Valahogy úgy gondolom ahogy G.I írja. Nyilván csak keskeny ramonáddal kivitelezhető, amit mindig előbbre kell helyezni, sőt a ramonád alá kell tenni valamit, hogy gond nékül ki lehessen venni. Én nem látom olyan nagy problémának azt, hogy felülről nem lehet az utolsó téglát (éket) lefelé megütni. szerintem, ha jó szorosra van beszabva, akkor a köztük lévő agyag úgy is elég kemény lesz majd és nem fog beomlani. Az igaz, hogy jó passzentos kell, hogy legyen, különben sokat kellene várni mire a ramonád kivehető, és így lassan menne. Azt is jól tudom, hogy messze nem ilyen egyszerű, mint ahogy leírtam.
Azt tudom, hogy lehet falazni keskeny romonádra is, de az ékelést felülről lefelé ütve kell elvégezni. Mert ugye ílymódon fogja szétfeszíteni az ék az addig felrakott téglasort. Azon a 7-12 cm magasságú helyen ez hogyan kivitelezhető? Aztán a szigetelés. Itt olyan probléma merült fel több ember szerint is, hogy nem lesz ami a meleget megtartja és később visszaáramoltatja a kemence belterébe. Ebből adódóan és a logika is azt diktálja, hogy a szigetelést-ha kell egyáltalán- inkább a felső boltíven kívül kellene elhelyezni.
Mi a véleményed?
Amúgy én jónak tartom, hogy boncolgatunk tök nyugodt stílusban ilyen és ehhez hasonló problémákat, mert ebből szerintem mindenki tanulhat. Remélem így látja ezt mindenki és nem veszi soraimat még csak véletlenül sem kötekedésnek!
Te pedig vietnamiveteran csak legyél nyogudt lesz ebből olyan sütögető amiben örömödet leled.
Hozzávetőleg se tudnék tippelni,saccolni---de írjál légyszíves árakat- költségvetést! Nem leszólni-kommentálni-kötekedni szeretnék csak egyszerűen érdekel mennyiből jött volna ki ,ha így csináljuk! Egy barátom miatt is kellene.
ez nem pénz kérdés, megoldható pl. i ngyen bontott téglából, ingyen ásott agyagból, homokból is, még kov. ajtó se kell, ha tevőt használsz -ami vasasnál 500-1000 ft. az agyaghoz tegyél homokot!
Ez jó ötletnet tűnik ,és szerintem kivitelezhető is, annyi modosítással ,hogy nem agyagba teszem mert nekem az valamniért mindíg lepotyog ,hanem ebbe a hőálló habarcsba ,van maradék cserepem még az építkezésről ,szóval asszem hétvégén ha jó idő lessz megcsinálom. Köszi a jó tippet ez nem jutott volna eszembe ,ha megvan majd felteszem a képeket. Egyébként lakatos/-mármint a szakmája:D " haverom ,csinálja már az ajtókat , be lessz vasalva a boltív külső pereme és ahoz lessz rögzítve a kétszárnyu ajtó.az ajtó anyagára kb 10E ft. ,így 50 E -be lessz az egész kemence projekt. Ezt csak azért írom ,hogy vegyétek figyelembe ,hogy nem 300E -ből készült.
Szia ! Igen, láttam a tiedet, nagyon szép darab ! ;) Szóval akkor nem kell külön részt kialakítani aszalónak, hanem a sütőtérben lehet azt is (csak alacsony hőfokon persze) ? Bevallom, hogy a grillezőt úgy tervezem, hogy belerakom az öntöttvas grill tálcáját a falazatba, nem tudom ez mennyire jó ötlet ? A kürtőskalács sütő is itt működne akkor a megfelelő kiegészítő szerelvényekkel.
A ramonád szélessége kb.1,5téglányi!A falazása hátulról előre történik! Ha a belső tér falazása félig elkészült,akkor kell a szigetelést közérakni, majd folytatni a falazást!
A két réteg között a szigeteléstől függően kb.7-12cm. van, az bőven elég az ékelésre is!
Előre mondom lehet, hogy nagy hülyeséget fogok írni, de az is lehet, hogy nem. Lényeg az, hogy nem fogok kérni majd a kritikákból "hogy hogy lehet ilyen hülyeséget kitalálni" tessenek nekem elnézni némán, ha hülyeségnek tartjátok az ötletet, ami most pattant ki a fejemből. Tehát: mi lenne ha kemencés társunk készítene egy folyamihomokos, törekes agyagot, aminek segítségével (mintha csempét ragasztana) cserepet ragaszta fel a kemence belső falára. Kb. 2cm vastagon gondolom alárakni az agyagott a cserépnek és száradás után szintén kb. 2cm vastagon betapasztani. Ez 5-6 cm vastag falat képezne, ami tűzálló és némi szigetelést is képezne. Persze ez használattól függően 1-2 évente karbantartást igényelne, de még sem hülne ki olyan hamar, mintha nem lenne. Tu-Ja! Egyedül tőled fogadok el negatív kritikát, mástól köszönkm nem kérek, nincs kedvem vitázni, mint már volt rá itt példa nemegyszer.
Az én kemencém is pont ilyen, pontosabban egy búbos kemence ami össze van építve egy grillezővel aminek külön kéménye van. A kemencébe tudsz aszalni a grillezőn pedig parázson tudsz kürtőskalácsot sütni. Utóbbit még nem de szilvát már próbáltam aszalni. Több kevesebb sikerrel, ugyanis kb 1 hónap mulva összepenészedet a szilva. Nem aszaltam meg elégé, hamar kivettem a kemencéből. 70°C-on volt bent, már nem emlékszek mennyi ideig (órákig), de lényeg az, hogy sok nedvesség maradt benne. Nagyon finom volt, csakhát ki kellett dobni.
