Tóni, íme a panel, majdnem teljesen beültetve. A második képen látszanak jól a feliratok. Sajnos, a kvarcot ki kell vennem, nem fér el az LCD alatt. Rövidtokosom nincs itthon, szerezni kell.
OK, akkor tudom melyikről van szó. Az Anico-nál vannak kis toroidok. A T37 helyett T50-es vasak. Amik pár milliméterrel nagyobbak. Az AL érték nagyon hasonló.
Tecsun S2000 -hez nincs valakinek kapcsolási rajza? Egy éjszakai áramszünet után ma nem volt kedve bekapcsolni :-( (próbáltam már minden felé, de vagy bénán keresek vagy nincs)
Tóni, teszek majd fel holnap képeket. Nem kit, csak a preparált nyákot vettem fórumtársunktól. Sikerült csaknem mindent beültetni ma, a ferritjeim még nem jöttek meg, úgyhogy most szünet lesz.
Ha kitöltötte a szükséges kérelmi űrlapot is,akkor minden rendben!Ellenkező esetben hiánypótlásra küldenek egy levelet.Az eredeti bizonyítványt, okmányt felesleges elküldeni elég a másolat is.Most elég nagy anyagtorlódás van a késett vizsgák,hosszabbitások miatt .Célszerű ha a Kiss Nándornál érdeklődik a 06-1-468-0551 -es telefonszámon
Megtalálta a régi 1972-es vizsgabizonyítványát és elküldte egy kérdés erejével az illetékes hivatalba, veszteni valója nincs. Jövő héten reméljük pozitív válasz jön. :-))
Kíváncsi leszek az enyémre. A ferritgyűrűk még hiányoznak (T37-2), a többi már megvan, kivéve a nyákba illő fejhallgató-csatlakozó, meg a tápcsatlakozó. De ez legyen a legnagyobb baj! Holnapra szabad szombatot csináltam, xyl pletykapartira megy, enyém a konyhaasztal :-)))
Ez egy valami márkás külföldi volt. Tényleg a gumirudik között kiváló. Hirschmann vagy Kathrein. Azt, hogy hol megy meg kell mérni. Egy VNA mindent elmond róla. Van vagy 30 éve, hogy láttam ilyet.
Én is azt a hívójelet kértem - és kaptam meg - ahol a korábbi, de azóta megszűnt ifi állomáson állomásvezető voltam. Beküldtem az akkori papírokat és simán ment...
Igen QRT utáni újrakezdéskor gyakran gond nélkül kérhető a régi hívójel,ha nem adták még ki.Nálam is hasonló volt,sőt miután klubtag és így automatikusan MRASZ is lettem a QSL irodából megkaptam néhány ott lapuló 1987-es lapot ..
Igen van egy intézkedés a korábbi jogszabályban a konvertálásról,megfeleltetésről a Magyar Posta által korábban kiállított vizsgabizonyítványok RH-A = CEPT NOVICE+Morse RH B_C= HAREC+ természetesen Morse. URH-A
CEPT NOVICE,URH-B -C/volt ilyen/=HAREC táviró nélkül.Elég pontos vizsga nyilvántartást örökölt az MNHH a korábbi engedélykiadó szervtől,de ahogy a Tóni írta lukak voltak.
Más kérdés,hogy RH-gyakorlat nélkül lazán kap/ kapott Harec engedélyt az összes HF-sávra/+1500W/azok az URH-B engedélyesek aki sokan csak azért vizsgáztak feljebb,hogy mobilból FM-ezzenek a reléken hi...De mindig vannak egy változásnak nyertesei-vesztesei...Az az RH-A engedélyes aki 30éve dolgozik a HF-sávokon,az most ha többet akar bajlódhat a
HAREC vizsgával/jó mondhatnánk miért nem vizsgázott feljebb eddig/De hát vannak élethelyzetek amikor
elégnek látszik/mondjuk nem ért az elektrónikához,vagy mint korábban feltétel volt,nem volt villámkezű CW-bajnok a magasabb fokozathoz hi.No csak egészség legyen és jó terjedés.
Én előkerestem az 1980 környéki vizsga oklevelem és simán megkaptam ugyanazt a hívójelet amit gyerekkoromban. Elég volt azt lefénymásolni és beküldeni.
Nagyon régi vizsga dokumentumok ott vannak. De volt egy kb. 10 éves lyuk, amiről elveszett minden. Arról a páciensnek kellene valamit hitelesen igazolni.
Barátom már elmúlt 65, és ifjú korában az MHSZ-nél állomáskezelői vizsgája volt. Most adott a "könnyített" lehetőség az amatőr vizsga megszerzésére. Tömeg közlekedni ingyen tud, a vizsga díjából is 50% kedvezmény illeti meg, tehát 2000Ft-ból megússza a dolgot. Ideje meg lenne rá, tehát csak rajta áll a vásár. :-))
Többeknek:A megnövelt teljesitményről 3.sz melléklet az 1/2018(V.29)NMHH rendelethez a hatályos!
Részletesen a sávhatárok a táblázatban,de "zanzásítva" Kezdő/Beginner: 80,40,2015,10 m 100W PWR.
Cept Novice 160,80,40,20,15,12,m 200W pwr.A Harec 1500W nyilván az összes nem emlitett sávval kiegészítve.
A tárgyalásokon az eredeti MRASZ javaslat a CEPT Novicénél javasolta az összes sávot/a HAREC-el azonosan,ill 400W pwr-ert gondolva azokra akik megelégednek ezzel /idősebbek,gyengébb QTH-k/Ez lett a tárgyalások eredeti végpontja,de a jogi szövegezésnél már nem ez került be. A hivatal javaslatára csökkentve 200W-ra ill kimaradt a 30,17 m ,azzal hogy hagyni kell valamit,mert enélkül sokan a "huzóerő"nélkkül nem nagyon vizsgáznának Harecre HI..A táblázatot az érintettek tanulmányozzák alaposan
ezt csak hevenyészve írtam le.Azért gondoljatok bele ez is micsoda fejlődés hiszen a öregebbe emlékszik milyen volt RH-C vizsgával 100W pwr-el egy 5 sávos DXCC diplomát összehozni/és jónéhány magyarnak sikerült is,digi
FT-8 hókuszpókusz nélkül is,de ez már egy más történet.Készüljetek /akit érint/ mindenki erejéhez képest megfelelő vizsgafokozatra.Ha jól sejtem, cca 40fő fog vizsgázni most 24-én,ebbe halasztott -pót vizsgázók is benne vannak.Sok sikert!
Hosszú kutakodás után sem találtam, hogy a "Kezdő" amatőr vizsgával rendelkező személy milyen teljesítménnyel adhat. Az engedélyezett sávok megvannak, csak a kimenő teljesítményt nem találom.
Ha tudtok jogszabályi hivatkozást, infót stb. írjátok meg.
Többen tanúsítják,hogy a kezdők számára elkészitett 10 oldalas anyagot Szeged-BP vonaton átolvasva/útvonal tetszőleges/ sikeresen levizsgázott/köztük 12 gyerek is,egy fő 65 éves is//jó néhányan táviró vizsgával Sok sikert!
Aki akar levizsgázik!Kezdő és Cept.Novice fokozatra különösen sokan "túlélték", és semmi akadálya hogy eredményesen rádiózzon!/lásd megnövekedett lehetőségek 100-200W/Gyakorlattal biztos,hogy sikeresebben készülhet a "Harec" vizsgára .A vizsgaanyag
átdolgozása elengedhetetlen ezt a vizsgáztatók is tudják!Ténylegesen a mai követelményeknek megfelelően a forgalmi ismeretek, biztonságtecnika,minimális jogi ismeretek hogy, mit lehet és mit nem.Tény ,hogy nem épiti már a készülékét a zöme amatőr.Sőt hozzáértők szerint már nem is merne késziteni....A vizsgáztatást a Hivatal végzi a MRASZ mint érdekvédelmi,szakmai szerv csak véleményezhet,illetve a vizsgabizottság tagja.Azt senki sem állíthatja ,hogy nem tapasztalt segítőkészséget.Soha nem volt ilyen jó kapcsolat a MRASZ és a Hivatal közt
Tökéletesen igazad van. Én is próbálom átrágni magam a tananyagon, kisebb, nagyobb lelkesedéssel, ahogy az időm engedi.
Hidd el, hogy nagyon szeretem az SWL munkát, de a szívem vérzik, mikor 7 MHz-en hallom CQ-ni az amatőrt, a terjedés tuti, és nem felel neki senki, engem meg egy vizsga választ el attól, hogy megnyomhassam az a nyüves PTT-t.
Novice esetén a műszaki résznél az alapok 8. osztályos fizika, egy további rész középiskolás fizika, a rezgőkörökkel bezárólag. Utána van pár dolog amit meg kell tanulni, pl. tömbvázlatok. Ha a szinte nulla elekronikai vénával rendelkező barátomnak elsőre sikerült átmenni, akkor azért olyan nagy gond nincs. Persze tanulni azt kell, nem elég nyöszörögni, hogy nehéz. És igen, ahogy HA5OPI is írta, kellene egy tankönyv, amit a vizsgán számonkérnek.
"Aztán rövid idővel a vizsga után, megkezdve a legális amatőréletet, megismerve ezt az "elitet" sokan rájönnek, hogy talán mégsem akarnak minden áron ebbe a kiválasztott körbe tartozni..."
egy bennfentes elit kiváltsága marad a rádiózás öröme
Aztán rövid idővel a vizsga után, megkezdve a legális amatőréletet, megismerve ezt az "elitet" sokan rájönnek, hogy talán mégsem akarnak minden áron ebbe a kiválasztott körbe tartozni...
Tudom, HARC-tag vagyok. De azt te is tudod, hogy ingyen és vizsga nélkül mit kaptak a CB-sek? Terjedés szempontjából a legszarabb sávot. Sokan azért akarnak ezen túllépni.
Na, de így csak egy bennfentes elit kiváltsága marad a rádiózás öröme. Pedig tudom, hogy sokan vizsgáznának, de mivel semmiféle elektrotechnikában nem jártasak, esélyük sincs a vizsgát letenni. Arról nem is szólva, hogy Mátészalkáról nem egyszerű az NMHH központba utazni, vagy utazgatni, ha az első vizsgán sikertelen volt. Szóval mennyivel komolyabb dolog is a KRESZ vizsga? A közlekedés veszélyes üzem, mégis megoldották az online vizsgáztatást. Sőt, pár éve lejjebb adták, már a 8 elemi sem kötelező, csak tudjon írni, olvasni.
Mit kell tudni a rádiózásról? Ettől eddig amatőr sáv, ilyen, olyan üzemmódban lehet rádiózni, adott teljesítménnyel. Kész, ennyi az egész!
Nem kell "alább venni", csak a vizsgaanyagnak kell publikusnak lennie. Az ARRL-nél, RSGB-nél ott vannak a könyvek, megvehetők, felkészülsz, levizsgázol.
Az elmebeteg NMHH erre azt mondja, hogy ez nem jó, mert "be lehet magolni és az nem ér semmit". Nos... én kijártam egy egyetemet, NEM büffé-ruhatár szakon, mérnök vagyok, és ott mindig így vizsgáztunk: megtanultuk a könyvből és levizsgáztunk.
Úgy látszik, a Hivatalnál még mindig cipészek és kalauzok a vezetők/döntéshozók (ahogy ez divat az ilyen szerveknél 1945 óta), mert hogy egyetemet -- vagy egyáltalán komolyabb oktatást -- életükben nem láttak, az hétszentség.
P.S.: Ha valaki közülük olvassa és megsértődik, a hívójelem alapján megtalál, reklamáció esetén szóban is szívesen elmondom, hogy bekaphatják a rabok telefaxát IS.
MRASZ-tagok! Mikor támogatja már a MRASZ az online vizsgát? Kin múlik? Az NMHH-n, vagy a MRASZ-on? Az USÁ-ban sajnos a pandémia miatt, de megoldották. Bacca meg, nálunk is van számítógép, meg internet is. Ha a gépjárművezetői megoldotta a hatóság online-ban, akkor ezt sem lenne nagy kunszt. A vizsgakövetelményeket meg alább lehetne vinni. Nem technikus, vagy nem mérnök mindenki, de nem is jogász. Tudom, hogy unalmas a téma, de melegen kell tartani. Lennének, akik levizsgáznának, nem olyan népszerűtlen a rádiózás, mint ahogy egyesek gondolják. Vagy csak egy elit körnek adatik meg? Azt is tudomásul kellene már végre vanni, hogy ma már nem építik a rádiókat, hanem veszik. A tulajdonosok csak forgalmazni akarnak velük.
