Ahá, értem. Akkor nálam a kétféle számolásból adódhat a dolog. 5s-et használok, és sokszor terepen (óra típusa S725X). Így érthető a difi.
Ami még függőben van, hogy mitől lehet 100 méternyi eltérés a grafikon és az edzésadatlap távolságadatai között? Nem mintha annyira számítana (majdnem 1%-os különbség), csak érdekes.
Ma délután egy rövidebb túrát tervezünk: Nagykőrös-Csemő-Putrisarki erdő-Cegléd-Nyársapát-Nagykőrös útvonalon. Reméljük nem lesz túl mély homok mindenütt.
...a másik kérdés pedig az, hogy mennyire volt változékony a sebesség tekerés közben. Voltak-e gyakori hosszabb-rövidebb idejű megtorpanások, nagy dinamikaváltozások (pl. terep miatt).
Bringánál nincs Calibration Factor. Az csak futásnál van, azt állítod be vele, hogy a gyári 1.000 szorzóhjoz képest mennyivel szorozza az RS800CX a footpod-tól kapott lépéshossz adatokat (és így a megtett távot). Amúgy az órában a Shoes beállításainál lehet állítani. Bringán én az általad említetteket sosem tapasztaltam, legalábbis ilyen mértékben.
Kisebb, 100m alatti eltérést persze már láttam, de annak ismert az oka, az összes polar bringáscomputernél fennáll, ami kommunikál a PC-vel. Ennek lényege, hogy az RS800CX úgy száomlja az adott edzés összesítésében a kilométereket, hogy ismeri a kerékkerületet és ezt egyszerűen beszorozz azzal, ahányszor "látta" elsuhanni a mágnest a szenzor előtt.
Ezzel szemben a grafikonoknál (miután a PC-re áttöltötted az adatokat) másképp történik a számolás, hogy a grafikon helyesen ábrázolva legyen. Adott az adatrögzítési intervallum, legyen ez mondjuk 5 sec. A Polar ugye 5sec-enként rögzíti a pulzus/magasság/sebességadataitat. A sebességadatot 1 tizedesjegy pontossággal tárolja (legalábbis így rémlik: az S710i-nél biztosan így volt, az RX800CX-nél nem mernék megesküdni rá, hogy nem növelték-e 2 tizedes pontosságra). A grafikonon tehát az 5 másodperces intervallumoknál mért (átlag?)sebességből és az időből történik a távolság meghatározása minden egyes 5 másodperce szakaszra, majd a végén ezen 5 másodperces szakaszok szummája adja ki a teljes távot. Az eltérés az órában (és az edzésnaplóban) látható távolságtól abból adódik, hogy ezek az 0.1km/h pontosságú sebességadatok kerekítési problémákat okoznak a "megszámolom hányszor suhant el a mágnes" megoldáshoz képest.
Esetleg számíthat a rögzítési gyakoriság is ennél az eltérésnél, hogy 1,2,5,15 vagy 60 sec, mivel más-más mértékben jelentkezhetnek ezek a kerekítési hibák. Nagyon remélem például, hogy az 5sec-enként mentett sebességadatok az elmúlt 5 sec átlagsebességét jelentik (ez a valószínűbb), mivel ha ehelyett a pillanatnyi sebesség rögzül minden 5. másodpercben, akkor változatos sebsségnél (pl. terepen) igen jelentősre duzzadhat az eltérés. Főleg nagyobb rögzítési időintervallumot beállítva. De az ellenkezőjét is el tudom képzelni, vagyis hogy 1sec-es adatrögzítésnél lesz "pontatlanabb" a grafikonon megtett táv az órában lévő szumma helyett: 1 sec elég rövid intervallum, kevesebbszer suhan el az idő alatt a mágnes az érzékelő előtt, nehezebb lehet megállapítani a valós pillanatnyi sebességet (bár a megelőző másodpercekből átlagolva tudhat okoskodni az óra).
Naszóval a lényeg: nálad hány sec a rögzítési intervallum? Nálam az 5 sec elég szépen bevált (kellőképpen részletes és nem tart évekig, míg infrán levánszorognak az adatok az órából).
"De amint kövesebb részekre érek szinte elpattog az eleje, amint rámegyek 1 kisebb kőre olyan mintha már túl meredeken állna a bringa, nem jutna elég súly előre, nem tudom egyenesben tartani, arra megy amerre ő akar és nem amerre én."
Ez lehet, hogy kondikérdés. Kell egy sebesség, hogy legyen lendület, ami átvisz. Minap gyakorolgattam, igaz az 50-60%-os rész lett volna, de tízből tízszer megakasztott egy kő, annyira lelassultam addigra. Néha egy gyökér miatt direkt át fel rántani az elejét majd súlypontáthelyezéssel "tolni" egyet a bringán előre.
"Kiállva meg állandóan kipörög a hátulja"
Ez viszont technika kérdése lehet. Triál/street múlttal szerintem tudod, hogy kiállva is lehet játszani a súlyponttal.
Illetve durvább áttétellel megelőzhető, hogy legyen egyáltalán erőd kipörgetni a kereket. Volt olyan emelkedőm amin kistányérral nem tudtam felmenni, középtányéron meg igen.
