"Szerintem: nejlon húr, finomabb puhább, melegebb hangzásokhoz (vadulni azért azzal is lehet l. pl. flamenco - bár az külön gitártípus) egyéb esetben meg fémhúr. "
Nylon kontra Steel:
Rosszul álltok hozzá a dolgokhoz. Nem a kéz mérete szabja meg, hogy milyen húrral szerelt hangszert használsz, hanem hogy milyen zenét játszanál a gitárodon. Acélhúros gitáron is lehet olyan akkordokat, hangközöket fogni, amik kezdetben netán megerőltetőek. Nekem van szerencsém mindkét fajtához. Nylon húrnál jön a négy ujj meg a köröm, teljesen más akkordokat és teljesen extrém bontásban lehet csinálni. Az a jó benne, hogy amíg esetlegesen valaki vért izzad pengetővel egy gyors akkordbontásnál, addig körömmel akár egy könnyed mozdulat is lehet ugyanaz. Acélhúrnál köröm ritkábban, mert egy rossz mozdulatnál leszakíthatja. De vissza a témához. A nylonhúros gitár hangja sokkal lágyabb, nagyobb a dinamika tartománya (by tomci), és sokkal rövidebb a hangok lecsengése. Ez köszönhető annak, hogy a húrok sokkal lágyabbak, nyúlékonyabbak és kevésbé rugalmasak. Ezáltal a test és a nyak is úgy van kialakítva, hogy sokkal érzékenyebb a húr rezgéseire. A nyak is sokkal "hajlékonyabb". Pl. ha megnézel egy klasszikus gitárt húrozatlanul a nyak tök egyenes, de ha felhúrozod egy kicsit homorú alakot ölt. Ezért ne rakj rá fémhúrt!!! Ennek többféle következménye lehet:
(1) - Ha szerencséd van semmi, Ez a legritkább.
(2) - Minden húrozásnál cserélheted a hidat és szemöldököt. :-I
(3) - Húrozás, hangolás után random idő elteltével letörik az egész húrláb. {:-I
(4) - Húrozás, hangolás után random idő elteltével letörik az egész nyak. {:-o
(5) - Húrozás, hangolás után random idő elteltével beszakad a test. {:-O
Ha fémhúrosra teszel nylonhúrt, ilyen veszély nem áll fenn, de az biztos hogy elég szar hangzást kapsz.
Ha távolabbi terveidben elektromos netán elektroakkusztikus gitár szerepel, lehet hogy jobban jársz fémhúrossal. Bár a nylonhúrnak megvan a maga hangulata (sajnos elég kevés gitáros vallja magáénak a hangszert) a fémhúr talán valamivel sokoldalúbb. Nem is inkább csak népszerűbb. :(
Már amennyiben a gitár manapság népszerű lehet. :-|
Bár mi csinálunk olyat, hogy a nyers torzított gitárhangzást keverjük a klasszikus gitározással.
Apropó, ha már itt tartunk, ismer netán közületek valaki szabadúszó dobost, akinek viszonylag gyors a kétlábtechnikája? (A Control Denied, Rhapsody sebesség már túl jó, de még elmegy:))
Incho,
köszi szépen, ha tudnád, mennyire megnyugtatnál...
Mivel sürgős késztetést éreztem erősítővásárlásra, amikor már a kezemben volt a gitár, körülnéztem, mi van a boltban, de alacsonyabb kategóriából csak 15 wattos Fender Frontmanek voltak, zengetős meg zengető nélküli verzióban; számomra annyi volt a különbség, hogy a zengetős egy ötössel drágább volt. Körülnéztem máshol, ráakadtam még a kereteimen belül egy 30 wattos Laney-re, rövid próbálgatás után boldogan hazavittem, aztán egy éjszakányi boldog próbálgatás után bevillant, hogy hmm, nincs rajta zengető, vajon szar-e most nekem. Megnyugtattál, nem az. A torzító egyébként nagyon állat benne, a kis Fendereket legalábbis lazán lekörözi (ha volna értelme, azt írnám, hogy tisztábban torzít), bár lehet, hogy csak a wattok miatt van.
gykoka: nekem is a múlt héten sikerült megvennem első gitáromat, igaz, valamivel jobb pénzügyi feltételekkel (gyűjtöttem is eleget).
DJ Alvarez vs Hohner: ha ez segít, a DJ Alvarezről még nem hallottam, Hohnerről már igen.
Fémhúr vs nylon: nem tudom, miben függ az ujjhossztól, de a rövid (és félig még gyerekméretű) ujjaimmal együtt egy fémhúros gitár boldog birtokosa vagyok és nagyon frankón át és el lehet érni mindent, amit át és el kell érni. Ami meg a hangzást illeti, nálam a megcélzott műfajok miatt nemigen jött szóba a nylon.
Meg a Fender Stratóknál nem is olyan k*rva gyakori a nylonhúr. (Vagy de?)
