Előre mondom lehet, hogy nagy hülyeséget fogok írni, de az is lehet, hogy nem. Lényeg az, hogy nem fogok kérni majd a kritikákból "hogy hogy lehet ilyen hülyeséget kitalálni" tessenek nekem elnézni némán, ha hülyeségnek tartjátok az ötletet, ami most pattant ki a fejemből. Tehát: mi lenne ha kemencés társunk készítene egy folyamihomokos, törekes agyagot, aminek segítségével (mintha csempét ragasztana) cserepet ragaszta fel a kemence belső falára. Kb. 2cm vastagon gondolom alárakni az agyagott a cserépnek és száradás után szintén kb. 2cm vastagon betapasztani. Ez 5-6 cm vastag falat képezne, ami tűzálló és némi szigetelést is képezne. Persze ez használattól függően 1-2 évente karbantartást igényelne, de még sem hülne ki olyan hamar, mintha nem lenne. Tu-Ja! Egyedül tőled fogadok el negatív kritikát, mástól köszönkm nem kérek, nincs kedvem vitázni, mint már volt rá itt példa nemegyszer.
Az én kemencém is pont ilyen, pontosabban egy búbos kemence ami össze van építve egy grillezővel aminek külön kéménye van. A kemencébe tudsz aszalni a grillezőn pedig parázson tudsz kürtőskalácsot sütni. Utóbbit még nem de szilvát már próbáltam aszalni. Több kevesebb sikerrel, ugyanis kb 1 hónap mulva összepenészedet a szilva. Nem aszaltam meg elégé, hamar kivettem a kemencéből. 70°C-on volt bent, már nem emlékszek mennyi ideig (órákig), de lényeg az, hogy sok nedvesség maradt benne. Nagyon finom volt, csakhát ki kellett dobni.
A belső téglaboltív felfalazását említettétek már többen. Én személy szerint nem jövök rá milyen módon lehetne azt odafalazni anélkül, hogy előtte ne legyen szükség a külső sor lebontására. Hogyan tennétek oda egy romonádot vagy annak egy szeletét úgy, hogy még a téglát is be tudd rakni fölé ami természetesen szorosan illeszkedjen a felső sorhoz? Meghát azt be is kellene ékelni középen amikor összeért a boltív felül különben lepotyog az egész. Nem látom a fejemben miként lehet ezt megcsinálni és akárhogy töprengek nem jövök rá!
Írjátok meg legyetek szívesek mert megesz a penész, hogy nem jövök rá!
Azonkívül lehet, hogy szegény barátunk sem tudja a módját aztán javaslunk itt neki hetet-havat.
Üdvözletem kedves kemencések ! Én is tervbe vettem egy kemence építését, így olvasgatom a topicot az elejéről, hogy ne kérdezzek feleslegesen. A cél az egy kenyér(féle)-hússütő lenne, és vele egy szerkezetben egy grillező. Két funkciót tervezek még neki: aszalást és kürtős kalács sütést. Erről a kettőről sokat nem olvastam itt, ha tudtok írjátok meg, mit hova kell tervezni, mit kell figyelembe venni, hogy ezek működjenek. A kemence az elölkéményes nyerges változat lesz (nagyjából ez amit biztos), de nem akarok nagyot, kb két tepsinyi tűzterűt, mondjuk 60x90-est, de ez még változhat persze. Többet nem akarok írni egyelőre, mert visszaolvasva elég sok minden kavarog a fejemben, még nem állt össze a kép.
A lemezzel történő kibéleléssel az a gond, hogy nem lesz ami tárolja a hőt, főleg ha a lemez és a téglafal között le is szigeteled. Akkor már inkább a lemez helyett egy belső téglaboltív és úgy a szigetelés a két téglasor közé. Szerintem!
