Minden stabil márka (gree, daikin, samsung, lg) appja hozzácsatolható a google home accounthoz, így egyetlen alkalmazással tudod vezérelni, időzíteni a klímákat, akár geolokácio alapján is.
A noname gyártóknál nem érdemes a beépített wifire alapozni, mivel az aktuális széria kifutása után általában a támogatás is megszűnik. Egyszerűbb egy broadlink mini IR hubot venni, azzal tartósan ugyanazt fogják tudni mint a nagyok.
Sziasztok. Lenne egy kérdésem a hozzáértöktöl. Adott egy Midea klima ami elvileg app keresztül is vezérelhetö. A problémám a következö,a lakásban minden müködik párositva van az appal a klima. Elmegek otthonrol akkor offline modba kapcsol az app pedig korlátlan mobilnetem van, mi lehet a probléma? Köszönöm a segítséget.
Nagyon sok mobilalkalmazás fő célja: észrevétlenül információkat gyűjteni az ügyfelekről. A különböző klíma gyártók (és titkossszolgálatok :) valószínűleg maguknak akarják megtartani ezeket az információkat, ezért egy külső mobilalkalmazás készítőinek nem árulják el a klíma (és a telefonod) eléréséhez és vezérléséhez szükséges információkat.
Tehát minden klímához használd a saját mobilalkalmazását (már ha nem tudsz mobilalkalmazás nélkül élni :)
"Miért kapcsol most ebben az enyhe téli időben a defrost funkció naponta többször be?"
A fűtő hőszivattyú működése: miközben a beltéri egység fűti a levegőt (hőt ad hozzá), aközben a kültéri egység hűti a levegőt (hőt szivattyúz ki belőle). Lehet hogy a klímád kültéri egysége pl 8 fokkal hűti a rajta átmenő levegőt, ezért +7 fokos időjárás esetén már szükség lehet leolvasztásra.
"Miért nem kapcsolja ki a kijelzőt sötétben a beltéri?"
Némelyik klímának van "éjszakai" üzemmódja, lehet, hogy akkor elsötétül.
Érdekelne engem is hogyan van ez a wifis klíma apposdi.
Ha 3 különböző márka van a lakásban akkor 3 féle appot kellene felrakni a telóra?
Mert vannak appok amiket univerzálisnak hirdetnek, de igazából mindegyik csak a sajátjával vagy azzal se megy. Nem szabványosnak kellene ezeknek lenni?
Hamilton digitalhoz pl az iconcgo ( iconcgo.com) a "WIFI AC" app lenne való, de ezen része megszűnt, a weboldal nem elérhető.
Wifis app letölthető még .apk formában de ugye semmire nem megyünk vele ha a szerver oldali része halott, mert az sem elérhető.
De viszont egyedüliként ez az app regisztráció nélkül is szóbaáll a klímával és elküldeni neki a wifi accot.
Vagyis a klíma utánna felmegy a wifi routerre, de szerver nélkül a gyári appal ugye nem lehet elérni.
A klíma és az app hogyan találja meg egymást? Gondolom a klímába felküldi a szerver címét is, vagy eleve bennevan és csak a wifi accountot küldi neki az app? Vagy ez már klímája váltogatja?
Netes vélemények rengeteget szidják az ilyen wifis kínai klímákat, pl a gree-re is sok a panasz hogy nem lehet irányítani, vagy itt van pl most a Hamilton klíma esete, megszűnt a szerver, aztán eddig tartott a wifis klíma.
Végülis hűtés üzemmódban a wifis konnektor gondolom nem teszi tönkre a készüléket? ... :-)
Bár húgom majd rájön hogy a 2kW kevés lesz a legfelső szinti 60m2 hűtésére és nem kell kapcsolgatni. xd
Sziasztok! NKVH kérdésem lenne. Megváltozott a megfelelési nyilatkozat? Belépve, keresem a listát hogy képesített vállalkozásnak milyen szerszámokkal kötelező rendelkezni, de nem találom. Kb 2 oldalas lista volt ha jól emlékszem, (lefejtő, próbalyuk, stb, stb...), nyilatkozni kellett meglétükről. Megszűnt volna ez a lista, vagy csak én nem találom?
Én abban a hitben voltam idáig hogy a 400000 ft feletti gépek már nem az alja kategória.
A technikai adatai szerint nem sok készüléket találtam ami jobb ennél és azok 1000000 ft körül és felett vannak.
A kültéri hőleadóján van egy érzékelő . Gondolom ennek az alkatrésznek a feladata hogy vezérelje a leolvasztást. A panelon nincsen állítási lehetőség hogy ez hány foknál történjen?
A gyári jelen pillanatban megállt, Kolombuszék levélre nem akaródzanak válaszolni, tuják hogy megállt, megoldás talán van, csak nem erőltetik publikálni.
Miért kapcsol most ebben az enyhe téli időben a defrost funkció naponta többször be? Kb egy perc múlva csinálja a dolgát tovább. Miért nem kapcsolja ki a kijelzőt sötétben a beltéri? Mi szerepe van a szűrő közepén két keskeny kiegészítő szűrőnek ami csak egy kis részét teszi ki a nagy szűrőnek??
Daikin Comfora 3.5kW-os split klimaberendezés készlet új állapotban, wifi modullal, gyári csomagolásban, a nevemre kiállított számlával eladó 350e Ft-ért. 2021 decemberben vásároltam két ilyen berendezést, de csak az egyik került felszerelésre, mivel nem tervezett okból el kell költöznöm a lakásomból. A másik azóta a dobozában áll.
A felszerelt példány működés közben kipróbálható, csendes darab.
Ja és az sem mindegy, hogy törvényi vagy gyártói/forgalmazói garanciáról van-e szó, utóbbiról mindenképp kellene legyen valami papír, anélkül lehet nehéz lesz érvényesíteni
Köszi a csővédelemre a tippeket, valamelyiket biztos felteszem. Gégecsővel kisebb probléma lehet, hogy jelentős része a csövezésnek rá van szorítva a falra.
Meglátjuk :-)
De kérdés:
Mi az a pandorit?
Net-en nem találtam, attól még létezhet? (;-)
A kicsipedés elméletet alátámasztja valamelyest, hogy ott volt a madárfészek a kültéri és a fal között...
Nem , a fórumok nem érdekelnek , hanem a gyártás , mivel ott tevékenykedem unaloműzésből. :-)
Az , hogy teljesen zsákutca a csak akkumulátoros járművek gyártása , az számomra nem kérdés . Pici városi autók még ok. Nem adok két évnél többet és lecsökken a gyártás radikálisan Európában .
Mint írtam , éveken keresztül dolgoztam a bontható gégecsővel . Csak rutin és logika kérdése . Jelenleg az elektromos járművek gyártásába ástam bele magam , az érdekel .:-)
Én mint villanyszerelő nagyon sok helyen használtam autógyárakban és semmi gond a felhelyezéssel , csak jó méretet kell megválasztani . Az , hogy az ügyfél nem kéri , attól még felkínálnám neki , mert a jövőbeli reklamációk esetében kifognád a szelet a vitorlájából . :-)
Sziasztok, Külső cső védelem kérdésem lenne: Panelház, 8. em. Tavaly tettek fel 2 db új klímát nálunk.
Szerencsére 1 szezon után még sértelenek, bár májusban lettek felszerelve, ami a fészekrakás után van eléggé (teóriám szerint oda próbálják a madarak felhasználni a kicsipedett darabokat). Már volt előtte egy, ott eléggé lepusztították (kicsipedték) a szigetelést a madarak az évek során Klímaszerelőnek mondom: nem lehetne rá vmi védelem? Azt mondták nem tudnak. Láttam ilyesmit, hogy aluszalag, az jó? Magamtól vmi kábelcsatorna-szerűségre gondolnék, csak azzal nehéz kanyarodni. Ti mit ajánlanátok erre?
Alább a képek az egyik klíma csöveiről Köszi előre is
Szereléssel együtt 300-ba melyik férne bele ami nem veri le a C10 megszakítót?
Azért nagy könnyítés hogy fűteni nem szeretnénk, így azért ilyen heinner, vortex, lg azért akadna ennyiért, csak kérdés ki az aki azt fel is meri rakni? :-)
Van valaki klímás itt aki esetleg használtat tudna hozni kis garival?
Elég száraz mostanában a levegő, a szabadban parkoló kocsikon sincs sem pára, sem jég már jónéhány napja, máskor meg 'tocsog' reggelre. Amíg fűt rendesen, sztem nincs ok aggodalomra.
Miért kellene jeget leolvasztani a kondenzvízhez? A levegőből kicsapódó pára kell hozzá, azaz annyi hogy a kültéri hőcserélő a harmatponti hőmérséklet alá hűljön. Ami lehet +10 fok is, páratartalom kérdése.
B,
Nyáron teljesen más miatt nem termelnek kondenzvizet a kültéri egységek. Nyáron fordított üzemben használod, azaz bent hűtesz, a kültéri hőcserélője pedig melegebb mint a levegő hőmérséklete, nem lehet kondenzáció.
Nem értem hogy miért vagy kényszeres mindenhez hozzászóló minden topicban, nulla gyakorlati tudással. Gondolkozz, aztán írj.
A jég leolvasztás funkció csak akkor kapcsolódik be, amikor jegesedés valószínű a kültéri egység hőcserélőjén. Amikor olyan magas a kültéri hőmérséklet, hogy nem valószínű jegesedés, akkor a leolvasztás funkció be sem kapcsolódik, pl egész nyáron sem termelnek vizet a kültéri egységek.
Az normalis h 1 hete semmi vizet nem enged ki a Carrier extreme 2 klimam a kompresszorbol? Vodorbe fogom fel, es csont szaraz 1 hete... bent nincs valtozas, jo meleg levegot fuj, 24 fokon hasznalom, fel is futi a szobat 22 valosra.
Csak azert kerdezem, mert ha a klimagaz kiment volna belole, akkor gondolom nem futene, meg szetmenne a kompresszor a kenoanyag hianyaban, csak erdekes, mert osz ota megy, es mindig rendesen tolta a vizet...
Mivel én csak egy felhasználó vagyok , így csak a saját véleményemet írom !
Tehát , ha neked van elfekvőben 100 000 forintod , akkor vedd meg . Annyit nyersz vele , hogy kitapasztalhatod a klímával fűtés - hűtés minden lehetőségét . Viszont ma már azért az sem mindegy , hogy az a klíma kinti 0°C alatt mit tud , mert az adatokat általában a gyártók a kinti +6°C nedves levegő , vagy +7°C száraz levegő és a benti +20°C-ra adják meg . Tehát hidegebb időszakban még azt a COP értéket sem tudja , amit feltüntettek , így van ez a hűtés esetében is .
Viszont a mai klímaárakról annyit tudok , mint Te . :-)
"csak a leszerelést, és otthoni felszerelést kellene kifizetnem (kb 100ezer Ft)."
Ha
- szeretsz rulettezni
- és anyagi helyzeted megengedi, hogy 100.000 forintot egyben ráteszel a pirosra (dupla vagy semmi)
... akkor meg lehet próbálni. Legrosszabb esetben elúszik a pénzed, a legjobb esetben 100e forintért nyersz mondjuk 2 év haladékot egy igazi klíma megvásárlása előtt (amit szintén nem ingyen fognak le- és felszerelni).
(a 2 év persze lehet 5 év is meg lehet két hét is)
"Érdemes egy 16 éves Midea klímára ennyit kifizetni?"
Rossz helyen érdeklődsz, a jövőbelátók egy másik topicban vannak :)
Pontosan ezért kérdeztem , mert ha R22 , akkor nem lehet legálisan üzembe helyezni . A másik , hogy amennyiben még régebbi az adagolás és még nem inverteres , akkor a hatékonysága is kicsit alacsonyabb . Akkor inkább , egy új klímát kellene felszereltetni .
Sehol. Amikor kiépítette akkor még úgy volt tervezve hogy szendvics szerelés lesz és utána módosult arra hogy a kültéri a lábazatra kerül hogy meglegyen a 3 méter távolság a kül és beltéri között.
A MIDEA MOP3 készüléknél kültéribe kérik a tápfeszültséget. Nagy gond ha a beltéribe érkezik? Tud valaki erről a készülékről elektromos rajzot feltenni, hogy a kültéri és beltéri mit vezérel a másikon?
öreg ház, rosszul hőszigetelt beépített tetőtér, 80 ezer forintos havi gázszámlák, fűtő klímát nem akarnak, mert szerintük irreálisan sokba kerül és zajos.
Azt mondtam nekik, hogy a tetőteret fűtéstelenítsék és víztelenítsék, a meglévő pénzből ideiglenesen hőszigeteljék a tetőtér padlóját, így nyárig talán spórolnak újabb 200 ezer forintot hőszigetelésre.
Sajnos fingom sincs, hogy mi van a cserepek alatt, ez majd akkor fog kiderülni, ha elkezdem megbontani az egészet. Azt se tudom, hogy belülről gk vagy osb van, de arról biztosan nem akarom szétbarmolni, azért kérdezem, mi van, ha belülről semmi nincs felrakva párazárónak, hanem direkt a szarufákra van ráfogatva a gk/osb.
valami nem stimmel: már a gk fölött kellene lennie a hőszigetelésnek. a gispzkarton váz és a karton között pedig a párazáró fóliának.
ha most meglévő beépítés hőszigetelést vastagítod, akkor újabb távtartó fém/lécváz kell, köztük az új hőszigeteléssel. erre jön befelé az új párazáró fólia, majd a belső karton.
de lehet h félreértettem valamit. klasszikus/szokásos beépítésnél belülre mindig kell párazáró fólia!
Bocs, hogy csak ez a 200eFt-om volt, ha csőtörés miatt nem ment volna el a megtakarításomból a másik 800eFt a fürdőszobára, akkor tudtam volna 15 centit rakni. De ennyi pénzem maradt, és értelmesen akartam elkülteni.
"hogy tegyem fel a belső oldali párazáró fóliát, ha a gerendákhoz belülről hozzá van fogatva a gk/osb/stb..."
A gipszkarton/OSB önmagában is párafékező egy kicsit. Ha ezen a rétegen kívül/felett mindenütt kizárólag gyapot lesz, akkor ez a rétegrend párazáró fólia nélkül is elfogadható.
Fehér polisztirolból kb 12 centi a komolyság ALSÓ határa,
10 centi esetén csak akkor, ha az grafitos polisztirol.
És ha okosan (nem hőhidasan) van mindez felrakva, akkor a fűtési energia igény is SOKKAL kellemesebb lesz, mint a vicces 5 centi fehér esetén: pl a klíma teljes téli energiaigénye akár beleférhet a kedvezményes tarifájú kWh keretbe (H tarifás villanyóra nélkül is).
Üdv ! A vastagabb szigetelés fajlagos Ktg. alacsonyabb és persze hosszútávon is az lenne a jobb ! Födémend mennyire van szigetelve? Oda a legolcsóbb gyapotot legalább 20 cm nagyon gyors megtérülés lehetséges (persze ha nincs aktív használatban) !:-)
Kis házunkat az előző tulaj félig szigetelte, nekem azt kellett első körben folytatni. Így 50m2 felületet szigeteltem 5cm Eps-sel 200eFt anyagköltséggel. Ha újabb 5cm-t szeretnék rakni a teljes 100m2 falfelületre, az kb. 400eFt lenne.
Ha 5cm helyett 10cm-t szeretnék pluszba felrakni, az 150eFt-tal lenne drágább.
Az 500 ezer forintos villanyóra-költség természetesen csak vágyálom...
Az emberi fül már egész kis háttérzaj hatására is automatikusan jelentősen lecsökkenti az érzékenységét. Aki pl forgalmas út közlében lakik, az tökéletes csendnek érzékelhet olyan környezetet, ahol pl egy erdész elaludni sem lenne képes a nagy zaj miatt :)
A Gree beszerelése előtt nálam az volt a legerősebb zaj, amikor az asztal alatt lévő számítógépemben lágy gumi szalagokra felfüggesztett kimondottan alacsony zajszintű winchester író-olvasó feje megmoccant. (decibeleket hiába is írnék, azt mindenki rosszul tudja). Ehhez képest egy szúnyog zümmögése is trombitaszónak tűnik :)
Nekem mind két klímámra konkrétan a gyártó írja , hogy milyen kinti hőmérsékletnél képes üzemelni . Pedig az egyik az itt " nagyon gagyi " besorolásban volt annak idején . Már 13 éve teszi a dolgát , fűt rendesen . :-)
"Vagy az árából hízlalhatom tovább a szigetelést a falakon/lábazaton, és/vagy a födémen."
