Keresés

Részletes keresés

bandolesa Creative Commons License 2018.12.30 0 0 24250
rmlj Creative Commons License 2018.12.29 -1 0 24249

Szia Katka2018!

Nincs miért elnézést kérned! Mi köszönjük, hogy leírtad tapasztalataid, helyzeted. Első felülvizsgálatod lehetett, ezért lepődtél meg, hogy félbeszakítottak.

Sajnálom, hogy nincs semmilyen segítséged. Tünetmentességet, jobbulást Neked!

Előzmény: katka2018 (24246)
rmlj Creative Commons License 2018.12.29 0 0 24248

http://www.origo.hu/jog/lakossagi/20181011-das-jogszerviz-kormany-gyermekek-utan-jaro-apolasi-dij.html

Milyen esetekben igényelhető kiemelt, illetve emelt összegű ápolási díj? (2. rész)

'Novák Katalin szerint azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű gyermekápolási díjat kapnak.

Mint mondta, változás az, hogy új kategóriaként bevezette a kormány az önellátásra képtelen gyermeket nevelőknek járó gyermekápolási díjat."

Előzmény: 13ricsi13 (24245)
mrkovács Creative Commons License 2018.12.29 0 0 24247

http://www.origo.hu/jog/lakossagi/20181011-das-jogszerviz-kormany-apolasi-dij-gyerekek-utan.html - itt a cikk amely 2019-re vonatkozik.

Ebből:

Csak egy ápolási díjra való jogosultság állapítható meg

Fontos, hogy az ápolást végző személy számára egyidejűleg csak egy ápolási díjra való jogosultság állapítható meg, továbbá egy ápolt személyre tekintettel csak egy ápolást végző személy számára állapítható meg ápolási díj.

Előzmény: 13ricsi13 (24245)
katka2018 Creative Commons License 2018.12.29 0 5 24246

Sziasztok! RA-s vagyok, jelenleg még a bázisterápiánál tartok, sajnos a májam nem igazán tolerálja a gyógyszereket …

Voltam a Thököly utcán vizsgálaton, azzal kezdődött, hogy amikor kinyitottam volna a számat, hogy elmondjam, mi fáj, az orvos közölte „tudom minden fáj„ majd azzal folytatta„ sokan vannak még kint„. A vizsgálat is ennek szellemében zajlott.

Olyan megállapítások is vannak a végzésben, amire még közvetve sem kérdezett rá. 

Foglalkozási előadó nem volt, a rehabos annyit kérdezett, hogy saját tulajdonú lakásban lakom-e és ebből az egy kérdésből megállapította, hogy „szociális helyzete rendezettnek tekinthető„.

Négy éve megszűnt a munkahelyem és – mivel még egészséges voltam – 200 km-re vállaltam munkát 4x áron vettem egy sokkal kisebb lakást,  a„ rendezett szociális helyzetemet„ pontosan tudja, aki volt már hasonló helyzetben. 

Teljesen egyedül vagyok, sajnos a családomból  már mindenki meghalt. Egy barátnőm van 200 km-re, akit az utóbbi egy évben 3x műtöttek melanómával és áttétekkel.

Teljesen felháborított, hogy 37 év szolgálati idővel annyit sem érdemeltem ki Magyarországtól, hogy legalább a panaszaimat elmondjam. Ha jól tudom,  negyven valamennyi forint  ellátást fogok kapni.  Most még táppénzen vagyok, de nem tudnak a munkahelyemen olyan munkát biztosítani, amit el tudok látni.  ( B2)

Nem bírom a fejemet tartani, nincs vállam, kézujjaim, tehát  rövid időn belül nem tudok majd dolgozni.  Sokszor lenne szükségem segítségre pl. mosógépbe a száraz ruhát még be tudom tenni, de a vizes ruhát – ami sokkal nehezebb – már volt, hogy 2 napig szedtem ki.

Ha az utcára kerülök, mert nem tudom fizetni a hitelt, rezsit, akkor is gondolom rendezett lesz a szociális helyzetem, mert már nem lesznek költségeim.  Népünk  fénylő csillaga szerint igen.

Nagyon, de nagyon bánom hogy 37 éve nem hagytam itt ezt az országot, hanem helyette édesanyámat ápoltam 8 évig, majd demenciában szenvedő édesapámat 15 évig, mindezt munka mellett, mert az ápolási díj még nem számított munkaviszonynak.

Elnézést, hogy így kiborultam,  de 37 évig mindig olyan helyen dolgoztam, hogy minden megkeresett forintom után befizettem, minden adót, járulékot, eddig  - mint egyedül álló -  semmit kaptam az államtól, beteg sem voltam, most hogy beteg lettem úgy érzem arra mennek, hogy pusztuljak el, ha már nem tudok tovább fizetni.

