Keresés

Részletes keresés

ronin s8 Creative Commons License 2013.04.24 0 0 128283

"Egy pici bojlernél működik csak a PID-delés."  

 

Úgy értem, erre a célra. Természetesen a gőzbojlert külön vezérelheti PID...

 

Előzmény: ronin s8 (128282)
ronin s8 Creative Commons License 2013.04.24 0 0 128282

@ "...másrészt háromszor leesik a kétoldalú ragasztóról a dobozkája :)" - Én is rühellem ezt. :-DD

 

----------------------------------

 

@ "amúgy nem lehet megoldani a gőzhöz fűtést valahogy úgy, mint a kisbojleres gépeknél? külön gomb, ha benyomod, a pid nem játszik és fűt a termosztát (nyomáskapcsoló) limitjéig. "

 

Ez ellen dolgozik a HX rendszer. Egy lassú kiegyenlítődést produkál, ami elvi (és gyakorlati) ellentétben van a PID gyors felfűtésével. Mindeközben egy viszonylag nagy tehetetlenséget képvisel, ami megintcsak a PID ellen dolgozik. 

Egy pici bojlernél működik csak a PID-delés. Az R58-nak is relatíve kicsi a kávébojlere.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (128280)
TörökSzabi Creative Commons License 2013.04.24 0 0 128281

Brazil Santos a király!

Előzmény: Sidamo (128245)
ronin s8 Creative Commons License 2013.04.24 0 0 128279

Bocs, SiD, de ez így leírva már vetekszik egy Pavoni használati rutinjával.;-)  Nehéz lenne kimondani, hogy ebben az esetben hülyeség volt a PID...? :-))

Előzmény: SiD- (128275)
azazati Creative Commons License 2013.04.24 0 0 128278

"Tessék nem félreérteni! :D"

 

próbáltam de nem sikerült! :P

Előzmény: mgy (128277)
mgy Creative Commons License 2013.04.24 0 0 128277

Tessék nem félreérteni! :D

Na, ma reggel végre sikerült elkapni Lady Paljocot. Nem adta könnyen magát, éreztem a potenciált, de több próbálkozáson át csak kínszenvedés volt. Egészen más világ, mint a többi P&Y blend, de tetszetős.

SiD- Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128276
SiD- Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128275

én közben nyüstölöm itthon a PID-es Magister Stellát (1.3 literes HX-es).

a gyári beállítása 1.1 bar-on van, de ilyenkor masszív hűtőcsapolás kell a kávéhőfok belövéséhez. PID-del leszabályozva 0.4 bar-ra simán lehet fejöblítés nélkül vagy minimális fejöblítéssel használni.

mivel benne hagytam az eredeti nyomáskapcsolót is sorba kötve az PID-es vezérléssel, ezért ha tejes italt szeretnék készíteni, akkor így néz ki a folyamat:

az őrlés, adagolás, tömörítés munkafázis előtt beállítom a PID-et mondjuk 200°C-ra: ez elég magas érték ahhoz, hogy padlógázon elkezdjen fűteni, amit aztán a gyári nyomáskapcsoló lekapcsol az 1.1 bar-os értéknél. közben én őrlök, adagolok, tömörítek, amikor ez készen van, akkor a gép éppen félúton jár az 1.1 bar felé, ekkor indítom a csapolást. mivel a HX kör csak közvetetten melegszik, ezért ott még nincs jelentős hőfok emelkedés, simán lehet fejöblítés nélkül csapolni a tejes italhoz szükséges espresso alapot.

a 25-30mp-es csapolás végére kb fent is van a gép 1.1 bar-on, ahol már rendelkezésre áll az erős gőz, lehet is tejet habosítani.

 

szóval simán együtt lehet élni a PID-elt HX-es géppel, max egy picit várni kell a gőzre.

Előzmény: And06 (128274)
And06 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128274

ez talán segit:

http://www.1st-line.com/cofffact/hx-vs-db.htm

http://www.1st-line.com/cofffact/hxtypes.htm

(nem vállalok felelősséget, hogy minden 100% frankón van leirva benne, de a lényeg átjön, azaz, hogy hogy müködik egy HX gép)

 

nekem ugyan csak gaggiám van, és HXes gépet is csak kávézóban láttam, de azért belekontárkodok. :)

elvileg a HXes gépeknél ugye a bojler folyamatosan nagyobb nyomáson/hőfokon van, ha PID-del espresso hőfokra szabályozzuk ezt, akkor az egész HX koncepció lényege (egyszerre gőzölés és espresso készités) dől meg, mivel a gőz legyengül. cserébe nem kell (annyit) hűtőcsapolni espresso készitéskor. ezért mondják többen, hogy otthonra inkább DB konstrukció az ideális, pl.: R58 vagy silvano :)

eredeti esetben HXes gépen a kivánt hőfokot fejhőmérővel és hűtőcsapolással érik el.

