"El kezd melegedni a puffer. Honnan tudjam, hogy rakjak e még a kazánra? Mennyit rakjak? Gondolom nem akkor kell leálni a fűtéssel, mikor már forr és elindul a vészfűtés."
basszus most komolyan újabb dolgokat húzol elő?????
persze, hogy belebotlik a VTC-be de szerinted mi fog jót tenni a kazánnak ha a vtc tud 70fokos vizet keverni mert a pufi felől hideg jön -amit ugye a lakáskör hűtött- vagy a 90fokos víz ha nem cseréljük a pufi aljába a vizet?
elárulom neked a pufi alja 30fokos most is
a kazán 100% teljesítményen megy és nem forr a víz lehűti az a 70fokos víz amit a VTC kever
Örülök hogy ilyen szépen összeállt a rendszered ! Amúgy van adatod arról ,hogy a 2,3m3-es pufid alja hány fokos (kazánköri visszatérő),mert az nem tudjavisszahűteni a kazánod ,mert belebotlik a Vtc -be ami alul max. patron hőfokkal tudja visszahűteni a kazánod ! Annyi csak a biztos ,hogy a puffer felső részébe töltődik a forró víz ,és a puffer felső részéből tudod kivenni a forró vizet ,minden más helyen ennél csak hidegebb víz kerül vissza a kazán aljábaés a puffer aljába a két kör üzeme közben !:) Szerintem. Reméljük Olvtársunk is valamit profitált a diskurzusból ,vagy ha valaki visszaolvas lesz egy kis fogódzó a kiépítésnél !:)
mert elég ha akkor hűtöm a kazánt ha a pufiba már tényleg nincs hideg víz
tegnap a pufi teteje 90 fok volt :O nem tudom hogy amikor ugye 80-82-nél már elkezd leszabályozni a kazán mivel 85 a beállított
na ha ennyire van állítva már ment volna a lakáskör pedig volt még vagy 1500L 30-40 fokos vizem, ja állítsam 95-re csak az meg lehet késő mert mi van ha 97-nél meg nyit a hűtőkör, eléggé pengeélen táncol az ember szóval jobb az ha biztosra megy az ember, és ugye a Rex se hitelesített a hűtőkörbe is lehet 1-3fok ..... na meg amit írtak baj esetére van védelemnek, ha sose fog kapcsolni akkor se volt felesleges kiadás
Ha a pufi alja 80 fokos, és megrakod még a kazánt, akkor azt még a lakásköri szivattyú sem viszi el.
Ha zárt a rendszer akkor a rendszernyomásból tudható meddig van a puffer.
Ha meg jól össze van rakva a rendszered, és valóban akkor a kazánod van a pufferhez, hogy 1 megrakással felfűti, akkor ha az leégett már nem kell megpakolni a kazánt :)
Természetesen most sem hagyom felügyelet nélkül a kazánt. A huzatszabájzó szerencsére teszi a dolgát. A rendszerben egy 1000 éves szivattyú üzemel, ami eddig egyszer állt le. Hozzáteszem az én hibámból, mert kissebb fokozatra állítottam, és nem vettem észre, hogy ez a funkciója nem működik (azóta sem működik csak hármas fokozazon). Akkor még nem volt huzatszabájzó. Úgy rezgett minden, nem tudtam hogy a kazánhoz menjek lezárni, vagy szaladjak el minél messzeb.
Üdv ! A mennyiséget ki kell tapasztalnod ,folyamatosan emelve a fa mennyiségét hogy legalább jól kihasználva minél nagyobb hőmennyiség be legyen tárolva !Ha 3/3 -ra osztjuk a pufit ,akkor legalább ilyen hőfokra kéne 90-85-80 !:)Azért írtam több helyre a "tapasztalati" kiismerését a rendszerednek !Fog ez menni ,elsőre tűnik ogörögnek ,amúgy pofon egyszerű és válasz a lehetőségek közül ami a szimpatikusabb ! Ha van puffered soha a kazán felforralás lesz az elsődleges para(pufi alja majd mindig hűti) ,hanem ha a kazánköri szivattyú adja meg magát telerakott tűztérrel legyen az áramszünet v szivattyú hiba !
Közelítsük meg másfelől a dolgokat. Este begyújtok. Még minden hideg. Felmelegszik a kazán előremenő meg a füstcső. Elindul a kazánkör szivattyú. A pufi tetelje felmelegszik 30 fokra. A szobatermosztát kéri a fűtést, így elindul a lakásköri szivattyú. Meleg lessz a lakásban és lekapcsol a lakásköri szivattyú. El kezd melegedni a puffer. Honnan tudjam, hogy rakjak e még a kazánra? Mennyit rakjak? Gondolom nem akkor kell leálni a fűtéssel, mikor már forr és elindul a vészfűtés.