Volt nálam egy ideig ilyen készülék, még 2001-ben, 26,0 - 30,1MHz-es tartományban adott és vett.
Mindegy milyen néven fut, az összesből kettő generáció van, nagyon kicsi köztük a különbség. Az I. generációsok főleg 93-as gyártmányúak 26,5MHz-től indulnak, a II. generációsak, melyeket 94 után gyártottak, 26,0MHz-től indulnak.
Nekem az átfogási tartomány végein lévő relatív süketsége volt az egyetlen bajom vele. Sajnos nem hangolja a vételt varicap diódákkal.
Ismerem, nemcsak modellező-akkukhoz! Sok szünetmentes táp gyári akku-csatlakozója ilyen, a döglöttekből ki szoktam nyesni. Lomexnél van hozzá apa-anya, nyákos és lengő is.
Minden komolyabb alkatrész kereskedőnél (TME, Farnell, Digikey, Mouser, stb.) számtalan különféle jó minőségű kapható, csak nem a Lomexes szétesős árfekvésében.
Én általánban a TME-nél szoktam venni. Mondjuk derékszögűből normálisat csak öntött kivitelben kábellel együtt láttam.
Legutóbb sok hasznos ötletet kaptam a szivargyújtó beszerzéssel kapcsolatosan, sikerült is megoldani. Mégegyszer köszönöm!
Most egy hasonló kérdéssel állok szemben. DC dugót keresek, 5.5/2.5mm-es méretben, 9 mm-es dugó hosszal. Szintén csak az alábbi két kategória kapható:
- Ránézek és szétesik
- Hozzáérek és szétesik
Ebből a DC dugóból keresk szerelhető, strapabíró kivitelt. A conrad oldalán találtam olyat, ami gyárilag öntött és gyárilag két eres kábellel ellátott, de az sajnos nem jó.
Minden tippet, ötletet szívesen fogadok. A 90 fokos, "könyök" kivitel lenne a legjobb.
Egy Y elágazás. Egyik fele a VHF, a másik irány az UHF-et engedi át. Így minimális veszteséggel lehet oda irányítani a vett jelet, ahova mennie kell. Egy jó fajta még az adást is megengedi a saját ágán, nem zavarva a másikon lévő vevőt.
Vannak passzív osztók is, amik simán elfelezve a két irány jelét elküldik ide és oda is. Ez is lehet filléres ellenállásos osztó és lehet transzformátoros is. Az előbbinek nagyobb a vesztesége, de abszolut szélessávú. Utóbbi nagyon igényes kivitelezésben akár az adást is lehetővé teszi a másik ág zavarása nélkül.
Antennakapcsolóval, ha nem egyidejűleg akarod használni mind a kettőt, hanem hol ezt, hol azt. A DND-nél lehet kapni. Nem olcsó, de megéri, jó minőségű.
Ismét segítséget szeretnék kérni Tőletek, Adutt két kommunikációs vevő (két különböző helyiségben) és egy antenna. Hogyan lehetne megoldani,hogy a két vevő egy antennáról üzemeljen?
Mi sokat jártunk a jégpályára. De kori sosem volt a lábamon, viszont ott volt a legolcsóbb a forralt bor, meg jó csajok voltak. A bor az olyan is volt, jó vizes. De a kis csajok, ők szuperek voltak.
Még, ha OFF is, akkor is kiírom, mert elhatároztam, hogy mindenhol, ahol tehetem, szót adok a diabetesz szűrésnek. Magyarországon 3 millió nyilvántartott cukorbeteg van és ki tudja, hány látens, aki nem is tudja magáról, csak nagy boldogan zabál, pálinkázik, egész nap kockul a számítógép előtt és nem mozog. És, ha nincs egy jó háziorvosa, sosem derül ki, hogy cukorbeteg, csak amikor már a mentő viszi el. Ez a büdös nagy magyar egészségügy finanszírozás! Hogy az anyjukat b...-k meg, csináljanak maguknak kistesót a politikusok! Na, kimérgelődtem magam.
Együttérzek veled. Engem a cukros neuropátia kapott el úgy, hogy alig tudtam járni. Na, de ne kezdjük el az isiásozást, mert azt utálják a sávokban is. Futás egyelőre nekem se megy, de a gyors gyaloglás, legalább 2 km, mint a katonáknál az erőltetett menet. Aszongyák egyesek, hogy fájdalmas a gyaloglás, meg különben sincs rá idejük. Lelkük rajta, én meg nem szeretek gyógyszereken élni, inkább az antenna árbocot bactatom még szélben is. Állítólag akkor a legjobb, meg amikor vízszintesen szakad a hó. :-))
Köszönöm! Nem halálos, csak kellemetlen, alig tudtam már járni. A busz után még nem futok, de a gyaloglás már szinte aladálymentes. A gyógytornász lányok meg szépek :-)
Nem tudom, mi lelte a 12 éves unokámat. Egyszer adtam neki egy ruszki tranzisztoros rádiót, mostanában az anyját boldogítja vele, mert még éjszaka is a morzét hallgatja. Na, a lényeg, hogy keresgélt a neten és talált egy csőbúgót. Azóta nyaggat, hogy csináljak neki egyet, de csöves legyen, állítható hangszínnel és hangerővel. Ja, persze szerezzek hozzá eredeti billentyűt és fejhallgatót. Az utóbbi talált, mert van egy zsír új szovjet katonai fejhallgatóm, azt neki tudom adni. Magamról tudom, hogy egy tinágernek hektikusan változik az érdeklődési köre, ezért ezt az igényét gyorsan ki kell elégítenem, hátha ő is utánpótlás lesz. Miért is nincs MHSZ?
Megvan, bár már mindjárt 80... Csak most kevesebbet javít, inkább unokázik :-)... Nekem nemrég (még COVID előtt) szedett rendbe egy kis Tektronix-314-et ami raktárban állt pár évig...
Régebben tényleg annyi volt a limit, aztán amikor átbuzerálták a fórummotort akkor állítottak rajta, 1.4Mbytost már töltöttem fel. Néha belefutok a korlátba, akkor Irfanview ... Van hogy nem is kell csökkenteni a felbontást, csak visszamenteni fájlba, mert akkor valamit tömörebben csinál, néha felére, harmadára nyomja az eredetileg valószinűleg alacsony tömörítésű JPG fájlokat.
Semmi trükk, az ingyenes IrfanView programmal átméretezem 1024* akármennyire, 90% jpeg tömörítés mellett. Ekkor kb. 150kB lesz egy kép, a fórumszoft gond nélkül megeszi.
Van egy 4 sugaras, EMG-1560 / TR-4663 típusú szkópom. Az utóbbi időben azt csinálja, hogy az érzékenysége a felére ugrik, és az Y pozíció is elmászik kb 3 osztással lejjebb. Van amikor kocogtatásra nagy nehezen visszamegy a helyére, de egyre inkább nem. Van amikor bekapcsoláskor jó s később mászik el, de van amikor egyből bekapcsoláskor már rosszul indul. Kezd egyre használhatatlanabb lenni.
Valami melegedésre előforduló kontakt hibára gyanakszom, de ez már túl bonyolult nekem, s legfőképpen nem ezen a készüléken szeretnék megtanulni műszert javítani.
Keresnék egy olyan szakembert aki megbízhatóan meg tudná javítani ezt a szkópot, emberi áron. Eredeti doksi van hozzá.
Javaslatokat legfőképpen az itt megadott email címemen várom, f@szbuk, meg ehhez hasonló social media-t nem használok.
Keresek BY 238-as diódát.Szükségem lenne 30 db-ra.Bontott,de működő képes is megfelel. Valamint 3,3nf (3300pf) 1000-1500V-os orosz,barna négyzet alakú kondikat 30db-ot. Köszönettel: '73 Zola HA3LG
Szerintem ez nekem pont jó lesz. Az aljába belevágok egy 1.5mm-es alumínium lapot, arra mehetnek a rádió kezelőszervei stb, a felső részbe meg hangszóró és apróságok :)
Egy "védett" rendszer karbantartásához való dobozka volt. Az aljában egy 386-os Dell laptop lakott, a felső részben a naplózáshoz egy BJ-10 tintasugaras nyomtató meg a rendszer eléréséhez szükséges kis illlesztő/autentikáló dobozka, de ennek már több, mint 30 éve...
Selejtezéskor a dobozkát több tanu előtt többször fejbeverték egy Népszavával (5 kg), a többit meg elhozhattam ócskavas árban...
Nem tudom hol a konkrét vételi helyed, de annak VHF-en, UHF-en nagyobb jelentősége van, mint 6 dB-es csillapítású kábel helyett egy 3 dB-esnek.
(A lakótelep szélén kezdődő családi házas övezet, vagy a 10 emeletes teteje...általánosságban RH-n pedig az ionoszféra pillanatnyi állapotától függ: ha egy adott irányból nincs terjedés, akkor teljesen mindegy a kábel csillapítása.)
A kisebb csillapítású kábel (és a hozzávaló csatlakozó...) drágább, a szerelése/fektetése is több gondosságot igényel, biztosan kell egy kuplungkábelt is használni, ha merev koaxot telepítesz.
Satu inkább. De a rádió gyártási sajátossága, hogy azt is kibírja, ha rááll egy teherautó. Szóval inkább másik rádiót kellene választani. Egy FT-212RH megteszi.
Roppant érdekes megoldás. Egy kis satuval, lemevágóval és lemezhajlítóval csodákat lehet tenni. Már csak azt kellene kitalálni, hogy az én rádióm hogyan fér bele ebbe, mert az egy egészen picikét nagyobb :)
Segítséget szeretnék kérni koax kábel ügyben. Melyik típusú koax kábelt javasolnátok 20 méter hosszúságban? (vevőkészülékhez lenne) Előre is köszönöm a válaszokat!
Alulra bőven befér minden, az előlapról (átkapcsolhatóan) lehet korhű módon, az eredeti kézibeszélővel is forgalmazni. Becsukva teljesen vízzáró. A konzolt tartó alulemezt kellett pontos méretre hajlítani. (Ebben tudok segíteni, klubban van az öreg élhajlító.)
Feri megoldását sok éve linkeltem, az a link sajnos döglött, de az internet nem felejt :-). Ő az FT7800-at építette be, hasonlóan romos külsejű rádióba.
Keresek CTCSS panelt YAESU FT212RH rádióba.A panel lánykori neve FTS-12.Esetleg roncs FT-23,FT-211,amiben benne van a keresett CTCSS panel is érdekelhet.
Igen ehhez a a kijelzőhöz a második cellában valóban a 04 érték kell. A címet az első cellában azért én a helyedben mindezek ellenére kipróbálnám 78 értékkel is, mit veszíthetsz.
Ha azzal sem működik akkor proci port hibára gyanakodnék.
Nincs valakinek 7030kHz-s kristálya ? Nem rendelnék külföldről ha nem muszáj. 14060 is érdekel.
Ugyanakkor van kb. ezer darab 8-9MHz körüli kvarcom, Maros adó kvarcok nem amatőr sávra, de mindből van több. Szűrőnek, amatőr célra, és mennyiségben szívesen küldök belőle postaköltségért cserébe.
Én is építettem kettőt, én 1:6-ra tekertem a trafót, és ennek megfelelően programozva az eeprom-ot, 50W-ig jó. ( Mondjuk 25W-nál többet soha nem használok. ) A 00-s helyen levő érték kicsit gyanús, de nem tudom milyen kijelzőt használsz. Nekem a kis oled hátán egy forrasztós jumperrel lehet állítani a címet, és oda is van írva, hogy melyik beállítással mi a címe. Most nincs előttem a cucc, de ha nagyon megakadsz írj mailt, és valamikor megnézem.
ATU-100 témában kérném a segítségeteket. Áttekertem a tandemet 1:5-re és felraktam az új 3.2 verziót (3.1 volt előtte), sajna nem írtam fel a beállításokat és a kijelző nem indul el. Bekapcsoláskor és kikapcsoláskor a relé kattan, így a cucc szerintem elindul.
I2C scannerrel 3C címen találtam meg a kijelzőt, a második cella szerintem 4-es de mégsem megy. Ardunióval meghajtva a kijelző szépen müxik. az 5V megvan a headeren, programozni, olvasni írni szépen lehet. Erease is megvolt, 3.1-et visszarakva sem változik semmi.
A lövész cuccaimat az alábbi 22"-os ládában szállítom versenyre. Ütésálló, vízálló, strapabíró, moduláris ha kell, és még széknek is jó.
Az alatta lévőt pedig az RC modellek távirányítóinak és egyéb szükséges elektronikák tárolásához és szállításához használom.
