek, a hét elején még halottnak tűntek, ezért rendeltem a st@rkltól is egy csomaggal(3 db van benne), most lesz bőven, ebből a különleges fajból!

Az Amerikai díszköles is hajt, amit korábban új hajtásnak véltem, az egy másik növény amit grátiszként küldtek a fű tövében :-)

A pántlikafű is nagyon beindult!

Nálatok mi a helyzet?

unartis: Creative Commons License 2017.03.12 0 0 885

Ezt nem ilyen formában szántam ide, sajnos törölni nem tudom!

Ezt nem kívántam elküldeni: "tehát még nálad is kihajthat, legalább ez beindult."

Előzmény: unartis: (884)
unartis: Creative Commons License 2017.03.12 0 0 884

Panicum virgatum 'heavy metal' rügyei már több tőnél feltörtek, elsőnek ennél a tőnél látszottak, ennél a legnagyobbak, tehát még nálad is kihajthat, legalább ez beindult.

Tegnap néztem, hogy az árnyékos helyre telepített Csíkos Pántlikafű (Phalaris arundinacea var. picta) is szépen beindult, a homoki hajperje(Leymus arenarius glaucus), már 15 cm magas új hajtásokat produkált! Amúgy ez az utóbbi a zászlóvivő, ő volt az első ébredő!
A virágos nádak(Miscanthus) még meg sem mozdultak.

Panicum virgatum 'heavy metal' :

unartis: Creative Commons License 2017.02.28 0 0 883

Szia Nóra!

Köszönöm a választ, akkor megnyugodtam, már azt hittem, hogy kimentek!

Néztem az USA nagy területén honos faj, egészen a keleti államoktól le egészen Texas-ig, nem csoda, hogy szívós növény!

Előzmény: CBNora (882)
CBNora Creative Commons License 2017.02.27 0 0 882

Az egy szívós évelő növény, és magról erősen szaporodik. Fiatalon ki kell kapálni vagy ha nem lehet, kitépni a felesleget, mert később nehéz, nagyon erős gyökere van!

Előzmény: unartis: (881)
unartis: Creative Commons License 2017.02.27 0 0 881

Nórától kapott magból kelt széleslevelű különösfű(Chasmanthium latifolium) évelő lenne?

Azt hittem egynyári lesz, de mintha alul hajtana!

unartis: Creative Commons License 2017.02.27 0 0 880

Tegnap tényleg szép időnk volt, levágtam a maradék díszfüvek száraz levélzetét,  az indián füvet(Sorghastrum nutans.), az amerikai díszkölest(Panicum virgatum Heavy Metal) és a muhli füvet is!

Néztem, hogy Sorghastrum nutans és a Panicum virgatum Heavy Metal már hajt, a muhly-t majd meglátom, meg is öntöztem őket, mert napon vannak, hátha beindulnak, a japán virágosnád még alszik!

Ami megindult: Leymus arenarius glaucus

Előzmény: Fildorado (879)
Fildorado Creative Commons License 2017.02.26 0 0 879

Ma végre!!!! jó idő volt. Kapirgáltam a kertben, levágtam egy csomó füvet. De várom már, hogy zöldüljenek!

Előzmény: unartis: (878)
unartis: Creative Commons License 2017.02.26 0 0 878

Sziasztok!

A napokban néztem, indul a Homoki hajperje(Leymus arenarius glaucus), néhány tövet visszavágtam, látszik, hogy a vágásfelületet nyomja a növény! Itt tavasz, legalább is ezt érzi ez a fűféle!

unartis: Creative Commons License 2017.02.20 0 0 877

Szívesen!

Köszi  a megosztás! ;-)

Előzmény: Fildorado (876)
Fildorado Creative Commons License 2017.02.18 0 0 876
Előzmény: unartis: (875)
unartis: Creative Commons License 2017.02.16 0 0 875

Szia Fildorado!

Ilyenkor vagy márciusban, a vegetációs idő előtt közvetlenül kell levágni a száraz leveleket, ha már nő, akkor megsértheted a növő új leveleket, nem is könnyű kivágni a zöld levelek mellől a szárazat.

