Keresés

Részletes keresés

Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.04.30 0 0 1657
Régi nő foci videó

Nem tudom, mikor készült, az ötvenes évek Angliájára tippelek.
ukkrm0 Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1656
Miket találok? UEFA örökranglista pontok alapján 56'-05'-ig.

http://sathanasias.bravepages.com/f-teams/ft-trank-ec3.html
Ha valaki megtalálja am ost érvényes aktualizáltat feldobja?
ukkrm0 Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1655
Hali.

Volna egy kérdésem. Régen olvastam egy a magyar futballal foglalkozó könyvben, hogy a Bp. Honvéd Milánóban az inter pályaavató meccsén győzőtt 2-1 re. Mék egy kép is volt róla. Erről a mecsről meg egyébként is a Honvédról milyen könyveket javasoltok, esetleg net.

Köszi

ui: gugli nem sokat segített, egyetlen egy Honvéd Mencseszter meccs képet találtam :)

ya meg még valami, nincs meg a link, de spanyol oldalon, vagy francián még mindig árúlnak honvéd mezeket !!! Igaz a 60' mez de akkor is :)
ukkrm0 Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1654
Hali!

Amig a hugom az államigazgatási járt akkor járt oda egy darabig.
Kell valami ellenörzésen átesni. Talán nemzetbiztonságin is nem tom...
Előzmény: Ljungberg (1365)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.04.29 0 0 1653
Igen, ez gyakran előfordult. Sajnos csak részleges információim vannak, hogy is működött régen a válogatott. Az biztos, hogy míg az osztrákoknál és az olaszoknál egy-egy kimagasló (és alighanem nagyhatalmú) szaktekintély vezette hosszú éveken át a válogatottat (Meisl és Pozzo), addig nálunk gyakran váltogatták egymás a nem is kifejezetten nagytudású szakemberek.
Pl. az 1924-es olimpiára Kiss Gyula vezette a válogatott csapatot, akinek ugyan volt némi múltja a 33FC-ben, de mindenekelőtt újságíró volt (a tízes évek elején a Budapesti Hírlapnál dolgozott, az olimpia idején pedig a Sporthírlap főszerkesztője volt). Mellette dolgozott egy szövetségi tréner, Holits Ödön is, ő vezette az edzéseket.
A kérdés viszont az, hogy történt a válogatás. Ez vélhetően gyakran változhatott, a rendelkezésemre álló források szerint többnyire úgy működött, hogy volt egy válogató bizottság, ők jelölték ki a keretet, de azt, hogy ki lép pályára egy konkrét meccsen, már a kapitány döntötte el.
Erre utalhat, hogy 1924-ben, a bukásunk utáni vizsgálat során volt olyan szövetségi vezető (Malaky Mihály), aki szerint "Az egy ember kezébe adott válogatási hatalom károsan befolyásolta a játékosuk nyugalmát és jó hangulatát." Majd így folytatta: "A válogatáselőkészítést a klubérdekeken felülálló legkiválóbb szakértőkre kell bízni." Egy másik vezető, Kiss Tivadar szerint (még mindig 24-ben járunk): "A válogatás nem volt minden tekintetben helyes, de ennek a rendszer az oka, mert helytelen volt a régi válogatási rendszer, amikor egy ember intézte azt sokszor ellentétben egy egész bizottság felfogásával. Nem lehetett felkarolni és a közös tréningbe vonni sok kiváló tehetséget, mert a szövetségi kapitány teljhatalommal volt felruházva és éppen ezzel bénította meg az előkészítő bizottság munkáját."

