Gufella!
MIlyen zenét szeretnél, vagy milyen gitárhangot?
Sok középtartománnyal vagy sok magasat vagy mélyet... stb.
Ja, a hangzás csak egy rész a pick up.
A múlt héten hallottam egy 60e Forint körüli Craftsman Ibanez másolatot a Medgyesinél és teljesen használható volt a pick-up -ja!
Szevasztok! Eddig csak olvastam a fórumot, de most vége regisztráltam magam.
Egyből kérdéssel fordulok hozzátok. Nekem egy Medgyesi féle Craftsman gitárom van, ami egy Ibanez másolat, és elég gyagyi pickupja van. Sokat dobna a hangzáson ha egy jó pickupot tetetnék bele? (Én EMG 81 / 85 -ben gondolkodok)
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Nagyon szépen szól. A test vadcseresznye, első pickup egy ősrégi Gibson zebra, a hátsó, az nem tetszik annyira, az egy Dimmarzio Double Whammy vagy mi.
Ahelyett, hogy itt vitatkoznátok és szétoffolnátok a topikot ajánlom figyelmébe mindenkinek a "Miért nincs több élő zene???" c. topikomat, ami már egy ideje elsűllyedt állapotban leledzik, de esetleg ott folytathatnánk a csevesjt. Esetleg el is olvashatjátok a több mint 200 magvas hozzászólást, okulni lehet belőle sokat.
Tanulj meg olvasni! Ne magyarázz bele szavaimba olyat, amit nem mondtam! Zenéljen pénzért az is, aki akar, meg az is, aki rá van kényszerülve!
De aki megteheti hogy ingyen zenél (mert ez a hobbija, de az ettől különböző polgári foglalkozásából él) és jó neki így, azt ne akard rákényszeríteni arra, hogy ebből akarjon megélni!
Akkorhát pusztuljon mind, ki pénzért zenél!
Éljenek az amatőrök!
De még egy kérdesém lenne: nem sérti az önérzetedet mikor a választott és kitanult polgári szakmáddal megkeresett fizetésedet felveszed?
>aki megteheti hogy pénzért zenélhet, az tegye is meg
Tegye meg, ha akarja! De ha nem akarja, akkor ne!
Sok mindent tehetnék pénzért, de csak kevés dolgot teszek. Pl. a zenét nem. Így van esélyem arra, hogy nem válik kényszerré, és csak addig játszunk együtt, amíg jó nekünk. De lehet, hogy így tovább lesz jó.
December 28. Csepel Freeport (Szabadkikötő út 15-17.) 21.00
TRAM + Kérdőjel közös koncert.
Nem túl jó hír, hogy az eddig elsírt anyagi+egyéb okok miatt a TRAM ezentúl kb 3-4 havonta tart egy koncertet, és leállunk a saját dalok gyártásával is. Szépen elvegetálgatunk, nem érdemes túlzottan nagy energiát fektetnünk a halálosan beteg magyar zenei életbe.
Szóval mindenkit szeretettel várunk, lehet az is, hogy ez az utolsó alkalom.
És ez most nem vicc. Persze nem miattam, én nem adom fel: folytatom.
Az eddison énekeseként lesz még alkalmam a számaimat megismertetni a nagyérdeművel, de a TRAM sztory gyakorlatilag most úgy tűnik másképp folytatódik. És ismétlem: én még hiszek abban, hogy lehet itthon igényes zenét játszani anélkül, hogy kodussá tenne ez az egész, de a többieknek tele van a hócipőjük az örökös szarul szervezett bulikból, a részeg vagy oda nem figyelő közönségből, a rengeteg belefektetett munkából, stb.
Persze aki megteheti tegye meg. De azért a gitározás vagy egyéb zeneszerzés valahol mégiscsak inkább a művészet kategóriájába tartozik. Az építészethez meg a hasonlókhoz képest mindenképp. Szerintem egy írón is látszik, mikor ír pénzért. Ugyanígy egy zenészen is.
Tiszteletre méltó gondolataid vannak. De láttál már olyan orvost, aki csak az öröm kedvéért veszi ki a vakbeled, vagy olyan építészt aki az öröm kedvéért tervez neked házat? Egy tanár sem csupán az öröm kedvéért tanítja a gyerkőcödet. Pedig mind szereti csinálni a munkáját, és öröme van benne. Ha a te örömödet megmételyezi a pénz, akkor vonulj kolostorba. Az a véleményem, hogy aki megteheti hogy pénzért zenélhet, az tegye is meg.
Akkor ő zeneíró magánkisiparos. Ezzel nincs is gond.
Gond azzal van, amikor összeáll egy társaság a közös zene öröméért, de ezt az örömöt megmételyezik az anyagi érdekek, amelyek nem mindig abba az irányba húzzák a szekeret, amerre az örömzene menne a maga útján, ha hagynák.
Teljesen félreértetted szavaimat.
Bibikének mondottam:
Addig megy jól a ti sorotok, amíg tinektek nem ebből kell fenntartanotok saját létezéseteket.
(talán így érthető)
..volt idő amikor ebből éltek, de az már elmúlt! :-(
Persze nem lettek milliomosok, de nem kellett mással foglalkozni és a cuccra is jutott.
