:)
Úgy látszik, egy kicsit tényleg félrement a dolog... viszont megdobta a hangulatot :)))
phobophile:
a "vintage" az, ami a sima Stratokban van, a testen átfűzöd a húrt, kibújik a tremolón keresztül a húrlábból, majd feltekered a kulcsokra a hangszer másik végén.
a single locking megoldás alapjában a vintage, csak itt a feji részen rögzítve van a húr, vagy a menzúra végén egy satuval, vagy satus kulcsokkal.
a double locking verziónál (aka.: Floyd Rose rendszerű) "fordítva" fűzöd be a húrt, a kulcsoknál van a golyó (ami esztétikai okokból általában levágásra kerül, ezért nem lácccik). A fejnél a húrokat satu tartja a menzúra végén, a másik végen pedig a húrlábakba épített satu.
Ami a vintage és a single locking technológia előnye, hogy a húr átmegy a testen, így az jobban beleszól a hangzásba. Hátránya, hogy amikor belekönyökölsz a tremolóba, és a húrokra eső húzóerő csökken, így 1., a kulcsokon lazul a feltekert húr, és amikor visszaáll az eredeti feszültség, nem biztos, hogy ugyanúgy feszül meg megint; ill. 2., a húrvégi golyóra nehezedő húzóerő csökken, elmozdulhat a furatban, amin keresztül be lett fűzve, és amikor visszaáll az eredeti stb., stb., lásd az első pontban; és ezért igen hajlamos az elhangolódásra.
a single locking módszer a kulcsoknál fellépő elhangolódást kiküszöböli a satukkal, így ez kevésbé érzékeny az elhangolódásra. A 2. pontban leírt jelenség veszélyét csökkenthetjük viszont pl. a Fender Bullets húrsorozat tagjaival, ahol a hagyományos henger helyett egy pisztolygolyó formájú izé van, ami nagyjából ugyanoda áll vissza, mint ahol volt.
a floyd rose rendszer a húrok hőtágulását kivéve biztos megoldást jelent az elhangolódás ellen, viszont nincs akkora hangja (figyeld meg a stratok, meg a telék (itt is átfűzik a húrt a testen) hirtelen induló, erős hangját még akusztikusan is!)
A bigsby, floating bridge, és kramer típusú tremolókat legközelebb, most pihi :)))
Üdv mindenki!
Először is a nagy felháborodást okozó hozzászólásom tisztázásával kapcsolatban néhány dolog! :
- A Line6 POD téma külön próbáltam határolni az irónikus résztől, tehát ez két külön dolog akart lenni!
Elismerem félreérthető volt! Legközelebb jobban figyelek!
-Sejtettem , hogy én leszek a beképzelt, pénzes csávó aki lenézi a kezdőket és nagy a pofája!
Azért érdekes, hogy olyanok reagáltak, akik valamilyen szempontból ( elsősorban olyan cuccuk van) érdekeltek a témában, de nem a lényeget olvasták!
Nem a kisvasút a baj, vagy a Léni, vagy a mashall, vagy az , hogy csak arra futja, hanem mostanában "megtaláltak" olyan emberkék, főleg kezdők (agyilag),aki már 5 éve kezdők (mondhatnék 10-et is) és nem is hajlandóak továbbfejlődni! Sznobok , mint az állat és elnyomják a hülyeségükkel a tényleg kezdőket! pl hogy csak a kisvasút a jó meg a Léni (mer nekem is az van alapon)! Egyébként semmi baj a Lénivel, csak példaként mondtam ,reméltem , hogy érződik. Úgy látszik nem
Hendrix-szel sincs gáz, de a mondani való ott is arra utalt volna, hogy azért cserélgeti valaki a Pick -Up ot, mert olyat keres ,amit nem is fog megtalálni! Pick up helyett lehetett volna pengető is, a túlzott kötödés a cuccokhoz és és a hiába való részletek való koncentrálás , a tudatos
gyakorlás és zenekarvezetés lett volna a cél, de úgy látom nem igazán értettétek! Lehet , hogy az én hibám!
Úgy látom ezekkel a próblémákkal csak én találkoztam az életben!
Ha valaki értette amit mondtam az jelezze!
Hanu: Úgy látom te jól látod a dolgokat!Sajnos téged is megtévesztett ez a POD-os dolog!
shine: Sajnos rossz hírem van ! Semmi köze a dolognak, ahhoz amit kérdeztél!