Szerintem ezek az árak még elfogadhatóak ahhoz képest, hogy 100ezres műszaki dolgokat tároljunk és főleg biztonságosan szállítsunk. Lehet hogy a kisebbik méret is megfelel az igényeidnek. Lassan befejezem én is a GoBox építését, még pár finomítás van hátra. Menet közben jöttem rá, hogy a 4U rekesz helyett a 6U-at kellett volna beszereznem.
Egyszer már engem is megmentett a Motorola Gp300, jöttem hazafelé Debrecenből,
megálltam Hajdúhadháznál egy kisboltnál, mire visszamentem a kocsihoz, láttam kis csoport
"érdeklődőket"..
Ki volt téve a rádió a műszerfalra, gondoltam elteszem az ülés mögé nehogy megtettszen valamelyiknek. Pont megszólalt a trilla, SEL5, egyből elpucoltak.. :)
Régebben már kérdezted, nekem erre a "tökéletes, hibátlan" (magyarul szétmarta a belét a szétfolyt lúg) R-105D doboza vált be. A belsejét lemezollóval kitakarítottam, az előlap eredetiben megvan.
Hátulról rámoltam be mindent, belefér az egész kóceráj. Az FT7800 méretű rádiók H7-es illesztéssel beszerelhetők 🙂. Elöl-hátul becsukva hermetikusan zár. (oroszok valahogy tudtak 50 év után is puha és rugalmas gumit csinálni)
Ezt a bilit még Bécsben vettem amikor a világútlevél bejött és elmentem megnézni a kapitalizmus hamis csillogását a Hilferen, otthon a panelban pedig visszavártak a gyerekek hogy mit hozok nekik - hát ezt, üresen.
Nekem egy 10"-os kis laptop, 2 öklömnyi kis rádióadó, 1 db 7Aó-s zselés és töltők, sok kábel utazik benne biztonsággal. Autós zajcsillapító gumi szivacs táblák vannak elválasztónak betéve.
Barkács boltban vettem kis koffer szerű ládát. A sarkokon erősítő feltét. Vékony alu lemez a doboz. Korrekt hordfül, korrekt diplomata táska zárakkal. Belül 1 cm vastag kemény laticel bélés. Az egész strapabíró kivitel. Kicsiben hasonló a zenészek road ládáihoz. Úgy nyílik mint egy bőrönd. Az árak fogalmát meg napról napra át kell értelmeznünk......
Belépő szintű mobil rádiós GO-BOX építését tervezem. Valami olyasmi megoldást keresnék amiben el lehet helyezni egy átlagos 10-25 Wattos VHF/UHF mobilrádiót, egy kisebb zselés akkut, az akkuhoz töltő elektronikát és pár egyéb kivezetést, na meg egy beépített hangszórót és mondjuk egy mikrofontartó villát a mikrofonnal.
Amit élből elvetettem:
- Pelican Case: Jó lenne, de nem hobbistáknak való az árfekvése.
- Régi katonai rádió fa ládája: túl nagy, túl nehéz, a cipelése körülményes. Nem erre találták ki.
- Kibelezett BRG FM201/401 ház: Bár van füle, masszív és táp is van benne, de az üres ház is van vagy 8-10 kg. Cipelje az, akinek hat anyja van.
- Barkácsáruházakban kapható szerszámos ládák: Gyengék és vagy nem megfelelő a kialakításuk.
- Supermarketekben kapható dobozok: Szintén gyengék, nem erre a célra valók.
Megfizethető, hobbi projekt árban elfogytak az ötleteim.
Picit ki kellett fújni sűrített levegővel és ennyi! A máshol "megszokott" élőlények mint penész, bolha, ágyi poloska stb. ebből elmaradtak, a tonnányi por se volt benne. A tápban sem. Pár csepp műszerolaj a bronzcsapágyakba és minden működik mint a kisangyal! Gyári cuccokat megszégyenítő precizitás!
Pár apró finomítás kell rajta, teflon lemezek, merevítések. A dobozokat tavasszal rakom rendbe, amikor a szabadban "ki lehet teregetni" súrolás után.
A tápja még durvább, precíz, aprólékos, másik ugyanilyen dobozban. (Na, lelőttem a poént :-).
Apró finomítások kellenek rajta, egyébként remek darab. Aki csinálta, ez volt a "főállása", sajnos többet már nem fog :-(((. RT-ben is megjelent a leírása.
A csöveknél nagy az anódköri impedancia, ott a szélessávú illesztés reménytelen. Az alsóbb sávokon sok menet vagy nagy permeabilitású vas
kell, ami nagyobb frekvenciákon mindenképpen gondot okoz. Ha sok a menet, a nagy szórt kapacitások söntölő hatása érvényesül,
ha pedig a vas permeabilitása nagy, akkor a határfrekije kicsi és ezért nem fog működni magasabb frekvenciákon.
Itt a Collins jó kompromisszum, sávonként kapcsolva és hangolva viszonylag egyszerű soksávos végfokot csinálni, persze a kezelési
kényelmetlenségekkel együtt. Előnye, hogy nem igényel tökéletes antennát, elég jól lehet vele illeszteni is.
Fetnél néhány Ohm drainköri impedanciát kell illeszteni, ami kicsi menetszámú ferrites trafóval megoldható. Itt inkább arra kell vigyázni, hogy
a 3-5 Ohm-mal összemérhető parazita induktivitások ne okozzanak gondot. Sávonkénti kapcsolgatásra pont emiatt, illetve a hatalmas
áramok miatt nincs lehetőség, 10 db végfokot pedig nem igazán éri meg csinálni.... A szélessávú üzem viszont hatalmas felharmonikus
tartalommal jár, ezért kell szűrni sávszűrőkkel, sávonként kapcsolgatva azokat. Tehát a helyzet itt sem rózsás. Bonyolítja a dolgot, hogy a félvezető nagyon kényes
a megfelelő terhelésre, tehát vagy tökéletes antennákat, vagy plusz antennahangolót igényel, ami persze újabb hangolást, kapcsolgatást jelent
Ki kell próbálni. Egy szép combos toroid nem csak felfelé tud impedanciát transzformálni, hanem lefelé is. Sok drót kell rá az biztos. Utána már a jól kezelhető felüláteresztő szűrő sor. Nem csak a forgókondik, a sima nagyfeszültségű kondik is drágák rádiófrekire.
Apróval írom, de meglepő a GU50-ek még elfogadható ára. Az többi hangvégcső árai már a csillagokban. Bár gyártotta azt már mindenki a világon. Ugye a Wehrmachtnál LS50 néven már dolgozott. De gyártotta az amcsi, az orosz. A 60-70-es években a cseh LUN reprádiókban is az dolgozott, Tesla gyártmányként.
Viszont változott az alkatrészek választéka. Régen gond lehetett jó ferriteket, sok jó kondenzátort beszerezni, 50-100 alkatrészből összerakni egy soksávos szűrőt.
Ma meg a nagyfeszültségű forgó a gond, meg a kapcsolódó mechanika, sávonkénti hangolgatás.
Van némi hangulatom egy csöves végfok összerakásához, ha másért nem, azért, mert sose dolgoztam csövekkel, és olyan szépen világítanak... :-) Pl. ez a GU-50 jól néz ki, és mintha ez lenne az egyik legkönnyebben beszerezhető cső. Két darabbal kényelmesen lehetne 100W-ot csinálni.
De a hatalmas forgókondenzátorok, tekerők meg ilyesmi nem tetszik annyira. Nem tudom, van-e tapasztalat szélessávú illesztős lineáris csöves végfokokkal.
A másik ami érdekel, ugyanz GaN fetekkel, de abban nincs annyi hangulat.
A csüheseknél egy jó nagy impedanciáról kell lefelé transzformálni. A tranyósoknál nagyon kicsiről kicsire. A tranyósoknál brutál nagy kapacitások kellenének az impedancia transzformáláshoz. Ezért általában egy szélessávú trafó végzi ezt el. De ez minden felharmonikust is kiengedne. Ezért kell a jó aluláteresztő amit sávonként váltogatni kell. A jó öreg Collins magában is jó felharmonikus szűrő. A cső kevesebbet is termel belőlük.
Mi az oka annak, hogy a csöves végfokokban tipikusan hangolt kimenő kör van, kapcsolt tekercsekkel, nagy forgókondenzátorokkal, a félvezetősekben viszont nem sávra hangolt az illesztés, és utána használnak az 50 Ohm-os kimeneten sávonként hangolt szűrőt?
A forgókondenzátor meg hasonlók elég nehézkes dolgok manapság. Nem lenne célszerűbb a csöveset is így készíteni?
Kezeimet tördelem, de tartozok nektek egy bevallással.
Nem nullán állok, dolgoztam nyomtatott áramkör gyártásban is (több rétegű), és fiatalabb koromban magam készítettem a kéz CB rádióimat kvarcokkal 455-ös KF frekvenciával 440 vevő IC-vel.
Majd amikor már szemüveg kellett az SMD technika térhódításával felhagytam az üggyel.
A freki szintetizálásához már nem értek. Már csak antenna kísérletekkel foglalkozok, amiben viszont nagyon otthon vagyok. Csak a függőleges nyalábokat nem tudom mérni.
Kapcsolási rajzom van, arra gondolta, ha valamelyikőtök azt mondja ezt a számú alkatrést (kondit) cseréljem, hát nincsen veszteni valóm megteszem, de már egy soklábú IC-t veszni hagyok.
Amit anno összegyűjtöttem a GP68 (AP73)-hoz, feltöltöttem neked egy mappába. Amint átnézi a tárhelyszolgáltató vírusirtója le is töltheted erről a linkről:
Benne van a hangoló szoftver is, amivel a frekvencia pontosságot lehet állítani (ehhez a típushoz nem volt memória programozó szoftver csak szerviz célú).
Egyébként sajnálnám, (bár sok rádióm van) nem tudom észrevettétek-e, egy ilyen telegombos Motoróla - a többitől eltérően - különleges tulajdonsággal bír.
Véletlenül tapasztaltam, egy kis borsodi faluban az előttem lévő kocsisort egy jó körülírható társaság inzultált, mikor hozzám értek a lehúzott ablakon benéztek, majd odaszólt a haverjainak "MOTOROLA", ami egy markánsan bordázott antennával ott hevert a mellettem lévő ülésen.
Ennek eredményeként nem csak tőlem, hanem a környékről is eltűntek!
Próbáljátok ki. Egy átlag Wakie-Talkie vagy egy CB- látványától nem szarnak be.
Egyébként sajnálnám, (bár sok rádióm van) nem tudom észrevettétek-e, egy ilyen telegombos Motoróla - a többitől eltérően - különleges tulajdonsággal bír.
Véletlenül tapasztaltam, egy kis borsodi faluban az előttem lévő kocsisort egy jó körülírható társaság inzultált, mikor hozzám értek a lehúzott ablakon benéztek, majd odaszólt a haverjainak "MOTOROLA", ami egy markánsan bordázott antennával ott hevert a mellettem lévő ülésen.
Ennek eredményeként nem csak tőlem, hanem a környékről is eltűntek!
Próbáljátok ki. Egy átlag Wakie-Talkie vagy egy CB- látványától nem szarnak be.
Próbáld meg üzem közben megmelegíteni a rádiót. Olyan melegre, amit még elbír a kezed. Az is érdekes, hogyan tér vissza. Ha ki-bekapcsolod ennyi elég neki vagy x órát várni kell vele? Függ-e ez a hiba a hőmérséklettől? Sajnos lehet valami digitális hiba és lehet kvarc gond. Az is fontos, hogy ilyenkor minden benne lévő csatorna elmegy?
Igazából mikor észreveszem, hogy nem válaszol az ellen-állomás, megnézem frekvenciamérővel, és mit adásban mint vételben fentebb vagyok öt csatornával.
Az, hogy lassanként folyamatos, vagy hirtelen, az eredményt követően nem ismerem.
Mikor észleltem egy napig folyamatosan figyeltem, addig nem csinálta, majd a harmadik napon már fent volt.
Igazából mikor észreveszem, hogy nem válaszol az ellen-állomás, megnézem frekvenciamérővel, és mit adásban mint vételben fentebb vagyok öt csatornával.
Az, hogy lassanként folyamatos, vagy hirtelen, az eredményt követően nem ismerem.
Mikor észleltem egy napig folyamatosan figyeltem, addig nem csinálta, majd a harmadik napon már fent volt.
Van egy Motorola GP 68 UHF rádióm, és ha elég hosszú ideig (több mint két nap) be van kapcsolva átvándorol felfelé 25 kHz-et, - viszonylag pontosan. Lehet esetleg valamit kezdeni vele, vagy dobjam el.
Így még elajándékozni sem tudnám tiszta lelkiismerettel.
