Keresés

Részletes keresés

tillA Creative Commons License 2006.05.18 0 0 400
tillA Creative Commons License 2006.05.18 0 0 399

Így ahogy írod, látatlanban is, felkeltik az érdeklődésemet és az érzelmeimet ezek a filmek, illetve témák (még ha nem is sírtam el magam a monitor előtt). Bárcsak egyszer együtt - mi négyen-öten - megnézhetnénk mindet!

(Gyere haza, hozd el az összes DVD-det... Csak egy ötlet :)

Előzmény: eolomea (395)
yogibear Creative Commons License 2006.05.18 0 0 398
Illetve a sorozat (22 rész), az előző szvsz a pilot linkje:

http://www.imdb.com/title/tt0115126/
Előzmény: yogibear (397)
yogibear Creative Commons License 2006.05.18 0 0 397
Pontosabban: "A Kennedy űrközpont jelentkezik".

http://www.imdb.com/title/tt0115821/
Előzmény: tippancs (390)
eolomea Creative Commons License 2006.05.18 0 0 396
Egyebkent meg egy adalek, hogy Koroljev szelleme - es az orosz urkutats - tovabb el: a franciak Del-Afrikanal [Kourou] egy Szojuz [R7] kilovoalomast epitenek.
Előzmény: motyo_1999 (387)
eolomea Creative Commons License 2006.05.18 0 0 395
Jokat kuncogtam a "dolumentumon :-)

Egyebkent meg egy - sajnos, angol felirat nelkuli - film a "hoskorbol": 'Elso a Holdon' [Pervaja na Lune]. Ez egy mostani orosz sci-fi + hamis dokumentumfilm keverek, ami az elso - alapjaban veve sikeres - szovjet holdraszallast "meseli el". Ez a 30-as evekben tortenik a filmben, titkos kameraval rogzitve az esemenyeket, jelen-kori visszaemlekezessel tarkitva. Brillians.

A masik, a Space Race'-hoz hasonlo - szinten csak oroszul beszelo - szovjet film Koroljevrol szol (aki mas neven szerepel - gondolom, mivel a film keszitoi nem torekedtek teljes hitelessegre). A cime 'A tuz megszeliditese' [Ukrocsenyije ognya]. Abszolut szuper (itt lathato, hogy Koroljev talalkozik Ciolkovszkijjal - es Sztalinnal [!] {aki mellesleg lelkes tamogatoja volt az urkutatasnak}.)

A harmadik film kaphato DVD-n angol felirattal. Az angol cim: Dreaming of Space. Itt az urkutats hoskora inkabb csak hatter, de a film vegen a fohos talalkozik Gagarinnal - aki ugy nez ki a filmben, mint a valosagban. Az utolso {Voros teri} jelenet annyira felemelo [a film nagydijat kapot a moszkvai filmszemlen], hogy az idosebb oroszok mind elsirtak magukat a mozikan... (Hja, oket annak idejen megcsapta valami: a bizakodas egy bekes vilagban, ahol a tudomany mindent legyoz ... na, ettol igencsak eltavolodtunk...)
Előzmény: tillA (394)
tillA Creative Commons License 2006.05.17 0 0 394
motyo_1999 Creative Commons License 2006.05.16 0 0 393
Képtelenség belesűríteni négy részbe a sztorit. Tom Hanks sorozata 12 részes volt, kizárólag az Apolló-programot vette végig, és valószínűleg abból is maradtak ki még jócskán momentumok.

Annyira nem baj, hogy az első rész volt részletesebb, mivel a történet ezen részei a kevésbé közismertek. Persze ugyanakkor számunkra talán a kevésbé érdekesek is...
Előzmény: Törölt nick (389)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.05.16 0 0 392
Hát akkor ismét magamra hárítom a felelősséget:

http://www.torrentspy.com/search.asp?h=&query=Voyage+to+the+Planets&submit.x=0&submit.y=0


Jó szórakozást!
Előzmény: eolomea (391)
eolomea Creative Commons License 2006.05.16 0 0 391
Igy par nap emesztes utan kezd az a benyomasom tamadni a sorozatrol, hoby a BBCs csapatnak a vege fele elfogyhatott a penze. Mig az elso reszbe meg egy csomo apro reszlet belefert, a negyedikbol pedig mar lenyeges dolgok, mint a robotleszallasok is kimaradtak. A holdutazassal legalabb ket resznyi idot ki lehetett volna tolteni. Csak mar nem volt penz, VSz.