Egy hőszigetelés összköltségének túlnyomó része NEM maga a szigetelő anyag ára. Tehát sok esetben a hőszigetelés vastagságának akár megduplázása is csak kevés százalékkal drágítja az összköltséget, miközben a hő(=forint)veszteség a felére zuhan. Ilyesmin sem árt elgondolkodni hőszigetelés előtt.
Természetesen létezik olyan kombináció, amikor megéri a H tarifa igénylése... de előtte számolgatni kell szerintem:
Ha annyira kilógsz a 2523 kWh/év kedvezményes (37 forintos) fogyasztásból, hogy a teljes fűtést 70 forintjával kell számolnod (nekem pl a fűtés nem kis része még belefér a 37 forintos keretbe),
akkor már csak az a kérdés, hogy fűtési szezonon kívül (nyáron) biztosan nem akarod használni a klímát? Jönnek a durva kánikulás nyarak. Mert a H tarifás villanyórák a fűtési szezonon kívül folyamatosan 70 forinttal dolgoznak.
Az 500 ezer forintos villanyóra-költség konkrét árajánlat, vagy csak remény/álom?
Az 5cm szigeteléssel (és az enyhébb időjárással) az idei szezonra kalkulált fogyasztásom kb. 2100 kWh lesz a tavalyi 3700 kWh helyett. Ezt a 2100 kWh-t kb. 100e Ft-tal olcsóbban kapnám, ha 70 Ft helyett a 23 Ft-os H tarifával számlázták volna. Ha 500e Ft lenne a H tarifa, az hasonló hőmérsékletű téli szezonokat tekintve 5 év alatt térülne meg. Vagy az árából hízlalhatom tovább a szigetelést a falakon/lábazaton, és/vagy a födémen.
Valahol 1 millios koltséget irnak valahol meg 200 ezret..... most mennyi az annyi?"
Ha a legújabb szabványnak megfelelő műanyag dobozos villanyóra szekrényed van a kerítés mellett, akkor okosan megúszhatod mindössze 100-150 ezerből a bővítést.
Ha régi fa dobozos villanyóra szekrényed van a ház falába besüllyesztve, akkor mindenki le fog húzni anyagilag aki csak szembejön veled, olyan hivatalos előírásokra hivatkozva, amelyek (talán) nem is léteznek. Ezt hívják jogbiztonságnak ma Magyarországon :)
Előtte gondold át, hogy évente hány forintot nyernél azzal, ha H tarifád lenne (és utána sürgősen felejtsd el az egészet, mint én :)
Annyira leveszi a ventilátor fordulatát , hogy alig érezni a levegő áramlását , hallani meg nem lehet a motor hangját , mint ahogy Elek írta . Ilyenkor biztosan nem a ventilátor fogyasztja a 20 Wattot . Ha belegondolok , hogy a fiamnál a keringetőszivattyú fogyaszt 8-12Watt között , pedig ott 10 radiátor vizét forgatja folyamatosan .
Azért mielőtt túlbonyolítjuk a témát , jó lenne , ha a működési tartományt megnéznéd a klíma adatai között . Ha a gyártó mínusz hőmérsékletre is ajánlja fűtéshez , akkor szerintem nem kellene aggódni a karterfűtés végett . Az Ozóne nekem -7°C-ig , az Amber pedig -15°C-ig ajánlott fűtésre . Én mint írtam , csak az Ozóne klímába szereltem tálcafűtést , de azt is csak azért , mert a padlástérben van . Féltem , hogy esetleg elázik a mennyezet a konyhában . :-(
Ha mindenáron akarod a karterfűtést , akkor valami olyan módon kellene megoldani , hogy amikor stand-by módból akarod indítani , előtte egy termosztáton keresztül bekötött fűtőkábelt bekapcsolni , majd amikor a visszajelzés megvan a termosztátról ( fűtőkábelt lekapcsolta , a kontrol led is elaludt ) , akkor indítani a klímát a távvezérlővel . Ha már fújja a meleget , akkor leállítani ( áramtalanítani ) a karterfűtést .
Már mint felfűtés után ? Mert olyankor nekem is . Viszont amikor tovább melegedik a levegő ( benapozás ), akkor mit csinál ? Ezt kell majd meglesnem , mert azt még nem figyeltem meg az Ambernél .
Kipróbáltam. Felemeltem a hőfokot. Pár másodperc múlva indult a külső ventilátor. Ekkor már felugrott a felvett teljesítmény 160-180w-ra. A kopresszort is indította szépen lassan és ment felfelé a teljesítmény. Nem volt melegítési idő, hogy megállt volna felvétel 40-60w körül és tartotta volna. Már csak az a kérdés, hogy ki hogyan oldaná meg a karterfűtés vezérlését.
Szerintem kiállna hibára , ha megszakítanád a vezérlés és a venti közti kapcsolatot .
A venti szerintem ahhoz kell , hogy minden pillanatban a valós hőmérsékletet mérje . Az Ozóne az viszont amennyiben a beállított fölé kezd emelkedni a helyiségben a hőmérséklet , mondjuk benapozás végett , akkor lenyitja a terelőlapátot és a ventit leállítja . Erre gondoltál , hogy ezt tehetné a Gree is ? Még ezt nem is figyeltem a Gree Amber esetében , hogy mi történik , ha melegedik a levegő hőmérséklete a beállított fölé .
A kettő között és területtől, munkától is függ. Jóanyámnál nem kellett az oszloptól vezetéket cserélni, csak házon belül és "mérőhely szabványosítás" történt 500e.
"Az Amber meg 7-9Watt között ingadozik és nem 0,5W , mint azt az EU előírja . :-("
Nekem ez 8-9,8 watt.
Ha hajlandó lenne leállítani a beltéri ventilátorát, akkor biztosan meglenne a 0,5 watt.
De a Gree valami miatt mindenáron ragaszkodik az egész télen folyamatosan forgó ventilátorhoz, még olyankor is, amikor a rendszer "i feel" módban van.
Ha egyszer lesz rengeteg szabadidőm (sose), akkor kimérem, hogy ilyenkor milyen feszültségekkel dolgozik a beltéri motor és barkácslolok egy relét, ami ezt az üzemmódot letiltja.
"de hogy majd minden gombnyomást kétszer kell ismételni"
Sok infravörös (és rádiós) távirányító rendszer vevő egysége csak akkor vesz komolyan egy parancsot, ha az többször is hibátlanul, azonos formában beérkezett.
Egy példa: amíg nyomod a távirányító gombját, addig az infravörös adó mondjuk minden tized másodpercben elküldi az aktuális parancsot, de a vevő ezt csak akkor veszi komolyan, ha legalább ötször hibátlanul megkapta, négyet még úgy tekint, hogy valószínűleg csak véletlenül nyomódott meg a gomb egy pillanatra.
Tehát ebben az esetben ha csak 0,4 másodpercig nyomod a gombot, akkor a vevőegység számára NEM történt gombnyomás. (akkor sem, ha azt a gombot teljes erővel nyomod 0,4 másodpercig :)
"Milyen idegesítő zajai a ventilátor hangján kívül ?"
A leghalkabb fokozaton dolgozó ventilátor halk hangja idegesítő olyankor, amikor valószínűleg ok nélkül (feleslegesen) működik.
Ez gyártási (konstrukciós) szoftverhiba lehet, valószínűleg néhány perc alatt javítható lenne egy icipici szoftver-módosítással, már ha nem szarná le a Gree ezt a dolgot.
Azt még el is nézném neki, hogy például a belső hőmérsékletet egyetlen másodpercig jelzi csak ki, de hogy majd minden gombnyomást kétszer kell ismételni, mert nem hajlandó elsőre észrevenni azért kis túlzás egy többszázezer forintos kütyünél.
Viszont fűtésileg tökéletesen működik, ezért megbocsátom neki. :-)
Milyen idegesítő zajai a ventilátor hangján kívül ? Ami néha halható , az a leolvasztásnál előforduló szelep irányváltás hangja , mert nem várja meg , hogy kiegyenlítődjön a két oldalon a nyomás . Nálam nincs más zörej , nyikorgás , vagy sípolás .
Ezt írta a topiktárs lentebb : " Csak a belső ventilátor forog nagyon lassan. 16w a fogyasztás. "
Így érthető , hogy az alatt a 10 óra alatt fogyasztott 160Wattot ( Wh-t ) .
Nekem az Ozóne is ennyit fogyaszt , ha felfűtött és várakozik a legközelebbi felfűtésre . Stand-by módban meg hol 3W , hol 4W . Az Amber meg 7-9Watt között ingadozik és nem 0,5W , mint azt az EU előírja . :-(
Szerintem a kültéri az jó , csak a hozzá választott beltéri egységek lehetnek gyengécskék tudásilag . Nem néztem utána , hogy a kültérihez melyik beltéri egységek szerelhetők , ezért lehet , hogy tévedek és a multi kültéri is ludas . :-)
Nekem az Amber teszi a dolgát rendesen . Nincs semmi hiányossága . -8,5°C volt éjjel , most is -6°C van . 23°C-ra állítva a nagyszobában 24,4 °C , a hálóban 23,4°C .
Sajnos a ComfortX 75-95 watt között fogyaszt kikapcsolva. Éjsakára kihúzom a konnektorból és negyed órával a bekapcsolás előtt dugom csak vissza. Próbáltam, hogy járatom szakaszosan, de sajnos nem figyeli a köcsög hőmérsékletét, ahogy kikapcsol még a "forró" motorra azonnal ráadja a karterfűtést napközben is. Kb. 20 % többletfogyasztás teljesen értelmetlenül.
Amúgy végre megdolgozik a Gree a pénzéért. Amilyen gagyi a kezelőszerve, olyan jól bírja a hideget.
Most -8˚C-os külső hőmérsékleten bekapcsoltam egy fűtetlen helyiségben, 18-20 ˚Cos bemenőnél 43-46˚C-os kifúvással max. ventilátorfokozaton 1500-1700 Wvill, ~4,5-5kW-os fűtésteljesítménnyel dolgozik.
Ez kb. COP3, sokkal jobb, mint amire számítottam. Azt hiszem magyar éghajlaton ez a képesség költséghatékony választás, csak a nevét kellene ComforttalanX-re változtatni. :-)
A beltéri lamelláiból hogyan szoktátok eltávolítani a port? A kivehető szűrőt hetente kifújom kompresszorral,de most néztem hogy a lamellák között is áll a por.
Kompresszorral ki lehet azt fújni normálisan?Vagy valami tisztítószer van erre?
Digink van. Minden abból jön. Üvegszálas vezetéken, van egy doboz, az egyben router, modem, a tv-hez, telefonhoz, kábeles internethez, és wifi-hez is. Valami kínai ZTE csoda. Ha beírod google-ba, hogy digi zte router, csak hibákra utaló linkeket kapsz.:)
Tönkrement a viharban a box, nem húztuk ki, és többször próbált visszajönni az áram, hiába reset, ez van. De kipróbáltam, a fenti klíma beindul bárhogy. Az kb 12 cm-re van a mennyezettől. És a másik verzió is működik, ha a fenti megy, beindul az alsó automatán is! Most kíváncsi leszek, tartja-e így a hőmérsékletet.
Mivel az elpárologtató (is) el volt jegesedve Eroller infója alapján, erősen csökkenhetett a hőátadás, lehet, hogy az adagolószelep nem tudott rendesen lezárni?
Meg kellene figyelnie, hogy tiszta lamelláknál milyen a kompresszor hőmérséklete....
a Scroll kompresszornál fent van a sűrítőkamra , a twin rotary kompresszornál meg lent , tehát így két legyet csapnak egy csapásra .
1., Befecskendezéses üzemmódnál így tudják elvonni a kompresszor által megtermelt hőt ( COP romlása árán ) és folyamatosan tartani a névleges teljesítményű hőtermelést
2., Csökken a kompresszor rezonanciája a kritikus fordulatoknál , mert lent vannak a sűrítőkamrák .
Akkor már csak azt kell megnézned , hogy a távvezérlővel felteszed olyan hőmérsékletre , hogy fűtsön . Megkéred a párod , hogy nyomja meg a gombot és nézze , hogyan emelkedik a fogyasztás a fogyasztásmérőn és mondja mindig hangosan , hogy hogyan emelkedik . Te meg hallgasd a klíma kültérit , hogy mikor indul a kompresszor . Mint írtam , nálam az Ozóne egy kis ideig alacsony fogyasztást igényel ( áll a kompresszor , melegedik ) , majd elkezd lépegetni felfelé a fogyasztás és indul a kompresszor .
A berendezés nagyon alacsony túlhevítéssel vagy túlhevítés nélkül üzemel. A hiba oka az, hogy az expanziós szelep túlságosan sok folyadékot juttat az elpárologtatóba, vagy lecsökkent légáram az elpárologtatón keresztül. Adódhat ventilátor hibából, vagy elpárologtató elszennyeződéséből. Jegesedés okozta átjárhatatlanságból, vagy az áru nem megfelelő elhelyezése miatt.
Az hogy megfagy a víz ... teljesen irreleváns a hűtés és annak hatékonysága szempontjából. Úgy is fogalmazhatnák hogy senkit ne érdekeljen hogy valami deres jeges, semmilyen információt nem tartalmaz, nem folytatható a beszélgetés .... Kőhalmi Zoltán - Ott egy szarvas (vonat ablakból) .... hogyan folytatod a beszélgetést egy Szentes Budapest távon ... igen ott van és?
Az a helyzet , hogy Te a köpeny hőmérsékletét érzed , de ami a sűrítőkamrából kijön , az a mérvadó munka közben . Keress rá egy twín rotary kompresszorra és rögtön megérted a dolgot . :-)
Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy 32,5 óra alatt 9 fok hőmérséklet csökkenés az jó vagy rossz? Tegnap 12 órától ma este 20 ora 30 percig minden fűtés nélkül, mert nem volt aram.
Igen, ez tiszta. Olvastam erről régebben, hogy így is próbálja melegen tartani magát a kompresszor, hogy a tekercseibe az elinduláshoz szükséges feszültség alatti vagy egyenesen egyenáramot kapcsol az inverter, így nem keletkezik forgó mágneses tér csak hő.
Engem üzem közben érdekel, amikor forog a gép és szívja magára a jéghideg hűtőközeget, hogy a kompresszor jegesedése normális jelenség-e. Én is laikus vagyok ami a hűtéstechnikát illeti, de számomra kicsit céltalan ez az elektromos kompresszor fűtés. Történjen az külső ráerősített fűtőegységgel vagy a motor tekercsein áram áthajtásával fejlesztett hővel.
Felmelegítjük a kompresszort, hogy utána a hűtőközeg lefagyassza?
Mint laikus úgy gondolom , hogy mivel ez inverteres technológia , így nincs szükség külön fűtőtestre . A vezérlés ad akkora áramot , hogy a kompresszor ne tudjon sűríteni , csak ráfeszíteni . Ilyenkor ugye melegednek a tekercsek . Ez melegíti fel a kompresszort .
Az úgy jó lesz . Viszont , ha lenne rá mód , akkor stand-by módban is megtehetnéd ugyanezt pár órára . Most elég hidegek vannak , tehát ha van olyankorra is programilag karterfűtés , akkor azt is megtudhatnád .
Most, hogy szóba került a kompresszor hőmérséklete, megkérdezném, hogy mi az ideális üzemi hőfoka az egységnek? A saját TCL klímámon mikor beszereltem az utólagos tálcafűtést akkor tapasztaltam, hogy a kompresszor tetején szabályosan jég fejlődik. Feltételezem, hogy a szívó oldali ágon olyan hideg hűtőközeget kap a kompresszor, hogy ennyire áthűti a házát. Ez alapján meg is mértem, kb a gép hőfoklépcsőjével azonos mértékben volt hűvösebb a kompresszor a külső hőmérséklettől?