Nem baj , ha másoktól játszik valaki! Sőt! Jó lecke! De amikor el kezdesz zenélni , vagy legalábbis nem sokkal később el kell döntened, hogy mit akarsz a zenével kezdeni:
-Profi(ebből akar élni):
-Saját zenét játszik
-Mások zenéit játsza
-Amatőr (Nem ebből él):
-Ettől függetlenül profi szinten akar játszani, akár saját , akár mások számait (de ne akarjon befutni, mert csalódni fog,az másik vonal)
-Közepes szinten , a zenélés öröméért jár össze a zenésztársakkal próbálni (esetleg fellépni a helyi kocsmákban. Szintén ne akarjon befutni tehetségkutatókon,szintén a csalódás miatt)
-Csak a fellépés érdekli, hogy megmutathassa magát(ez se baj, de jó tisztázni magában, és főleg ne okoskodjon)
-stb.
Szóval vaygunk egy páran akik mind zenélünk, mégis más a hozzáállásunk!
Az egyik Megveszi a Lénit ! Meghallja, hogy állat jó a hangja , pláne ennyi pénzért, a másik meg pofázik a levegőbe , hogy milyen állat , mert azt mondják, de fogalma sincs róla!Ha valamit nem tud az nem baj, csak ne beszéljen, pláne ne adjon tanácsokat olyanról amiről fogalma sincs! Mindenki eldöntheti, hogy melyik kategória!
Megpróbáltam az irónikus hangnem helyett szájbarágosan !
Remélem oldottam a feszültséget!
Egyébként ismeritek a legkisebb Marshall-t 10*10cm! csak bedugod a gitárt és tök jó gyakorló erősítő potom pénzért_! Ez most kivételesen komoly! :o)
Még most sem értem ! Ha elveszitek a POD-os részt tényleg nem értitek a fricskát magunknak???
Biztosan tudtok nekem felvilágosítást adni "tremolo" ügyben, mivel én teljesen laikus vagyok ilyen téren. (Eddig csak olyan gitáron játszottam, amin a híd hagyományos módon rögzített volt, nem tudom mi a helyes szó rá.) Nézegettem pár katalógust és érdekelne, hogy az olyan kifejezések, mint a "vintage style", "single locking", "double locking" mit takarnak. Egyelőre ennyi, aztán majd biztosan lesznek egyéb kérdéseim is. Előre is thanx a válaszokért.
Pelé:
Nem tudom mire játszod itt magad. Mindenki hasonlóképpen kezdi, senki sem virtuóz az elején és senki sem ért a cuccokhoz az elején. Vagyis bocs, téged kivéve persze. Mert te már úgy születtél, hogy gitár volt a kezedben és virgáztál a szülészorvosnak egyet a szülőszobában. Én is játszom más számait a koncertjeimen, mert másképp nem tudok normális helyre elmenni játszani, mert mindenhol az az első kérdés, hogy milyen nótákat játszunk. Csak saját? Kösz nem, azt nem ismeri senki. És közéjük rakom a saját számaimat, először kevesebbet, és ahogy születnek egyre többet. Te biztos az első koncertedet a Wembley-ben adtad és saját pénzből finanszíroztad a lemezed kiadását, meg a fél éves promócióját a médiában, meg ahol lehetett. Vagy tévedek?
nemtom elragadtad-e magad, nekem sincs összehasonlítási alapom milyen vagy pölö, ha nem ilyen vagy...! meg kell hogy mondjam, hogy őszintén elég szarul esett a hozzászólásod, ami úgynéztem, hogy az én naív kérdéskémre a válasz..! hát...izé...én feltettem egy kérdést..., asszem itt hibáztam el, nem gondoltam, hogy ezért ilyen hurrikán jellegű lerohanás....megminden...!
azért kérdeztem mert tanácsot akartam..., de télleg nem azért hogy aszmongyam, hogy ez ajó meg én tudom meg izé! azér van klippem, merazt tuttam megvenn és erősítő kellett, azért akarok kisvasutat, mert, mert,,, mert szerintem egy digitális izének sose lesz olyan jó kis igazi hangzása...! lehet, hogy botfülem van, de erre kényes!