Igy van - es ez nekem is feltunt (bar nem hiszem, hogy ezt a penzhiany okozta).

Egyebkent van meg egy nagyon jo BBC [ketreszes] sorozat, ami meg inkabb temaban vag, mivel ez egy szinten dokumentum-szeru film, de abszolut tudomanyos-fantasztikus. A cime: "Space Odyssey: Voyage to the Planets" (vagy: "Voyage to the Planets and Beyond") http://www.imdb.com/title/tt0395417/ Ez sem hibatlan, de nagyon jo kiegeszitoje a Space Race-nek. Ez egy jovobeli urexpediciot mutat be, ami vegiglatogatja az osszes bolygot a Naprenszerben, sokukra [vagy azok holdjaira] leszallva. Amellett, hogy nagyon sok ismeretet ad, elkepesztoen latvanyos.
Előzmény: Törölt nick (389)
tippancs Creative Commons License 2006.05.15 0 0 390
Asszem az egyik kereskedelmi csatornán vetített, először 'Kennedy Űrkozpont' majd 'Az űrközpont' címen ment az a sorozat, ha jól emléxem.

Nemerével kapcs., teljesen értelek, mostanában én is ilyesmin gondolkoztam.

Amelyik filmről beszéltek, olyat én már láttam régebben a Realitytv-n, 'Vörös világűr' címmel. Abban is a most előkerült katasztrófákról volt szó, elég részletesen.
Előzmény: motyo_1999 (383)
eolomea Creative Commons License 2006.05.15 0 0 388
Eszerint az a kitétel, hogy Koroljov rakétáit a mai napig használják, egyben azt is jelenti, hogy annak hibáit is gondosan megőrizték :)
Najó, persze csak viccelek, de azért ki tudja...


A Marsz es Zond szondak nagy reszet nem a Koroljev-fele R7-es raketakkal {ebben az esetben: Molnyija} lottek fel, hanem Protonokkal [ami nem Koroljev tervezese - sot, o ellenezte ezt a hordozorakat].

A Koroljov altal tervezett R7-esek szaz-szamra es oramuszeruen viszik palyara a Szojuzokat - baleset nelkul mar tobb mint harom evtizede [!] -, Progreszeket [ember nelkuli Szojuzokat], valamint minden-fele muholdakat es bolygokozi szondakat. Az igazsag az, hogy a Nemzetkozi Uralomast [ami amugy is egy bovitett valtozatu Mir] Koroljev szelleme tartja fel. [Ugyanis Szojuzok viszik fel es hozzak le az urhajosokat, es a Progreszek gondoskodnak az utanpotlasrol + idonkent feljebb tornasszak az ISS-t {ami a legkor fekezo hatasa miatt egyre alacsonyabb palyara kerul}].

Nem csak techikai malorok uldoztek a szovjeteket a Mars-kutatasban; a vilagon legelsonek szallitottak le szondat a Marsra [Marsz 3], de az homokviharba kerult es 20 masodperc mulva beszuntette az adast [egy fenykepet meg elkuldott, de ezen nem sok minden latszik].

A Csendes-oceanba kikotott Mars-szonda tartalek-egysegeibol epitettek egyebkent az ESA rendkivul sikeres Mars Express szondajat, amit szinten Oroszorszagbol lottek fel (egy Koroljev-fele Szojuz {R7} raketaval {Szojuz} :-) Szoval, ha kozvetve is, az oroszok egy kicsit meg mindig erintve vannak a - sikeres - Mars-kutatassal.
Előzmény: motyo_1999 (386)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 387
Igen, teljes mértékben igazat kell adnom neked a szovjet űrkutatás jellegére vonatkozólag. Én úgy értettem, hogy a filmből nem teljesen ez jön le.

