Teljesen félreértetted szavaimat.
Bibikének mondottam:
Addig megy jól a ti sorotok, amíg tinektek nem ebből kell fenntartanotok saját létezéseteket.
(talán így érthető)
..volt idő amikor ebből éltek, de az már elmúlt! :-(
Persze nem lettek milliomosok, de nem kellett mással foglalkozni és a cuccra is jutott.
Akkoriban a művházaknak volt pénzük, nem volt probléma a plakátozás, volt TV-ben is minimális reklám, igaz főleg pesti zenekarok érvényesültek korlátozott számban, de pl. a Pok.nak a Feró nélkül nem indult volna be.. Lemezről nem akart hallania Hungaroton, de amikor rendszeresen teltházas bulik voltak (pl. PeCsa) akkor láttak benne üzletet....
De gondolom ezt mindenki tudja....
Addig jó, amíg nem ebből éltek. Aki ebből él, annak kényszer lesz, és akkor már nem is jó. Akkor már a tömegigény kiszolgálása lesz az egyik cél, ami az őszinteség rovására megy.
Bocs, de én láttam olcsó, aránylag névtelen gitárokat gyönyörű erezetű fa testtel, és közelebbrôl megvizsgálva úgy tűnt, az csak egy vékony felsô lap, amit rádolgoztak az alatta lévô testre, ami aztán ki tudja, milyen anyagból és darabokból készülhetett. De elsô látásra meg még a másodikra is, olyan volt, mintha az egész ilyen nemesfából készült volna...
Ami meg a színbeli árkülönbséget illeti, lehet, hogy egyszerűen az éppen "divatosabb" színek drágábbak?
Hello, eddieDSM !
Eléggé elszomorít, hogy még a Gép is ilyen gondokkal küszködik, bár sejtettem. Nem véletlen oszlott fel egy rakás régi banda az utóbbi években. De azért bízom benne, hogy előbb utóbb változik a helyzet.
Mit szóljunk mi, akiknek még igazából befutott neve sincs? Nekünk még nehezebb, de nem akarjuk feladni, ez a zene sokkal többet jelent, és büszkék vagyunk rá, hogy kitartunk mellette még nehéz anyagi helyzetekben is. (Bár nem örülünk, hogy a gatyánk is rámegy a zenélésre!)
Üdv Jocikának! Biztosan állítom, hogy ő Magyarország legnagyobb torka, és most az éneklésre, és nem az ivásra célzok. :))
Ez meg olyan mértékben megtetszett hogy ha nem sejteném hogy az enyém fája nem ilyen szép, és nem nézne így ki, akkor már lekapartam volna róla a festéket..
Villanyvasutam nekem sincs. csak olyan lazán gitárból be a kábelt az erőlködőbe aztán adni neki.. néha jó lenne elpiszmogni effektekkel.. de baromi finnyás vagyok, és Vai bácsi nem hajlandó nekemadni a rackjét :)
olcsó xart meg nem veszek..
apropó.. senkinek nemkell a másodgitárom azótasem? Jackson Rhoads, fixhidas, fekete
nem mintha sürgős lenne elpasszolni, de ha továbbra is ilyen sűrűn jönnek a lehetőségek egy faxa HardRock bandába való beugrásra akkor soha a büdös életben nem fogok mégegyszer színpadot látni a lábam alatt, és ebben az esetben meg minek a 2 gityó?
Az aktuális Tmához kapcsolódva:
A Kukovecz Gábornak egy öreg Flyingja van. Volt neki ezzel egyidőben mégegy, de eladta, előtte Explorer, SG.. Azt mondja, a Gibsonnak van egy megismerhető hangja, ami minden modellben benne van, kisebb karakterbeli eltérésekkel.
A Kramerek inkább arra voltak jók, amikor kijártak az NSZK-ba :-), hogy elbizniszeljék.
A Gábornak is volt egy rövid ideig, ha jól rémlik, de mégis használt Gibson mellett döntött.
A Flying egy nehéz egybenyakú gitár, mahagóni testtel és ében fogólappal.
