A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
@ "...másrészt háromszor leesik a kétoldalú ragasztóról a dobozkája :)" - Én is rühellem ezt. :-DD
----------------------------------
@ "amúgy nem lehet megoldani a gőzhöz fűtést valahogy úgy, mint a kisbojleres gépeknél? külön gomb, ha benyomod, a pid nem játszik és fűt a termosztát (nyomáskapcsoló) limitjéig. "
Ez ellen dolgozik a HX rendszer. Egy lassú kiegyenlítődést produkál, ami elvi (és gyakorlati) ellentétben van a PID gyors felfűtésével. Mindeközben egy viszonylag nagy tehetetlenséget képvisel, ami megintcsak a PID ellen dolgozik.
Egy pici bojlernél működik csak a PID-delés. Az R58-nak is relatíve kicsi a kávébojlere.
Bocs, SiD, de ez így leírva már vetekszik egy Pavoni használati rutinjával.;-) Nehéz lenne kimondani, hogy ebben az esetben hülyeség volt a PID...? :-))
Na, ma reggel végre sikerült elkapni Lady Paljocot. Nem adta könnyen magát, éreztem a potenciált, de több próbálkozáson át csak kínszenvedés volt. Egészen más világ, mint a többi P&Y blend, de tetszetős.
én közben nyüstölöm itthon a PID-es Magister Stellát (1.3 literes HX-es).
a gyári beállítása 1.1 bar-on van, de ilyenkor masszív hűtőcsapolás kell a kávéhőfok belövéséhez. PID-del leszabályozva 0.4 bar-ra simán lehet fejöblítés nélkül vagy minimális fejöblítéssel használni.
mivel benne hagytam az eredeti nyomáskapcsolót is sorba kötve az PID-es vezérléssel, ezért ha tejes italt szeretnék készíteni, akkor így néz ki a folyamat:
az őrlés, adagolás, tömörítés munkafázis előtt beállítom a PID-et mondjuk 200°C-ra: ez elég magas érték ahhoz, hogy padlógázon elkezdjen fűteni, amit aztán a gyári nyomáskapcsoló lekapcsol az 1.1 bar-os értéknél. közben én őrlök, adagolok, tömörítek, amikor ez készen van, akkor a gép éppen félúton jár az 1.1 bar felé, ekkor indítom a csapolást. mivel a HX kör csak közvetetten melegszik, ezért ott még nincs jelentős hőfok emelkedés, simán lehet fejöblítés nélkül csapolni a tejes italhoz szükséges espresso alapot.
a 25-30mp-es csapolás végére kb fent is van a gép 1.1 bar-on, ahol már rendelkezésre áll az erős gőz, lehet is tejet habosítani.
szóval simán együtt lehet élni a PID-elt HX-es géppel, max egy picit várni kell a gőzre.
(nem vállalok felelősséget, hogy minden 100% frankón van leirva benne, de a lényeg átjön, azaz, hogy hogy müködik egy HX gép)
nekem ugyan csak gaggiám van, és HXes gépet is csak kávézóban láttam, de azért belekontárkodok. :)
elvileg a HXes gépeknél ugye a bojler folyamatosan nagyobb nyomáson/hőfokon van, ha PID-del espresso hőfokra szabályozzuk ezt, akkor az egész HX koncepció lényege (egyszerre gőzölés és espresso készités) dől meg, mivel a gőz legyengül. cserébe nem kell (annyit) hűtőcsapolni espresso készitéskor. ezért mondják többen, hogy otthonra inkább DB konstrukció az ideális, pl.: R58 vagy silvano :)
eredeti esetben HXes gépen a kivánt hőfokot fejhőmérővel és hűtőcsapolással érik el.
amiben többet nyújt egy PID-elt vagy éppen csak fejhőmérővel felszerelt E61-es gép a Gaggia/Rancilio kategóriájú kis gépekhez képest, az a csapolások gyorsabb reprodukálhatósága, valamint a nagyobb fémtömegnek köszönhetően magasabb hőstabilitást kapsz, ami pl. előnyös lehet, ha valaki csak duplákat készít.
egy Gaggia esetében elég jól elboldogul a kis bojler a 25ml/30s-os átfolyással, a kifolyó vízhőmérséklet 1-2°C-os esik csak a csapolás alatt, de egy duplánál már rohamosan csökken a kifolyó víz hőmérséklete, ahogy keveredik, cserélődik a víz a kis bojlerben.
Nézegetem ezeket a vaterás csillivilli gépeket, pl ezt az e61-es fiorenzato bricolettát.
Csorgatom a nyálam de közben olvasom amikor írjátok hogy e61-et nem érdemes pidelni.
