Én áruházi gépet szeretnék CNC-re felhatalmazni, csak az a probléma, hogy még nem láttam olyan eszközt, aminek a visszaállási pontossága 0,03-nál jobb lett volna.
Ez sokszor elegendő, de ciklikus műveleteknél semmiképpen. Manuálisan úgy kerülöm meg a problémát, hogy minden munkadarab átmérőjét egy, rögzített beállítással forgácsolom, így az kielégítő pontosságú, közel egyforma lesz.
A kottyanás problémát most nem említem, azt meg lehet oldani programból (is).
A kérdésem az, hogy csináltatok-e valamit a gépekkel, vagy ez a paraméter nem okozott gondot ? (Ha gravírozót csináltatok, akkor ez a kérdés nem aktuális)
Szivesen válaszolok a kérdéseidre,ha tudok.Igazán nem tudom,hogy mire gondoltál.Jo lenne,hogy ha egy kicsit konkrétabb lennél.Amennyiben felteszed a kérdéseidet,nagyon fogok igyekezni a válasszal. Drehás
nézegettem én is ilyen egybeépített gépeket. Egy bajom volt velük, hogy relatíve "buta" a marós része és a fej sem dönthető. De azért sokmindenre használható!
Felbontas az egyseg, aminek tobbszorose elmeleti elmozdulasokra a gep kepes. Pontossag hogy a kesz munkadarab mennyire lesz akkora mint szeretned.
Pelda: van egy csavar, ami 1 menet/mm, es 3.6 fokonkent tudod merni az elfordulasat. Tehat mondjuk egy leptetomotor egy lepese 3.6 fok, ennek tobbszorose lepesekre lehet felszolitani. Ekkor egy lepes az 0.01mm elmozdulas a csavaron levo anyanak ugye. Ez a felbontas. Hogy valojaban mennyit mozdul el az anya mondjuk 10 lepes hatasara: - a motor nem biztos hogy olyan pontos, 100 lepes neki a kor, de lehet hogy vannak 3.5 fokos es 3.7 fokos lepesei is - a csavar elmeleti menetemelkedese az 1mm, lehet hogy a menetek valojaban 0.98mm-k, vagy akar periodikusan valtozik - ha ellen van terhelve, es a csavarorso eleg vekony, a 36 fok elfordulasbol akar 10 fok is elmehet torzios megcsavarodasra, ami ugye nem viszi arrebb az anyat. - ha az anyanak holtjateka van, lehet hogy az egesz tiz lepes ennek a felvetelere ment el
Es akkor meg csak ott tartunk hogy az orson az any amennyit mozgott. Pedig van meg egy csomo dolog, teljesseg igenye nelkul: hotagulas, rugalmas elhajlas, szerszam elhajlasa, gep mennyire derekszog, terheles alatt mennyire derekszog, szerszamkopas
Ha a reprodukálhatóság számít -mint ahogy említetted-, de a termelékenység nem a legfőbb szempont, akkor túl rosszul nem fox járni egy ebay-es "CNC"-vel. Ezeket ugye extrudált aluprofilokból rakják össze, pontosságban talán tudják a századot.
Gyakorlatilag kész megoldást kapsz 1-2ezer EUR környékén.
A melléadott szoftver elég fapados, de ilyen egyedi dolgokra nem ez lesz a szűk keresztmetszet.
Ha meg mégsem jön be, legfelejbb eladod és bux egy százast.
Asszem NCT-nek hívják pesten azt a céget, aki kintről levetett gépeket pofoz helyre és értékesít.
Náluk elvétve vannak un. tanuló CNC marók/esztergák is. ezek valahol 1 misi alatt vannak használtan és a felépítése olyan hgy fogja tudni az általad megcélzott pontosságot. És elfér kényelmesen egy nagyobb satupadon a garázsban.
Csináltam kézi marón már harmonikát. Kell hozzá mindenféle irányú mozgás (X-Y-Z).
