Keresés

Részletes keresés

termosz Creative Commons License 2017.08.03 0 2 34003

Fizetés  : majd Szabadka után 70 km- kapunál húzol egy jegyet és kapu  Belgrádnál  fizetsz !

 

 

Tompa - Szabadka aútópálya :

 

                                                       Térkép

Előzmény: Berta Péter (34002)
Berta Péter Creative Commons License 2017.08.03 -1 0 34002

Üdv mindenkinek.Mint már írtam 11.-én indulunk Bar-ba.Mivel Röszke katasztrófa Tompa felé vennénk az irányt.Onnan hogyan közelíthető meg az autópálya?Fizetés hogyan?Köszi.

szervezkedő Creative Commons License 2017.08.03 0 0 34001

Gondoltam rád tegnap este!

Ne kapkodj! Ráérsz!

Jó lesz majd télen is!

Előzmény: portugéza (33999)
portugéza Creative Commons License 2017.08.03 -1 2 34000

Még egy nagyobb program fért a strandolás/pihenés közé, egy Jezero+Bar. A tó a partról átlagos, hajótúrára nem mentünk. A vár romja csak a forgalmas úton és a síneken átkelve közelíthető meg. 

 

 

A Shkodrai/Szkadári-tóra gondolsz. A főút és a sínek mellett van a Lesendro erőd romja. Eddig csak vonatból, buszból vagy a víz felől láttam, nem voltam még ott. Megkockáztatom, nem ez a legfőbb látnivaló arrafelé.

 

https://www.google.hu/maps/@42.2713201,19.1232549,15.75z

 

Ízlésekről nem lehet vitatkozni, nem is akarom a véleményemet másokra tukmálni. A tó és a környezet szerintem szép, érdemes Virpazarból egy kicsit sétálni felfelé a tó körül például. Egy hajós túra is sok mindent megmutat. Több sziget is van a tavon. A tó környezete helyenként kb. afrikai szavannákat idéz. Montenegró egyik legszebb látványossága a terület. Egyben nemzeti park is.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142256462&t=9091419

Előzmény: DIE_ROBOTER (33988)
portugéza Creative Commons License 2017.08.03 -1 2 33999

[SIM-kártya] 

 

Kb 3perc barmelyik ujsagarusnal.

Szemelyi vagy utlevel legyen nalad. 

 

 

Ezt jó, hogy írtad. Ez a láncszem hiányzott nálam. Tavaly vettem először trafikban - nem üzletben - kártyát, a sutomorei sétányon. Megzavartam szegény csajt a regényolvasásban. Nem törődött a regisztrációval.

 

A mobilnet működött így is. Majd kb. 1 hét múlva koppantam, amikor hívni akartam a következő szállásadót. Később Kotorban az óvárosban a déli főkapunál a Telekom üzletben regisztráltam. Persze utána már nem kellett hívnom senkit. :) Egy év után arra már nem emlékszem, hogy a mobilnet is megszűnt-e. Min. 5 napig egészen biztosan működött, utána talán csak a keret járt le.

 

Idén nem vettem SIM-et. Szarajevóban és Žabljakban is volt a szálláson wifi. Pedig egyszerű helyek voltak, szoba közös fürdővel.

 

Magyar Vodafone és Telekom kártya van a telefonomban. Lehet telekomos ingyen wifi-be botlani. Telenor (<- Vodafone) is volt legalább egy helyen, a podgoricai reptéren. Ezek nem biztonságosak, nem értek hozzá, nem ezeken keresztül akarnék azért mobilbankolni. Szükséghelyzetben jól jöhetnek.

 

Elvileg a postákon is lehet SIM-et venni.