De abban is igazad van, hogy egyedül a szovjet űrhajósokat mutatja emberközelből a film - mégpedig nagyon is felemelő módon.
A könnyező Hruscsovot én is kiszúrtam..... Szívmelengető pillanat.
Előzmény: eolomea (385)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 386
Egyebkent sok szovjet [robotos] siker kimaradt a filmbol, mint pl. az elso sima leszallas a Holdon (Luna 9, 1966-ban) vagy az elso sikeres hold-megkerulres es visszateres elolenyekkel [!] a fedelzeten (Zond 5, par honappal az Apollo 8 elott).

És ne feledkezzünk meg a sikeres Vénusz-landolásról sem, ami valóban lenyűgöző eredmény a bolygó tulajdonságait figyelembe véve.

Az oroszok valóban elképesztő mennyiségű szondát lőttek ki - amik közül viszont elképesztő mennyiségű vallott kudarcot (utóbbi mellesleg amerikai társaikra is igaz).
Mindenesetre nem lehet nem gyanakodni, hogy a szovjetek ezt is (mint egyéb más dolgokat is) mennyiségi alapon próbálták megoldani.

Most nézegettem bele a Mars-expedíciók táblázatába (Almár-Horváth: Újra a Marson), és jót mosolyogtam a következőn:

1960.10.10. Marsz sikertelen a rakéta 3. fokozatának hibája miatt
1960.10.14. Marsz sikertelen a rakéta 3. fokozatának hibája miatt
1962.10.24. Marsz Föld körüli pályán maradt a 4. fokozat hibája miatt
1962.11.04. Marsz Föld körüli pályán maradt a 4. fokozat hibája miatt
1963.11.11. Zond sikertelen a rakéta 4. fokozatának hibája miatt
1964.02.19. Zond sikertelen a rakéta 4. fokozatának hibája miatt

Ezután egy csomó részleges siker és mégtöbb sikertelenség egyéb hibák miatt, majd:

1996.11.16. Marsz-8 a 4. fokozat hibája miatt a Csendes-óceánba zuhan

Harminc év után. Eszerint az a kitétel, hogy Koroljov rakétáit a mai napig használják, egyben azt is jelenti, hogy annak hibáit is gondosan megőrizték :)
Najó, persze csak viccelek, de azért ki tudja...
Előzmény: eolomea (382)
eolomea Creative Commons License 2006.05.14 0 0 385
Becsületes, jól megcsinált sorozat, ami persze azért nem kerüli el a jól ismert kliséket sem (leginkább a hideg-diktatórikus orosz és a napfényes-rockandrollos amerikai légkör ábrázolására gondolok, na persze lehet, hogy ez a színtiszta valóság...)

Teljesen jogos az eszreveteled.

Mindenesetre a film azért nem kifejezetten sugallja, hogy az oroszok nyerték volna meg az űrversenyt. :)

Igy van... De azert az erdekes, hogy az amerikaiaktol igazabol csak egyedeul Shepard van megszemelyesitve szinesszel [es csak egy ropke jelenet erejeig, amikor is belevizel az urruhajaba], mig Glenn vagy akar Armstrong peldaul nem is szerepel. Masreszrol Gagarin, Leonov stb igazi, hus-ver, erzo emberekkent vannak abrazolva. Ugyszinten, azt latjuk, hogy Gagarin jelentest tesz - az oromtol konnyezo {!} - Hruscsovnak a Voros teren, mig a filmbol teljesen kimarad az Apollo urjahosok konfettis paradeja Washingtonban. Ez sokat elarul, kinek a partjan is volt a BBC...

Inkább a jól ismert képet erősíti: az amerikaiaknak szinte korlátlan gazdasági erő állt rendelkezésükre, amit ki is használtak, míg az oroszoknak főleg diktatúra-generált kirakat-sikereik voltak, amiket hajszál választott el a katasztrófától.