Nem árt ez neki, hogy megy 0-24-ben és mégis "hidegen" jár? Amilyen hűvös volt nem hiszem, hogy a karter alján lévő kis 20-30W-os fűtőbetét elég hőt tudna neki szolgáltatni. Mérés közben épp le volt rendesen jegesedve, lehet, hogy ez hűtötte ilyen szélsőségesen le a kompresszort?
Raktam rá egy fogyasztásmérőt. Beállítottam 19 fokra. Így biztos nem fog bekapcsolni, hogy fűtsön. Csak a belső ventilátor forog nagyon lassan. 16w a fogyasztás. Meglátom hogy alakul az éjszaka folyamán a fogyasztás.
Régebben volt itt szó a karter-tálcafűtés fogyasztásáról stand-by módban . Nincs rá lehetőséged mérni ? Ha dugaljból van a klíma megtáplálva , akkor egyszerű lenne a mérés . Nekem a Gree Amber folyamatosan olyan 7-9 Watt között fogyaszt . Amikor kapcsolja a fűtést , akkor többet fogyaszt . Sajnos olyankor nem voltam a klímánál , amikor a fűtés üzemelt . Viszont a napi fogyasztásból látszott , hogy néha magasabb volt a fogyasztás . De , hogy hányszor kapcsolt és mennyit fogyasztott olyankor , azt nem tudom . :-(
Többen is mérték a saját klímájukat , itt is írtak róla a topikban . Ha lenne rá mód , akkor bedugod a fogyasztásmérőbe , megnézed , hogy folyamatosan mennyit fogyaszt , majd 24 óra múlva megnézed . Ha csak az alap fogyasztás szorozva 24-el a végeredmény , akkor valóban nincs karterfűtés a klímában folyamatos felfűtésre .
Viszont az Ozóne klímámban alapból nem kapcsol a karterfűtés , csak az után , ha bekapcsolom a klímát fűtésmódba . Van is rá egy sárga jelzőlámpa , hogy aktív . Olyankor durván 20-30Watt között fogyaszt egy rövid ideig .
Ez az én klímám Ozóne , kapilárcsöves . A tálcafűtés így van megoldva nálam : A jobb oldali képen a négyutas váltószelep magasságában látod a hőcserélőre vezető gázcsövet . Nekem arra van felfogatva az egyik hőérzékelő . A másik a bal oldali képen látható hőszigetelőre van felfogatva . A betápot a kültéri klímasorkapocsról vettem , egy üvegbiztosítékot iktattam be a védelemre . Az elektronika a klímán kívül van nálam , mivel padlástérben van a klíma , így könnyebben hozzáférek , ha esetleg meghibásodna . A tápot csak a fűtésszezon idejére tedd áram alá , ha a klímával hűtesz is !! Tehát vagy egy kapcsolót iktatsz be , vagy másképpen oldod meg . Nálam ez a klíma csak fűtésre szolgál , így tavasszal én áramtalanítom , tehát nem okoz gondot a hűtésnél .
A kompresszornak szerintem kell , hogy legyen saját " fűtése " , ha kinti mínuszfokokba is ajánlott a fűtésre .
Már csak azért kérdeztem, hogy ha nem bírja a hideget esetleg károsodhat a kompresszor mielőtt még szükség lenne tálcafűtésre, de úgy látom ez nem probléma.
Kettő darab ilyenből vastagon elég . Kell hozzá egy táp és mehet is . Nekem van az osztócsonkon a kültéri hőcserélőn a kompresszor oldaláról az egyik hőérzékelő , a másik csak szabadon a kompresszor feletti hőszigetelőre fogatva .
Tálca ill. karter fűtésben szeretnél segítséget kérni. Van kettő darab klímánk. Egyikben sincs se tála se karter fűtés. Ezt szeretném pótolni. Fűtőszálakat felszereltem. A "vezérléshez" szeretnék tanácsot kérni. Ilyen, utólagos beszerelésnél ezt hogyan szokták megoldani? Egy korábbi hozzászólásban olvastam, hogy a tálcafűtéshez a hőcserélő felső csövének hőmérsékletét lehet felhasználni. A karterfűtéshez mi volna a megfelelő? Gondoltam arra hogy külső hőmérsékletet és a kompresszor hőmérsékletét össze kombinálom.
semmit nem tudok írni. a vihar miatt egész nap nincs áramunk, és mire most lett tönkrement a box. se tv, se internet, se telefon. mobilnet pedig itt gagyi.
Egy normális multi szplit klíma . Ha a kültérihez a gyártó szerinti beltéri egység van párosítva , akkor annak működnie kell együtt . Természetesen elhiszem , hogy lehetett elejével programhiba , de mióta is gyártják már a Comfort X klímákat ? Évek alatt nem vette észre a gyártó , hogy gond van ? Ezt nem hiszem .
Mi lenne , ha felfűtés után , amikor már normálisan teszi a dolgát , akkor próbálnád meg automata ventimódban ? Lehet , hogy olyankor már normálisan működne . Nekem Gree Amber van és annak mindegy , hogy automatával , vagy direkt megszabott fordulattal indítom . Nem akarom elhinni , hogy ugyanazon mérnökök erre ne jöttek volna rá egy kis idő után . Biztosan lett volna küldve visszajelzés az értékesítőktől . Ha meg a telepítők tudják , hogy van ez a hiba , akkor telepítéskor ismertetem a tényeket az ügyféllel . Ez lenne a legkevesebb , amit tehetnének .
aki azt szeretné, hogy a fűtő klímája szarul (össze-vissza) működjön, az ugyanott fűtsön gázzal is. De utána ne jöjjön ide panaszkodni, hogy jaj a klíma hülyeséget csinál, vajon miért. Azért, mert teljes erőből kicseszel vele a másik fűtéssel.
A magas páratartamú füstgázból akkor csapódik ki víz, amikor a füstgáz hőmérséklete ÉPPEN CSÖKKEN. Magyarul: ha nem hűl a füstgáz, akkor nincs vízkicsapódás. Tehát a kéménybe belépő füstnek nem szabad a kéményben hűlnie semmit (vagy legalábbis minél kevesebbet, hogy kevés legyen a vízkicsapódás). Tehát nem a kőműves a hülye, hanem az, aki alacsony hőmérsékletű kazán mellé nem egy profin hőszigetelt és vékony belső falú kéményt vásárolt. A kőműves csak összerakta, amit a kezébe adtak.
A kazán beállítása sajnos nálunk így nem működik. Túlméretezett a kémény. Ez is kőműves hiba. Ezért ha alacsony a víz hőmérséklet van beállítva, nem elég meleg a füstgáz, a kondenzvíz kicsapódik, és naponta 10-15 liter víz folyik vissza a kéményből. Én is mindig azt szerettem volna, ha langyos a radiátor. Amikor először beállítottam így, nem vettük észre, és annyi kondenzvíz visszafolyt, hogy az egész lakás elúszott. Szerelő ki, azt mondja valószínűleg kilyukadt a hőcserélő, a csere olcsóbb. Leszereltette a szuper kazánunkat, és egy Sanuer Dualt vetetett. Na ez egy kalap sz.r, de most már ha cserélek, csak zárt égésterű lehetne. Ez pedig pénz kérdés. Pedig nálunk már volt kint a katasztrófa védelem. Mentők, gázosok, stb. szénmonoxid miatt. Akár mit csináltam megszólalt a riasztó. Azt hittem az a rossz, de nem az volt, hanem a kazán. A szerelő pedig nem volt hajlandó kijönni, mert hogy covid van. Felhívtam a tűzoltókat a többit már nem tudtam irányítani. De amikor megmutattam a számlákat, hogy mi korrekten mindig bevizsgáltattuk, és kitisztíttattuk, azt mondta gázművek, hogy hívjam fel a szerelőt, és ha nem jön azonnal, bevonják az engedélyét. Még utoljára kihívtuk. Azóta van minden szobában honeywell.
Klíma: a fogyasztás nem tudom miért ekkora, de amióta megint a régi módon használom, csökkent szerintem, nem fogyasztunk naponta 10kw-nál többet! Előbb írtam, hogy a másik kipróbálása nagyon tetszik. De az, hogy ezek a duálok hogyan működnek, azt nem tudom. Azt mondták, hogy ezt nem lehet csak egy beltérivel bekötni, de erősebbet rakhatok. És az is tetszett, hogy állítólag ennél, amelyiknek nagyobb teljesítményre van szüksége, az többet kap. Ez igaz is, ha most bekacsolom a fentit, ahol hidegebb a szoba, akkor ott erősebben megy, hiába állítom alacsonyabbra a hőfokot, de érzi, hogy ott hidegebb van.
De kipróbálom most a hétvégén mindkét ötletet. És köszönöm.
Ok, én aláírom, hogy így van, de akkor egyenlőre nem tudok mit kezdeni vele. De óriási ötlet, ami nem jutott idáig eszembe, hogy az emeletin kipróbálom ugyanezt, hogy az hogy indul el. Ezt még ma este kipróbálom.
Lemértem tegnap, a két klíma összesen fogyasztott 12 kWh-t (~60 m2). A gázcirko kazánhőmérsékletet állítom alacsonyra úgy, hogy magától kb. 2 ˚C-al hűvösebb legyen. A szobatermosztát tehát nem kapcsolgat, állandó alaphőmérsékletet biztosít langyos radiátorokkal. A klímákkal tolatom be azt a plusz hőmennyiséget, ami a komfortérzethez szükséges 2 °C többletet biztosítja.
Ezzel a módszerrel még sikerült is a komfortérzeten javítani, dinamikusabban alkalmazkodik a változó melegigényhez, és a kedvezményezett fogyasztáson belül is maradok a gázzal.
Nem akarnék noviceként nagyon szakérteni mi baja a klímádnak, de valamit nem értek. Ezek a Gree kültérik nemigen akarnak/tudnak 50 %-teljesítmény alá menni. Ez esetemben 0.5-0.6 kWh folyamatos teljesítményt jelent hőntartásnál. Ez is sok az egyik ~20 m2 helyiségben.
Nálad, ha csak az egyik beltéri üzemel, akkor a kültéri minimális teljesítménye is nagyobb lesz, mint a beltéri maximuma. Nem látom át hogy ezt hogy tudná jól lekezelni, de nem tartom kizártnak, hogy a két egység közötti kommunikációs hibák ebből is adódhatnak.
Esetleg ki lehetne próbálni pár dolgot.
1. A másik beltérin is ugyanígy jelentkezik-e a hibajelenség ha csak az egyik üzemel? Ha igen rendszerhiba, ha nem a beltérid romlott el.
2. Egyszerre üzemeltetni a kettőt úgy, hogy amit nem szoktál használni azt alap fordulaton folyamatosan, a problémást pedig automatán ahol a hibajelenség elő szokott jönni. Ha így nem tapasztalod a hibát, akkor a teljesítmény illesztésekkel lehet a baj.
A rettenetes fogyasztás, amit írtál, is jelez valamilyen problémát, ami adódhat abból, hogy a kültéri nagyon nem optimális üzemállapotra van kényszerítve.
Az alap probléma abból adódott, hogy idáig nem érdekelt a fogyasztás, ment mindegyik. De az ismert árak miatt, láttam, hogy minden ismerős, rokon beállítja a klímán a 22 fokot, és korrektül ki-be kapcsol. Nekem az alul tervezés miatt 22 foknál ki sem kapcsol. Mondjuk 20 fokra állítva próbáltam, akkor kb 22-nél kikapcsol, majd 18-19-nél kapcsol be, és ez is változó. Ez pedig nem komfortos, plusz a gázkazánnál max 2 fok ingadozást állíthatnék be, de 1 van beállítva, ezért akkor csak az megy. Innen indult a probléma, mert azt a tanácsot kaptam, hogy a fan-t állítsam automatára. Na és innentől nem akart elindulni, elkezdtem tanácsokat kérni mindenhol, mert azt hittem elromlott. Most megint működik, ott vagyok ahol a legelején, ki-be kapcsolom kézzel! Mint ebben az örökzöld kabaréban. Pont ma küldték emiatt:
Nem a mód automata, hanem a ventilátor sebessége (fan) van automatára állítva. És ebben az esetben a szoba hőmérsékletétől függően nem tud elindulni. A legtöbb, amit ki mertem próbálni 40 perc volt. Ugye ilyen beállításnál be kell kapcsolni, majd Ő állítja a ventilátor sebességét, és a befújt levegő hőmérsékletét kellene, hogy állítsa. Ehelyett beindul. Lenyílik a lamella egy kicsit, és amíg megfelelő nem lesz a befújható levegő hőmérséklete, addig a ventilátor nem megy. Aztán először lassan beindul, majd teljesen lenyílik a lamella, és teljes erőből fúj, de kihűl a befújt levegő. Kb. 4-5 perc után rájön, lelassul a ventilátor, majd először felmegy a lamella, majd kikapcsol, és újra kezdi az egészet először. Ez 10 perces procedúra, miközben még hűti is a lakást, amit gázzal jobban kell fűteni. Arról beszéltünk, hogy ez valószínűleg 4 utas szelep hiba, és azt hittem, hogy elromlott a gép. De aztán kaptam a választ hogy csak ez a beltéri (azaz comfort x) szoftver hibás, és ebben azóta Gree szerelők megerősítettek. Egyfolytában méri a bejövő levegő hőmérsékletét, és valamiért megzavarodik a proci. Amint elmondtam a hibát mindjárt mondták, hogy valószínűleg a fan-t automatára állítottam, és ezért van a gond. Az is igaz, hogy teljesen el voltam keseredve, és több helyről kértam tanácsot, és ezt máshol kaptam. Viszont amióta kikapcsoltam az automata fant, elsőre beindul teljes erővel, sőt le sem nyílnak a lamellák az alsó állásba, mert azonnal meleget fúj. Ezért gondolom ez a teljes lenyílása is annak köszönhető volt, hogy nem tudott elkezdeni meleg levegőt fújni. És lehet, hogy bemagyarázom, de 1: azóta sokkal melegebb van a lakásban, nálam is van több helyen digitális hőmérő 2: kevesebbet eszik, mert minden nap nézem a fogyasztását.
Végül is ezt már nem tudom beállítani. Írtam, hogy minden ismerősnél ki-be kapcsol rendesen, csak nálunk ilyen magas a tartomány, amíg ki-be kapcsol. De a fő probléma megoldódott. Azzal indítottam, hogy automata üzemmódra állítva nem akar elindulni. És erre mondták, hogy ennél a típusnál ez szoftver hiba. Ne indítsam el automatán, és ez igaz, mert azóta elsőre rendesen beindul.
Arról még szó sem esett, hogy milyen gázkazán és fűtésrendszer van, mert ha nem kondenzációs akkor előfordulhat 20-30%-os veszteség is a gázfűtésnél, tehát a 700 m3 spórolás esetleg nem 7 MWh, hanem csak 5 MWh hőenergia pótlását igényli, ami a 150 napos fűtésidényt tekintve napi ~11 KWh effektív fogyasztást jelent.
Nekem nem volt gondom a kapcsolgatással. Automatán a hőmérséklet felcsavarásával növeli a teljesítményt és a légszállítást, ha fixre veszem a fordulatot, akkor a kimenő levegő hőmérsékletet emeli meg (változtatja).
Ha eléri a kívánt értéket ki-be kapcsolgat. Mindig automatán használom, mert így hatékonyabb.
Nem is értem nálad mi okozhatja a problémát, de biztosan nem rendeltetésszerűen működik.
A 26-30 kWh/nap rettentő soknak tűnik, önálló üzemmódban talán, kb. 10 m3 földgáz fűtőértékét kell produkálnia, ez fűtésrásegítésnél nem adja ki a matekot.
Nagyjából én is hasonló mennyiséget igyekszem megspórolni mint Te, felét fogyasztja a két klíma.
A 700 m3 földgáz megtakarítás pótlásához COP3-al számolva 150 nap fűtéssel ~15 kWh/nap effektív villanyfogyasztás tartozik.