A muhlyt majd meglátjuk, de ha így jártam velük, akkor feleslegesen adtam ki rájuk a pénzt :-(

De még nem temetem, ha tavasszal nem indul csak akkor, amúgy tervezek a St@rkl-tól is rendelni, mert nagyon szeretnék ilyen füvet! Még azért nem temetem őket!

Előzmény: Fildorado (874)
Fildorado Creative Commons License 2017.02.15 0 0 874

Jó, hogy jöttél! Szóval ilyenkor kell levágni őket? Azt gondoltam, hogy akkor kell, mikor már zöldell az új hajtás. És a zebrát is meg mindent? Mármint tudom, hogy nem mindent, mert van,amiket csak "fésülgetni" kell.

(Egy füvekhez egyáltalán nem értő barátom megállapította, hogy a füveimből már nem lesz semmi, mert nagyon elsárgultak. :DDDDD)

Drukkolok a Muhlydnak, de sajnos nagy az esélye a pusztulásnak egy ilyen tél után.

Előzmény: unartis: (871)
unartis: Creative Commons License 2017.02.15 0 0 873

Kíváncsi vagyok a muhly füveket illetően, hogy indulnak tavasszal, a probléma nem a télállóság, hanem, hogy nem voltak begyökeresedve, így lehet esélye annak, hogy nem hajtanak ki tavasszal, mert jóformán másfél hónapig a talajba voltak fagyva, kiszáradhattak! :-(

unartis: Creative Commons License 2017.02.15 0 0 872

A művelődéssel nincs semmi probléma, de, hogy aki ilyen dolgokat árul és nincs hozzá sütni valója, az már igencsak égő!

Előzmény: Fildorado (870)
unartis: Creative Commons License 2017.02.15 0 0 871

Sziasztok!

Tegnap dolgoztam egy kicsit a füvekkel :-)!

Levágtam a japán díszfüveket, ilyentájt szoktam a reggeli fagyos időben, így nem kellett sárt dagasztanom. A levágott rész ment  a komposztálóba, ott szépen le szokott bomlani!

Szerintem már olyan nagy hidegek amelyek árthatnának nem lesznek!

Fildorado Creative Commons License 2017.01.18 0 0 870

Lassan már kiművelődünk annyira, hogy nem is kell az eladó segítsége. :)

Előzmény: unartis: (866)
unartis: Creative Commons License 2017.01.18 0 0 869
unartis: Creative Commons License 2017.01.18 0 0 868

Sajnos ez a legtöbb multinacionális kertészeti áruházra igaz, sőt sok kertészetre is!

Előzmény: unartis: (866)
unartis: Creative Commons License 2017.01.18 0 0 867

Már én is érzem a kert határait, ezért kénytelen vagyok szelektálni, az általánosan elterjedtek húzzák a rövidebbet! Szépen lassan kikerülnek a kertből. Amúgy tervben van egy tetőkert az egyik melléképület tetejére, csak évek és pénz kérdése mikorra tudom megvalósítani, így nyernék kb 20-30 négyzetmétert.

Előzmény: oerzsi (863)
unartis: Creative Commons License 2017.01.18 0 0 866

Szegeden is nyílt egy ilyen, csak az a baj, hogy akik ott dolgoznak, vajmi keveset tudnak azokról a növényekről, sajnos!  Gondolom eladói végzettséggel rendelkezők dolgoznak ott, nem kertészek! :-(

Előzmény: Fildorado (865)
Fildorado Creative Commons License 2017.01.14 0 0 865

Most olvastam, hogy Kecskeméten új kertészeti áruház (Oá...) nyílik tavasszal. Remélem, ott is lesznek majd jó kis akciók.

oerzsi Creative Commons License 2017.01.13 0 0 864

Köszönöm Neked is a dicséretet, a sütik a családomnak is tetszeni szoktak, a sok növény már nem annyira. 

Előzmény: Fildorado (850)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!