Ez a topic azért indul hogy segitsük egymást tanácsokkal, ötletekkel! Remélem azért országosan több egytengelyes kistraktor van munkában mint a lakohelyem körzetében. Éljenek soká az egytengelyes kistrakik !
Nem megfelelő hőértékű gyertya. Túl nagy, vagy túl kicsi megszakító hézag. Reszelt, csiszolt lerakódásos, beégett, koszos megszakító. Haldokló gyújtótrafó. Nem megfelelő karburtor beállítás. Szakszerútlen gyertyatisztítás, vagy kiégetés.
A 2t és a 4t motorokhoz azért van külön hajtómű, mert a 2t motornak magasabb a maximális fordulatszáma, mint a 4t motornak. Így a 4t motorokhoz màs áttételű váltót kellett gyártani, hogy az alacsonyabb maximális fordulatszám mellett is ugyan azt a kimeneti fordulatot nyújtsa a váltó mint a 2t-s változat.
Annak idején a csehek a t-20, és a t-19-es hajtóműveket vették meg. (Sajnos)
A t-20 3 sebességes. Ennek a tovább fejlesztett változatai már 4 fokozatúak. Rotálason kívül passzív adapterek vontatására alkalmas. (kocsi, válltvaforgató eke, sorközművelő, borona, töltögetőeke, vetőgép, stb...)
A t-19 egy sebességes, és tlt-vel rendelkezik. Aktív és passzív adapterek működtetésére alkalmas. (Aktív adapterek: Alternáló, dob, és "y" késes kaszák, hómaró, műtrágya és só szóró, seprűgép, stb... passzív adapter: letakarítóeke, stb...)
Mennyivel jobb lett volna, ha a t-5-ös licencet veszik meg annak idején? Az a hajtómű sokoldalúbb egymagában, mint a t19, t20 együttesen!
A felsorolt dolgokhoz szükséged lenne mind a két hajtóműre. Akkor már jobban járnál egy nagy robival. ...az meg drágább, és nehezebb beszerezni hozzá adaptereket.
Szia. Ez az 1. kép anno Gokartos gépe volt :) , nekem is ilyen alu házas három sebességes a 2. ékszíjas felezőm.
Azt tudod, hogy Gokartos "csizmája" Robi 55 csizma volt, ami 39:1-es áttételű, szóval ebbe a képen látható 4T motoros meghajtással ez is majdnem egy "felező", az eredeti 4T "csizma" áttétele talán 24:1-es volt. Gokartos gépe tette a bogarat anno a fülembe, ezen még Dutrás Pisti dupla felezős gépe is segített, ez után már nem volt kétség, én is beszereztem és átépítettem Robi 55-höz a dupla felezős verziót, majd jött még a 3 sebességes ékszíjas felező.
Nálam a 2T 49cm3 motor kb. 5500-at forog max., a KF ékszíjas felezőm 2:1 vagy 1:1 áttételű, attól függ hova teszem a 13x610 ékszíjat, a 2T "csizma" lehajtás 39:1 áttételű, majd az LR-56 láncos felező 2:1 tovább lassít, közbe szépen szaporodik a nyomaték a kihajtótengelyen.
Van MPM 10 körmös vas kerék párom 43 és 53cm átmérővel LR-56 kihajtásra illesztve, és van 4.00x8-as gumi és racsnis fúvott kerékpárom is, és 5x12-es Terra súlyozott kerékpár is átalakítóval a 25-ös tengelyhez.
Gokartosnál is a röpsúlyos kuplung a felező előtt volt, a KF ékszíjas felezőt én is így alakítottam át, jobb ha van fordulat a 100-as röpsúlyos kuplungnál, így nem csúszik meg terhelésen.
Van Robi 151-esem is, ahhoz is van átalakított KF két sebességes ékszíjas felezőm, de ott még a röpsúlyos kuplung a felező után van, ezt is át fogom építeni, hogy a kuplung a motor főtengelyre a felező elé kerüljön vissza.
