Ahogy reggelente indultam mostanában, illetve a melóból haza, eddig nem is figyeltem, de miután írtam a kommentet, belém nyilallt a gondolat, hogy mintha mostanában nem hallanám a csörgést. És valóban, mióta ki lett cserélve a gyertya nincs csörgés. Szóval, nálam a gyertya csere oldotta meg a problémát. :)
Csak beszélj egy autószerelővel aki eljön hozzád és meghallgatja hogy a reggeli hideg indítás után a szelepek kopognak, vagy a dugattyúk miatti becsilingelésről van e szó, bár az OMV benzin után ezt kétlem, akkor a környéken másnak is lenne ilyen baja.
Hátha ez lehet? Jópár éve egy szalonban vásárolt 1000-es Swift reggelente kopogó hangot adott, valamelyik hidrotőke szólt, kb. 40 E Km volt a kocsiban, olaj 11E Km-ként cserélve, de nagyrészt városi használattal, az adott olaj 10W40 Delphi volt benne, minden elindulást követő 700-800m-en kopogott picit, majd elhallgatott, hidrotőke cserére készültem, a gari már a több mint 3 év miatt lejárt, mikor a Suzuki szervíz szerelője javasolt egy hidrotőke tisztítót ( mondta is hogy maga ellen beszél, de hátha ) Wynns Valve Lifting Cleaner, 3dl alu dobozos folyadék a motorolajhoz öntve, kb, 100km-ert mentem vele, majd leengedtem és friss olaj bele, na azóta nem kopog a motor, és egy szelepdekni csavar sem lett megbontva 1-2E Ft egy ilyen lötty, egy próbát megér. Vagy valami noname kúton tankolt üzemanyag, sajnos láttam MOL tartálykocsi számlát már bescannelve miket adnak el 95-ösként a kutakon ( amit megrendel a kutas oktánszám terén , és csak azokkal az adalékokkal amit kérnek az alap benzinbe, ) ez sokszor köszönő viszonyban sincs egy MOL vagy Shell kúton árult benzinnel. Rendes pánztárgép számla volt, és sokan nem tudják mitől nem akar menni a kocsi.
Egyébként nekem is csörög a kocsi, amikor reggel elindulok, vagy ha sokáig parkoltam valahol és utána indulok. Meleg motornál még sose jött elő.
A többi témára:
A múltkor megjártam Debrecen-Szeged útvonalat - természetesen nincs autópálya a kettő között, hanem kis falvak lassításnak... stb -, használtam légkondit, 100-al mentem, amikor lehetett. Mindent lenulláztam, teletankoltam és úgy indultam. Végig írta, hogy 5,7L-5,8L volt a fogyasztás. Nem tudom, mennyi köze van ehhez, de kicseréltettem a gyertyákat (60.000km-enként kell), kicserélték az olajat, szűrőt... A kocsi 2014. jan-ban lett forgalomba helyezve, 1,6-os motor.
Autópályán én is 150-el megyek, sehol bünti, városban pedig ~60 és nem jött csekk, pedig mostanában elég sokszor bemértek.
A kocsi km. órája mindig többet mutat, ez axióma. Szándékos, azért csinálják, hogy nehogy be lehessen őket perelni azért, mert elkapott a traffipax. Úgyhogy az összes megengedett gumiméret közül a legnagyobbnál is kicsit felfelé csal.
A GPS-nél a pontosságtól függ, mennyire jó a sebesség-kijelzés. iGoban meg lehet nézni, hány műholdat lát a szerszám, és kiír valami pontosság-értéket is, hány métert tévedhet. A kézben tartott telefonnak nem túl jók az esélyei, sokat takar a tető meg a többi. (Sőt, nekem olyan is volt, hogy kocsimosás után a beépített GPS se látott ki a nagy antennájával! Én se hittem el, de egy szélvédőmosás kellett hozzá, hogy újra kilásson. Nem tudom, milyen csodaviasz lehetett rajta...)
Szóval, ha a helyzetmeghatározás nem elég pontos, akkor a sebességben is tévedhet. De a gyakorlatban nekem a GPS sebességmérése jobban bevált (és egyezik is a beépített gps és a telefonom által mutatott érték).
Úgy öt éve volt egy ilyen hibás Németország-térkép, aminél többször is rossz sarkon fordultam be. A mostani térképeknél nem tapasztaltam ilyet. (Nng vagy Here térképeket használok. Bár a Topmap-ról meg a többiről se hallottam mostanában ilyen panaszt...)
Nagy ló.... sem ér ez a GPS, kidugom a megnyálazott ujjam az ablakon pontosabban megmondom a menetszélből mennyivel megyek. Multoriban 1. Androidos autórádió IGO - 2.telefon sebességmérő alkalmazás 8magvas Androidoscsuda teló, és a 3.kocsi Mitsu ASX kilométeróráit néztem 90-114-ig mutattak. Köszi ennyit erről. Kíváncsiságból megnézem majd a régi IGO-s PNA mennyit mutat majd ekkor . A térkép pedig a 2009 es frissítések óta mindig téved, előbbre mutat, szinte bárhol járok kb. 60-70m -ert csal, beérsz egy kereszteződésbe és mondja hogy 70 m mulva fordulj jobbra, ez addig vicces míg nem egy belvárosban vagy ahol 30m-enként van egy keresztutca, sosem jártál arra hátulról meg tol a forgalom, és túlszaladsz az utcán, utána meg már behajtani tilos stb. stb.
A PNA-n volt már 2-3 térkép frissítés azóta ha beírom a címemet mindig 2 szomszéddal feljebb állítaná meg a kocsit, a régi pedig a ház előtt. A 2017 decemberi Andoidos 7 collos autórádió IGO-prime-ja ugyanígy téved.
Engem is érdekel, hogy milyen motor és milyen évjárat.
Nekem a 2007-es Lancer kombi (1.6, 4G18) legalacsonyabb fogyasztása: 6,1 l/100km Bp-Kolozsvár vagy Bp-Gyula oda-vissza távon, ahol 90km/h volt a maximum és egy csomó város is volt közte.
6.3l/100km jött ki Bp-Bécs oda-vissza távon autópályán 107km/h (kb. 3000-es fordulat) GPS szerinti sebesség mellett
Bp-Újvidék-Kecskemét távon GPS szerinti 130-al, ahol lehetett, 8l/100km fogyasztást eredményezett
Kaptunk új kulcsot. Azt mondták, a régiből hiányzott a transzponder.
Ezt én nem értem, nem volt rajta rés vagy repedés. A transzponder tippem szerint az antenna úribb neve, de ez megint nem kerek, mert a hibás kulcs nyitotta-zárta az ajtókat 10 méterről, csak gyújtás nem volt... Szóval akkor se értem. De mindegy, lényeg, hogy van két jó kulcsunk.