Ez igy nem felel meg az igazsagnak. A Szputnyik 1 sikere peldaul mindossze egy nyulfarknyi kis hirben lette a Pravda 3. [!] oldalan megemlitve - nem eppen propaganda-fogas... A szovjetek igenis joreszt a tudomanyert mentek az urbe - amit jol mutat az, hogy a Szputnyik utan kozvetlenul csak ugy szortak a szondakat szerteszet a Naprendszerbe [Hold, Venusz {!}, Mars]. Sok sikeres szovjet missziot - Lunokhod 1 es 2 automata jarmuvek, az iment emlitett hold-anyagot hozo robotok {az utolso 2 1/2 meteres melysegbol [!] hozott fel mintat} vagy a Venera leszalloegysegek armadaja a Venuszon [ahol 500 fok van arnyekban + 90 atmoszfera nyomas] meg elmeletben sem akarta/akarja a NASA megismetelni. Ugyszinten, az hoszu tavu urbeli tartozkodast (orvosi eredmenyek, stb.) - ami majd a Marshoz vezeto utat fekteteti le - kizarolagosan szovjet/orosz eredmeny.

Az is teny, hogy az amerikaiak (ahogy egy imenti hozzaszolasomban is erintettem) sokkal kozlelebb voltak sokszor a katasztrofahoz [es sokszor bele is trafaltak: Apollo 1], mint a szovjetek.

Ugyanakkor J.F. Kennedy vilagosan kinyilatkozta, hogy ot a tudomany egyaltalan nem erdekli, es csak azert akarja, hogy amerikaiak leszalljanak a Holdon, hogy ne szovjetek legyenek az elsok!

Szoval teny az, hogy a szovjetek szep csendben elkezdtek a kizarolagos tudomanyos celu urkutatast, amit az amerikaiak - mestersegesen felkorbacsolt paranoias allapotban {'voros atombombak fognak hullani az egbol'} - urversennye degradaltak.

Ne felejtstuk el, hogy a szovjetek voltak az elsok, akik orvost kuldtek az urbe. Masreszrol, csak a leges-legutolso Apollo misszio {a 17-es} vitt egy tudost {a geologus Shmitt-et}. Persze, a felhergelt szovjeteket is elkapta a gepszij, es valoban tettek nehany felelotlen - tisztan "kirakat-politikai" - lepest (pl. harom embert urruha nelkul belepaszirozni a Voszkhodba. Akkor szerencsejuk volt - kesobb, a Szojus 11-nek mar nem. )

A diktaturarol pedig annyit, hogy mindket felnek citromja volt/van, amire az egyik csak ramondja, hogy az narancs. (Es a jonep, Bastya elvtarshoz hasonloan, mar nem is talalja igy azt annyira savanyunak.)

U.i.: Egy komoly hianyossag van a filmnek: nem szerepel benne "az urkutatsa atyja": Ciolkovszkij (pedig vele meg Koroljev is talakozott).
Előzmény: motyo_1999 (378)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 384
de még az után is az amerikaiak még semmit nem tudtak Koroljovról, csak annyit, hogy van egy titokzatos és zseniális Főkonstruktőr, aki majd jól kibabrál a szabad világgal.

A Space Race szerint még ennyit sem, hiszen egy helyütt maga von Braun mondja, hogy nem hitte volna, hogy az egész mögött egyetlen ember állt.

Mellesleg hol is találkoztál te azzal a rendkívüli Népszabadsággal? Nem te vagy a legifjabb köztünk, de Gagarint te sem nagyon láthattad repülni. ;)
Előzmény: kvadrát (358)
motyo_1999 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 383
Én nem Nemerétől olvastam, közben eszembe jutott. Valamilyen űrrepülőgépes filmben, vagy sorozatban láttam, amiben vészhelyzet áll elő a fedélzeten, és egy sodródó Szojuz valamijének felhasználásával segítenek magukon, amiközben - kellően horrorisztikus körülmények között - összefutnak a lebegő hullákkal is. Ezután adják elő szóban - tényként - a balul sikerült szovjet holdutazás történetét.

De igazad van, valóban, utánanéztem: "Holtak keringenek a kozmoszban" (1998). Csodálkoztam is volna, ha Nemere pont ezt nem írja meg. Megdöbbenve láttam, hogy az azóta eltelt időben is évente 15-20 írása jelent meg a szerzőnek, a legkülönfélébb témákban. Nem akarom bántani, hiszen egyike azoknak, akik hajdanán felgyújtották a fantáziánkat, de mégis, ő az, akire bátran lehet mondani, hogy a kevesebb több lenne.
A felszínesség legnagyobb bajnoka, és valahogy mégis szeretem, nem tudom tiszta szívből elítélni ...... áh mindegy.

