Keresés

Részletes keresés

ronin s8 Creative Commons License 2024.03.12 0 0 183257

Duplából jobb a kávé. Több őrleménnyel érintkezik a víz, és a felület számít. Egy jobb kávézó inkább tartja a minőséget, nem kockáztatja, hogy elmenjen máshova a vevő legközelebb. Plusz konzisztensebb a technika. Nyílván igyekeznek összegyűjteni a páros rendeléseket.

A haszonba ez belefér. Olaszországban ez szinte mindig így van. Kivéve, ha románok, vágottszeműek, vagy albánok viszik a kávézót... 😉 

Előzmény: coffein2 (183256)
coffein2 Creative Commons License 2024.03.12 -1 0 183256

Na, ekkora hülyeséget, hogy kiöntik a kávét...

 

ha a dupla karra van belőve, egy kiskanálnyit ráöntünk, vagy szorosabban húzzuk rá a kart.

Nettó 8-10 ezer forintos kávét kiönteni???

Előzmény: heted7 (183251)
fistic Creative Commons License 2024.03.09 0 0 183255

Ha kell van valahol egy rugós tömörítőm...

Előzmény: Faramuci69 (183253)
heted7 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 183254

Kuplung, de igen. A hasonlat jó, sokat kell gyakorolni és nem feladni. Persze előrelépés csak akkor lesz, ha jó irányba próbálkozol. A mérleg, tamper segíteni fog.

 

Amire még számíts: el fogod érni hamar azt a szintet, amikor már a legtöbb étterem és kávézó kávéja nem ízlik, mert jobbat csinálsz. Döntsd el, hogy akarod-e. De asszem már döntöttél :)

 

Kérdezted az alapanyagot is: hát, az tuti, hogy rossz kávé(bab)ból nem főzöl jó kávé(ital)t. Nem tudom, egy döglött kávénál a lefolyás mennyire más, de pl. crema-t ne nagyon remélj ócska kávétól.

Előzmény: Faramuci69 (183253)
Faramuci69 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 183253

Köszönöm a segítséget. Beszerzek egy tampert és egy mérleget. Mégis hihetetlen, hogy mennyire nehéz precízen bellítani. Kicsit olyan ez mint a kezdő vezető és a kuplunk esete. :)

Giuseeppe Creative Commons License 2024.03.09 0 0 183252

Az, hogy az őrlő 8-10 grammot őröl, gondolom, azt jelenti, hogy be lehet programozni az adagot. Az én őrlőmön is van időzítő, és úgy állítom be, hogy egyszerre a szükséges adagnál valamivel kevesebbet adjon ki. Azt megmérem (tizedgrammos pontosságú mérleggel), és utána kikapcsolom az időzítőt, és manuálisan folytatom. Így nekem könnyű belőnöm a mennyiséget. 1-2 gramm különbség sokat jelent, különösen 1 adagnál.

 

Az őrlőben maradó kávé régi probléma, és a vendéglátóipari őrlőknél nem is kiküszöbölhető átalakítás nélkül. Pazarlás ugyan, de azt lehet csinálni, hogy egy-egy kávékészítés előtt kiőrölsz annyit, amennyi feltehetőleg benne marad, és akkor az adott kávéhoz egységes őrleményt használsz.

 

A tömörítésben segíthet egy rugós tömörítő: azokon akár állítható is a szükséges erő.

 

 

Előzmény: Faramuci69 (183248)
heted7 Creative Commons License 2024.03.09 0 1 183251

"Szeretném az is elérni, hogy a dupla karral pont kétszerannyi kávét főzzek le 30 másodperc alatt, mint a szimplával."

 

Ez is érdekes. Igazából a dupla kar nem úgy "működik", hogy kétszer annyi kávét raksz bele és kétszer annyi folyadék jön ki belőle ugyanannyi idő alatt. Be kell lőni a darálót az adott karhoz, hogy kb fél perc alatt annyi folyjon át rajta, amennyinek kell. Ez más-más állás a darálón a szimpla és a dupla karnál. Kávézókban szoktak olyat, hogy belövik a darálót a duplára, és ha kérsz egy szimplát, akkor két csészét raknak a kar alá, és az egyiket neked adják, a másikban lévő kávét kiöntik.

Előzmény: Faramuci69 (183249)
heted7 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 183250

A többiek majd kijavítanak, de hogy elkezdődjön a beszélgetés, írok egy választ.