én pedig mindenkit tisztelek, aki most/ma, élőzenét akar csinálni és hangszert vesz a kezébe...! ma, amikor ilyenek, hogy danubiusz rádió létezhetnek és diktálhatnak és dönthetik a szart a pofákba! én inkább hallgatom 3 pank riszitülését, akik két hete vettek egy jolánát és még csak a gaint találták meg az erőn, mint akármi szart ami a 100,5-ről jön (nálunk)! és figyu, ezekből a srácokból sosem lesz britni, ezekben ez a jó..., ez, hogy nem sül le a képük...! ez épp olyan művészet nekem mint az ideodagaloppvirgaforgácsolódik a nyak, szakad a húr, 1200hang/sec, az ujjaim mosódnak...! tisztelem az élő zenét és a művelőit, de ugyanígy a művelni akaróit is! őszintén kiábrándított a véleményed,..., hogy egy ilyen kis zug fórumon, ahová egyébként tegnap néztem be először és elvileg épp ennek kéne mentnek maradni gyűlölködéstől, vérprofi lenézésektől, rivalizálásoktól, szóval, hogy itt is ugyanúgy jelenvannak ezek a rosszindulatú akármik,,,! az jut eszembe, mikor az első gitáromat vettem és alig mertem bemenni a hangszerboltba, mert az eladó ugyanilyen "hát még ezt se tudod?" típusú volt,,, szerintem mindenki a tapasztalatai alapján tanuljon és fejlődjön...! én spec azt tapasztaltam, hogy kisvasutam lesz,,, de egy szóval nem mondtam, hogy a procok szarok..., csak ami jó, az számomra megfizethetetlen...!
...különben is bocs, hogy zavartam a köreiteket...!
Ne az régi cuccokat szidjad a cudar hangzások miatt! Szar hangot bármiből lehet csinálni...
Mindamellett, hogy én őszintén szurkolok a line6-nek, részemről a régi cuccokat kedvelem, effektekből is az analógokat, vasút-megoldással. Megtehetem, mert eddigre sikerült összeszednem azt a cuccot, ami úgy szól, ahogy azt mindig is akartam, és amiből mindazt a hangzást elő tudom szedni, ami kell nekem. Anno persze főleg Hendrix miatt kezdtem errefelé mászni, de mára nagyjából kialakult az elképzelésem arról, hogy milyen zenét akarok játszani, és az ehhez illő hangot kerestem.
Ami ez után következik, az színtisztán ízlésbeli kérdés. Szerintem a jó hangzás alapja egy jó hangú, karakteres gitár és egy szinténcsak jó hangú karakteres erősítő, amit hogyha egy darab kábellel összekötsz, kapsz egy minőségi hangzást, ami él, amiből építkezni lehet. Egyszerűen azért használok analóg effekteket, mert eddig akármilyen digitális cuccot kipróbáltam, pont az előbb említett karakter tűnt el (pl. az enyhén túlhajtott régi típusú csöves erősítő dinamikus reakciója egy jó gitár hangjára), míg egy jó minőségű analóg effekt hozzátesz a hanghoz. Ugyanez a helyzet a csöves előfokos digitális effektekkel is.
Ez az örökös harc hiábavaló, minden technológiának megvan a maga előnye. A digitális programozható, jobban vezérelhető, olcsóbb, bizonyos effektek könnyebben és jobban felépíthetőek benne, stb. Az analóg cuccok viszont jobban szólnak, feltéve, ha jó minőségűt vásárolsz, ami viszont már többe kerül, mint digitális megfelelője. Amúgy is, ha stúdióba mész, a zengetőt, meg a delejt, meg egy rakás hasonló effektet az erősítő elé nyomott mikrofon után kapod, egyszerűen azért, mert így szól jobban, és így illik a komplett hangfelvételbe.
A line6 úttörő, és nagyon fontos munkát végez, és ha lesz rá pénzem, én is bevállalok valamit tőlük, de tartsuk meg annak, ami: szimulátor, ami arra jó, hogy sürgős stúdiómunkánál gyorsan, olcsón drága és jó hangzást csináljunk, ami már majdnem. Tényleg qrva jók ezek a cuccok. De mivel a zene nem függetleníthető az érzelemtől, remélem elhiszed hogy nem ugyanolyan érzés egy jó gitáron és erősítőn, jó gitárládákon keresztül élőben játszani, mint annak a szimulált változatán, monitoron hallgatva. Szerintem a jó hangzáshoz hozzátartozik, ahogy a gitár és az erősítő reagál egymásra. A gitár a te játékodra, az erősítő a gitárra, a gitártest a hangszóróból kijövő hangra... stb. stb. Ezt lehet mesteri fokon szimulálni, de az érzést soha, a hangzást pedig nagy sokára lehet tökéletesen visszaadni.
