Keresés

Részletes keresés

pucros Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4100

Igen, az ábsz egy szűkebb jelenségcsoport. Ha valamihez nem termel a szervezet emésztőenzimet, az nem ábsz. Ha maguk a bélsejtek produkálnak autoimmun reakciót, az sem ábsz (bár arrafelé vezethet).

 

A bél normálisan jól szabályozza, hogy mit szív fel és mit nem. A szivárgóbél-szindróma az a probléma, amikor a bél olyan nagy molekulákat is felszív, amiket előbb még apróbbra kellett volna emésztenie valami enzimnek, és ezek is bejutnak a keringésbe. Tehát a bél normál funkciója zavarodik meg.

 

Egyébként a természet itt ugyanúgy dolgozott, mint a mérnökök szoktak; nem azt feltételezik, hogy 100% tökéllyel működik a szerkezet, hanem bizonyos fokú szivárgást engednek, és megvan hozzá az a kiegészítő mechanizmus, ami foglalkozik az így előállt melléktermékkel. Magyarul, minden egészséges bél is "szivárog" valamennyire, de azt az 1-2%-ot az immunrendszer simán lekezeli. (Ebből az is következik, hogy a leromlottan még ennyire is képtelen immunrendszer, illetve a tényleg túl sokat átengedő bél hatásai összetéveszthetőek.)

 

Az immunrendszer speciális szöveteken keresztül igyekszik védeni a szervezetet a nem odavaló anyagoktól, tipikusan (azaz az artériákon kívül) ott, ahol a külvilággal érintkezünk: légutakban, szemben, a bőrön is, de legeslegnagyobbrészt a bélben vannak ilyen szövetek. Ezt szokták közönségesen úgy kifejezni, hogy az "immunrendszer x %-ban a bélben található". 

 

Amit esetleg az orvosok nem így tanultak, az az, hogy ennek marha nagy a jelentősége az egészség gyakorlatában. Ha ez a védvonal megsérül, akkor ott kurva nagy baj van. Ráadásul nem is feltétlen ott jelentkezik a tünet, hanem akárhol (nem túlzás az AIDS-hez hasonlítani ebből a szempontból), amit az orvosok nem fognak erre a nagyon általános okra visszavezetni, hanem ehhez képest tüneti kezelést adnak.

Előzmény: sz332 (4096)
Evicke Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4099

Számomra tökmindegy, mi okozza pl. a cöliákát - ti. ugye a glutén, az meg sok más miatt sem jó, úgyhogy úgysem eszem. Meg tejterméket sem fogyasztok, szintén az egyéb ártalmai miatt (inzulin, IGF, növekedési faktorok stb.).

Szóval még mindig nem látom értelmét külön foglalkozni ételintoleranciával és - allergiával.

Igaz, nincsenek ételallergiáim, legalábbis az erre jellemző tüneteket nem vettem észre magamon 1 konkrét kaja elfogyasztása után sem, bár ahogy olvasom, ételintoleranciánál állítólag még hetekkel később is megjelenhetnek panaszok... :-/

1 allergiám van, az a szezonális szénanátha (kb. pont mostanában), de paleóval jóval enyhébb, de az már a paleo elkezdése utáni első allergiaszezontól ugyanezen az enyhe szinten van.

 

Az utóbbi pár hónapban viszont elég durván visszatértek a régi ízületi fájdalmaim, ami eléggé kiakasztott 4 év fájdalommentesség után. Erősen gyanakszom az időben ezzel egybeeső szemes kávéból főzött kávéra, mondván jobb az, mert az tutira kávéból van... (mennyiségre napi 2-3, összesen biztos volt 2 deci).


Márpedig itt leírja, mi a baj a kávéval (1. keresztreakció a gluténnal, 2. gyulladáskeltő hatás a citokinek által)
http://www.thepaleomom.com/2012/07/pros-and-cons-of-coffee.html

Korábban, amikor nescafét ittam, nem voltak ilyen problémáim, valszleg mert a feldolgozás erősen átalakítja a kávébabot, esetleg csökkenti a lektinek mennyiségét...

Most pár napja lecsökkentettem napi 2+1 mokkáskanálnyi nescaféból készült kávéra, és máris jobb a helyzet. :-) De azért még figyelem magam. 

 

Előzmény: sz332 (4096)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4098

kísérleteket

Előzmény: szomi_szomi (4097)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4097

OK, akkor most egy időre hagyjuk a WGA lektint. :P Maradjunk a borsónál és a babnál. Azok ugyebár csak a lektinek miatt rosszak, nemde? És mindkettőt hőkezelés után fogyasztjuk.

 

Tehát mennyi a lektintartalma a nyers, a párolt és a teljesen megfőtt borsónak illetve babnak? És mennyi ezekből a lektinekből, ami bizonyítottan káros (például mekkora mennyiségekkel végezték a kísérletek vagy bármi más számszerűsített adat)?