Csak leszögezem ! Saját tapasztalat ! Sokat játszadozok a két klímával , hogy legyen minden lehetőség kipróbálva , legyen tapasztalatom . :-)
Nálam Gree Amber van ( nem Royal ) 2,7kW-os . Fűtés módban 0,7 - 4,4 kW . 22°C-ra állítva fűti a 63nm-es jól hőszigetelt házikómat automata ventifokozaton . Jelenleg kint van +7°C , bent a nagyszobában 23,2 és a legtávolabbi helyen a hálószobában ( 14,5 méterre a beltéritől egy 90°-os bal kanyar 10 méteres egyenes szakasz után ) 22,6 °C .
A magyarázat arra , hogy miért nincs 22°C egyik szobában sem az az , hogy a konyhából a folyosón keresztül 90°-os kanyarral van a fürdőszoba és a WC helyisége , tehát a visszatérő lehűlt levegő onnan is keveredik , így a konyhában a visszatérő van 22°C környéki . La eléri a 22,4°C-t és a klíma már nem tud lejjebb modulálni , akkor leáll a fűtés . Ha van olyan hőigény , amit tud folyamatosan biztosítani , akkor simán fűt folyamatosan .
Tehát nálad a beltérinek egy 5kW-osnak kellene lennie , hogy halkan tegye a dolgát , de hatásosan .
Köszönöm mindenkinek a hsz-t. Megpróbálok egyszerre mindenkinek válaszolni. Szilvatövis: Hihetetlen, de ugyanerre jöttem rá én is, ugyanígy használom. az elhelyezés is majdnem ugyanígy van, csak, pont merőlegesen. A kérdésem, hogy nálad ki-be kapcsol a beltéri rendesen? Hogyan állítod be a távirányítón. A lamellákkal ugyanígy vagyok. Csak felfelé fix-en, ne mozogjon, hogy kíméljem, és ne fújja senkire. Most amióta fan-t 2-re vagy 3-ra rakom beindul, de nem tudom mitől lesz automata.
Peterch: sajnos nem lehet egész nap maximumon járatni, mert először is többen is írták, tehát már tudom, hogy nem nálam a gond, de a maximális fordulaton használva nagyon hangos. Ezért próbáltam az automata fant. Egyébként alacsonyabb fordulaton is megfelelne a hőmérséklet, bírná csak a klíma, de a napi fogyasztása így kb 26-30 kw. Talán még ez is megoldható lenne, de félek, hogy állandó használat mellett meddig bírná, de mivel a másik rákötött beltérit nem használjuk, ezért gondolkodom, hogy azt ajánlották már többen, hogy cseréljük le a beltérit, mert az 5,3-as kültéri sokkal nagyobbat is elbírna, és talán csendesebb is.
Capt.IQ: Nem a házról nem volt szó. 46 nm a nappali ahol élünk, és ide kell az erősebb fűtés. Egy építkezést vettem, és nem volt visszaút, fel kellett építeni, de akkor 33 ft volt a gáz, majdan lett 145 pár hét alatt. (most ez nem politika) Szóval miután a gyerekeink elköltöztek sok lett 2x110 nm. Szóval 110-et a földszintet fűtenem kell, de az emeletet is egy kicsit a fagyás miatt. És igaz építkezési hibák miatt van felette 10cm gyapot, 1 méter légrés, majd még utána a hungarocell. ( a haver kőműves berúgott, elmérte a falat, és 1 méterrel magasabbra húzta, amit senki nem vett észre) Az ablakokat leszigeteltem annyira, hogy a kéményseprő kötelezett, hogy vegyem le, mert nem kap elég oxigént a kazán, de nem tettem meg, inkább minden szobába vettem honeywellt. A falakra talán ráférne a hungarocell kívülről, de a szomszédokat nézve, nem látom értelmét. Az én életemben nem hozná vissza a pénzt. A napelem sem. Ehelyett erkély napelemben gondolkodom, ami nappal fedezhetné a klíma fogyasztását. ( és én el tudom dugni fekvés miatt)
Én is hasonló cipőben járok, a gázfogyasztást csökkentem a Comfort X-szel.
Nálam addig volt problémás a hőfoktartás és eloszlás amíg a légáramlást lefele fordítottam. Amióta felső, széttartó állásban fúvatom, összhangban a radiátor által keltett légcirkulációhoz, minden a helyére került és elég pontosan tartja a hőmérsékletet is.
Megjegyzem a klíma a radiátorral egy falon, mellette fölötte van.
Mennyire okozna gondot megemelni a kívánt hőmérsékletet és maximális fordulaton járatni a ventilátort ? Ha így tudnád üzemeltetni mondjuk egy napot és közben méregetnéd a hőmérsékletet azonos magasságban abban a 46nm-es helyiségben különböző helyeken , a légáramon kívüli területeken . Ha már a számodra megfelelő hőmérsékletet mérnéd több helyen ( nem a magasabb beállítottat ! ) , akkor visszavennéd az optimális hőmérsékletre és figyelnéd mi történik . Ha csökkenne több mérési helyen is a hőmérséklet , akkor az a beltéri valóban alulméretezett . Ha nem csökkenne a maximális fordulaton a hőmérséklet , akkor a helyiség hőigényéhez jó a méretezés , csak ugye nagyobb hőleadáshoz nagyobb légáramra van szükség , hogy a helyiség minden zugába eljusson a friss meleg levegő a beltériből . :-)
Sajnos ez szerintem nem jó megoldás. A gázkazán nagyon statikus. Nagyon sok idő kell a a felfűtéshez. Önmagában, ha csak azzal fűtenénk, 700 köbméterrel több menne el a kormány által engedélyezettnél, és még így sem lenne elég meleg. Viszont önmagában a klíma is sokat fogyasztana, de nagyon hamar felfűti a lakást. Így együtt mindegyikkel nem lépjük át a határokat sem gázzal, sem villannyal, pedig mellette megy a padlófűtés, és az infra falipanel is. Igazából amióta lekapcsoltam az automata módot, beindul rendesen, csak ki kell kapcsolni mindig, mert ahogy a többiek írták közel van a mennyezethez és emiatt sokkal hidegebbnek érzékeli a levegőt, mert lehűti a plafon, és hiába állítom 22 fokra, nem kapcsol le soha időben.
Ha másféle fűtést is használsz abban a helyiségben, ahol klímával akarsz fűteni,
az nagyon össze tudja zavarni a klíma vezérlését. Állíts le minden más fűtést legalább egy-két hétre és UTÁNA gondold át, hogy van-e még panaszod a klíma működésére.
"a kazán termosztátja viszont tized fokra pontosan kapcsol"
Vezérelhetnéd a klímát közvetlenül a kazán termosztátjával, csakhogy a klíma gyártók ezt a lehetőséget csak milliárdosok számára teszik lehetővé, annyira drágák az ehhez szükséges kiegészítő egységek.
Köszönöm a segítséget, hát nem tudom így mi lesz, de biztosan igazad van, mert amikor bekapcsolom, kiírja az aktuális hőmérsékletet, ami 3 fokkal kevesebb mindig, mint a valóság, és nem tudtam, hogy miért, mert a lakásban van több "okos" érzékelő, hogy telefonon is megnézhessem a hőfokot, ha nem vagyok otthon befűteni, és azok helyeset mutatnak.
Köszönöm, de akkor talán mégsem Gree-t kellett volna vennem. Másnál az olcsó kínai klíma hibátlanul megy, és tartja a 22 fokot, plusz-mínusz 0,5 fokkal. Nálam kiegészítő fűtésnek vettük, mert akkor még nem volt ilyen brutális gáz ár ( de így nem jó, mert a kazán termosztátja viszont tized fokra pontosan kapcsol). Ezért alul van méretezve, mert a szoba 46nm, amihez tudom ez kevés, de nyáron a hűtéshez pont jó. Csak szárítási funkcióval is kellemes hőfokot biztosít nyáron. Valaki azt mondta, hogy cseréljük nagyobbra a belső egységet.
Azt hiszem sikerült felrakni a képet. 2 készülék van (2,5) egy külső 5,3 egységre kötve. A másik is így van felrakva, de azt nem használom. A készülék felett 5 cm szabad hely van. Azt mondod, hogy lehet, hogy kevés?
Amíg nem látod valaminek a hátterét, egyetértek, királlyal is.
Mivel ez egy tizenéves bontott klíma, ami megy a jövő héten hulladék kezelőbe Seregélyesre, problémát nem okoz. Nem kár érte, hogy a kompresszor mit kap, viszont a célját ellátta.
Amúgy a lényege azon kívül, hogy fűteni kellett hirtelen valami:
Gépész mérnökből klímássá vált régi kollégámnak jó volt látni egy rátöltést, meg egyáltalán egy összekötést, mert a sulit befejezte, de még gyakorlatban semmit nem csináltak.
Így látta hogy milyen a hiányos, túltöltött, és a pontosan feltöltött mennyiség.
Kapott nézőüveget is, hogy lássa a gőz, vegyes, és folyadék állapotot. Nézhette hőkamerával is, többet tanult egy nap alatt, mint a suliban hónapok alatt.
Nem, nálam normál 20-22°C hőmérsékletet tart viszont a gép teljesítményéhez képest tágas (és szigeteletlen:/ ) teret fűt. Egyébként nincs vele gondom, tartja a hőmérsékletet -5°C és ez feletti külső hőmérséklet esetén, csak érdekelt, hogy mit nevez a fórumtárs tuningolásnak.
sosem lesz pontos ... 2 és 5 fok között szabályoz ... gree
(3) Heating Mode ① The condition and process of heating If Tamb.≤Tpreset+2°C, heating mode will act, the compressor, outdoor fan and reversal valve will run, the indoor fan will delay 3min to stop at the latest If Tpreset +2°C<Tamb.<Tpreset +5°C,the unit will keep running in the original mode. If Tamb.≥Tpreset+5°C, the compressor will stop, the outdoor fan will delay 30s to stop and indoor fan will blow 60s at low speed, the fan speed cannot be shifted within blow residual heat. ◆ In this mode, the temperature setting range is 16 ~30°C. ◆ The air conditioner will adjust the running frequency of the compressor automatically according to the change of ambient temperature. ◆ When the unit is turned off in heating mode, or switched to other mode from heating mode, the four-way valve will be powered off after the compressor stops. ◆ When compressor is running (not including each malfunction and protection): a.When outdoor ambient temperature≥20°C and indoor fan speed is low or medium, the fan speed will turn to high; if indoor fan speed is high or super high, it will keep the same. b.When outdoor ambient temperature≤18°C, the fan speed will resume set fan speed. c. When 18°C<outdoor ambient temperature<20°C, it will run at present fan speed (set fan speed or high fan speed); but when first exiting cold air prevention after entering heating mode, it will run in set fan speed.
Nem biztos hogy készülék probléma, sok esetben a felszerelés is hibás.
Fényképezd le, hogy látszódjon a környezete is oldalra, felette mennyi hely van.
Az elmúlt ~ 5 évben 6000 feletti a klímás sulit letevők száma.
Évente kihullik pár 100 szerencsére. De rengeteg van, aki a legkisebb hibára gépcserét tud csak mondani. Még a kültéri takarítása sem fér bele.
Nem kell minden esetben az egész beltérit kimosni.
Ha egy szezon alatt penészes lesz, akkor ott vagy használati probléma, vagy alul méretezés van.
Komoly, ha 24 kilométert nem tud kimenni, van 180 kilométerre is klímám. 100 fölötti is szép számmal. Ha kell, megyünk. Van pár évente, ami bukó, üzemanyag árral ha kiszámolom.
Kínai klímát ne várj 500 Watt alatt, az a Japánok tulajdonsága.
Főleg mostani időben, ilyenkor legrosszabb a hatásfokuk. És persze a fos eu szabályozás, semmi infó nincs róla, miért és mit kellett másképp programozni.
Gree tizenéves 3,5kwos fűtésben 2.6 Ampert vett fel ma délelőtt, +5 fokos helyiséget fűtöttem vele.
0,85 Cos Fivel.
Igaz, elektronikus adagolós, kicsit megtuningolva.
Nekem egy hivatalos klímás nagycég mondta azt, hogy keressek egy szakembert, aki végez "zsákos" tisztítást, mert nekik nincs ehhez eszközük????????????? De megnyugtattak, attól még a garanciám megmarad:), hogy mással végeztetem.
Köszi a választ. Az automatát a fan-ra gondoltam, mert nálam csak akkor szabályozza a klíma magát. Tehát fűtési módban teljesen mindegy, hogy hány fok van beállítva, nem kapcsol ki, ha elérte. Ismerősök ajánlották, ami más gépen működik, hogy állítsam automatára a fan-t, és akkor tartja a hőmérsékletet, nem kell ki be kapcsolni. Sajnos ennél az sem volt jó, mert 2,5 fokos különbséget tart a be és kikapcsolásnál. Pl. a gyereknél az olcsó klímájuk beállítja 22 fokra és normálisan tartja 1 fok ingadozással, mert úgy kapcsol ki-be. Ugyanezt láttam egy üzletben is, és megkérdeztem, hogy tudják ilyen jól üzemeltetni. Azt mondták, hogy automatára teszik a fant. Én is kipróbáltam, de amint írtam, nálam nagy az intervallum, nem működik, és persze ekkor derült ki, hogy nem is indul általában újra, mert nem tud fűteni. Ekkor elkezdtem ki-be kapcsolgatni, de így sem talán ha fél óra után méltóztatott fűteni. Azt hittem elromlott, ezért írtam ide.
Sajnos a klímásunkhoz nem tudok fordulni, mert talán írtam a szakma szégyene. Amíg 800 ezerért felszerelte a 3 klímát, és évente jött az állítólagos tisztításra, addig minden rendben volt, de amikor kiderült, hogy a klíma tisztítás nem csak abból áll, hogy ráspiccelek a hőcserélőre valamit, hanem rendesen kitisztítom a gépet és a mókuskereket, akkor azt mondta még a garanciális idő alatt, hogy keressek egy olyan klímást aki közelebb lakik, ő nem jön el, mert a 24 kilométer túl sok. De remélem a szakma kiveti idővel az ilyen embereket, hogy megmaradjon a szakma becsülete. Ezért nem szabad általánosítani.
A kívánt hőfok körül ki-be kapcsolgat, de 500 watt alá nem szabályoz le normál üzemben (fűtés+automata ventilátor). Ennél kisebb teljesítményt csak a bekapcsolás utáni egy-két perce felfutási szakaszban mértem.
Csendes üzemmódban valami értelmezhetetlenül kis mértékben csökkenti a ventilátor fordulatot, de a teljesítménnyel nem követi, sőt az kis mértékben emelkedik.
Bocs, hogy közbeszólok, én is furcsállottam a Comfort X üzemmódjait.
Sajnos az enyémek már ~50 % alá nem mennek csendes módban sem. Vélhetően amiatt amit mondasz a ventilátor fordulatot sem viszi félsebesség alá. Gyakorlatilag nincs csendes módja. Szerencsém, hogy olyan helyiségekbe rakattam, ahol ez elviselhető.
Mostmár tudom, hogy vásárlásnál egy szempont a legkisebb ventilátorfokozat fordulatszáma, vagy légszállítása a maximum arányában.
(Amúgy igen... fűtés üzemmód és automata ventilátor... tökéletesen működik.)
Ha a klíma, úgy túl nagy a hőfok, ahol elkezd dolgozni, 2 fok.
Ez azért van, hogy ne hűtsön fűtés után, és fordítva.
Ezért van a mód rajta, hűteni vagy fűteni akarsz.
A ventilátornak fontos, hogy automata módba legyen, mert az eu elvárás, hogy a fűtés/hűtés arányos legyen a ventilátor sebességgel, ergo kis venti sebességen nem mehet maximum fűtéssel/hűtéssel.
Ha kis fokozaton járatod a ventit, ~25% fölé nem veszi a kompresszort.
Amíg elég, észre sem veszed, hogy így működik.
Ez eu előírás, Comfort X-től jött be Greenél látványosan, sok panasz, gépcsere volt, mire kiderült mindenkinek, mert nem kommunikálta senki sem ezt le.