 

 

Éjjel hazaértem a másfél hetes balkáni kalandozásból. Fáradtan, lelkesen, élményekkel gazdagodva. Összeütök majd egy rövid beszámolót, képekkel. Montenegróban a tengerpartra most nem jutottam el. Majd szeptember végén, odafelé már megvan a repjegy. :)

Előzmény: szervezkedő (33840)
lajoska69 Creative Commons License 2017.08.03 -7 6 33998

Ahogy látom két mínuszom van a fügelekvár készítésével kapcsolatban.... Ennek most külön örülök, mert utánanézek egy a neten, hogy mások hogyan készítik.... bár a hozzám intézett kérdésre tisztességes válasz adtam.... "én így készítem"... Remélem a mínuszosoknak is van egy-egy saját receptje és hamarosan közzéteszik.... ! 

NAND708 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33997

Köszönöm!

Mr.DanaXI Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33996
lajoska69 Creative Commons License 2017.08.02 -8 7 33995

Az érett fügét megmossuk, felnégyeljük a külső hajával együtt... Kézzel összegyúrom kilónként két három kanál barna cukorral, majd néhány órát pihentetem, vagy egy éjszakát... Lábasba töltöm a masszát, teszek hozzá kevés rúd fahéjat és párszem szegfűszeget, esetleg vaníliás cukrot.... Első menetben felrottyantom, majd folyamatos keverés mellett kb. egy órát főzőm, majd pihentetem néhány órát, majd újra felfőzöm úgy, hogy előtte kiveszem a fahéjat és a szegfűszeget... Mielőtt üvegbe tölteném kilónkénti masszához két-három kanál citromlevet keverek. Töltés, színültig, majd tetőrácsavarás után fejjel lefelé fordított üvegeket, száraz dunsztba teszem... Jó csemegézést a fügelekvárhoz, főleg, ha itt készült.

Előzmény: merkurusz (33989)
szervezkedő Creative Commons License 2017.08.02 -1 0 33994

Nestea nem teljesen jó!

Nestea CocaCola termék. Semmi közvetlen köze a Rauch céghez.

Előzmény: merkurusz (33993)
merkurusz Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33993

A kérés parancs :-), Nestea 1,5 literes 279 ft, 2 literes kőbányai 549 ft, de ezt ne is hasonlítsuk a Niksicskóval, utóbbi ára Szabadkán 1,5 euró.

Előzmény: szervezkedő (33990)
merkurusz Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33992

Metró ár?

Előzmény: szervezkedő (33990)
lajoska69 Creative Commons License 2017.08.02 -7 7 33991

Kedves Amaribp! Igyekszem úgy válaszolni, hogy esetleg mások is olvassák és ha hasonló módon ill. hosszú időre jönnének (3-4 hét, vagy több)….. Valamikor régen 10 évvel ezelőtt mi is egy hétre jöttünk…. elég rövid volt…. 1 nap az utazás 1 nap ennek kipihenése, visszautazás 1 nap, stb… Sokmindent akartunk megnézni a strandokon kívül…. Rohanás volt az egész… Rájöttünk, ha hosszabb időre jövünk akkor az útiköltség gyakorlatilag azonos, nincs rohanás, ráérünk 1 héten egyszer bemenni egy nagyobb városba az esetleges hiányokat feltölteni… Az első másfél hétben be sem indítottam a kocsit… az otthoni tartalékok biztosították az alapanyagokat az ellátásunkhoz…. Természetesen egy nagyobb autóhűtő elengedhetetlen, hogy akár fagyasztott élelmiszert is lehozzunk… Nem a kólás nemzedékhez tartozunk, így a hambi, pizza és „társai” távol állnak tőlünk, viszont ahogy Te is írtad, („akcióztok, esztek isztok, ez fő szempont”)…. Talán nem ez a legfontosabb….,  inkább a pihenés és az együttlét az otthoni egész éves munka után…. Valóban szempont a relatív takarékosság (akciózás), hiszen 3-4 hét a tengerparti létet, csak így engedhetjük meg magunknak…. Így férhet bele a fügelekvár főzés is… Az időnkből kitelik… A víz, a tenger közelsége naponta többszöri strandolást is megenged, így délelőtt egy másfél órás úszást ill. délután megint csak legalább 2-3 órás vízi tartózkodást jelent… A déli nap erőssége miatt nem is ajánlatos több időt a strandon tölteni…. A déli relax idejében az árnyékos teraszunkon mindenféle hasznos dolgot lehet csinálni, pihenés olvasás, főzés előkészítés, alapanyag felaprítás egy jó gyuvecshez  ill. ki mit szeret…. Talán egy kis szunyókálás is… Egy jó saláta, vagy egy gazpacho elkészítése számomra örömet jelent…. Ma délben megdinszteltem a káposztát és nemsokára kifőzzük a tésztát hozzá…. Mindeközben a naplementében gyönyörködünk…. A főzéseket férj-feleségként együtt csináljuk…. (nincs az mint sok helyen…. „apuka” sörözik” a gyerek üvölt mert éhes… „anyuka” dolgozik mint a barom a konyhába…. „milyen jó ez a nyaralás”…. Erre válasz az, hogy költünk egy csomó pénzt étkezésre a hambizóba, vagy pizzériába, vagy mindent amit a gyerek megkíván…. „ezt az egy hete valahogy kibírjuk…” címszóval és mindjárt az egy hét többe kerül mint nekünk a 3-4 hét…. Mindenki eldöntheti, hogy melyiket választja… 1 hét relatív sok pénzért, vagy hosszabb idő, némi „cuccolással” és bizonyos „kényelmetlenséggel” (napi betevő elkészítése, gyorsan egyszerűen és gazdaságosan) Üdvözlettel és további jó nyaralást kívánva!

