"Már csak anekdotaszinten: a "híres" szerző h.gy. például állandó sokkban volt"
Hogy is kérdezzek, hogy ne nevezzen nevén? Arról beszélsz, aki az ontopik jellegű könyveket, illetve aeromagazin cikkeket írta, írja?
Ha igen, legalább annyira hadd vegyem védelmembe, hogy mind a könyvek, mind a cikkek nagyon színvonalasak, de tényleg, igazán, szóval ha nem is a legjobb pilóta a világon, szerzőként azért nem biztos, hogy megérdemli a gúnyos "híres"-t. Már csak azért sem, mert szerintem nagyon sokat tett a repülés népszerűsítéséért.
neeeeem! " :-) "... mi, akik a videóról tudjuk, amit tudunk..."
De persze vannak, akik ennél jóval többet tudnak az adott esetről, meg még másikról is, videó nélkül is... :-), amiről viszont mi még nem tudunk..., sz'al... :-)
A kulcsmomentum, nem szabad a "tévé" jobb alsó részén levő HD füllel a max minőségra kapcsolni, mert akkor - átlagos átviteli sebességnél - még akadozik a hang. De az 1001 vonatkozásában meg vagyok nyugodva :-)
Ott a nyelvi korlátok is rontották a helyzetet (tudtommal a toronyban nem volt tökéletes az angol nyelvtudás)
Más
Cockpit-ben utazva húgomnak volt része (MA F70es) amennyit ő értett hozzá azt mesélte, hogy felszálláskor "vezették" a repcsit aztán utána robotra kapcsoltak és majd' Budapestig a néhány rádiózáson kívül nem sok dolguk volt és hogy a másodpilóta robot bekapcsolás után újságot olvasott, és hogy leszálláskor "vették kézbe" a repcsit
No nyilván tesóm sarkított de egy sima repülőút alatt tényleg mit csinálhat a két pilcsi, malmozni nem igazán inkább beszélnek a családról, miegymásról - elképzelésem szerint. Esetleg vicceket (akár disznó viccek) mesélnek.
Na persze lehet én nem jó fej lennék mert jobb poénoknál visítanék a röhögéstől.
Kívülállóként nekem sokszor az a képem van nagygépes pilcsikről ha oda beülnek a szentélybe felveszik a pókerarcot és semmi lazaság sincs hisz alattuk egy több száz tonnás szerkezet, esetleg 300 utassal. És inkább összpontosítanak annak ellenére ott van a rutin a kezükben, fejükben
Kellett neked ilyen jó minőséget feltölteni. Így nem győzöm kivárni a letöltést, inkább megkérdem, ez az 1001-es? Azt különösen sajnálnám, mert én is nagyon jókar repültem vele, amíg Debrecenben volt.
OFF de még nem kanyarodott el a téma. Magyar fordításban (Bartos Tibor):
Aki sokat utazik személyszállító repülőgépen az Egyesült Államok fölött, annak ismerős a kapitány közvetlensége, amint megszólítja az utastér hangosbeszélőjén... duruzsolóan, otthonosan, nyugalmasan, akár a sógorkám... olyan bizalomgerjesztően, hogy a hangja akár magát is csúfolhatná már (de megnyugszunk a hallatán, ne is tagadjuk!)... Megszólal, amikor a gép éppen gomolygó viharfelhőkben bukdál háromszáz métereket, s az ember el nem dönti, köpjön-e vagy nyeljen... és megkér, hogy nézd meg, becsatoltad-e az övedet, mivel "egy kicsit dobál az idő"... meg ilyeket szól, amikor a járat Phoenixből leszálláshoz készül a New York-i Kennedy repülőtér fölött, hajnalhasadtával: "Hát emberek, ühüm... itt a kapitány, mememem... A műszertáblán kigyúlt énnekem egy pislancs piros kis világ... azt akarja tudatni, hogy a futómű nem kattan be, amikor leereszteném... Na már most... én azt hiszem, hogy a kis piros világ nem tudja, mit pislákol"... Kuncogás, majd megfontolt hallgatása mintha azt sejtetné: Nem tudom, érdemes-e egyáltalán az üggyel foglalkozni, de hátha valakit érdekel... Szóval... legyünk szabályosak, ne fütyüljünk a pisla világra... "Leviszem mostan a gépet... no, mondjuk olyan nyolcvan-száz méterre a Kennedy fölé, aztán majd meglátjuk, hátha a gyerekek odale látják, mi újság ezzel a futóval" - amit a kapitány éppúgy ismer, gondoljuk, akár a hatalmas gépmadár összes többi részét.