Príma! Örülök!!! (Bíztam benne, hogy az alapkapcsolás ugyanaz, max a nyáktervből készült több változat. Pl. amiatt, hogy a csatlakozó közvetlenül a panelra lett forrasztva - a cikk pedig max 1 m hosszú kábelről ír...).
A Rádiótechnika 1991.11-12 számában leltem "gyanús" Eprom-égető leírást - Urbán István tollából. (A beültetési rajz illetve a fényképed eltérnek ugyan... de talán segít az infó). A 91-es Hobbielektronika 11. számában pedig közöltek egy tápegység leírást hozzá...
Figyelj! Ha nem sürgős, akkor játszom egy kicsit a most megjött példánnyal is. Aztán ha érdekel, kipróbálhatod akár ezt, akár a belső akku nélküli, még sokkal kisebb uSDR nevű tesóját. Az egyiket fogom csak megtartani. A beszerzési áráért.(150 és 175 $) már kézből lesz eladó. ÁFA már lerendezve. Belga és cseh származású.
Köszi! Akkor ár/érték arányban megéri. Igaz, hogy ÁFÁ-val 75 ezerre jön ki. Ennyiért egy összsávos, összüzemmódos használt RIG-et nem lehet kapni. Sajnos a cégtulajdonos nagyon megvágta a fizetéseket, erre futja. Kb. egymillióval lett kevesebb az éves bruttóm. Na, jó, nem panaszkodni akarok, azért még nem éhezünk. :-))
Szóval, jó lenne, ha még más is alátámasztaná, hogy nem rossz üzlet ezt a gépet megrendelni. Aztán majd egy nagyobb teljesítményű végfokra is kérek javaslatot, tanácsot.
A napokban érkezik egy ilyen. A kistesója már pár hete dögönyözés alatt van.
Érdekes. Elsőre szokatlan a 2 gombos kezelés. De rengeteg szolgáltatása van. Alsóbb sávokban tudja az 5-6 W-ot. Táviróban nagyon penge. Egy hibája van, ami kikerülhetetlen. Az SSB adása elég csúnya hangú. De azon kívül elképesztően sokoldalú. Az amatőr sávokon kívül hamar lehal az érzékenysége, a teljesítménye. CB-n gyenge mindene. 28.000-nál megint él.
Viszont elképesztően takarékos! Vételben fejhallgatóval 60-70 mA! Hangszóróval 100-120 mA. Adásban 5 W-nál kb 650 mA 12 V-ról!
Amelyiknek az oldalán van a VFO gomb, az elég kényelmetlen. Nem folyamatos, hanem fokozatkapcsolós az érzete mindnek. 10 Hz felbontású, a freki nagyon stabil. Feltétlen kalibrálást igényel új korában. SWR, power mérő beépítve. Szokni kell, hogy mindenért a menübe kell belépni. Majdnem.
Meglepően működöképes CW dekóder, CQ automata van benne. 1 és 2 karos elkey fogadása. Végfokhoz adásváltás késleltetés. Még morzegyakorlóként is müxik. Hangfrekis DSP funkciók, aktív szűrőkkel.
Nem igazi komoly rádió!!! Nem egy ft-817 de igazán izgalmas.
Feltétlenül az LCD-st kell választani a családból, mert az OLED-es borzasztóan pici kijelzőt kapott.
Keszthely és környékéről esetleg van vki? Esetleg valami egyesület? Jó volna személyesen is megismerni néhány rádióst, alkalomadtán alkatrészt boltolni, ilyesmik. Tapasztalat kics, lelkesedés nagy :) Balaton-felvidék, Bazsi. janos.bartucz83@gmail.com
Csinált mindenféle hasonló mütyűrt C64-hez meg PC-hez is. Lehetett venni csak panelt, kitben meg szerelve - élesztve is. Nemrég valamelyik adásvételi oldalon hirdette a régi időkből megmaradt paneleket+leírásokat. Egy próbát megér, hátha... 🙂
Igen. Pár évvel ezelőtt váltottak méretet. Egy picivel vastagabb lett, ezáltal nőtt a kapacitása is. Sajnos az átlagos, régebbi méretezésű elemtartókba azóta nem férnek bele. Ha valakinek van spájzolva a még élénk zöld színű LADDA, az a megfelelő méret.
Ez a bekapcsolás után 20-30 másodpercen belül történik meg. Most nincs itt mellettem a kütyü, már nem emlékszem mit mértem. Majd előszedem és újra rámérek.
Mindkét üzemmódban? Az én cuccomban teljesen külön rendszer a páka és a hőlégfúvó. Annyi biztos, hogy mindkét rész háltrafó nélküli nem leválasztott rendszer. De földelt aljazatot kér. A páka teste is mindig rajta van a védőföld érintkezőn. Így bekapcsolt egyéb hálózatról dolgozó cuccnál észnél kell lenni.
Biztos többen vettünk már a kínaiaktól olcsó forrasztó állomást vagy hőszabályzós pákát. Teljesen jól teszik a dolgukat.
A pót hegyeket is onnan hozattam eddig. Kiderült, hogy a HQ is tart ilyeneket. 640 Ft/darab és egészen korrekt. Sokféle van alakra, formára. A keresőjükben YCD kulcsszóra jön elő ez a termék csoport.
Szerintem a 2-3 óra nem sok. Ha viszek két akkut a rádióhoz és mindig azt használom, ami épp fel van töltve, akkor idő közben töltődhet a napelemről a másik. Szerintem elfogadható lenne :)
Minden relatív. Van 12 V, 1,5 Amperes ilyen leporello szerűen összehajtható. Kb. 60x90 centi kiterítve. De csak ha telibe szemből kapja a napot. A hajlékony "panelek" még sokkal gyengébbek. 2-3 óra töltés nem tudom sok-e vagy nem.
A Cosmos esetében azért is kell az aksi, mert arra végkép nincs hely hogy üzemszerűleg cserélgetni lehessen elemet vagy akár az aksit, de úgy ahogy benn van lehet tölteni ha például a figyegő díszlánc csavarjára egy diódán át rákötjük a pozitívját, a negatív pedig a fülhallgatónál elérhető kívülről.
Valakinek vannak kedvező tapasztatai napelemes rádió töltésről? Az ismereteim minimálisak e téren. Kell 1 napelem, egy töltésvezérlő elektronika és egy töltendő céleszköz, akku. A legutolsó infóim alapján a hátizsákba hajtogatható kis napelemek épeszű időtartam alatt nem töltenek fel egy átlagos 1800-2700 mAh akkupakkot.
Egy ilyen nekem is van, de az átok 3 V-ról gerjed. Ha 2,5-et kap, akkor normális. Biztos elkó kiszáradás.
De létezik egy AAAA méret is, bár csak szárazelemben láttam. Ahhoz nem kellene faragni annyit. Ritka, de sok alkáli 9V-os belül 6 db ilyen cellát rejt.
De kapható 1/3 AAA NiMh -ben is. Csak közel 1000 HUF darabja.
Li-ionból létezik AA méretű, 7,2V-os pakk jól kiváltható vele. A többi likba méretre esztergált dummy 🙂. Az eredeti állapot egy gyors mozdulattal visszaállítható.
Legszebb feladat volt a szovjet Cosmos-M rádióba AAA aksit tenni, csak ki kell varázsolni belőle a gombaksi beragasztott tartóját és a ház falába fogászati maróval egy kis helyet csinálni. Apró trükk, hogy a csatlakozásokat nem a két végére forrasztani (az is egy mm!), hanem az oldalára.
FTH-1001 rádióval vagyok úgy, hogy spec méretű, majdnem AA aksi kéne bele 8 db. Az eredeti az NiCd aksi és 450mAh kapacitású, ami helyett az én verziómban AAA méretű NiMh lesz 1000mAh kapacitású. Biztos lehetne pont belevalót szerezni, de annyit az egész rádió nem ér. A Maros-D-be is AAA aksit tettem, ami egészen jó az eredeti 600 mAh helyett. Sajnos 2000mAh-ás AAA csak a kínai oldalakon található ami a 200W-os zsebrádióba készült:)
Ismerem, használom, az egyik legjobb ár/érték arányú akku a piacon. DE sajnos vastag ez is, nem fér be az elemtartó házba. És a kézi scannerem akku fedele sem megy fel ha ezt használom.
Nézd meg az IKEA-ban a LADDA márkanevűt. Ez a Panasonic/Sanyo Eneloop cellák átcimkézése. Olcsó és igen jó minőség. Csodálkoznék ha méreten felüli volna.
Újratölthető, 1.2 Voltos AA méretű, nem forrfüles ceruza akkukat keresnék, a lehető legkisebb átmérővel. Igen, itt az átmérőn van a hangsúly elsősorban, nem a kapacitáson. Lehet 1800-2500 mAh között bármi. Az oka: van egy rádió, ahhoz egy elemtartó és csak a vékonyka elemek (és akkuk) férnek el benne.
Úgy vettem észre, hogy az elmúlt pár évben "meghíztak" az AA akkuk és nem mindegyik fér el oda, ahol korábban ilyeneket használtam.
3-4 éve a GP-nek volt egy narancs-zöld színű szériája, de már nem gyártják.
Szia! Köszi szépen ! Nosztalgia! Én ugyan nem voltm ott, de "tTiszaujvárosből " 1981-ben vizsgáztunk miskolcon néhányn (MHSZ)! Azóta elköltöztem ÜDV:! 73 HG3LCO de Sándor
Régen vettem, már nem emlékszem hol. Nem volt gyakori akkor sem. Néhány rádió az 1A-nél többet kér, azért ez lett. Meg a 7,5 is adta magát. De a 8-as biztos létezik most is.
Volt olyan battery eliminator a kezemben Baofinghoz, amiben egy kis kapcsüz táp dolgozott. Kemény munkával sikerült olyan zajt gyártania, hogy levett hangerőnél is erős nyikorgó hang jött a hangszóróba.
Kukaművek rulez. A házba került egy féltenyérnyi 3-as alu lemez, egy 3 lábú 78S75 analóg stab és kisimult az éter. 7,5V, 2 A.
Egyébként valóban érdemes elgondolkodni a steck csati használatán, mert sokkal-sokkal korrektebb elektromosan. A szivargyújtó meg a mai autókból ki is hal. Főleg a bagózás elmaradása miatt.
Akkor végszükségben nincs más hátra, mint Kína :) Összesen 25 dollárért garantáltan postamentesen becsenget a futár és átadja, sajnos február 17 a végső határidő, de újabban nagyon pozitív tapasztalatom volt, hogy két héten belül ért ide (konkrétan 12 nap)
Gyönyörű alumínium dobozban egy egész sorozat, gondolva a hosszú életre és a dolgos hétköznapokra, ha meg nem lesz közelebbről, akkor úgyis eltellik az idő a semmiért. Egy ideje már zoknit is onnan rendelek, mert olcsóbb mint elmenni a 300 méterre lévő Tescoba. Igen, néha kicsit előre érdemes kalkulálni, ezért van 7 küldeményem is érkezőben.
Csak olyat tudnék mondani ami ugyebár külföldi és számodra az nem felel meg, de ez az amazonon 10 dollár, még 10-ért itt van február 3-ra, plusz a kalkulálhatatlan magyar postai töketlenkedés.
Sima kúpost használok 30 éve. Egy tolómérővel együtt bármilyen likat tud csinálni. Megmérve egy filctoll gyűrűt rajzolok rá 0,5 mm-el a kíván méret alá és a végén a tizedeket már kézzel állítom be.
Na ha ez hazai forrásból lenne beszerezető és nem 35 ezer Forintért, akkor nyerő lenne. 3/4"-os lyukhoz kellene. Lenne pár amcsi antenna amit fel kellene fúrni a kocsira, hogy autentikus legyen.
A régi jó ökölszabály úgy szólna, hogy egy földelt kiemelkedő tereptárgy olyan sugarú képzelt kúp alatt véd mint amilyen magas.
De sajnos ennek a cáfolatát is volt szerencsém személyesen is megtapasztalni. Mikor még Lakihegyen a régi kistorony mellett futó kerítésbe csókolt bele az istennyila és nem a 130 méter magas antennába. Tőle 30 méterre....Az a villám biztos hiányzott mikor ezt tanították nekik.
De az tutti, hogy egy rádiót biztonságosan csak úgy lehet megvédeni, ha leveszik az antennáról. Ha földelt az árbóc még akkor is.
Miután elégséges választ nem kaptál a törvénykezési előírásokra hivatkozva, valamit próbálok neked segíteni.
100%-os villámvédelem nincsen!
Mondom ezt annak ismeretében, hogy egy német multi cég üzemvezetőjeként 17 évig, villám és túlfeszültség levezetőket gyártottunk az egész világnak.
