Annyit nézzél meg, hogy adva rá modulált bemenő jelet és feltekerve a hangerőt, nem nő-e meg durván az áramfelvétel. Ez kimenő/modulátor trafó menetzárlatra utal.
Az eredeti szinti dobozt nem szedtem még szét. Gondoltam, hogy nem egy ördöglakat. Hangvégfokból van sokféle fiókban. A végtranyó sem egy csoda, sok esetben sima civil típusok vannak más típusszám, part.no alatt felhasználva..
Ebből ugye ide 24 V-os típus kell a kollektor moduláció miatt. Ami 24 V-ról 15 W-ot tud az nem egy csoda.
A hangvégfok adja a modulációt, így annak megléte mutatja az IC állapotát is.
Az adók nem egy kihegyezett, csúcsra járatott fajták. Nevetve bírják a 3-as SWR-t is. Szélessávúra van építve egyébként.
Nem írtam oda, de természetesen megkapja a hangolófeszt a vevő is.
Egyedül a végfoktranzisztor típusa fogott meg, ha azt netán pótolni kellene, nem lesz megoldható a csere típus ismerete nélkül.
Nem tudom, szedted-e szét korábban az eredeti pll-t, de semmi extra nincs benne (talán a szokásos Plessey előosztó kivételével), CD4xxx sorozatú IC-k.
Gyanús a hangvégfok IC, valahol a fiókok rejtekében lennie kellene ilyennek, nem bánnám, ha egy cserével megúsznám. Érdekes, hogy a két axiális elkó kapacitása szinte egyezik a névleges értékével, holott negyven éves kondik.
A rossz PLL egységet kiváltottam egy sajáttal. Bár, a VCO-ban a varikapot át kellett fordítani, mert az eredeti kapcsolásban a freki a hangolófeszültséggel fordítottan arányos. No, meg a vevő hangolófeszültségét előállító áramkör sem kell már bele. De még mindig nincs audió jel. Nyomozok tovább.
Egyébként az AM demodulátort kis trükközéssel ki lehet váltani az SL623C-vel, ami olcsóbb, és könnyebben beszerezhető, mint az SL1625C.
Egy Plessey gyártmányú IC adatlapjára, vagy ha nincs más, a lábak funkciójára lennék kíváncsi, de nem leltem ilyesmit a neten. Hátha van valamelyikteknek ilyenje. A tok jelzése SL1625C. Beszerezhetetlen, és ki kellene váltani valamivel. Egy DIL8 tok, annyut tudok róla, hogy AM demodulátor, de talán AGC feszültséget is képez.
Itt pedig végre tovább pöröghetne a beszélgetés a DX-ekről, készüléképítésről, különféle üzemmódokról, clusterekről, klubokról, versenyekről, ... stb ..., igazi rádióamatőr dolgokról.
Nemrég láttam olyan zuhanycsapot amin egy LCD kijelző mutatja a hőfokot, és amihez nem kell elem. Konkrétan nem írta hogyan, de vagy kis turbina, vagy termoelektromos bigyó termel annyi villanyt hogy működjön.
Németeknél nagyon elterjedt az "internet a konnektorból". A bejövő routerről a net egy vivőfrekis segédlettel a hálózaton terjed szét egy nagyobb házban. Így a pince-garázs-padlás is bekerül a rendszerbe. Ahogy pl. a nagyfesz elosztó hálózatokon is ment (megy?) vivőfrekis adatátvitel itthon is.
Ez olyan hülyeség, mint az "inernet a konnektorból". Nemsokára feldobják, hogy "internet a vízcsapból". Olyan, hogy "villamos energia a vízcsapból" már van. Tudom, éreztem.
Online kalkulátorokkal próbaképpen kiszámoltam, milyen lenne az átvitel 10GHz-en 1km távolságra két darab 20m átmérőjű parabola antenna között. 16dB a csillapítás, vagyis a teljesítmény 2,5%-a jut át, a többi elmegy a francba. :-)
(Csak halkan jegyzem meg, hogy mikor a pógár kifekszik a napra egy nyári délután, kb. 1-1,5 kW hő és más vegyes sugárzás koktélt szív magába. Tudatosan, jóhiszeműen.)
Pontosan. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ez erősen koncentrált, fókuszált nyalábban dolgozik. Biztosan van mellék nyaláb, de annak az energia sűrűsége nagyságrenddel, vagy nagyságrendekkel kisebb. A fő nyaláb biztosan nem "emberi" magasságban dolgozik.
Megjegyzem sok amatőr rádiózik ekkora teljesítményekkel, amik bizony szóródnak sokfelé.
Úgy gondolom, hogy a beeső sugárzás az élő szövet külső kb. 5-10 mm-es rétegeiben teljesen elnyelődik (nem lehet jelentős a reflexió, és nem "átlátszó"), ebből következően különböző mértékben felmelegíti azt, ami vélhetően erőteljes fájdalomérzetet kelt majd, és persze az expozíciós időtől - meg a teljesítménytől - függően égési sérüléseket is okozhat. A keletkező hőenergiát a vérkeringés elszállítja, ahol gyengébb vagy nincs (csontok, szemlencse), azok a részek fokozottabban felmelegednek.
Megértem. Ezért írtam, hogy TUDNI kell felmérni mi mire készült. Egy karácsonyfa villogtatóba jó a legolcsóbb gagyi BC212 is. LCD meg pont a japcsi FT897-ben volt az elrettentő példa.
De azért halkan megjegyzem, hogy nem ilyen végletes ez a dolog sem. Az egyik véglet a Volvo, a másik a kamu tranyók. A kettő között is igazán nagy a világ.
Ami bosszantó, az a mentalitás, amikor megveszik tudatosan a végletesen olcsót, (és hitványt) aztán a kevéssé hozzáértőnek eladják minőségi termékként.
De van a "kínainak" egy érdekes oldala is. Régebben (?) minden megjelenő korszerű amcsi, nyugati áruból spájzoltak durván. Nyilván állami segítséggel, akár katonai célokra is. Hihetetlen NOS cuccok kerülnek elő időnként. Ritka, kihalt típusok. Amik már elavultak, de egy-egy műszer javításhoz aranyat érnek.
Egy amcsi repülős transzponder teszter nuvisztorai. Nem is a polgári part.no. számmal! Heathkit RH vevő tripla forgókondija a 60-as évek elejéről. AFY 11 eredeti tranyók.
Mára nem igaz, mint te is mondtad, hogy ami kínai az szar. Egyáltalán! Azt viszont bátran állíthatjuk, hogy értékarányos! Az utolsó centig. Csak főleg lefelé sokkal tágabbra nyílik az olló.
Egyik példája a Volvo. Egy centivel nem lett rosszabb mint amikor svéd volt.
Mint rádióamatőr/szervizes sok esetben igen jól tudom ezt kihasználni. Egy igazi amcsi/japó antenna analizátor sokszáz ezer HUF. Egy nanoVNA 70 dollár. Egy ÁTLAG amatőrnek bőven többet nyújt, mint amit ő valaha ki tud használni. Azt a pontosságot, ami egy W3DZZ vagy Bazooka megkövetel, azt tudja. Egy antenna fejlesztő mérnök a NASA-nál biztos drágábbat vesz.
Azt meg kell tanulni, mire milyen szintű alkatrész kell. Ez is a szakma része.
Csak halkan jegyzem meg, hogy a leírtakból nem valószínűsítem, hogy lettél volna Kíná-ban,
Tudnak ők olyan minőséget gyártani, hogy az amcsi és japán minőség sehol sincs, csak mi szarrágó európaiak nem vagyunk hajlandóak fizetni a minőségért és azt is csak negyedáron fizetjük ki mintha a fogunkat húznánk, hogy utána platinaáron próbáljunk másokat átverve eladni. Amennyit fizetsz olyan minőséget kapsz Kíná-ban.
Ami pedig a komcsi rezsimet illet:
- nem lehet majdnem 1,5 milliárd embert qrva nagy "demokráciá"-ban tartani, káosz lenne belőle, min. olyan amilyen szar van Nyugat-Európában
- ekkora országot ennyi emberrel összefogni határozottság kell
- több ott a demokrácia mint itt
- jobban összefognak az emberek mint itt, sokkal jobban összedolgoznak, itt hol látsz ilyesmiket ?
- mutass még egy országot amelyik 72 év alatt a bányász béka segge alól ide képes volt felfejlődni ahol most tartanak? igaz, mint mindennek, ennek is ára volt, de ők megfizették
- a baszott nagy demokráciában egyre csak hülyülnek a gyerekeink, nézzél meg bármelyik nemzetközi iskolás felmérést kik vezetnek magasan a többiek előtt ? Kína és Szingapúr... Vajon miért ?
- és még sorolhatnám...
Hamisítanak és lopnak ötleteket amelyeket roppant módon továbbfejlesztenek ? Igen, de ki nem ? Senki sem jobb a deákné vásznánál, de ők legalább lopás közben nem mutogatnak másokra.
Én többször voltam Kíná-ban, beszélgettem az ott élőkkel, éltem közöttük és nagyon remélem, hogy még fogok is.
Mások, nagyon mások, de ők képesek egy több mint 5000 éves történelmet felmutatni, nem sok hozzájuk hasonló nemzet szaladgál a világon.