A nagy baj az, hogy a legtöbb kezdő gitáros úgy kezdi, hogy kell valami gitár, meg valami hangos erősítő, meg egy torzító is kell, meg olyan repülőgép-effekt, és a Jimi valami pedált is rugdosott, és neki is fehér gitárja volt, ja. Azután, mivel kevés pénze van, mindenből megveszi a szart (tehát nem a "kevesebb néha több" elvet követi), és boldog a betyármetál Zs-dúrjával, osztán a haverokkal elkezd jó hangosan próbálni, és amikor már minden annyira kása, hogy nem hallatszik, hogy a dobos kezéből elszállt a verő, akkor elégedetten meghúzzák a Kőbányait, hogy "de jót muszikáltunk"! Jó esetben idővel az illető igényesebbé válik, fejleszteni kezd, és zenélni is megtanul. Rosszab esetben nem, és a bivalybasznádi rokkfesztiválon megy a mennybe, miközben Halleluja helyett dzsigadzsiga szól.
Na ja. Visszatérve az effektekre, szerintem az ideális megoldás egy digitálisan vezérelt analóg multieffekt lenne, amit úgy lehetne programozni, ahogy akarsz, de a hangzásba nem teszünk sehol átalakítót, csak 1. oszt. analóg áramköröket, mondjuk VCAkkal megoldva a vezérlést. (Zengető ebbe persze nem fér bele, de mint mondtam, szerintem annak az erősítő után a helye). Csak egy ilyen cucc túl drága lenne, úgyhogy vsz. nem is nagyon fogja senki kifejleszteni. Ha megnézed a stúdiótechnikát, ahol megengedhetik maguknak (mondjuk nem ebben az országban), analóg cuccokkal dolgoznak, csak éppen az árkategória nem egy demóstúdiónak felel meg, mert csak a pult került 3 millió dollárba, és egy jó 24 sávos analóg magnó sem olcsó. A digitális cuccokat meghagyják arra, amire való: utólagos effektezésra, editálásra.
De a lényeg, hogy mindenki találja meg a neki kellő hangzást, ha ultraclean angyalkórusos spacehang, akkor azt, ha 11-es gain kivágott közepekkel, akkor azt.
Szerintem pont arra jó ez a fórum, hogy tapasztalatcsere folyjon, és mindenki tanuljon a másiktól, és ha már vannak még olyan öngyilkos egyedek, akik egér helyet pengetőt ragadnak, akkor azt tanulják meg használni minél jobban.
Nem hiszem, hogy az RPS ne lenne jo Floyd Rose-hoz, de a lényeg, hogy kifejezetten a vintage jellegű tremolóhoz ajánlott, mert azoknál a szakadás az esetek döntő többéségében a húr végén, a kis golyónál jelentkezik. (Nálam a döntő többég = 100%). Nos, mivel a FR használók nagy része a magas húrárak miatt a húrt a kulcs felől fűzi be, így a golyónál lévő megerősítéssel sokat nem ér, mert ott gyakorlatilag soha nem lesz terhelve a húr.
Tehát a lényeg: jó a FR-hez is, csak értelme nincs :)
Én egy éve Line6 POD-ot használok!
Nagyon átvertek szart se tud! :o)))
(Csak ne élvezném annyira amit tud... izé elszóltam magam)
Akarom mondani : Szerintem a modellezéses módszernek nincs jövője! :o)
Csak a full-csöves régi motyók meg a mikrofonozás, az a tuti! No meg a kisvasút ! nincs is jobb, mint 5 effekt 100eFt-ért és nincs macera a sok kombinált effektel: egyféle beállítás mindegyiken, az is éppen elég sok, mert hát én gitározni akarok nem gondolkodni! Ja és sok elem és táp, naés az örökös alapzúgás probléma nélkül se tudom elképzelni a gitárhangzásomat!
Aztán az új pick-up is remélem jó lesz végre ,ami a hónapban már a harmadik, mivel keresem a Hendrix , a Satriani, a Gary Moore, Al Dimeola és a Pink Floyd gitárhangot egyben!
