A topic célja a BMW motorkerékpárok tulajainak és azoknak a szimpatizánsokanak az összefogása, akik szeretik ezt a motormárkát.
Szinte hihetetlen, hogy nincs ilyen Topic még!
Nekem is volt M61, M72, és most M63 mindegyik oldalkocsival. Ezek közül a bak telós M61 a legszebb. Műszakilag nem egy csúcs, de egy pár villáskulccsal és csavarhúzóval bármit meg lehet csinálni rajta. A határnyitás után 91-ben Münchenbe is kiverettem az M61-el, igaz, hogy Bécsnél már karbit cseréltem az autópálya pihenőben. Egész úton integettek a fritzek ! Már fájt a kezem a sok visszaintéstől. Bármilyen trágya motornak gondolják egyesek - soha nem maradtam ott vele az út szélén. Volt hogy egy Perion lapos elemet kötöttem a gyújtótrafóra, de hazahozott. Azért a hosszabb túrákra én is vettem egy R45-öt ! :)
Kicsit másképpen történt a "beszerzés", de a lényegen nem változtat. Nekem volt egy M61 oldalkocsis, nagyon szuper gép volt. Főleg abban az időben (88-89) Ma már nagyon bánom ,hogy eladtam, de meguntam, hogy valamit mindig szerelni kellett rajta ha mentem egy kört vele.
Koppintás az Ural. A R71 BMW-t másolták le, de rögtön alakítottak is rajta. Aztán szépen módosítgattak rajta ezt-azt, de nem vitték túlzásba. A 50-60 éves alkatrészek nagy része is kompatibilis a mostani Uralokkal. Nagyon szép formájú motorok voltak. Nekem még sikerült vennem 20éve egy csepptankos 650-est. A maiak már sajnos nem ilyenek. Rondák lettek. Telerakták mindenféle kacattal : tárcsafék, injektor stb. . Az idei évtől már nem gyártják a karburátoros változatot. :(
Mi nem igaz? Az hogy drága vagy az hogy presztízs márka?
Egy laikus, de még sok motoros sem biztos, hogy hallott Dnepperröl vagy Zündappról, a BMW-t viszont felismerik. Összenőttek a boxerra, még ha ez meg is nehezíti az életüket...
Ha jók az információim, a megszállas utáni hajcihőben ivánék ami le volt betonozva azt is hazavitték jóvátétel gyanánt, így a motorgyártó sor is és készültek a tesók, hanyagabb minőségben!
Egyetértek veled. Sok tulajdonsága van a boxernek, ami mások szerint hátrány, de még több előnye. Ezért van nekem is ilyen. Most élesztettem fel egy 1969-es Uralt. Úgy jár mint a Doxa óra. Adok neki neki egy kis gázt a sztenderen és már csóválja is a hátulját! :) Annak idején az egyik benzinkúton szólt a haver, hogy dögösen induljak. Ráhúztam a gázt és az oldalkocsis Uralt 2 kerékre kaptam, pedig 3-an ültünk rajta. Nyomaték és erő van bőven a boxerekben. Aki meg száguldozni akar - vegyen japán rizsrakétát. Sajnálom, ha a BMW befejezi a boxer sorozatát. Nekem akkor a BMW is megszűnik márkának lenni.
Na elmondom. Van -többek között- egy naked 1.2 banditom 10 éve. És az van, hogy utódjául olyan jármű kellene, amivel rossz minőségű utakon is teljesíthető napi 600-800 km úgy, hogy utána még az ágyba omláson kívül valami mást is lehessen csinálni utasunkkal( Zoli- Box után szabadon), valamint ha kell, akkor tudja a 160-at autópályán számomra kényelmesen egész nap. Plusz ezzel a bálnával is rámegyek terepre szemrebbenés nélkül, de mennék többet olyan helyen, akár egész napokat.. Na, és a vizes GS számomra erre tökéletesnek tűnik. Egy nagyobb plexivel tökéletes bubogásmentes szélvédelem(170 és 70 közt a motorhang a különbség), tökéletes ergonómia ( magas vagyok) , hátul ugyanez. Na, ennyi. Öregszem :)
Ezt a nyomaték dolgot sem értem. Az én gépem nem valami erőművész, de amije van, azt nagyon szépen tudja beosztani, én kb. egyenletesnek érzem. Sokféle negatívumot el tudok mondani arról, hogy mi nem jó egy boxerben (amit meg én pont szeretek) de a nyomaték leadásával pont nincs gondom, sőt, - javítson ki más boxeres, ha másképp tapasztalta - ez az egyik komoly előnye. Szerintem. De dumáljunk róla, mert érdekes lehet.