Höj! Ki ne ismerné meg a hangjáról? S ha egyszer megismerte, ki felejtheti el? Kivált, ha neki lett igaza és megúsztuk.
A szöveg, a hanghordozás az Appalache-hegység népének beszédére vall. A nyugat-virginiai hegyláncok magasából eredt, a szénbányász Lincoln megyéből, annyira fönn a hegyek horhói között, hogy ott "dudálni kell napvilágnál is", mint a csúfoló mondja. A negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején ez a horhóbeszéd leszállt a magasból, nagyot került Kalifornia sivatagos fennsíkjain, és szállt lefelé a Testvérület fölsőbb régióiból az amerikai légiközlekedés minden bugyrába. Bámulatos volt, ahogy visszájára fordult a Pygmalion-jelenség! Előbb a katonai pilóták, majd hamarosan a légitársaságok kapitányai is, pilóták Maine-ből és Massachusettsből, a két Dakotából, Oregonból, de máshonan valósiak is mind ilyen horhó-hangon kezdtek el beszélni, de leglaább igyekeztek, amennyire a nyelvül rájárhatott. Attól kölcsönözték ezt a beszédet valamennyien, akibe a legtöbb szorult abból a Valamiből: Chuck Yeagertől.
Állítolag azok az emberek is jó pilóták voltak akiknek a sírjukra virágot viszünk,meg azok is akik kisrepülövel a Tisza fölött repülve elszakítanak nagyfeszültségű vezetéket,kishijján megölve majdnem egy arrajáró kajakos gyerekeket ,és még ezek után ugynyilatkozik a szőke barátnő,hogy egy percig sem volt megijedve?Mondjuk letette a repülőt a reptéren,de közben végigrepült a váris felett logó függöleges vezérsikkal,és miután megállt a motorja a reptér nemhasználatos területére szó szerint leesett mert már nemjárt a motorja ,meguszták .
És eshettek volna a város bármely pontjára.Vagy mégegy példa kikapcsoljuk a futó figyelmeztetőt mert hangos ne kiabáljon és ne villogjon aztán szép eleganciával hasratesszük a gépet utasokkal,ezek mind olyan példák amik megtörténtek a NAGY pilótáinkal.
TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!
Sok nagygépes pilótát ismerek akik nem ilyenek,de van egy-két ugymond vagány pilóta köztük.
Addig jó míg itt beszélgetünk róluk,hogy mit csesztek el ,nem pedig a tv-böl látjuk meg az ujságokbol olvassuk
A monogramokkal kapcsolatban 100% igazad van, de a többiben is. Csak halkan megjegyezném, hogy egy (sőt két) generációval előbb is voltak ugyanilyenek és ugyanolyanok a Malévnél, csak más volt a nevük rövidítése. Minden újra termelődik. A repülésben is...
Azért cptsománál egyszerűbbet ám zseniálisabbat még nem hallottam: Figyeljünk emberek, mert jön a fabunda! :-)
Na még annyit (aztán elutazok nyaralni) hogy ami a "műsort" illeti, ha az embernek jó kedve van, jó a társaság, és szép az idő is, akkor lehet így is dolgozni, és az biztos, hogy ha gáz van, két kommunikáló ember könnyebben oldja meg, mint két karótnyelt stb stb. Az x-en legurulást már régen tervezték, először a fokkeren, de vagy az idő nem volt jó, vagy tele volt, vagy ostoba volt a másik, vagy nem volt ott a kamera... Aztán a 737-esen egyszerre minden ott volt, megcsinálták (bárki más is képes rá), jót röhögtek és kész. A kommerciális repülések kb 70 %-a ennél durvább valamilyen szempontból: durvább a fékezés, odaverik, a pálya közepén érnek földet - neadjisten átstartolnak, vagy csak egy kis véletlen szerencsén múlik, hogy megússzák. Ja, és közben komoly képet vágnak......
