Keresés

Részletes keresés

gtk_new Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10502

Jol nez ki !

En is aszerint epitettem. Csak beraktam meg plusszba egy LCD hattervilagitas ki/be kapcsolo tranyot, azert, hogy ha elemrol mukodik a muszer, akkor ne menjen a hattervilagitas.

Ha a rele nem 100%-os akkor kidobas onnan !
En is megnezem van-e itthon reed relay.
Előzmény: Princ of Carpatia (10497)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10501
Ajjajj, de meleg van, helyesbítek: jövő szombaton...
Előzmény: schlumberger (10500)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10500
Jövő szolnokon én már Erdélyországban leszek, és lehet, hogy gtk-val beszélgetek.
Előzmény: LUCzI FERencz (10499)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10499
Jövő szombaton szolnokon kivel lehet találkozni a jeles társaságból?
Qqberci Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10498
Ha minden kötél szakad, kotrok neked reed-relét a pinecében...
Előzmény: Princ of Carpatia (10497)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10497
Üdv Szabolcs!
Nos, az L-C-m még dobozolatlan állapota így néz ki:

Remélem a kép van akkora, hogy látható rajta a relé a PIC fölött. Igaz ki van fordítva kicsit a próbálkozások miatt. A kapcsolásban nekem egy 5 V-os DIP tokozatú relé van eredetileg megadva. (Valszeg red-relé ahogy írod, de sajna több "hidegpróba" mutatta, hogy időnként nem száz % a behúzása.) No, most ez helyett egy 3 V-osat próbálok majd betenni. Az ajándék PIC-edet meg nagyon megköszönöm. Én ez szerint építkeztem:

http://ironbark.bendigo.latrobe.edu.au/~rice/lc/

Öreg Csóka
Előzmény: gtk_new (10496)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10496
Ujra en.
Az LC meterbe reed relay kell ne feledd ! Ennek nagyon kicsi a kapacitasa . Jo 5V-os is, en is azt hasznaltam .
Előzmény: Princ of Carpatia (10484)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10495
Hello Princ !

Nem kell csere PIC. Ne bonyolitsuk ezzel. Kuldok egyet es kesz !
gtk_new Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10494
Ok, ok koszi.
Előzmény: schlumberger (10482)
airband Creative Commons License 2007.07.19 0 0 10493

Még üres kézzel soha nem tudtam eljőni Tőle! :-)

Még én sem! :-)))

Előzmény: Princ of Carpatia (10490)
Qqberci Creative Commons License 2007.07.19 0 0 10492
Nem annyira a frekvencia az érdekes, a frekvenciahitelesítést akár a 50 Hz-hez is megcsinálhatod, ha Sch nem tekergeti el, meg ott vannak az etalonadók, Droitwich, DCF77, stb., hanem a négyszögjelátvitel beállítása (ez a legegyszerûbb módja a frekvenciamenet ellenõrzésének). Különösen igaz ez a tizes osztóra, amit nem azért szokás használni, hogy az átlagos szkóp amúgy sem túl nagy bemenõ érzékenységét még tovább csökkentse, hanem hogy nagyfrekis körök mérésénél a szkóp ne terheljen be, a bemenõkapacitása nem befolyásolja (olyan nagyon) a mérendõ áramkör mûködését.
Előzmény: Princ of Carpatia (10491)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.19 0 0 10491
Üdv Barátom!
Bár van egy 10 MHz-s oszcival épített hitelesítő "kütyü"-m (osztó is utána 10Hz-s finomságig) ha kapok tőled másikat (ami esetleg iljen célzattal "spéci", nagyon nagy örömmel fogadom!
Öreg Csóka
Előzmény: Qqberci (10488)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.19 0 0 10490
Üdv "airband"!
Had válaszoljak Sch.... Olvtárs helyett, mert már nekem sokszor szabadkozott, hogy.... "Pedig ott van a monitor elött!" :-) Én ezuton is köszönöm Neked a kűldeményed!
Majd ha én menek egszer Győrbe, és beugrom hozzá a munkahelyre, átadja! (Még üres kézzel soha nem tudtam eljőni Tőle! :-)
Öreg Csóka
Előzmény: airband (10489)
airband Creative Commons License 2007.07.19 0 0 10489
Ha még nem kézbesítetted volna, ne feledd a PIC-et, amit a Burabu-n adtam át neked!
Előzmény: schlumberger (10485)
Qqberci Creative Commons License 2007.07.19 0 0 10488
Hercegem!