Előzmény: Amaribp (33981)
szervezkedő Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33990

A dinnye ára a magyar es a montenegroi is mar benne van a listaban.

 

Merkurusz vagy valaki ha a masfel literes őszibarackos bravo ice tea magyar árát meglesné valahol, (lejetőleg ne egy V. keruleti ejjel nappali boltban, akkor osszeall a nagy tanulmany, Mit pakoljunk a nyaralasra címmel!

 

(Előttem már körvonalazódnak az irányok!)

Előzmény: marci3_ (33987)
merkurusz Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33989

Hogyan készited a lekvárt?

Előzmény: lajoska69 (33954)
DIE_ROBOTER Creative Commons License 2017.08.02 0 10 33988

Sziasztok!

 

Egy kis képes-szöveges beszámoló második montenegrói látogatásomról.

 

Útvonal: Szarajevó felől, Piva kanyonon keresztül, Podgoricát elkerülve Cetinjén át Budva melletti település (Przno).

 

Talán az út legszebb része az odaút volt, a határ előtti szakaszon volt némi kínomban röhögés, amikor a kecskéket, szamarakat és a teheneket kerülgetve szembe is volt forgalom a néhol útnak nem nevezhető valamin, de szerencsére ez nagyon rövid szakasz. A korai indulás (Eszékről) meghálálta magát, 10..15 perc volt a várakozás a határ mindkét oldalán, de utánam már elég nagy sor alakult ki, persze ebben a szombatnak is van jelentősége. A fahídon átkelve a kanyon, a duzzasztógát és a tó szájtátós látvány, külön egy nap kellene a fotózásra.

 

 

Gyönyörű hetet fogtunk ki időjárás szempontjából, Sveti Stefan pár percre volt gyalog. Przno saját strandja is szép, de Sv. Stefan szabadstrand része még jobban tetszett.

 

 

 

 

Következő program Petar II Petrvic Njegos mauzóleuma. 9 óra körül odaértünk, még tudtam a körparkolóban parkolni, de mire lejöttünk, már 100m-es sor volt a szűk út mentén parkoló autókból. A látvány gyönyörű, a felfelé vezető úthoz nem kell különösebb vezetői tudás. A fent lévő étterem igényes és korrektek az árak, hihetetlen a panoráma a teraszokról. Vissza Kotor irányába haladva Tivat volt a cél, egy kis nosztalgiázás, strand. Nem tudom eldönteni, hogy térképen vagy valóságban durvább az a szerpentin, de ezt már nem ajánlom tapasztalatlanoknak. És nem önmagában a szerpentin miatt, hanem mert emeletes buszok jönnek szemben, és a szakadék szélén tolatva hátrálni a meredek úton, ívekben az első szélesebb útszakaszig számomra nem egyszerű. Tivat repterét felülről látni és a Kotori öblöt, életem nagy élménye. Kihagyhatatlan. Kicsit árnyalta a képet a Herceg Novi mellett kialakult erdőtűz, így a füst a párával együtt rontotta a látótávolságot.