Nos, a Shin Yo nem egy kínai márka, hanem egy német kereskedői márka. A Wunderlich (egyik nagy BMW kiegészítő gyártó / forgalmazó) tulajdonában van. Kevés dolgot gyárt, inkább gyártat, és rányomatja, ha egyáltalán rányomatja a saját nevét.
Ráadásul a Shin Yo japánul van, kb. azt jelenti, hogy megbízhatóság. Szöveg környezettől is függ, mert jelenthet tiszteletet is. Én úgy voltam vele, ha Wunderlichnek megfelel, akkor nagy baj nem lehet vele. És valóban jó minőségű termékeket gyárt. És nem feltétlenül olcsók a cuccai, szóval nem kéne megpróbálni legagyizni, amíg nem ismered. :)
A CE történet ismerős, azonban az E betűnél ez másképp működik. A két dolog nagyon távol áll egymástól. Kb. mint az acélgyártás és a mamut ölelgetés. Itt a lámpában még az engedélyszám is benne van. A E jelölés nem tréfa dolog, horror összegbe kerül. Ha körülnézel az Ebay-en, találsz lámpát E betű nélkül, és 2x-3x annyiért E betűvel. Amúgy nehéz elképzelni, hogy egy német cégnél meg merik lépni hogy csak úgy beütik az E betűt (és még sok minden más számot, jelet) az áruba.
Egyébként meg nem én kérdeztem, hogy milyen lámpát vegyek, én adtam egy ötletet, ezenkívül meg mindenki azt vesz, amit akar. :) Szerintem hagyjuk ezt a témát. Ha kell valamilyen lámpa, nézz körül, aztán döntsd el magad, melyik tetszik.
Azért az az E-betű a méltán világhíres kínai Shin Yo fényszórógyárból is tudod mennyit érhet... :)
Ez olyan, mint amikor kollégák rendeltek anno egy célgépet kína/szingapúr-ból, európai felhasználásra. Meghozták, szép. Kérdezték kollégák, hol van rajta a CE-jelölés? Ja, az nincs rajta, de mondjátok meg a betűtípusát, csinálunk rá olyan CE-matricát, amilyet akartok...
Vagy másik sztori, audit során bukott meg egy kínai berendezés, pedig volt rajta szabványosnak látszó CE-marking. Ment a kérdés a gyártónak, hogy ezt meg azt hogy képzeli, ha egyszer CE-tanúsított a gép? "Jaaa, a CE nálunk azt jelenti, Chinese Export"...
Kábé ilyennek képzelem a Shin Yo lámpák E-betűjét is... :)
A mondatod végéről lefelejtettél egy szócskát: "szerintem". Szerintem.
Egyébként meg attól, hogy boxer lehetne akár Ural, vagy Dnyeper is. ;)
Hidd el, a jó sorsom miatt, rendszeresen van alkalmam sor.néggyel, sor.kettővel illetve boxerrel motorozni. Korábban sokat mentem V2-vel. Nekem a két hengeresek jönnek be ezen belül a boxer a legjobban.
Hosszasan lehetne sorolni az okait (a BMW logo számomra nincs köztük), de ezt a csontot már itt a fórumon is többször lerágtuk. Sztem nem vagyok egyedül, akiket már fáraszt ez a polémia.
Sok minden van a fogyasztó társadalom produktumai között, ami nekem sem kéne soha semmi pénzért.
Most kopogjak be a véleményemmel mindenkihez aki ilyesmit használ?
Ha te olyan boxert akarsz, ami egy s4 simaságával jár, akkor miért nem s4-est veszel? Tök jó az S és a K széria. Talán túlzok, de te olyan csípős halászlét szeretnél enni, ami nem csípős, nem paprikás, hal se legyen benne, ami inkább a francia hagymakrém levesnek felel meg, de talán azért nem eszel eleve ez utóbbit, mert akkor nem látszol halászlé fogyasztónak. :)))
Részemről egy boxer zizegjen, vibráljon, akarjon leesni oldaltámaszról gázadáskor. Ahogy egy halászlé legyen csípős, paprikás, sok hal és belsőség is legyen benne. Persze nem eszem mindennap ilyen kaját, mint ahogy a boxer használatnak is megvan a (lehetőleg rendszeres) a korláta, a helye és az ideje.