Sziasztok,
Ma láttam egy (akkusztikus) fémhúros Hohnert, (37e) és tök meglepődtem, mert "sima" préselt fa volt a felső lapja a gitárnak. Azért a leggagyibb kinai nylonhúrosoknak is legalább fenyőből van, vagy nem jól gondolom? Pedig a Hohner azért annyira nem gagyi, nem? Egy DJ Alvarez-re(34e), vagy inkább a Hohner-re szavaztok? (Johnson már kizárva)
Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, de még csak most "tanulom" a szakmát, és nem akarom, hogy csalódjak az első gitáromban.
BIBIKE!
Teljes mértékig igazat adok Neked! Nem szabad elherdálni egy jó cuccot. A Laney-k esetében a piaci ár mélyen alatta van annak a színvonalnak amit ez képvisel. Csak én most a vásárlói oldalon állok. De ha hozzájutok egy általam nagyra becsült berendezéshez, biztos én sem fogom csak azért eladni mert van akinek nem tetszik.
Tomci!
Tegnap este a Fókuszban mutogatták az öreget a hatalmas dobgitárjával. Nem semmi.
Patkó:
Ezért mondtam, hogy HA valaki ad érte ennyit... Ma reggel játszottam egy órácskát, lett egy vízhólyag az ujjamon. (Ha megmutatom, kiakadtok, mert a középsőn van:))))
Szóval ennyire vagyok edzett: elvesztettem az egykori pontosságomat, és tök bizonytalan a játékom. Hát ennyi egy év kihagyás. De lehet, hogy igyekszem bepótolni, és újra kezdem, a Laney fej meg jó társ lesz ebben. Ha fityingekért eladom, utána rohangálhatok egy új cuccért. Így voltam egy torzítóval is: George Dennis Wizard Rock - az egyik legjobb tranyós torzító (szerintem) megőrzi a gitár karakterét, és egyben jellegzetes erőteljes hangot ad. Na ezt is eladtam, és most lehet, hogy visszaveszem majd...
Srácok!
Tényleg senki nem nézte meg a belinkelt oldalt?! A felső - gitár alakú! - gitár pl. többféle fából készül (tudom ez nem nagy kunszt) a magas meg a mély húrokat máshova (más fához) fűzik be, így máshogy is szól. (??) Ráadásul - a fejétől eltekintve - pl. még szép is. Sajnos csak áfutni volt érkezésem az oldalt és így az angol tudásom nem volt elég, hogy pontosan megértsek mindent...
Hanu
Az "X-wing"-et viszont tényleg a poén miatt raktam be. Én azt is el tudom képzelni, hogy Darth Vader(vagy Wader?) ruhás fazonok valami hörgős - hehe :o) - metált nyomnak rajta. :o)Egyébként most már lejött a Sea Of Yours és tényleg sokkal nyugisabb. De jó! Továbbá, ha te nem arra az oldalra gondoltál amit én az adatokban megtaláltam a neved mellett, akkor mire? (Egyébként szívesen.)
Shine
Kellemes a Zug. Külön tetszik a grafitceruzás stíl! Egyébként ha megvan a cuccra a pénzed, szerintem is megéri kivenni egy nap szabit és elzötyögni Pestre.
Incho
Jó, hogy belinkelted a második Petrucci modelles oldalt, mert a hivatalos honlapon nem sokat lehet kivenni a hangszerből. Hejj, pedig milyen szép! (A hangját én sajna még nem hallottam.)
lemy
Ja-ja, nem virga. De jazz(es)!
gykoka
Mindazon túl, hogy mélyen egyetértek Exile tanácsaival, hozzátenném, hogy a nejlonhúros hangszereknek sokkal nagyobb a dinamika tartománya, érzékenyebbek. Értsd: sokkal nagyobb a különbség a gitáron játszható leghalkabb és leghangosabb hang között (természetesen egy fémhúros hangosabb, mint egy nejlonhúros). Azt mondjuk nem hiszem, hogy egy fémhúros sokkal több stílushoz használható, bár most nem állnék neki összeszedni a stílusokat. Szerintem: nejlon húr, finomabb puhább, melegebb hangzásokhoz (vadulni azért azzal is lehet l. pl. flamenco - bár az külön gitártípus) egyéb esetben meg fémhúr.
No, már megint szövegmenésem volt. De legalább ritkábban szólok. Akit meg zavar, úgyse olvassa... hm.
Hát a klasszikus darabok elég borzalmasan tudnak szólni fémhúron, egyszerűen elveszik a hangulata... Viszont a fémhúros tényleg sokkal több stílushoz használható. Nekem is egy fémhúros akusztikus volt az első gitárom, és nem bántam meg :) Nylonhúrokat viszont ne tegyél rá, egyrészt mert nem is tudsz rá tenni, csak néhány fajtát, másrészt meg vastagabbak, nem olyan feszesek, etc. Szóval teljesen hozzá kellene állítani a gitárt, és messze nem szólna úgy mint egy klasszikus... De ez fordítva mégjobban igaz, nylonhúrost tilos fémhúrokkal húrozni, mert a gitár testi épsége bánhatja a dolgot... (húrláb)
Sziasztok!
