Keresés

Részletes keresés

ROCKER Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1219
Kicsit visszatérnék a gitártest anyaga miért számít témához.
Igyekszem részletesen, konyhanyelven fogalmazni.
Ha a gitár teste, könnyű (kicsi, könnyű fábol van, préselt ill. rétekelt vagy felfújható:)) a hórok rezgését nagy mértékben csökkenti, mivel könnyen átveszi a nagyobb amplitúdójú, lassabb rezgéseket (a mély hangokat), míg a nehéz testű gitárok (nagy, nehéz a fa) kevésbé befolyásolják a húrok rezgését, pontosabban a húrok kevésbé tudják "megmozdítani" a gitártestet. Ezt nagyjából úgy lehetne elképzelni, hogy veszel három golyót, egy kicsi és egy nagy fagolyót és egy nagy csapágygolyót. A kicsi fagolyó a húr, a nagy fagolyó a könnyű gitár, a nagy csapágygolyó a nehéz gitár. Ha a kicsi fagolyót nekilököd a nagy fagolyónak (megpengeted a könnyű gitár húrját) a kicsi golyó visszapattan róla, de a nagy fagolyó is elmozdul valamelyest. Ha viszont a kicsi fagolyót nekilököd a nagy csapágygolyónak (megpengeted a nehéz testű gitárt) visszapattan a kicsi fagolyó, a nagy csapágygolyó viszont csak minimálisan mozdul el... Vagyis a nehéztestű gitárokon a húrok rezgése kevésbé módosul a test rezgése miatt. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy betontestű gitár jól szól, mert ugyebár a fának nem csak a súlyától, hanem a fa rugalmasságától, keménységétől sőt a súlypont helyzetétől (vagyis a gitár alakjától) is függ a húrok rezgésének módosulása.
Egy mahagóniból készült vastagtestű gitár (pl. Fenix Les Paul:)) teltebb hangot produkál, egy vékony testű könnyű fábol készült Ibanez ellentétben vékonabb hangot, kevesebb felharmónikussal (ettől persze nem rossz a hangja, csak más). Ez leginkább tiszta, effekt és torzításmentes üzemmódban jön ki jobban.

A ragasztott nyak lélektanáról legközelebb.

tomci Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1218
Hanu
Ajj-hajj, ezek az anarhista hackerek! :o))
Tuned maradok, a kép meg királyos. A Fender tényleg böszme! (Mivel lehet ezt szállítani?!)

Pele

Ez a Satriani nem véletlenül nyúlta le az ötletedet. Időnként nagyon hasonlókat csináltok. :o))
De ez nem baj. Gratula!!
(Alkalomadtán elmeséled - nem feltétlenül ebben a fórumban, mert lehet, hogy a nép egy részét untatná - mivel és hogy csináltad az alapokat - meg az egészet? Mert elég jól szól. Nem sürgős, úgysincs hozzá cuccom. Inkább csak a kíváncsiság.)

All

Unaloműzőnek egy kis gitár-bulvár:

Magyarország legnagyobb gitárja!
(Katt a képre!)

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Patkó Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1217
Pele!
Vevo lennék, de bovebb infóra van szükségem.
Küldök e-mailt.
ControlDenied Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1216
húúúúúúúúú! :)
Előzmény: _Hanu_ (1214)
_Hanu_ Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1215
Csana!

Most jöttem rá, hogy ismerlek!

A Balu ma mondta hogy remixeled az OBI-t :))

_Hanu_ Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1214
addig is, itt egy kép, amit még akkor csináltam, amikor hazavittem az erősítőt... :))) látható a strat, a les paul, az akusztikus, a vermona (!), a böszme fender, meg egy rockwood bassgitár (kölcsönbe volt). A bigsound lemaradt :))))
pele_ Creative Commons License 2001.01.24 0 0 1213

Feleraktam a minőségileg javított verziókat (sajnos
még ezek sem tökéletesek!)

Felraktam azokat a dalokat is, amiknek csak a címe volt fent eddig.

GO PELE-HOMEPAGE

pele_ Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1212
Patkó!
Úgy tudom megvan még, mivel biziben van a CODA hangszerboltban 30eFT -ért adtam be, ami náluk 37500Ft-ként jelentkezik, de bármikor eltudom hozni, pl ha neked kell! :o))

A regentekhez engem is szép emlékek fűznek!
Nekem nem vala, de sokszor próbáltunk rajtuk! :o))

_Hanu_ Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1211
tomci: :)))

ugye? egy tamil anarchista hekkercsapat megsemmisítette az archivált cuccaimat :))))
de egyébként okaj, nemsokára (2-3 héten belül) csinálok akkor velük néhány tesztfelvételt, osztán közhírré teszem... vannak régebbi felvételeim, de ott még nincs kész az erősítő teljesen, oszt nem vagyok vele teljesen elégedett, de lehet, hogy azokat is felrakom

stay tuned
:)

Patkó Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1210
BIBIKE!
Eladó még a Laney klipped?