A lemezmunka az későbbi téma, mert bizonyos alkatrészeket készen is meg lehet venni. Azért nem akarok kézit, mert manapság a CNC annyira elterjedt dolog, hogy szerintem nem érdemes másban gondolkodni. Ráadásul így egy kis szériás gyártás is sokkal gyorsabb és reprodukálhatóbb.
Aztán szoktak egyéb ötleteim is lenni mindig (mindenféle marhaság), úgyhogy nem csak a harmonika a cél, de konkrétan nincs más. Viszont lemondani meg nem akarok róla, különben mi értelme az életnek?
Ja, hát erre én is gondoltam, csak egyedül nem sok kedvem van hozzá. Dolgoztam már marógépen is meg esztregrapadon is, de egy gépészmérnöki diplomán kívül nincs hozzá semmi szakképzettségem. Forgácsolást csak eléggé szőr mentén tanultam, amit csináltam azt magamtól, saját kútfőből. Volt valami cnc-ről is, de semmire nem emlékszem. A műszaki érzékemmel semmi probléma, de hogy nekiálljak cnc-t építeni . . . azt se tudom hol kezdjem. A másik meg, hogy én tényleg olyat akarok, ami jó. A pénz meg hamar elszalad, ha buherálok is egyet. Annyira meg nem vagyok gazdag, hogy így próbálkozzak. Műhelyem sincs és egyéb gépeim. Ha lenne egy nagy marógépem, akkor nyilván azzal nekiállhatnék egy kisebbfajta cnc-t építeni, de ez sincs. A műhely egyébként hagyján, mert van egy garázs, de nincsenek olyan eszközeim, amivel cnc marót építhetnék. Csak kéziszerszámaim vannak :-(
Ha csak a harmonika a cel akkor telleg eleg lehet egy maro, bar en egy esztergat is vennek. Nem tom mennyi alkatreszbol all es milyen anyagokbol de szerintem a maras csak egy resze, van ott sok mas lemezmunka is.
Nem is tudom erdemes e ehhez cnc nem eleg a kezi tekeros dolog? Aztan ha azzal bevalik es gazdasagos akkor lehetne egy cnc-s. Szerintem egy ilyen alapmaron es esztergan ki tudnad tanulni a nagyjat a dolognak aztan mar rutinosan tudni fogod hogy egy cnc-nel mi az ami kell es mi a folosleges (pl kerdes hogy a z iranyba le/fol kell e mozgas vagy eleg kezzel atcsevelni, stb).
Elnézést,hogy belebeszélek a nagyok dolgába,de a sorokat olvasva támadt egy ötletem. Sok mindent nem tudok rolad G-fourti.Pl:vannak e gépeid,föleg esztergapad,furogép, esetleg maro.Azt sem tudom,hogy mennyire értesz a felsorolt gépek kezeléséhez. Az ötletem:állj neki és csinálj egy cnc-t.Nem megvalosithatatlan.Mi a haverommal már kettöt épitettünk. Elönyei:olcso,és ami a lényeg,megtanulhatod rajta a cnc kezelését. Amennyiben egyáltalán van rá késztetésed,érdemes elgondolkoznod rajta. Hozzátenném,hogy ez csak egy tanács volt és nem Téged akartalak bántani. Drehás
(És egyébként gyerekkori álmom, hogy legyen egy marógépem és egy esztergapadom. Most van annyi pénzem, hogy vehessek ilyesmit. Persze végesek a kereteim, ezért keresem a legjobb megoldást)
"Nem baszogatásképpen, hanem jószándékkal írtam, amit írtam."
Nem úgy hangzott. De felejtsük el, nem azért jöttem ide, hogy kellemetlenkedjünk egymással.