De őket európai - nyugati világi - fejjel sosem fogjuk megérteni, főleg ha nagyon is lenézzük őket és nem is akarjuk megérteni őket. Egyrészről... Másrészről, ők roppant mód akarnak és tudnak alkalmazkodni
másokhoz és a megújult körülményekhez. Nekik van történelmük, hazájuk és hazaszeretetük, nekünk ??? Főleg a fiatalabb generációnak még a szótárából is hiányoznak ezek a fogalmak. Ha jól értettem, az idősebb generációhoz tartozol, Neked ezek a dolgok mondanak valamit.
Más szemmel kell őket nézni és el kell menni hozzájuk megérteni őket. Nyugati pökhendi, lenéző, nagyképű stílussal nem fog menni.
Az ő komcsi rendszerük többet tett a népért, az országért mint bármelyik nyugati kormány valaha is az életben fog.
Amit nem Kínában gyártanak, kínai, vacak minőségű alkatrészekből.
Szerintem felesleges magyarázkodnom.
Mindenki azt csinál amit akar, azt vesz, onnan ahonnan akar.
Én speciel nem rendelek sem alkatrészt, sem áramköröket, sem amatőr rádiókat Kínából.
Egyrészt: Az ár meghatározza a minőséget is.Értsd: olcsón szart kapsz
Másrészt: Nem támogatok egy kommunista rezsimet.
Harmad: Lehet venni Japán, USA, stb alkatrészeket, készülékeket korrekt áron.
Garival, számlával, szervizháttérrel. Akkor miért vegyek olcsó szart, ami hamarosan a kukában végzi?
Én ezt vállalom. Van aki meg azt hogy megveszi, szidja, "többet nem veszek kínait", aztán jövő héten újra dicsekszik a Baofeng rádióval, Micsig szkóppal, segget csinálva a szájából.
Természetesen ezeket pár hónapon belül eladja, majd újra kinai, és a kigyó a farkába harap, örök a körforgás. Magyar vircsaft:-)
Mint írtam, nem használok, nem vásárolok kínai elektronikát.
Nem ismerem ezt a PCB-t, így nem tudom véleményezni.
Amit hozzá tudok tenni véleményként: ezen a frekin már nem nagyon okés az FR-4 pcb, korrektebb lenne ha Rogers PTFE alapú hordozón lenne megépítve, annak kisebb a dielektromos állandója.
De nem akarok okoskodni, biztosan jobban értenek hozzá a többiek.
Nem tudom honnan ismerhetjük egymást, vagy egyáltalán ismersz-e engem.
Mindegy is, abban igazat adok hogy nem vagyok ide való, az általad leírtak szerint :-)
Én még "régi vágású" gyerek vagyok, hiszek az "élni,és élni hagyni " dologban, akkor is ha manapság más a divat.
Sajnos minden fórumon, netes platformon vannak olyan emberek, akik mindent mindenkinél jobban tudnak, és régebben itt vannak, esetleg kiközösítenek, vagy kitúrnak, nem fogadnak be új tagokat.
Elég ha beleolvasol mondjuk a hobbielektronika pár topicjába. Töröltettem magam, miután egy méréstechnikai "vitában" leb..sztak, hogy ez "hobbi fórum, mit akarok a profi műszerparkommal, ne pofázzak bele". Vagy ott az elektrotanya, nézd meg ott mi van, meg mi volt régebben.Majdnem megöltek, mert más volt a véleményem, mint a sufnijavítóknak.(Onnan kivágtak, mert nem túl finoman szóvátettem a kettős mércéjüket.)
Ezek a fórumok már régen nem egymás segítéséről szólnak, hanem az önfényezésről, a másik elnyomásáról, földbe döngöléséből.
Felesleges próbálkoznod, nem hiszem hogy a VIP-k megengednék, hogy játssz velük, hiába írsz korrekt, témaazonos dolgokat.
Meg hiába vágod az RF-et, meg az elektronikát.
Itt nem erre van igény, hanem a vetítésre, meg az egymásra licitálásra.
Persze az sem árt, ha mást nem hagysz szóhoz jutni, grafomán vagy,és feltűnési kényszered van.(Lásd a mostani hozzászólásokat MMIC ügyben, hogy félre lehet vinni, el lehet lopni egy témát.
Neked nincs ehhez tehetséged. Vagy inkább gyomrod.)
Szóval a magadfajta gyakorlati szakemberek itt nem rúgnak labdába.
Sajnos ilyen kifordult világ van, Luki bácsi.
Azért én bírom a stílusod, ha ez jelent valamit:-)
Sajnálom hogy feleslegesen szóltam hozzá, ígérem, többé nem teszem.
Viszont az a nagy helyzet, hogy ettől a tokozástól, meg ennyi pénzért csodát ne várj.
Érdemes az adatlapon nézegetni az S paramétereket....
Ezen a frekvencián már tokozás is számít, érdemes körülnézni a MA-COM, Watkins -Johnson,
Alpha Industries gyártmányai közt, igaz azok nem mindig beszerezhetők, meg nem 1,5 USD darabja...
Esetleg az Avago MGA sorozata, a 82563-at használom, az még pont megy 6 gigán...
De mindegy is ,a lényeg hogy jót beszélgettetek a hamis piros ledről, meg a fake 3055-ről, és ez előbbre vitte a világot...vagy, várjunk csak... na mindegy....
Amiket én kaptam azok DC beállási hibát nem csináltak, de a 3 GHz helyett 1-et sem tudtak. Stabilan szarok voltak, az erősítés is töredéke volt az eredetinek.
Az a legszemetebb amikor csinál valamit de mégsem azt amit kellene. Nálam működtek a hamisított erák, instabilak voltak, a dc paraméteterek, vagy 300%-ot szórtak.
Isten igazából nem segített, A katalógus adatot én is tudom, volt egy feladat amit meg szerettem volna oldani fiók-anyagból. Végül úgy döntöttem hogy beforrasztom az era3 hármat, A hamisított era2 kettő helyett. Teszteltem, elketyeg 6 gigán, persze nem lineáris.
Persze. Általában valami filléres gagyi van átcímkézve. A 2N3055 egy olcsó tömegáru. A kamu az eredeti 15A-es helyett már 3-4 A-nál kinyúvad. Az RF végtranzisztor hangfrekis erősítőnek még elmegy. Vagy szeleptranisztornak tápegységbe. De volt már olyan is, hogy üres tok csak, nincs benne félvezető.
A legaljasabb az volt, hogy teljesen spéci Motorola adó FET meghalt. Jó drága. Az 50 W-os egy átcimkézett 25 W-os volt! 2 db-ot küldtem az örök vadászmezőkre. Még a tokozása is teljesen egyedi, ilyet egy kamuhoz nem fognak legyártani. Csak ez a 2 típus van ilyen fizikai formába kitalálva.
Ezeket beépítés előtt nem is lehet leleplezni, mert alapjában működő tranzisztorok, FETek.
Én hamis mikrocontrollerekkel találkoztam. Pl. az STM32F103-hoz hasonló uC-ket gyárt legalább 6 kínai cég. Ezek némelyike teljesen kompatibilis, de van amelyik nem. Ezek is jól működnek a saját adatlapjuk szerint, a különbség nem nagy. Persze, ha valaki nem ehhez készült programot próbál futtatni, és pont az eltérő perifériát használja, akkor nem működik.
A hamisítás tulajdonképpen akkor áll fenn, ha a valódi típusszám helyett STM-et írnak rá. Ez régebben elég gyakori volt. Érdekes, hogy a lekérdezhető belső azonosító akkor sem hazudott. Így elképzelhető, hogy nem a gyártó írta rá a hamis azonosítót, hanem valaki megvette és átfeliratozva adta tovább.
Amikor az RF végtranyókat elkezdték hamisítani, a HQ-nál vettünk jót. Egyszer bekerült közéjük kamu.
Először nehezen hitték, de nagyítóval megmutattuk nekik az eltérést. Ügyes másolat volt, de nem tökéletes. Vagy 50 db 2SC1969-et kukáztak. A következő szállítmány már teljesen kamu volt. Le is álltak ezekkel a típusokkal örökre.
De még az RFparts-nál is becsúszott ilyen malőr. Tisztességesen reagáltak, visszaadták az árát. A kamut vissza sem kérték, sok fotóval dokumentáltuk.
Engem kb. 12 éve szopatott csatakosra a L...x, 11,0592-es kvarcot vettem tőlük (ahogy 20+ éve mindig), és a mérőegység időnként (max. 20 perc után) lefagyott. Hetekig az oszcilloszkóppal az ágyam mellett aludtam, hogy hátha elkapok valamit, de ugye mint vakolat a falról úgy zuhant le a 8051-es. Apránként elúszott ezen 1-2 munka is, aztán egy ideig nihil. Majd alkatrészt kellett rendelnem a RET-től, ahol elbeszélgettem az üzletkötővel és kikottyantotta, hogy egy ügyfelüknél több száz darab műszert kellett szétdobni és újra kvarcolni, emiatt a kvarc miatt. Vettem tőlük helyette, onnantól ment. Bemegyek az eredeti cégbe, hát nem ott van a barkács-hulladék dobozokban ez a kvarc...!