PELE!
Meg van még a Powerstate fej?

Deepfreeze Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1209
Rendesen honlapjuk van :))))
Mondjuk az nem túl infódús de van egy Vermona fan-page is. Ott aztá vannak érdekes képek :)))))
vince Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1208
Mia kánya. Csak nem újraindították a gyártást? Nagyon csipázom különben a régi Regenteket. Árukhoz képest szólnak mint disznó.
Előzmény: Deepfreeze (1205)
Jaque Brizar Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1207
Régi szép idok, mi?
Hogy a viharba tesztek be képet? És hogy szeditek le?
Jaque Brizar Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1206
T_S_Magnum: Tajti? Mi az? ezt a nevet nem ismerem :) de tényleg. Hol van?

Patkó: nincsenek felirva az árak, csak kódjelek, nem értem, ennyi erovel ki lehetett volna irni, de az tul egyszeru lett volna. Biztos drága, de ha szépséghibásnak adják, lehet hogy jól jársz. Csak arra gondolj: ha a panel repedt, gomb beszakadva, mi lehet belül?

Pele: Most akkor én tremolo effektet akarok venni?
Én arra gondolok, ami full csöndet vág be szaggatottan.

Deepfreeze Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1205

Szerintem állat :))

tomci Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1204
OFF Egyébként röhejes, hogy a ZM honlapján kb. júl - aug. óta az van kiírva, hogy "Szeptemberig fejlesztés alatt" Biztos 2001. 09-re gondoltak. Ahelyett, hogy rég fent lennének pl. a tesztek meg a leckék hanganyagai. (Ha már CD melléklete nincs az újságnak.) Nem szakadnának bele!

Medgyesi is hónapok óta odaírja a reklámokhoz a WEB címét, ahol viszont csak a ... üzenete fogad, hogy a honlap még nem készült el.

Grrr }:I

ON

Music Man Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1203
Valami azt súgja, hogy az Hollandia valahol a távol Keleten lehet... Kéne venni az öreg Megyónak egy földrajz atlaszt? :)
Előzmény: Jaque Brizar (1192)
tomci Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1202
Te hanu! Mé' nem gyönnek le a dallok (az egyébként igényes, szép) honlapodról? (Kíváncsi vagyok hogy szóla Fender+Fender cuccod!) Vagy netán én vagyok bénna?? :o)))

Pele, ugye te is szólsz ha fent vannak az új változatok. (Egyébként tőled se nagyon akartak jönni a korábbiak. Félbe is hagytam. Lehet, hogy tényleg az "én készülékemben van a hiba"?)

SimA OFF Látod, nálam fordítva van. Otthon nincs net. Még gép se. Sajna. Ezért szeretném itt kiélni magam. Csak vhogy kifelejtették a munkaköri leírásomból. Egyébként pedig a TTDBB télleg királyos! És ez már ON:

A TTDBB-ben is gitár+kábel+erőlködő felépítést használnak főleg, ugye? (Én így hallom.) Mert ahogy náluk szól(nak) a gitár(ok) az nekem igen-igen bejön!!!

_Hanu_ Creative Commons License 2001.01.23 0 0 1201
sukaz...

akartam regisztrálni az swi-n a gitarmania oldalt, gondoltam, fel lehetne rá pakolni dokumentumokat, kapcs. rajzokat, stb., ötször visszadobott, de egy szót nem szólt volna, hogy mi a baj... halvány gyanú után megnéztem, hát a Szekeres oldala van ott... majd holnap megnézem az extrát.

_Hanu_ Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1200
bár lehet, hogy az a mozi már nem is...
_Hanu_ Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1199
látom, mire ideértem, a tremoló-para megoldódott, thx 2 pele :)

a Medgyesi (meggyesi, medjessy, mittomén!) a Luther utcában található (a finkeytől elindulsz a keleti felé, eccercsak a nemtommijjen mozi után nagy irodaházépítkezés a volt kis terecske/parkoló hejjén, oszt ottan átnézel a Rákóczi út túloldalára, pont ott kezdődik egy ucca, ami az Rkel színházhoz vezet, na annak a jobb oldalán, a saroktól kb. 40 méterre

uff.

pár napja a Tátra utcában láttam (egyéb szépségek mellett) két szép régi Squiert, igaz 130, ill. 140k HUF-ért. De akinek jó, vintage jellegű strato köll, nem drágáért, akkor próbálja ki! Én nem próbáltam, mert siettem, de ránézésre nem rosszak!