Volt már itt erre példa. Krakkper nevű topiktársunk úgy csinálta meg a kemencéjét, hogy egy öntöttvas kádat elfűrészelt és azt fordította rá a kemence tűzterére, majd
kívülről téglafalat húzott rá. Normál cementes habarcs segítségével. Ha a két réteg közé szigetelés is került akkor még az egymástól eltérő anyagok, különböző hőtágulási tényezőivel sem lesz bajod véleményem szerint. Én is egy betonlapra helyeztem a kemencémet annyi különbséggel, hogy raktam rá 12 cm vastagon darált üveget és ennek a tetejére egy sor lapjára fektetett samot téglát 2-3 cm agyagba ágyazva. Tavaly ősz óta sütök benne mindenféle kaját. Hát ne tudd meg!!! Illetve csak tudd meg te is úgy mint itt már olyan sokan.
Amúgy én is azt javaslom valamit még tegyél a tűztérre, mert olyan gyorsan kihűl majd a kemencéd, hogy nem győzöd fával.
Üdv.
Tu-Ja
ui.: egyébként sok fotót találsz a kemencémről ( és persze másokéról is)
Nem tudom , majd elválik a gyakorlatban, de pont ma voltam egy kőmüves haveromnál aki szintén épített egy ugyanilyet otthon a kertbe, 1 éve megvan neki és sűrün használja . A másik beszéltem ma egy kandalló építő ismerőssel és ő azt mondta ,hogy a boltívre a fesztávolsága miatt akkora nyomás nehezedik ,hogy kizárt ,hogy onnan bármi kipotyogjon ,ő azt mondta használjam nyugodtan, semmi gond nem lessz vele. De én ahogy az idő engedi azért ki szeretném agyagozni , talán az védi valamennyire a boltívet.
eddig ez van ,továbbra sem akarom elbontani, ha összedöl hát legyen, próba szerencse ,majd beszámolok mindenképp az eredményröl.Azért köszi a válaszokat.Üdv.
Az alábbiakat tudtam meg a nem hőálló cementről egy építész barátomtól: A "sima" cementtel készült habarcs vagy beton "száraz" állapotban is tartalmaz vizet, ami h hatására jelentősen kitágul, ráadásul halmazállapotot váltva mintegy szétfeszíti az összecementált szemcséket. Ez jelenkezhet akár robbanásszerűen is.
A falazatot hőálló habarccsal készítetted? Mert ha nem, akkor jobban jársz, ha lebontod, és újrafalazod a kemencédet, mert a tönkre fog menni a hő hatására...
Ami azt illeti, ha alulról kibéleled a kemencédet samott téglákkal, azzal talán meg tudod óvni a betonlapot, amire a kemencédet építetted, de ha a boltíved nem hőálló habarccsal készült, akkor ott is kell bélés, hogy ép maradjon.
Valószínűleg azért reped, mert kövér az agyagod (homok kell bele), másrészt lehet, hogy a kikenés vastag volt. Célszerűbb több vékony réteget felhordani, de hiába kened ki, 4-5 felfűtés után már akár össze is dőlhet a boltív, mert a hő hatására elporlik a habarcsod...
Amúgy, meg javaslom, hogy olvasd vissza a topicot, és olvasd el legalább Sabján Tibor több helyen is említett kemencés könyvét, vagy a pizzasütőkemencés könyvet. Nézd meg a kemencebence.hu oldalt, gondolkozz el jó alaposan a dolgon, mielőtt belevágsz. Én már 2 éve gyűjtöm az információt, olvasok, tanulok, vitatkozok, és csak jövőre fogok belevágni a kemenceépítésbe. Nem lóverseny ez!!
látom, látod, hogy jót akarok. Amit írtam, a 20-30 cm, az a téglasor alatt kellene még. samottpor-agyag helyett agyag-homok, hidd el, jobb lesz.
akkor jól láttam, hogy az a cső a kémény. nem árt, ha nem a kemence tetején megy ki a füst, ezt valahogy lejjebb kellett volna megoldani, ez így érdekes lesz.
kötésnél nem a malterre gondoltam, persze, hanem pl drótra. elég kis falvastagság, ez meg fog nyílni.
homkot igen, az agyagba, vízüveg ált. csak boltíveknél kell, ha gyors kötést akarunk. amúgy az is majdnem homok... sima agyag sehova nem kell, homok legyen benne több-kevesebb mindenütt.