 

 

Budvában megcsináltuk a kötelező kört, nekem nem tetszett annyira az óváros és maga a város sem. Túl sok építkezés, az óváros épületeit elborítják a légkondicionálók (máshol erre figyelnek, hogy csak a szűkebb sikátorokban legyenek).

 

A szállásunk a Duljevo kolostorhoz vezető kereszteződésnél feküdt, oda felmentünk gyalog, ezáltal zarándokká váltunk és üdítővel, édességgel is megkínáltak.

 

Még egy nagyobb program fért a strandolás/pihenés közé, egy Jezero+Bar. A tó a partról átlagos, hajótúrára nem mentünk. A vár romja csak a forgalmas úton és a síneken átkelve közelíthető meg. A borüzlet viszont megér pár percet, nagyon finom borok is vannak elérhető árban.

 

Bar nem az én világom. Kevés rondább épületet láttam életemben, mint az üzletház a város közepén. Bementünk egy ruhaboltba, amiről bent kiderült, hogy ruha + mosógép/autórádió bolt. Bent dohányoztak az eladók, a ruhák füstösek/büdösek voltak. Az üzletház körül a járda vastagon fecskeszaros. Itt is vannak hangulatos éttermek, de az egész város rideg volt számomra. Érdeklődésem miatt a kikötőben álló hadihajók látványának örültem.

 

Három éttermet is kipróbáltunk a környéken + ott volt a mauzóleumnál lévő. Egyikben sem csalódtam, ahogyan tavaly is nagyon elégedett voltam az ételekkel. Üdülőhelyi viszonylatban korrekt árszint (persze olcsónak nem mondanám), nagy adagok, igényes tálalás, nagyon finom volt minden. Még Barban is finom volt az éttermi kaja nagyon. Ami viszont nehezebb, mint pl. Horvátországban, az a „nagybevásárlás”. Kisebbek a boltok, alig vannak nagy üzletek, és sokszor nincs körülöttük semmilyen parkolási lehetőség.

 

Ami picit csalódás, az a szemét és az ehhez kapcsolódó kóbormacska áradat. Egy komplett állatkertünk volt az utazás végére. Nem véletlenül az ország jelképének is tekinthető a macska. Vannak szép villák, vannak szép strandok, a közöttük lévő úton a korábbi épületek maradványai, tengerbe dőlt beton partvédelem maradványai, és szemét. (ez egyébként Horvátországban sem ritka, csak itt érzésem szerint erősebb a jelenség) Budva óvárosának strandján a megálló vízben kb. 10000 csikk volt eldobva, azért Dubrovnikban ilyet pl. nem láttam.

 

Szerintem én most kifejezetten a tengerpartra, nyaralni nem fogok egy ideig visszamenni Montenegróba, de egy fotós túrához (esetleg rafringgal összekötve) azért lenne kedvem. Remélem segítettem az utazáson gondolkodóknak kicsit. J

marci3_ Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33987

dinnye boszniában 0,15 eur volt/ kg :)

Előzmény: szervezkedő (33965)
center_pivot Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33986

Mi mindig gyalog mentünk le az óvárosba, meg a sétányra, visszafelé sem volt vészes a séta. Szerencsére nem kellett "hegyet" mászni. 

Tavaly a Klarić Apartments Budva-ban voltunk, na oda sokkal-sokkal durvább volt felsétálni. 