Más analógia, de motorosabb, mint amikor valaki ragaszkodik a meztelen géphez, de felszerel rá egy háznyi plexit, meg mindenféle szélterelőt, mert nehogy már huzat legyen rajta. :D Ronda is lesz, meg elveszti a meztelen gépek egyik fontos jellegzetességét, hogy picit küzdeni kell az elemekkel.
Ez persze csak az én véleményem, nem gondolom azt, hogy ennek bármi köze lenne az igazsághoz, vagy netán alapvetés lenne. :) De talán vitaindítónak jó.
Nem az árral van gond. Jelenleg szinte bármilyen BMW eladható jó áron. A gond a profittal van. Az utóbbi 10 évben a BMW (a kis részvényesek nyomása miatt) nagyon ráfeküdt a profit maximalizálásra. Abba pedig nem fog beleférni egy kifinomult, bonyolult boxer, ami felveszi a versenyt más gyártók termékeivel.
Itt van a S1000XR, ezen jól látható merre tart a BMW.
Van benn logika. Mert ugyan az európai gazdag piacokon jól fogynak a BMW-k, a világ többi részében még ott a potenciál. És olcsóbb egy s2-es motort gyártani és jó áron adni, mint a boxert. A KTM is már gyárt 125-ös, 200-as, 250-es és 390-es motorokat is, főleg Ázsia miatt.
Tuti, hogy idő kérdése, nagyon háttérbe fogja szorítani a BMW a boxert. Lesz egy-két exkluzív modell, de a többség S2 / S4 lesz. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez nem fog megtörténni, gondoljon arra, mekkora baromságnak hangzott volna 5 éve, hogy BMW, 3 henger, elől kapar, meg egyterű, vagy hetes BMW, 4 henger. Mint az S Klasse, 4 henger.
Elhiszem, de én úgy tudom, hogy a motorgyártók gondja mindig is az volt, hogy a motorjaik a lehetőségekhez képest minél keskenyebbek legyenek (logikus igénynek is tűnik). Na meg a gyártási költségek sem hiszem, hogy kedvezőek egy boxer esetében. Nem egyszerű hozzá vezérlést, hengerfejet gyártani, folyadékhűtést megoldani. Mindez egy s2 motornál gyerekjáték. Az F800-as sorozatból kiindulva kíváncsi lennék, mit tudnának abból kihozni kicsit több lökettérfogat mellett, a boxerek árában :-) Persze nem fognak ilyet gyártani, mert a boxer az amiről a laikus is látja hogy az egy BMW :-)
Nálunk Kalocsán csak egy kiegészítő tartószerkezet van a személyautós fékpadhoz, azt szerelik fel ideiglenesen. A motorkerékpárokat viszont hetente csak egyszer vizsgáztatják, összevárnak 5-10 db-ot egy délutánra, így kevesebb a macera: hetente egyszer kell átszerelniük.
Bocsánat, ettől még mindenki azt tesz a motorjára, amit akar - és ezzel vállalja a felelősséget is. Persze nem vállalja, mert nem is tudja, mit csinál. A balkán attól nem balkán - többek között -, hogy betartják a törvényeket. Meg attól is, hogy nem balkáni törvények és nem balkáni zűrzavar van a jogszabályokban. :)
Eko, én ilyet nem játszom. Betolom a járművet a vizsgabázisra, befizetem az összeget, aztán haladjunk. Nem szoktam "okosba" megoldani az ilyesmit. Minden járművem olyan műszaki állapotban van, hogy bármikor átnézheti az NKH.
"De én is csak azt tudom mondani, mindenki azt tesz a motorjára amit akar. :)"
Én meg nagyon-nagyon szeretnék végre egy olyan helyen élni ahol ez a mondat nem hangozhatna így el.
Ha nem tehet mindenki azt a motorjára amit akar. Vagy legalábbis közúton nem használhatná. Szeretném ha ebben is inkább Európához közelítenénk és nem a balkánhoz.
Egy darab olyan tárgyi lámpát, amelyet egybeépítettek más első lámpával (pl. fényszóró, első helyzetjelző lámpa), úgy kell felszerelni,hogy a világító felületének széle ne legyen 250 mm-nél távolabb a jármű hosszirányú középsíkjától. Két darab olyan tárgyi lámpát, amelyek egyikét vagy mindkettőt egybeépítették más első lámpával (pl. fényszóró, első helyzetjelző lámpa), úgy kell elhelyezni, hogy vonatkoztatási középpontjaik szimmetrikusak legyenek a hosszirányú középsíkjára.