Most Marshall 2000-es (régebbi modell) 100W-os fejet használ, beújított egy HK ládát.
Korábban 800-as fej+láda volt, de 2 db (nemtommilyen) 300W/db hangszóróval (előtte 4 de 2t eladott), a helyük "befalazva". Nincs villany. 2 hangszín, rugós reverb, full cső. Korrekt sound.
Elég sok év tapasztalat van mögötte. Az is igaz, hogy lehet bármilyen a girár meg az erőlködő, a példaképeknek a kezében van a tuti! Megközelíteni persze lehet valamit...
Bocs hogy ide pofátlankodok, mint dobos, de egy korábbi gondolathoz fűznék hozzá néhány szót!
Én a Pokolgép dobosa vagyok, korábban a Carmenben (előtte Cathouse, NotreDame..) voltam.
A haknizásról, bulik anyagi volzatáról volt szó, ill. arról hogy van aki vendéglátózásból él.
A mai Pokolgéppel rendszeresen járjuk az országot.
Mi sem ebből élünk. Kivéve Joet, aki a Mobilban és a Coda-ban is énekel, sőt színpadi szereplést is vállal (minimális a többihez). Mi általában klubokba fix (minimális) pénzért megyünk, de egyre kevesebb helyen megy ez.
Nagyobb bulikra meg jellemző, hogy a technika mindíg megkapja, a büfé mindíg kaszál, de a zenész akkor kap lét, ha x felett bejöttek. Ha meg pl. plusz ezren jöttek be, akkor bocsesz, ennyiről volt szó. A többit lenyeli a szervező és büszke magára...
Ez is a magyar valóság...
Egyébként a Csakazértis-t ismeritek? Mik a vélemények?
Nézd meg a www.fender.com-on az árlistát, náluk is van különbség azonos gitárok árai között különböző színeknél... Főleg a sunburst, hófehér és full fekete gitárok a drágábbak olyan 10-15 rugóval... Mexikói Telecaster-nél mindez, Strato-nál nem tudom hogy vannak az árak. Egyébként egy hangszerboltban nekem azt mondták, hogy ez azért van mert más megmunkálást igényel egy fa, pl. egy szép sunburts-öt jóval nehezebb elkészíteni (több réteg, etc), mint mondjuk befesteni az egészet pirosra. De hangban elvileg nincs különbség a drágább és az olcsóbb ugyanolyan típus között, csak amennyire két gitár között különbség van :) Tehát lehet, hogy esetleg ha kifogsz az olcsóbbak közül egy jó példányt, az jobban fog szólni, mint a drágább fekete, vagy akár egy amerikai Strat... A mexikói Fenderek egyébként tényleg nagyon jók, én csak ajánlani tudom mindenkinek :)
Nekem volt egy Washburnöm, Nino 1-es,. vagyis a leggagyibb, de: nagyon jó hangja volt, fekete. Namost látszott a lakk és a fesrték alatt, hogy aprófából van hosszirányban... :(
naaa! melyikőtök hallotta a Zappa-estet a Medúzában?
IGEN! Jelenthet 15 rugó különbséget, és értékkülönbséget is: ha lefestesz egy fát feketére (gondolom nem pác+lakk) akkor nem látszik az erezete, magyarul fogalmad sincs, milyen a fa. Lehet görcsös, több darabból összerakott, stb. Viszont ha olyan hangszert veszel, ahol a teljes test erezete látszik, kizárt, hogy a fával spórolhatnak. Startónál szerintem a színeseknél ugyanúgy nem látszik az erezet :)
De ez stratóban elég ritka, inkább a festettek terjedtek el. Aha.
Nagyon figyelmesen hallgass meg több hangszert, még erősítő nélkül is. Kocogtasd, tedd a füled a testre, és úgy pengess, stb. Ha hallasz nagyobb különbségeket, akkor gáz van.
Az is lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a kereskedő olcsóbban szerzi a fekete hangszereket, vagy ilyesmi. Alapban erről van szó, feketéből kapott többet és olcsóbban mondta, de itt is jön egyből a hátsó ördög (?), hogy miért kapta olcsóbban, mi szarabb benne...? Azért száztízért nem akarok szart.