De ha tényleg nagyon köves, akkor el fog pattogni a hátulja, reménytelen lesz, merevfarúnál legfeljebb a guminyomással tudsz játszani.
Ilyenkor a fejcső szöge az érdekes. Majd a tudósok megmondják számszakilag mi a kellemes, de minél meredekebb, annál jobb - persze ez majd lejtőnél pont fordítva lesz. Az is lehet, hogy elég lenne egy 80-as villa és már meg is oldódik a dolog geometriai része (nekem péel gyárilag százas volt a gépben, most nyolcvanassal megyek).
A köveken meg pattog az ember, azért vannak. Kiállva meg még jobban bonyolódik a helyzet, de ez a szép benne - legalábbis amikor megvan az egyensúly és sikerül felmenni. :)
Remélem nem kérdezek nagyon szőkét, röviden az érdekelne, hogy hogyan tudom eldönteni, hogy a bringám túlságosan emeli-e az orrát, vagy csak én vagyok-e béna:)
Az utóbbi 10-15 évben triáloztam, streeteltem, most viszont vettem 1 cc bringát. Minden szép és jó, de felfelé nagyon béna vagyok, főleg kövesebb terepen (szerintem tekerhetőnek kell lennie, az a szint amit gyalog észre sem vesz szinte az ember), ennek 3 oka lehet: kondim kevés, technikám nem megfelelő vagy a bringa geometriája nem tuti még - az első kettő biztos, de félek, hogy a 3. is:).
195cm vagyok, 22es vázam van, 100as telóval, 15cm-es homlokcsővel, 120as 6fokos stucnival, 2 centit emelkedő kormánnyal olyan 105 cm magasan van a kormány. Stucnit már megfordítottam, most éppen a kormánycsapágynál akarok nyerni még pár centit.
640es kormány is eléggé szokatlan, 680ason gondolkodom, de lehet h az már elég furin nézne ki, illetve egyenest nem nagyon szeretnék, bár azzal nyernék 2 centit.
Szóval, amíg középső tányéron mászom, minden oké, kicsin, aszfalton vagy földúton is nagyjából oké, kicsit előrébb csúszom a nyeregben, karok jobban behajlítva, súlypont előrébb - tudtommal ez a helyes technika.
De amint kövesebb részekre érek szinte elpattog az eleje, amint rámegyek 1 kisebb kőre olyan mintha már túl meredeken állna a bringa, nem jutna elég súly előre, nem tudom egyenesben tartani, arra megy amerre ő akar és nem amerre én. Kiállva meg állandóan kipörög a hátulja - itt szoktam elgondolkodni, hogy szélesebb kormány kellene (nem a kipörgés miatt, hanem csak állva lenne jobb érzés).
Szarv kellene? Hajlított kormányra nem vennék, 1enest meg nem szeretnék:)
Nincs 1értelmű teszt, de van valami tippetek, hogyan tudom eldönteni, hogy a geometria oké-e?
Nem is kell az egész útra eljönnöd (ha eljönnél): elég volna egy szakasz bevállalnod (bevállalnotok). Előreláthatólag a két fiatal fórumtárs is csak egy időre jönne, aztán Prágából néznének maguknak egy vonatot hazáig.
Természetesen a meghívás minden vállalkozó kedvű topiktársnak ugyanígy szól, de fenntartva, hogy (1) ha lehet, a vadonban alszunk, (2) mindenfélét megnézünk út közben.
Ejj, ha korábban volna... :-( (valószínűleg akkor se tudnék ennyi szabadságot egyszerre kivenni, viszont van egy rögzített, dél-franciaországi családi nyaralás augusztus elején, amit sajnos nem lehet tologatni).
Július elsején indulnék, és augusztus huszadikára érnék vissza. Közte szabadon csatangolnék Csehországban és a lengyel Sziléziában, időről időre visszatérve Prágába. A német nyelvterületet - ha rajtam múlik - egyelőre kerülni fogom, legalábbis amíg meg nem tanulok valamennyire németül. Grosskrutban egy misére jövő osztrák bácsi úgy magyarázta el nekem a csehországi vándorlásom helyszínének történelmét (ideértve a Liechtenstein hercegeket, a szudétanémet kitelepítést és hasonlókat), hogy egy szót sem tudott angolul. Dolgoztak az előismereteim rendesen...
(tök jó, amikor egymástól 100 méterre lakó emberek neten értekeznek egymással)
szóval a fordítást természetesen nyugodtan beveheted a beszámolóba, a többiek által készített fordításokkal kiegészítve/módosítva/az értelem megtartásával a legjobb stílusbeli hatást vadászva... :->
Ausztria, Csehország... hmmmm... bringa, sörök, bringa... hmmm.... egy kis Großglocknerre nem lehet felbiztatni a bandát? :-D
Azaz nem keletre, hanem nyugatra. Igazából nem akartam neki hazudni, mert nem voltam biztos benne, hogy nem hagytam magam mögött egy effélét. De nekem lett igazam, mert mikor ezt kimondtam, a Duna Center még másfél km-re előttem volt.