Azért vettem meg a legolcsobb MARSHALL-t is hisz ők is MARSHALLT- használnak, meg a gitárismerőseim is azt mondták hogy ilyet vennének, ha lenne pénzük, hát most csak irigykedjenek! Bár most lehet ,hogy Léni-klippet veszek,mert az olcsóbb és úgy szól ,mint a disznó, bár azt nem tudom, hogy ez jó vagy rossz, mert nincs összehasonlítási alapom!
De végre elértem a célom! Végre összeállt a motyóm és én leszek a leghangosabb a próbán, igaz az elején csak halkan aztán egyre hangosabb leszek, ha többiek is feltekerik! És mostmár ahelyett, hogy otthon gyakorolnék és megirnám előre a dalok témáit végre körbe körbe órákon keresztül játszhatjuk az éppen imprózott 3 hangos témát , azt várva, hogy 5 óra múlva egyszercsak kész a dal!Még soha sem sikerült , de szorgalmasok vagyunk! Bár lehet, hogy az az oka, hogy néha nem kések el próbáról és túl rövidek a szünetek a próba alatt, amikor is végre eldönthetnénk, hogy mi legyen az új nevünk, mert a régi szar!
De nem baj hamrosan elkészül az első számunk amit 3 éve gyakorlunk és ha elindulunk a tehetségkutatón , akkor a sok okos és pártatlan ember végre felfigyel ránk és nyerünk fél óra stúdióidőt! Aztán elmegyünk a következő tehetségkutatóra is , aztán a következőre aztán elmegyünk koncertezni , ahol majd mások számait játszuk, majd lesz közte egy saját , aztán kettő és végül csak a saját számainkért fognak jönni a rajongók! Ha kész a demónk, akkor a beküldjük a Kiadónak, aki végre a mi zenénket várja és akarja eladni az embereknek a Madonna és B. Spears és a tuti jövedelmet jelentő külföldi PopSztárok helyett! Hisz ott csupa zeneértő és a hazai zenei nevelést szemelött tartó ember ül, akiket csöppet sem érdekel a pénz!...
Bocs
És nem értem, hogy miért akad bele véletlenül a pengető az A helyett a H -ba és nem értem miért mondják, hogy hamisan nyújtok, amikor heti 10percet gyakorolok?
utoljára amikor vettem akkor 2500 volt.. ez volt kb egy éve.. akkor vettem egy marékkal.. egy csomag még mindíg van.. egyszeruen lusta vagyok, és nem szól ez annyira rosszul hogy lecseréljem.. nem szakad nagyon pedig néha megtépem a Floyd Rozit..
A Hughes & Kettner Tubeman Plus tényleg nagyon állat, igaz effektek nincsenek benne, ez csak egy rackes elofok. Három féle torzítás, 4 sávos hangszin.
Három féle kimenet:
- Ha gitárvégfokkra kötöd
- Ha kombóra vagy fejre
- Ha csak simán vonalból használod
(Az utolsó kettohöz csak egy csatlakozó van és egy gombal lehet váltani)
Egy kis felárral kapható hozzá háromgombos lábkapcsoló.
Nagyon király hangja van, rendkívül elégedett vagyok vele.
valami korrekt reverbet, meg delay-t keresek elérhetőbb áron! szerintetek mit érdemes venni? mindenképpen a kisvasút megoldás érdekel, a multieffektek nekem kilőve...! meg izé..., nekem is klipem van 100 w-os 4hangszórós (celestion)ládával..., jójó, de azé önmagában nagyon sótlan...! meg vmi funkos, torzító is kéne..., most ibanez classicmetal van, de az teljesen letekerve is túl durva néha..! electroharmonix small stone-t ismeri valaki? esetleg vélemény...! ja meg vki vegyen meg egy zoom 3030-ast!
Hughes&Kettner Tubeman, ebből van pedálos meg rack-es is. Ez kimondottan csak előfok.
Sansamp, asszem GT2, ez pedálkinézetű, a rack-es változat már komolyabb, gondolom drágább is. Ez is előfok.
A Line6 POD mondjuk kicsit 100 fölött van, de állítólag az a legfaszább, pont ilyen célokra találták ki. Ebben már van pár egyszerűbb effekt.
De pl. a KORG AX1000G-je is tud hangfalszimulált kimenetet, az is még 100 alatt van. Ez komplett multieffekt.
Sok sikert!