Még egyszer elnézést, de mivel nem tudom másnak elmondani, köszönöm, hogy leírhattam

13ricsi13 Creative Commons License 2018.12.29 0 0 24245

Szép napot kivánok mindenkinek lehet, hogy nem ide tartozik de hátha valaki tudja nekem két felnöt korú beteg gyerekem van de a régi törvény szerint csak az egyikre kapom az ápolási díjat a másikra is járni fog 2019 töl nem tudom hogy ezt igényelni kell vagy automatikusan fog járni jelenleg az egyre kiemelt 52 ezer ft. Sajnos a másik gyerekem is másodfokom 100% csak állapot rosszabodáskor kell felül vizsgálatra mennie  ö utána is felemelt családi pótlékot kapok menjek-e valamelyik hivatalba megigényelni vagy talán a fel emelt családi pótlék láttán ők automatikusan meg adják? Kivánok mindenkinek boldog új évet és jobb szebb évet!

Beva198201 Creative Commons License 2018.12.24 0 2 24244

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok és egészségben sikerekben gazdag Boldog új évet mindenkinek!🎄🥂🍾😊

malta9 Creative Commons License 2018.12.24 0 1 24243

köszia, de aki 54-ben vagy előtte született annak van utazási kedvezménye. más hátrányokra gondoltam, hogy felülvizsgálatok, stb. az mondjuk eddig sem volt. nekem az jutoztt még eszembe, hogy egy esetleges hitelfelvétlnél lehet gons, vállalkozásnál járulékfizetésnél.

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.24 0 0 24242

Kivéve persze ha D-E kategóriás az ember.

Előzmény: Törölt nick (24241)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.23 0 0 24241

Pl. nincs semmilyen utazási kedvezmény(BKV,Máv).

Előzmény: malta9 (24236)
malta9 Creative Commons License 2018.12.23 0 0 24240

kérhetem még később is, hogy változtassá öregségi nyugdíjjá?

mithogyan Creative Commons License 2018.12.23 0 0 24239

A rokkant ellátottnak nincs nyugdíjas igazolványa, ezért nem tudsz pl. kedvezményes belépőket igénybe venni. Hirtelen csak ez jutott eszembe. 

Előzmény: malta9 (24238)
malta9 Creative Commons License 2018.12.23 0 0 24238

az összeg ugyanannyi, csak  rokkantellátás maradt

mrkovács Creative Commons License 2018.12.23 0 1 24237

Ezt mi nem tudjuk megítélni , hiszen attól függ h mennyi volt az ellátás összege rokkantként és mennyi lenne nyugdíjasként.

Előzmény: malta9 (24236)
malta9 Creative Commons License 2018.12.23 0 0 24236

Azt szeretném kérdezni, ha a nyugdíjkorhatár elérésekor nem választottam az öregségi nyugdíjat /rokkant ellátott /maradtdtam/ érhet később valami hátrány, 2011.-ben betöltöttem az 57 életévet.

köszönöm szépen!

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.23 0 0 24235

Kellemes ünnepeket és VÉGLEGESÍTÉST kívánok minden sorstársnak !

Előzmény: mithogyan (24234)
mithogyan Creative Commons License 2018.12.21 0 3 24234

Viszont kívánom Neked is. Örülök, hogy ilyen sokat segítesz a sorstársaknak. 

Előzmény: rmlj (24232)
mithogyan Creative Commons License 2018.12.21 0 0 24233

Kedves Otthonülő!

Nagyon köszönöm. 

Előzmény: otthonülő (24231)
rmlj Creative Commons License 2018.12.21 0 2 24232

Áldott Karácsonyt és békés, boldog új évet!

Előzmény: mithogyan (24230)
otthonülő Creative Commons License 2018.12.21 0 0 24231

Kedves Mithogyan!

Örülök, hogy túl vagy a felülvizsgálaton, az idegtépő várakozáson. Szívből kívánom, hogy mielőbb megkapd a számodra legkedvezőbb határozatot!

Áldott, Békés, Boldog Karácsonyt kívánok!

Előzmény: mithogyan (24230)
mithogyan Creative Commons License 2018.12.21 0 0 24230

Túl vagyok a felülvizsgálaton. Nagyon nehéz volt ez a várakozás. Az orvosnál kb. 10 percet töltöttem, gondolom a papírok alapján még feltett néhány kérdést és kész is voltam. A foglalkoztatási szakértő bíztató és együttérző volt, utalva az életkoromra annyit mondott valószinű marad minden mint eddig. (C2 vagyok). A szociális szakértő nagyon hivatalos volt, ő csak a szokásos kérdéseket tette fel. Január 16 az ügyintézési határidő, bizakodom. 