Két darab tárgyi lámpa esetében a világító felületeik közötti távolság nem lehet nagyobb,mint 420 mm. A legnagyobb megengedett távolság fenti követelménye nem alkalmazandó, ha a tárgyi lámpák (a) csoportosítottak, vagy egybeépítettek fényszórókkal, vagy (b) a motorkerékpár hosszirányú felezősíkjára merőleges síkra vetülő, elölnézeti árnyképén belül találhatók. A tárgyi lámpa átvilágított felületének alsó széle a talaj felett legalább 250 mm-re, a felső széle pedig legfeljebb 1500 mm-re legyen. Ha a tárgyi lámpa az első helyzetjelzővel egybeépített, akkor a helyzetjelző funkció határozza meg az elhelyezés geometriai méreteit, mely esetben a határok: 350 mm és 1200 mm.
Velem osztrák rendőr még nem nagyon szarakodott, csak jó tapasztalataim vannak. A Balkánon szoktak szórakozni. Egyébként offos motoromon eredetileg gyári a dupla ködlámpa, látszik a kapcsolón is, mivel kurvára be van építve, tehát leszophatnak. Azonkívül szinte az összes kit dupla, nagyon kevés kivétel van.
A menetfény meg szépen le van szabályozva, azzal nem szórakozik senki. Látják a megfelelő jelzéseket a lámpán, jól van bekötve, és ennyi. Még utólagannyit szabályoztak a motor esetében, hogy nem szabálytalan az, ha megy a rendszámtábla világítás és a hátsó helyzetjelző. Ezt még a magyar rendőr is tudja, soha nem kötnek ebbe bele.
De én is csak azt tudom mondani, mindenki azt tesz a motorjára amit akar. :)
Nem. Olvasgass tovább. Pl. azt a pdf-et, amit belinkeltem, de az EU jogszabályokat is. Különálló lámpatestekből is lehet kettőt. Amúgy mindezektől függetlenül lehet kettőt, mert vizsgáztattam már le motort így. + Ahogy írtam, gyári kiegészítő lámpák is 2 db. mindig. Nem nagyon látni már olyat, hogy egyet raknak középre. Elvétve van olyan, hogy pl. Touratech xenon baloldalra, Touretech halogén ködlámpa jobb oldalra. ÉS! az is szabályos.
Leállhatsz vitatkozni is. Kiveszik alólad a motort és megy a vizsgabázisra. Ez kifejezetten jó, amikor egy hosszú hétvége elején Türnitznél történik meg. Az alapbírság ilyenkor 400-1000 EUR. 35 EUR ebben a tekintetben kellemes......nálam nincs nyelvi nehézség, de én is benyelem a 35 EUR-t ha megfognak kint. A franc menjen bíróságra, csessze el a túrát és még egy csomó időt.
A horvátoknál belémjött egy csaj. A horvát rendőr engem hozott persze ki hibásnak. 4000 Kuna bírság. Mondtam ok, adjatok csekket. Nem, menjek a bankba. Na ott, vasárnap délelőtt elküldtem a rendőrt a fenébe, aztán csak kaptam egy csekket. Azóta is várják a pénzt. De ezt az osztrákkal nem tudod eljátszani.
41. § (1) Távolsági fényszóróval minden gépjárművet fel kell szerelni. A járműre felszerelendő távolsági fényszórók száma: a) a gépkocsi esetében 2 vagy 4 db, b) oldalkocsi nélküli, illetőleg oldalkocsis motorkerékpár esetében 1 db,
Hany lampanak szamit az, mikor egy bura alatt ket H4-es izzo van (azaz technikailag ket lampa egybeepitve), mindketto folyamatosan vilagit (tompitott es reflektor eseteben is)?
Ha az izzok szamat nezzuk, akkor ket lampa, ha a kialakitast (burak szamat) akkor csak egy.
Csizma: én egy Alpinstars-t használok, Gore TEX-es, sport-túra. Kesztyű DANE Gore-Tex. Tavaly a Grossglockneren sem fáztam májusban hóesésben, majd áztam 650 km-t folyamatosan és nem áztak be.
Sportos túrázáshoz keresek csizmát magamnak valamint kesztyűt a páromnak és magamnak.