A legegyszerűbbet próbáltad? A frekvenciát és az usb üzemmódot kézzel beállítod, és VOX indítja az adást. Mivel a frekvenciát csak sáv váltásnál kell állítani, nem túl kényelmetlen.
Igen , 6IRG és a sógora vagy milye járt élen a 70 centis rádiók elterjesztésében amikor még drága volt a bolti. Eelőerősitők is kerültek bele, szoftver teljesen amatőr felhasználást képviselte, nekem is volt , sok helyen még műxik tökéletesen.
Ilyen negatív tapasztalatom sosem volt, az eredeti átalakításokkal az Ericsson 459MHz felett nem remekelt, a Motorola 470MHz-ig megfelelően működött. Ez akkor lett igazán fontos, mikor a nem hobbi felhasználókat a 461-466MHz-es tartományból áttették 468MHz fölé. Nekem a csatornaszelektivitása tetszett, mert 20KHz-es raszterre volt tervezve.
Arra emlékszem, hogy kettő darabból egykoron átjátszó készült.
(Pontosabb információval HG7WHR, HG6IRG és HG6IAA szolgálhat)
Ezeknek az átalakításoknak - a kitalálásához szükséges, megsüvegelendő tudás mellett - egyébként volt gyakorlati haszna?
Mintha pont itt a fórumban lett volna róla szó, hogy a nagyteljesítményű NMT bázisállomások miatt a rádiótelefonkészülékek vevője nem volt kimagasló érzékenységű.
Azt szeretném kérdezni, hogy valaki tudja-e, hogy a Yaesu FT-897-nél a szerviz menübe való belépés (A+B+C gom és a power ON) miért nem sikerül sokadjára sem a belépés? neten se nagyon találtam semmit.
Osztopán rádióamatőr találkozó 2022.05.01. Tallián Kastély udvara Fő utca 22. QTH lokátor: JN86UM05ch. Koordináták: N 46°3221 E 17°4006 Parkolási és kipakolási lehetőség.
Wookie nevezetű programmal próbáld meg. Windows XP alatt még futott. Mondjuk nekem inkább VHF-es verzióim vannak/voltak, de az RSS-ekkel nem tudtam programozni őket. Ezzel ment.
Üdvözlet mindenkinek. Kérdésem a következő, melyik softwaréval programozzam a motorola mcs2000
M01RHL9PW4AN UHF-es rádiót. Több dosz-os programom van, lassú gép is van, Elindul a kiolvasás és mikorra végig ér, gondolkodik és azt írja új verzió, vagy hasonlót ír.
Kedden voltam ott csülközni. Paleo csülköt kértem, mint mindig, azt adják csak zöldségekkel. Az elcsomagolt maradék kajából még kétszer megebédeltem, pedig nem vagyok kis darab.
Evett ott már meg helyben bárki közületek egy adag csülköt? :)
Itt. Még fényképeket is tettem be. Esetleg a magánbeszélgetős topikban? Kb 2-3 hónapja.
Annak az a lényege, hogy 2 db utólag bekapcsolható ellenállással becsapni az SWR mérőjét. Annyi a szépség hibája, hogy pont 5-ször annyi teljesítményt lát és mutat mint a valóság. Plusz 2 db védő Zener célszerűen. 5W-nál azt hiszi, hogy 25-t kap és vidáman hangol. Ezt a "hibát" már a szoftverbe való belenyúlással lehetne korrigálni.
Mindezt hátul a 2 Amphenol közé tett pici 2 morzés kapcsolóval oldottam meg.
Írod ezt a "teljesítmény átkapcsoló" lehetőséget. Valahol én is láttam leírva, akkor nem érdekelt, most pedig nem találom. Emlékszel esetleg, hogy hol volt róla szó?
Majdnem. Annyi baja van, hogy töltés közben durván, belső aksiról működtetve mérsékelten zavart visz be. Külső tápot kell belekötni, akkor hibátlan. Ahol rádió van, ott 12V is akad.....
Egyébként 10 W teljesítménynél indul a hangolás.
Picit jobb, ha a 3 gombosat választod. Ott lehetőség van a kézzel hangolásra utasításra. Amíg nem váltasz antennát vagy sávot, nem kezd minden adóindításnál hangolni. Illetve lehet bypass-ra kapcsolni. (Kézügyességgel, jó szemmel utólag is be lehet ezeket tenni. Még ügyesebbek egy teljesítmény átkapcsolót is tehetnek bele QRP-hez.)
Érdeklődnék: a képen látható rádió megjavításában tudna-e segíteni valaki ? a hiba: hogy kicsípték a tápellátást ( lehet hogy rosszul fogalmaztam!) , nincs a belseje szétbarmolva. Előre is köszönöm. Ürömijani 0620 3342336 12.-én ki tudom vinni a Puskás-ba.
A második ( rtl-sdr ) valóban nem igazán a legjobb RH-ra, de amúgy jó ár/értékarányú cucc. Az RH tartományt direkt módon veszi, és nagyon sok hamis jele van. Nem próbáltam, de szerintem egy konverterrel jobban tudna működni ott is. Feljebb viszont kifejezetten jó.
A második linken nem azt árulják, ami a képen van, hanem ócska hamisítványt, erre vigyázz! (Hivatalos shop: https://www.aliexpress.com/item/32939551915.html) Az eredeti egyébként ár/érték arányban jó vevő, de csak 500 kHz-től vesz kb. 1.7 GHz-ig. RH-ra nem ez lesz a barátod, nem igazán arra való, 24 MHz alatt vannak korlátai a kialakítása miatt. Ez viszont az összes többi ilyen RTL2832 alapú vevőre igaz, mint pl. a 3. kép.
Frissítettem a firmware-t a NanoVNA-n, 0.0.0 volt rajta, 0.8.0 lett belőle. Azóta magában minden mérés 1,51 SWR, viszont számítógépre dugva jó. Igen, kalibrálás meg volt.
Most már hasonló értékeket mér az ATU-100 és a NanoVNA.
Arra kellene még rájönni, hogy a kalibráció volt rossz, vagy a régi firmware
Érdekes. Furcsa. Kellene kölcsön kérni egy másik ATU-t. Gondolom csati átmenet hiba kizárva. Esetleg megmérni egy fapados 2 mutatós hagyományos passzív műszerrel.
1W-ot sikerült beállítani, ez a minimum amit mér az ATU, 1.0 illetve 1.02 az SWR a két műterhelésen, ami van itthon, a NanoVNA-hoz adott az 1.0, szóval műterhelés a kalibrációhoz jók voltak. Viszont az eltérés az ATU 100 és a NanoVNA között továbbra is fennáll.
Van nálam egy nagyobbacska (dízel kombi) akku, valószínűleg ilyen célokra jó, az autó nehezen indult vele már. Akit érdekel, csak személyes értejövéssel, persze autóval mert baromi nehéz.:-)
Nálam is egy 77%-os állapotú Gk. akku van üzemben a GoBoxnak a lakásban. Nincs vele semmi gond. Egy szünet mentesíthető tápegységről (25A folyamatos terhelésű) üzemel. Max 5A a töltő árama, folyamatosan figyeli az akku állapotát. Ha csak az akkut használom, akkor figyeli a feszültségét és 10,5V nál lekapcsolja.
Jó lesz az. :-) Tegnap is csináltam az enyémmel pár QSO-t. Az emailban javasolt apró módosítást szerintem csináld meg már az elején.
A hangját szokni kell, elég furcsa a zaja, de valójában teljesen jól működik, távíró üzemben mindenféleképp, és tök jól működik az AGC-je, a hangerőhöz gyakorlatilag soha nem kell nyúlni, pedig ettől tartottam nagyon, mert ugye menüben van.
SSB QSO-t még nem csináltam vele, nem szoktam fóniázni, de magamat visszahallgatva tűrhető. Időközben lett még egy felesleges szett ha valakit érdekel.
még egy tipp: a kalibrációhoz adott 50ohm-os lezáró jó?(és persze a másik 2) nekem konkrétan 72ohmost küldött a kici kínai.. persze minden mérésem fals volt.. - míg ki nem hajítottam..
Nagyon rövid, emiatt keskeny sávú antenna. Az ATU nem képes elég jól kihangolni. Valószínűleg VNA-val beállított antenna és kikapcsolt ATU lenne a legjobb.
Egy műterhelést rátenni az antenna helyére és újra mérni. Azután ismert rossz SWR-ű műterhet rárakni és újra mérni. Pl. 50 Ohmos rendszerre 150-et. Vagy 15 Ohmot.
Sőt! Sok ilyen "zselést" eleve ún. ciklusos üzemre árulnak. Ezek sokkal nagyobb rövid idejű áram leadásra készülnek. Pl. villany bicikli. Drágábbak mint a riasztó akkuk és nagyobb az önkisülésük is.
Van egy MFJ-1622 antennám. NanoVNA-val behangoltam 14,080 MHz-en 1.2-es SWR-re. Kábel NanoVNA-ról lehúz, ATU-100 tunerbe bedug. Rádió bekapcs, szoftverben tune gomb megnyom, ATU-100 szerint az SWR 3,9. Mondom mi a franc? Rádio, ATU kikapcs, NanoVNA-ra vissza a koax, ugyanúgy 1.2 az SWR. Most akkor melyiknek higgyek?