Nem látom át az ilyen e61 meg hx-es gépek lelkivilágát, de azt biztosan tudom a gaggia classic és rancilio nancy gépeimmel -miután pidelve lettek- sokkal stabilabban és egyenletes minőségben tudok csapolni, mint előtte. Egy adott blend egy bizonyos hőfokon a legjobb, és ennek a hőfoknak a folyamatos biztosításához kell a pid. Az oké hogy egy e61-es géppel finomabb ízeket lehet előcsalni, de félek hogy pid nélkül nem tudnám az optimális hőfokot eltalálni, vagyis a célt - hogy minél jobb kávékat főzzek - nem érném el pl a pidelt nancy-mhez képest. Mi a véleményetek erről? Egyáltalán pontosan miért is nem érdemes egy ilyen géphez pid? Paraszti logikával azt gondolom, hogy a kávéfőzőgép technikai kivitelezésétől függetlenül csak előnye van annak, ha a hőfokot pontosan szabályozni tudjuk.. vagy nem így van? Remélem nem lett túl zadabakkos a hozzászólásom. :-)
95 fok nemhogy közelít a magas hőmérséklethez, hanem egyenesen maga a felső hőtartomány(ha a felső szűrőből kilépő víz hőjét értjük alatta). Innen 1-2 fok felfelé, és már főleg csak kesernyés és hamus ízek jönnek a legtöbb kávénál.
Nekem itt, valóban magasan jön be. Nálam dupla 19 gramm. Ne add fel, sokat ki lehet hozni belőle. Lehet, h en mar elfogult vagyok, de talán Yeahhh, Paljoc es Ronin meg tud erősíteni...vagy cáfolni!! :)
hmmm... közben írtam, de akkor érdekes, mert az a 95 már közelít a magas hőmérséklethez. PID nélkül a hőmérséklettel nagyon nem tudok sokat pontosan variálni, de akkor rákérdeznék, mi volt a mennyiség, dupla/szimpla, vagy ez legyen mellékes és inkább a hőre figyeljek?
Én mindig duplát csinálok 18.5 grammból.
Holnap Kenya teszt....remélem megérkezik a shotos poharam is végre
Igen, minden bizonnyal ez történt, sajnos van ez a rossz beidegződésem, hogy eleve a hőstabilitás miatt 30 percig is menetem a Gaggiát, aztán nem is csinálok hűtőcsapolást, és ugye ki tudja mondjuk ilyenkor már milyen hőmérsékletet produkál a gép, ez olyan kezdő hülyeség lehet, mert szép sötét cremára vágyok mindig. Bár eddig még így sem égettem el szerintem őket. Aztán a gond csak ott jön, hogy máskor ha valami mulasztás miatt nem tudtam így befűtenii, aztán sietni kellett, stb.. ilyenkor meg több, bővebb krém jön Szóval nehéz az egyensúlyozás.
A következtetés persze egyértelmű, hogy egy ilyen egyszerű gépnek kell a PID a kontrollhoz, nélküle néha jönnek ilyen frusztrációk... de azt hiszem ezzel én is csak elismételtem a sokszor levont Gaggia+PID szükségessége alaptételt.
:)))
95,3 környékén találtam meg kenyanal a nekem bejövős beállítást. Itt, ahogy írtam is, nincs bántó sav viszont még nem veszti el a jelleget. Próbáltam magasabban is, ott mar semmi sav, viszont bejön egy kesernyés íz. Tejben ezt nem érzed, de eszpresszoban zavaró.
En az első naptól kezdve iszom, nem nagyon várok vele :)))
a friss arabica kávékra (legyen az újhullámos vagy hagyományos, sötétebb pörkölés) jellemző, hogy nem kérnek magas vízhőmérsékletet, egy PID nélküli Gaggiával pl. simán megégeted őket. 93-94°C-os beállításokkal szépen muzsikálnak, aztán ahogy öregszik, döglik le a kávé, úgy kell egyre feljebb menned a vízhőfokkal, hogy valamit még elő lehessen csalni belőle.
Igazából egyszer tettem csak próbát vele, tehát nem volt semmiféle játék a beállításokkal, szerintem abszolút el is rontottam, mert cremában sem bővelkedett egyáltalán, csakhát elsőre úgy megijesztett :D, hogy váltottam másra. Bőven van még viszont a csomagból, ami pont most ideális kb 2-3 hetes. Nekem az a tippem, hogy nem kell neki sok hő, lehet hogy nálam elsőre az csapta kicsit szét. Holnap előveszem újból és nekifutok.
Amúgy alapvetően az új irányzatos kávé úgy általánosságban mennyire érzékeny a hőre, vagy inkább úgy kérdem merre fele kell keresni az igazságot velük?
Nekem alapvetően jó tapasztalataim vannak a Kapucziner-kávékkal, elég sokat próbáltam már.
Egyetlen okozott csalódást, az a Mexico Maragogype volt: szénné volt égetve, és tocsogott az olajtól. Sajnos az égett gumin kívül más ízjegyet nem lehet találni az ilyen pörkölésben (max. 5 cukkerral+tejjel+tejszínnel+mézzel+komplettával+kardamommal+izé...)
erre csak azt tudom mondani, h gyere el, kóstold meg. egyébként meg nem elsősorban az R-58 érdeme, Wegán is sikerült elkapnom, csak nem úgy állandóra, ahogy most.