Technikailag tenyleg ott van a Szekeres, de hol marad belole az erzes. Lehet, hogy tul jol tud gitarozni. Nem hiszem, hogy tudna "toleralni" pl. egy enekest a szinpadon.
Közeleg a karácsony, így ajánlom minden gitáros és topikolvasó figyelmébe a következő két albumot. Nem a virgázásról szól a dolog, hanem arról, hogy karácsonyi dalokat ADNAK ELŐ világklasszis muzsikusok. Persze azért senki sem tagadja meg magát... :)
A Merry Axemas 1-n szerepel: Kenny Wayne Sheppard, Eric Johnson, Jeff Beck, Brian Setzer, Joe Satriani, Steve Morse, Steve Vai, Joe Perry, Alex Lifeson, Richie Sambora, Hotei.
A Merry Axemas 2-n hallható: Steve Lukather (YEAH!!!), Neal Schon, Steve Stevens, Stu Hamm, Trevor Rabin, Zakk Wylde, John Sykes, Robin Trower, Al Di Meola, Ted Nugent.
Azon a 3 évvel ezelőtti expon én is kint voltam. Sőt dumáltunk egy csomót a Tamással, és Lukács Petivel is. A Petin nagyon látszott a kitalált image, nomeg a Medgyesi apu összes taszigálása, mint egy cigányzenésznek: " Azt a izét játszad - ezt figyeljétek" Szóval ott inkább a Medgyesi volt nevetséges, szegény Lukács Peti, mint befutni szándékozó játékos, prsze játszott. (És szerintem nem rosszul)
Tamásról: említettem a multkori irományomban, hogy a hangzása gyenge.
Szerintem ő nem is ért hozzá. (És ezt nem csak én állítom, hanem nálam nagyobb emberkék is) Ha értene hozzá, nem így szólnának a lemezei, és élőben sem lenne ilyen.
Abban a kis zugba duborgott vagy 2 kilowatt, és jött valami iszonyú koszolt zengős visszhangos dörej, ami persze az összes témát érthetetlenné tette. És ezt a Tamás is hallotta, én a helyében odamentem volna a pulthoz, és elzavartam volna mindenkit a közeléből.
A röhej (nem tudom, ott voltál-e másnap is)
Ugyanaz a mutatvány, még az összekötő szövegek is: " ...az interaktív, vagy mai szóhasználattal élve alternatív gitározásról lesz szó..."
Szerintem a Tamás mellé kéne egy határozott ember, aki a soundját belövi, és tuti dolog lenne.
Nagyon tehetséges, he a hagzás miatt döglik meg az egész.
Ugyanazon a rendezvényen (ami arról szólt, hogy ki tud nagyobb motyót becipelni az E-klubba, és ki tudja hangosabban recsegtetni) volt még egy fasza sztory. A nép várta, hogy Tamás elkezdje a show-t. Közben egy noname, de hangos standnál egy uriember (aki messze lakhatott a főúttól) még gyerekkorából visszaemlékezve elkezdte egy ledurrant gityón nyomni a Smoke on the Water-t, de iszonyat szarul, hamisan, meg minden. Erre Alapi ment el melletünk, és odaszólt: "Mi van srácok, játszik a Szekeres?"
szerintem jo poén volt, bár nem hinném, hogy bármi rivalizálás, vagy gáz lenne köztük.
Más sztory Steve tudásáról: nyáron Kecskéden a szeretet völgyében játszottunk az Edda előtt.
Előtte való nap lett volna a buli, de elmosta az eső. Párszázas tömeg a sörsátorban keresett menedéket, ahol egy szerényebb lakodalmas csapat vigasztalta őket. Erre bejelentették Patakiék, hogy ha már itt vannak, játszanak, és felvonultak. A lagzis csapat cuccával nyomtak, Alapi is a sráctól kapott valami egyszerűbb elektroakusztikus gitárt. Egyedül a Göme hozta fel a billentyűjét (amit meg is értek) a többi motyó mind a fent említett Lajcsi-bandáé volt. de hogy azon az Edda hogy megszólalt, beszartunk. Tökéletes volta a mutavány, rögtönzött, és feelinges. Steve úgy játszott, hogy kiesett a szemünk.
Egyébként a koncert másnap jól sikerült nekünk is, és tök jól eldumálgattunk az Eddásokkal, még a Pataki is teljesen korrekt volt, semmi arc meg ilyesmi.
Na kb. ennyi, és a TRAM-mel játszunk: 9-e Kecskemét, Pikong; 10-e Vác Műv Közp
és a köv pesti buli csak 28. Freeport (Csepel) a kérdőjellel.