Előzmény: Scholl4 (128272)
SiD- Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128273

amiben többet nyújt egy PID-elt vagy éppen csak fejhőmérővel felszerelt E61-es gép a Gaggia/Rancilio kategóriájú kis gépekhez képest, az a csapolások gyorsabb reprodukálhatósága, valamint a nagyobb fémtömegnek köszönhetően magasabb hőstabilitást kapsz, ami pl. előnyös lehet, ha valaki csak duplákat készít.

egy Gaggia esetében elég jól elboldogul a kis bojler a 25ml/30s-os átfolyással, a kifolyó vízhőmérséklet 1-2°C-os esik csak a csapolás alatt, de egy duplánál már rohamosan csökken a kifolyó víz hőmérséklete, ahogy keveredik, cserélődik a víz a kis bojlerben.

Előzmény: Scholl4 (128272)
Scholl4 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128272
Nézegetem ezeket a vaterás csillivilli gépeket, pl ezt az e61-es fiorenzato bricolettát.
Csorgatom a nyálam de közben olvasom amikor írjátok hogy e61-et nem érdemes pidelni.
Nem látom át az ilyen e61 meg hx-es gépek lelkivilágát, de azt biztosan tudom a gaggia classic és rancilio nancy gépeimmel -miután pidelve lettek- sokkal stabilabban és egyenletes minőségben tudok csapolni, mint előtte. Egy adott blend egy bizonyos hőfokon a legjobb, és ennek a hőfoknak a folyamatos biztosításához kell a pid. Az oké hogy egy e61-es géppel finomabb ízeket lehet előcsalni, de félek hogy pid nélkül nem tudnám az optimális hőfokot eltalálni, vagyis a célt - hogy minél jobb kávékat főzzek - nem érném el pl a pidelt nancy-mhez képest. Mi a véleményetek erről? Egyáltalán pontosan miért is nem érdemes egy ilyen géphez pid? Paraszti logikával azt gondolom, hogy a kávéfőzőgép technikai kivitelezésétől függetlenül csak előnye van annak, ha a hőfokot pontosan szabályozni tudjuk.. vagy nem így van? Remélem nem lett túl zadabakkos a hozzászólásom. :-)
lali.hu Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128271

3 hete be se kapcsoltam a Cimbali-t. Nincs időm most ilyenekre.

 

Előzmény: durkonorbi (128264)
- ROCKETeer - Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128270

95 fok nemhogy közelít a magas hőmérséklethez, hanem egyenesen maga a felső hőtartomány(ha a felső szűrőből kilépő víz hőjét értjük alatta). Innen 1-2 fok felfelé, és már főleg csak kesernyés és hamus ízek jönnek a legtöbb kávénál. 

Előzmény: Paulie86 (128267)
lagoon79 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128269
Nekem itt, valóban magasan jön be. Nálam dupla 19 gramm. Ne add fel, sokat ki lehet hozni belőle. Lehet, h en mar elfogult vagyok, de talán Yeahhh, Paljoc es Ronin meg tud erősíteni...vagy cáfolni!! :)
Előzmény: Paulie86 (128267)
And06 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128268

dehogynem, csak egy stopper kell, nyilván konkrét hőfokot nem tudsz majd mondani, de iz/szin alapján lehet fel/le menni a hővel.

Előzmény: Paulie86 (128267)
Paulie86 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128267

hmmm... közben írtam, de akkor érdekes, mert az a 95 már közelít a magas hőmérséklethez. PID nélkül a hőmérséklettel nagyon nem tudok sokat pontosan variálni, de akkor rákérdeznék, mi volt a mennyiség, dupla/szimpla, vagy ez legyen mellékes és inkább a hőre figyeljek?

 

Én mindig duplát csinálok 18.5 grammból.

 

Holnap Kenya teszt....remélem megérkezik a shotos poharam is végre

Előzmény: lagoon79 (128265)
Paulie86 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128266

Igen, minden bizonnyal ez történt, sajnos van ez a rossz beidegződésem, hogy eleve a hőstabilitás miatt 30 percig is menetem a Gaggiát, aztán nem is csinálok hűtőcsapolást, és ugye ki tudja mondjuk ilyenkor már milyen hőmérsékletet produkál a gép, ez olyan kezdő hülyeség lehet, mert szép sötét cremára vágyok mindig. Bár eddig még így sem égettem el szerintem őket. Aztán a gond csak ott jön, hogy máskor ha valami mulasztás miatt nem tudtam így befűtenii, aztán sietni kellett, stb.. ilyenkor meg több, bővebb krém jön Szóval nehéz az egyensúlyozás.