Így van. Nem is lesz meg az aksi 100%-ra feltöltése. Viszont ezen a 13,5-13,8-as szinten tartható bármeddig. A teljesen feltöltöm-teljesen lemerítem üzem egy más világ. Ott felengedik 14,4 köré és lemerítik 10 köré. Így van meg a ráírt névleges Aó. Ezek még a tényleges gázfejlődés nélküli állapotok. Ezek az értékek rá is vannak írva a jobbfajta "zselés" aksikra. Azokban is van biztonsági szelep, ha túlnyomja valami. Ma már a hagyományos "lötyögő savas" akku kihalóban van. Motorkerékpár aksik vannak ilyenek, azok sokszor sok évet pihennek raktárban sav nélkül.
Innentől színtiszta Ohm-törvény. Ahogy a töltő meg az akku kapocsfeszültsége közötti különbség csökken, úgy esik a töltőáram is. Ami az önkisülés miatt sose lesz nulla.
Itt már mindegy, hogy egy 1A-es csúcsáramú dugasz-töltő vagy a vasútüzem 1500A-t leadni képes (beindítható vele a dízelmozdony) cirillbetűs rettenete tölt-e. (Na jó, a belső ellenállás picit beleszól...)
Köszönöm, jó tudni. Ahogy mértem ez a táp 13.5 fölé nem is tölti az akkut. 13.1 és 13.5 Volt között már iszonyat lassú a töltés. Szó szerint csepptöltés már az a feszültség-tartomány is.
Ezeknél a tápegységeknél az akkut csak a kémiai kapacitás 80%-ára töltik, 12V-osat max. 13,8V-ra. Csak efölött indul meg a gázképződés. Ugyanez igaz a szünetmentes tápegységek, vagyonvédelmi központok felitatott elektrolitú (tévesen zselésnek hívott, bár olyan is van) ólomakkuira is.
Azt mindenki tudja, hogy a gépkocsi lemerült akkumulátorát jól szellőző helyiségben vagy szabad térben végezzük a keletkező különféle gázok miatt.
Nade...
Mi a helyzet akkor, ha egy olyan tápegységet használ az ember, mely a szünetmentes üzemhez gépkocsi ólom/savas akkut használ? A tápegység gépkönyvében az szerepel, hogy a töltőáram 500mA - 1500mA között változik, az akku töltöttségi szintjének megfelelően. De arról egy betűt sem ír, hogy az akkut szabad levegőn, más helyiségben, vagy miképpen kell elhelyezni. Lehet-e egy térben a rádiót használó személyzettel stb.
Vélemények? (az "építsd át" / "dobd ki" színvonalú vélemények most nem játszanak).
A lehetőségünk a következő: 2022.03.20. Vasárnap, csorváson a fedett piactéren, nyitás reggel 7 órakor. A helyszínen rácsos beépített fa asztalok vannak, ülő alkalmatosságnak lesznek sörpadok. A területet lábon álló tető védi az esőtől, oldalfalak nincsenek. A mai állás szerint, maszk és oltási igazolvány nem szükséges. A találkozóra belépőt, helypénzt nem kell fizetni, büfé és wc rendelkezésre áll. Mindenkit szeretettel várunk, ismerősét barátját is hozza magával.
Érdeklődni: Szente Károly /HG8JG/ +36 20 3271körzetszámom56 telefonon.
Igazán köszönöm, de ne fáradj vele. Épp az volt a cél, hogy ne gazdagítsuk a postát. Szerdán/csütörtökön már elmegyek érte személyesen. A vonatra már régen Horn-bérletem van, időm van, tejem van... :-)))
Csak kettőt találtam bontottat, amiből az egyik lapos lábú - ha kell elküldöm őket garancia nélkül, - gyalogpostával elsőbbséggel. Valahol megvan a címed, csak nem tudom az aktuális-e, ha megírod az a legjobb, desertrat.boxkukacgmailpontcom
Az egyikre az van írva, hogy TXC 20.0MUH4, a másik vidékiesen csak 200MOL
A mérőke az egy kínai kvarcteszter és nincs behitelesítve, csak mégis nagyjából ...
Kár. 27-es biztos van alacsony. A kis kínai egészen hihetetlen kicsi TCXO-t használ ami csodálatosan stabil.
Anno az első RTLSDR stick járt 27-es órajel kristállyal. Akkor vettem a kici-dzsunkástól jó párat és válogattam ki a használatosat. Hát nem egy atomóra volt az se...
Tóni, íme a panel, majdnem teljesen beültetve. A második képen látszanak jól a feliratok. Sajnos, a kvarcot ki kell vennem, nem fér el az LCD alatt. Rövidtokosom nincs itthon, szerezni kell.
OK, akkor tudom melyikről van szó. Az Anico-nál vannak kis toroidok. A T37 helyett T50-es vasak. Amik pár milliméterrel nagyobbak. Az AL érték nagyon hasonló.
Tecsun S2000 -hez nincs valakinek kapcsolási rajza? Egy éjszakai áramszünet után ma nem volt kedve bekapcsolni :-( (próbáltam már minden felé, de vagy bénán keresek vagy nincs)
Tóni, teszek majd fel holnap képeket. Nem kit, csak a preparált nyákot vettem fórumtársunktól. Sikerült csaknem mindent beültetni ma, a ferritjeim még nem jöttek meg, úgyhogy most szünet lesz.
Ha kitöltötte a szükséges kérelmi űrlapot is,akkor minden rendben!Ellenkező esetben hiánypótlásra küldenek egy levelet.Az eredeti bizonyítványt, okmányt felesleges elküldeni elég a másolat is.Most elég nagy anyagtorlódás van a késett vizsgák,hosszabbitások miatt .Célszerű ha a Kiss Nándornál érdeklődik a 06-1-468-0551 -es telefonszámon
Megtalálta a régi 1972-es vizsgabizonyítványát és elküldte egy kérdés erejével az illetékes hivatalba, veszteni valója nincs. Jövő héten reméljük pozitív válasz jön. :-))
Kíváncsi leszek az enyémre. A ferritgyűrűk még hiányoznak (T37-2), a többi már megvan, kivéve a nyákba illő fejhallgató-csatlakozó, meg a tápcsatlakozó. De ez legyen a legnagyobb baj! Holnapra szabad szombatot csináltam, xyl pletykapartira megy, enyém a konyhaasztal :-)))
Ez egy valami márkás külföldi volt. Tényleg a gumirudik között kiváló. Hirschmann vagy Kathrein. Azt, hogy hol megy meg kell mérni. Egy VNA mindent elmond róla. Van vagy 30 éve, hogy láttam ilyet.
Én is azt a hívójelet kértem - és kaptam meg - ahol a korábbi, de azóta megszűnt ifi állomáson állomásvezető voltam. Beküldtem az akkori papírokat és simán ment...
Igen QRT utáni újrakezdéskor gyakran gond nélkül kérhető a régi hívójel,ha nem adták még ki.Nálam is hasonló volt,sőt miután klubtag és így automatikusan MRASZ is lettem a QSL irodából megkaptam néhány ott lapuló 1987-es lapot ..
Igen van egy intézkedés a korábbi jogszabályban a konvertálásról,megfeleltetésről a Magyar Posta által korábban kiállított vizsgabizonyítványok RH-A = CEPT NOVICE+Morse RH B_C= HAREC+ természetesen Morse. URH-A
CEPT NOVICE,URH-B -C/volt ilyen/=HAREC táviró nélkül.Elég pontos vizsga nyilvántartást örökölt az MNHH a korábbi engedélykiadó szervtől,de ahogy a Tóni írta lukak voltak.
Más kérdés,hogy RH-gyakorlat nélkül lazán kap/ kapott Harec engedélyt az összes HF-sávra/+1500W/azok az URH-B engedélyesek aki sokan csak azért vizsgáztak feljebb,hogy mobilból FM-ezzenek a reléken hi...De mindig vannak egy változásnak nyertesei-vesztesei...Az az RH-A engedélyes aki 30éve dolgozik a HF-sávokon,az most ha többet akar bajlódhat a
HAREC vizsgával/jó mondhatnánk miért nem vizsgázott feljebb eddig/De hát vannak élethelyzetek amikor
elégnek látszik/mondjuk nem ért az elektrónikához,vagy mint korábban feltétel volt,nem volt villámkezű CW-bajnok a magasabb fokozathoz hi.No csak egészség legyen és jó terjedés.
Én előkerestem az 1980 környéki vizsga oklevelem és simán megkaptam ugyanazt a hívójelet amit gyerekkoromban. Elég volt azt lefénymásolni és beküldeni.
Nagyon régi vizsga dokumentumok ott vannak. De volt egy kb. 10 éves lyuk, amiről elveszett minden. Arról a páciensnek kellene valamit hitelesen igazolni.
Barátom már elmúlt 65, és ifjú korában az MHSZ-nél állomáskezelői vizsgája volt. Most adott a "könnyített" lehetőség az amatőr vizsga megszerzésére. Tömeg közlekedni ingyen tud, a vizsga díjából is 50% kedvezmény illeti meg, tehát 2000Ft-ból megússza a dolgot. Ideje meg lenne rá, tehát csak rajta áll a vásár. :-))
Többeknek:A megnövelt teljesitményről 3.sz melléklet az 1/2018(V.29)NMHH rendelethez a hatályos!
