Nem tom, hogy morse-e, mert ez ugye a masik vege erre megy ra a tokmany.
De azt sem tudom, hogy a morsenak mennyi...
Mericskeles a lapos szog miatt eleg pontatlan.
Vegigbongesztem az osszes konyvemet. Nem sokat irnak, az egyikben annyit volt, hogy a kupos gepcsatlakozok 2 fokosak. Ennyi semmi tobb.
Viszont van nekem egy eleg pontos optikai szogmerom. Azzal megmertem egy morse kupot es az ugy tunik 2 fokos (a kup csucsa ugye 2xer ennyi azaz 4fok). Persze a tokmanyt nem tudtam leszedni rola igy azt a kupot megmerni sem tudtam...
Azert felteteleztem, hogy az is 2fokos igy megcsinaltam a cuccot:
Popecul all rajta, nem lotyog, nem ut es nagyon paszentos. Egy kicsit rautogettem es mar lehuzni sem lehet. Ez egyebkent a noniuszban kaphato legkisebb tokmany (0..6mm-es a befogoja) es egy patronos marogepbe akarom betenni. Ezert kellett egy ilyen atalakito.
sziasztok. nem nagyon van idöm irkálni mostanában, de idönként visszaolvasok, söt, a múltkor sikerült esztergagép közelébe kerülnöm és egy egyszerübb müveletet én csináltam. !!! :) tudom nem nagy dolog, de nekem az. a kérdés: hol keressek marófejet? nóniuszban, turbomaro.hu -n elég drágák, mindenhol ennyi az ára? most egy fa ráspoly mintázatúra lenne szükségem, és inkább vennék több formát, amik elkopnak, mint egy frankót, ami nem kopik el, de nem férek oda mindenhova (hengerfej öntvény belsejében szándékozom turkálni vele)... marni esetleg tud valaki innen házilag? alu öntvény (szintén hengerfej) síkolásáról lenne szó. egyébként mulatságos törénetnek: egy szervópumpán 10-es menet beszakadt, felfúrtuk 12-re, vágtunk menetet, de kicsit ferde lett. ez annyiból volt baj, hogy áteresztöcsavar lyuka, rézalátéttel, 150bart tömit, igy a menetes lyukhoz kellett sikolni a felületet. szelepmaró tüskével + kézi reszelövel oldottuk meg, a szelepmaró olyan, hogy egy tüske bemegy a lyukba, a tüskére van felfogva a maró, ami a lyukhoz képest meröleges felületet ad. a reszelö azért kellett, mert a tüske körül még maradt jócskán anyag, amit nem mart, csak kijjebb. na mindegy, frankón megcsináltuk, de valószinüleg a rossz olaj miatt a felújított pumpa 5km után úgy összef*ta magát, hogy leállítás után is csordogált belöle az olaj a tengelynél (egyetlen tömités, amit nem cseréltem)........ öröm volt, de a forgácsolás része hibátlan volt a müveletnek! :D
Mivel emailcímed nem publikus, ezért csak itt tudom Tőled megkérdezni az alábbiakat:
Ezt a BKV-s listát, illetve a gépeket hol lehet megtekinteni? Ha esetleg érdekelne valami közülük (habár nem is annyira olcsók a gépek...), akkor hogyan tovább???
Guberalot en nem tudok de ha fem anyag kell akkor a bronzker es mor utcaban a metaloglobus (bar ott telleg nem annyira vagdosnak fokent a kisebb atmeroket meg a lemezeket nem vagjak).
köszönöm, rferi is ezt irta, csak szükszavúbban. utána elküldött volna messzi vidékre, de oda nem megyek. ;) gondolom, szombaton nincs nyitva az éles saroknál lévö, akkor jövö héten megnézem, hátha nem jön addig újabb esö.
Maglódi út elején, az Éles saroknál, mielőtt szétvállna a Maglódi és a Jászberényi, villamos sínek túloldalán a sörgyárral szemben. Elég jó hely. Sok sikert!
Tudnátok gyakorlati segítséget adni, hogy hova érdemes menni "guberálni" használható anyagokért? A régi méh telepeket, amiket ismertem, már bezárták, és a mostaniak csak átveszik a bevitt cuccokat, de nem adnak el belőle. Pedig micsoda anyagokról, alkatrészekről maradok le. :-(((
Mivel már autóm sincs, így a váci telepre se tudok kimenni, maradnak a budapesti telepek - de már két hete hiába járom őket, nem adnak el semmit. :-((
Az általam ismert vaskereskedéseknél pedig m2 alapú az eladás, igy pl. 15x20 cm-es darabok esetében is meg kell venni legalább 1 méter széles anyagot. :-(
Ha zavarok, csak két jó címet kérek, és már itt se vagyok. :-)))
A gépsatu felfogása úgy történik, hogy a késtartóba fogok egy hasábot, amin jónéhány lyuk van menettel, és ahhoz csavarom a satut. Ilyenkor a magasságot alátétekkel pontosan be kell állítani. Másik megoldás, hogy van egy függőleges szánom, és annak a T hornyába. A legjobb pótmegoldás az, ha az ember beszerez egy állítható magysságú (olasz) késtartót és abba fogja a satut.
A satut mintának tettem fel, szerintem bárki elkészítheti otthon a kis gépén.
Drehás gépe nagyon jó, nekem is van egy nem pont ugyanolyan használaton kívűl. Az enyémnek a főorsóját függőlegesre is lehet állítani, és akkor marógép.
Átjövök ebbe a fórumba a hobbiasztalos topickból, hátha valaki érintve érzi magát esztergálás ügyben, s ezáltal egy kis munkát (és pénzt) tudnék adni neki.
Részletek: Hobbiasztalos topic korábbi, 5178 számú beírásom faesztergálást érintő pontja.
Más: kis szériák szinterezését (is) vállalom Bp.-en, villám határidővel.
Én is szeretek fúrni , marni, esztergálni. Szeretném az ötletemet közreadni, hátha másnak is megtetszik. A TIP kiseszterga szegnyereg rögzítéséről van szó. Egy régebbi hozzászóló profi megoldást mutat be, de kiváncsi vagyok, hogy hányan másolták le! Az én megoldásom szerint ki kell fúrni az eredeti rögzítőcsavar oldalát, és M5-ös menetet kell belefúrni. A hajtószár hossza 30 mm. Anyaga ezüstacél. Vagy valami ami a vasnál jobb. Gömböt a végére nem érdemes tenni, mert megakad a felsőszánban.
A másik képen egy pici gépsatu látható, amely segítségével meglepően sok marási műveletet lehet elvégezni az esztergán.