Van T-20-as váltóm Robi 151-re átépítve, ezt már így vettem készen, erre szeretnék egy KF ékszíjas felezőt még ráépíteni, így már több motort is tudnék a T-20-as váltóra gyorsan felszerelni ( Robi 55 és PA 80, Robi 56 3.5-6Le B&S 4T motorokkal, és a Robi 151-es ) amper_vadasz@freemail.hu
Amennyiben a rugó nem nyúlott nyugodtan maradhat viszont tartalék az legyen,kisebb válnál érdemes leszabályozni a csészét. A csésze+2db kuplungpofa úgy 8körül lesz.
Ehhez sajna nem értek, nálam a rotálás teljesen kimarad :-D
Eddig csak kocsit húzott, a jövőben is inkább csak vontatott ezközök lesznek rajta. Najó, télen tolni is fog :D
A csésze viszont tényleg randa, szinte pontosan fele fele arányban van benne egy lépcső és az alsó fele több mint egy mm -rel mélyebb. A pofák ügyesen hozzákoptak valamennyire, azok is kuka.
Ilyenkor érdemes rugót is cserélni, vagy az maradhat? (bár az a legkisebb tétel, ahogy nézem)
Egy kósza gondolat.
A "Mi a külömbseget" már megkaptam válaszba ( terra, vari, robi, MF70 )
De miért van a terra nak 2 és 4 ütemű hajtasa, és miért van sima oldal kerék kihajtásos és +orr kihajtásos.
Ki mit venne!?
A cél, mi sem bonyolúlt :)
Szàntás, kultiválás, permetezés, futózás, alternáló vagy dobkaszálás, stb
Úgy néz ki nem az lett a baja... valamiért a csésze aljába van egy mm körüli "árok" amin már gondolom nem fog a kuplung... a fele meg nem elég... kereshetek új csészét meg pofákat. Szépazélet trallalaaa. :-)
Széthúztam a kócerájt. Lehet más leh a bibi... a kuplungpofákon és a csészén is van egy - egy "lépcső". Olyan egy mm körüli. Valami azt súgja nem gyári... valószínüleg ezért nem akar megindulni kisebb fordulaton, mivel fele akkora felületen fog. Deszép is a használtgép. 😀
Lökethossz 50mm,dugattyú palástja 55mm,henger magassága a vezető áll nélkül 84mm,a csatornák alsó éle a henger tetejéről 52mm-re vannak. Gondoltam arra,hogy a henger állvány alljából 1,5mm-t,tetejéből további 2mm-t levenni. De teljesen bizonytalan vagyok😑
Szia. Rendszeresen használok felezőket Robi 55-höz, van aluöntvényes 3 fokozatú ékszíjas felezőm egy "csizma" lehajtáson, és van egy másik "csizma" lehajtásom, amin a KF 2 fokozatú ékszíjas felező van lent pedig az LR-56 láncos felező. A motort csak átrakom a két csavaros pánt oldásával, amelyik hajtómű éppen kell az adott munkához.
Van sarabolóm, de csak szaladt a gyári "csizma" lehajtással a földön, felezővel már szépen dolgozik, de a rota kapák is szívesebben harapnak a földbe, mióta felezővel használom, van idejük a lassabb forgás közben. Sorok között haladva is biztonságosabb a lassabb kapa fordulat, nem kell rohanni vele, a gép tömege a felezővel növekedett is, a motor előbbre került a csizma lehajtáson, a gép így orrnehéz, ez is előnyös, összességében sokkal kezesebb lett így a gép. Ami negatívum a nyitott ékszíjas felezőnél, a "csizma" hajtás felső 6003-as csapágya az eredeti zárt kuplung házból felező használata mellett nyitott közegbe kerül, ahol kapja a port rendesen. Több mint két éve van ékszíjas felezőm, most kellett felső csapágyat cserélnem a 27 év feletti gépembe, rengeteg por föld volt a csapágy felett, ami segített a felső csapágy élettartalmát lerövidíteni. Ezért érdemes munka után sűrített levegővel kifúvatni a port.