Részletesen a sávhatárok a táblázatban,de "zanzásítva" Kezdő/Beginner: 80,40,2015,10 m 100W PWR.
Cept Novice 160,80,40,20,15,12,m 200W pwr.A Harec 1500W nyilván az összes nem emlitett sávval kiegészítve.
A tárgyalásokon az eredeti MRASZ javaslat a CEPT Novicénél javasolta az összes sávot/a HAREC-el azonosan,ill 400W pwr-ert gondolva azokra akik megelégednek ezzel /idősebbek,gyengébb QTH-k/Ez lett a tárgyalások eredeti végpontja,de a jogi szövegezésnél már nem ez került be. A hivatal javaslatára csökkentve 200W-ra ill kimaradt a 30,17 m ,azzal hogy hagyni kell valamit,mert enélkül sokan a "huzóerő"nélkkül nem nagyon vizsgáznának Harecre HI..A táblázatot az érintettek tanulmányozzák alaposan
ezt csak hevenyészve írtam le.Azért gondoljatok bele ez is micsoda fejlődés hiszen a öregebbe emlékszik milyen volt RH-C vizsgával 100W pwr-el egy 5 sávos DXCC diplomát összehozni/és jónéhány magyarnak sikerült is,digi
FT-8 hókuszpókusz nélkül is,de ez már egy más történet.Készüljetek /akit érint/ mindenki erejéhez képest megfelelő vizsgafokozatra.Ha jól sejtem, cca 40fő fog vizsgázni most 24-én,ebbe halasztott -pót vizsgázók is benne vannak.Sok sikert!
Hosszú kutakodás után sem találtam, hogy a "Kezdő" amatőr vizsgával rendelkező személy milyen teljesítménnyel adhat. Az engedélyezett sávok megvannak, csak a kimenő teljesítményt nem találom.
Ha tudtok jogszabályi hivatkozást, infót stb. írjátok meg.
Többen tanúsítják,hogy a kezdők számára elkészitett 10 oldalas anyagot Szeged-BP vonaton átolvasva/útvonal tetszőleges/ sikeresen levizsgázott/köztük 12 gyerek is,egy fő 65 éves is//jó néhányan táviró vizsgával Sok sikert!
Aki akar levizsgázik!Kezdő és Cept.Novice fokozatra különösen sokan "túlélték", és semmi akadálya hogy eredményesen rádiózzon!/lásd megnövekedett lehetőségek 100-200W/Gyakorlattal biztos,hogy sikeresebben készülhet a "Harec" vizsgára .A vizsgaanyag
átdolgozása elengedhetetlen ezt a vizsgáztatók is tudják!Ténylegesen a mai követelményeknek megfelelően a forgalmi ismeretek, biztonságtecnika,minimális jogi ismeretek hogy, mit lehet és mit nem.Tény ,hogy nem épiti már a készülékét a zöme amatőr.Sőt hozzáértők szerint már nem is merne késziteni....A vizsgáztatást a Hivatal végzi a MRASZ mint érdekvédelmi,szakmai szerv csak véleményezhet,illetve a vizsgabizottság tagja.Azt senki sem állíthatja ,hogy nem tapasztalt segítőkészséget.Soha nem volt ilyen jó kapcsolat a MRASZ és a Hivatal közt
Tökéletesen igazad van. Én is próbálom átrágni magam a tananyagon, kisebb, nagyobb lelkesedéssel, ahogy az időm engedi.
Hidd el, hogy nagyon szeretem az SWL munkát, de a szívem vérzik, mikor 7 MHz-en hallom CQ-ni az amatőrt, a terjedés tuti, és nem felel neki senki, engem meg egy vizsga választ el attól, hogy megnyomhassam az a nyüves PTT-t.
Novice esetén a műszaki résznél az alapok 8. osztályos fizika, egy további rész középiskolás fizika, a rezgőkörökkel bezárólag. Utána van pár dolog amit meg kell tanulni, pl. tömbvázlatok. Ha a szinte nulla elekronikai vénával rendelkező barátomnak elsőre sikerült átmenni, akkor azért olyan nagy gond nincs. Persze tanulni azt kell, nem elég nyöszörögni, hogy nehéz. És igen, ahogy HA5OPI is írta, kellene egy tankönyv, amit a vizsgán számonkérnek.
"Aztán rövid idővel a vizsga után, megkezdve a legális amatőréletet, megismerve ezt az "elitet" sokan rájönnek, hogy talán mégsem akarnak minden áron ebbe a kiválasztott körbe tartozni..."
egy bennfentes elit kiváltsága marad a rádiózás öröme
Aztán rövid idővel a vizsga után, megkezdve a legális amatőréletet, megismerve ezt az "elitet" sokan rájönnek, hogy talán mégsem akarnak minden áron ebbe a kiválasztott körbe tartozni...
Tudom, HARC-tag vagyok. De azt te is tudod, hogy ingyen és vizsga nélkül mit kaptak a CB-sek? Terjedés szempontjából a legszarabb sávot. Sokan azért akarnak ezen túllépni.
Na, de így csak egy bennfentes elit kiváltsága marad a rádiózás öröme. Pedig tudom, hogy sokan vizsgáznának, de mivel semmiféle elektrotechnikában nem jártasak, esélyük sincs a vizsgát letenni. Arról nem is szólva, hogy Mátészalkáról nem egyszerű az NMHH központba utazni, vagy utazgatni, ha az első vizsgán sikertelen volt. Szóval mennyivel komolyabb dolog is a KRESZ vizsga? A közlekedés veszélyes üzem, mégis megoldották az online vizsgáztatást. Sőt, pár éve lejjebb adták, már a 8 elemi sem kötelező, csak tudjon írni, olvasni.
Mit kell tudni a rádiózásról? Ettől eddig amatőr sáv, ilyen, olyan üzemmódban lehet rádiózni, adott teljesítménnyel. Kész, ennyi az egész!
Nem kell "alább venni", csak a vizsgaanyagnak kell publikusnak lennie. Az ARRL-nél, RSGB-nél ott vannak a könyvek, megvehetők, felkészülsz, levizsgázol.
Az elmebeteg NMHH erre azt mondja, hogy ez nem jó, mert "be lehet magolni és az nem ér semmit". Nos... én kijártam egy egyetemet, NEM büffé-ruhatár szakon, mérnök vagyok, és ott mindig így vizsgáztunk: megtanultuk a könyvből és levizsgáztunk.
Úgy látszik, a Hivatalnál még mindig cipészek és kalauzok a vezetők/döntéshozók (ahogy ez divat az ilyen szerveknél 1945 óta), mert hogy egyetemet -- vagy egyáltalán komolyabb oktatást -- életükben nem láttak, az hétszentség.
P.S.: Ha valaki közülük olvassa és megsértődik, a hívójelem alapján megtalál, reklamáció esetén szóban is szívesen elmondom, hogy bekaphatják a rabok telefaxát IS.
MRASZ-tagok! Mikor támogatja már a MRASZ az online vizsgát? Kin múlik? Az NMHH-n, vagy a MRASZ-on? Az USÁ-ban sajnos a pandémia miatt, de megoldották. Bacca meg, nálunk is van számítógép, meg internet is. Ha a gépjárművezetői megoldotta a hatóság online-ban, akkor ezt sem lenne nagy kunszt. A vizsgakövetelményeket meg alább lehetne vinni. Nem technikus, vagy nem mérnök mindenki, de nem is jogász. Tudom, hogy unalmas a téma, de melegen kell tartani. Lennének, akik levizsgáznának, nem olyan népszerűtlen a rádiózás, mint ahogy egyesek gondolják. Vagy csak egy elit körnek adatik meg? Azt is tudomásul kellene már végre vanni, hogy ma már nem építik a rádiókat, hanem veszik. A tulajdonosok csak forgalmazni akarnak velük.
Volt nálam egy ideig ilyen készülék, még 2001-ben, 26,0 - 30,1MHz-es tartományban adott és vett.
Mindegy milyen néven fut, az összesből kettő generáció van, nagyon kicsi köztük a különbség. Az I. generációsok főleg 93-as gyártmányúak 26,5MHz-től indulnak, a II. generációsak, melyeket 94 után gyártottak, 26,0MHz-től indulnak.
Nekem az átfogási tartomány végein lévő relatív süketsége volt az egyetlen bajom vele. Sajnos nem hangolja a vételt varicap diódákkal.
Ismerem, nemcsak modellező-akkukhoz! Sok szünetmentes táp gyári akku-csatlakozója ilyen, a döglöttekből ki szoktam nyesni. Lomexnél van hozzá apa-anya, nyákos és lengő is.
Minden komolyabb alkatrész kereskedőnél (TME, Farnell, Digikey, Mouser, stb.) számtalan különféle jó minőségű kapható, csak nem a Lomexes szétesős árfekvésében.
Én általánban a TME-nél szoktam venni. Mondjuk derékszögűből normálisat csak öntött kivitelben kábellel együtt láttam.
Legutóbb sok hasznos ötletet kaptam a szivargyújtó beszerzéssel kapcsolatosan, sikerült is megoldani. Mégegyszer köszönöm!