Előzmény: tippancs (379)
eolomea Creative Commons License 2006.05.14 0 0 382
A masik amirol nem tudtam, hogy az amerikai holdraszallassal egyidoben egy orosz szerkentyu is jart a holdnal.

Ez egy Luna szonda volt, aminek holdmintat kellett volna visszahoznia meg Armstrongek elott. (Ezt nem sokkal kesobb a Luna 16, 20 majd 24 vitte vegre.) Egyebkent sok szovjet [robotos] siker kimaradt a filmbol, mint pl. az elso sima leszallas a Holdon (Luna 9, 1966-ban) vagy az elso sikeres hold-megkerulres es visszateres elolenyekkel [!] a fedelzeten (Zond 5, par honappal az Apollo 8 elott). Szoval a szovjetek nem voltak annyira lemaradva, mint ami a TV filmsorozatbol kitunik.

Ugyszinten, az sem derul ki, hogy az amerikaiak irtozatosan felelotlenek voltak az Apollo 8-cal. Ugyanis mar akkor jelen volt a problema az O2 tartallyal, ami kesobb kozel katasztrofat okozott az Apollo 13-nal; az urhajosokat csak a LM mentette meg, ami viszont az Apollo 8 legenysegenek nem allt rendelkezesere. Lowell-eknek csak mazlijuk volt, mig Komarovnak (Szojuz 1) nem. Hasonlo mentalitassal a szovjetek akar embert is tehettek volna a Zond 5-be (ami lenyegeben egy Szojuz urhajo volt), es akkor ok lehettek volna az elsok, akik emberrel visszajonnek a Hold tersegebol.

Szoval sok szo esik a szovjetek felelotlensegerol (pl. Komarov-nal), mig keves (gyakorlatilag semmi) az amerikaiakrol. Pedig az Apollo program minden idok legfelelotlenebb urprogramja volt (amit az amerikaiak csak a Space Shuttle-val tudtak felul- - vagy inkabb: alul- - mulni). Tudniillik az amerikiaiak szakitottak azzal a bevalt - mindket fel altal gyakorolt - hagyomannyal, hogy elobb automatat kuldenek, majd elolenyt, es csak azutan embert. Az Apollo misszioknal (csakugy mint a Space Shuttle-nal - a Columbia, ket urhajossal a fedelzeten, a csodaval hataros modon elte tul az elso repulest) sem automatikusan, sem elolenyekkel (persze szinten automatikusan) nem probaltak ki az Apollo urhajot + az LM-t abban a tersegben, ahova embert kivantak kuldeni.
Előzmény: Törölt nick (381)
roszner Creative Commons License 2006.05.14 0 0 380

Már régen szerettem volna kérdezni valamit azoktól, akik ismerik az Orion űrhajó eredeti szinkronját.

Ritkán szoktam belenézni-hallgatni az új szinkronos sorozatba, de feltűnt valami. A Harc a napért c. részben amikor McLane a kormányzóasszonnyal tárgyal, egy kellemes hangú férfi énekel. Az eredetiben viszont - Pali szavaival élve - egy "jampis" gitár szól. A németek újítottak? Vagy az eredeti szinkron készítői csonkítottak? Kerestem a régi fórumban Pali hozzászólását, idézésnek - a hiba úgy látszik, bennem van mert nem találtam meg.

A gitárzene nem is került be az orionos zenék gyűjteményébe. (http:// orion8.ingyenweb.hu)

tippancs Creative Commons License 2006.05.14 0 0 379
Nemerének jelent meg egy könyve régebben, 'Holtak keringenek az űrben?' ezzel vagy valami hasonló címmel. Sajnos nem olvastam, de a cím sokat sugalló.
motyo_1999 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 378
Magam is most fejeztem be. Becsületes, jól megcsinált sorozat, ami persze azért nem kerüli el a jól ismert kliséket sem (leginkább a hideg-diktatórikus orosz és a napfényes-rockandrollos amerikai légkör ábrázolására gondolok, na persze lehet, hogy ez a színtiszta valóság...)

