Tervezem egy komolyabb bringa vásárlását, és ezzel kapcsolatosan szemet szúrt, hogy több vázméret létezik. Mivel a piszkos anyagiak miatt még valószínű több hónap a vásárlás, és addig a jelenlegi biciklit használom. Viszont megmértem a vázméretet ami most 48 cm. Én 192-195 cm vagyok. Ez milyen következményekkel jár egyébként? Mert a nyerget ugye beállítom, de gondolom a váz méret növekedésével arányosan növekszik a nyereg-kormány távolság is? Talán ezért is fáj/zsibbad a kezem hoszabb távon? (Kesztyűben is)
A magasságomhoz ha jól gondolom 21" váz kell? Vagy még nagyobb? Ahány oldal annyi táblázat :)
Fokozottan igaz ez, ha az ember átlagon felüli fejmérettel van "megáldva". Régebben felpróbáltam néhány 61-62-es kobakvédőt, de szinte mind szorított valahol. Aztán jött képbe az Abus.
Sisakot nem veszünk neten, ahogy pl. cipőt sem. Felpróbálás nélkül honnan tudod, hogy kényelmes, vagy zavar-e?
Vaterával meg ne is foglalkozz amúgy sem. :)
Irány pl. a Berguson, ott elég nagy a választék, akár órákig próbálgathatsz, én 9900ért egy elég jó Specialized bukót vettem két éve. Menj el egy boltba, próbálgass, sokféle árú és küllemű akad. És hallgass kivire is persze. :)
Sok gyártó sok-sok modellje kapható. Ezek mind megfelelnek az előírásoknak, mindegyik ugyanolyan biztonságot ad. Menj el egy boltba, és próbálgass fejvédőket. A legfontosabb, hogy legyen kényelemes, sehol ne nyomjon. A szín, a forma, másodlagos kérdés, hiába szép egy sisak, ha nem kényelmes. A 10e forint kicsit kevés, 12-14 körül van a könnyű, jól szellőző sisakok többsége. Az olcsóbb és a drágább fejvédők között nem az a különbség hogy az olcsóban meghalsz, a másikban meg nem, hanem azok könnyebbek, még jobban szellőznek, és sokszor még csicsásabbak. A szellőzés kulcsfontosságú, mert 30 fokban nem mindegy hogy mennyire izzadsz meg alatta. Egy 14-16 nyílással ellátott sisak jól szellőzik, nem lesz vele gond melegben sem.
Ha jelzed előre egy szakaszon szívesen beszállnék a Csongrád-Bp túrába. Ha kerülni szeretnéd az aszfaltot, Nagykőrösön a Pálfáján keresztűl megy földút, ott tovább a nagyerdőbe a megyehetárig, és onnan is van végig földút Pusztavacsig. A megyehatártól lehet Hantaházáig (itt Hantházának ismerik ezt is) aszfalton menni és onnan a piros jelzésen Pusztavacsig.
Ha nem fested le, akkor lesz egy közlekedési célú biciklid, amit nyugodtan lelakatolhatsz bárhol, és vehetsz magadnak egy újat sportoláshoz. A városi közlekedésnél úgyis kisebb az ignybevétel, nem kellenek szuperhősök alkatrészek.