Most egy hasonló kérdéssel állok szemben. DC dugót keresek, 5.5/2.5mm-es méretben, 9 mm-es dugó hosszal. Szintén csak az alábbi két kategória kapható:
- Ránézek és szétesik
- Hozzáérek és szétesik
Ebből a DC dugóból keresk szerelhető, strapabíró kivitelt. A conrad oldalán találtam olyat, ami gyárilag öntött és gyárilag két eres kábellel ellátott, de az sajnos nem jó.
Minden tippet, ötletet szívesen fogadok. A 90 fokos, "könyök" kivitel lenne a legjobb.
Egy Y elágazás. Egyik fele a VHF, a másik irány az UHF-et engedi át. Így minimális veszteséggel lehet oda irányítani a vett jelet, ahova mennie kell. Egy jó fajta még az adást is megengedi a saját ágán, nem zavarva a másikon lévő vevőt.
Vannak passzív osztók is, amik simán elfelezve a két irány jelét elküldik ide és oda is. Ez is lehet filléres ellenállásos osztó és lehet transzformátoros is. Az előbbinek nagyobb a vesztesége, de abszolut szélessávú. Utóbbi nagyon igényes kivitelezésben akár az adást is lehetővé teszi a másik ág zavarása nélkül.
Antennakapcsolóval, ha nem egyidejűleg akarod használni mind a kettőt, hanem hol ezt, hol azt. A DND-nél lehet kapni. Nem olcsó, de megéri, jó minőségű.
Ismét segítséget szeretnék kérni Tőletek, Adutt két kommunikációs vevő (két különböző helyiségben) és egy antenna. Hogyan lehetne megoldani,hogy a két vevő egy antennáról üzemeljen?
Mi sokat jártunk a jégpályára. De kori sosem volt a lábamon, viszont ott volt a legolcsóbb a forralt bor, meg jó csajok voltak. A bor az olyan is volt, jó vizes. De a kis csajok, ők szuperek voltak.
Még, ha OFF is, akkor is kiírom, mert elhatároztam, hogy mindenhol, ahol tehetem, szót adok a diabetesz szűrésnek. Magyarországon 3 millió nyilvántartott cukorbeteg van és ki tudja, hány látens, aki nem is tudja magáról, csak nagy boldogan zabál, pálinkázik, egész nap kockul a számítógép előtt és nem mozog. És, ha nincs egy jó háziorvosa, sosem derül ki, hogy cukorbeteg, csak amikor már a mentő viszi el. Ez a büdös nagy magyar egészségügy finanszírozás! Hogy az anyjukat b...-k meg, csináljanak maguknak kistesót a politikusok! Na, kimérgelődtem magam.
Együttérzek veled. Engem a cukros neuropátia kapott el úgy, hogy alig tudtam járni. Na, de ne kezdjük el az isiásozást, mert azt utálják a sávokban is. Futás egyelőre nekem se megy, de a gyors gyaloglás, legalább 2 km, mint a katonáknál az erőltetett menet. Aszongyák egyesek, hogy fájdalmas a gyaloglás, meg különben sincs rá idejük. Lelkük rajta, én meg nem szeretek gyógyszereken élni, inkább az antenna árbocot bactatom még szélben is. Állítólag akkor a legjobb, meg amikor vízszintesen szakad a hó. :-))
Köszönöm! Nem halálos, csak kellemetlen, alig tudtam már járni. A busz után még nem futok, de a gyaloglás már szinte aladálymentes. A gyógytornász lányok meg szépek :-)
Nem tudom, mi lelte a 12 éves unokámat. Egyszer adtam neki egy ruszki tranzisztoros rádiót, mostanában az anyját boldogítja vele, mert még éjszaka is a morzét hallgatja. Na, a lényeg, hogy keresgélt a neten és talált egy csőbúgót. Azóta nyaggat, hogy csináljak neki egyet, de csöves legyen, állítható hangszínnel és hangerővel. Ja, persze szerezzek hozzá eredeti billentyűt és fejhallgatót. Az utóbbi talált, mert van egy zsír új szovjet katonai fejhallgatóm, azt neki tudom adni. Magamról tudom, hogy egy tinágernek hektikusan változik az érdeklődési köre, ezért ezt az igényét gyorsan ki kell elégítenem, hátha ő is utánpótlás lesz. Miért is nincs MHSZ?
Megvan, bár már mindjárt 80... Csak most kevesebbet javít, inkább unokázik :-)... Nekem nemrég (még COVID előtt) szedett rendbe egy kis Tektronix-314-et ami raktárban állt pár évig...
Régebben tényleg annyi volt a limit, aztán amikor átbuzerálták a fórummotort akkor állítottak rajta, 1.4Mbytost már töltöttem fel. Néha belefutok a korlátba, akkor Irfanview ... Van hogy nem is kell csökkenteni a felbontást, csak visszamenteni fájlba, mert akkor valamit tömörebben csinál, néha felére, harmadára nyomja az eredetileg valószinűleg alacsony tömörítésű JPG fájlokat.
Semmi trükk, az ingyenes IrfanView programmal átméretezem 1024* akármennyire, 90% jpeg tömörítés mellett. Ekkor kb. 150kB lesz egy kép, a fórumszoft gond nélkül megeszi.
Van egy 4 sugaras, EMG-1560 / TR-4663 típusú szkópom. Az utóbbi időben azt csinálja, hogy az érzékenysége a felére ugrik, és az Y pozíció is elmászik kb 3 osztással lejjebb. Van amikor kocogtatásra nagy nehezen visszamegy a helyére, de egyre inkább nem. Van amikor bekapcsoláskor jó s később mászik el, de van amikor egyből bekapcsoláskor már rosszul indul. Kezd egyre használhatatlanabb lenni.
Valami melegedésre előforduló kontakt hibára gyanakszom, de ez már túl bonyolult nekem, s legfőképpen nem ezen a készüléken szeretnék megtanulni műszert javítani.
Keresnék egy olyan szakembert aki megbízhatóan meg tudná javítani ezt a szkópot, emberi áron. Eredeti doksi van hozzá.
Javaslatokat legfőképpen az itt megadott email címemen várom, f@szbuk, meg ehhez hasonló social media-t nem használok.
Keresek BY 238-as diódát.Szükségem lenne 30 db-ra.Bontott,de működő képes is megfelel. Valamint 3,3nf (3300pf) 1000-1500V-os orosz,barna négyzet alakú kondikat 30db-ot. Köszönettel: '73 Zola HA3LG
Szerintem ez nekem pont jó lesz. Az aljába belevágok egy 1.5mm-es alumínium lapot, arra mehetnek a rádió kezelőszervei stb, a felső részbe meg hangszóró és apróságok :)
Egy "védett" rendszer karbantartásához való dobozka volt. Az aljában egy 386-os Dell laptop lakott, a felső részben a naplózáshoz egy BJ-10 tintasugaras nyomtató meg a rendszer eléréséhez szükséges kis illlesztő/autentikáló dobozka, de ennek már több, mint 30 éve...
Selejtezéskor a dobozkát több tanu előtt többször fejbeverték egy Népszavával (5 kg), a többit meg elhozhattam ócskavas árban...
Nem tudom hol a konkrét vételi helyed, de annak VHF-en, UHF-en nagyobb jelentősége van, mint 6 dB-es csillapítású kábel helyett egy 3 dB-esnek.
(A lakótelep szélén kezdődő családi házas övezet, vagy a 10 emeletes teteje...általánosságban RH-n pedig az ionoszféra pillanatnyi állapotától függ: ha egy adott irányból nincs terjedés, akkor teljesen mindegy a kábel csillapítása.)
A kisebb csillapítású kábel (és a hozzávaló csatlakozó...) drágább, a szerelése/fektetése is több gondosságot igényel, biztosan kell egy kuplungkábelt is használni, ha merev koaxot telepítesz.
Satu inkább. De a rádió gyártási sajátossága, hogy azt is kibírja, ha rááll egy teherautó. Szóval inkább másik rádiót kellene választani. Egy FT-212RH megteszi.
Roppant érdekes megoldás. Egy kis satuval, lemevágóval és lemezhajlítóval csodákat lehet tenni. Már csak azt kellene kitalálni, hogy az én rádióm hogyan fér bele ebbe, mert az egy egészen picikét nagyobb :)
Segítséget szeretnék kérni koax kábel ügyben. Melyik típusú koax kábelt javasolnátok 20 méter hosszúságban? (vevőkészülékhez lenne) Előre is köszönöm a válaszokat!
Alulra bőven befér minden, az előlapról (átkapcsolhatóan) lehet korhű módon, az eredeti kézibeszélővel is forgalmazni. Becsukva teljesen vízzáró. A konzolt tartó alulemezt kellett pontos méretre hajlítani. (Ebben tudok segíteni, klubban van az öreg élhajlító.)
Feri megoldását sok éve linkeltem, az a link sajnos döglött, de az internet nem felejt :-). Ő az FT7800-at építette be, hasonlóan romos külsejű rádióba.
Keresek CTCSS panelt YAESU FT212RH rádióba.A panel lánykori neve FTS-12.Esetleg roncs FT-23,FT-211,amiben benne van a keresett CTCSS panel is érdekelhet.
Igen ehhez a a kijelzőhöz a második cellában valóban a 04 érték kell. A címet az első cellában azért én a helyedben mindezek ellenére kipróbálnám 78 értékkel is, mit veszíthetsz.
Ha azzal sem működik akkor proci port hibára gyanakodnék.