De vannak támpontok, amire érdemes tekintettel lenni. A kérdésed a következő, "földelni az antennát vagy nem" A saját példámon keresztül bemutatva, a lakóházamban nincsen földelve az antenna, mert mellettem egy vasszerkezetű épület áll, és a közelben egy telefon adótorony van, így nem kívántam többlet földpotenciált felkínálni. - Csinálják ezt a többiek.
Ezzel szemben van egy kis nyaralóm, ahol egy coltos cső árbócként a háztól cirka 40cm-re leföldelve csaliként működik. Ha megkapnám a kisülést, nem ér hozzá a házhoz. Itt a levezető kábelt 1m-rel lejjebb engeded, majd egy széles ívvel visszavezeted felfelé a házba, mint egy vízlefolyó szifont. Villám még soha nem fordult vissza! Túlfeszültséglevezető ebben az esetben viszont szükséges ( VARISZTOR- magyarul, variable resistor)
Esetünkben a hosszabbító csatlakozóba beépített védelem olyan parányi, hogy nem elégséges a védelemhez. Itt csak palimadarakra vadásznak ami csak arra elég, ha a szomszéd hegeszt, az ív megszakításával a csekély feszültségmegfutást levezeti. Az óraszekrénybe II: vagy III. osztályú védelem kell, régebbi nevén B és C osztály.
Döntően kétféle kisülés (villám) létezik - és ennek nyilván többféle egyéb verziója.
A veszélyesebb mikor egy függőleges nyaláb kíméletlenül lecsap, például úgy a vasúti vonal mellett, hogy a sin a vasoszlop és a vezeték ellenére belevág a szomszéd nyárfába. Itt semmilyen védelem nem segít!
A békésebb villám cikázik az égen, ami kevésbé veszélyes, de mivel az épület vezetékrendszere úgy működik, mint egy induktív hurok, az érzékenyebb cuccokat pl. műholdvevő tönkreteheti.
A harmadik verzió, ha az utcába belecsap a vezetékbe, a hálózaton keresztül bejut a házba, majd ha nincsen túlfeszültségvédelmünk, az elektronikus berendezéseinket (ma már minden az) tönkreteszi.
Ez ennél bonyolultabb, de nem akartam tartalmasabban kifejteni, mert untatnánk a többieket.
Mindezek ellenére megkövetem az előttem szólókat én sem ajánlatokat teszek - ezt mindenki maga dönti el, nincsen két egyforma szituáció.
Használtan vásárolt FT-817-es rádióm a 2 méteres sávban nem bír kiadni 2 wattnál nagyobb teljesítményt.
A teljesítménykijelzője lett gyanús, csak 4 egységig ment fel (jobbra), míg az RH sávokban szépen végigmegy.
Mérési elrendezés: Surecom SW-33 műszer + 50 ohmos műterhelés. Külső táp, 13,5V (analóg, stabilizált). Elő- és hátlapi antennacsatlakozókon ugyanaz a jelenség. Mért VSWR a műterhelésen: 1,01. FM üzemmód, beszédváltóval indítva a vivő.
144 MHz sávban: 1,8 - 2,0 W mért teljesítmény, az 1,01 mért VSWR (műterhelés) ellenére az SWR indikátor 2-3 fokozattal jelez (leszabályozna?)
438 MHz-en: 4,9 W mért teljesítmény, SWR indikátor nem jelez (ahogy az egyébként elvárható)
RH sávokra nincs műszerem, de ott szépen bizonyított a készülék, versenyeken is, mindenféle üzemmódban. 2 méteren is csináltam vele összeköttetéseket (CW/SSB/FT8), de gyanús lett a működése.
Megköszönök minden segítséget, ötletet, tapasztalatot. Félek, hogy javítani kell, de ha "kívülről" bármilyen tweakeléssel megoldható, megpróbálnám előtte.
Közvetlenül nem, mert a nagy áramú Fet-ek gate-source és gate-drain kapacitása több nF. Ezt egy szokásos logikai vagy 50 Ohm-os kimenet nem képes 10ns élekkel meghajtani.
A linkelt drivert beiktatva viszont működhet. A GaN Fet, amit linkeltem, viszonylag kis g-s kapacitással rendelkezik, és kaszkód, így a d-s kapacitás minimális - ezért pont ezt ajánlottam.
Köszönöm az infót. Folyadékizgatáshoz jó lenne négyszögjel is. Barátomnál volt max.30MHz kis frekigenerátor, vevőt épített belőle. Arra gondoltam egy olyan talán egy Fetet is képes meghajtani.
A uSDX diy QRP transceiver ennek az elvnek egy durván leegyszerűsített változatát használja. Mivel szűkében van minden hw erőforrásnak, mindenféle trükkökkel egyszerűsít, és erősen torzított, de még éppen érthető SSB jelet ad ki. Kisebb csoda, hogy ezt egy lassú 8 bites uC-vel meg lehetett csinálni. Korrekt megoldáshoz gyors 32 bites processzor és fpga kell.
Az RF SSB jelet a pillanatnyi fázis és amplitúdú értékkel lehet jellemezni. Elő lehet úgy is állítani, hogy külön meghatározzák a pillanatnyi fázis értékét, és külön az amplitúdú értékét, majd ezekkel vezérlik a végfokot.
A fázis egyszerűen a meghajtó jel fázisa. A végfok kapcsoló üzemben működik, az amplitúdó jel pedig a végfok tápfeszültsége.
Ennek az az előnye, hogy nem szükséges lineáris módban működtetni a végfokot, hanem lehet tisztán kapcsolgatni, így nagyon jó hatásfok érhető el. Mivel az amplitúdó jel csak kHz nagyságrendben van, azt is lehetséges kapcsoló üzemmódban előállítani, így akár 90% feletti hatásfokú végfok építhető. Az amplitúdó információ is lehet meghajtó jel oldalon kitöltési tényező formájában, akkor még egyszerűbb a felépítés. Viszont ehhez speciális, gyors meghajtás kell. A jelfeldolgozás megfelelő fpga-val megoldható, de a driver se lehet akármilyen, nem biztos, hogy normál fet meghajtó ic-kkel elérhető megfelelően kis torzítás. Tápfesz oldalon egyszerűbb a dolog, csak több alkatrész.
A módszer kényes a pontos amplitúdó és fázis együttfutásra, ezért célszerűen digitális módszerekkel oldható meg. Mivel a vevő rész is rendszerint SDR a mai transceiverekben, így kb ugyanaz a hardware igény.
Egy egész csomó analóg kellemetlenség kiküszöbölhető, pl. a végfok lehet fet driverekkel meghajtott GaN fet tisztán kapcsoló üzemmódban. Cserébe komoly sw fejlesztésre (és ehhez rengeteg mérésre) van szükség. Mivel kevés a tapasztalat, nem nagyon lehet találni ilyen építési leírást, amit csak követni kell.
Az alábbi linkről letölthető INGYEN és bérmentve az általam scannelt FTH-2008 service manual. Szintén tartalmaz kapcsolási rajzokat, alkatrészjegyzéket, beültetési ábrákat, bemérési útmutatót ésatöbbi....
Kolléga bácsi! Próbáltam emailt írni, de visszapattant valamiért. Így inkább itt köszönöm meg az FTH hangszóró javítási tippedet :) Bevált és gyönyörű a hangja.
milyen bevált pénztárcabarát megoldások léteznek 30MHz-ig egy fet kapcsolására kísérletezés céljából? 12-48V, 5-10A
Keresgéltem gyors FET drivereket, ez tűnik a legalkalmasabbnak:
NCP81074BDR2G (Digikey)
Képes meghajtani 10MHz felett is nem túl nagy gate kapacitású Fet-et, pl.
TPH3206PS (ez egy 17A-es GaN Fet)
A GaN Fet-ekkel kapcsoló üzemmódban jó hatásfok érhető el, és a kapcsoló üzemű tápokhoz gyártott típusok sokkal olcsóbbak, mint a nagyfrekvenciás célra tervezett Fet-ek.
Ezek alkalmasnak látszanak HF végfokhoz is, csak nem lineár erősítőként, hanem pl. FM-re, vagy szétválasztott amplitúdó és fázis meghajtással SSB-re is.
Van ennél genyább módszer is műszernél, x üzemóra után egyszerűen lejárnak a licence-ek, nem fog működni. Közös "rádiós professzor" ismerősünk járt így, hívott is, hogy mi a francot csináljon? Mert a gyártól kapott kódot nem eszi meg a vas.
A 4500 csak a zíbéjes ár. Új biztos nem volt egy 8-9000 alatt. Plusz opciók.
De másban is ez már gyakori. 10 W-os adóvevő, más ipari témában. 15 000 ojró vagy dodó. A 16W-os opció 500 dodó. Ami gyárilag benne van. Ha kifizeted, kapsz egy kódot amivel át tudod váltani 16-ra.
15 000 dolláros GHz-es mérőműszer dettó. A 406 MHz-es digitális ELT ellenőrző, mérő "bekapcsolása" 1100 dollár. Ha gyárilag megveszed vele, nincs bekapcsolva, de ott a papírjai között a borítékban a nyitó kód.
Igen. De ebben már benne volt a 8.33. Fontos benne a 240 MHz körüli AM repsáv is. Ez "utcai" reprádiókban is igen ritka. De van ebben a sávrészben valami FM katonai repülős rendszer is. Egyébként mivel az 5 kHz lépéstáv benne van alapból, elég jól megközelíthető még a nem 8.33-as rádiókkal is a rep freki. 10 frekit bele lehet tanítani az előlapról. Nyilván az rs232-ről nagyságrenddel több dolgot lehet.
Végül egy buta kis táp IC halál volt a baja, egy 20V-os referencia elment. Innentől teljes volt a halál a rádió részben. De a nagyon összetett rendszerben egyetlen helyen használja, műveleti erősítő referenciájához. A belső táp ellenőrző a kijelzőn nem is figyeli.
Azért azt megkérdezném a tervezőtől, hogy egy 22-30 V-ra készült rádióba a bejövő tápra illik-e 30 V határú IC-t betenni?
Alapból tudja a jóval könnyebben hozzáférhető Alinco DR235T és a tiszavirág életű DJ-G29T is. Az egyik kedvenc márkám, kb. fél perces munka frekiben "kinyitni". Az előbbi lomból Dél-Amerikába adták el a legtöbbet, nem véletlenül!
Napokban beleszaladtam az asztali Maxtracba (Desktrac). Bár az a kommersz vonal, igencsak igényes belülről. Sokan rávágták a mobil verzióra, hogy GM300, belül nagyon nem az!
A mellette lévő nagy paksaméta kezelési és szerviz doksi sehol nem tartalmaz titkosítást, figyelmeztetéseket és fenyegetéseket. A keményfedelű, cserélhető, pótlólagosan bővíthető doksi külön meglepő számomra ebben a műfajban. Azt elmondja, hogy a leforrasztott rf dobozokat ne szedje szét a lúzer.
Arra nem találtam infót, hogy frekvencia hopping módban tud-e dolgozni, de közvetlen modulátor és demod ki-bejáratok vannak.
Jellemző: a rádiós főpanel 5 mm vastag. Nem tudom hány rétegű, de minden éle egybe össze van fémezve folyamatos csíkká. Oldalról úgy néz ki, mintha egyetlen vastag fém lap lenne a panel. Mert a földelés az földelés legyen. Trimmer, hagyományos tekernivaló az ZÉRÓ. A nagyfrekis hangoló körök leforrasztott fémdobozban. De cserélhetően, semmi nem "bennszülött". A kijelzőről a régi jó hagyomány szerint 2 gombnyomás után minden fő belső feszültség ellenőrizhető. Tábori körülmények között egy csavarhúzót kezelni tudó is tud modult cserélni benne.
Minden távvezérelhető rs232-n. Jó eséllyel már lecserélés alatt lévő technika, mert a szabad piacon is elérhető használtan.
Szia! Már össze van rakva. Kívülről van sok kép róla. Látszólag csak egy fekete sónehéz doboz. 4500 dollárért találtam a zíbéjen is használtan. Tudja a 8.33 kHz csatorna távolságot is, ez a példány is repfrekin lesz használva.
Egy apró példa a technikáról. 2 gombnyomással el lehet indítani egy 10 másodpercig tartó belső kalibrálást, amivel a vevő bemenő szűrőket végig szkenneli és újra kalibrálja. Bolondbiztosan.
A minap a szerencse összehozott egy nagyon brutális rádióval. Beteg volt szegény, de a technika megütött.
Egy Motorola URC-200-ról van szó. Egy alapból katonai gép, kb 10-12 éves lehet.