Ilyesmiről nem akartam vitatkozni, de ha a sületlenséget ragozzuk...... Véletlenül ismerem az elkövetőket, és tudom, hogy eszükbe sem jutott, hogy videóznak, az egyik rendszeresen videózot, halomban álnak a megközelítések otthon, és azt sem tudták, hogy ezzel majd egyszer kezdenek-e valamit (például legalább egy év eltelt az elkövetés meg a youtube között). Ők csak egyszerűen ilyenek, csúnyán beszélnek, szabadidejükben isszák a sört, szeretnek épségben hazaérni, ismerik a repülőt, és nem rettegnek ha dolgozni kell menni. Ismerek olyanokat is, akik állandóan szerepelnek, és ezek általában az első alkalomal bele is keverednek valami nagy gebaszba (H.M., H. Z. stb) A repülőben munka közben nincs idő és energia megjátszani magukat, ott mindig őszinte az ember. (Már csak anekdotaszinten: a "híres" szerző h.gy. például állandó sokkban volt, míg repülnie kellett, bármelyik kollégája megmondhatja - ordított mindenkivel, mert félt, nem találta helyét a fülkében vagy Isten tudja - az ilyenekből sokkal több van egyébként) Amúgy asszem igen magányos vagy a véleményeddel...
Csak megjegyzésképp..., azt hiszem mi, akik a videóról tudjuk, amit tudunk, máris nagyságrendekkel többet foglakoztunk az elhagzottakkal, mint amennyit sejtésem szerint a szájuk mozgatásával foglalkoztak a fülkében lévők.
Szvsz, pont azzal foglalkoztak, ami épp akkor következett, a leszállással..., amit profi módon végrahajtottak. Amit nem tudunk az nem fáj..., de akkor most mégis van, akinek az fáj, mert megtudtuk, hogy van aki, ha úgy gondolja és ha a feltételek lehetővé teszik, képes legurulni az első kihajtón? Könyörgöm, ez nem egy villamos...
Örülök, mert szerencsére, ez amolyan hiánypótlásnak tűnik, mert nincsenek olyan hírek, hogy volt akinek bár a feltételek ugyan lehetővé tették volna a normális landolást, mégis csak a pálya végén, a leszállófényekbe gabalyodva, állt meg a gépe, valami oknál fogva...
(... ne adj isten, kopogósra fagytak a hangulattal együtt...)
Pontosan, az eloadasmod az szuksegtelen baromsag amit semmi sem indokol. Amugy kulonbozo dolgokrol van itt szo ami nem osszekeverendo: Az egyik az extra lassulas, fekezes, legelso gurulo hasznalata, stb, ami mind tokeletesen rendben van, ha van muszaki, forgalmi egyeb stb oka a dolognak, nem is ezt kerdojeleztem meg. Ha adott a lehetoseg a biztonsagos kivitelezesre akkor csinaljak, miert ne. De: Ne azzal foglalkozzanak es ne arra koncentraljanak mar , hogy ki hogyan tud valasztekosabban karomkodni, es okorsegeket a videora mondani, mikozben a munkajuk legkritikusabb reszet – a leszallast vegzik. Ez minden csak nem profizmus, es nem is mindennapos, ugyhogy ne keverjuk a szezont a fazonnal. Meg akkor sem, ha a munder meg a szubkultura vedelmerol van szo.
nemtom, mi ha összejövünk a cimbikkel, fél órán belül biztosan téma lesz a punci vagy az autók (lehet behelyettesíteni: repülés, ló, főtengelycsapágy, stb). ha nem, akkor vagy nem iszunk, vagy "kém" van köztünk. :)
szóval nem árt a lazaság néha, na meg emberek is vagyunk vagy mi a szösz...úgyhogy csatlakozom, inkább egy mocskosszájú maverick, mint a jófej goose, ha érted.
Ne a stílusból és a szövegből akard megítélni a szakmai részét. Én százszor inkább ülnék ezek a fickók mögött utasként, mint két karót nyelt, egymást nem respektáló, formális pilóta mögé. A Theszaloniki hangfelvétel pl. nagyon durva, hogy a témánál maradjunk.