Egyszer en is lattam Szekerest.
3 evvel ezelott a Music Expo-n.
Elmeselnek egy kis tortenetet:
Amit ott lemuvelt, az enyhen szolva volt nagyon gyenge.
Persze, megtanulta az alternativ pengetest es tarsait, de ennyire "feeling"-telenul jatszani nem sok embert hallottam.
Workshop-ot tartott. Ezt tobbszor is kiemelte.
Ugy beszelt a szamairol, mint fenseges kompoziciokrol, egy dijnyertes szakacsmuvesz nem dicseri jobban a sajat foztjet, mint o dicserte a dalait.
Egyszeruen fantasztikusan kellett volna hatnia annak, mikor felkonferalta a kovetkezo uj szerzemenyet, amit talan most jatszik el eloszor nagykozonseg elott, stb.stb., de nekem egyaltalan nem ugy hatott.
Ott voltunk benn az egyik kis helyisegben. Bejon ket gitartokkal, rajtuk Tamas Tour mittomenmi, Tamas Tour feliratu polo, szottyadt bornadrag, ugy logott rajta, hogy barmelyik tehen megirigyelhetne.
Nekikeszult a zenelesnek:
Felult a szekre, kezebe vette a taviranyitot, noha a rack-je ott volt tole karnyujtasnyira.
Kivette a gitartokbol a DAT-kazettara felvett alapot, es ranyomta a szolot.
Igen, az eneklo "gitar-sound"...
Valoban fantasztikus, ha o mondja...
Egy haverommal voltunk kint, elottunk allt ket srac, nehany evvel fiatalabbak lehettek nalunk (en akkor voltam 18-19 eves).
Tamas jatszotta az egyik szamat. Mar jo elore felhivta az audiencia figyelmet, hogy a szoloban fog jatszani egy skalat, amit majd a mu eloadasa utan kulon is meg fog mutatni.
Elkezdett jatszani, lereszelte a futamjat, nem volt nagy durranas, egy agyonszekventalt, felig kromatikus alternativ pengeteses futam.
Mikor lereszelte (ketszer is ugyanabban a szoloban, egyszer az elejen, meg egyszer a vegen!) a ket elottunk allo srac egymasra nezett, es konnycseppek viritottak a szemukben, es valami olyanfelen neztek egymasra, mikor eppen az istenfelo kisember meglatja Krisztust...
Jot rohogtunk rajtuk.
Aztan a szam vegen kulon is bemutatta a nagyerdemunek a futamot, mivel ez egy "workshop" - mondta.
A kozonseg elegge vegyes osszetetelu volt. Voltak ven szivarok, ven lanyok, fiatalok, egyszoval mindenfele jottment, aki eppen betevedt oda.
Valoszinuleg Tamas ugy gondolta, hogy ezeket is erdekli a fantasztikusan egyedi futamja, de hat megsem ez tortent...
Ami jo volt viszont:
Minden oraban egy negyed orat Alapi jatszott egy orult szintissel.
Jazz-rock-os temakat nyomtak, nehol nagyon elszallos, mar-mar atonalis reszekkel.
Amit Alapi lemuvelt, az igen, az ott volt a szeren.
Mondjuk neki sem valami nagyon egyedi a stilusa, de hat ezt nem lehet rossz neven venni, mert ugye mindenki koppint igy-ugy valaki(ke)t.
Raismertem Meola hatasara, sot az egyik improja kozepen egy az egyben berakott egy Joe Diorio-fele jazz lick-et, hehe.
Alapi a total lazasag mintakepet adta aznap delutan.
Nyomta a soroket, a feje elegge masnaposnak latszott.
Kurva jo volt, eppen nekikezdett egy korso sornek, de mar fenn allt a szinpadon, a nyakaban a gitarja, es epp asszem a technikusaval beszelgetett. Egyebkent a duojuk feladata az eppen akkor uj Calsbro erositoket volt hivatott bemutatni. Szoval dumal a technikusaval, jobb kezeben a sore, issza, es kozben a bal kezevel elegge eszelos dolgokat nyomott (rake, arpeggiok, miegymas...). Biztos, hogy a verellatasaval gondok voltak, lehet, hogy reggel be volt baszva, es eppen delutanra jozanodott ki, mert a bal kezen minden ujjanak legutolso ujjperce voros volt, mint a rak, a tobbi pedig hofeher. hehehe
Jo, nem mondom, hogy az a jo zenesz, aki alkesz, csak jo volt latni, hogy az ilyen faszi, mint pl. Alapi, akkor is tudja nyomni a dolgot, ha tortenetesen be van nyomva, mint az allat.