De régi ismerős kereskedő, nem basz át és nem ad el húr nélküli gitárt kezdődnek. Csak én akadékoskodom.
IGEN! Jelenthet 15 rugó különbséget, és értékkülönbséget is: ha lefestesz egy fát feketére (gondolom nem pác+lakk) akkor nem látszik az erezete, magyarul fogalmad sincs, milyen a fa. Lehet görcsös, több darabból összerakott, stb. Viszont ha olyan hangszert veszel, ahol a teljes test erezete látszik, kizárt, hogy a fával spórolhatnak.
De ez stratóban elég ritka, inkább a festettek terjedtek el. Nagyon figyelmesen hallgass meg több hangszert, még erősítő nélkül is. Kocogtasd, tedd a füled a testre, és úgy pengess, stb.
Ha hallasz nagyobb különbségeket, akkor gáz van.
Az is lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a kereskedő olcsóbban szerzi a fekete hangszereket, vagy ilyesmi. Nem kötelező minőségi különbséget keresni az árkülönbség mögött. De a festett hangszerekkel vigyázzatok.
Sőt a legutolsó lehetőség: fajgyűlölő a kereskedő, és a feketéket negatívan diszkriminálja. :)))
Megnéztem a mexikói Stratókat, ahogy Patkó és még páran tanácsolták... 110 a fekete és 125 a bármilyen más (piros, zöld, kék etc.) színű, állítólag a színen kívül más különbség nincs. Ez tényleg 15 ezer forintnyi eltérést jelent(het)?
Melyikőtök volt esetleg az FZ-bulin (Medúza)?
Magyon állat volt. Takács Tomika nagyon jól hozta a Bobby Martin szólamokat, MOlnár Gábor királyul dobolt meg fúvósszekció, 13 ember. Nagy élmény volt és uniqum (.. ez hogy írják..?) - már aki szereti Zappát. A gitárosok közül nekem a Szabó MArci jobban tetszett, mert eredetibbek a hangsorai és a gitárja is jobban szólt ebben a zenében, mert - mondta a Laci, aki a Medgyesinél (na és ezt hogy írják) dolgozik, és itt meg úgy basszerozott, mint ördög - nincs digitális betét: Roland Jazz Chorus meg egy analóg csöves előfok.
Még valamit: bocs, hogy így beleugatok a nagyok dolgába, de ez a csöves-tranyós kezd amolyan hitvitává fajulni (sôt, a márkák, gyártók minôsítgetése is).
Mindenkinek más az ízlése, más hangot tart jónak. Attól, hogy nem tetszik egyikünknek valamelyik erôlködô, és szerinte szar, más meg azt mondhatja rá, hogy nekei pont ez tetszik. Mert épp azt a hangszínt produkálja, vagy neki nem lényeges az, ami a másik szerint vacak.
Az megint más, ha mondjuk zörög, hörög, tortyog, sistereg, stb. Akkor tényleg rossz.
Elnézést mégegyszer, ha hülyeséget mondok, tényleg nem próbáltam ki tucatjával a cuccokat és legfeljebb 4-5 évente cseréltem (vagy vettem) új hangszert, effektet, ládát és nagyon drágát eleve ki se próbáltam, mert úgyse tudnám megvenni. A középkategóriában pedig nem éreztem ennyire kategórikusan nagy különbséget.
Bocs, elírtam, de lehet, hogy azért, mert dagadt vagyok, és csak a FAT-re tudok asszociálni.:))
Viszont ezek a mérhető paraméterek sosem fedik le a szubjektív hangot, tehát ha néhány paraméterében jobb is egy cucc, attól még nem biztos, hogy jobban szól.
High-end szinten lehet, hogy csodákat művelnek a FET-es technológiával, vagy esetleg tranyóval, de én most a kereskedelmi forgalomban lévő elérhető árú (többé-kevésbé) erősítőkről beszélek. Azok közül meg mindig a csöves a jobb (szerintem, és ez fontos, lehet, hogy más szerint nem!)