SimA Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1198
Huuu ez egy kicsit nem helyes javítok!Hali!
Megnézném már ezt a Meggyesi féle boltot, merre találom? Csak úgy kiváncsiságból.
A triál bolt tényleg felér egy idöutazással.
Napá!
pele_ Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1197
Jaque Brizar:
Tremoló effekt pedál formában is kapható!
Régi erősítők tartozéka volt (SHADOWS-együttes is használta).
Effekt-procikban ma már ritkábban, de a POD-ban van! :o)))

Néhány megjegyzés a TREMOLO név használatához, mert a gitár körül sok helyen szóba kerül és több jelentése is van:
- 'billegő' húrláb a gitáron, amivel a hangmagasság változtatható egy karral :o)
- A húrnyújtást(ujjal) és visszaengedést egymás útán sokszor és gyorsan
- a gyors legato-zást is így hívják pl. az 1-es ujjal lefogsz egy hangot és a 2-sel egy félhanggal (lehet egész hang is) feljebb ráütsz (hammer-on) majd ugyanezzel az ujjal (2-es ujj) elpengeted (pull-off) és ezt gyorsan ismétled egymás után.
- a klasszikus gitárban a tremolo-t a pengetős kéz végzi, általában 3 ujjal,de nincs megszabva (azt hiszem). Általában a P,I,M és I,M,A kombinációk az általánosak.

SimA Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1196
Hali!
Megnézném már ezt a Meggyesi féle boltot, merre találom.Csak úgy kiváncsiságból?
A triál bolt tényleg felér egy idoutazással.
Napá!
Patkó Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1195
Hány peták az ára a lelakott jtm60-asnak a Medgyesi pincéjébe?
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1194
Nézz körül a Tajtinál is.
Jaque Brizar Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1193
Hibamagyarázat az elozohöz:

odalett=odalenn
na erre varrjatokbot = na erre varrjatok gombot!

JB

Jaque Brizar Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1192
na ma vótam a Medgyesinél és a Finkeynél, meg a Triálba is unalmamban, hát csalódtam minden irányban.
1 Medgyesi: pinceszintet nyitott meg, ma voltam lenn eloször. Nagyot néztem: odalett 1000gitár, minden.. Aztán észrevettem, hogy tele van ezzel a Craftman nevu gitárokkal, amik gyakorlatilag Fender, Gibson és Rickenbacker utánzatok. Medgyesi mesélte multkor, hogy o készitteti Hollandiában, képzeljem, milyen gitárok ezek (!!) hogy még onnan behozva is 30rugóért megéri neki eladni. Hát ez volt a negativ csalódás.
Na de észrevettem, hogy vett pár JTM60-as combót, közelebb is léptem. Mit látok? Mind a 3-4 db hibás. Potik nincsenek a helyükön, panel repedt, törött (!!!!), kapcsológomb beesve. (az egyiknél, a többinél is v.mi gond van velük)
Nem tértem magamhoz. Láttátok Ti ezt?
Medgyesi volt eddig a kedvenc üzletem, de hát ezt a minoségromlást nemtom hova tenni. :(

2. Finkeynél, akit nem nagyon szeretek (hangszerek elbarikádozva, kamerák, elektromos beengedés, mintha az MNB-be mennék) viszont láttam egy Gibson jazzgitárt 600.000ért... (csak hogy észre térjek a Medgyesi után)

3. Triál, a kellemes punnyadtság üzlete. (Finkey udvarában). Mintha idogépbe kerültem volna, kb 1980 körülre, mekkora feeling!!:))

na erre varrjatokbot! :) / :(

gevike Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1191
helló mindenki,
klasszikus gitárt tanulok több mint egy éve. szívesen cserélgetnék kottákat, cd-ket, mp3-at, eszméket stb. egyébként a gitár csodás dolog, főleg az akusztikus ragadott meg, de egyszer szívesen kipróbálnék egy elektromos gitárt is.
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.22 0 0 1190
MINTHA A jazzisták használnának ilyesmit, ilyen hangvágó effektet, de hogy mi a neve, azt már elfelejtém :(
Előzmény: Jaque Brizar (1188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!