Előzmény: Evicke (4095)
sz332 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4096

Mondjuk úgy, az ÁBSZ nagyon sok problémát okoz ... áteresztő lett a bél, ezért a kis ételmolekulák meg a többi szemét bemegy a vérbe, és gyulladást okoz. Ez rendben van, ezt a problémát lehet egy csomó módon kezelni, lásd lentebb...

De pl. van a laktózintolerancia, azt nem az ÁBSZ okozza, vagy van a cöliákia, azt sem.

 

 

Előzmény: Evicke (4095)
Evicke Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4095

Minden allergia, ételintolerancia gyökere az ÁBSZ. Ugyanúgy, ahogy az autoimmun betegségeknél, ezeknél is az immunrendszer hibás túlreagáló működéséről van szó.

Vagy tévedek?

Előzmény: szomi_szomi (4094)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4094

Persze, mert Te most az ABSZ-szel vagy elfoglalva. Engem viszont az allergia jobban idegesít. :)

 

Paleó körökben van az a nézet, hogy a WGA lektin, a lehető legrosszabb lektin, így nem gondolom, hogy figyelmen kéne hagyni. Mennyit eszünk belőle, ha nyersen rágcsáljuk a búzát és mennyit, ha kenyeret eszünk?

Előzmény: sz332 (4093)
sz332 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4093

A búza esetén inkább a glutén miatt aggódnék...

Előzmény: szomi_szomi (4092)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4092

Egyébként az már egy ideje érdekelne, hogy ezekből az antinutriensekből miben mennyi van és mekkora az a mérték, ami bizonyítottan káros?

 

Például itt vannak a lektinek:

Többször hallottam azt az érvelést, hogy azzal nem kell foglalkozni, mert azok hőre nagyrészt lebomlanak. De még nem találtam részletes adatokat, hogy például a hüvelyesek lektintartalma hogyan változik a feldolgozás során.

 

Tud valaki egy jó cikket, ami például leírja, hogy mennyi a lektintartalma a zöldborsónak és a babnak nyersen, párolva és teljesen megfőve?

Ugyanez érdekelne a búza esetében a WGA lektin szempontjából. Mennyi a WGA tartalom nyersen, fehérkernyérnek megsütve, barnakenyérnek megsütve illetve kása formában megfőzve?

 

És van-e arról jó cikk, hogy mekkora lektin mennyiség az, ami már bizonyítottan ártalmas?

 

Lehet, hogy vannak ilyen cikkek, csak én nem kerestem elég alaposan... 

Előzmény: szomi_szomi (4091)
szomi_szomi Creative Commons License 2014.05.12 0 0 4091

Egyetértek, hogy ez a cikk meglepően alapos. Csak az zavart az olvasáskor, hogy úgy éreztem előre eldöntötte, hogy ő most jól lehúzza a paleósokat. Talán emiatt próbálja ezeket az alkaloidákat egy kicsit elbagatelizálni. Pedig az teljesen jogos, hogy aki emiatt nem eszik krumplit, az paradicsomot se egyen.

 

És még azt is jól látja, hogy a paleósok nem egységesek a szénhidráttal kapcsolatban  (és sok egyéb mással kapcsolatban sem). Illetve azt is jól látja, hogy a gyakorlatban sok paleós nem teljesen következetes.

Előzmény: H_G (4085)
Evicke Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4090

keveset szezonban szoktam, de csak nagy puha totál érettet. meg nem szezonban néha sűrített paradicsomot. eddig nem vettem észre tőle semmi negatívat.

padlizsánt és krumplit nem.

Előzmény: Evicke (4086)
H_G Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4089

Pardon, ebben a hsz.-ben a szolanin is szaponin lett volna helyesen! A szolanin vitán felül káros, de azt eldobjuk a héjjal, csírákkal, megzöldült részekkel.

 

 

Előzmény: H_G (4085)
H_G Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4088

És spárgát sem, amiben a legtöbb van...

 

Igaz, a kép csak akkor lesz teljes, hogyha valaki ezt a linket is követi a magyar nyelvű cikkből:

 

http://ancestralchef.com/why-arent-potatoes-paleo/

Előzmény: sz332 (4087)
sz332 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4087

Tehát akkor te paradicsomot sem eszel?

Előzmény: Evicke (4086)
Evicke Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4086

nem baj, én azért kihagynám a mérgező alkaloidákat. :-) 

hinni meg a templomban kell. :-)

Előzmény: H_G (4085)
H_G Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4085

Végigolvastad a cikket? Nem feledkezik el róla, tárgyalja, csak nem hiszi, hogy a burgonya szaponintartalma különösebben hozzájárulna, különösen, mert 1) ezt Cordain se merte határozottan állítani, 2) pl. a paradicsomban sokkal több szolanin van, és azt mégsem kerüli a paleózók többsége.