Igen sok profi rádiót láttam már a cégtől, de ez olyan magasan ver mindent, hogy nagy felüdülés volt a sok kínai nylon rádió után. Ami a közelmúlt technikájából ki tud jönni az benne van. 30-90, 115-174 és 220-399 MHz-ig AM/FM módban. 10 W 24 V-ról. Egyetlen adóvégfokkal. Full SMD, FET alapú minden, Persze proc, A/D, D/A bőven. Jellemző a masszívságára a kb. 5 (öt) mm vastag nyák a rádiós egységében. Végtelenül masszív öntvény ház. Minden csavarozva, kismillió sróffal. Persze nem metrikus. Mégis igen könnyen javítható, hozzáférhető. A homloklapi csatlakozón a legkülönfélébb kiegészítőkkel használható. Titkosítók, adat modulok, bővítők. A paraméterei, zavar állóság is kiemelkedő. A kezelése mégis igen egyszerű, logikus és bolondbiztos.
Mindig tiszteltem a Motorola technikáját de ez megerősítette a modern készülékek között is. Ja és a teljes gépköny rajzokkal, mérésekkel elérhető normálisan......
Az olcsó nagy áramú FET-ek se működnek valami jól néhány 10 MHz-en, több nF a gate-source kapacitásuk, és a gate-nek ohmos ellenállása is van. Emiatt magán a gate-en túl nagy disszipáció jelentkezhet, ha erőből túl nagy frekvenciával vezérlik. Nem véletlen, hogy egész más jellegű FET-eket használnak az RF adókban, mint mondjuk egy kapcsoló üzemű tápegységben.
Nem könnyű, mert a FET driver ic-ket néhányszor 10 nsec kapcsolási időre méretezik, erre van tömeges igény. Emiatt 10MHz feletti feladathoz már nem nagyon lehet kész drivert találni. Valószínűleg az adott feladatra egyedileg kell megtervezni diszkrét alkatrészekből.
Most, hogy kérded: milyen bevált pénztárcabarát megoldások léteznek 30MHz-ig egy fet kapcsolására kísérletezés céljából? 12-48V, 5-10A. Vízbontás, egyéb.
Egy fickó csinált szórt spektrumú adást is rövidhullámon. Mondjuk engedélye az nem volt hozzá, meg a "senki földjén" kísérletezett. Persze nem volt mobiltelefon minőségű.
Xmm regiszterben levő 16 Byte-ot mivel lehet osszeadni a másik regiszterrel, hogy körbeforogjon? FF+1nek 00nak kéne lennie, FF+FFnek FEnek. Egyik képből kéne kivonni egy másikat.
Már megbocsáss, de a legjobb szerszámot is tudni kell kezelni. Meg persze valamilyen szinten angolul olvasni. Egy jól beállított spamszűrő nagy segítséged tud lenni.
Így van. Nem kell ahhoz konteó, hogy valaminek csökkenjen a jelentősége. Olyan mértékben szélesedett ki a DIY piaca, lehetőségei, hogy ezernyi hobbi tud kiteljesedni. A digitális világban már nincs újdonság értéke, hogy a világ bármelyik pontjával tudjunk beszélni, kommunikálni. A barkács, építő mentalitásúak olyan tömegben találnak maguknak anyagot, eszközt amennyi idejük csak van. A net korlátlan forrása a tanulni vágyóknak. A világ összes leírt okossága ott lehet az asztalon pillanatok alatt.
Akit érdekel. A végtelenül kitágult hobbi világban már kisebb szegmens a rádió építés az tény. De ennek oldalágai (digitális, sdr, a net/éter átmenetek) naponta egyre több érdeklődőt vonzanak.
Ezek nagyon masszív és lezárhatóan légmentes ételtárolók és kaphatók darabonként is 600-2000 Ft tartományban mérettől függően. Rendszeres akció szokott lenni 1-2 havonta, 20-25% kedvezménnyel, én mindig megvárom a vásárlással. Elektronikus cuccokat is tárolok bennük.
Természetesen bármi ilyesmit akár már ma is lehet csinálni vagy elkezdeni, máshol a világon is úgy csinálják hogy valaki aki akarja elkezdi, aztán teszi. Minden szabadságnak ez a hátulütője, hogy ha mi magunk nem tesszük, akkor helyettünk senki más nem teszi meg. Bárkinek lehetősége van nem fészbukozni hanem helyette rádiózni, de nincs abból semmi baj ha másvalaki fészbukozik, mint ahogy az is rendben van ha másvalaki alkoholista ... amíg kötelezővé nem teszik. Tehát itt van bárkinek (számodra is) a lehetőség, hogy például egy elektronikai szakkört létrehozzon.
Olyan strapabíró, esetleg füllel ellátott dobozt keresnék, amibe bele lehet tenni egy 12 Voltos zselés akkumulátort, pl. egy tipikus 7.2Ah-s kivitelt. Nem lenne rossz ha valamennyire csepp- és porálló is lenne, horgászathoz a vízpartra.
Találtam hasonlókat, mindenféle himihumi webűáruházakban, természetesen méret, anyag stb. adatok megjelölése nélkül.
Talán tudatosan van sorvasztva a szakma. Az informatikai robbanással, internettel látszólag fölöslegessé vált az egyébként egymással vezeték nélkül, nagy távolságba beszélő/halló réteg, akik még össze is rakták maguknak otthon a hadrvert, ami kellett. Így egyfelől a kieső profit miatt, másfelől a kommunikáció szabadsága miatt is szúrják a rádiósok a szemet, ám frontális támadás helyett, ami ugye látványos, lassan hagyják inkább elsorvadni, féjszbukkal meg tiktokkal. Hisz, ha érdek lenne benne, akkor kapna elég média felületet, hogy több fiatal kukucskálna be a szakkör ajtaján (igen, szakkör is lenne)...
A kezdetek óta (szubjektív kezdetek - amióta követem a fórumot) te voltál, aki a legtöbbet válaszolt, akármit is kérdeztem. Ezért igen hálás vagyok. A műszaki ismeretek tankönyvet azóta is forgatom, bár elvileg hamarosan kezdődik az online vizsga felkészítő is. Remélem azért az én kérdéseim nem ilyen színvonalon "dübörögtek", mint amiket linkeltél, igyekeztem nem túl butának látszani... :)
Nagyon kis induktivitású, kis kapacitású ellenállást tudsz összerakni nagy méretű (0,5-1W) SMD ellenállásokból párhuzamosítással. Akár egymásra forrasztva tömb szerűen, akár kis kerek panelen sugárirányban felforrasztva. 2512 a méret jelzése.
tudtok javasolni valami igazán jó, valóban nem-induktív ellenállást (2-4kOhm), kis teljesítményre (nem adásra, csak VNA/unun-tuninghoz, méréshez), amiket itthon leltem (thin film) azok már 10MHz föltt is csúnyán elmásznak, alkalmatlannak tűnnek.Konkrét típust, beszerzési forrást keresnék.
Másrészről... Amikor valaki megkérdezi, hogyan kell kiszámolni egy kábel rövidülési tényezőjét, megírom neki. Amikor fél év múlva ismét megkérdezi valaki, megint leírom. Amikor egy év múlva jut el ugyanehhez a kérdéshez tanulmányai során valaki, akkor leírom a választ a honlapomra és csak linkjét adom meg. A kérdező pedig néha megsértődik, hogy miért nem kizárólag neki válaszolok személyesen, névre szóló keménykötésű pergamenre festve a választ :) Kezdők kérdései: https://hg9ieg.hu/_sz/kezdok_kerdesei.html :)
Hálás köszönet a válaszodért, magam is többé-kevésbé így gondolom, amikor először írtam ide, akkor mondták, hogy kérdezzek bátran, mert segítenek, aztán úgy látszik túlzásba vittem. Pedig minden egyéb fórumon (Rádióamatőr tankönyv, Készüljünk a rádióamatőr vizsgára könyv) az van kommunikálva, hogy az utánpótlás kinevelése fontos, ehhez minden segítséget meg kell adni. Elhiszem h volt már negatív tapasztalat a "túlsó oldalról is", ld. HA5OPI kommentjét a kérdéslavináról, de ha ezek után minden újoncot beskatulyázunk, h "na itt van mégegy hüjegyerek" akkor valóban nem lesz itt tolongás. Szerintem ezt a kérdés módjából, a korábbi hsz-ek színvonalából le lehet(ne) mérni, kinek, mire, hogyan kell (lehet) válaszolni, persze ez energia befektetést igényel. Ha alapvető hiányosságok vannak, akkor kapok egy könyvet (mint pl a tankönyvet, amikor a legelején valaki ráérzett, h ez a rész is sántít), azzal elvonulok, közben újabb kérdések merülnek fel, de ez talán a tanulás természetes rendje. Olyan embert még nem láttam, aki fogta magát, és mind a 40k oldalnyi fórumhozzászólást végignyálazta volna, mielőtt beírt akármit is. Amikor valaki vezetni tanul, akkor megelégszik azzal, hogy a kuplungot benyomva váltunk, de aztán párezer kilométer után jön, hogy az mit is csinál? Akkor mit emel ki, honnan? Ettől még magát a vezetést kevésbé hanyagolja a vezető, sokkal inkább a tudása mélyül, és nő a megértés. Ezt valamiért ide akartam említeni.
Mindenképpen írok emalt, mert a legjobban az szilárdít meg egy közegben, ha embereket ismerek meg (és nem csak nickeket).
Azért néha a kérdés feltevése is sántít... belekérdez az illető (nem konkrétan ez az eset, úgy általában) valami húzósabb szakmai részletkérdésbe, ám a mondat második feléből az is kiderül, hogy lövése sincs az egész témakörhöz. Itt több dolgot tehetsz:
- megválaszolod, ami lavinát indít el, mert rögtön 5 új kérdést generálsz vele, hanyagolni már nem tudod mert belekeveredtél, és a következő menetben már az Ohm törvényt VITATOD meg vele, mert még azt sem érti és abba is belefeszül, hogy az nem biztos, hogy úgy van
- megmondod neki, hogy tegye fel a valódi kérdést, mert látszik, hogy itt még van csiszolnivaló az ügyön, itt már van esély, hogy megtudjuk, mit is akar
- bekészíted a csipsz kólát és várod a fenti tűzijátékot másoktól
A gond az, hogy a legtöbb esetben is sértődés lesz a dologból, hiszen a sok agyas nem válaszol neki, miközben olyan egyszerű a kérdés.
Erre törvényi előírások vannak! Az építmények besorolása, magasság, rendeltetés, az épület anyaga. A szabvány meghatározza, milyen felfogó, levezető hálózat szükséges ezek függvényében! Szép kis táblázat.
A VV és EBF papírt nem puszira osztják. Bárki aki tanácsot ad erre vonatkozóan, netán kivitelez, ezt kérd el tőle! A Te és a családod testi épsége, biztonsága múlik rajta!
Ebben egyetlen emberre hallgass: aki ismeri a törvényi előírásokat. Ott pontosan le van írva mi kötelező. Nem kívánság hangverseny, mert emberéletek múlhatnak rajta! Családtagok, szerettek élete. A büntetőjogi felelősségen túl!
Ráadásul amint írod egy erősen tűzveszélyes anyagú a tető szerkezet.
Egy viharos időben a rádióidat csak úgy tudod megvédeni, ha nincsenek az antennára téve. Mert a villám ereje nem kiszámítható. Néha csak nagyot csattan aztán ennyi. Máskor ezerszer akkora energia simán felgyújtja az egész házat. A villámhárító a jogi fontosságán felül elviszi az energia döntő részét. Így is lehet, hogy pár elektromos berendezés elpusztul.
De nélküle az egész ház, a benne lakókkal is porig éghet. Ha ennek csak egy ezrelék esélye van, akkor is túl sok. Inkább 99 villám menjen a rádiódba, tegye taccsra a TV-t, hűtőgépet a még villámvédelem mellett is, mint egyszer a csupasz és védtelen házat kapja telibe.
Te döntesz a saját és a családod életéről!
Ezt egy olyan írta neked, akinek már volt személyes találkozása az antennájába látogató istennyilával!
Sajnos részben ebben is van igazság. A mai világban kénytelen azt is nézni az ember, hogy az adott cuccot KITŐL veszed meg. Akár egy M4-es anyáról, akár egy drága cuccról van szó. Rosszindulat, tapasztalat, attól függ, kinek a szemszögéből nézzük 🙂.
Nyugodtabban veszek meg bármit a némettől, mint innen a 7-es körzetből.
Anyi hozzászólásom van ehhez, hogy a fórumon nem újoncok vannak, hanem felhasználók (nickek), továbbá az élet (és a fórum) a legjobb tanítómestere mindannyiunknak. Ha valamiért érdemes idejárni, az a sok kommunikációs tapasztalat, ami alapján egy-két hozzászólás alapján meg lehet érezni miként célszerű válaszolni ... ha egyáltalán. Aztán van akit becsapnak a megérzései meg van akit általában nem.