Segítettél nekem pár napja, és még egyszer köszönöm. (Nem kezd fűteni a GREE bekapcsoláskor, problémával) Emiatt nem is használtam, de pénteken be kellett kapcsolnom, és persze nem indult el. Nem tudtam mit csináljak, de gyorsan megint tanácsot kértem, és kiderült, hogy mi a gond. Azért írom le, mert ez általános probléma, és másnak is gondja lehet. A GREE Comfort x készülékek szoftvere gyári hibás. A beszívott levegő érzékelését végző "része" rossz. A lényeg, hogy nem tudja kezelni, és ezért nem szabad automata módon elindítani! Amint átállítottam kézi vezérlésre, gond nélkül elindult. És azért nem volt idáig gond, mert én nem automata módban használtam, de minden ismerős azt mondta, hogy így kényelmesebb, ki-be kapcsol, és az inverter miatt is kevesebbet eszik. Persze nekik nem Comfort X van, és csak ennél van gond, mert amikor megírtam, hogy ilyen a beltérim, azonnal előre leírták a probléma okát. De köszönöm még egyszer a segítséget.
Mivel a halmazállapot változás: kondenzáció, elpárolgás kb a felétől vált át, ideális esetben nem fog a teljes felületen egyenletes hőmérséklet uralkodni.
A fagyás is részleges.
Persze üzemállapot, és időjárás függő.
Ma csináltam ideiglenes fűtést egy helyiségben, használt klímával. a 0 fokos helyiségben 10 fokos levegőt fújt, ami egyezett a gőz nyomáshoz tartozó hőmérséklettel.
Épp csak 2 csík deresedett, kb fél hosszon.
35 dekát rátöltve beindult a fűtés, 24 fokot fújt be.
Szóval, több változós történet ez.
Van egy helyem, ahol 3 db 5 kwos klíma van 3 ugyanakkora helyiségben, szinte egymás mellett.
ami az épület szélén van, örökké 100%on megy, és ilyen időben óránként leolvaszt.
A másik kettő még csak nem is deresedik, pedig ugyanúgy 18 fokra van beállítva.
Gondolom mint laikus , hogy ez normális is , mert csak részterhelésen üzemel , így az adagoló által bejuttatott hűtőközeg hamarabb elforr , mint sem a végére érne a hőcserélő konkrét szakaszának . Tehát ott már nem von el hőt , nincs amitől ráfagyna a kondenzvíz .
Nekem a monoblock-ban ahol valószínűtlen a gázhiány sem jegesedik időnként néhány cső. Néha meg igen. Mintha a gép időnként nem használná ki a teljes hőcserélő kapacitást. Fene tudja...
Most mentek el éppen a szakik (más miatt is hívtam őket), azt mondják, hogy rendben van, hogy nem jegesedik a negyede. Nem éreztem túl meggyőzőnek őket. ???
Nem olyan régen beszélgettünk erről . Akkor az volt a vélemény a szakik oldaláról, hogy az elosztóban a kültériben annak az egy résznek eldugult a bevezetése az olajtól és azért nem jegesedik , tehát nem vesz részt a hőcserében .
Ilyen bizonytalan időben csak olyan áruba érdemes befektetni , amire szükség van mindig . A többi nem ér semmit , ha bedől a pénzpiac , bezárnak a gyárak . A piramisjáték ( részvények , kriptovaluta , stb .) csak békeidőben hoz egyeseknek vagyont .
Nekem került a rendszer múlt évben februárban 3812 euróba ( állami támogatás nélkül ) . Jelenleg majdnem ugyanolyan rendszer Power S+ 3,28kWp kerül kerek 7000 euróba állami támogatás nélkül ( mind két esetben a támogatás összege 1500 euró ) . OK , valamivel ez nagyobb , mert az enyém csak 3,04kWp , akkor legyen az ára 6800 euró . Szerinted nem jó befektetés , már meghozta az árát a mai árakhoz képest . 3812-1500 = 2312 euró , a mai esetében pedig 6800-1500 = 5300 euró . A megtermelt energiát még nem is számoltam hozzá . :-)
Ha a megtermelt energiát amit helyben fogyasztasz , az egy normális jelenlegi helyzetben közel 30%-ot tesz ki ( amennyiben a házad valós többéves fogyasztása alapján választottad meg a rendszert ) . Már ezzel számolva is lehet megtérülést számolni , ha valaki ilyet akar számolni . Én a saját rezsim csökkentését tartottam szem előtt . Nem lesz mindig olcsó a villany kWh-ja . Mi jobb ? meglévő pénzt akár egy ilyen rendszerbe fektetni , vagy simán el értékteledni hagyni az inflációval ?
"Levezetnéd a számítást , ahol 10 év jön ki megtérülésre ?"
Nem mondtam, hogy a napelem 10 év alatt térül meg. Azt írtam, hogy 10 évnyi villanyszámla árába került volna neki az államilag támogatott"ingyenes" napelem.
Mivel időközben leállították az ingyenes energiatárolást (visszatáplálást), ezért talán soha nem is térült volna meg neki.
Számítok egy olyan lehetőségre a közeljövőben, hogy magánházakból csak olyan időszakokban lehet majd visszatáplálni, amikor éppen nem süt a nap (a napsütéses órákban csak a hivatalos naperőművek dolgozhatnak majd). Persze ehhez kell majd a családoknak vásárolni milliós Tesla akkumulátort meg speciális berendezést akku mellé. Azután már EZ a beruházás nem fog soha megtérülni szegény balekoknak:)
Levezetnéd a számítást , ahol 10 év jön ki megtérülésre ? Persze ne a jelenlegi támogatott energiaárral számolj ! Az jövőre megszűnik . :-)
Nekem a 3,04kWp rendszer belejött 3832 euróba . Nálunk ugye nincs szaldó , csak virtuális akku . Állami támogatás nélkül nem kell 10 év a megtérülésre , pedig nekem minden visszavételezett kWh-ért kell fizetnem RHD-t és 2 euró havidíjat a virtuális akku használatáért . Ha az állami támogatást is beleszámolom , akkor nem egész 6 év jön ki .
"Ingyen napelem beruházás után, az ingyen áramával, a támogatott autóját"
Így beszél egy balek-vadász kormány-ügynök
Sógorom is majdnem bedőlt az "ingyen napelem" parasztvakításnak... aztán kiszámoltuk, hogy mire az működni fog, az neki összesen kb annyiba fog kerülni, mint tíz évnyi villanyszámlája, csak éppen ezt egyben kell kifizetni most azonnal. Ennyit az ingyen villanyról meg az ingyen napelemről (meg a balekokról).
Ami még nem volt meg, csak tervezik: "kötelező autótöltő villanyóra otthonra, pofátlan áramtarifával"
de egyelőre jó vastagon jövedelmez pl a gáz-árban lévő durva haszonkulcs,
...és még hosszú sorban állnak a hasonló ötletek (pl kút(talajvíz)-adó stb stb)
ennyi rengeteg pénzt el sem tudnak költeni (ez persze csak vicc volt, hiszen a 12 éve előkészítés alatt lévő budapesti olimpia az egész országot nyomorba fogja dönteni).
az is megvolt már, vegyetek villanyautót állami támogatással, ingyenes töltés, aztán hopp, hirtelen úgy felment a töltés díja, hogy kb nem olcsóbb, mint benzinnel autózni, de cserébe legalább a hatótáv kicsi és tuti nem fog elmenni 20-25 évet, mint egy megfelelően karbantartott benzines v dízel
Ne aggódj Magyarországon még sok évig szükség lesz olyan buta balekokra, aki képes feltörni a családi malacperselyt, hogy a sok év alatt összespórolt pénézéből támogassa a korrupt politikusok jacht-vásárlásait. Ha az ablakcserés balekok és a napelemes balekok elfogynak, akkor jöhetnek pl a villanyautós balekok :)
Sajna az élhetőbb környezetre csak addig gondolnak amíg jól hangzik mert ezt várja a fejlődés !
Abban a pillanatban amint ez gazdasági érdeket sért, le van seperve . Lásd napelem ellehetetlenítése , sok rabszolga kiesne a rendszerből, a kormány elveszítene sok százezer fejőstehenet, innentől le van sz@r-va a környezetvédelem !
Minden energiaforrást tekinthetünk öröknek, amely életünk végéig rendelkezésünkre áll. A Napnak van méh kb egy milliárd éve, tehát egyelőre én nem aggódnék :)
Ha az emberiség végre megoldaná a napenergia hosszú távú (és olcsó!!) tárolását é szállítását (pl napenergiából metanol olcsón), attól a pillanattól jó ideig nem is kellene örökmozgó senkinek, mert csak a napelem->metanol trükktől jó időre megoldódna az emberiség összes energiaproblémája.
"sőt, a globális felmelegedést is megoldanám :D"
A globális felmelegedést (széndioxid szint emelkedését) szerintem az sem állítaná meg, ha holnap reggel a teljes emberiség kipusztulna.Mert ennyi széndioxidot az egész emberiség együttesen sem képes termelni.
Ezt írja : " lenyílik a lamella, és megint elkezdi a levegőt befújni, de megint hideg "
Nálam a klímák bármelyike olvasztásra áll ki , akkor majdnem becsukja a lamellát és szabadon áramlik ki a lehűtött levegő a beltériből a leolvasztás ideje alatt . Nála szerintem mint laikusnak az jön le , hogy a váltószelep nem vált át , vagy az adagolóval van a baj ( olyankor viszont le kellene , hogy tiltson a vezérlés ) . Meg kellene nézni , hogy a kinti hőcserélőnek milyen a hőmérséklete olyankor , ha bent hideget fúj fűtésmódban .
Én áramtalanítanám , majd újraindításnál újra beállítanám az összes kívánt paramétert ( hőmérséklet , ventifordulat , üzemmód ) . Ha újra előjön a hiba , akkor a telepítőt hívnám , hogy állapítsa meg , mi a gond és javítsa meg .
Kicsit a volt egyetemi oktatóim gondolkodásmódjával élve:
Tegyük fel, hogy a nap energiája végtelen mennyiségben rendelkezésre áll, és akkor ezzel a tényezővel egyszerűsíthetünk, tehát megvan a perpetuum mobile, de legalábbis egy ingyenes energiát előállító szerkentyű. Nevezzük akár örökmozgónak, vagy nem, azt most igen jó pénzért el lehetne adni :)
Milyen jó is lenne úgy fűteni/hűteni otthon, hogy közben még energiát is termelek vele, sőt, a globális felmelegedést is megoldanám :D
Ez most új szigorítás vagy eddig is szerepelnie kellett a listában a gépnek?
https://mvmemaszhalozat.hu/ugyintezes/muszaki-ugyintezes/modositas-megszuntetes "Amennyiben az Ön által megvásárolni kívánt készülék nem található az engedélyezett berendezések listájában, akkor a berendezéshez tartozó Mérnöki katalógus megküldésével Ön kezdeményezheti annak minősítését és felvételét a listába. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ebben az esetben az igénybejelentés átfutási ideje az engedélyezési folyamat időtartamával meghosszabbodik."
Sinclair ASH12AIE tudja az elvárt SCOP értéket, mégsincs a listában, egy használt olyanra akarom megkérni a H tarifát.
"ha vki kitalálna egy olyan áramfejlesztőt, ami mondjuk a hőszivattyú által "átszivattyúzott" energiából több áramot tudna termelni, mint amennyi a hőszivattyú működéséhez kell, akkor meglenne a perpetuum mobile :)"
Valaki ismét kifelejtette a képeltből, hogy kell hőforrás is ;)
Az elektromos energiát elfogadható hatásfokkal termelő erőművek sajnos 100 fok feletti vízzel (gőzzel) dolgoznak, ennyire magas hőmérséklet csúnyán kiesik a jó hatásfokú hőszivattyúk látóköréből.
Persze pl 90 fokos (termál)vízből lehetne hőszivattyúval magas COP értékkel olyan gőzt gyártani, ami áramot csináló gőzturbinát tud meghajtani, csakhogy ha már fúrtunk egy 90 fokos termál kutat, akkor miért nem fúrtunk egy picivel mélyebbre, hogy a feljövő víz 100 fok felett legyen és akkor nem is kell a hőszivattyú :)
sajnos ez sem perpetum mobile, mert van energiaforrása: környezeti levegő hőenergiája. ami meg a napból és a föld belsejéből származik. persze egy szélesgábor féle szabadalmi eljárással még győzhetsz is :)
Nekem nem kell bemutatni a hőszivattyú működési elvét, tisztában vagyok vele :)
Egyszer vhol láttam is egy szemléltető hőszivattyút, ahol a hűtőközeg csövei üvegből voltak, hogy lehessen látni a hűtöközeg kondenzációs és párolgási folyamatát a rendszerben. Érdemi hűtésre-fűtésre nem volt alkalmas, a csövezés hőátadási képességeinek korlátai miatt csak néhány percig működött rendesen, de szemléltető eszköznek kiváló volt.
Mindentől függetlenül, ha vki kitalálna egy olyan áramfejlesztőt, ami mondjuk a hőszivattyú által "átszivattyúzott" energiából több áramot tudna termelni, mint amennyi a hőszivattyú működéséhez kell, akkor meglenne a perpetuum mobile :)
Holnap megyek is a szabadalmi hivatalba levédetni ezt az ötletet :D
Ezt komolyan gondolod ? : " ezért a klíma automatikusan hűtő üzemmódra váltott. "
Igaz , van olyan hogy automata üzemmód , de az ha jól emlékszem 20°C alá hűléskor fűtésre kapcsol és 25°C felett meg hűtésre. Viszont amikor beállított érték fölé emelkedik a szoba hőmérséklete , akkor a klíma beltéri nálam egyik klíma teljesen leállítja a ventit , a másik meg nagyon alacsony fordulatra szabályoz és figyeli a hőmérséklet változását .
Köszönöm a választ. A klíma elindul, csak amikor a belső hőcserélő "felmelegedése" után el kellene kezdeni a meleget fújni, hideget fúj. Pár perc után rájön, és leállítja a levegő befújását. Ezután erőteljesen beindul kint a kompresszor, és pár per után, gondolom azt hiszi, hogy minden rendben, lenyílik a lamella, és megint elkezdi a levegőt befújni, de megint hideg. Egy idő után elegem van belőle, mert közben gázzal fűtők, a klíma pedig lehűti a levegőt. Idáig bármikor újra kapcsoltam a következő azonnali indításra már jó volt, és rövid időn belül ontja a meleget. A külső hőcserélőt tisztának látom, nemrég tisztítottam le a portól kompresszorral. ( direkt ahhoz vettem) A gép nem jelez semmi hibát. A neten utána keresgélve nekem is a hűtőközeg hiányát adja ki. De az lehetséges, hogy ha újra indítom, akkor minden rendben lesz?
Üdv mindenkinek, egy kis tanácsot szeretnék kérni. Gree klímánk van, amivel fűtünk is. Amikor bekapcsolom, amíg nem tud meleget fújni, addig nem indulnak el a beltéri egységek. (egy nagyobb kültéri van) Amikor végre elkezd fújni, először lefelé fújja a levegőt a lamella, amíg nem lesz elég meleg a levegő. De mostanában nem tud elkezdeni meleget fújni. Ilyenkor megint alaphelyzetbe áll, és hallom, hogy a kompresszor megy, majd újból megpróbál elindulni, viszont nem sikerül. Ha bármikor megunom, ami lehet fél óra is, kikapcsolom, újra indítom, és rendesen működik. Szóval a kérdés, hogy mi lehet a hiba? A klímát kitisztítottam, a hőcserélő, és a szűrők tiszták. Sajnos a klímásunk csak addig jött, amíg nekünk, és az ismerőseinknek is szerelni, és évente tisztítani kellett. Amikor kiderült, hogy nem jól tisztított, és a mókuskerekek nem forogtak rendesen az éves tisztítás után sem, akkor azt mondta, hogy mi messze lakunk, keressek mást. ( 23 kilométerre) Klímást is keresnék emiatt, mert nincs aki megcsinálja (Kelet-Pest). Idáig azért sikerült kitisztítani, mert a szomszédom megcsinálta, de Ő alapból nem klímás, hanem ipari hűtős, és nem várhatom el, hogy mindig ingyen segítsen, mert pénzt nem fogad el a barátságunk miatt. Köszönöm, ha valaki válaszol.