Csizma vízálló legyen, nagyon erős védelemmel, lehetőleg sportos fazon, nem túraendúróra való cucc. Most egy sportcsizmában megyek, de ez a hidegben és
az esőben kevéssé komfortos (Sidi vertebra race). Kinéztem egy Daytona EVO Sports GTX-et a Foktban. Nem olcsó, de egyelőre nincs más tippem.
Kesztyű ügyben összetettebb a dolog. Tavaly kibírtam röhögés nélkül a 3 fokot az Alpokban bőr sportkesztyűben, a csajom szintúgy. Vennék egy jó, vízálló, esetleg kicsi béléssel
ellátott cuccot (meleg időben felhúzzuk a sport- vagy egy másik szövetkesztyűt). Itt is fontos a nagyon komoly védelem. Motorline, Tucano Urbano Seppia Invernal?
Mindkét esetre igaz, hogy hál' istennek az ár sokadlagos szempont lehet.
Ezt a "ködzárófény" nevű, embertársakat bosszantó vacakot autópályán kívül be is tiltanám mindenhol. Sok marha meg bekapcsolja, mert úgy olvasta, hogy ha köd van, akkor jó. Aztán úgy marad városban, karácsonykor, húsvétkor, de még a pünkösdöt is beragyogja. Dugóban a legjobb egy ilyen mögött.
57.229 a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok világító- és fényjelző berendezéseinek beépítéséről szóló, 2009. július 13-i 2009/67/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek és az azt módosító 2013/60/EU bizottsági irányelvnek;
Itt aztán lehet csemegézni, meg megpróbálni eligazodni:
Mindenki úgy csinálja, ahogy akarja :)) én kényelmes vagyok. Ha elindulok egy osztrák túrára, nekem nem az a célom, hogy bebizonyítsam az igazam, hanem az, hogy ne kelljen bebizonyítanom...
pl. nálam már nyelvi nehézség miatt is bukna a történet, szóval nem "beszarásról" van szó, hanem célszerűségről.
Engem azért szokott érdekelni, hogy ki mit rak fel, mert ezek az utólagos szarok (tisztelet a kivételnek) általában vakítanak. Autóban is nehezen viselem a kókányolt, szar xenont a H4 helyére, ha jön mögöttem. Ilyenkor el szoktam engedni, vakítson mást. Motoron dettó, sok barom felpakol mindent, aztán csodálkozik, hogy utálják a közúton. Fényes nappal minek a ködlámpát bekapcsolni? Vagy ez ilyen telepi hülyegyerek életérzés?
És úgy gondolom, hogy egy E betű még nem elég, azt normálisan fel is kell rakni, meg beállítani, és hasonlók, mert különben az is vakítani fog.
Egyébként abban egyetértünk, hogy nehéz eligazodni a magyar jogszabályok között. Még olyat is olvastam, hogy motorkerékpárra menetfényt csak úgy lehet elhelyezni, hogy 125 cm3 felett mindenképpen kettő kell.
Mehetünk a bíróságra. Nem szoktam magamat hagyni. A török és az albán rendőrrel is szót értettem már. Miért is kéne beszarni? Nem értem ezt az egészet, mi folyik itt???
Egyrészt akkor az összes (akár gyári) motor szabálytalan, amin pl. kettő db. ködlámpa van. Nagyon sok motor rendelhető így, vagy utólag rendelhetsz rá lámpát. Másrészt a törvény nem azt írja, hogy nem lehet kettő, hanem azt, hogy egy darab kell.
Én vizsgáztattam már motort kiegészítő fénnyel. Volt, hogy szólt a vizsgabiztos, de nem azért, mert két lámpa volt, hanem csak úgy, hogy az biztosan nem lesz jó. Én meg szóltam neki, hogy akkor nézzen utána. Kicsit telefonálgatott, kicsit nem tetszett neki, de aztán rendben volt.
A menetfény esetén a törvény határozottan két lámpát ír elő. Egyébként meg nem igazán érdekel, hogy ki mit rak fel. :)
Arra a szitura kíváncsi lennék, mikor magyarként Ausztriában egy így felszerelt motorral megpróbálsz szót érteni egy műszak vége felé járó, idősebb osztrák csendőrrel :DDD
ui: biztosan nagyon érdekelnék őt az "E" betűk... :))
Na most süket dumát azért nem kell elhinni. Engem is állítottak már meg sógorok, ránéztek a lámpára és egy szót sem szóltak. Ha a haverod olyan mafla volt, hogy benyelte a büntetést, akkor az az ő baja. Én nem fizettem volna.