Nincs valakinek 7030kHz-s kristálya ? Nem rendelnék külföldről ha nem muszáj. 14060 is érdekel.
Ugyanakkor van kb. ezer darab 8-9MHz körüli kvarcom, Maros adó kvarcok nem amatőr sávra, de mindből van több. Szűrőnek, amatőr célra, és mennyiségben szívesen küldök belőle postaköltségért cserébe.
Én is építettem kettőt, én 1:6-ra tekertem a trafót, és ennek megfelelően programozva az eeprom-ot, 50W-ig jó. ( Mondjuk 25W-nál többet soha nem használok. ) A 00-s helyen levő érték kicsit gyanús, de nem tudom milyen kijelzőt használsz. Nekem a kis oled hátán egy forrasztós jumperrel lehet állítani a címet, és oda is van írva, hogy melyik beállítással mi a címe. Most nincs előttem a cucc, de ha nagyon megakadsz írj mailt, és valamikor megnézem.
ATU-100 témában kérném a segítségeteket. Áttekertem a tandemet 1:5-re és felraktam az új 3.2 verziót (3.1 volt előtte), sajna nem írtam fel a beállításokat és a kijelző nem indul el. Bekapcsoláskor és kikapcsoláskor a relé kattan, így a cucc szerintem elindul.
I2C scannerrel 3C címen találtam meg a kijelzőt, a második cella szerintem 4-es de mégsem megy. Ardunióval meghajtva a kijelző szépen müxik. az 5V megvan a headeren, programozni, olvasni írni szépen lehet. Erease is megvolt, 3.1-et visszarakva sem változik semmi.
A lövész cuccaimat az alábbi 22"-os ládában szállítom versenyre. Ütésálló, vízálló, strapabíró, moduláris ha kell, és még széknek is jó.
Az alatta lévőt pedig az RC modellek távirányítóinak és egyéb szükséges elektronikák tárolásához és szállításához használom.
Szerintem ezek az árak még elfogadhatóak ahhoz képest, hogy 100ezres műszaki dolgokat tároljunk és főleg biztonságosan szállítsunk. Lehet hogy a kisebbik méret is megfelel az igényeidnek. Lassan befejezem én is a GoBox építését, még pár finomítás van hátra. Menet közben jöttem rá, hogy a 4U rekesz helyett a 6U-at kellett volna beszereznem.
Egyszer már engem is megmentett a Motorola Gp300, jöttem hazafelé Debrecenből,
megálltam Hajdúhadháznál egy kisboltnál, mire visszamentem a kocsihoz, láttam kis csoport
"érdeklődőket"..
Ki volt téve a rádió a műszerfalra, gondoltam elteszem az ülés mögé nehogy megtettszen valamelyiknek. Pont megszólalt a trilla, SEL5, egyből elpucoltak.. :)
Régebben már kérdezted, nekem erre a "tökéletes, hibátlan" (magyarul szétmarta a belét a szétfolyt lúg) R-105D doboza vált be. A belsejét lemezollóval kitakarítottam, az előlap eredetiben megvan.
Hátulról rámoltam be mindent, belefér az egész kóceráj. Az FT7800 méretű rádiók H7-es illesztéssel beszerelhetők 🙂. Elöl-hátul becsukva hermetikusan zár. (oroszok valahogy tudtak 50 év után is puha és rugalmas gumit csinálni)
Ezt a bilit még Bécsben vettem amikor a világútlevél bejött és elmentem megnézni a kapitalizmus hamis csillogását a Hilferen, otthon a panelban pedig visszavártak a gyerekek hogy mit hozok nekik - hát ezt, üresen.
Nekem egy 10"-os kis laptop, 2 öklömnyi kis rádióadó, 1 db 7Aó-s zselés és töltők, sok kábel utazik benne biztonsággal. Autós zajcsillapító gumi szivacs táblák vannak elválasztónak betéve.
Barkács boltban vettem kis koffer szerű ládát. A sarkokon erősítő feltét. Vékony alu lemez a doboz. Korrekt hordfül, korrekt diplomata táska zárakkal. Belül 1 cm vastag kemény laticel bélés. Az egész strapabíró kivitel. Kicsiben hasonló a zenészek road ládáihoz. Úgy nyílik mint egy bőrönd. Az árak fogalmát meg napról napra át kell értelmeznünk......
Belépő szintű mobil rádiós GO-BOX építését tervezem. Valami olyasmi megoldást keresnék amiben el lehet helyezni egy átlagos 10-25 Wattos VHF/UHF mobilrádiót, egy kisebb zselés akkut, az akkuhoz töltő elektronikát és pár egyéb kivezetést, na meg egy beépített hangszórót és mondjuk egy mikrofontartó villát a mikrofonnal.
Amit élből elvetettem:
- Pelican Case: Jó lenne, de nem hobbistáknak való az árfekvése.
- Régi katonai rádió fa ládája: túl nagy, túl nehéz, a cipelése körülményes. Nem erre találták ki.
- Kibelezett BRG FM201/401 ház: Bár van füle, masszív és táp is van benne, de az üres ház is van vagy 8-10 kg. Cipelje az, akinek hat anyja van.
- Barkácsáruházakban kapható szerszámos ládák: Gyengék és vagy nem megfelelő a kialakításuk.
- Supermarketekben kapható dobozok: Szintén gyengék, nem erre a célra valók.
Megfizethető, hobbi projekt árban elfogytak az ötleteim.
Picit ki kellett fújni sűrített levegővel és ennyi! A máshol "megszokott" élőlények mint penész, bolha, ágyi poloska stb. ebből elmaradtak, a tonnányi por se volt benne. A tápban sem. Pár csepp műszerolaj a bronzcsapágyakba és minden működik mint a kisangyal! Gyári cuccokat megszégyenítő precizitás!
Pár apró finomítás kell rajta, teflon lemezek, merevítések. A dobozokat tavasszal rakom rendbe, amikor a szabadban "ki lehet teregetni" súrolás után.
A tápja még durvább, precíz, aprólékos, másik ugyanilyen dobozban. (Na, lelőttem a poént :-).
Apró finomítások kellenek rajta, egyébként remek darab. Aki csinálta, ez volt a "főállása", sajnos többet már nem fog :-(((. RT-ben is megjelent a leírása.
A csöveknél nagy az anódköri impedancia, ott a szélessávú illesztés reménytelen. Az alsóbb sávokon sok menet vagy nagy permeabilitású vas
kell, ami nagyobb frekvenciákon mindenképpen gondot okoz. Ha sok a menet, a nagy szórt kapacitások söntölő hatása érvényesül,
ha pedig a vas permeabilitása nagy, akkor a határfrekije kicsi és ezért nem fog működni magasabb frekvenciákon.
Itt a Collins jó kompromisszum, sávonként kapcsolva és hangolva viszonylag egyszerű soksávos végfokot csinálni, persze a kezelési
kényelmetlenségekkel együtt. Előnye, hogy nem igényel tökéletes antennát, elég jól lehet vele illeszteni is.
Fetnél néhány Ohm drainköri impedanciát kell illeszteni, ami kicsi menetszámú ferrites trafóval megoldható. Itt inkább arra kell vigyázni, hogy
a 3-5 Ohm-mal összemérhető parazita induktivitások ne okozzanak gondot. Sávonkénti kapcsolgatásra pont emiatt, illetve a hatalmas
áramok miatt nincs lehetőség, 10 db végfokot pedig nem igazán éri meg csinálni.... A szélessávú üzem viszont hatalmas felharmonikus
tartalommal jár, ezért kell szűrni sávszűrőkkel, sávonként kapcsolgatva azokat. Tehát a helyzet itt sem rózsás. Bonyolítja a dolgot, hogy a félvezető nagyon kényes
a megfelelő terhelésre, tehát vagy tökéletes antennákat, vagy plusz antennahangolót igényel, ami persze újabb hangolást, kapcsolgatást jelent
Ki kell próbálni. Egy szép combos toroid nem csak felfelé tud impedanciát transzformálni, hanem lefelé is. Sok drót kell rá az biztos. Utána már a jól kezelhető felüláteresztő szűrő sor. Nem csak a forgókondik, a sima nagyfeszültségű kondik is drágák rádiófrekire.
Apróval írom, de meglepő a GU50-ek még elfogadható ára. Az többi hangvégcső árai már a csillagokban. Bár gyártotta azt már mindenki a világon. Ugye a Wehrmachtnál LS50 néven már dolgozott. De gyártotta az amcsi, az orosz. A 60-70-es években a cseh LUN reprádiókban is az dolgozott, Tesla gyártmányként.
Viszont változott az alkatrészek választéka. Régen gond lehetett jó ferriteket, sok jó kondenzátort beszerezni, 50-100 alkatrészből összerakni egy soksávos szűrőt.
Ma meg a nagyfeszültségű forgó a gond, meg a kapcsolódó mechanika, sávonkénti hangolgatás.
Van némi hangulatom egy csöves végfok összerakásához, ha másért nem, azért, mert sose dolgoztam csövekkel, és olyan szépen világítanak... :-) Pl. ez a GU-50 jól néz ki, és mintha ez lenne az egyik legkönnyebben beszerezhető cső. Két darabbal kényelmesen lehetne 100W-ot csinálni.