Lehet egy kérdésem egy H tarifával kapcsolatban? (Hogy ezt egy nyugdíjas néni, hogy intézi, elképzelni sem tudom!)
Diktálni kellene és persze az MVM oldalán véletlenül sem az van, hogy ide írja a fűtési időszak fogyasztását, ide meg a nyárit hanem....
- Hatásos, csúcsidő
- Hatásos csúcsidőn kívül
Namost fűtési időszak van és a H tarifa aktív, akkor ez ebből a szempontból a csúcsidőszak és a nyári a csúcsidőszakon kívüli, vagy fordított a logika és a nyári drága a csúcsidőszak és a téli fűtési a csúcsidőszakon kívüli?
lezárnám az én mondandómat ezzel (ne legyen parttalan és végtelen "vita" belőle):
az igazi tudományok mindenre fix és kötött szavakat használnak. így lehet ezekről tárgyilagosan értekezni. wikiől:
A hőerőgép olyan valóságos vagy elméleti erőgép, amely hőenergiát mechanikai munkává alakít át. Más definíció szerint a hőerőgép olyan kalorikus gép, mely hasznos mechanikai munkát szolgáltat.
Már egy nagyon gyenge (pl 100 kilowattos) mozdonyhoz is annyira nagy levegő hőcserélő kellene, hogy a mozdony nem tudna tőle beállni a pályaudvarra
igen, ez lehet az egyik gond, amit jeleztem. de ha egyszer sikerül lekicsinyiteni és lesz MÁV akusztikus gőzmozdony, akkor az elsőt rólad fogják elnevezni, mert te írtad ide először. erre varrjál gombot! :)
Ha egy "fekete dobozba" hideg víz megy be és meleg víz jön ki, az nem hőerőgép?
nem. ez a csoda.
ha van külső energiaforrásod, akkor kazán, hőcserérő vagy bármi más ilyesmi. valahonnan energiát kell felvennie, ezért még valaminek történnie kell a fekete doboz környékén.
Ahhoz hogy erőgép legyen, erőt kell átadnia (erű=dugattyú vagy nyomaték=forgótengely)
Azt a mozdonyt csak viccből írtan ide, gondoltam, hogy egy klímás topicban mindenki azonnal rá fog jönni, hogy hőforrás nélkül nem működhet semmiféle hő-szivattyú, még egy akusztikus sem.
nem volt vicc, energetikailag működhet. energiaforrása a külső levegő hőenergiája (pont mint a házi hőszivattyúnál) és a kinyeréséhez szükséges felsővezeték elektromos áram energiája. Kicsit lehűl a Keleti pu .csarnoka, ha sok mozdony indul egyszerre :)
Ha egy "fekete dobozba" hideg víz megy be és meleg víz jön ki, az nem hőerőgép?
"pont ezt volt a pár bejegyzéssel lejjebb a hang-gőzmozdony ötlet"
Azt a mozdonyt csak viccből írtan ide, gondoltam, hogy egy klímás topicban mindenki azonnal rá fog jönni, hogy hőforrás nélkül nem működhet semmiféle hő-szivattyú, még egy akusztikus sem.
de ha nem mozog, akkor nem erőgép. a stirling motor adja az erőgép részét (hőenergia->mozgás). az akkustik meg a külső hőforrást (áram-hőenergia).
pont ezt volt a pár bejegyzéssel lejjebb a hang-gőzmozdony ötlet:
felsővezetékről árammal COP.3-mal 80 fokot állítasz elő. azzal elforralod a pl.60 fokon fázisváltó folyadékodat (a víz ugye nem lesz jó), és gőzerőművel forgó mozgást állítasz elő belőle.
ha az áramból akkuszt.hőszivattyúval hatékonyabb az átalakítás, mint annak a reciprokával a gőzerőmű, akkor az egész mozdony hatékonyabb így, mit egy 1-es hatásfokú klasszikus felsővezeték-villanymotor forgó meghajtás.
de valami turpisságon biztos megbukik, mert az örök életű 424, V43 vagy BéZé mai napig nem ilyen.
melegben lassú a mozdony, nagy hidegben nem indul :)
Az akusztikus hőerőgép működése valóban nagyon hasonlít bizonyos fajta (egy-dugattyús) stirling motorokéhoz. Csak ennél a "dugattyú" nem mozog, hanem két hőcserélőből áll :)
1: X hőmennyiséget kivesz valamilyen hőforrásból (eközben lehűti a hőforrást)
2. ezen hőmennyiség hőmérsékletét eltolja(felemeli) valahány fokkal
3: a magasabb hőmérséklettel felmelegít valami mást.
Az akusztikus hőerőgép (vagy pl egy kompresszor) csak a kettes pontot képes helyettesíteni, ettől még nen lesz (lehűthető) hőforrásunk, tehát az örökmozgó gőzmozdony sajnos nem fog működni :)
Nem tartom valószínűnek, mivel nagyon rossz a hatásfokuk, plusz sokáig tart az előfűtés. Akkor már inkább a megtermelt gőzzel áramot termelni, és villanymozdony, mindkét technológia már működik.
Az is kérdés, hogy a gőz előállításához szükséges villamos energiát hogy állítod elő és miből? Áramszedős gőzmozdony lenne? Vagy a hajtás mellett még a hőszivattyúnak is jutna elég energia a gőzgépből? Végülis, ha ez sikerülne, akkor perpetuum mobile-t kapnánk :)
Ha egy 150 éve ismert fizikai jelenséget csak most tudunk munkára fogni, akkor az a megoldás nem lehet túl egyszerű dolog :)
Ha a termoakusztikus hőerőgépek hosszú távon megbízhatók és megfizethetők lesznek, akkor a kompresszoros hűtőszekrények, klímák és hőszivattyúk ára durván csökkenni fog.
Újra divatba fognak jönni a gőzmozdonyok, csak most nem szénnel lesznek fűtve, hanem rock koncert erősítővel :)
Na ez szuper. Már csak azt nem értem,hogy akkor miért nem segítesz ha tudod?! Értem,hogy nem is kérdeztem meg a daikin-tól és anélkül mondtam,de ettől még ha már írsz akkor belefért volna a miként is.
Amúgy nekem a daikin support nem vált be mint segítség(olyan magyaros) így nem erőltetem.
Igazából szeretném az okos otthonban használni. Ios-en az otthon alkalmazásban szeretném látni és automatizáláshoz hozzáadni ha mondjuk nyáron x foknál feljebb megy a hőfok akkor induljon el.
Biztosan van rá magyarázat , csak ahhoz ismerni kellene a körülményeket . :-)
Nekem az Ozone működik most az fűti az egész házikót és ha működik , akkor 380-420 Watt között lépked és tartja a 23,7°C-t . Durván 20 percet fűt , 20 percet meg áll .
Ha 17 vagy 18 fokot állítottam be,akkor volt hogy engedte lemenni a hőmérsékletet 16-17 fokra,így kénytelen voltam 19-re és 16-ra állítani.
19-re állítva kb 20-20,5 fok volt bent. Max ventilátor fokozaton ment, 24 óra alatt 9,86kWh fogyott.
16-ra állítva kb 19,5-20 fok volt bent. Max ventilátor fokozaton ment, 24 óra alatt 5,45kWh fogyott.
A telefon pénteken mikor kezdtem a mérést 9 fokot mutatott ide,tegnap délben is 9-et,ma meg 13-at.
Most is ki-be kapcsolgat pedig 16-ra van állítva,és most is majdnem 20fok van bent. De mégsem vesz fel csak 330-380W-ot(nem csak ma ennyi,hanem mindig,mikor kint 1-2fok volt is.) Szemben a 19-es beállítás 6-700W-val.
Érthetetlen hogy miért van ekkora különbség, ugyanannál a végeredménynél.
Akkor fafödémnél vagy állandóan járatni kell vagy álmenynezetbe kellene tenni a rendszert vagy valami látszó csövezéssel, mint a Helios RenoPipe a lakott térbe integrálni ?
No de ha úgy is jó erős manual fokozat az ajánlott fűtési beállítás nem mindegy?
Amúgy ha nem kell a harmadik helyiségbe is átfújatni vele a meleget azt tapasztaltam, hogy "radiátorszerű", légkörzéssel, fölfelé fújt levegővel, kellemesebb melegélményt tud a Comfort X is és széttartó lamellákkal "huzatélményben" sem részesít.
Az erős, lefele irányított légáramlat kifejezetten rossz komfortérzetet eredményezett, de ez szubjektív nem viselek jól semmilyen huzatot.
Az ábrán is jól látható, amit éreztem, lefele fújt levegővel nem lehet egyenletesen befűteni, alul mindig marad egy vastag hidegréteg, míg a beltéri előtt lesz egy 30 ˚C-os melegzsák. Erős ventilátorfokozaton pedig a befújt levegő hőmérséklete eleve alacsonyabb és huzat miatt érezni hidegebbnek.
Szerintem automata ventiben tudja a dolgát, az eu-s szabály miatt meg a mostani gépek nem tudnak leadni csak arányos teljesítményt alacsony és közepes fokozaton.
Ergo ha nem fűt alacsony vagy közepes ventilátor fokozaton, tedd automatába.
Hát nekem az LMCA az -10°C körül ... na olyant még Én se hallottam sehol ... de teszi a dolgát, ezek ilyenek. -15°C-ben már nem mert akkor megáll a dög. ;-)
Gondolom Gree Hungary , sima Amber minden papír magyar nyelvű ( Dejódió szerelte ezt is ) .:-)
Nem tudom , hogy mire optimalizált , csak azt tudom , hogy mióta nyugdíjas vagyok , minden elképzelhető módon próbálom a klímákat , hogy legyen tapasztalatom . Az Ozone maximális fordulaton Ifeel funkcióval tudja azt , amit az Amber jelenleg automata ventilátorfordulattal és direkt 22°C-ra állítva Ifeel funkció nélkül . Tehát nálam a keveredett visszatérő levegőnél ha eléri a beállított hőmérsékletet , akkor beáll egy folyamatos fordulatra és tartja a hőmérsékletet ( természetesen amíg el nem éri a minimális teljesítményt , mert akkor leáll ) . Sokkal nagyobb a légszállítása az Ambernek , mint az Ozonenak , pedig elméletileg egyforma a teljesítményük . Az Amber elfújja a levegőt nagyon messzire, az Ozonehoz képest . Az Amber a konyha szobákkal szemben levő falára van szerelve , ezért a 14,5 méteres távolság a hőmérőig , míg az Ozone az előszobában van felszerelve , ami 3,3 méterrel közelebb van a szobákhoz az Amberhez képest, de egy tengelyen a ház közepéhez mérten .
A klímának a beltérijének leolvasztáskor mièrt van a ciklus vègén olyan hangja mint amikor lehúzza az ember a tartàlyos wc-t? A kutyám mindig megriad rá és ugatja. RCool Solo2
Ritkán bukkanok, fel de igen emlékszem hogy nagyon jól szigetelve vagy.
Hidd el nem ez az amit erőltetne itt a kormányzat ... itt az a cél hogy minél több primer energia fogyjon, hiszen azt csak ők és csak is ők adhatják el nekünk. Nincs más opció ... jó most nagyon halványan a masterplast-ot is pörgetik, de amit a klímapiaccal csináltak az már nonszen.
És igen a klíma buta mint egy kavics. Fogalma sincs miért nem jó a hőmérséklet ...
És az automata ventilátor sehol* sincs fűtésre optimalizálva.
*Legalábbis amennyi időm az elmúlt 6 hónapban volt időm service manual-t olvasni.
Amber vagy Amber Royal?
Gree hungary-s vagy Litvánian keresztül jött Gree. ... nagyon nem mind11111 :-(
" Tehát azt mondod hogy a klíma tudja hogy ventilátor sebességet kell növeljen és nem kompresszor fordulatszámot. "
Hol írtam ilyet ?
Saját tapasztalatból tudom , hogy az Amber automata ventilátorüzemben 22°C-ra állítva a fűtést jelenleg is kifűti a házat úgy , hogy a nagyszobában van 23,5°C és a legtávolabbi hálószobában amiben a hőmérő 14,5 méterre van a beltéritől ( múltkor mértem a távolságot , megtalálod egy nem régi hsz-emben ) ott meg van jelenleg 22,8 °C . Tudod ? Én egy 63nm-es jól hőszigetelt házikót fűtök vele , így a visszatérő levegő hőmérséklete is sokat számít ( nálam a fürdő- WC irányából hidegebb levegő keveredik a szobaihoz , mert oda nem tudom direktben beterelni a meleg levegőt a klímából ) . :-)
Tehát szerintem amikor automata ventilátorfordulatról beszélünk , azt is figyelembe kell venni , hogy milyen helyiséget , vagy helyiségeket fűtünk . Sok minden közbejátszik egy klíma optimális ( elvárt ) működéséhez . Azt , hogy milyen kompresszorfordulatot választ a klíma , az meg a vezérlés dolga a mért hőmérsékletek alapján .
Mert ugye egy kézi váltós tempómat tudja hogy az Érdi emelkedőn vissza kellene váltani nem csak húzni a gázt ...
Méretezni elhelyezni ... hát igen és a vevőszolgálati munka, Én azt mondom annyira pörgesse hogy mozogjon a levegő ... ha nem teszi nekem úgy is jó, csak akkor fizetni kell a kiszállást, ha nem mutat a légsebességmérő ...
Megdőlt? Arra azért kíváncsi vagyok... ugye hatalmas napelem fan is vagyok, az is megdőlt?
Felhúzta a piacot a Gulyás Úr az tény , ennyi munkám még soha nem volt ... nem bevételem ... de hogy ez mennyire lesz megalapozott ha megszűnnek a sapkák arra azért K. kíváncsi vagyok ... diesel <> elektromos - TDI <> TSLA és ilyenek. a TSLA most épp eléggé ütik.
Mert valamelyik gyártói-mérnöki könyv engedi kívül rakni?
3mmm szigetelés van a gépen épeszű ember nem teszi kívülre ...
Én hővisszanyerő elektronikát padláson lévő gépben, javítottam, konkrétan a penészből kellett kivésni ... mondom az ügyfélnek ez így nem fasza. De hát 5 év megy ... ok köszi, 50.000,- lesz viszlát. :-)
Tehát azt mondod hogy a klíma tudja hogy ventilátor sebességet kell növeljen és nem kompresszor fordulatszámot.
A klíma csak annyit tud hogy lépteti a ventilátor fokozatát feljebb ha nagy a differencia ... és nem fogja feljebb léptetni 5 óra múlva se hiába kellene ... így tart 1-1,5 fokkal kevesebbet ... és ezzel van teli a FaceBook hogy nem tartja a hőmérsékletet ...
Szóval Én azt javaslom hogy senki ne használja automatában.
Igen tudom 30cm hőszigetelés esetén tök mindegy, de manapság szigeteletlen egy sor tégla épületbe is raktunk klímát fűteni ... ha B30 lyukacsos tégla is volt az már a kurvajó kategória.
Iszonyat kíváncsian várom mennyivel fog kevesebb primer energia fogyni Magyarországon ... igaz most itt +10°C van kint, tavaly mintha -10°C lett volna ilyenkor ....
A szomszédomban 2db. bontott K12AH adott el valaki fűtésre hogy az milyen fasza lesz.
Nem szabad a födémen felül rakni semmilyen részét.
Ami felette van, azon lecsapódik a pára fűtésnél, mert nem tudod annyira leszigetelni, hogy ne hűljön le, ha nem fűt. Tehetsz rá fél méteres szigetelést, akkor sem.
Hűtésben nem probléma.
Több bíróságra vitt ilyen ügy volt, mert az anemosztátból folyik a víz.
Van az Ifeel funkció , ami automata ventilátorüzemnél is segít , hogy a távirányító által mért hőmérséklet meglegyen , tehát valóban lassít a venti fordulata , de figyelembe véve a távirányítónál mért hőmérsékletet , tehát csak annyira lassít , hogy azon a ponton is legyen meg a kívánt hőmérséklet . Ha nincs ilyen funkció a távirányítón , akkor sajnos úgy van , ahogyan írod .
Az automata ventilátor nem egyenlő az automata (mode) üzemmóddal.
Az automata ventilátor logikája, 99%-ban annyi hogy a lehető legcsendesebben menjen a klíma.