Amúgy az E betű önmagában már kevés. Már sok magyar rendőr is tudja, mit kell keresni. Ha pl. nem a leírásnak megfelelő fényforrás van a búra alatt, akkor azért is büntetnek.
a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről
41. § (1) Távolsági fényszóróval minden gépjárművet fel kell szerelni. A járműre felszerelendő távolsági fényszórók száma: a) a gépkocsi esetében 2 vagy 4 db, b) oldalkocsi nélküli, illetőleg oldalkocsis motorkerékpár esetében 1 db,
42. § (1) Járműre csak jóváhagyási jellel ellátott távolsági fényszórót szabad felszerelni. (2) A motorkerékpáron - kivéve a motoros triciklit - a távolsági fényszórót úgy kell elhelyezni, hogy az átvilágított felületének széle 100 milliméternél ne legyen távolabb a tompított fényszóró átvilágított felületének szélétől.
43. § (1) Tompított fényszóróval minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és - a 118. §-ban említett kerti traktor kivételével - minden lassú járművet fel kell szerelni. A járműre felszerelendő tompított fényszórók száma: a) gépkocsi, mezőgazdasági vontató, motoros tricikli és lassú jármű esetében 2 db, b) oldalkocsi nélküli, illetőleg oldalkocsis motorkerékpár esetében 1 db,
44. § (2) A tompított fényszórót az oldalkocsi nélküli motorkerékpáron és az oldalkocsis motorkerékpáron a motorkerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjában gépkocsin és motoros triciklin úgy kell elhelyezni, hogy a tompított fényszóró átvilágított felületének a külső széle a jármű legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a két tompított fényszóró átvilágított felületének a belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek. Az olyan motoros triciklin és lassú járművön, amelyen egy tompított fényszóró van felszerelve, a tompított fényszóró átvilágított felületének a bal széle a jármű bal oldali legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb nem lehet.
Pedig olyat lehet. :-) Gondolom a kapcsolása vagy az elhelyezése nem felelt meg az elöírásoknak.
Itthon is egyre többször találkozni olyan rendörrel aki tud is olvasni. :-) A magam részéröl ennek nagyon örülök. Sose értettem , hogy miért jó ha valaki nekiáll kút fejböl kókányólni.
Az érvényes magyar (és uniós) törvények szerint szerelhetsz szabványos, az arra célra gyártott menetfényt a motorkerékpárra is. Továbbá szerelhetsz megfelelő kiegészítő fényeket is a motorra. Ez lehet ködlámpa, tompított és távfény is. Az lámpatesten az E(+szám) mellett jelölve kell lennie a funkciónak (DRL, tomp, ködlámpa, stb.) és a fényforrás fajtának (halogen, xenon, LED) is.
Ha éppen úgy tetszik, csinálhatsz karácsonyfát is.
1 pár mentfény
1 pár tompított
1 pár refi
1 pár ködlámpa
Igen hülyén fog kinézni, meg talán megkóstol egy-két zsaru is, de ha engedélyezett lámpák és szabályosan van felszerelve (itt a működtetési mód / bekötés is fontos) és szabályosan használod, akkor elmehetnek a picsába. Ahogy el is szoktak, még a Mozaikban is. :)
Amúgy az az E jelőlés és a szabályos bekötés drágítja meg igazán a dolgot.
Eko, sajnos én nem sokat értek hozzá, de az első szó ami eszembe jutott, az a Hella volt.
Igazából látni szeretnék vele, látszani egy LED sorral a bukócsőre is jó volnék.
Mit javasolsz, hol és hogyan tudnám a legdiszkrétebben faragás nélkül telepíteni az 1150 GSA-n?
Tudok eladó párat a gyári 1200 GSA kieg lámpából, érdemes esetleg azt megvásárolni, van valakinek (gondolom mindenkinek, akinek 1200 GSA-ja van:) tapasztalata, tudnátok "mondani" róla pár szót? Az valóban csak ködlámpa (alacsonyan szórt fény) vagy kiegészítő lámpaként is beállítható?
Az a link, amit betettél, nem lámpát, hanem lámpa szerelő készleteket mutat. A képek szerint ezek motor-specifikusak, (ami természetes), de úgy gondolom, hogy a lámpát nem tartalmazzák.
eko én is kiegészítő lámpát vennék, kérlek küldj nekem is Hella katalógot. Az e-mail címem gondolom megvan, márc. 7 -én voltam nálad a fekete 1150 GS -sel.