Ha pl a pufi tetelje 85 fokos, az alja meg 80 fokos és megrakja a párom száraz akáccal a kazánt (nem nézte a hőmérőt), akkor simán felforr benne a víz. Ekkor elindul az előremenő alarmja. Ha csak a kazánköri szivattyút inditja, ami addig le sem állt, attól még forrni fog a kazán. Ha a pufi alján lévő termosztátot beállítom 90 fokra hogy indítsa a lakáskört, mennyi idő tellik el mig a pufi aljában lévő 80 fokos víz felmelegszik 90 fokra? Addig rotyog a kazán? Ezért fúr sa nekem hogy nem azt a pontot kell ellenőrizni a pufferben, ahol hamarabb forr a viz.
kb 4 éves itteni instrukció alapján készült a pufferes rendszerem 3 db Rex-el ,és volt már minden és tette a dolgát hibátlanul,és csak a mindennapi tapasztalatom alapján mertem ajánlani a saját/többünk megoldását !:)
Joe és Nagykunnal konzultáltam anno sokat ,remek lett !:) Nagykun most értetlenkedik ,lelke rajta ,Joe meg nem állt mellém ,de szerintem tudja miről regélek !:)
De teljesen értem és 3 db Rex-ig teljesen egyről beszélünk ,de a 4 . az smafu,de ha valaki beépíti azt ,legalább lesz egy tartalék a 3 üzemszerűen üzemelő esetleges cseréjére !:D
Én az elejétől értem az alsó "felhasználási" mikéntjét ,csak a miértjét nem !:)
Rex1 füstgáz -Rex2kazán hőfok és indul a kazánköri szivattyú
Rex3 pufer tetje 2T esetén felső harmada hidrováltónál bár itt is lehet a teteje ha mindkét cső oda ér belül, kinek mi a szimpatikus na ez engedi a lakásköri szivattyút indulni mondjuk 30-fokig, meg mellékesen tudom a ppuffer tetejét :) 2in1
Rex4 puffer alja és még csak alarm se kel mert itt meg csak kapcsolom a lakáskört ha eléri a 90-95fokot és megint 2in1 tudom mennyi a pufer legalja
Mert ha a felső Rex alul van,és felprogramozod ,akkor oda egy hőfok kell, hogy csinálja/kapcsolja a lakásköri sziv..! (na az mennyi legyen??)
NEM A VÉSZINDÍTÁSIRA VAGYOK KÍVÁNCSI ,mert azt írtam is hogy ALUL felesleges is beállítani (le forrasztható az Alarm láb),mert olyan sűrűen kapcsol MINT A FEHÉR HOLLÓ!:) A fehér hollót is leírtam min.3x!: )
Üdv ! Nekem azért beszédes volt a hallgatásod ,és tudom ,hogy Érted mit is írok ,de a presztízs ... ! :)Nem keresem meg ,mikor építettem a rendszerem ,4db Rex-et senki/sehova nem javasolt ! Visszakereshető,2db kellett ADDIG a kazánkörre ,és 1db ADDIG lakáskörre ,amit a források miatt (mert az felül van) a puffer felső harmadára javasolt mindenki ANNO !:)
De ha a kazán túl meleg/forr azt felülre nyomja (előbb érzékeli,és kapcsol)a felső Rex alarmja ! Ki akar spórolni ,nem arról szól ,csak kapcsolható egy Rex ről ,kb ennyiről van szó !:)
Ne mááá! Már harmadszor írom le NEM A VÉSZINDÍTÁSI HŐFOKRA VAGYOK KÍVÁNCSI! Az alap kapcsolási hőfokra vagyok kíváncsi ,hogy hány fokra állítanád ,mert ott,a pufi alján egy darabig nagyon alacsony a hőfok ,és van olyan opció hogy mindjárt kéne induljon a lakáskör ! 10-15-20 c fokra ???:)
Ha csak egy hőérzékelő van akkor nincs olyan hőfok amit fenn mérve biztosan tudod hogy alul van vagy nincs hideg víz.
Vagy már forr a kazán, de még mindig nem indult el a lakáskör, vagy túl sok meleget járatsz ki a pufferből potyára.
Konkrétan két szezon alatt nulla alkalommal volt szükség az alsóra, de a biztonsági szelepekre sem volt még szükség, mégsem szerelem le őket.
Biztonsági megoldásokról beszélünk, nem az a kérdés milyen gyakran kell, hanem hogy mi törtéhet ha nincs.
Félmilliós móka egy puffer beépítése ne akadjunk már fenn egy kétezer forintos termosztáton, rexxen, akármin, ami tán sose kell, de mégis biztonságosabb ha van.