Magas oldalfali klímánál fűtés üzemben tilos használni!
Miért?
Mert a klíma mindig csak lassítja a ventilátort ahogy közeledik a beállított hőmérsékletéhez. A végén már csak maga elé fúj és azt a részt fűti a távolabbi részekre nem jut el a meleg.
Az üzemmód automata az is mindegy, ott klíma csak annyit dönt hogy 24 fokra hűteni vagy fűteni kell ennyi.
Réges régen a Toshiba tudta hogy nem kell mindig hűteni, így ha elérte hűtésben a beállított hőmérsékletet átváltott Dry üzembe, ha nem volt elég akkor vissza.
Manapság csak a hűtés-fűtés kiválasztása az automata mode.....
Pedig egyszerű, hiába van hoszigetelve, ha nincs tömeg, ami tartaná a hőt. Folyamatosan fent kell tartani egy kicsi légáramlást. Az enyém, ha áramot kap mindig forgatja egy picit a mokuskereket.
Egyik ismerősömnél csak alkalmanként használják hűtésre és fűtésre a légcsatornás klímát. Nem szeretik, mert a lakás párája a csövekben lecsapódik és áztatja a mennyezetet, pedig a csövek szigeteltek a padláson. Még senkitől nem hallottam panaszt a légcsatornásra, de ezt nagyon nem értem.
Elek, ha láttál volna már szerviz leírást, akkor tudnád, hogy a kompresszor frekvenciájának fő mozgatórugója a beállított hőmérséklet és a beltéri beszívott hőmérséklet különbsége. Ha maxra állítod a beltéri fordulatot azzal csak jót teszel a cop-nek. Ezt lehet büntetlenül megtenni a lcs klimaknal, mert így is hangtalanok
Szia, nekem is lcs klíma van, 8kW Fuji, nettó 100nm, 8cm EPS, 4-5000 kWh éves fogyasztás, nem igazán mozgat, hogy épp mennyi az annyi. Igazad van, az évi futesszamlanak kell örülni.
Két tippem van, ha megy szigetelesburkon kívül cső, azt jobban lehetne szigetelni, csoszakaszokon hőmérséklet esést mérni.
illetve kap-e elég levegőt a klíma, tudja-e a névleges levegőt megforgatni? lehet hogy erolkododik. Ezt talán a legkönnyebben a befújt levegő hőmérséklete alapján lehet megítélni. Kellene hozzá a pontos típus, beltéri beszívott, kifújt levegő hőmérséklet különbsége max fordulaton, ismert külső T mellett, kültéri kiterhelve.
Amúgy a gyártók sajnos elég gyengén fejlesztgetik ezt a szegmenst, gyengébb a COP, pedig ezerszer komfortosabb mint az oldalfali.
"a falakon 15 cm grafitos szigetelés, a lábazaton 10 cm XPS van"
Szerintem csináltass egy energetikai felmérést, de ne olyat, ami a távolból történik, hanem olyat, amihez oda is megy személyesen az energetikus hőkamerával vagy infra hőmérővel.
"A födémben 10-20 cm gyapot van"
Ezt a komolytalan vastagságot ki döntötte el? Az, akit megbíztál a ház hőszigetelésével? Ezek után el tudom képzelni, hogy milyen munkát végezhetett a ház többi részén :)
pl lehet, hogy a 15 centi grafit és házfal között készakarva kihagyott egy huzatos függőleges légrést (szokásuk!) és/vagy az oldalfali hőszigetelés és a födém hőszigetelés nemhogy összeér/összesimul egymással, de van kötöttük egy méter távolság, ahol (tehát akár 50 négyzetméteren!) egyáltalán nincs hőszigetelés a házon (ez is szokásuk).
"ekkora ház kifűtése 150 eFt/év költséggel átlag alatti"
Nem tudom, az átlag mennyi, nyilván a szigeteletlen épületek esetében jóval húzósabb. Nekem 130nm a házam, gázzal fűtök, a havi gázszámlám kb 12e Ft, de ebben benne van a melegvíz és a főzés gázhasználata is.
November közepe óta figyelem a fogyasztásmérőt. szerintem láttam volna ez idő alatt ha magasabb értéket mutat.Az automata ventilátor fokozatot most kezdtem el használni.Eddig mindig max fokozaton volt.
"fel fog ugrani a teljesítményfelvétel. Ugyanis attól függ, mennyi hőt kell pótolnia."
Vagy inkább attól, hogy a klímán kívánt/beállított szobahőmérséklet hány fokkal tér el a klíma saját hőmérője által éppen most mért szobahőmérséklettől. Minél nagyobb ez a hőmérséklet különbség, annál nagyobb lesz a klíma fűtőteljesítménye.
"Ha beállítom a legkisebb értéket,ami ennél 16 fok,akkor ~370W teljesítményfelvétel mellett tartja bent a 19-20 fokot."
És lehet, hogy 5 perccel előtte még 890 wattot fogyasztott :)
A klímák automata módban naponta hússzor is megváltoztatatják az üzemmódjukat (nálam pl 270 és 980 watt között ugrabugrál folyamatosan), nem érdekli őket, hogy éppen melyik pillanatban nézel rá a wattmérő műszeredre.
Inkább a napi összesített energiafogyasztást nézd (ha tud ilyet a műszered)
"de az éves energiaigényt nem a 19.000 kW-ból kell számolni, hanem a kiszámolt tényleges 5400 kWh-ból, (ami talán még kevesebb is), ami alapján max. 57 kWh/m2/év jön ki."
A forintok kiszámolásához azt kell figyelembe venni, hogy mennyit számol majd a villanyóra,
az energetiikai jellemzőhöz viszont a ténylegesen elfűtött hőmennyiséggel kell számolni.
Egy valóban 57 kWh/m2/év jóságú ház már jól hőszigeteltnek tekinthető (pl 12 cm grafitos, vagy 15 cm fehér polisztirol okosan a falakon plusz közel nulla hőhíd).
"H-tarifával kb. évi 140e ft. Én egy lépést nem tennék per pillanat, az építőipari árak ismeretében."
Akinek már van H tarifás villanyórája, azoknak ez teljesen érthető szempont,
viszont sokan a H tarifához jutás költségeit tartják pofátlanul magasnak
Nemrég kb fél millió forintot saccoltam egy idős nyugdíjasnak, no meg azt, hogy egy ekkora befektetés megtérülése/haszna kb hány év múlva várható. Azt mondta, hogy inkább maradjon a klímája a 70 forint/kWh "nappali" villanyórán.
Igen értem , csak esetleg a helyiségben másképpen is alakulhat a hőmérséklet más pontokon . Ha automatán vagy , akkor igyekszik a klíma leadni a hőt , amit a kültéri összeszed . Ezért a két automata ventifordulat között lehet nagy különbség is , ezért kellene a helyiség több pontján mérni a hőmérsékletet . Nálam jelenleg ha fűt a klíma ( Ozone ,25°C-ra állítva Ifeel funkcióval ) , akkor 380-410 Watt között lépked , de a legmagasabb ventifordulatot használom . Így tartja a házban a 23,7 / 23°C-t nagyszoba / hálószoba ) .
Nem ártana a klímával fűtött helyiség több pontján ugyanazon magasságban mérni , mint a jelenleg használt hőmérő . Ha nem változik egyik ponton sem a hőmérséklet 16°C-os és 19°C-os beállításnál , akkor még azt mérhetnéd meg , hogy folyamatos üzemben mondjuk 4 órán keresztül mekkora a fogyasztás az első és második esetben .
Hetek óta nem kapcsolgattam a klímámat, folyamatosan megy. Elég érdekesen működik. Ha beállítom a legkisebb értéket,ami ennél 16 fok,akkor ~370W teljesítményfelvétel mellett tartja bent a 19-20 fokot.Folyadékos hőmérő van,nem tudom pontosabban leolvasni.
Most reggel beállítottam 19fokra,így is ugyan azt a 19-20 fokot tartja,de ~590W fevétel mellett. Máskor is feltűnt már,hogy nagyon megugrik az áramfelvétel ha 1-2 fokkal magasabbra állítom a hőfokot. Ha 16-nál magasabbra állítom,akkor kb azt az értéket tartja amit beállítottam,csak a 16-nál mászik feljebb,viszont ott meg kisebb az áramfelvét. Van erre logikus magyarázat? Ma így hagyom 19-re állítva automata módban,kíváncsi leszek csökken-e a felvett teljesítmény idővel ennél a beállításnál.
Tudom,gatyi klíma,de nem értem miért kér kevesebb áramot ha ugyanúgy 19-20 fokot csinál.
A számításod alapján a lakása fűtési igénye összesen kb 19.000 kW lesz, de az éves energiaigényt nem a 19.000 kW-ból kell számolni, hanem a kiszámolt tényleges 5400 kWh-ból, (ami talán még kevesebb is), ami alapján max. 57 kWh/m2/év jön ki.
Nálunk 5 év átlaga alapján a teljes fűtési igény 14%-a a novemberi fogyasztás, és a 20%-a a decemberi fogyasztás, ez alapján elméletileg kb. 4000 kWh lesz a fűtési igényed.
Felénk a december átlaghőmérséklete 5 fok körül volt, ez durván megfelel a szezonális átlagnak.
Ha ezt a 800 kWh-t 95 négyzetméteres lakás klímás fűtése igényelte mondjuk 3,5-ös COP hatásfokkal,
akkor (800x3,5) kb 2800 kWh hőmennyiség kellett a 22 fokhoz, ami 28 nap és 95 m2 lakás esetén kb 1 kWh/m2/nap.
Ez alapján a fűtési szezon végére a lakásod fűtése összesen kb 19.000 kWh lesz, ez 3,5 COP hatásfokkal helyesbítve 5400 kWh, ebből már lehet várható éves összesített fűtés-villanyszámlát saccolni.
Habár egyesek szerint én teljesen hülye vagyok az ilyesmihez :)
szerintem a 200 kWh/m2/év érték elégé gyenge hőszigetelésű házat jelent (pl profi passzívház: 15 kWh/m2/év), a házad valószínűleg csak max 3-5 centi astagon van hőszigetelve (vagy egyáltalán nincs hőszigetelve :)
Az ember hőérzetét meglepően befolyásolja a hőSUGÁRZÁSOS hőveszteség, tehát pl hány fokosak azok a környező nagy felületek, amik hőt vonnak el a bőrünktől.
Ez a trükkje pl a mennyezet fűtéseknek is: nagyon leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy ha a mennyezetet fél fokkal felmelegítjük, attól a szobalevegőt egy fokkal melegebbnek érezzük.
Ahol gyenge a hőszigetelés a födémen (hideg a mennyezet), ott sokkal melegebbre kell fűteni a levegőt a kellemes közérzethez.
Egy éve vásároltunk egy családi házat, aminek fűtését légcsatornás klímával oldottam meg, ez az első telünk.
Előzőleg társasházi lakásban éltünk (ezt is klímával fűtöttük), így még nincs gyakorlati tapasztalatom a ház fűtési igényéről.
Mennyire jó vagy rossz egy összesen 95 nm, tetőteres különálló ház fűtésére novemberben 540 kWh, decemberben eddig 800 kWh fogyasztás. A hőmérséket 22 fok. A klíma 10 kW Panasonic.
Kell-e további szigetelésben, vagy egyéb állítgatásban gondolkodnom?
Érdekes (egyéni) tapasztalat. Idáig lefele fúvattam a meleg levegőt az ajánlások szerint. A karácsonyfa átrendezte a nappalit, kénytelen voltam a mennyezetre irányítani a légterelőt és érdekes módon javult a melegérzetünk a megfordult légáramlatban. (A beltéri gyakorlatilag az ablak fölött van, tehát most a radiátoros légkörzés szerint dolgozik.)
Nem írtam, hogy bárhol is ilyesmit építenek be klímába,
de ha az embereket rászoktatod arra, hogy vásárláskor inkább a "névleges" teljesítményt figyeljék a COP helyett,
akkor igen hamar meg fognak jelenni a fűtőbetétes klímák is a piacon.
Én úgy vagyok ezzel, hogy az embereket ne a butaságra neveljük, hanem azt magyarázzuk inkább, hogyan nézik őket hülyének a klíma gyártók a félrevezető marketing szövegekkel.
"A hegyek, és a fagyzugos részek kivételével esély sincs -15 fok alatti napi átlaghőmérsékletre."
Ezt az emberek ezt nem nézik, csak azt, hogy minél hidegebb van megadva a klíma adatai között valószínűleg az a jobb klíma. Ha egy klímára az lenne ráírva, hogy "fűtés: - 50 fokig", akkor mindenki azt a készüléket akarná megvenni meg akkor is, ha tudná, hogy soha életében nem lesz nála még -10 fok sem. Mert az emberek félre vannak vezetve: a vásárláskor parasztvakító marketinges jellemzőket helyeznek előtérbe a valóban fontos jellemzők helyett.
Engem nem a névleges teljesítmény érdekelne, hanem a COP hatásfok -25 fokon.
Bármelyik klíma tudná garantálni a névleges fűtőteljesítményt akár -50 fokon is,
csak bele kell építeni egy nagy teljesítményű elektromos fűtőbetétet :)
Hőszivattyús bojlerben már láttam ilyen "átverős" terméket és ha jól emlékszem levegő-víz hőszivattyú is létezik ilyen. Megkapja a kedvezményes áramtarifát a papírján szereplő kellemes scop érték miatt, aztán a gazdája sima villanyfűtésként üzemelteti az olcsó áramról :)
Ha a kompresszort vesszük csak alapul , akkor az általad írt minimumnál hiába lenne akár 200Herz is , ha nem lenne mit szállítania . Tehát csakis jól összehangolt rendszer ( hőcserélő , adagoló , befecskendezés ) képes a minimum kinti hőmérsékletnél is nyújtani az elvárt névleges teljesítményt . Viszont cserébe a COP leesik 2,2 környékére géptől függően .
Szerintem oaz kos túlméretezés az, amikor a kültéri és a beltéri hőcserélő hőátadó felülete jóval nagyobb a minimálisan szükségesnél (nagy hőátadó felületek = kis hőlépcsők). Valószínűleg nagyrészt ezzel a trükkel operálnak a (marhacsendes + hidegben is magas COP hatásfokú) luxus-klímák is. Persze ezeket a bazinagy hőcserélőket meg is kell fizetni sajnos :)
Valóban, de ez nézőpont kérdése, a leghidegebb (legmelegebb) névleges hőteljesítményű üzemre kell méretezni, enyhébb időben túlméretezettnek tekinthetjük.
Kösz. Így utólag logikusnak tűnik. A fizikát felülírni nem tudják, ahhoz, hogy hidegben is hozza a katalógus fűtési teljesítményt, túl kell méretezni a kompresszort.
Itt van előttem az Amber kézikönyve . Az szerint az én 2,7kW-os klímám is tud 1650 Wattot produkálni . A Comfort+ az " csak " 1550 Wattot , a3,5kW-os is 1650 Wattot . Viszont szerintem ez normális dolog , ha megvannak a feltételek : kint elég meleg van , bent elég hideg van , így a kompresszor a csúcsfrekvencián járatva megkéri az árát a gyors felfűtésnek . De így is COP 2,4-be belefér az Amber , a Comfort+ 3,5kW-os meg még magasabb COP 3,1 .
Nekem a whirlpool max ventilátor fordulatnál adja a legkisebb áramfelvételt. Nagyságrendileg kb 10%-al esik vissza a felvett teljesítmény, mikor automatából fixre kapcsolom.
Én egy Gree 12YC-t (3,5/3,9 kW) méregetek rendszeresen és 300-900 wattos értékekre emlékszem , tehát eddig 3,9 amper volt a maximum. Ha az összes ventilátor+kompresszor+fűtések maximális erővel dolgoznak (amit a szoftver automata módban valószínűleg soha nem engedne meg nekik), akkor elméletileg valóban el tudok képzelni 8 amper össz-fogyasztást.