 

Úgy tűnik, mintha egy Ferrarit használnál Debica gumikkal, tescos olajjal és kéz alatt vett, "okosba' szerzett" benzinnel :)

 

Egy tizedgramm pontos mérleg filléres költség, és sokat segíthet abban, hogy kevesebb legyen a változó tényező. Egy jó tamper sem drága, és szintén segít a konzisztens minőség elérésében. Fontos az is, hogy tamperelsz: egyenletes legyen (vízszintes a tamper) és kb. egyforma erővel. Csodák nincsenek, rendesen ledarálva, ugyanannyi kávéval, ugyanúgy tamperelve kb. ugyanaz kell legyen a lefolyás.

Előzmény: Faramuci69 (183249)
Faramuci69 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 183249

Szeretném az is elérni, hogy a dupla karral pont kétszerannyi kávét főzzek le 30 másodperc alatt, mint a szimplával.

 

A kávé minősége mennyire befolyásolja a lefőtt mennyiséget?

 

Faramuci69 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 183248

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni, mert teljesen örületbe kerget a darálóm és a kávéfőzőm.

 

A fő probémám, hogy ha 30 másodpercig engedem le a kávét, akkor teljesen váltózó mennyiséget kapok, 15 és 50 mililiter között. Esélyem sincs beállítani 20, 25 esetleg 30 milliliterre a lefőtt mennyiséget.

 

Daráló: már itt kezdődnek a gondok. Egy régebbi Mahlkönig Vario K30-at használok. Próbáltam beállítáni az örlési finomságot és az örlési időt, de nem kapok konzisztens eredményt. Elvittem egy szerelőhöz, de szerinte jól működik a gép. Valahol 8-10 grammot darál. Itt felmerül a konyhai mérlegem pontossága mint korlátozó tényező. Lehet, hogy a daráló egységesen darál, csak a mérlegem nem tökéletes.

 

Mit eredményez minden más változatlansága mellett, ha 1-2 gramm kávéval többet darálok és főzök le?

 

Tfh ledaráltam 8-8.5 gramm kávét. 

Ezután tamperolok. Jelenleg csak egy műanyag tamperolóval. Lehet, hogy ez a hiba?

 

A kávéfőzőm egy új la Pavoni gép. Nem a teljesen manuális. A kazánban keletkező gőzt én engedem ki a kar felhúzásával majd elzárom 30 másodperc elteltével.

 

Hiába tesztelem a teljes folyamatot, úgy tűnik túl ezt nem elég pontosan teszem. Nem tudom mire kellene még odafigyelnem, de biztos van mire. A tamperolás egységessége valszeg elég fontos tényező. Lehet, hogy az is komolyan befolyásolja a folyamatot, hogy meddig áll a darált kávé a darálóban. Ennél a típusnál nem ürül ki a daráló a darálás után, ezért nehezebb a kísérletezés is, hiszen a változtatás hatása nem azonnal jelentkezik.

 

Bármilyen ötletnek nagyon örülnék, mert jelenleg reménytelennek tűnik, hogy egy konzisztens minőséget állatsak elő.

 

Webon Creative Commons License 2024.03.08 0 0 183247

Üdv Mesterek! 

Van egy LaSpaziale S2 gépem amit néhány éve nem használtam. Most eladás előtt áll de bekapcsolás után gondol egyet és az összes led egyszerre villog rajta és kattog a gép. A bojler szépen fűt, gőzkarok működnek rajta szépen. Mi lehet a gond? Talán hülye kérdés de lehet esetleg, hogy kevés neki az áram? Nem ott próbáltam ahova be volt anno kötve. Köszi előre is! 

ttlfeg Creative Commons License 2024.03.05 0 0 183246

Szia! Érdekelne a hibás géped, ha végül újat veszel. Az emailcímem publikus.

Előzmény: Ruskizene (183226)
endrepp Creative Commons License 2024.03.04 0 0 183245

Szívesen. :)

Előzmény: Judak1 (183244)
Judak1 Creative Commons License 2024.03.02 0 0 183244

Igen meg van a kis zseb, furcsa is volt hogy  miért van ott, de most már értem.

 

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Nem gondoltam volna hogy ez a fórum még él, kb 14 éve volt az utolsó hozzászólásom, még másik nickkel.:)

Előzmény: endrepp (183243)
endrepp Creative Commons License 2024.03.02 0 1 183243

Van egy kis zseb a pumpa tekercsén, oda kell becsúsztatni a hővédő biztosítékát, ha a levegőben lóg az nem jó, úgy annak semmi értelme.

 

Előzmény: Judak1 (183242)
Judak1 Creative Commons License 2024.03.02 0 0 183242
Előzmény: endrepp (183240)
Judak1 Creative Commons License 2024.03.02 0 0 183241

A pumpán semmi nem volt, a két saru rátolva és viszlát, én inkább arra gondoltam h az vezetékben kvázi egy biztosíték lehetett bent. Biztos hogy nem sima forrasztás, mert látszik valami alkatrész ami ott volt, csak füsté vált.