(Ne is emlitsuk meg Tibuszt, a legnagyobb alkesz magyar gitarost, hehe)
(Iden EFOTT-on a Mini elott leptek volna fel a Boom-Boom-mal, de - ugy hirlik - olyan reszeg volt este 8-kor, hogy nem tudtak felrakni a szinpadra, ezert csereltek Torokekkel, es ok pedig 10-kor alltak ki) ... na mindegy...
Szoval Alapinal tartottam; jol nyomta.
Elottuk Lukacs Peti jatszott egy hatalmas rack elott a foldon (ugy ertem, nem szinpadon).
Es vajon milyen szamokat jatszott?
Szekeres szamokat.
Majd' elhanytam magamat.
Petike egy akkora faszkalap, hogy keresve se lehetne talani megegyet.
Van rola egy tortenetem, de ezt inkabb hagyjuk...
Mikor o befejezte, akkor jottek Alapiek.
Alapi kezdett belemelegedni a reszelesbe - ugyebar az ilyen jellegu rendezvenyeken errol van a leginkabb szo, hogy melyikuk tudja magat leginkabb produkalni, alakitgatni a rola kialakult koz- es szakvelemenyt -, szoval kezdett elvadulni, hatranezek, es mit latok: Petike befogott fullel, hogy jobban hallja a reszelest, all, es kiguvadt szemekkel nezi Alapit, hogy ugy jatszik felreszegen, ahogyan o sohasem fog tudni. Legalabbis ez volt rairva az arcara.
Kb. ennyit Szekeresrol, es tanitvanyairol.
Uff, bocs, hogy hosszura nyujtottam, aki elolvasta, annak megkoszonom.
Keresztes Ildikó lemeze pedig elég jó szvsz, és azon majdnem az összes dalt Szekeres írta (Novák Péterrel). Van rajta jópár lassú dolog is "normális" dallamokkal. :) Technikailag egyébként tényleg nagyon ott van Szekeres...
Bocs, de szerintem Szekeres játékában technikán kívül semmi nincs. Nekem nem jelent semmit, ha valaki 1 mp alatt 100 hangot penget ki, meg az összes létező skálavariációt és tappinget beépíti a szólójába. És hol maradnak a melódiák? Van egy Szekeres lemezem, de nincs rajta más csak tekerés egymillióval.
En egyszer lattam Szekerest eloben.
Elkepeszto volt, hogy egy amator zenei fesztivalra odaallitott a ketkamionnyi felszerelesevel, aztan meg egy olyan szar, agyon delay-ezett gitarhangzast produkalt, mint az ecceri gitaros, aki megvette elete elso multieffektjet, es beallitotta elete elso hangzasat.
Total elvezhetetlen volt az, amit csinalt, csak egy hatalmas visszhang kasat lehetett hallani.
bocs, hogy egy ilyen negativ hozzaszolassal ugattam bele a topicba.
udv
TMW
Természetesen a saját dalaira gondoltam, nem a feldolgozáslemezére. Még a hangzása is tiszta Vinnie Moore, csak ... szóval gyengébb.
De persze ez nem probléma, nagyon szeretem a Tamás játékát, elég szomorú, hogy itthon nincs népes rajongótábora.
Hát igen, ebből a szempontból én is "egyéni" vagyok, főleg a vibrátótechnikám :((
Az tény, hogy sok nagy név van, akik azért sokkal kissebbek, mint Howe, vagy Santana, de a hazai palettán nagynak számítanak, és elviselhetetlen a vibrátótechnikájuk. Neveket nem kívánok említeni :) Lehet, hogy az ilyeneknek nem kéne gitáriskolát kiadniuk videón, főleg, ha ezen felül is baromságok hangzanak el rajta.
És mi a vélemény Vinnie Moore-ról? Ő is iszonyú technikai fölénnyel játszik.
Vagy Szekeres Tamás, aki mondjuk lopizik a fent említett tagtól, de egyre jobb a játéka!
A Loneren szerintem nagy előrelépés hallható. Technikailag, és hangzásban is.
Ide most leírnék néhány nevet. Vannak tőlük sokkal jobb gitárosok is, sőt akad köztük olyan, akit páran kifejezetten rossz gitárosnak fogtak tartani. Engem mégis elkápráztatnak. Ismeritek ti is azt mikor libabőrös lesz az ember tetőtől talpig...
EVH, Mark Knopfler, David Gilmour, Muddy Waters, Mike Oldfield, Angus Young, Chris Rea, Barta Tamás, Tibusz, Patai Tamás - Tóth Zoltán, Karácsony János, Lugosi László...
Egy szuszra, a teljesség igénye nélkül.
