En is aszerint epitettem. Csak beraktam meg plusszba egy LCD hattervilagitas ki/be kapcsolo tranyot, azert, hogy ha elemrol mukodik a muszer, akkor ne menjen a hattervilagitas.
Ha a rele nem 100%-os akkor kidobas onnan ! En is megnezem van-e itthon reed relay.
Üdv Szabolcs! Nos, az L-C-m még dobozolatlan állapota így néz ki: Remélem a kép van akkora, hogy látható rajta a relé a PIC fölött. Igaz ki van fordítva kicsit a próbálkozások miatt. A kapcsolásban nekem egy 5 V-os DIP tokozatú relé van eredetileg megadva. (Valszeg red-relé ahogy írod, de sajna több "hidegpróba" mutatta, hogy időnként nem száz % a behúzása.) No, most ez helyett egy 3 V-osat próbálok majd betenni. Az ajándék PIC-edet meg nagyon megköszönöm. Én ez szerint építkeztem:
Nem annyira a frekvencia az érdekes, a frekvenciahitelesítést akár a 50 Hz-hez is megcsinálhatod, ha Sch nem tekergeti el, meg ott vannak az etalonadók, Droitwich, DCF77, stb., hanem a négyszögjelátvitel beállítása (ez a legegyszerûbb módja a frekvenciamenet ellenõrzésének). Különösen igaz ez a tizes osztóra, amit nem azért szokás használni, hogy az átlagos szkóp amúgy sem túl nagy bemenõ érzékenységét még tovább csökkentse, hanem hogy nagyfrekis körök mérésénél a szkóp ne terheljen be, a bemenõkapacitása nem befolyásolja (olyan nagyon) a mérendõ áramkör mûködését.
Üdv Barátom! Bár van egy 10 MHz-s oszcival épített hitelesítő "kütyü"-m (osztó is utána 10Hz-s finomságig) ha kapok tőled másikat (ami esetleg iljen célzattal "spéci", nagyon nagy örömmel fogadom! Öreg Csóka
Üdv "airband"! Had válaszoljak Sch.... Olvtárs helyett, mert már nekem sokszor szabadkozott, hogy.... "Pedig ott van a monitor elött!" :-) Én ezuton is köszönöm Neked a kűldeményed! Majd ha én menek egszer Győrbe, és beugrom hozzá a munkahelyre, átadja! (Még üres kézzel soha nem tudtam eljőni Tőle! :-) Öreg Csóka
Mielôtt mérôfejet csinálsz, hitelesítô jelforrást kell csinálni (nem annyira bonyolult, mint amilyennek hangzik és egyébként is jó, ha van a háznál). Nekem otthon most inter - nyet (a matávnak meg a nénikéjét, berogyott a koncentrátorukban a modem...), de este azért megkeresem, hogy hol volt róla egy kellemes leírás és átküldöm, ha lesz netem...
Ne gyalogolj! Nekem van SOFŐRÖM! Majd elhozatlak! :-) (Sőr, ahogy láttad mindig van az öreg "szaratov"-ban!) Számlálórelé kapcsán: Esztergályos barátom még dolgozik a projekten. Ha elkészűl, igérte szól. És akkor villámgyorsan összeáll a kereszt-tekercselő gép. (Sajana a második vese-cserén túl, főleg ebben a melegben tudom, hogy senki nem szívesen áll egy gép mellé.) Akkor is ráér még a számláló. Az etalonoknak, meg mint láttad már megvan a helye. Eccer majd helyükre kerűlnek. Idő van, mint a tenger! :-)
Legközelebb gyalog megyek hozzád, hogy ihassunk egy sört... Vagy sofőrt fogadok, mint a nagyok. Most a kép láttán eszembe jutott, hogy a számlálóreléket sem vittem még el neked, itt röhögnek rajtam, a rövideszűn egy dobozban. Az etalonkondikkal együtt :-))