A mérhetőségről: igen, ha kimérsz kismillió paramétert, lehet, hogy találsz olyat, amiben a cső nyer. De én nem méricskélni szeretek, hanem zenélni, annak ellenére, hogy a BME szakkört végiggyűrtem.
Alapvetően jobban torzít, lassabb a felfutása, és piszok problémás a gyártástechnológiája mind a csőnek, mind az őt tápláló áramkörnek. (anódfesz, kimenő trafó, stb.)
Ezek miatt volt sokáig kihalófélben, és ki is halt volna, ha nem verné a jóval egyszerűbb tranzisztoros technikát. Persze azon meg, mint írtad, szinte a végletekig lehet finomítani, ebben is igazad van. Végeredményt hirdetni nem fogunk egy alapvetően szubjektív témában.
Ezek szerint nagyon vacak a fülem, párszor hallottam hifistákat vitáznyi azon, vajon az x-edik felharmonikus dinamikája egy adott zenében melyik cuccon a jobb, de én totál egyformának éreztem mindet. :)))
Ugyanígy vagyok sok erôstíôvel, ládával... oké, hallom valamennyire, hogy kicsit MÁS, de hogy jobb volna? Az totál szubjektív.
Nem tud mindenki szkóppal, multiméterrel erôsítôt kipróbálni, fôleg nem a boltokban. Ha megvettem, utána meg belepiszkálni nem mindig célszerű, fôleg mert ahhoz érteni is kéne.
Hali !
Amatőr szinten, de nem kutyaütő szinten én is benne volnék a music bizben. Részben egyetértenék, részben ellenkeznék az előttem szólóval. A Shure contra JEFE kereskedői fogást, már én is tapasztaltam, és én is nagy fasznak tartom azt a másik kereskedőt aki nekem tukmálta.
De a cső meg a tranyó:
Bocs Bibike, de nem bírom ki hogy be ne szóljak :-)) az ottan lent nem FAT, hanem FET. A FAT az a File Allocation Table ala PC, míg ez a villamos mérnököknek Field Effected Tranzisztor. És azt a hülyeséget ki susogta a füledbe, hogy a csőnek nincs olyan paramétere, ami ne lenne jobb mint a tranyójé. Van olyan paramétere ami jobb és mérhető is.
Azt én személyszerint megint csak kereskedői dumának tartom, hogy ne méregessem a cuccot mert hiába jobb az egyik cucc paramétere hallgatásra a másik jobb. A tényleg nüansznyi dolgokat kivéve, amelyiket rosszabra méred, az hangzásra is rosszabb.
Én szerintem a mai eszükkel a villanymérnökök már tarnyóbol is ki tudják hozni azt a hallhatót amit csőből, csak a sok bemérés, finomítás baszakodás esetleg többe van mint megcsinálni csövesből ugyan azt a hangzást.
Ne felejtsük el, amit mi nézünk az mind sorozatban gyártott nesze neked láda.
A highy end világában, az árak is meg az egy egy ládával eltöltött idők is sokkalta nagyobbak. Én ugyan azon gyár ugyan olyan típusjelű erölködője között is hallottam nagykülönbséget.
Hát a CODA-s srácokat se dícsérném, még akkor se, ha a haverjaid, legalábbis az egyik srác, (a nevét nem tudom sajnos) elég farok volt a multkor. Vettem náluk egy SM58-at, énekmikrofon.
Előtte dícsérték orrba szájba. Aztán úgy volt, hogy eladom, veszek egy Beta58-at, mert az jobb. Érdeklődtem, hogy esetleg beszámítanák-e, aztán jött a duma, hogy a Jeffe 13000 Ft-ért leszólja az SM58-at, mert az egy rakás szar, meg minden. (Persze mikor vettem az volt a világ legjobb mikije) A csávó belesusmorgott az SM58-ba " Na ennyit tud a Shure" Utána meg belebeszélt szépen tagoltan a Jeffe-be. " na, ez meg harmada annyiért".