Patkó: Igaz Santana sokat tett le a gitártörténelembe (nem úgy, mint én)! És ezt tisztleletben tartom, de azért a többi felhozott példa is meghökkent!
BIBIKE: Azért különböztessük meg a különlegesen jól játszó és a különlegesen rosszul játszó zenészeket!!! Talán van különbség! Nem mindegy, hogy valaki kifejleszt egy egyéni stílust, vagy belesz..rik a gyakorlásba és a hibái kijavítására és az "egyéni" cím mögé bújik!!
Emberek: Hadjuk már szegény Santana-t!
Közben elolvastam amit a gitározásról, írtam és azt hiszem félreérthető volt! Ha nem én írtam volna , azt hiszem hasonlóan reagáltam volna, mint Gorilla! Ez úton megkövetem őt!
és nem vágta ki a tanára amikor hamisan lebegtetett? mer engem kivágott volna, bizony!
(még nem is figyeltem egyébként hogy hamis lenne, de most majd meghallgassuk!)
De nem hinném, hogy arról van szó, hogy Santana nem tud tisztán, pontosan játszani!
Gondolom, a játékstílus, és a sokszor emlegetett, (de undorító) feeling része az is, hogy nem a helyére nyújtja a hangokat, vagy úgy lebegteti, hogy közben elmászik. Miért ne? Ez a hangszer megengedi, ettől csak sokoldalúbb lehet az ember játéka. Egyébként én sem vagyok leülve tőle, a Grammyt meg az elmúlt 500 évéért kapta, nem a mostani lemezéért (szerintem)
Inkább ő kapja meg, mint egy új felfedezett köcsög-quartet.
Tényleg: mit szóltok az öreg Steve Howe papihoz? Ki szereti a Yest, vagy a korai Asia-t?
Szerintem Ő is nagyon sokoldalú, és tele van lendülettel a játéka, SŐT: rá meg azt lehetne mondani, hogy nincs ritmusérzéke! A szólóiban rengetegszer késnek a hangok az eredeti ritmushoz képest. Van, hogy nem is a helyére nyújtja. De ettől egyéni! Ha nem tudna pontosan játszani, nem lenne tagja a világ szerintem kétségtelenül legjobb csapatának, a YES-nek.
Ref: Mashine Messiah (Drama '80) Ha valaki tud nagyobb borzalommal és finomsággal egyszerre játszani, veszek neki egy Túró Rudit :)
Amit írtál privát vélemény, ezért tiszteletben tartom, bár nem értek vele egyet. Van néhány nagy nevű gitáros akit lehet szeretni, vagy nem szeretni, még fikázni is, de min változtat ez? Santana zenéjét a világon sok száz millió ember szívesen hallgatja. Ha neked nem tetszik, ne hallgasd.
Patkó:
Santanaról a privát vélemeényem és csak azért, mert rákérdeztél!
Annak idején amikor először hallottam Santana-t (1988-ban) , egy koncertfelvételen (70-es évekből) tevékenykedett. Ezért betudtam annak a hamis játékot (gondoltam elhangolódott a színpadon), aztán hallottam más koncerten, megint hamisan intonált (és nemcsak a nyújtásoknál) aztán a lemezein is szokványos volt a jelenség, persze nem mindig , de már számítottam rá! Így ezekután már nem nagyon érdeklődtem az illető után. Utolsó élményem ez a Grammy -díjas dolog , aminek a gitárhoz nem sok köze van (merthogy ő elvileg gitáros) és már bocs ,de ezek a közbeprüntyögések amik az ének alatt vannk, igaz már nem hamis azért mégsem korszakalkotó, pláne nem GRAMMY értékű.
Ezt most nem fikázás akart lenni, sajnos az lett belőle.Tudod elsősorban az értékeket keresem mindenkiben, pláne zenészben,de amikor valaki ezt "nem engedi" meg , akkor bepipulok. Mondhatnék néhány magyar példát is,legalábbis egyet, aki szintén fájó pont.
Bocs a Santana rajongóktól! Attól, hogy más élvezi a játékát az nem az ő bajuk, hanem az enyém!
Pele
Asszem tényleg felesleges egymás torkának ugrani, bár úgy látom itt már megoldódott hál' Istennek a probléma. Egyébként Pele egyetértek veled (is, meg Gorillával is) de felteszem, hogy mindenki szereti a saját hangszerét/cuccát. És a amit szeretünk, arról szívesen beszélünk, sőt "áradozunk". Ez tűnhet úgy, hogy itt cuccok közti versengés folyik.... No, nem bonyolítom, úgy is érted.