Mindenesetre a film azért nem kifejezetten sugallja, hogy az oroszok nyerték volna meg az űrversenyt. :) Inkább a jól ismert képet erősíti: az amerikaiaknak szinte korlátlan gazdasági erő állt rendelkezésükre, amit ki is használtak, míg az oroszoknak főleg diktatúra-generált kirakat-sikereik voltak, amiket hajszál választott el a katasztrófától.
Igaz, hogy a film nem szól a későbbi időszakról...

Érdekes, hogy miközben az évtizedekig eltitkolt szovjet balesetekről beszámol a film, egyáltalán nem érinti a köztudatban keringő egyéb feltételezéseket. Gondolok itt a Gagarint megelőző feltételezett és pórul járt űrhajós(ok)at, vagy a feltételezett Holdra irányuló küldetést, amely tragédiával végződött, és a Szojuz a mai napig odakinn kering a halott kozmonautákkal (vagy ez utóbbi tény? Már nem emlékszem pontosan, hol halottam)

Külön kiemelendő a CGI, ami annyira eltalált, hogy sok helyen nem tudtam eldönteni, hogy valódi archív, vagy ál-archív felvételeket látok. Jó tudni, hogy Amerikán kívül is készülhet ilyen, és lehet másképp is használni, mint ahogy az amerikaiak teszik.
Előzmény: Törölt nick (377)
tillA Creative Commons License 2006.05.12 0 0 376

A Stanislaw Lem-topikban valaki rákérdezett, milyen Az úr hangja. Visszaírtam neki: talán a "legtudományosabb" tud.-fantasztikus regény, ami valaha volt. Nemde?

 

Más.

Csak röviden utalnék rá, hogy pár hónapja létezik egy Roham című ingyenes, nonprofit jellegű, ám megjelenésében és tartalmában annál igényesebb kiadvány (fanzin). Alcíme: agresszív fantasztikus magazin. Ebből az az érdekes, hogy "fantasztikus". Sci-fi szerű novellák vannak benne, amik egyrészt hallatlanul jól (kortárs hazai szerzők művei, de a legkevésbé sem keltenek "amatőr" benyomást), másrészt a sci-fi műfaját rettentően kitágítják, így jó alapot szolgáltatnak régi eszmecserénk kiterjesztéséhez, folytatásához.

Ajánlom, ha módotok beleolvasni, tegyétek meg. Egyes könyvesboltokban (ahol képregényeket árulnak) hozzáférhető, immár a második szám. (www.roham.hu)

Később még írok róla bővebb méltatást és vitaindítót.

Előzmény: kvadrát (375)
kvadrát Creative Commons License 2006.05.12 0 0 375

Képtelenségek a XXI. századból - képekkel (Natura, 1986). Kissé rossz külsejű könyv, de letehetetlen. Ám az az érzésem, hogy mivel egyre kevesebben lesznek azok az emberek, akik még éltek és dolgoztak abban a világban, amelyet Dévényi fergetegesen karikírozott, egyre kevesebben lesznek azok is, akik megértik a poénjait. Vagy legalábbis azok egy részét. Pedig mostanában a fiatalok között divatba jött a "retró", a szocializmus építgetésének felidézgetése, úrja fénybe kerülhetnének ezzel Dévényi klasszikusai is.

 

A biztonság kedvéért mégiscsak idézem a fent említett könyv A koncert című írásából azt a részletet, amely szegény Mihály esete kapcsán is, és a tévét látva igen gyakran egyébként is eszembe szokott jutni.

 

... Nos, Pista - munkatársaival - szubjektív elemektől mentes szűrővizsgálati rendszert dolgozott ki, az androbotok zenei tehetségének mérésére. A rendszerhez egy négyállású, pikotronikus reakciómétert is szerkesztettek, amelyet ingerküszöbre kalibráltak. [Ha ez valakinek nem teljesen világos, az jó nyomon jár, Dévényi nagyban művelte a laza technikai halandzsát.]  A mérési módszer lényege a következő volt:

 

A lézerfonografikus mikrolejátszón felcsendül Göröncsér Vazul: Esz-dúr noktürn húsdarálóra c. műve Göröncsérné Röncs Szalonta előadásában, fagyasztott ürühússal. A rozsdamentes acélszékhez szíjazott androbot reakciója lehet:

 

a) Eltépi a szíjakat, megsemmisíti a lejátszót a mikrokazettával együtt, és többször seggbe rúgja a berendezést kezelő technikust. Minősítés: abszolút hallás.

b) Mint az a), de seggbe rúgás nélkül. Minősítés: zenekarban alkalmazható.

c) Eltépi a szíjakat és messzire elfut. Minősítés: kirakhatja a kottákat, cipelheti a nagybőgőt.

d) Végighallgatja, és csak ül, csak ül. Minősítés: vissza a bányába!