Ezek a források azt jelzik, hogy 24-ig vélhetően egy bizottság intézte a válogatott keret összehívását, ám Kiss Gyulának nagyobb hatalma volt a csapat élén. Aztán, hogy később mi lett, azt nem tudom, de az biztos, hogy Sebes Gusztáv előtt nem igazán volt olyan súlyú ember a szövetségben, mint Pozzo vagy Meisl.
Előzmény: ukkrm0 (1652)
ukkrm0 Creative Commons License 2007.04.28 0 0 1652
Régen bizottság állította össze a válogatotat?
Ez nekem új...
Előzmény: lg23 (1642)
lg23 Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1651

bár nem foci, de szerintem mindenképpen érdekes:

 

http://www.icehockey.hu/_user/browser/File/pdf/hoki%E9vfordulo.pdf

lg23 Creative Commons License 2007.04.26 0 0 1650

Köszönöm az összefoglalót :D

 

Közben direkt utánanézegettem: a Hajduk Splitet például a prágai U Fleku sörözőben alapították (ugye ismerősen cseng?) :D mégpedig 1911-ben. De vigyázat, Dalmácia ekkoriban osztrák örökös tartomány volt! (annak ellenére, hogy Magyarországnak volt dalmát-ügyi minisztere).

 

A Gradjanski Zagreb szintén 1911-ben alakult, de nem írnak arról, hogy milyen bajnokságban játszottak...

 

A többi ismert horvát klub mind jóval később, a 20-as, vagy 45 után alakult (Dinamo, Osijek, Rijeka, stb.)...

 

Szóval nem lettem sokkal okosabb a kutatásaimtól :) De a Te írásaid legalább adnak egy jó alapot...

Előzmény: Tempó Vasutas! (1649)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1649
Azt tudom, hogy 1905-ben lépett be az első horvát csapat az MLSZ-be, mégpedig a Prvi Nogometni I. Sportski Klub Zagreb. A csapat 1905-ben Budapestre érkezett, de 62 helyett csak 15 játékos jött el, mert Zágrábba sürgöny érkezett, mely horvátellenes budapesti tüntetést helyezett kilátásba.
Egyébként pedig azt tartom a legvalószínűbbnek, - de ez tényleg csak egy tipp - hogy mivel a horvátoknál is működött a Sokol mozgalom, ezért lehetett valamilyen Sokol bajnokság, és abban indultak csapataik.
1910-ben a Hrvatska Sokol 128 klubot tömörített (egy városban csak egy működhetett, tehát Horvátország vélhetően teljesen "le volt fedve". A klubok a települések nevét viselték és 16 zsupába osztották őket (a zsupát nem fordítom le, mert majd jön Lucilius, oszt jól megmondja, hogy nem is úgy van:))) A zsupákat ismert horvát politikusokról nevezték el, így volt pl. Zupa Fonova (Dr. Fon alapította a Hrvatska Sokolt), Zupa Zrinjski (gyengébbek kedvéért: Zrínyi), Zupa Strossmayer (katolikus püspök), Zupa Starcevic (horvát ellenzéki politikus), Zupa Tomislav (az első koronázott horvát király).

Ez tehát csak tipp, hogy a horvátok a sokolban fociztak, nem tudom, hogy a ma ismert horvát klubok mikor, és milyen keretek között alakultak. Az biztos, hogy pl. a lengyeleknél a krakkói Sokolban fociztak először, legalábbis ezt olvastam egy lengyel sportszociológiai folyóiratban megjelent cikkben. Bár a Sokol mindenekelőtt a tornáról szólt. Ha nem a Sokolban, akkor is bizonyára volt valamilyen bajnokság, de azt meg nem tudom, hogy ki írhatta ki (szóval talán lehetett valamilyen nemzeti szövetségük, amit nyilván nem ismert el a FIFA).