Specky: Kösz! Amint lesz érkezésem megnézem. Bár félreértés ne essék, én nem vagyok egy kimondott metál rajongó. (De elég sok mindent meghallgatok.) Csak gyanús volt a cím.
Más. Íme amit még (jóval) korábban ígértem, a nyak görbülettel, meg ilyenekkel kapcsolatban. Az írás Horváth Tibor Sándor: Gitáriskola c. füzetéből származik. Az úrról annyit tudok, hogy a Marshall és Gibson cuccok hazai endorsere (volt). Amit a füzetében ír, néhol fentartásokkal kezelem, de ez itt kb. korrektnek tűnik.
"Az E1-es húrt nyomd le az I. és a XIII. bundnál egyszerre és az V. bundnál próbáld megmérni vagy megbecsülni a bund teteje és a húr alja közötti távolságot! (Ezt spec nem értem, hogy miért az V. bundnál és nem a XII-nél, persze úgy hogy a nyak végén fogod le a húrt. - Tomci) Ennek minimális értéke 0,13 mm. Egyszerűbb, ha úgy állítod be, hogy még átláss a húrok alatt. A maximum rés azonban ne haladja meg a 0,5 mm-t!
A következő lépésben az E6-os húron végezd el ugyanezt a műveletet! A minimális távolság 0,5 mm-nek kell lenni, de a maximális se haladja meg a 0,8 mm-t. Itt fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek elektromos gitároknál kisebbek, akusztikus gitároknál nagyobbak.
Ha az E1-es húron meghaladja a 0,5 mm-t, az E6-os húrnál a 0,8 mm-t az V. budnál, akkor a nyak túl homorú, ezért állítani szükséges rajta.
A nyakba épített acélszál, feszítőpálca megfeszítésével ez a homorúság csökkenthető. Minden esetre engedd le a húrokat, mert ezt a műveletet csak a nyak feszítetlen állapotában szabad végezni! A nyak tövében vagy a felső húrláb előtt, a fejen található a feszítőanya kulcsnyílása. A feszítőanyán hatszögletű imbuszkulccsal kell húzni, és általában már egy fél fordulat is elegendő a megfelelő beállításhoz.
Ha az V. budnál a húrok érintik a bundot, akkor a nyak vagy egyenes vagy domború, amelyet ismét szükséges beállítani. Ekkor a nyakpálca feszességét kell csökkenteni. Ezt a műveletet azonban normál felhangolás mellett ajánlatos elvégezni a feszítőanya lazításával.
A következő lépés a megfelelő húrmagasság beállítása. Erre egyetlen aranyszabály létezik: próbálj ki minden hangot minden húron és minden bundon. Úgy állítsd be, hogy a húr ne zörögjön egyetlen hangnál sem! Ha zörög, akkor a húr rezgése a pengetés után lefékeződik, és ezáltal a megszólaló hang hossza és dinamikája csökken. Túl magas húrokon pedig kényelmetlen a játék, különösen gyorsabb futamokat nehéz, vagy éppen lehetetlen játszani.
A húrmagasság változtatása döntően befolyásolja a hang karakterét:
Alacsony húr: - hosszú hangtartás, lágyabb hang,kényelmes, gyors játék.
Magas húr: - rövidebb hangtartás, keményebb, dinamikusabb hang, nehezebb játék a fogólapon.
Az oktáv pontos beállítása a legutolsó lépés. Ezt mindig új húrokkal, felhangolt állapotban kell elvégezni."
Ha nem a visszavágás lehetőségére koncentráltál volna, akkor figyelmesebb lettél volna (na és bölcsebb):
"mindegy milyen márkájú (a minőség számít) " ,tehát még 1x A MINŐSÉG SZÁMÍT !!!
Ez pont arra vonatkozik, hogy szar gitáron nem lehet játszani!gy.k.
" professzionalis hangszerek ergonomiai felepitese eleve sokkal kellemesebb jatekerzetet tesz lehetove..."
Ez hogy jön ide?? nem ez volt a felvetésem lényege! Vagy jó cucc = jó gitáros??? :o))
Úgyhogy igazat mondtál, csak ezt nem is mondta senki, hogy ez nincs így!
Úgy látom a topikban a többségnek kifejezetten jó minőségű hangszere van és a márkák versenyét űzik!
Ezért próbáltam kicsit erről a pontról tobábblépni!
Ja, és nem jártál még úgy ,hogy hallottál egy csávót fele olyan jó cuccon,mint a tiéd és többet adott át a közönségnek mint te?
... és olyat akinek 2x olyan jó volt, mint a tied és 0-t ért az egész?
Szerintem ezeket te is tudod, akkor meg minek kell kötöszködni?