Előzmény: tillA (374)
tillA Creative Commons License 2006.05.11 0 0 374

Hol is? A Képes képtelenségek...-ben? A Dr. Ezésez Gézában?

Megjegyzem, Dévényi ma méltatlanul elfeledett, annál is inkább, hiszen napjainkban - mely kor talán fogékonyabb a groteszkre (?) - szerintem még inkább élhetne az ő sajátos humora és világlátása.

Előzmény: kvadrát (371)
tillA Creative Commons License 2006.05.11 0 0 373
(Igen, bocs, nem akartam én politizélni, csak utalni rá, hogy. És hirtelenjében eltévesztettem a pártnevet.)
Előzmény: kvadrát (372)
kvadrát Creative Commons License 2006.05.11 0 0 372

Hogy Farkas Bertalan esetleg korábban nyilatkozott-e bárhol is méltatóan a Fideszről, azt nem tudhatom, de ha a "Fidesz-reklámember" megjelöléssel az idei választási időszakra gondoltál, Attila, akkor ki kell, hogy segítselek a tévhitedből. Farkas Bertalan az idén egyéni országgyűlési képviselő-jelöltként indult a választáson, a szülőfaluja körzetében, a Magyar Demokrata Fórum támogatásával. A kettő között van jónéhány lényeges különbség, ezt nem utolsósorban az ő tisztességének védelmében is le szeretném szögezni.

 

Azt pedig köszönöm, hogy Harrisont megemlítetted, mert az én figyelmemet elkerülte a neve, márpedig az ő kézjegyéért érdemes lesz sorba állnom nekem is. Üdv!

Előzmény: tillA (369)
kvadrát Creative Commons License 2006.05.11 0 0 371

"kb. 15 perc után"

Rendben van, szabályos életjeleket mutatsz. :-)

 

Megosztottam már veletek Dévényi Tibor maximálisan ideillő osztályozási metódusát, amelyet a zenészrobotokról szóló humoreszkjében alapozott meg előrelátó bölcsességgel?

Előzmény: roszner (366)
tillA Creative Commons License 2006.05.10 0 0 370

Képzeljétek, van Alapítvány nevű zenekar:

http://alapitvany.com/lemez.php

(Nem is tudom, örüljek-e neki, vagy bosszankodjak a névbitorlás miatt. Bár az látatlanban is sejthető, hogy az Asimov-regény tiszteletére vehették fel a nevüket.)

tillA Creative Commons License 2006.05.10 0 0 369
Mindenképp mennék, hiszen két Star Wars-színész is itt lesz, s az utóbbi években rákaptam az aláírásgyűjtésre (amit pedig harminc éven át elkerültem; kivéve amikor Farkas Bertalan - nem mint Fidesz-reklámember! - kiskoromban Miskolcon járt és aláírattam vele valami füzetet, amiről már fogalmam sincs, hova lett, pedig...), szóval ott szeretnék lenni a sci-fis rendezvényen, de amiért most szólok: a vendégek egyike Harry Harrison. Akinek a jelenlétét szerintem nem lehetne eléggé túlhangsúlyozni - ehhez képest általam nem ismert tévésorozat-szereplők mögött említik csak negyedik-ötödikként -, szóval egyike a legnagyobbaknak, plusz még népszerű is (Rozsdamentes Acélpatkány-széria), és ha életében csak az Ashkelon utcái című novellát írta volna meg, semmi mást, már akkor is félistenként tisztelném.
Előzmény: kvadrát (365)
tillA Creative Commons License 2006.05.10 0 0 368
Esetleg ha valaki még (magyar..., de legalább angol) feliratot is látna valahol a Space race-hez, kérem, értesítsen!
Előzmény: motyo_1999 (355)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!