Ugyanitt, vagy az adok-veszekben szerepelt nemrég olyan vélemény is, hogy ha egy kezdő normális* rádiót vásárol, mert megengedheti magának anyagilag, akkor megérdemli, hogy átb****ák a nepperek.
*normális= olyan, amit nem kell 1 hónap után eladni, mert kinőtte az ember a szolgáltatásait.
"Szeretem" amikor a több tudással és gyakorlattal rendelkező "kollegák" lenézően, pökhendien kezelik az újoncokat, elfelejtik, hogy valamikor ők is ugyanígy kezdték. Ahelyett, hogy segítően fordulnának a kevés tudással, gyakorlattal rendelkező újonchoz, agyba-főbe szívatják, bedobják a mély vízbe - ha ügyes vagy túléled, ha nem akkor mi a f@sznak zavargatsz minket itt, takarodj a hülye kérdéseiddel - , a saját tudásukat villogtatják, mutatván ezzel az újoncnak, hogy na látod mekkora egy barom vagy, hogy még ezt sem tudod? Bezzeg én!!!! De mondjuk ez a jelenség látható manapság az autóvezetők körében is.
Roppant kevés tudással rendelkezem, most tanulgatom az elektronikát autodidakta módon, mert sajnos ezt az utat amit most Te próbálgatsz, már végigjártam. Inkább nem kérdezek, mert nagyrészt csak lenéző, pökhendi válaszokat kapok - tisztelet a kivételnek, de őket személyesen is ismerem és inkább telefonon hívom fel őket - , amelyek csak a lelkesedésemet ölnék ki belőlem. Inkább veszek 500 tranyót Kíná-ból, amiből tönkreteszem a felét, de akkor tanultam is.
Nem azt mondom, hogy a kérdések amelyeket Neked szegeznek adott esetben nem hasznosak, hanem a stílus és a segítő szándék hiánya az amit kifogásolok. Jah és akkor később jön a siránkozás az idősek részéről, hogy nincs utánpótlás. Nah vajon miért ??? Nem is értem...
Van amatőr engedélyem és egy roppant kevés tapasztalatom, de azokat nagyon szívesen megosztom Veled, ezért ha gondolod akkor folytathatjuk privátban. Mivel a email címed nem publikus - amit meg tudok érteni - ezért kérlek írjál nekem az itt megadott email címemre: ha2qxa@citromail.hu
Szép napot Neked!
Zoltán
ui. Kinek nem inge ne vegye magára, a többiek sértődött egójának a primitív megnyilvánulásait kérem mellőzék, csak a fórumot töltenék fölöslegesen úgysem válaszolok rá, max húzok egy strigulát, hogy ez az egyén is felejtős.
Sziasztok! Szeretnék egy antennát telepíteni és villámvédelemmel kapcsolatban lenne kérdésem. Több emberrel beszéltem már, hozzátok irányítottak.
A műhellyel együtt, kb 40 m hosszú a házunk. A műhely fa szerkezetű, bitumen tetővel. Ennek a végébe szeretnék egy árbócot tenni, mely kb 9m-el ér a műhely teteje fölé. A ház tetőszintje fölé kb 5-6m-el. Ez kb a mellettünk lévő ház magassága. Nem dombtetőn lakunk.
Mi a jobb megoldás? Rendesen leföldelni, vagy inkább szigetelni?
Földelés mellett azok érvelnek akik ezt tanulták és szabványokra hivatkoznak. Azt mondják, hogy mivel az antenna kábel földelt, így nem tudom elkerülni az árbóc teljes földelését. És mivel az antenna kábelébe lesz beépítve nagyfeszültségű védelem, így azon keresztül mindenképp földelve lesz, csak nem eléggé.
Gyakorlatban a rádióadó kültéren lenne, áramellátást is UTP kábelen kapna, így nagyon vékony vezetéken kellene a villámnak a házba bejutnia.
Ketten is írtak olyat, hogy rengeteg antennát telepítenek és sehova se raknak villámvédelmet ahol nincs a házon, mivel egy tökéletesen földelt árbóc inkább magához vonzza a villámokat. Akkor pedig a rádió is nagy eséllyel sérül, hiába a villámvédelem. Ráadásul a faház+bitumenes tető, mint tartószerkezet, nem a legideálisabb választás villámhárító tartónak.
Remélem mindent beleírtam. A gyakorlati tapasztalat érdekelne.
Az alábbi, feltételezhetően Albafunk gyártmányról van valakinek bármilyen infója? Ki követhette el? A hozzá tartozó rádió gyártási éve 1992, így feltételezem, hogy ez is akkor vagy korábban születhetett.
A gyári FTT-4 egység helyére került beépítésre, AF19M a típusjelzése.
Miért kérdezed ezeket? Az, hogy ilyen kérdés felmerül, arra mutat, hogy inkább ezzel foglalkoznék szívesebben? Benned sosem merültek föl ilyen kérdések? Korábban már írtam ha igaz, hogy a fizikával nekem sok gondom volt suliban, és nem igen sikerült az érdeklődésemet felkelteni sosem, most viszont ez változott, és szeretném jobban megérteni a dolgokat, hogy a rádiózással úgy általában képbe kerüljek. Ezért kérdeztem, amit kérdeztem.
Köszönöm a válaszokat! Segített eloszlatni a ködöt. A házi feladatot is köszönöm, ha jól számoltam, akkor az 7.48596 Hz, ha az egyenlítői kerületet vesszük alapul (a váltószámokon van h elvérzek, ez suliban is problémám volt). Egyébként ezt miért kérdezted? Csak gyakorlásképp, vagy valamilyen vonatkozásban? :) Üdv
A hertz a másodperc reciproka. az pedig egy, maximális energiáját zölden sugárzó átlagos csillag körül harmadikként keringő kőbolygó tengely körüli forgási idejének 86400-ad része. A méter pedig ugyanezen bolygó kerületének 40000-ed része.
Ez erősen esetleges. Így az 1 hertzes frekvencia is.
(( Természetes mértékegység a gravitációs hullám sebessége, illetve az ugyanilyen gyorsan mozgó foton, rádióhullám sebessége. Valamint a Plank-hossz, -idő, -tömeg. ))
*Akkor ez azt jelenti, hogy egy 1 Hz-es jelhez 150000km-es antennára volna szükség? Igen.
*Ha jól értem, akkor az amplitúdó is a hullámhossz fele, Nem. Az amplitúdó a jel nagysága ( pl. feszültsége ) a téridőben ( valamikor valahol ). Egy adott helyen megfigyelve változik az amplitúdó az idő múlásával. A hullámmal haladva megfigyelve pedig egy adott amplitúdó c sebességgel terjed. Jellemző a maximális amplitúdót megadni.
*egy ekkora hullám hogy viselkedik a légkörben, ugye a légkör az ennek a hossznak a töredéke? A levegő törésmutatója nagyjából megegyezik a vákuuméval. Kivéve, ha ionizált, párás...
*Ez a frekvencia akkor pusztán elméleti, és sosem lett előállítva? Minden kvarcóra előállít 1 hertzes jelet, csak nincs antennára kötve, ezért nagyon rossz hatásfokkal sugározza.
*A technikai (méretbeli) korlátok miatt használják inkább a rövidhullámot? Légkör ionoszféra témakör...
*A Készüljünk a rádióamatőr vizsgára c könyvben a történelmi áttekintésben 20-40 m hullámokról írnak, ez azt jelenti h 10-20m-es antennát használtak? Vagy ez nem aranyszabály? Igen. Persze egy trabanton vicces lenne 5,5 m-es "CB" antenna, rövidebb is működik valahogyan.
Házi feladat: számold ki, mekkora a frekvenciája annak a rádióhullámnak, amelynek a hullámhossza megegyezik a Föld bolygó kerületével.
Néhány elméleti kérdés merült föl bennem az eddig tanultakkal kapcsolatban:
A frekvencia alapegysége az 1 Hz, ami egy teljes szinusz hullámot jelent, végig a dipól hosszán, oda-vissza ez alatt az idő alatt a rádió hullám 300000km-t tesz meg. Namármost azt is tanultam, hogy a dipól hossza az a hullámhossz fele kell legyen, vagy annak egész többszöröse. Akkor ez azt jelenti, hogy egy 1 Hz-es jelhez 150000km-es antennára volna szükség? Ha jól értem, akkor az amplitúdó is a hullámhossz fele, ami a Föld-Hold távolság közel fele, egy ekkora hullám hogy viselkedik a légkörben, ugye a légkör az ennek a hossznak a töredéke? Ez a frekvencia akkor pusztán elméleti, és sosem lett előállítva? A technikai (méretbeli) korlátok miatt használják inkább a rövidhullámot? A Készüljünk a rádióamatőr vizsgára c könyvben a történelmi áttekintésben 20-40 m hullámokról írnak, ez azt jelenti h 10-20m-es antennát használtak? Vagy ez nem aranyszabály?
Szia! Elsőnek telepíteném a programot, tudja-e. Ha igen, akkor elővenném a https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rhuzamos_port leírást, egy 1 kohmos ellenállást és egy szép piros LED-et. Végigpróbálgatnám. melyik kimeneti portokat használja a program. Port[x] - 1 kohm - LED - föld.
Ha így működik, akkor vagy egy NPN tranzisztor ( pl. BC182 ) bázisára kötném 1 .. 10 kohm-al, a bázist még külön a földre 10 .. 100 kohm-al. Emitter föld, nyitott kollektoros kimenet.
Másik megoldás optocsatoló ( pl. 4N25 ), a LED-je hasonlóan, mint a vizsgálatkor. Kimenet nyitott kollektorosként.
Apróbb baleset, figyelmetlenség - az óvatosság ellenére - mindenkivel előfordulhat. Én 1967-ben forrasztottam össze az első detektoros, majd nem sokkal később 2 tranzisztoros rádiómat - mégis pillanatok alatt szénné füstöltem a minapegy egyszerű powerbank LiIon töltő-panelkáját a fordítva rákötött akksival ;-) :-)
Hülyeséget csináltam? Igen. Van még mit tanulnom? Van. Jóval nagyobb rálátásod van, mint nekem? Bizonyára. A háziasszonyos párhuzamot mindezek ellenére egy kissé erősnek éreztem.
Elég sok helyen alkalmazzák, ahol több csatornát kell bufferelni. Pl. léptetőmotoroknál is. Igen régi elem.
Ez még jóval a FET nagy elterjedése előtt volt. Ma már, pláne ha nem kell galvanikus elválasztás, egy-egy FET bőven megteszi. 100 mA nagyságrendben a digitális tranzisztor. Így van pl. az ATU-100 relékezelése is megoldva a PIC kimenetekről.
... persze nekem is szimpatikusabb az a megoldás ami az R1265-ös rádió kétirányú programozó portján van, hogy minden láb egy 10kOhm-os ellenálláson keresztól csatlakozik a külvilághoz, ami miatt képtelenség tönkretenni. Aki használja az tessék ehhez alkalmazkodni!
Érdekes, hogy ezek a tranzisztor mezők nekem valahogy nem kerültek be a látóterembe, ha csinálok valami hasonlót, nem ezek ugranak be, inkább egy optokapu sort teszek be. Pedig tudom, hogy léteznek.
Én relét akkor sem húzatnék meg proci lábbal, csak egy FET-en keresztül és védelemmel.
Tudomásul kell venni, hogy a proci PORT lába nem erre való, még akkor sem, ha formálisan mA-re megengedhető a bekötés. a LED-eket is ész nélkül kötik rá, mondván, hogy mA-re okés, de a következő sort már nem olvassák el az adatlapon, hogy az össze terhelés is korlátos és 8-10 LED kigyújtásánál leég az egész proci a faszba.
Csodálatos dolog, hogy már háziasszonyok is olyan processzortechnológiával hobbizhatnak a konyhaasztalon, aminek az egy tízezrelékével szálltak a Holdra 40+ éve, de ettől még az elektronika/fizika szabályai nem változtak meg.
Éppen pár nappal ezelőtt nézegettem az Alin mindenféle reléket amivel biztonságosan lehet kapcsolni nagyobb áramú eszközöket, és létezik 3.3V-os kivitelű is.
Itt nem a töltés, hanem inkább az lehetett a baj, hogy sok milliszekundumig a kondi rövidzárként viselkedett és szimplán leégette a kimeneti kaput. Proci csere osztjónapot.
1000u-M 35V M8 105°C 150 KO. Ez van ráírva. Kár h nem olvastam el, mert láthattam volna h a raspberry KO lesz tőle :) egyébként 3.3v és föld közé kötöttem be, volt mögötte egy fehér LED és egy 20 Ohmos ellenállás.