1 , aluról gondoltam 10 cm vastagon az agyag samottliszt keveréket . vagy kirakom samottéglával az egész alját ,teghát ez sztm. megoldható.
2,a kémény úgy van megoldva ,hogy egy füstcső ami a kéményépítésből megmaradt lett belerakva ,a cserép csak takarás kivüről , és úgy fogom elzárni a kéményt ,hogy ráteszek a tetejére egy cserepet,így láttam máshol is. Persze a huzatszabályzós kémény elegánsabb meg trendibb ,de nekem az egész kemence anyagostól van 40 E -be, szóval nem extráztunk.
3,a téglák kötve vannak malterral (homok-cement-1/3 ) , ezt utoólag belátom jobb lett volna agyagba rakni ,de szerintem ezzel sem lessz gond,max a cement nem bírja a közvetlen hőt ,azért akarom kibélelni.
4. a homokot az agyagba kell tenni? És vízüveg nem kell bele ?Mert valaki azt mondta ,hogy kell az is.
Én úgy vettem észre amikor "kimázoltam " az agyaggal ,hogy a téglához nem tapad , és azért esik le , lehet ,hogy ehez kell a vízüveg?
nincs alulról hőtároló anyag. egy kemencénél 20-30 (40) cm homok+ üveg réteg nem rossz, ha van a tűztér alatt. a kémény hogy van megoldva? lezárni hogy akarod? ha nincsenek kötve a téglák, ez így szét fog nyílni. de te tudod, hátha tényleg jó lesz:) a repedezés ellen tényleg tegyél bele homokot, azt visszabontani nem nagy meló...
Kb4 éve Zadarban voltam egy háznál laktunk és ott az a szokás hogy a kémény a ház külső homlokzatához van építve és így fut fel az épületen végig. Na ott a kémény a földszintről egy kis kemencéből indúlt valóban abban nagyon kevés fával halat meg tuntahalat remekül sütött a házigazda de inkább féligmeddig grill jellege volt.
Merre van ez a kemence amit csináltál ?? Törökbálint, Budaörs??
Azért ha kész a kályha tegyél be légyszives pár sütügetős képet !!
Nem tudom egyenlőre nem látom át ,hogy miért ne lehetne ebben sütögetni, most készül az ajtó hozzá , a szomszédomnak ugyanilyen kemencéje van és pizzától kezdve mindent megcsinál benn.Persze nem is az volt a cél ,hogy profi búboskemencét építsünk ,csak valami olyat mint ami horvátországban is minden kertben megtalálható.Szóval ha rkerül az ajtó és a tűzteret sikerül kibélelnem valamivel utánna majd beszámolok az eredményröl .Egy biztos elbontani nem fogom .
Ne törődj vele haver mert itt mindenki ilyen :)) Bocs ős kemencések és akinek nem inge ....
A múltkor is kérdezett valaki valamit és az volt a válasz hogy az utat mindenkinek magának kell kijárni meg ilyesmi!!
De én is azt mondom hogy olvass vissza legalább két hónapot keresgélj a net-en szívd fel magad infóval és aztán kalapácsot neki!! DE mielőtt ezt megteszed próbáld ki csinálj benne tüzet és süss valamit ha jól süt akkor légy vele boldog ha nem akkor a kudac inspiráljon arra hogy csinálj egy profi kemencét.
Mert ez olyan mint egy házépítés: az elsőt az ember az ellenségének a másodikat a barátjának a harmadikat pedig magának építi.
Háát ,számítottam kritikára de ez azért nem túlzás? Tanácsot kérni jöttem ... Na mindegy mi ezen is sokat dolgoztunk , és valóban nem olvastam vissza több 100 oldalt ,de azért kössz.