De a hatalmas forgókondenzátorok, tekerők meg ilyesmi nem tetszik annyira. Nem tudom, van-e tapasztalat szélessávú illesztős lineáris csöves végfokokkal.
A másik ami érdekel, ugyanz GaN fetekkel, de abban nincs annyi hangulat.
A csüheseknél egy jó nagy impedanciáról kell lefelé transzformálni. A tranyósoknál nagyon kicsiről kicsire. A tranyósoknál brutál nagy kapacitások kellenének az impedancia transzformáláshoz. Ezért általában egy szélessávú trafó végzi ezt el. De ez minden felharmonikust is kiengedne. Ezért kell a jó aluláteresztő amit sávonként váltogatni kell. A jó öreg Collins magában is jó felharmonikus szűrő. A cső kevesebbet is termel belőlük.
Mi az oka annak, hogy a csöves végfokokban tipikusan hangolt kimenő kör van, kapcsolt tekercsekkel, nagy forgókondenzátorokkal, a félvezetősekben viszont nem sávra hangolt az illesztés, és utána használnak az 50 Ohm-os kimeneten sávonként hangolt szűrőt?
A forgókondenzátor meg hasonlók elég nehézkes dolgok manapság. Nem lenne célszerűbb a csöveset is így készíteni?
Kezeimet tördelem, de tartozok nektek egy bevallással.
Nem nullán állok, dolgoztam nyomtatott áramkör gyártásban is (több rétegű), és fiatalabb koromban magam készítettem a kéz CB rádióimat kvarcokkal 455-ös KF frekvenciával 440 vevő IC-vel.
Majd amikor már szemüveg kellett az SMD technika térhódításával felhagytam az üggyel.
A freki szintetizálásához már nem értek. Már csak antenna kísérletekkel foglalkozok, amiben viszont nagyon otthon vagyok. Csak a függőleges nyalábokat nem tudom mérni.
Kapcsolási rajzom van, arra gondolta, ha valamelyikőtök azt mondja ezt a számú alkatrést (kondit) cseréljem, hát nincsen veszteni valóm megteszem, de már egy soklábú IC-t veszni hagyok.
Amit anno összegyűjtöttem a GP68 (AP73)-hoz, feltöltöttem neked egy mappába. Amint átnézi a tárhelyszolgáltató vírusirtója le is töltheted erről a linkről:
Benne van a hangoló szoftver is, amivel a frekvencia pontosságot lehet állítani (ehhez a típushoz nem volt memória programozó szoftver csak szerviz célú).
Egyébként sajnálnám, (bár sok rádióm van) nem tudom észrevettétek-e, egy ilyen telegombos Motoróla - a többitől eltérően - különleges tulajdonsággal bír.
Véletlenül tapasztaltam, egy kis borsodi faluban az előttem lévő kocsisort egy jó körülírható társaság inzultált, mikor hozzám értek a lehúzott ablakon benéztek, majd odaszólt a haverjainak "MOTOROLA", ami egy markánsan bordázott antennával ott hevert a mellettem lévő ülésen.
Ennek eredményeként nem csak tőlem, hanem a környékről is eltűntek!
Próbáljátok ki. Egy átlag Wakie-Talkie vagy egy CB- látványától nem szarnak be.
Egyébként sajnálnám, (bár sok rádióm van) nem tudom észrevettétek-e, egy ilyen telegombos Motoróla - a többitől eltérően - különleges tulajdonsággal bír.
Véletlenül tapasztaltam, egy kis borsodi faluban az előttem lévő kocsisort egy jó körülírható társaság inzultált, mikor hozzám értek a lehúzott ablakon benéztek, majd odaszólt a haverjainak "MOTOROLA", ami egy markánsan bordázott antennával ott hevert a mellettem lévő ülésen.
Ennek eredményeként nem csak tőlem, hanem a környékről is eltűntek!
Próbáljátok ki. Egy átlag Wakie-Talkie vagy egy CB- látványától nem szarnak be.
Próbáld meg üzem közben megmelegíteni a rádiót. Olyan melegre, amit még elbír a kezed. Az is érdekes, hogyan tér vissza. Ha ki-bekapcsolod ennyi elég neki vagy x órát várni kell vele? Függ-e ez a hiba a hőmérséklettől? Sajnos lehet valami digitális hiba és lehet kvarc gond. Az is fontos, hogy ilyenkor minden benne lévő csatorna elmegy?
Igazából mikor észreveszem, hogy nem válaszol az ellen-állomás, megnézem frekvenciamérővel, és mit adásban mint vételben fentebb vagyok öt csatornával.
Az, hogy lassanként folyamatos, vagy hirtelen, az eredményt követően nem ismerem.
Mikor észleltem egy napig folyamatosan figyeltem, addig nem csinálta, majd a harmadik napon már fent volt.
Igazából mikor észreveszem, hogy nem válaszol az ellen-állomás, megnézem frekvenciamérővel, és mit adásban mint vételben fentebb vagyok öt csatornával.
Az, hogy lassanként folyamatos, vagy hirtelen, az eredményt követően nem ismerem.
Mikor észleltem egy napig folyamatosan figyeltem, addig nem csinálta, majd a harmadik napon már fent volt.
Van egy Motorola GP 68 UHF rádióm, és ha elég hosszú ideig (több mint két nap) be van kapcsolva átvándorol felfelé 25 kHz-et, - viszonylag pontosan. Lehet esetleg valamit kezdeni vele, vagy dobjam el.
Így még elajándékozni sem tudnám tiszta lelkiismerettel.
Príma! Örülök!!! (Bíztam benne, hogy az alapkapcsolás ugyanaz, max a nyáktervből készült több változat. Pl. amiatt, hogy a csatlakozó közvetlenül a panelra lett forrasztva - a cikk pedig max 1 m hosszú kábelről ír...).
A Rádiótechnika 1991.11-12 számában leltem "gyanús" Eprom-égető leírást - Urbán István tollából. (A beültetési rajz illetve a fényképed eltérnek ugyan... de talán segít az infó). A 91-es Hobbielektronika 11. számában pedig közöltek egy tápegység leírást hozzá...
Figyelj! Ha nem sürgős, akkor játszom egy kicsit a most megjött példánnyal is. Aztán ha érdekel, kipróbálhatod akár ezt, akár a belső akku nélküli, még sokkal kisebb uSDR nevű tesóját. Az egyiket fogom csak megtartani. A beszerzési áráért.(150 és 175 $) már kézből lesz eladó. ÁFA már lerendezve. Belga és cseh származású.
Köszi! Akkor ár/érték arányban megéri. Igaz, hogy ÁFÁ-val 75 ezerre jön ki. Ennyiért egy összsávos, összüzemmódos használt RIG-et nem lehet kapni. Sajnos a cégtulajdonos nagyon megvágta a fizetéseket, erre futja. Kb. egymillióval lett kevesebb az éves bruttóm. Na, jó, nem panaszkodni akarok, azért még nem éhezünk. :-))
Szóval, jó lenne, ha még más is alátámasztaná, hogy nem rossz üzlet ezt a gépet megrendelni. Aztán majd egy nagyobb teljesítményű végfokra is kérek javaslatot, tanácsot.
A napokban érkezik egy ilyen. A kistesója már pár hete dögönyözés alatt van.
Érdekes. Elsőre szokatlan a 2 gombos kezelés. De rengeteg szolgáltatása van. Alsóbb sávokban tudja az 5-6 W-ot. Táviróban nagyon penge. Egy hibája van, ami kikerülhetetlen. Az SSB adása elég csúnya hangú. De azon kívül elképesztően sokoldalú. Az amatőr sávokon kívül hamar lehal az érzékenysége, a teljesítménye. CB-n gyenge mindene. 28.000-nál megint él.
Viszont elképesztően takarékos! Vételben fejhallgatóval 60-70 mA! Hangszóróval 100-120 mA. Adásban 5 W-nál kb 650 mA 12 V-ról!
Amelyiknek az oldalán van a VFO gomb, az elég kényelmetlen. Nem folyamatos, hanem fokozatkapcsolós az érzete mindnek. 10 Hz felbontású, a freki nagyon stabil. Feltétlen kalibrálást igényel új korában. SWR, power mérő beépítve. Szokni kell, hogy mindenért a menübe kell belépni. Majdnem.
Meglepően működöképes CW dekóder, CQ automata van benne. 1 és 2 karos elkey fogadása. Végfokhoz adásváltás késleltetés. Még morzegyakorlóként is müxik. Hangfrekis DSP funkciók, aktív szűrőkkel.
Nem igazi komoly rádió!!! Nem egy ft-817 de igazán izgalmas.
Feltétlenül az LCD-st kell választani a családból, mert az OLED-es borzasztóan pici kijelzőt kapott.
Keszthely és környékéről esetleg van vki? Esetleg valami egyesület? Jó volna személyesen is megismerni néhány rádióst, alkalomadtán alkatrészt boltolni, ilyesmik. Tapasztalat kics, lelkesedés nagy :) Balaton-felvidék, Bazsi. janos.bartucz83@gmail.com
Csinált mindenféle hasonló mütyűrt C64-hez meg PC-hez is. Lehetett venni csak panelt, kitben meg szerelve - élesztve is. Nemrég valamelyik adásvételi oldalon hirdette a régi időkből megmaradt paneleket+leírásokat. Egy próbát megér, hátha... 🙂