Üdvözlök mindenkit! Nemrég szeretnék vásárolni néhány IBC fotovoltaikus modult tesztelésre. Mivel azonban jelenleg nem sok IBC modul szolgáltató van a piacon, jelenleg ismerem többek között az IBC SOLAR-t, a Longi Solart, a Maysun Solart és a futurasun-t. Ezeken a márkákon kívül van más márka, amit ajánlasz?
Illetve ha valaki használt már IBC termékeket, akkor a telepítés utáni életszerű tapasztalatokat is szeretném tudni referenciaként.
Akiknek lejár,ott elgondolkodtató az új pályázat az akkura.....
Egy a baj csak, az új pályázat nem akkura szól, hanem akkura ÉS inverterre ÉS napelemre ezen kívül pedig van még ez az apróság: kizárólag új beruházás támogatható, meglévő rendszer bővítése és/vagy átalakítása és/vagy cseréje nem támogatható;
Nekem úgy rémlett, hogy a 10. év utáni évforduló (ahogy Te is tudtad), de most ketten is mást kaptak, valószínűleg mégsincs évforduló. Pedig nekem jó lett volna, novemberi beüzemelés, augusztusi évforduló.
Csak a szokásos, hogy az utolsó utáni pillanatban böfögnek valamit. De azért az durva, hogy valaki 2 hét múlva bruttóba kerül, de fogalma sincs a szabályokról. Feltételezem, addig már nem is kap tájékoztatást, akkor úgy indul a bruttóval, hogy semmit sem tud. Esetleg fél év múlva szólnak, ja, 357 Ft az rhd per kWh. :)
Arra gondoltam, hogy nyáron termelek 30 kwh-t, de csak 10-et használok el. Hülye rendszerben a 20 kwh betáplálása lehet több, mint 10 kwh cakk-pakk. (és nem is 20, mert valószínűleg fogyasztok éjjel is)
Annyira hülye nem lehet, mert ha nem termelek be semmit, akkor a fogyasztást teljes egészében fizetnem kell. Ha 5 Ft.-/kWh, akkor annyi, de még mindig több, mint a semmi. :-(
Arra kíváncsi lennék, aki plusz inverterrel bővített (nekünk is azt mondta a saját nepperünk, hogy plusz inverter és panelek), hogy számolják, melyik termelése az aktuális betáplálás.
Január elsejétől beleestem a bilibe. Nem. Még rosszabb. Letelt a 10 évem és bruttó elszámolásba kerülök. Ennél a havi szaldó sokkal, de talán még a negyedórás szaldó is jobb lenne. Bár még nagyon keveset tudunk róla, de amit az értesítésben leírnak, semmi jót nem ígér. :-(
Ha volt már akkor ignore, de 2024. jan 1.-től az osztráknál állítólag 0% ÁFÁ-s a napelem. Ez 27% spórolás, ha valaki bérel egy kisteherautót magánszemélyként és kimegy érte.
nekem vízórát cseréltek az irodában, még szerencse hogy mindent elolvasok aláírás előtt, mert elírták a gyári számot. Emberek, dolgoznak, hibáznak, nincs ezzel baj, csak figyeljünk oda.
Köszi a tippet. Megtettem, törölték a számlát. Valamilyen számok - gondolom az óracseréből kifolyólag - nem stimmeltek. Pedig minden létező óraállásommal rendelkeznek :)
Írtam nekik levelet is, biztos ami ziher alapon. Ott még kis is számoltam nekik, hogy nemhogy 498 kWh fogyasztásom van, hanem inkább tegnap 0h00-ig 234 kWh túltermelésem van a legutóbbi éves szaldó zárószámlája utáni időszakra.
Mindegy, lerendeződött. Ezek szerint nem egyedi eset vagyok.
8 éve van napelemem, azaz jelenlegi szabályok alapján 2 évig még az éves szaldó elszámolásba kellene lennem. November 7-én óracserém volt, "okos" órára cseréltek.
Ma kaptam egy számlát az EON-tól, hogy egy 2023.12.29-ig becsült árammennyiség alapján fizessek ki 498 kWh-át.
Miért? Hogy? Nekem az éves szaldós időszakom júliustól-júliusig tart.
Járt már valaki közületek így, hogy a szaldós időszak közepén kapott egy kifizetendő villanyszámlát?