Boldog Karácsonyt Nektek! 

bandolesa Creative Commons License 2018.12.20 0 0 24229

Köszi, nem tudtam ezt a 2012-es szigorítást. Nem érint engem.

Sajnos munkanélküli ellátása már rég lejárt, pár hónap közmunkára 45-nap jár 2-3 évente talán.

FHT-foglalkozást helyettresítő támogatáson lesz 2028-ig, 65-éves korig ami ma 22800 ft-ez szociális ellátás.

Mivel az előnyugdíj megszűnt,így 60-évesen 2023-ban nem lehet kérni majd.

Előzmény: rmlj (24206)
bandolesa Creative Commons License 2018.12.20 0 0 24228

Köszi,akkor a szociális ellátáson lévő idő sem számít bele a nyugdíjba.

Előzmény: Törölt nick (24203)
tass56 Creative Commons License 2018.12.20 0 0 24227

Szerintem be kell menni a kormányhivatalba, amikor elérjük a nyugdíj korhatárt és ott akkor pontos felvilágosítást adtnak,hogy mi a teendő! A feleségemnek amikor intéztük a nők 40éves munkaviszonyra járó nyugdíját,Kecskeméten megmondták neki ,hogy hány napja van, hány napot kell még dolgoznia milyen papírok kellenek hozzá,stb.Megmondják ,hogy érdemes elkezdeni a nyugdíjat vagy maradjak rokkant ellátott.

rmlj Creative Commons License 2018.12.20 0 0 24226

"Rokkant ellátottként kérhetem-e a szolgálati időm újraszámítását?

Tényállás: 1955. 04. hóban születtem. 2019. áprilisban töltöm be az öregségi nyugdíj korhatárt. 2005. februárjáig 31.év szolgálati időt szereztem. 2011. dec.31-ig III.fokú rokkant nyugdíjas voltam.Azóta pedig megszakítás nélkül. Rokkantsági ellátásban részesülök, míg be nem töltöm az öregségi nyugdíjkorhatárt. Kérdésem: Kérhetem-e, hogy állapítsák meg újra a szolgálati időm alapján a nyugdíjamat. Ha igen akkor a nyugdíjam összegének kiszámítását, hogyan befolyásolják a rokkantsági éveimben kapott összegek?

Ha igényli az öregségi nyugdíját (amire nem köteles), akkor annak összegét az egész élete során szerzett szolgálati idő és az 1988. január 1. óta szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező keresetek függvényében számítják ki. 

A rokkantsági nyugdíj folyósításának tartama, majd 2012-től a rokkantsági ellátás folyósításának tartama nem minősül szolgálati időnek, így sem az időtartam, sem a nyugdíj/ellátás összege nem számít a nyugdíj megállapítása során. 

Ha a rokkantsági nyugdíja mellett esetleg dolgozott, és a munkavégzése tartama a 2007. április 1. és 2011. december 31. közötti időszakra esett, akkor szolgálati időt ugyan ennek révén sem szerzett, viszont nyugdíjemelésre szerzett jogosultságot, amelyet a nyugdíjfolyósító hatóság hivatalból állapít meg a nyugdíjával együtt.

Ha a rokkantsági ellátása mellett, a 2012. január 1-jét követő időszakban dolgozott esetleg, akkor ennek a munkavégzésnek a tartamával szolgálati időt szerzett, amelyet a nyugdíjmegállapítás során (az ebben az időszakban szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező keresetével együtt) figyelembe vesznek.

A rokkantsági ellátás nem szűnik meg önmagában amiatt, ha az érintett betölti az öregségi nyugdíjkorhatárát, vagyis ha valaki nem igényli az öregségi nyugdíját, akkor a rokkantsági ellátását folyósítják tovább a részére.
Ha viszont az ellátott igényli az öregségi nyugdíját, akkor annak megállapítását követően a rokkantsági ellátását megszüntetik."

(hrportal.hu)

rmlj Creative Commons License 2018.12.20 0 0 24225

Átfogó elemzés utoljára öt évvel ezelőtt jelent meg,  a különböző korosztályokra  lebontva a "Rokkant törvény" káros, diszkriminatív hatásait. Azóta  történt módosítások mélyreható életkörülmény javítását nem jelentenek.

A szigorú jogszabállyal anyugdíjakat, egy szociális segélyszerű ellátásra változtatták.

A nyugdíjas státuszhoz kapcsolódó kedvezmények, mint utazási és bérlet-kedvezmény, gyógyfürdő belépő jegyek, melyek a nyugdíjas státushoz kapcsoltak, elvesztek.  Azok a hibák, amik megvoltak (aki takarékoskodott megrokkanása előtt azt büntetik) megmaradtak. A táblázatnak is több problematikája van. Professzorok, nagy gyakorlattal rendelkező doktorok véleményének figyelmen kívül hagyása, vagy elbagatellizálása...