Elég hiteles teszt volt, valószínű hogy a legújabb ITU szabványokban már így lesz: suttogj a jobbik mikrofonba, aztán beszélj bele a szarabbikba, és add el azt, amin te többet keresel.
Miután felvilágosítottam, jött azzal, hogy csak a sznobok használnak Shure-t. Meg lesznoboztak engem is faszán. Utána jött a poén: rákérdeztem, hogy ha a Bruce Dickinsonnak kiválóan megfelel, vagy Jon Andersonnak, esetleg a Priest énekesének, mert mindhárman kizárólag Beta58-ba énekelnek, akkor miért szar.
Erre a nagyon okos és találó válasz: "asszed, ha megveszed a Betát 60 ezer forintért, olyan hangod lesz, mint a Bruce Dickinsonnak?"
Szóval azóta nem mentem be, még papírzsebkendőt se vennék tőlük. A sarki zöldséges legalább tudja, hogy a krumpli meg arépa közt mia a különbség, sajnos a magyarországi hangszerboltosok csak annyit látnak, hogy ez ennyi hasznot hoz, az meg annyit, és persze két hét múlva minden másképp alakul.
Persze vettem egy Betát magamnak, és azóta is nagyon hűséges társam. Nem állítom, hogy a világ legjobb mikrofonja, de színpadi erőteljes rockénekhez én még jobbat nem hallottam.
Mindenesetre a srácoknak köszi, hogy ennyire ajánlották, abban igazuk volt, hogy Dickinsonhoz még nem hasonlít a hangom, de ami benne van, azt ez a mikrofon tökéletesen kihozza, a Jefee-t meg dugják fel .... a szekrény tetejére!!! :)))
Ez ugyanígy megy gitárokkal, erősítőkkel, mindennel. Ritka a jó hangszerboltos.
Az Eldoradoban kb harom éve a Zsoltika fasza gyerek volt, ő hangosan mondta, hogy ez a fasza gitár, és miközben játszott rázta a fejét, hogy egy nagy szar, de a fonok ezt akarja hallani. Dehát nem is volt szegény sokáig hangszerboltos: ő lebeszélt mindenkit a fos cuccokról.
A legvadabb a Westend-beli Eldorádó. A körúti még csak-csak. Mondjuk mindkét helyen vásároltam már (a körútiban az erősítőmet, a Westendben a Cry Baby-met). Az tényleg tömegcuccokkal van teli, mondjuk nem is csodálom ilyen helyen. Tényleg nem tudok mondani normális hangszerboltot Pesten. Talán a Coda, de az is csak azért, mert az eladó srácok haverok, de a tulaj nem normális.
Tele van minden ezekkel a gagyi Samick gitárokkal, szinte már rohadt nagy szerencse kell hozzá, hogy kifogj egy normális hangszert. A legjobb, ha csináltat az ember egyet magának egy jó hangszerésszel.
Jó, igazad van, helyesbítenem kell. A Fender hangszereken az USA felirat nem minőségvédjegy, vannak kritikán aluli amerikai modellek. természetesen lehet találni köztük nagyszerű hangszereket, de a szórásuk elég nagy. Ha ekkora Fender hívő vagy (amit meg tudok érteni) lehet, hogy érzékenyen érintett a fikázásom. És nem is elsősorban a Fender, mint cég a hibás, hanem a magyar kereskedő: kívál egy 50 rugós Samick made in Taiwan, (vagy Kína, vagy mittudomén, Feröer suigetek) modellt, és van a boltban egy selejtes amerikai sztartó. Megmutatja, és dicsekszik, hogy a boltjában ilyen olcsón milyen jó hangszert kapsz.
Nem szégyelli a pofáját, hogy selejt hangszereket tart, hanem azért szerzi be, hogy az eleve szar cuccokak felhúzza vele. Nem akarok neveket említeni: Eldorádó.