Gitárvásárlás előtt vagyok, láttam egy használt Johnson akkusztikus fémhúros darabot 29eft-ért. Mivel ez lesz az első gitárom, nem vagyok túl jártas a dologban, ezért szeretném, ha 1-2 véleményt mondanátok a fenti gitárról, én sérülést nem láttam rajta, és a bundok is viszonylag rendben voltak. Esetleg milyen más típust ajánlotok, ami lehetőleg kijön 30e-ből. A fémhúros mellett azért döntöttem, mert viszonylag rövidek az ujjaim, és szerintem a hangja is "szebb" a nylonnál. És ha már itt tartok, akkor szerintetek van olyan stílus, ami "csak" nylonhúrral játszható? (esetleg femhúros gitárt lehet nylonnal húrozni?)
Zoli
Ember a Holdon : Cziránkút kb. fél éve láttam a Gépflórklórral, azóta semmit nem hallottam róla, ez a VHK nekem is új. (Egyébbként van róla szóló topic)
kolhozmenedzser: A zengető mesterséges térérzet kialakítására szolgáló effekt. Olyan mitha egy szobában vagy egy hangárban lennél, a beállításoktól függ.
Szóval amikor egy üres helységben pl tapsolsz. Amit a taps után hallasz, az a zengés. Ilyesmit hoz létre.
Szerintem nem halsz bele ha nincs az erősítödön, mivel álltalában rúgós zengetők szoktak lenni az erősítőkben, ami úgyan kellemesen és természetesen szól, egy komplex, jó minőségű zengetés nem várható tőle.
Koncertre és próbára elég a beépített, stúdióba viszont valami digitálisat érdemes használni, főleg amin Lexicon, vagy tc electronic felírat van:-))))
Erősítőben a beépített dolgok közül inkább a beépített torzító, ami érdekes, ha nem külön torzítót használsz.
rilli szorri! Viszont cserébe fel tudom ajánlani, hogy megnézem azt a fránya bemenetet :)
shine:
na ja. mert én is csak pestben gondolkodom... de ha erre jársz vmikor, a roland szalonba érdemes benézni, itt amikor utoljára jártam, minden volt, még a VG-rendszer is. Ha egy napot rászánsz, talán még használtan is találsz...
Igen, Tube Screamer. Hangja? Hmmm... mit mondjak? Nem metálos :))
Én amolyan kicsit jazzrockos, kicsit bluesos, kicsit Dájrsztrétszes :) zenéhez használtam.
Mux, a TS-10 az ugye az valamilyen Tubescreamer?
Tudnál mondani róla valamit, milyen hangja van? Esetleg érdekelne.
GT-3 téma: én próbálgattam nemrég. Alapvetően az a véleményem róla, hogy jó kis cucc, de a tudásának max. 40%-át fogja a halandó gitáros kihasználni. Tele van egy csomó számomra érdektelen, idétlen effekttel (pickup simulator,AutoRiff, blabla), de mindezek ellenére sem drága, ha még olyan 130 körül van. Jó hogy van benne torzító és előfok-szimulátoros rész is. Az szimulációk nem rosszak, de NAGYON sokat kell tökölni, hogy jól szóljon. Kivétel a Metal Lead, az kurva jó. Meg a tiszták is. De a többivel játszani kell. Amúgy korrekt, könnyen kezelhető, masszív, szerintem ígéretes darab.
Én is gondolkodtam benne egy darabig, de most úgy vagyok vele, hogy vszínű, inkább kisvasút lesz. A RocPro elég jó így magában, csak még valami csöves, húzós, blúúúzos hang kéne.
Az új Petrucci modell vadállatul néz ki!!! A hangján már a pesti koncerten hanyattdőltünk egy pár ezren. Aki ott volt: emlékeztek, amikor a gitártechnikus kisétált a gityóval, oszt csak úgy spontán belecsapott egy torzított kvintbe?JJJAAAJJJJ, a szívem szakadt meg! A hajam meg le.
Takáts soundról: szerintem sima sztrató egy régi csöves marshallba, meg valami overdrive.
_Hanu_, elég messze lakom Bp-től,,, itt (Szhely), ahol dolgozom (napjaim 90%-t töltöm), van két hangszerbolt, de csak az egyik számít, amásik inkább bizományi, én csak ott tudnám megnézni, bár az is gázos, mert munka előtt még nincs nyitva, utána, meg többnyire alszanak-..! hehe
szóval ezért ez a faggatózás!!
amúgy most jutott eszembe, hogy a fórum látogatóinak figyeolmébe ajánlom a honlapomat! nem egy profiizé! szóval itt bármiféle nem publikált dolgot lehet találni! várom zugverselők, zugfotósok, zugfestők, zenészek reakcióit! van benn ilyen megyékrebontott zenekaradatbázis, amit bizti ti is tudnátok bővíteni, meg egyebek! na nézzétek meg, ha lesz időtök!:
http://www.extra.hu/zug