Előzmény: Amaribp (33984)
Amaribp Creative Commons License 2017.08.02 -2 1 33985

Kotorban, Budván is van piac, azon belül van halas stand. Bárban, és Ulcinj-ban is. Szerintem HercegNoviban is van a piacon.

Előzmény: NAND708 (33972)
Amaribp Creative Commons License 2017.08.02 -2 0 33984

Tényleg jó helyen van, de  gyalog, lefelé sétány, csak, csak, de visszafelé, kicsit hosszú, de kocsival megoldható.  A szálláshely arról szól. hogy reggel elmegyünk, este visszaérünk :)

Előzmény: center_pivot (33982)
Amaribp Creative Commons License 2017.08.02 -2 0 33983

Jól írtad le, Budván sokan-sokan vannak, és minden kapható!

Előzmény: center_pivot (33973)
center_pivot Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33982

Igen-igen a szállás! Ezt valamiért kimaradt.  Le Marc Guest House! Nagyon ajánlom!!!!! Ez egy szinte új (talán 1-2 éves?) épület, konyha nincs a szobában, csak hűtő és vízforraló! A tulaj nagyon kedves segít bármiben! És a lényeg: kértük, hogy parkolóhelyet biztosítson és kaptunk is GARÁZSBAN!!! Ez szerintem Budván hatalmas dolog. Igaz, hogy csak három autónak van hely, tehát tényleg kérni kell a helyet. Nagyon örültünk neki. Kb. 10 perc séta a nagy lámpás kereszteződés Budván ahonnan lehet menni a sétány és az óváros felé.

A szállás mellett közvetlenül Aroma market, és pékség. Az utcában éttermek, kávézó, de ennek ellenére csendes volt éjjel! Szuper volt!!! Booking-on foglaltam!

Amaribp Creative Commons License 2017.08.02 -2 1 33981

Értem én az egészet, van egy bejáratot apartman, van több éves tapasztalat, lementek, akcióztok, esztek isztok, ez fő szempont, nem tudom, mennyi cuccal mentek le, de akik  egy hétre mennek le, ne ez legyen a fő szempont, egy hetet ki lehet bírni, büfé ajánlatokkal, kis boltokkal. Olvasom , hogy halat ennének sokan, nocsak, és itthon ? :) De aki úgy gondolja, hogy kagyló, vagy tintahal, polip vagy egy-két tengeri különlegesség, ám tegye.

Előzmény: lajoska69 (33954)
termosz Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33980

nagy állat vagyok...

Előzmény: termosz (33975)
Bosanac Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33979

Piac: https://goo.gl/maps/Z4bYkwnKawm
Halak (és egyebek): bent az épületen belüli részen

Előzmény: NAND708 (33972)
Bosanac Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33978

Kotorban fixre csak a városi piacot tudom. Van ott vagy 3 árus is. Kora reggel érdemesebb menni - akkor még nagyobb a választék.

 

Előzmény: NAND708 (33972)
szervezkedő Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33977

😀

 

🤘

Előzmény: termosz (33975)
szervezkedő Creative Commons License 2017.08.02 0 1 33976

A legbiztosabb ha a szallasra megerkezve a szallasadodnal kerdezel ra erre. Annyira nem átlagos dolog, hogy friss halat árulnak boltban, de pl az altalad irt hdl365 bari boltjaban van, a tivat mellettiben mostanaban nem voltam, hulyeseget nem akarok irni.

A szallasadodnak biztosan van kontaktja, aki hoz nektek friss halat reggelre.

Előzmény: NAND708 (33972)
termosz Creative Commons License 2017.08.02 -1 1 33975

Nekem 1 burek nem elég , legalább 2 kell de néha az is kevés ! :DDDDD

 

Előzmény: center_pivot (33973)
szervezkedő Creative Commons License 2017.08.02 0 0 33974

Nyomtam egy "+"-t!

:-)

 

...de visszaveszem :-) ha nem írod le, végül hol szálltatok meg, mennyibe került kettőtöknek?

 

 

Előzmény: center_pivot (33973)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!