Kit gondolsz "érdekvédelmisnek"? 

A HVDSZ2000-ről hallottam, de a megváltozott munkaképességűeknek nagy része nem tud munkát vállalni, nem szakszervezeti tag.

A betegszervezetek közül a MEOSZ felajánlotta segítségét az új törvény kidolgozásában.

A felülvizsgálatokon - összehasonlítva a korábbi évekkel - egyre kevesebben vagyunk...

Előzmény: betegrokkant (24217)
mrkovács Creative Commons License 2018.12.20 0 0 24224

" ha valaki sok gyógyszert szedés átmegy nyugdíjasnak annak nem fog járni a közgyógy "  - Ez igaz, de csak a D és E kategóriában.

Előzmény: mrkovács (24223)
mrkovács Creative Commons License 2018.12.20 0 1 24223

Az ellátás összege az egyénenként különböző. Tehát azt nem lehet kijelenteni h mindenkinek kevesebb lesz az öregségi.

Kiindulási pontnak lehet tekinteni azt az összesítést, amit a határozatban kézhez kap a leszázalékolt ember. Ebben található az összeg, amit össze lehet vetni a mostani ellátással. Azt meg kell viszont jegyezni h akkor volt aktuális, amikor kiszámolták (pl.: 2008). Egy bizonyos képlet miatt (valorizációs szorzó) - az évek elteltével ez mindig változik. Véleményem szerint ez emelkedő.

Azt nem tudom h a gyakorlatban ez, hogy néz ki, gondolom, lehet, kérni egy előzetes számolást mielőtt az igény beadásra kerül. De az is lehet h az a bizonyos határozat tartalmaz éves összegeket, amit aztán fel lehet szorozni és kiszámolni mi várható.

Előzmény: 560707 (24220)
rmlj Creative Commons License 2018.12.20 0 0 24222

"Mit kell tenni a nyugdíjkorhatár betöltésével annak, aki megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül?

Az öregségi nyugdíjat főszabályként minden ellátottnak az általános szabályok szerint kell igényelnie (nincs hivatalból történő nyugdíjmegállapítás semmilyen esetben).

A 64 éves nyugdíjkorhatárukat jövőre betöltő személyeknek már nem áll fenn az a lehetőség, ami az 1955. január 1-jét megelőzően született és 2011. december 31-én I-III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személyeket megillette (ők az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően kérhették, hogy a rokkantsági ellátásukat azonos összegben öregségi nyugdíjként folyósítsák tovább).

A törvény nem rendeli el, hogy a megváltozott munkaképességűek ellátása folyósítását az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével  meg kell szüntetni, így az igénylő részére a jogosultsági feltételek fennállása esetén az öregségi nyugdíj megállapítható akkor is, ha az igénylő a megváltozott munkaképességűek ellátásában részesül. (Természetesen a rokkantsági ellátásban részesülő nem köteles beadni a nyugdíjigényét,hiszen sok  esetben ennek nincsenek is meg a feltételei. Nyugdíjigénylés nélkül a rokkantsági ellátott továbbra is kapja a rokkantsági ellátását. A rehab ellátásban részesülőnek viszont be kell adnia a nyugdíjigényét, hiszen a rehab ellátás legfeljebb 3 évre szól.)

A nyugdíjmegállapító határozat meghozatalával egyidejűleg azonban az illetékes rehabilitációs szakigazgatási szervet hivatalból értesítik arról, hogy az igénylő részére öregségi nyugdíjat állapítottak meg,  ennek következtében az öregségi nyugdíj megállapítása a megváltozott munkaképességűek ellátásának megszűnését eredményezi (vagyis egyszerre semmiképpen nem lehet öregségi nyugdíjat is és rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást is kapni).

Öregségi nyugdíjasként a felülvizsgálati kötelezettség természetesen megszűnik, vagyis nem kell több felülvizsgálatra elmenni nyugdíjasként.

Öregségi nyugdíjasként a versenyszférában végzett nyugdíj melletti munka tekintetében a korábbi kereseti korlátozások is megszűnnek."

(nyugdíjguru.hu)

Akik közvetlenül a nyugdíj előtt állnak, érdemes a témában megjelent cikkeket, összefoglalókat keresgélni. Dr Farkas András minden évben frissíti a témát, válaszol konkrét  kérdésekre, Winkler Róbert is többször ad interjút, talán ők az ismertebbek.

hagyma boly Creative Commons License 2018.12.20 0 0 24221

Előzmény: rmlj (24218)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!