Még valami eszembejutott. Amikor 1905-ban volt az a nagy balhé a magyar és az osztrák szövetség között, akkor a csehek mellénkálltak, miként a horvátok is (akkoriban rendezték az első magyar-cseh meccset, és talán ennek apropóján jöhettet Pestre a horvát csapat is. De hogy a "horvátok mellénk álltak" konkrétan mit jelent, azt nem tudom megmondani. Földessy biztos írt valamit erről, mert ő mindenről írt valamit.:)
Előzmény: lg23 (1648)
lg23 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1648
Jut eszembe, mindig is megakartam kérdezni, és még sehol sem találtam rá a megoldást: 1918 előtt a horvát klubok milyen bajnokságban vettek részt? Egyáltalán létezett horvát labdarúgó szövetség? Horvátország státusza kb. megegyezett Csehország státuszával ezekben az időkben...
lg23 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1647
Egyébként az 1966-os VB döntőről még annyit, hogy az azeri származású szovjet Tofik Bahramov volt az a partjelző, aki gólt látott. Az azeri nép hálája jeléül róla nevezte el a Baki nemzeti stadiont :D
Előzmény: Tempó Vasutas! (1645)
lg23 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1646
Én megelégednék egy fotóval a holland-indiaiak buddha-szobrocskájáról :D
Előzmény: Tempó Vasutas! (1645)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1645
Úgy látom, nehezebben megfejthető képeket kell betennem. Gondoltam, várok még a 60-as Izrael-Dél-Korea Ázsia kupa döntővel, de majd hamarosan megkapjátok ezt a szintet is.:)
Előzmény: lg23 (1644)
lg23 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1644
Szerintem a kép 1976. június 20-án készült, este 11 óra környékén, Belgrádban. A fotón látható két ember pedig Antonín Panenka és Sepp Maier
Előzmény: Tempó Vasutas! (1643)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.04.25 0 0 1643
A múltkor sajnálatosan gyors megfejtés érkezett a 66-os VB-döntő kapcsán.:) Most egy kicsit nehezebb (???) jön.
Ez sem 45 előtti, és ennek sincs magyar vonatkozása.

(És hogy mit számít a média: vajon hány híres 45 előtti meccsjelenetet tudunk felidézni? Nyilván sokkal kevesebbet, mint 45 utánit.)

lg23 Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1642

Bocs, 1915-ös a Brüll-beszéd:

 

- A sport értékei közé tartozik - fejtegette Brüll -, hogy önállóságra nevel... Az önállóságnak az a foka azonban, amellyel Kertész Vili barátunk bennünket megismertetett, a harctéren bizonyára bravúros és bátor tettekben nyilatkoznék meg, de - ha szabad a sportbeli példából következtetbenm - a hadsereg többi részével semmiféle összeköttetésben sem lenne!

- Kiváló középfedezetünknek, Kertész III-nak a harctéren a Mária Terézia rend elnyerésére volnának kiváló esélyei. E kitüntetés feltételei között szerepel ugyanis, hogy valami hőstettet parancs ellenére kell elkövetni. Ezt Adi barátunk állandóan megteszi - a futballpályán!

- Hogy révész Béla barátunk a közelmúltban a kitüntetések garmadájával jött haza a harctérről, az egyikünket sem lephette meg. Mer tegyet mindannyian tudunk. Az oroszok lehetnek bármilyen erősek, - Béla barátunkat futni ők sem fogják megtanítani soha!

- Ha Konrád II esetleg harctéri kitüntetésre gondolna, nincs az a heves harc vagy tusa, amely nyugalmából kifordíthatná. Ez irányban megnyugtató bizonyítékul szolgál vasárnapi mérkőzésünk, amelyet sikerült elvesztenünk a Törekvéssel szemben...

- A sportsajtó állandó követelésének eredményeképpen végre a válóogató bizottság az osztrákok elleni csapatot úgy állította össze, ahogy azt az egész közvélemény is követelte. Helyet juttatott a csapatban Schaffer Alfrédnak is. Arról, hogy Schaffernak és Schlossernak egymás mellett a helye, a sportsajtó munkatársai győzték meg a válogató bizottságot. Az események, a 6:2-es fényes győzelem meggyőzte az eddig még kétkedő közönséget is és meggyőzte - magát Schlosser Imrét is!

 

Schlosser amúgy még a beszéd napján beadta átigazolási kérelmét az MTK-ba...

Előzmény: lg23 (1639)
Tizennégyes Creative Commons License 2007.04.24 0 0 1641
Megnézem! Nagyon érdekes és tanulságos volt.
Előzmény: Emen (1640)
Emen Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1640

ma este 20.20-kor a Duna tévén KVSC-100 év adrenalin cimmel lesz egy dokumentum film a Kolozsvári VSC-röl.