Nos, a szkóp még nekem is "homályos". Azért ajánlottam az említett RTÉK cikket, mert én is onnan tanulom az észt, csak sajna nem tudom megkűldeni. De itt a "Kőrtársak félszavaiból kihallva" lészen valami megoldás. Lehet, hogy Schlumberger kinyomtatja Neked azt a pár oldalt azt elviszi. :-) Szóval még én is csak "ipari tanuló vagyok a témában, és így Qqberci Olvtárs mérőfej készítési intelme helyénvaló. De ha nincs iljen mérőfej, és szükségeltetik, azért amatőr az amatőr, hogy elkészíti magának, alaposan figyelve a leírást, hogy minél kevésbé csapja be magát! (Szépen, részletesen le van írva, miként kell azt megalkotni.) A PIC égető már a panelján félig megvan alkotva, de oda alkatrészproblemám van, ami a napokban megérkezik. Az LC-méter még ugyanúgy van abban a bizonytalan állapotában, mert ahhoz is várok egy 3v-os DIP tokozatu relét. (Gyanítom ennek a meghúzási bizonytalanságát is.) DE! Ha elkűldenél Tibivel nekem egy "tuti" PIC-et nagyon örűlnék, mert akkor a PIC beégetett progijának jóságában bíznék. Csere darabot meg kűldenék, igaz be van már sütve egy freki-mérő progi, de hát lehet azt törölni.... (Ez a feladott frekimérő projektem, ahol is a kínai gyártmányú LCD-vel "megszívtam"!) Most egyébbként a több megkezdett projektből megpróbáltam a DUNA-40 tekercseit készítgetni. Sch. jóvoltából kaptam "pinaszőrt", azaz 0.1-es huzalt, és ma megjöttek a 10-es, és 12-es toroid vasak a NIFER-től. (Kár, hogy csak az N-200-asak, a magasabb frekire való N-100-as, és N-50-es minőségüek nincsenek.) Sajna ebben a melegben még jegelt sőr mellet sem lehetett dolgozni sokáig, hamar feladtam. A géppel tekercselhető csévéket már csak így nagyítóüveg alatt tudom csinálni: Úgy, hogy van most mivel "szórakozzak"! Öreg Csóka
Ja azt meg elfelejtettem, hogy Qqberci küld neked egy cd-t, azon NAGYON RÉSZLETES szkóp-tudomány van, ezért aztán addig, míg meg nem nézed, amit viszek, nehogy valamit is vegyél egy doboz gyufán kívül!
Nem, azt végképp meg ne vedd!!! Nem akarok itt részletekbe menni, még hitelrontásért beperel a cég a végén. Még mielőtt jóvátehetetlen pénzkidobást követnél el, szólok: várjál meg a vásárlással. Megnézzük, hogy melyik az a típus, amelyik a legelőnyösebb áron a legtöbbet nyújtja. Vannak a szkópvásárlásnak titkai, ne ugorj bele, mert komoly tanulópénzt fizetsz érte. Azért meg már inkább a komlóipart támogassuk...
Bírd ki azt a kis időt, férfiembernél előnyös tulajdonság, ha hosszú időt kibír a nagy öröm előtt :-)))
Ha van valami telefonos elérhetőséged, írd meg magánban, és felhívlak, megbeszéljük a találkozást. Mégse a Hargita tetején kelljen először találkoznunk. De ha mégis, jövőre Qqberci is köteles lesz megmászni a Hargitát, ugyanolyan paraméterekkel, mint én az idén, ugyanolyan hőmérsékletben ( na, jó, nem bánom, ettől eltérhetünk, de csak felfelé kerekítünk!), sőt ő rádiót is fog cipelni, és ötpercenként jelenti, hol jár már. Mert a Hargita tetején van átjátszó is. És kezet foghat a medvével is, aminek tavaly mi csak a jókora névjegyét láttuk a málnásban, és egy szemet se hagyott a piszok...
Ok, rendben:-)) Tudom hogy osszetett muszer. Mar toltottem le anyagot hozza :-) Igaz az utobbi VFDs szorakozasom miatt nem nagyon volt idom tanulmanyozni.
Tizes osztót nem érdemes házilag csinálni, a szkóphoz a sajátját kell használni, mert egyébként hazavághatja a frekimenetet. Általában nem is a feszültségosztás a lényeg, hanem az, hogy ilyenkor a szkóp bemenõkapacitása is tizedének látszik, tehát kevésbé terheli meg a mért áramkört.
Rendesebb szkópoknál a kalibrátor ad olyan jó minõségû négyszögjelet, amivel be lehet állítani a saját tizes osztójának az átvitelét is.