A belső téglaboltív felfalazását említettétek már többen. Én személy szerint nem jövök rá milyen módon lehetne azt odafalazni anélkül, hogy előtte ne legyen szükség a külső sor lebontására. Hogyan tennétek oda egy romonádot vagy annak egy szeletét úgy, hogy még a téglát is be tudd rakni fölé ami természetesen szorosan illeszkedjen a felső sorhoz? Meghát azt be is kellene ékelni középen amikor összeért a boltív felül különben lepotyog az egész. Nem látom a fejemben miként lehet ezt megcsinálni és akárhogy töprengek nem jövök rá!
Írjátok meg legyetek szívesek mert megesz a penész, hogy nem jövök rá!
Azonkívül lehet, hogy szegény barátunk sem tudja a módját aztán javaslunk itt neki hetet-havat.
Üdvözletem kedves kemencések ! Én is tervbe vettem egy kemence építését, így olvasgatom a topicot az elejéről, hogy ne kérdezzek feleslegesen. A cél az egy kenyér(féle)-hússütő lenne, és vele egy szerkezetben egy grillező. Két funkciót tervezek még neki: aszalást és kürtős kalács sütést. Erről a kettőről sokat nem olvastam itt, ha tudtok írjátok meg, mit hova kell tervezni, mit kell figyelembe venni, hogy ezek működjenek. A kemence az elölkéményes nyerges változat lesz (nagyjából ez amit biztos), de nem akarok nagyot, kb két tepsinyi tűzterűt, mondjuk 60x90-est, de ez még változhat persze. Többet nem akarok írni egyelőre, mert visszaolvasva elég sok minden kavarog a fejemben, még nem állt össze a kép.
A lemezzel történő kibéleléssel az a gond, hogy nem lesz ami tárolja a hőt, főleg ha a lemez és a téglafal között le is szigeteled. Akkor már inkább a lemez helyett egy belső téglaboltív és úgy a szigetelés a két téglasor közé. Szerintem!
Volt már itt erre példa. Krakkper nevű topiktársunk úgy csinálta meg a kemencéjét, hogy egy öntöttvas kádat elfűrészelt és azt fordította rá a kemence tűzterére, majd
kívülről téglafalat húzott rá. Normál cementes habarcs segítségével. Ha a két réteg közé szigetelés is került akkor még az egymástól eltérő anyagok, különböző hőtágulási tényezőivel sem lesz bajod véleményem szerint. Én is egy betonlapra helyeztem a kemencémet annyi különbséggel, hogy raktam rá 12 cm vastagon darált üveget és ennek a tetejére egy sor lapjára fektetett samot téglát 2-3 cm agyagba ágyazva. Tavaly ősz óta sütök benne mindenféle kaját. Hát ne tudd meg!!! Illetve csak tudd meg te is úgy mint itt már olyan sokan.
Amúgy én is azt javaslom valamit még tegyél a tűztérre, mert olyan gyorsan kihűl majd a kemencéd, hogy nem győzöd fával.
Üdv.
Tu-Ja
ui.: egyébként sok fotót találsz a kemencémről ( és persze másokéról is)
Nem tudom , majd elválik a gyakorlatban, de pont ma voltam egy kőmüves haveromnál aki szintén épített egy ugyanilyet otthon a kertbe, 1 éve megvan neki és sűrün használja . A másik beszéltem ma egy kandalló építő ismerőssel és ő azt mondta ,hogy a boltívre a fesztávolsága miatt akkora nyomás nehezedik ,hogy kizárt ,hogy onnan bármi kipotyogjon ,ő azt mondta használjam nyugodtan, semmi gond nem lessz vele. De én ahogy az idő engedi azért ki szeretném agyagozni , talán az védi valamennyire a boltívet.
eddig ez van ,továbbra sem akarom elbontani, ha összedöl hát legyen, próba szerencse ,majd beszámolok mindenképp az eredményröl.Azért köszi a válaszokat.Üdv.
Az alábbiakat tudtam meg a nem hőálló cementről egy építész barátomtól: A "sima" cementtel készült habarcs vagy beton "száraz" állapotban is tartalmaz vizet, ami h hatására jelentősen kitágul, ráadásul halmazállapotot váltva mintegy szétfeszíti az összecementált szemcséket. Ez jelenkezhet akár robbanásszerűen is.
A falazatot hőálló habarccsal készítetted? Mert ha nem, akkor jobban jársz, ha lebontod, és újrafalazod a kemencédet, mert a tönkre fog menni a hő hatására...
Ami azt illeti, ha alulról kibéleled a kemencédet samott téglákkal, azzal talán meg tudod óvni a betonlapot, amire a kemencédet építetted, de ha a boltíved nem hőálló habarccsal készült, akkor ott is kell bélés, hogy ép maradjon.
Valószínűleg azért reped, mert kövér az agyagod (homok kell bele), másrészt lehet, hogy a kikenés vastag volt. Célszerűbb több vékony réteget felhordani, de hiába kened ki, 4-5 felfűtés után már akár össze is dőlhet a boltív, mert a hő hatására elporlik a habarcsod...
Amúgy, meg javaslom, hogy olvasd vissza a topicot, és olvasd el legalább Sabján Tibor több helyen is említett kemencés könyvét, vagy a pizzasütőkemencés könyvet. Nézd meg a kemencebence.hu oldalt, gondolkozz el jó alaposan a dolgon, mielőtt belevágsz. Én már 2 éve gyűjtöm az információt, olvasok, tanulok, vitatkozok, és csak jövőre fogok belevágni a kemenceépítésbe. Nem lóverseny ez!!