A következtetés persze egyértelmű, hogy egy ilyen egyszerű gépnek kell a PID a kontrollhoz, nélküle néha jönnek ilyen frusztrációk... de azt hiszem ezzel én is csak elismételtem a sokszor levont Gaggia+PID szükségessége alaptételt.

Előzmény: SiD- (128263)
lagoon79 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128265
:)))
95,3 környékén találtam meg kenyanal a nekem bejövős beállítást. Itt, ahogy írtam is, nincs bántó sav viszont még nem veszti el a jelleget. Próbáltam magasabban is, ott mar semmi sav, viszont bejön egy kesernyés íz. Tejben ezt nem érzed, de eszpresszoban zavaró.
En az első naptól kezdve iszom, nem nagyon várok vele :)))
Előzmény: Paulie86 (128262)
durkonorbi Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128264

Hmmm... a la cimbali nagyon ott van ennyiért szerintem....

 

lali.hu;

mik a tapasztalatok az elmúlt hetekből a cimbalival?

Előzmény: bzsx (128258)
SiD- Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128263

a friss arabica kávékra (legyen az újhullámos vagy hagyományos, sötétebb pörkölés) jellemző, hogy nem kérnek magas vízhőmérsékletet, egy PID nélküli Gaggiával pl. simán megégeted őket. 93-94°C-os beállításokkal szépen muzsikálnak, aztán ahogy öregszik, döglik le a kávé, úgy kell egyre feljebb menned a vízhőfokkal, hogy valamit még elő lehessen csalni belőle.

Előzmény: Paulie86 (128262)
Paulie86 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128262

Igazából egyszer tettem csak próbát vele, tehát nem volt semmiféle játék a beállításokkal, szerintem abszolút el is rontottam, mert cremában sem bővelkedett egyáltalán, csakhát elsőre úgy megijesztett :D, hogy váltottam másra. Bőven van még viszont a csomagból, ami pont most ideális kb 2-3 hetes. Nekem az a tippem, hogy nem kell neki sok hő, lehet hogy nálam elsőre az csapta kicsit szét. Holnap előveszem újból és nekifutok.

 

Amúgy alapvetően az új irányzatos kávé úgy általánosságban mennyire érzékeny a hőre, vagy inkább úgy kérdem merre fele kell keresni az igazságot velük?

Előzmény: lagoon79 (128251)
vadászcsiga Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128261
Ma úgy is bizsereg az ujjam :)
Előzmény: vadászcsiga (128260)
vadászcsiga Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128260
Hallod mindkettöt megvenném
Előzmény: bzsx (128258)
SiD- Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128259

mindkettő elég korrekt ajánlat.

a Fiorenzato Bricoletta Levetta is nagyon kedvező ennyiért és még mindig megvan:

http://haztartasigep.vatera.hu/haztartasi_kisgep/kavefozo_teafozo/fiorenzato_kavegep_1_karos_2011_1742777927.html

Előzmény: bzsx (128258)
bzsx Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128258
And06 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128257

erről jut eszembe, nincs valakinek egy elektromos kotyesz elfekvőben?

Előzmény: vadászcsiga (128255)
- ROCKETeer - Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128256

Nekem alapvetően jó tapasztalataim vannak a Kapucziner-kávékkal, elég sokat próbáltam már.

Egyetlen okozott csalódást, az a Mexico Maragogype volt: szénné volt égetve, és tocsogott az olajtól. Sajnos az égett gumin kívül más ízjegyet nem lehet találni az ilyen pörkölésben (max. 5 cukkerral+tejjel+tejszínnel+mézzel+komplettával+kardamommal+izé...)

Előzmény: Sidamo (128245)
vadászcsiga Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128255

Nem bírtam az ujjammal :)

Tudom hogy nem brikka, de addig is jó lesz játszani.

lagoon79 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128254

erre csak azt tudom mondani, h gyere el, kóstold meg. egyébként meg nem elsősorban az R-58 érdeme, Wegán is sikerült elkapnom, csak nem úgy állandóra, ahogy most. 

Előzmény: Törölt nick (128253)
lagoon79 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 128252

:))))

Előzmény: - ROCKETeer - (128241)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!