Figyusz
u.i.: EMBEREK! Még mindig eladó a Fender Roc Pro 1000-esem, 190-ér!
Hughes&Kettner Tubeman, ebből van pedálos meg rack-es is.
Sansamp, asszem GT2, ez pedálkinézetű, a rack-es változat már komolyabb, gondolom drágább is.
A Line6 POD mondjuk kicsit 100 fölött van, de állítólag az a legfaszább, pont ilyen célokra találták ki.
De pl. a KORG AX1000G-je is tud hangfalszimulált kimenetet, az is még 100 alatt van.
Sok sikert!
Figyusz
u.i.: EMBEREK! Még mindig eladó a Fender Roc Pro 1000-esem, 190-ér!
Üdv mindenkinek, aki tud segítsen!
Olyan multieffektet szeretnék, amellyel aránylag normális hangzást lehet elérni vonalból (vagy fejhallgató kimenetről)
Kb 60-100eFt közötti cuccok érdekelnének.
Fast Fretem nekem is van, de mi ez a ciromsavas valami?
Music Man
Miért nem jó ez a húr FR-hoz? Nem szereti az erős nyújtogatást?
Inorbert
Szerintem létezik több ilyen effekt is (pl. az emlegetett Korg). De nem leszel velük elégedett, mert az olcsó kategóríában ezek késnek és nem egészen valósághű a hangjuk. Szerintem esetleg kéne keresned egy kimondottan erre a célra gyártott pedált - ha van ilyen, gondolom kijön annyiból mint egy egyszerűbb multieffekt. Vagy vegyél egy olcsóbb gitárt és akkor az egyiket ide, a másikat meg oda hangolod.....ahova akarod :o))))
Sanyiriani
152.900 Ft ...volt a hazai márkakereskedőnél 1999. április 27-én. (www.amerika-hangja.hu)
Blind
Annyira tartós ez a készlet, vagy annyira nincs pénzed...mint nekem?? :o)))))))))
"Egy szakmai kérdésem lenne: létezik olyan olcsó kategóriás effektpedál, ami tudja a detune (lehangolás) effektet? "
Hát egy ilyesmi olcsó pitch shifter nekem
is jól jönne, a Korg AX-300G-be van, ha jól tudom.
két zenekarral is játszok, az egyiknél
E hangolás, a másiknál D#.
Floyd Rose-os gitárom van, már egészen megszoktam,
hogy vacakolok egy csomót mikor egyik próbáról
a másikra megyek.
Egy szakmai kérdésem lenne: létezik olyan olcsó kategóriás effektpedál, ami tudja a detune (lehangolás) effektet? Ez azért lenne fontos mert így a gitár nyugodtan maradhat E-hangolásban, miközben a cuccon keresztül már D-ben, vagy még lejjeb vagy. Így nem kell több gitár a különféle hangolásokhoz. Meg a Floyd-Rose-os gityókat nem is egyszerű belőni erre. Más annyira nem fontos, csak ezt tudja biztosan.
Ami a húrokat illeti, én általában Shadow SE9-est használok, mert olcsó (1500 körül van) és kibírja egy hónapig (ekkor szoktam cserélni). Vagy ha nincs, akkor D'addario XL 9-est, mert ez is hasonló. Egyébként a húrokkal is van egy kis problémám: Nagyon hamar pusztulnak a kezemtől, valszeg mert izzad. Erre van valami megoldás? Valami strapabíró készlet kellene, aminek ez se árt. Bár az biztos drágább. De koncertre jól jönne egy ilyen.
Az RPS az ún. Reinforced Plain Strings típus (fekete a papír benne és a megfelelő színnel van írva - Super Slinkynél rózsaszínnel). Használata azoknak ajánlom, akik nem Floyd, hanem hagyományos (vintage) jellegű tremolóval (pl. strato) vagy hagyományos tremolo + wilkinson rendszerű satus kulcsokkal rendelkeznek (mint én).
Ezek a húrok erősítettek és kifejezetten ezekre a gitárokra jók. Én kb. 3 hetente cserélek, mert akkor szokott szakadni (sokat jatszom rajta), és akkor már inkább új szettet rakok fel.
Sajnos a húrok igen drágák (ez 1900 körül mozog az Oroszlánéknál, ha valaki ismer olcsóbb beszerzési helyet, akkor légyszi ossza meg velem/velünk.