Nem mondtam el mire kell, mert kiröhögtök, de végülis mindegy. A hobbik sokszor nem az értelmes vagy normális dolgokról szólnak. Szájharmonikákat akarok gyártani. Prototípusokat fejleszteni, egyedi darabokat csinálni. Hogy mekkora pontosság kell hozzá, azt pontosan nem tudom. Minél nagyobb. Azért is, mert ha másra is akarom használni majd a gépet (pl. pénzkeresésre) akkor ne az legyen, hogy kidobtam több százezer forintot és igényesebb munkákat nem tudok rajta elvégezni. Bár a hangszergyártás elég igényes dolog.
Ami a méretet illeti emiatt nem akarok nagy gépet, meg meg se tudnám fizetni. Megtérülni a gép ára ebből pedig nem fog belátható időn belül, de remélem, hogy egy idő múlva legalább nullára kijövök. Meg az sem mellékes, hogy megtanulnám rajta a CNC megmunkálás fortélyait.
Remélem így érthetőbb, hogy mire kéne. Ha van tanács, megköszönöm.
Halálosztó megválaszolta helyettem amit mondani akartam.
Nem baszogatásképpen, hanem jószándékkal írtam, amit írtam.
Lehet, hogy mindent tudsz a témáról, de ez nem jön itt le.
Azt is alig lehet kihúzni belőled, tulajdonképpen mire kell, meg mi kell.
Pedig a pontos feladatmeghatározás, félút a megoldás felé.Tanácsot kérsz, de hogy adjanak, ha nem is tudják pontosan, mire is adják.És a boltban ugyanez lesz a helyzet, hasonló esetben.Ezért írtam, amit írtam.
Bocs hogy igy ismeretlenul belepofazok, de - a 13keur az egy kozepes auto ara, ha penzt akarsz vele keresni, nem hobbihoz kell, akkor egyaltalan nem horrorisztikus. Gondolj bele, egy taxisnak is legalabb ekkora befektetes a munkaeszkoze. - a pontossag es a felbontas nem ugyanaz. A pontossag nem lehet jobb mint a felbontas, de altalaban nehanyszor rosszabb.
Elég jól gondolod. A fogásmélység nem annyira fontos. Inkább az, hogy ha lehet CNC legyen és pontos legyen. Egyedi vagy kis szériás cuccokat csinálnék vele, nem tömeggyártásról van szó (természetesen). Egy ilyen nyilván nem termelékeny, de ha termelékeny akarsz lenni, akkor vegyél nyomásos öntőgépet, stancológépet, fröccsöntő gépet és fizesd ki ezekhez a szerszámokat. Ez sokkal megfizethetetlenebb és amint mondtam nem törekszem milliárdos darabszámokra.
Asztalosipari cnc nem jó. Az a 13 Keur nem tudom mit tud, mert az tökéletesen horrorisztikus. Valami link nincs ehhez a Knuth géphez? (mindegy rákeresek)
Most akkor mi a bajod? Én azt mondtam, hogy mondjuk 0,01 mm. A mondjuk 0,01 és a 0,0127 között szerinted mekkora a különbség?
Nem azért írtam ide, hogy elmagyarázd nekem, hogy mennyire nem értek hozzá, mert azt magamtól is tudom. Ha baszogatni akarsz, akkor vannak itt arra sokkal jobb fórumok, fáradj át oda.
Annyira hülye nem vagyok, hogy egy szart rám sózzanak. Azt meg tudom, hogy a Wabeco cuccok jók. Attól meg ne félj, hogy túl jót sóznak rám. Ha nincs építő hozzászólásod akkor meg ne szólj hozzá. Köszi.
Valahogy olyan érzésem van, hogy téged rettenetesen palira fognak venni.
Először belinkelsz egy gépet, aminek a felbontása 0,127mm, aztán azt írod, pontosságnak kell 0,01mm.
Kijelented, hogy nem értesz hozzá, és őszintén szólva ez érződik is.
Valakik nagyon rá fognak szedni, mert vagy rádsóznak valami vacakot, vagy valami baromi jót, qrva drágán, amire nincs is szükséged, mert esetleg kijöhetnél valami egyszerűbből is.