 

Előzmény: Evicke (4079)
sz332 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4084

Oké, tehát a saját szavaimmal. Az eddig meglévő könyveimhez képest nagy újdonságot nem írt. Az egyértelmű, hogy nagyon sok ok lehet. A kezelésre a következőt mondja:

 

1, Remove triggers: távoltítsunk el mindent, ami problémákat okozhat

   - glutén teljes megvonása

   - nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők megvonása

   - stressz csökkentés:

     - érzelmi stressz

     - fizikai stressz (túledzés!!!), a gyúrást hanyagolni kellene

     - megfelelő mennyiségű alvás

2, Rebuild: építsük újra a szervezetet

    - megfelelő élelmiszerek fogyasztása (hogy pontosan mit, erről nem beszélt)

    - étrendkiegészítők: l glutamin, emésztőenzim, vitaminok

3, Root causes: ha megtaláljuk a probléma gyökerét, próbáljuk meg megoldani azt

    - itt fertőzésekre gondol: #F401H székletvizsgálatot javasol, parazitákra gyanakodva

 

 

 

 

 

 

 

sz332 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4083

Összefoglalva lényegében ez:

http://solvingleakygut.com/launch-offer/

Előzmény: H_G (4075)
sz332 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4082

Ja, áteresztő bél szindróma ...

Előzmény: sz332 (4080)
sz332 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4081

Én most vagyok úgy, hogy teljesen 0-ról vagyok kénytelen felépíteni az étkezésem, mert bár az eddigi összes laborlelet nem mutat semmit, mégis állandóan fájt a hasam. Úgyhogy tabula rasa,

és kezdtem krumpli + vízzel. Ehhez jött most a jázminrizs, az oké. A répa az bukó, allergiás tünetek, viszont a brokkoli jónak tűnik. Kukoricás abonett megint csak bukós volt, meg a hamburgerhús

is (a 99% marhahúshoz tartozó +1%-kal lehetett gond) Mindig 1 dolgot adok hozzá, és nézem, hogy hogyan reagálok. Iszonyatosan macerás, de minden eddigi próbálkozásom csúfos kudarc volt,

ez úgy tűnik, működőképes megoldás. Hisztamin eredményt jövő héten kapok, de holnapra sikerült időpontot szereznem dietetikushoz... majd mesélek, meg a korábbi videót fogom kijegyzetelni.

sz332 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 4080

ÁBSZ?

Előzmény: Evicke (4079)
Evicke Creative Commons License 2014.05.10 0 0 4079

Csak éppen nagyvonalúan elfeledkezik az ÁBSZ-ről... végülis tényleg csak egy apróság, hogy az édeskrumpliban nicnsenek mérgező összetevők... :-P

Újabb felelőtlenül félrevezető firkálmány, ami totálisan figyelmen kívül hagyja, hogy emberek egészségéről van szó, aminél ugye fontosabb egyesek "érdeme", hogy megint milyen frankón megmondták a tutit a sok hülye egészségmániásnak... :-/

Előzmény: sz332 (4078)
sz332 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 4078

Addig egy kis olvasnivaló az édesburgonyáról...

Az édesburgonya

Az elmúlt napokban összefutottam egy édesburgonyáról szóló cikkel a Paleország nevű oldalon. Azzal semmi gondom sincs, hogy valaki megpróbálja felhívni egy-egy élelmiszerre a figyelmet. A problémát én ott látom, ha a nevezett élelmiszer pozitív tulajdonságainak hangsúlyozása[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

H_G Creative Commons License 2014.05.09 0 0 4077

Az jó lesz, köszi :)

Előzmény: sz332 (4076)
sz332 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 4076

Hajnali 4-kor volt az előadás, nem voltam képes addig fennmaradni, de hétvégén megnézem, és irok egy összefoglalót :)

Előzmény: H_G (4075)
H_G Creative Commons License 2014.05.09 0 0 4075

Hű, de hosszú! Nem foglalnád inkább össze saját szavaiddal?

 

Előzmény: sz332 (4074)
sz332 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 4074

https://www.youtube.com/watch?v=juKdR1CogG4

Előzmény: sz332 (4073)
sz332 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 4073

Pénteken hajnalban pedig lesz egy webszeminárium az áteresztő bél szindrómáról, itt lehet regisztrálni:

http://solvingleakygut.com/leaky-gut-webinar/

sz332 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 4072

Gluténérzékenységről, ezt mondja az orvostudomány most:

https://www.youtube.com/watch?v=4-h3E_eIJ_M&feature=youtu.be

tyúkanyó48 Creative Commons License 2014.04.28 0 0 4071

De a vas-szintem teljesen jó a vérképen, mégis vérszegény vagyok már nagyon rég óta.

Előzmény: sz332 (4070)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!