Előzmény: endrepp (183240)
endrepp Creative Commons License 2024.03.02 0 0 183240

A pumpa hőbiztosítéknak a pumpa tekercsével kell fizikai kontaktusban lennie, annak a leégését hivatott megelőzni, ha kukáztad a pumpát, akkor vele együtt a biztosítékot is.

Előzmény: Judak1 (183239)
Judak1 Creative Commons License 2024.03.02 0 0 183239

Vettem új pumpat, az sem ment, utana bontottam teljesen szét. Arra jutottam hogy valami ilyesmi léphetett benne. https://danetti.hu/termek/vibracios-pumpa-hovedo-f11-100-for/

 

 

Előzmény: endrepp (183238)
endrepp Creative Commons License 2024.03.02 0 0 183238

..A pumpa tápkábele elfüstölt, de a pumpa jó?..

Előzmény: endrepp (183237)
endrepp Creative Commons License 2024.03.02 0 0 183237

A pumpáha tábkábele elfüstölt, de a pumpa jó? A fotón úgy tűnik ez a kábel toldva volt, fekete szigetelő szalag maradvány látszik. Eélképzelhető, hogy a toldás nem jól sikerült, ellenállása miatt felmelegedett, majd elfüstölt. (?)

Előzmény: Judak1 (183236)
Judak1 Creative Commons License 2024.03.01 0 0 183236

Sziasztok!

 

Adott egy Faema Family, ezeréves darab. Nemrégiben valami füst jott ki belőle , na mondom szivattyú.. .de sajnos nem. Meg tudja valaki mondani, hogy mi az ami elégett benne?

Köszönöm!

 

I.

fejes.i Creative Commons License 2024.02.29 0 0 183235

Ezek szerint a Gicar elektronika csak az újabbakban van? Ezt én nem tudtam lekövetni hirtelen, nagyon sok energiát nem szántam rá...

 

Előzmény: yeahhh (183234)
yeahhh Creative Commons License 2024.02.27 0 0 183234

Bocs, a Silvia alkatrészlistája: https://www.coffeeparts.com.au/spare-parts/home/rancilio/silvia-v3-v4

Nincs vezérlő elektronika.

Előzmény: yeahhh (183233)
yeahhh Creative Commons License 2024.02.27 0 0 183233

Alaplap? Szvsz a V5-ös Silvia faék egyszerűségű (még nincs benne gyárilag PID), és - ahogy a fórumtárs már leírta - szerelni sem ördöngősség. Az elődeit - Audrey, Nancy - magam szervizeltem/szereltem, pedig nem vagyok profi kávégépszerelő.

Az is furcsa, hogy ennyi alkatrész/fődarab - pumpa, fűtőszál, mágnesszelep, vezérlő elektronika (???) - egyszerre tönkrement... Mi tőrtént a géppel?

Előzmény: Ruskizene (183226)
gma Creative Commons License 2024.02.25 0 0 183232

A képfeltöltést nyilván elbénáztam, bocsi.

valesca

Előzmény: gma (183231)
gma Creative Commons License 2024.02.25 0 0 183231

Sziasztok,

 

érdekehet esetleg valakit egy rnedszeresen karbantartott, 2 éves Gaggia Valesca automata kávéfőző?
Parkolópályára került sajnos, pedig hibátlan. Jelenleg Vácott várja új gazdáját.

 

70e Ft lenne, kicsit még alkuképes is lehet.

 

kontakt: drax2gma kukac dzsímél pont com

H_G Creative Commons License 2024.02.20 0 0 183230

Úgy emlékeztem, hogy eredeti Bialettiről van szó, de most látom, hogy azt tényleg nem te írtad, hanem Giuseppe olvtárs feltételezte.

 

Mindegy, amiket a Moka Express utasításában írnak, az az összes ilyen felépítésű kávéfőzőre igaz.

 

https://www.bialetti.com/media/manual/caffettiere/MOKA_EXPRESS-manual.pdf

 

Előzmény: Tutti a Frutti (183229)
Tutti a Frutti Creative Commons License 2024.02.20 0 0 183229

Gondolom, elolvastad 183091-et korabban?

 

Megadnad a tipusat es a letoltesi linket?

 

Koszike.

 

Előzmény: H_G (183222)
fejes.i Creative Commons License 2024.02.18 0 0 183228

Van itt egy évek óta szekrényben tárolt Graef CM 800. Mindene megvan. nem kopott, eredeti doboza is. 35.000-ért gondoltam csapra verni, ha valakit érdekel, e-mailben küldök képeket, de nem vagyok hajlandó az indafotóval küzdeni.

Felteszem majd a jófogásra, ha itt nem lesz rá kapás.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!