A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
Be kell vallanom, mentem egy GS-sel. Hát, legyen a külseje akármilyen, azon annyira a helyén van minden, hogy majd egy szép napon olyat veszek. Természetesen vizeset.
Üdv! Van valakinek BMW Gs dry motoros dzsekiről tapasztalata Gondolok mennyire meleg nyáron Esetleg hideg a hegyek közt mert szerintem nem kivehető a bélése
A szimpla OHC 1,2 GS-be, a gyári ajánlás szerinti 20W-50-est használtam végig (75 e Km) Alig fagypont fölött, és nyári kánikulában egyaránt. Nem volt vele gondom.
Mindegy, ettől én bele nem rakom megint. 0 alatt kint állt a motor egész nap, 20w50-nel 10 km után is 800 körül volt az alapjárat, a 10w40nel meg addigra kétszer beáll 1200 re.
A lényeg, hogy a Nav-ot nem érdekli, ki mit csinált vele külföldön. Ha Te "újnak minősülő" gépjárművet akarsz forgalomba helyezni, akkor áfát kell fizetni, amit úgy képeznek, hogy vételár+regdíj és ezek összegének a 27%-a
Mondjuk, mert amikor balesete van, és a műszaki szakértő megállapítja, hogy fékhiba az ok, szakszerűtlen javítás....na ott van bajban a szerelő. Hiába ügyes, ha kikötötte, nem gyárinak megfelelően javítja, ráverik.
Csak azt akartam kidomborítani, hogy a viszkozitási osztályok a minősítő szervezetek előírásain belül fixek, a felhasználók által nem lehet őket sehova igazítani.
Utóbbival kapcsolatban nem volt kétségem, de mert nem tartottam felmérést a tagság nyelvi ismereteivel kapcsolatban, gondoltam, hasznos lehet betenni a fordítást annak az egy (-két) embernek, aki
- képes volt a német helyett a másik kb. 6000 nyelv valamelyikét megtanulni
- volt, van, lesz neki, vagy szeretne BMW R1150 vagy R850 tipusú motort
- a tulajdoni viszonyoktól függetlenül fikázni akarja ezeket a motorokat
- érdeklik ennek műszaki vonatkozásai
- tud magyarul olvasni
- ezt a tudást felhasználva használja ezt a fórumot. :-))))
Mellesleg - és ezt már komolyan - szívesen állok rendelkezésére mindenkinek, aki ilyen szövegekhez segítséget igényel.
Ettől miért halna meg? Az enyemben is ki van iktatva az ABS (bizonyára korábban meghibasodott), acelhuzatu fekcsovekkel gyakorlatilag hagyományos fekrendszer van kiepitve. Eko is látta, fekolaj csere/ legtelenites utan olyan beton nyomaspontja van a feknek, mint a csuda.
Egy ilyen műveletet szerintem egy bármelyik, jobb képességű szerelő el tud végezni, lényegében fekcsoveket kell készíteni és bekotni. Nem látom benne a potenciális eletveszelyt.
Megnéztem a Castrol Power1 4T olajok adatlapjait (itt és itt) és igazából mindkettő API SJ besorolású. Azaz elméletileg jobb teljesítményosztájú, mint az előírt SF, SG vagy SH (elvégre ezek a kor előrehaladtával ABC szerint növekednek). -10°C-ban kizárt, hogy elővenném a gépet, így ez alapján (mivel a kettő között az ára mellett egyedül ez tűnik különbségnek), mehetne bele az olcsóbb, 20W-50-es is ebből, a Power1 4T-ből, ha jól értem. :)
Eko, említetted még az olajszűrők minőségét. Abból mi az ajánlott?
Bocsi, a viszkozitási fokozatot semmihez nem kell igazítani, hanem azt a táblázat szerint a külső hőmérséklet határozza meg. Vagyis ha egy olaj pl. -20 és +10 °C között elégíti ki a vizsgálati feltételeket, akkor az SAE 10 W-30 osztályú.
Alább a szöveg:
Kenő- és üzemanyagok
R 1150 RT R 850 RT
Motorolaj
Minőségi HD-olaj SF, SG vagy SH API-osztályozás szerint; kiegészítések CD-vel vagy CE-vel elfogadottak; vagy minőségi HD-olaj G4 vagy G5 CCMC-osztályozás szerint; PD2 kiegészítés elfogadott.
Viszkozitási osztály a külső hőmérséklet függvényében. A SAE-osztályok hőmérsékleti határai rövid időre túl- vagy alulmúlhatók.
A "Spezial-Oils" olajok név szerint engedélyezettek a BMW által és az Ön BMW Motorrad partnerénél kaphatók. Valamennyi a BMW által forgalmazott motorolaj folyamatos BMW minőségellenőrzésnek van alávetve. A gyártó bármilyen fajta olajadalékot elutasít.
Sziasztok. Gondoltam lecserélem az olajat, az előző olajcsere szervizben történt. A szűrő kicserélésénél elakadtam. Utolag megnézve a gépkönyv egy speciális szerszámot ír. Ti hogy csavartátok ki az olajszűrőt?
Mondjuk az is vicc kategoria, hogy gépjármű kereskedőként semmilyen ráfordított költséget nem tudsz elszámolni. Tehát példaként, ha veszel 1000-ért vmit és eladod 1500-ért, akkor 500 után adózol, pedig lehet 350költséggel járt az eladható állapot létrehozása, s így a tényleges haszon messze nem fedezi a befizetendőt:(
Ez a cikk inkább azzal a részével foglalkozik a sztorinak, hogy az üzletszerűen importtal foglalkozó cégek úgy tesznek, mintha nem lennének benne a folyamatban igy az általuk realizált haszon után nem fizetnek ÁFA-t, meg semmi más adót sem. Ez nem az az ÁFA, amit az "új" motor teljes értéke után kell kicsengetni.
Ez az. Úgy tudom, ha a magyar kereskedőnek van európai adószáma (vagy mi), akkor a kinti kereskedő eladhatja ÁFA mentesen neki, vagy ő visszaigényelheti azt.
Ha jól értem, akkor a motor "új" státuszát a NAV állapitja meg, amikor a regadót is kiszabja a külföldi forgalmi engedély, vagy a közlekedési felügyelet által kiadott műszaki adatlap alapján. Ekkor kinálnak meg az ÁFA-val is biztos. Nyilván ezt a pontot kell valahogy megkerülniük.
Nem akarok csalni, csak jó lenne tisztában lenni ezekkel a dolgokkal.