A gép pwr ledje világít ha bekapcsolom, de semmi egyéb nem történik.
Iskolai tanulmányaimból nem emlékeztem h ebben lehet töltés anélkül h én beleteszem, a rádiós könyvben (eddig) nem írtak ilyesmiről, a szerelő csomagon, amiben ömlesztve van mindenféle alaktrész pedig nincs jelezve, hogy bajt okozhat. Tanulópénz volt úgy tűnik. A további szereléshez úgy gondolom egy raspberry pico-val megyek neki, hogy ne kondizzam el a lakás árát... 🙂 Ezek szerint akkor ilyesmit nem javít senki?
Azt nem írta, hova kötötte a kondit, és mekkorát. A GPIO kimenet 26mW-tal terhelhető, ez 3,3V-on 8mA. Egy töltetlen elkó simán tud pár tized ohmos tranziens rövidzárat csinálni és elpukkantani a kimenetet. Ez nem GU81, aminél a halvány vörösen izzó anód üzemszerű 🙂.
Nem tartozik közvetlen a rádióamatőr topichoz (csak közvetetten): elkezdtem itthon az elektronikával kísérletezni (a tankönyv műszaki ismereti része ihletett meg), a raspberry pi-m GPIO tüskéire kezdtem el ledeket, kapcsolókat, potenciométereket egy breadboardon rákötögetni, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve rákötöttem egy kondit is (nem tudom mit gondoltam). Egy pillanatra felvillant a LED, utána a teljes sötétség, a gép sem indul azóta. Meg lehet ezt valahogy menteni?
Multkorjában kellett nekem egy 40x60 centis 0,5-ös horganyzott lemez, itt-ott meghajlítva. Találtam egy céget a neten hozzánk közel, a Méta utcában, ahol elfogadható áron leszabták és meghajlítgatták. Mikor hoztam el, láttam, hogy jó sok hulladék van a műhelyben, kérdeztem, nem kaphatnék egy darabot? Erre a srác fogott egy 3 méter x 35 centis csíkot, szépen összecsavarta, becsomagolta a fóliázógéppel és mondta, hogy használjam egészséggel. Egy darabig elég lesz :-)))...
Szia. Ha szabadon forog a hangológomb, akkor nem a tájékoztató skála hajtásával van gond. A tájékoztató skála két fogaskeréken keresztül a forgatógomb tengelyéről kapja a hajtást. A forgatógomb szögelfordulása 180 fok lehet, amit belső ütközök határolnak. Ezt a 180 fokos elfordulást alakítja át a két fogaskerék úgy, hogy a tájékoztató skála két végpontja között mozogjon a mutató. A mutatót egy sárga bordásszíj mozgatja, és kis erőltetéssel átugratható a bordáskerék fogain. Ez akkor szükséges, ha a fogaskerekeket kiszerelik, majd nem ugyanolyan szögben teszik vissza. A fogaskerekeket azért is ki kell szerelni ( 2 csavar tartja a bakot ) mert a forgatógomb öntvényháza enélkül nem szerelhető le. Az öntvényházat 6 db csavar tartja. Ezek eltávolítása után az öntvényház lehúzható a forgókondi tengelyének késes tengelykapcsolójáról. Igy az egész forgatógomb mechanika kézbe vehető. Megjegyzem, mindez leszerelt előlap mellett igaz, és leszerelt előlap mellett egyáltalán nem forgatható a hangolókondi, mert a rászerelt réztárcsát megfogja a fék. A fék az előlapon találhaó nikkelezett skála rögzítő kar elforgatásakor oldódik ki, olyan módon, hogy egy kétkaru emelőt megbillent -rugó ellenében. Az emelő elmozdulása két ütköző csavarral van bekorlátozva, amikkel a rögzítő kar helyes működése beállítható. Ez visszaszerelt előlap mellett ellenőrizhető, és elegendő a hangoló gomb körüli 3 csavar hetározott meghúzása.
Ezután jön a forgatógomb szétszerelése, tisztítás és friss kenőanyagok cseréjéhez. Ehhez ki kell szerelni a késes tengelykapcsoló kését 1 db csavar. Ezután ki kel ütni a tengelyből a rögzítő stiftet, hogy a durva hangoló gomb kuplungszerkezetének nyomását biztosító két csillagrugó állítócsavarját tekergetni lehessen. Ezek a rugók kivehetők, de ez azzal jár, hogy kb 40 db 2mm-es támcsapágygolyó kipotyogjon. A golyópályák tisztítása, után a horonyba kent csapágyzsírba lehet belenyomni a golyókat, ha összeszerelése kerül ez a kuplung.
A finom hangoló gomb, a bolygókerekes lassítóművel előről szerelhető szét. A gomb közepén található takaró csavar eltávolítása után láthatóvá válik egy menetes tengelyvég, amire rá van csavarva egy anya. Ez a benne lévő 2 furatba illeszkedő szerszámmal letekerhető, és így hozzáférhetővé válik a bolygókerekes szerkezet. A kerekeket egy háromágú pozicionáló lemez tartja a pályán, és 6 ágó csillagrugók biztosítják a bolygókerekek nyomását a páyákba.
E rugók feszítését végzi a két lyuku anya, és ez határozza meg hogy mekkora erőhatással kelljen tekerni a finomhangoló gombot. Ez az anya bitzosítva is van elfordulás ellen egy csavarral, De gyakran nem kerül vissza a helyére esetleges utánállítás után. Az összeszerelés fordított sorrendben történik. Fontos, hogy a tájékoztató skála mechanika az előlapon van, és egy csappal kapcsolódik az őt mozgató nagyobbik fogaskerék furatába. A csapnak bele kell találni a fogaskerék furatába, úgy, hogy a bal és jobb végkitérés a forgókondi 180 fokos elfordulásához tartozzon. Az egész kb 1 napos munka.
Sziasztok ! Nem tudja valaki, hogy olyasmi ónozott vaslemez dobozokat, amiket Gigatechnik Laci árult hol lehet venni mostanság ? Neki már csak 1-2 darab van. Azt megmondta, hogy ők kivel gyártatták, de gondolom csak nagyobb darabszámot vállalnak. Hátha valaki gyártat, és valahol kapható.
...Kicsit többet kellene tudni a "rádiós" lehetőségeidről - annak hiányában sok a "ha" :-) Ha pl. elérsz olyan FM átjátszót ami tudja a C4FM/WIRES-X üzemmódot és ha ( :-) ) a rádiód is alkalmas rá, ... akkor össze tudod kapcsolni magyar, C4FM átjátszóval... (https://www.yaesu.com/jp/en/wires-x/id/active_node.php). )
Belehallgatni - rádió nélkül - lehetséges pl. ún publikus web-rádiókkal, egyik ilyen a KIWI család: http://kiwisdr.com/public/ (...majd szűrés, keresés / Search: "Hungary").
Ha van hívójeled, akkor az EchoLink nevű programmal tudsz néhány hazai, és sok külföldi átjátszóra csatlakozni, hívást indítani akár okostelefonnal is.
Érdeklődni szeretnék, milyen lehetőségek vannak jelen pillanatban, internet getway-en keresztűl rádiózásra?
Érdekelnének az engedélyköteles verziók is! De akár barkácsmegoldásra is nyitott vagyok! :)
Kicsit távol vagyok a Magyar hontól, és néha jó lenne bele bele halgatni a forgalmazásba! esetleg válaszolni is!
Hallgatásra mondjuk valami rtlsdr cucc egy Raspberry-n vagy egy miniPC-n és az távoli eléréssel kezelve.. de esetleg van valakinek más ötlete? vagy van célhardver ilyenre rx/tx?
Az a skálaszalag csak a durva skála mutatóját húzza-vonja, és bár most nem szedném szét a sajátomat megnézni, de emlékezetem szerint ez a szalag nem dörzshajtású hanem rögzítve van valami kerékhez, ezért nem valószinű hogy itt csússzon meg valami - a konstruktőr itt is precíz volt. De a hangológomb belül dörzskapcsolatos bolygóműves hajtás (ez muszáj volt a kotyogásmentesség miatt), az abban lévő feszítés meggyengülésekor belül csúszik a hajtómű és nem forgatja a kondit, ráadásul függhet az egész hajtás állásától mert a pozíciótól a nyomatékszükséglet is változik technológiai okok miatt. Ha az optikai skála sem mozog ilyenkor, akkor majdnem biztosan ez a probléma. Ez esetben ki lehet szedni ezt a forgatógombot relatíve egészen könnyedén és a gomb belső feszítése növelhető valami tekerentyűvel - ez érdekes baráti ismerkedést jelenthet a bolygóhajtással. Kicsit még esélyes lehet a hangolás-rögzítő hibája is ami a hajtásláncot bontja, talán annak hibája is okozhat csúszást. Mindezt csak emlékezet alapján (ha valaki tud jobbat az írja le!), mert félórás operáció amire a helyéről kiszedem a rádiót - másik félóra visszafele.
A probléma: Adott egy R-1251 vevő. Ennek a skála mechanikáját egy fém csík mozgatja ide-oda, ez a "skálahúr". Középen egy rugóval van megfeszítve. A rugó sajnos elöregedett. Emiatt gyakran csak "üresjáratban" forog a hangoló gomb.
Honnan tudnék olyan, a két végén kampós rugót szerezni, ami kibírja ennek a réz csíkjak a mechnaikai ellenállását és kellőképpen ráfeszítené azt a továbbító görgőkre?
Ezért nagy lépés a digitális skála, hogy ott egyetlen pontosítandó elem van, az időalap kvarcoszcija, de amit pontosíthatunk ismert frekvenciájú jeldókra való ráhangolással is. Ha az elegendően pontos, akkor minden sávon pontos lesz. Amióta megvan inkább azt használom, csak nincs szívem szétcseszni az optikait. De ha valakinek eleve sérült vagy hiányzik az eredeti skálája, akkor jó döntésnek tartom berakni a digitálist az optikai helyére - pont befér.
Éreztem, hogy te leszel az emberem :) Köszönöm a hasznos infókat. Volt egy mondat, amit sejtettem, de nem voltam benne biztos, mert sehol sem láttam leírva korábban és senkitől sem hallottam ebben a formában:
"Ha sávot váltunk a dobváltóval, újra kell hitelesíteni."
500 kHz-es hitelesítő kvarc van benne, ennek a harmónikusai tudnak fütyülni.
A rádiót A1 müzemmódra kell kapcsolni, illetve a hitelesítő oszcinak van egy kapcsolója, azt be.
A beat oszci skálája legyen középállásban!
Minden 500kHz-es skálaosztásnál lehet fütyültetni mélypontra, a pontosság miatt a szándékolt vételi frekihez legközelebb lévőt érdemes választani, például 7MHz-et, vagy például 27.5MHz-et.
Füttymélyponton a skála általában nem annyit mutat mint kéne, de a skála ablaküvegét fellazítva a másik gombbal oda lehet húzni a szálkeresztet a 7 illetve 27.5MHz-re, utána a fényes rögzítővel rögzíteni.
A hitelesítő oszci kikapcsolása után hitelesen vételkész a rádió.
A hitelesítés csak a csatornaváltó ezen állására vonatkozik és csak a hitelesítési pont közelében. Ha sávot váltunk a dobváltóval, újra kell hitelesíteni.
Nem árt ismert frekvenciájú adásokra (broadcast ha van) is ráfütyültetni és ellenőrizni a skálát.
Ilyen korú rádióknál az sem szentírás, hogy a hitelesítő kvarc hiteles, ha lesz alkalom akkor azt is behitelesíttetem. Mivel összeeszkábáltam egy (kínai) digitális skálát külön dobozba, most inkább azon olvasom le, de tulajdonképpen azt is be kéne hitelesíteni. Mutat is 2kHz eltérést a rádió saját hitelesítéséhez képest, amiről az a mondás jut eszembe, hogy "Akinek van egy órája van az mindig tudja a pontos időt, de akinek kettő van az sosem biztos benne" ... ergo elvi hiba volt a digitális skála mellett meghagyni az eredetit - az első elképzelésem volt a helyes, hogy az optikai skála helyére egy szép hat digites kék szinű kijelzőt építeni be. (persze csak viccelődök, buék)
Érdeklődnék tisztelettel, hogy a topictársak közül valakinek van-e behatóbb ismerete az ML R-1251 (csöves) vevő hitelesítéséről némi emléke? Fellelhető dokumentáció csak a stabilizátoros 1250-ről van, annak a hitelesítése a beépített oszcillátor helyett a stabilizátor egységgel történik.
A kérdésem: miképpen kell hitelesíteni a 1251-est? Melyik sávtartományban (I-től VI-ig van) kell hitelesíteni füttymélypontra?