 

lg23 Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1639
Na most ehhez majd délután hozzábiggyesztem Brüll Alfréd egyik legjobban sikerült beszédjét, 1919-ből :D
Előzmény: Tempó Vasutas! (1638)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.04.23 0 0 1638
A stoplihoz. A jegyzeteim között egyetlen egyszer szerepel a szó, de az igencsak régi forrás.
Sporthírlap 1914. 08. 10.
„Ha parancsot adna a felséges király, hogy egy csapatba gyűjtsék azokat a katonáit, a kik a szöges, meg a STOPLIs cipőt cserélték föl a bakanccsal és a lovagló csizmával, olyan nyalka ezred kerekedne belőlük, hogy még a felséges úr is örömteljes mosollyal szalutálna neki, pedig a többi ezrede is gyönyörűséges. Az az ezred azonban, a mit a sport adott a királynak és a hazának, maga az erő és a tettre kész ifjúság. Nem puhult el a polgári életben, nem rozsdásodtak be az izmai, hanem éppen ellenkezően megedződött, megerősödött s az lett, a minek a sport részben nevelte is: az elképzelhető legjobb katonaanyag.”
lg23 Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1637
úgy tudom, hogy a cserélhető stopli volt a nagy trükk 1954-ben. Vagyis nem csak egy fajta stoplijuk volt, hanem ki lehetett csavarozni, és a különböző talajnak megfelelő stoplikat lehetett felszerelni (gumi fém, kerek, szögletes, stb.)
Előzmény: Lucilius (1636)
Lucilius Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1636
A labda színéről gondoltam, h. 70-es évek előtti, no meg azért a gólvonalon pattanó labda is sokat segített. :-)

Arról a Hungaria sportcipő plakátról viszont eszembe jutott valami. Ha jól értettem, az a reklám valamikor a 30-as években készüt. A csukán viszont stoplik láthatóak! Ez engem meglep, ugyanis én azt a legendát hallottam, h a németek 54-ben többek között a stoplis adidasuk bevetése miatt vertek meg minket a döntőben! Szóval azt hittem, h a stopli 54-es adidas fejlesztés...
Előzmény: Tempó Vasutas! (1635)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1635
Talált. Szép nagy "gól" volt.
Előzmény: Lucilius (1634)
Lucilius Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1634
Tipp:
66-os angol - német?
Előzmény: Tempó Vasutas! (1633)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.04.22 0 0 1633
Ki tudja mit ábrázol a kép? Nem általában, hanem konkrétan.
(45 utáni és semmiféle magyar vonatkozása sincs:)

r.tonyo Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1632

én már találkoztam vele, el is raktam kedvencekbe az oldalt:

http://footnostalgie.free.fr/version2/index.php?option=com_content&task=view&id=270&Itemid=32

 

látható, hogy egészen komoly sportmárka volt ez, első ligás csapatok is használtaák (Nice, Stade Reims)

Előzmény: Tizennégyes (1628)
lg23 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1631
miért ne? nyugodtan lehetne "Hungária" márkájú kajakokat vagy vízilabdákat gyártani...
Előzmény: Tempó Vasutas! (1630)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1630
Ez nagyon jó. Nem hallottam erről, de ismerve a magyar foci nívóját, könnyen el tudom képzelni, hogy az országról sportmárkát neveztek el.
Ez egyhamar aligha fog megismétlődni...
Előzmény: Tizennégyes (1628)
lg23 Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1629

chaussures = cipők

ballons = labdák

 

úgyhogy talált :D

 

Amúgy nagyon jópofa, honnan van?

 

Előzmény: Tizennégyes (1628)
Tizennégyes Creative Commons License 2007.04.21 0 0 1628


Nem tudom, hogy találkozott-e valaki már ezzel?
A stílusból ítélve a két háború közötti francia reklámplakát. Lehetséges, hogy egy francia sportszergyátó cég készített ilyen néven labdákat és sportcipőket?
Felettébb érdekes...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!