Szóval jó az amcsi strató, csak meg kell nézni, melyiket veszed meg, és sajnos itthon nem az a divat, hogy 20 USA hangszer lenne a boltban, hanem van egy-kettő, ha kifogsz egy jót, nyertél. A mexikói hangszerek szórása sem sokkal kisebb, csak ugye attól az ember eleve nem vár túl sokat, és meglepődik, ha ezért az árért nagyon jó hangszert kap.
Én csak az olcsósága miatt választanám, mert szerintem nem rosszabb hangszer, mint az Usa-ban készült testvére.
Találhatsz egyébként szar Fendert sajnos az itthoni boltokban, de ennek oka az, hogy a selejt cuccot tizedáron beszerzik, és némileg olcsóbban, mint a jót rá is sózzák valakire.
Szóval nem akartam a lelkivilágodba mászni, és nem is csak Fender betegség, inkább helyesbítve "magyar hangszerboltos betegség"-nek nevezném. Lassan ott tartunk, hogy igazán jó hangszereket csak megrendelésre lehet kapni, az meg ugye elég nagy lutri. Tele van minden a nyomott árú tömegcuccokkal.
Amit a hozzászólásaimról írtál: köszi, kedves vagy, hogy értékeled őket. Csak sajnos, mivel meló közben írom őket, a hangulatomtól függően néha kicsit olyasmiket írok, amiket kénytelen vagyok helyesbíteni később.
Azt hiszem, nem minden Fender lett itt lefikázva, hanem bizonyos gyártásból származóak. Te is jól tudod, hogy mennyire különbözhetnek...
Lehet, hogy szerencsés vagy és jól kifogtad az újat.
Hát az Epiphone-okhoz nekem 0 bizalmam van. Eccer vót egy ijen basszus a kezemba. Qrva yol nézett ki, viszont tiszta gáz vót bármit is yáccani rajta. Ojan tipikus deszka hajókötelekkel érzés vót.
Nemtom, én nagyon amatôr vagyok, sose próbáltam ennyi cuccot, mint itt sokan, tény, hogy a legszívbemarkolóbb hanzással egy Marshall csöves fej+Marshall ládán szólt a hangszerem. Mivel abszolút hobbiból zenélek és nem túl gyakran, nincs módom arra, hogy többszázezer forintot költsek egy igazán olyan cuccra, ami a legjobb soundot produkálja.
Ez egy jó kompromisszum, amit eddig összeszedtem, én élvezem a hangját, ha nem is a csúcs. Mellesleg nekem is efektsorom van, a zaj tényleg gond, de még mindig többféle lehetôségem van, mint percekig piszmogni egy digitális effekt beállításával, ha a beprogramozottól eltérôt akarok. Itt megtekerek egy-két potit, oszt csókolom, már tök másképp szól, nem bankokban, meg patchekben, meg paraméterekben turkálok egy nyomogómbbal léptetve.
A digitál vs. analóg vitáról meg az a véleményem, hogy alighanem olyan, mint a CD vs. LP, vs. MD, vs. akármi. Mindegyiknek vannak elônyei, hátrányai. A kulcsó szerintem most a DIVAT.
Mindenhol az elektronikában a digitális, "egyszerhasználatos" cuccokat nyomatják, amit használsz fél, de max egy évig, és válthatsz a következôre. Nyilván nem az örökkévalóságnak tervezik ezeket, és biztos sokaknak érezhetôen nem adja azt az "igazi" gitáros hangot mindig.
De a zene változik, és a hangzás is. A mai elektronizált zenékben nem mindig van létjogosultsága mondjuk egy Jimi Hendrix vagy egy teszemazt Ritchie Blackmore soundnak, ide lehet, hogy más kell, lehet, hogy éppen az,a mit a digitális kütyökkel csinálnak.
eLDORÁDÓs Bibike-tapasztalatok, csak megerősíteni tudom. MOst voltam, fogtam a kezembe vmi 249 e Ft-os Epiphone-nak nevezett szörnyűséget. Olyan 3 méterről még biztató volt.. Iszonyat szart adnak ennyi pénzért. Hihetetlen. Egy hajdani cseh Onyx 6 ezer Ft-ért többet tudott!!
lemy