Mielôtt mérôfejet csinálsz, hitelesítô jelforrást kell csinálni (nem annyira bonyolult, mint amilyennek hangzik és egyébként is jó, ha van a háznál). Nekem otthon most inter - nyet (a matávnak meg a nénikéjét, berogyott a koncentrátorukban a modem...), de este azért megkeresem, hogy hol volt róla egy kellemes leírás és átküldöm, ha lesz netem...
Qqberci Creative Commons License 2007.07.19 0 0 10487
sőt ő rádiót is fog cipelni

De nem ám az 1250-est... Van valahol egy Kozmosz rádióm...
Előzmény: schlumberger (10481)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.19 0 0 10486
Nyugi Kedves Barátom!

Ne gyalogolj! Nekem van SOFŐRÖM! Majd elhozatlak! :-) (Sőr, ahogy láttad mindig van az öreg "szaratov"-ban!)
Számlálórelé kapcsán: Esztergályos barátom még dolgozik a projekten. Ha elkészűl, igérte szól. És akkor villámgyorsan összeáll a kereszt-tekercselő gép. (Sajana a második vese-cserén túl, főleg ebben a melegben tudom, hogy senki nem szívesen áll egy gép mellé.) Akkor is ráér még a számláló. Az etalonoknak, meg mint láttad már megvan a helye. Eccer majd helyükre kerűlnek. Idő van, mint a tenger! :-)

Öreg Csóka
Előzmény: schlumberger (10485)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.19 0 0 10485
Herceg úr!

Legközelebb gyalog megyek hozzád, hogy ihassunk egy sört...
Vagy sofőrt fogadok, mint a nagyok.
Most a kép láttán eszembe jutott, hogy a számlálóreléket sem vittem még el neked, itt röhögnek rajtam, a rövideszűn egy dobozban. Az etalonkondikkal együtt :-))
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10484
Üdv Szabi!

Nos, a szkóp még nekem is "homályos". Azért ajánlottam az említett RTÉK cikket, mert én is onnan tanulom az észt, csak sajna nem tudom megkűldeni. De itt a "Kőrtársak félszavaiból kihallva" lészen valami megoldás. Lehet, hogy Schlumberger kinyomtatja Neked azt a pár oldalt azt elviszi. :-) Szóval még én is csak "ipari tanuló vagyok a témában, és így Qqberci Olvtárs mérőfej készítési intelme helyénvaló. De ha nincs iljen mérőfej, és szükségeltetik, azért amatőr az amatőr, hogy elkészíti magának, alaposan figyelve a leírást, hogy minél kevésbé csapja be magát! (Szépen, részletesen le van írva, miként kell azt megalkotni.)
A PIC égető már a panelján félig megvan alkotva, de oda alkatrészproblemám van, ami a napokban megérkezik.
Az LC-méter még ugyanúgy van abban a bizonytalan állapotában, mert ahhoz is várok egy 3v-os DIP tokozatu relét. (Gyanítom ennek a meghúzási bizonytalanságát is.) DE! Ha elkűldenél Tibivel nekem egy "tuti" PIC-et nagyon örűlnék, mert akkor a PIC beégetett progijának jóságában bíznék. Csere darabot meg kűldenék, igaz be van már sütve egy freki-mérő progi, de hát lehet azt törölni.... (Ez a feladott frekimérő projektem, ahol is a kínai gyártmányú LCD-vel "megszívtam"!)
Most egyébbként a több megkezdett projektből megpróbáltam a DUNA-40 tekercseit készítgetni. Sch. jóvoltából kaptam "pinaszőrt", azaz 0.1-es huzalt, és ma megjöttek a 10-es, és 12-es toroid vasak a NIFER-től. (Kár, hogy csak az N-200-asak, a magasabb frekire való N-100-as, és N-50-es minőségüek nincsenek.) Sajna ebben a melegben még jegelt sőr mellet sem lehetett dolgozni sokáig, hamar feladtam. A géppel tekercselhető csévéket már csak így nagyítóüveg alatt tudom csinálni:

Úgy, hogy van most mivel "szórakozzak"!
Öreg Csóka
Előzmény: gtk_new (10471)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10483
Afonyalevet en viszek ! :-)

:-))))) Szeretjük!
Előzmény: gtk_new (10480)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10482
Ja azt meg elfelejtettem, hogy Qqberci küld neked egy cd-t, azon NAGYON RÉSZLETES szkóp-tudomány van, ezért aztán addig, míg meg nem nézed, amit viszek, nehogy valamit is vegyél egy doboz gyufán kívül!
Előzmény: schlumberger (10481)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10481
Szkop temaban szeretnem velemenyeteket kerni.
Ilyet erdemes venni? :

Nem, azt végképp meg ne vedd!!! Nem akarok itt részletekbe menni, még hitelrontásért beperel a cég a végén.
Még mielőtt jóvátehetetlen pénzkidobást követnél el, szólok: várjál meg a vásárlással. Megnézzük, hogy melyik az a típus, amelyik a legelőnyösebb áron a legtöbbet nyújtja. Vannak a szkópvásárlásnak titkai, ne ugorj bele, mert komoly tanulópénzt fizetsz érte. Azért meg már inkább a komlóipart támogassuk...

Bírd ki azt a kis időt, férfiembernél előnyös tulajdonság, ha hosszú időt kibír a nagy öröm előtt :-)))

Ha van valami telefonos elérhetőséged, írd meg magánban, és felhívlak, megbeszéljük a találkozást. Mégse a Hargita tetején kelljen először találkoznunk. De ha mégis, jövőre Qqberci is köteles lesz megmászni a Hargitát, ugyanolyan paraméterekkel, mint én az idén, ugyanolyan hőmérsékletben ( na, jó, nem bánom, ettől eltérhetünk, de csak felfelé kerekítünk!), sőt ő rádiót is fog cipelni, és ötpercenként jelenti, hol jár már. Mert a Hargita tetején van átjátszó is.
És kezet foghat a medvével is, aminek tavaly mi csak a jókora névjegyét láttuk a málnásban, és egy szemet se hagyott a piszok...
Előzmény: gtk_new (10461)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10480
Hello sch !

Afonyalevet en viszek ! :-)
Előzmény: schlumberger (10479)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10479
Majd Sch néhány Ciuc mellett elmagyarázza a lényeget :-)))

Az se rossz, de akkor már inkább egy medve. Meg egy kis áfonyalé!!!
Előzmény: Qqberci (10477)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10478
Ok, rendben:-))
Tudom hogy osszetett muszer. Mar toltottem le anyagot hozza :-) Igaz az utobbi VFDs szorakozasom miatt nem nagyon volt idom tanulmanyozni.
Előzmény: Qqberci (10477)
Qqberci Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10477
A szkóp az egyik legösszetettebb mûszer, a vele való mérést meg kell tanulni... Majd Sch néhány Ciuc mellett elmagyarázza a lényeget :-)))
Előzmény: gtk_new (10476)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10476
Na jo ez nekem hosszu, de legalabb okulok:) Koszi !
Előzmény: Qqberci (10474)
Qqberci Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10475
Köszi, én még nem nyúltam hozzá, de ami késik, az késõbb következik...
Előzmény: gtk_new (10473)
Qqberci Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10474
Tizes osztót nem érdemes házilag csinálni, a szkóphoz a sajátját kell használni, mert egyébként hazavághatja a frekimenetet. Általában nem is a feszültségosztás a lényeg, hanem az, hogy ilyenkor a szkóp bemenõkapacitása is tizedének látszik, tehát kevésbé terheli meg a mért áramkört.

Rendesebb szkópoknál a kalibrátor ad olyan jó minõségû négyszögjelet, amivel be lehet állítani a saját tizes osztójának az átvitelét is.
Előzmény: gtk_new (10471)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.18 0 0 10473
Ja, az egyszeruseg kedveert majd kuldhetem az emlitett (generalt) filet !
Előzmény: Qqberci (10470)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!