Egyszer majd kikapcsolom az automata módot és átmegyek buta+akaratos felhasználó üzemmódba :) és addig nyomkodok mindent a távirányítón, míg az eddigi 900 wattos csúcsfogyasztást hátha fel tudom piszkálni 8 amperig (tehát 1800 wattig) legalább pár másodpercre. Tehát pl fagypont alatti kültéri hőmérséklet + 30 fokra állított szobahőmérséklet + turbó fűtés üzemmód és talán meglesz a 8 amper :)
Miért kell a névleges teljesítménynél nagyobb áram?
Gree 3.5 kW adatlap.
Fűtési névleges áramfelvétel: 4.5 A
Készülék névleges áramfelvétel: 6.6 A
Tényleges áramfelvétel: ~7.5-7.8 A (tartósan)
Tehát a névleges áramfelvétele fűtésre 4.5 A, a valóságban Eléri a 8 A-t, de 7.5 A-t tartósan felvesz felfűtésnél, amíg meg nem közelíti a beállított hőmérsékletet.
"indításkor 20A-ert is kérhet, tehát indokolt a 16A egy ilyen klímához?"
Lehet, hogy külföldi országokban nincsenek "C" és "D" karakterisztikájú késleltetett kismegszakítók, (amelyek néhány másodpercig még óriási áramoktól sem csapódnak le) a klíma gyártók ezért adnak meg ilyen "érdekes" kismegszakító amper-értékeket.
Ha milliárdos lennék, akkor a (max kb 5 amper fogyasztású) klímámhoz olyan H tarifát kérnék, amihez 6 amperes "C" karakterisztikájú kismegszakító jár, mivel egy ilyen kismegszakító a gép bekapcsolásától számított kb 2 másodpercig még 30-40 ampertől sem csapódik le: https://static.ezermester.hu/Ezermester-print/2012/09/kismegszakitok_04.jpg
És ugye 6 ampernyi H tarifa bekötése olcsóbb, mint 20 amper.
Az inverter vezérlése megoldja a lágyindítást így külön áramkörként nincs rá szükség, bele van integrálva a frekvenciaváltóba. Ha úgy értelmezted, hogy lesz egy külön panel csak erre akkor vagy félreérthetően írtam vagy félreértetted.
Igen lehet , mivel nekem onnan a legjobban elérhető az egész ház légtere egy egyenes vonal mentén .
Viszont mi a gond egy konyhai elhelyezéssel , mondjuk egy ebédlővel egy légtérrel ? A főzéshez induktív főzőlap kell és egy normális akár hőcserélős szellőztetőrendszer és semmi gond semmivel . Teszi a dolgát . :-)
Igen, az indulásnál felvehet rendes áramokat ami extra költség lesz a H-tarifánál. A modern gépek lágyindítóval vannak felszerelve és nem rántják meg nagyon a hálózatot. Az én hőszivattyúm maximális áramfelvétele 14A és 16A-es kismegszakítót kér hozzá a gyártó.
A berendezés adatlapja, és telepítési kézikönyve tartalmaz minden adatot. Ezt csatolni is kell majd mert ebben van a szezonális jósági fok aminek van egy minimuma ahhoz, hogy megadják. Tőlem energia címkét is kértek, de az ami azon van at adatlapon is rajta lesz. A gépkönyvben benne van a használandó kismegszakító értéke.
Ha csak egy nagyobb helyiséget akar fűteni a Gree-vel , akkor ott igen , zavarhatja a zaj . Viszont , ha úgy használná mint nálam van , hogy a konyha falán van felszerelve és onnan fűti az egész házat , akkor viszont nincs semmi gond . A szobában már nem hallani , tehát nem zavaró . Konyhában meg úgy is főzéskor van az ember , akkor meg mindegy . :-)
Kell egy igénybejelentés a szolgáltatóhoz arra kapsz egy MGT-t, regisztrált szerelő elkészíti a szbványos mérőhelyet, szolgáltatónak befizeted a hálózatfejlesztési hozzájárulást, amennyiben kell és a szolgáltató hozza az órát.
Nálunk egy hónapig egy Pana TZ volt, az kint és bent is csendes volt quiet üzemmódban. Bár persze olyankor, mikor csendes, a fűtési teljesítménye is alacsonyabb.
Szeretnék klímát venni egy újépítésű házba, de olvasgatván a fórumot, kicsit elbizonytalanodtam. Alapvetően a márkásnak, felsőkategóriásnak mondott gyártók érdekelnek, mint Daikin, Pana, Fuji és társai, a klímát hűtésre és átmeneti fűtésre (5-10 fok külső hőmérséklet) használnám. Fontos, hogy a beltéri kva csendes legyen. Kedves szakértő fórumtársak, érdemes beruházni a prémium márkákba vagy engedjem el, jó lesz nekem a Gree, Midea és társai is? Mondanám, hogy a pénz nem számít, de hazudnék, viszont mivel csak 1 darabról lenne szó, ezért a többletköltségen nem spórolnék, tehát mondjuk 150-200E többlet még bőven belefér. Szóval, ezek a prémium márkák valóban annyival jobbak vagy csak parasztvakítás? :)
Csakhogy ha erre a rendszerre elektromos, vagy hőszipkás kazánt kötsz, ugyanúgy veszendőbe megy a 20-30-40% hő, tehát akkor az alakromos és/vagy a hőszivattyús fűtés a rossz hatékonyságú?
"Sőt, ahol a ház méretével megegyező pice kellemes 18 fokos ott még több is elvész."
Azt állítod hogy a teljes ház hőigényével összemérhető hő megy el a pincében menő csöveken?
Még szigeteletlen csöveken is jó sok méter kellene az a 30-40 fokos hőlépcső mellett, de talán nem nevezhető általánosnak már a szigeteletlen cső.
Ez azért valld be hogy barokkos túlzás.
Ne haragudj, kurva sok mérés van a hátam mögött mert kvázi a hobbim. Körbemértem már az atyaúristent is a fatüzelés miatt anno, amiker írsz irreális számok.
De szívesen adok kölcsön hőmennyiségmérőt, egyet a kazánhoz, egyet az épületen belül és azonnal meg is van az arány.
Szerintem meg a kondenzációs kazánok fele tuti hogy nem a hőszigetelő burkon kívül van, de ezen vitatkozhatnánk naphosszat konkrétumok nélkül, de ez egy klímás topic.
az a baj hogy Elekes módon már megint elkanyarodtunk arról is hogy miről volt szó eredetileg:
"ezért a gázfűtések 90 százalékáról hatalmas naivitás azt képzelni, hogy a megzabált gázban lévő energiának mindössze 10-20 százaléka megy veszendőbe. Még korszerű 90 százalékos kondenzációs kazánoknál sem ritkaság a mindössze 50-60 százalékos TÉNYLEGES fűtési hatásfok."
Ezt megintcsak nehéz úgy értelmezni hogy nem a kazánról szól, persze később melléragozta.
Az hogy a kondis kazán által megtermelt hő fele kint maradjon a hőszigetelő burkon kívül mert annyira sok szigeteletlen csővel megy be a házba azt megint nem tartom elképzelhetőnek.
Szóval Elek eredeti állítása egy jó nagy baromság, a mérhetőséget is kitárgyaltuk, részemről a téma lezárva.
Ő még úgyis posztol 50 csűrcsavarintósdit mert most talál egy kis fogást félremagyarázni a dolgokat.
Most kb. 1 klíma, inkább szerelés nélkül, mint szereléssel ennyi. Szomszédnak most raknak fel 2-t, 1 milla, és szinte biztosan nem drága japó. 4 beltéris multira 3 millás ajánlatot kapott.
De jó számoljunk a gázfűtésre worst case 50 %-hatékonyságot, és a klímára 30 %-ot.
Mert ugye nem kell részleteznem, hogy -20 ˚C-ban, ha naponta csak egy órát üzemeltetem és 23 órán keresztül megy a karterfűtés, a klíma sem fog 3.5-es COP-pal sertepertélni, különösen, ha közben szellőztetek is. :-)
Ha egyetlen év alatt megtérül, akkor nagy(on elavult) ház lehet, óriási gázfogyasztással.
Nálunk 200 e alatt van évente a fűtés hmv-vel. 4 klímával a fűtés _egy részét_ ki tudnám váltani, a többit (30 %-nál biztosan több) nem, plusz a hmv-t sem. Nagyon optimistán 100 ezret válthatnék ki.
Ehhez csak úgy 1,5-2 millát kellene 4 klímába ölnöm, plusz évente kb. a megtakarítást elkölteni a 2x-i karbantartásra.
Ahhoz, hogy megtérülésről lehessen beszélni, minden megtakarított m3-nek piaci árúnak kell lennie.
"Én tudom, hogy hogyan lehetne megmérni úgy, hogy eredményeképpen azt tudjuk, hogy az elfogyasztott gázból ténylegesen hány kWh került be a lakásba. Az a baj, hogy egy ilyen mérés nagyon sokba kerülne, ezért a kedvedért sem fogok ilyesmit csinálni."
Én mindezt amúgy olcsón oldottam meg. A monoblokk hőszivattyú a tetőn van, a hőmennyiségmérő pedig a házban, az osztó előtt. Tádááám :-)
A suzuki swift akár 20 litert is fogyaszt 100km-en.
Erre beolvas az átlag user, és mondja a havernak hogy többször olvasta már hogy 20 litert eszik a swift.
Pedig Elek csak azt akarta mondani hogy lehet egy swift akár olyan rossz állapotban is, hogy 20 litert eszik.
De írhatnánk 1000 litert is, az esélye nagyjából ugyanannyi.
Egy kérdés: vajon Elek eme szösszenete bírt bármi hozzáadott értékkel? Szolgált új információval? Hát sajnos nem, de Elek ettől 200-as IQ-t érzett a zsigereiben.
Visszakérdeztem, hogy, hogy te hogyan mérnéd, ere most azt írod, hogy "nem kell mérni, csak saccoljunk"?
:))))
Én tudom, hogy hogyan lehetne megmérni úgy, hogy eredményeképpen azt tudjuk, hogy az elfogyasztott gázból ténylegesen hány kWh került be a lakásba. Az a baj, hogy egy ilyen mérés nagyon sokba kerülne, ezért a kedvedért sem fogok ilyesmit csinálni. Engem az érdekelne, hogy te tudod-e. Nemrég azzal dicsekedtél, hogy neked olyan haverjaid vannak, akik velem ellentétben értnek az energetikához (amikor legutóbb azt bizonygattad, hogy én mennyire hülye vagyok), őket is megkérdezheted.
"Be kell rakni hőmennyiségmérőt a vízkörbe. "
Hiába méred azt, hogy az adott mennyiségű gázból a kazán menni hőt gyártott, ha nem tudod, hogy ebből mennyi hő jutott be ténylegesen a lakásba. Mert most egy teljes (gáz)fűtésrendszer tényleges hatásfokáról van szó.
"A kondenzációs kazán nem tud 50-60 %-os hatékonysággal dolgozn"
Nem írtam olyat, hogy a kazán 50-60 százalékos.
Az viszont írtam, hogy a teljes fűtésrendszerben a zseniális fűtéssszerelő (és a megrendelő) olyan sok hőveszteséget/pazarlást valósít meg, ami miatt a gázóra állásából számolt hőmennyiségnek csak 50-60 százaléka jut el ténylegesen a lakás levegőjébe. ezen veszteségeknek csak egy része a kazán hatásfok vesztesége.
például:
- kazánon elvész 20 százalék
- fűtés csövezésen elvész 30 százalék (a hőszigeteletlen fűtéscsövek a jéghideg pincét/garázst fűtik, a 30 centis hideg betonfödémet fűtik)
- néhol nem csak a csövezés, de a forró kazántest sincs hőszigetelve (extra radiátor :)
Sok tízezennyi ilyen ház van, néhányban jártam is.
"A kondenzációs kazán nem tud hagyományos kazánként működni"
A gázkazánban keletkező füstgáz harmatpontja kb 60 fok, ez azt jelenti, hogy 60 fokosnál magasabb hőmérsékleten nem történik vízkicsapódás (kondenzáció). Ha a radiátorokból a kazánba visszatérő víz nem elég hideg, akkor ezzel a vízzel a kazánnak nem lesz annyira alacsony hőmérsékleű felülete előálítani ami hatékony kondenzációhoz kell. Tehát lehet nyelvészkedni, de túl meleg vissszatérő víz esetén az a kazán sok minden lesz, csak nem "kondenzációs".
Az a baj a házibarkács fűtőkábelekkel, hogy a tömítéseket (és pl vég-lezárást) amatőrök nem képesek úgy megoldani, hogy az víz alá kerülve ne legyen életveszélyes. Ezért az ilyesmit szakemberre kéne bízni, aki ismeri a víz alatti elektromos szereléshez szükséges megoldásokat, anyagokat. Ezért is ajánlottam itt nemrég készre gyártott fűtőkábeleket, minden hibájuk/hátrányuk ellenére.
Szeptember és december közepe között több mint 600 millió köbméter földgázt spóroltunk meg, arányaiban ez közel 25 százalékos fogyasztáscsökkenés – írja a G7.
A mi háztartásunk 40 %-os földgázfelhasználás csökkentésének javarésze az ősszel beszerelt két klímának köszönhető, egyetlen tél alatt megtérül az ára.
Klímákban nincs tapasztalatom. Viszont a Panasonic T-CAP hőszivattyúm kültérije kb. hasonlóan néz ki (persze fénykép alapján nehéz megítélni), amikor elkezdi a leolvasztást. Lehet a klímád még úgy érzi, hogy "Jóvanazúgy!". :-D
tehát ilyenkor hagyományos "buta" kazánként működik
50-60 százalékos TÉNYLEGES fűtési hatásfok.
Bocs, de ez taxatíve nem igaz.
A kondenzációs kazán nem tud hagyományos kazánként működni, fizikai felépítése különbözik. Alacsonyhőmérsékletű kazánként tud üzemelni harmatpont fölött, ami 90 % fölötti hatékonyságot jelent a kondenzációs üzem 100+ %-ával szemben.
A kondenzációs kazán nem tud 50-60 %-os hatékonysággal dolgozni, normál (folyamatos) üzemben fizikailag nem alkalmas rá.
Ez a klíma már inverteres vagy még on-off gép? Esetleg ha a típusával megdobnál azt megköszönném, megnézném mit tudott akkoriban a gyerekcipőben járó klímás fűtés amikor még szinte én is abban jártam. :D
Nem éppen. Mi értelme lett volna a kommentemnek, ha nem a fennálló probléma megoldása?
A Fisher klímába indokolt lenne egy tálcafűtést készítenem, mert egy kis mértékű jég fejlődés napról napra megfigyelhető benne a hőcserélő előtt a készülékház belsejében.
A két Comfort X-ből lekötöttem a tálcafűtést és a klímások által ugyan erre az áramkörre csatlakoztatott csőfűtést /amely sajnos csak 3m hosszú még a régi vízelvezetéshez lett kiépítve/ mert megelégeltem, hogy havi szinten 130kWh-t bepuszil (a két egység) amennyiben +2°C alatt van a külső hőmérséklet. Tettem mindezt 2 éve és azóta sincs probléma, csak most lett amikor esztétikusabbá, de fagyveszélyesebbé tettem a vízelvezetést. Neki mindegy, hogy a leolvasztás folyamatban van-e, de még azzal sem törődik, hogy be van-e kapcsolva a gép(!). Ő fűti a külvilágot ezerrel.
Viszont: a Gree klímában nem fagy oda a keletkező kondenzvíz és annak mennyisége is ötöde, mint a Summer esetében. Gondolom a kisebb hőlépcső miatt nem csapódik ki rá (annyi) víz.
A Fisher alaplapja is támogatja a service manual szerint a tálcafűtést, van neki kivezetése. Az persze kérdéses, hogy vajon hasonló faék egyszerűségű vezérlést kapott mint a másik, vagy egy fokkal okosabbat. Ez igazából mindegy is, a tálcafűtés ~30W teljesítményfelvételét rászánom az ügy érdekében. Van valakinek bevált szakboltja Bp környékén aki kiszolgál ilyen kis igényt is, mint 1m fűtőkábel vásárlása?
Arról a hőcserélő előtti-utáni /ha jól értettem/ áramkörről van esetleg kapcsolási rajz -esetleg leírás- vagy ez egy kínai "plug and play" PCB-vel lett megoldva?