Akkoriban a művházaknak volt pénzük, nem volt probléma a plakátozás, volt TV-ben is minimális reklám, igaz főleg pesti zenekarok érvényesültek korlátozott számban, de pl. a Pok.nak a Feró nélkül nem indult volna be.. Lemezről nem akart hallania Hungaroton, de amikor rendszeresen teltházas bulik voltak (pl. PeCsa) akkor láttak benne üzletet....
De gondolom ezt mindenki tudja....
Addig jó, amíg nem ebből éltek. Aki ebből él, annak kényszer lesz, és akkor már nem is jó. Akkor már a tömegigény kiszolgálása lesz az egyik cél, ami az őszinteség rovására megy.
Bocs, de én láttam olcsó, aránylag névtelen gitárokat gyönyörű erezetű fa testtel, és közelebbrôl megvizsgálva úgy tűnt, az csak egy vékony felsô lap, amit rádolgoztak az alatta lévô testre, ami aztán ki tudja, milyen anyagból és darabokból készülhetett. De elsô látásra meg még a másodikra is, olyan volt, mintha az egész ilyen nemesfából készült volna...
Ami meg a színbeli árkülönbséget illeti, lehet, hogy egyszerűen az éppen "divatosabb" színek drágábbak?
Hello, eddieDSM !
Eléggé elszomorít, hogy még a Gép is ilyen gondokkal küszködik, bár sejtettem. Nem véletlen oszlott fel egy rakás régi banda az utóbbi években. De azért bízom benne, hogy előbb utóbb változik a helyzet.
Mit szóljunk mi, akiknek még igazából befutott neve sincs? Nekünk még nehezebb, de nem akarjuk feladni, ez a zene sokkal többet jelent, és büszkék vagyunk rá, hogy kitartunk mellette még nehéz anyagi helyzetekben is. (Bár nem örülünk, hogy a gatyánk is rámegy a zenélésre!)
Üdv Jocikának! Biztosan állítom, hogy ő Magyarország legnagyobb torka, és most az éneklésre, és nem az ivásra célzok. :))
Ez meg olyan mértékben megtetszett hogy ha nem sejteném hogy az enyém fája nem ilyen szép, és nem nézne így ki, akkor már lekapartam volna róla a festéket..
Villanyvasutam nekem sincs. csak olyan lazán gitárból be a kábelt az erőlködőbe aztán adni neki.. néha jó lenne elpiszmogni effektekkel.. de baromi finnyás vagyok, és Vai bácsi nem hajlandó nekemadni a rackjét :)
olcsó xart meg nem veszek..
apropó.. senkinek nemkell a másodgitárom azótasem? Jackson Rhoads, fixhidas, fekete
nem mintha sürgős lenne elpasszolni, de ha továbbra is ilyen sűrűn jönnek a lehetőségek egy faxa HardRock bandába való beugrásra akkor soha a büdös életben nem fogok mégegyszer színpadot látni a lábam alatt, és ebben az esetben meg minek a 2 gityó?
Az aktuális Tmához kapcsolódva:
A Kukovecz Gábornak egy öreg Flyingja van. Volt neki ezzel egyidőben mégegy, de eladta, előtte Explorer, SG.. Azt mondja, a Gibsonnak van egy megismerhető hangja, ami minden modellben benne van, kisebb karakterbeli eltérésekkel.
A Kramerek inkább arra voltak jók, amikor kijártak az NSZK-ba :-), hogy elbizniszeljék.
A Gábornak is volt egy rövid ideig, ha jól rémlik, de mégis használt Gibson mellett döntött.
A Flying egy nehéz egybenyakú gitár, mahagóni testtel és ében fogólappal.
Most Marshall 2000-es (régebbi modell) 100W-os fejet használ, beújított egy HK ládát.
Korábban 800-as fej+láda volt, de 2 db (nemtommilyen) 300W/db hangszóróval (előtte 4 de 2t eladott), a helyük "befalazva". Nincs villany. 2 hangszín, rugós reverb, full cső. Korrekt sound.
Elég sok év tapasztalat van mögötte. Az is igaz, hogy lehet bármilyen a girár meg az erőlködő, a példaképeknek a kezében van a tuti! Megközelíteni persze lehet valamit...
Bocs hogy ide pofátlankodok, mint dobos, de egy korábbi gondolathoz fűznék hozzá néhány szót!
Én a Pokolgép dobosa vagyok, korábban a Carmenben (előtte Cathouse, NotreDame..) voltam.
A haknizásról, bulik anyagi volzatáról volt szó, ill. arról hogy van aki vendéglátózásból él.
A mai Pokolgéppel rendszeresen járjuk az országot.
Mi sem ebből élünk. Kivéve Joet, aki a Mobilban és a Coda-ban is énekel, sőt színpadi szereplést is vállal (minimális a többihez). Mi általában klubokba fix (minimális) pénzért megyünk, de egyre kevesebb helyen megy ez.
Nagyobb bulikra meg jellemző, hogy a technika mindíg megkapja, a büfé mindíg kaszál, de a zenész akkor kap lét, ha x felett bejöttek. Ha meg pl. plusz ezren jöttek be, akkor bocsesz, ennyiről volt szó. A többit lenyeli a szervező és büszke magára...
Ez is a magyar valóság...
Egyébként a Csakazértis-t ismeritek? Mik a vélemények?