Ha a lámpa meglesz, úgyis téged kereslek meg a beszerelésével - jó sok szilikon kábel legyen nálad, mert akkor azokat is cserélnénk. :)
1,6 millióért van rükverc, fűthető utasháttámla, tempomat és kazettás magnó. A végén már neheztelünk, hogy a visszapillantót kézzel kell állítani! Tovább »
Ja, nem arról van szó! Épp ma fejeztem be a cigánykodást (szebben kifejezve; utolsó forintig való való gusztustalan alkudozást) és megrendeltem a gépet a FG-től. Most már csak arról kell gondoskodnom, hogy a körmöm gyorsabban nőjön, mint amilyen gyorsan rágom a türelmetlenségemben :-)
De amig megjön legalább van idő levadászni a tartozékokat.
Azt írja, hogy az átadáskor lesz benne ennyi. Vagy egy nagyobb túrát tervez, vagy olyan oktatómotor lehet, mint amit a Mackóék használnak, ha jól tudom azokat is 8-10.000-nél adják le.
Háááát, úgy néz ki :) Én pont azért regeltem ide, mert ment a véresszájú népi edény nepperezés és ezt le is írtam. Aztán ez alábbhagyott, sőőőőt a becsületes userek oktattak ki, hogy hogy kell kilométer órát pergetni :DDDDD
Amúgy Te ki vagy?............. Mert Én ki vagyok :DDDD
Üdv. minden márkatársnak! Tudom, hogy ez nem ide tartozik, de hátha örülne ennek a pólónak az itt megforduló urak közül valaki. Nekem sajnos nagy lett, ezért adom el. Ár: 7e Ft Ha valakit érdekel -> pü.
Nekem is olyan járgányom van és én szeretem. De nyilván izlés dolga. A motornál nálam sokszor előfordul, hogy már beöltöztem, felküzdöttem a kesztyűt és inditanék, aztán hoppá, a kulcs valahol a zsebben.
Az extrákat meg úgy is lehet tekinteni, amelyek segithetnek egy későbbi eladásban. Plusz még hencegni is lehet velük :-)
Úgy gangolgatsz felfele, mint egy videójátékban. El sem veszed a gázt, 0.0 terhelésváltás, alig esik a fordulat. Nyitott dobbal még diszkréteket is puffog. Lefele meg még gázfröccsöt is ad. Szóval egy olyan motoron, amivel messze megy az ember jellemzően, meg sokat váltogat szerpentinen, szerintem nagyon kellemes dolog.
Nyilván jó dolgok ezek, de ha belegondolsz, fogod használni? Nekem van olyan autóm, amiben keyless az indítás, nem vagyok tőle elájulva. A váltóaszisztens meg: valaha fogod használni?
Ehhez képest zöldben, keyless, lowered, váltóaszisztens verzióban a mai euro árfolyamon 19k€-nál járok (+regadó).
Tudja esetleg valaki, hogy a túracsomaggal jövő alutartóhoz képest a vario dobozok felszereléséhez milyen konzolok kellenek? A topcase-hez kell egy adapter azt tudom, de az oldalához is?
azt néztem, hogy az alukoffer-szett a GSA-hoz még a belinkelt procaros oldalról is 450. A naviból ott már BMW Navigator V-öt írnak, az itthoni BMW még csak a IV-est hozza. Ugyanaz a csatlakozásuk vajon?
Ár kérdése. A Tiéd a legolcsóbb volt, de reális áron. Leáraztad volna mondjuk 200 ezerrel, pár nap alatt elmegy. De érdemes inkább kivárni a vevőt, aki egy normális motort akar, mert már beutazta a fél országot és elege van a sok tákolmányból.
Egyik télen tárazni akartam pár robogót, és beleakadtam egy XT600-ba, kép alapján hibátlan gyári állapotban, hihetetlenül aláárazva, sürgpős, SOS, stb. Akkoriban 500 volt a legalja, ezt meg 330 ért kínálták. Épp jó vastag hó borította a fél országot, de valami 3 óra alatt elkelt :D
Romániai felszámolásból van,6 motort hoztak,ez az egyik.A motor fullos,és le van foglalózva.Gyártás 2014.06.hó.Most megy a regadó befizetés és a műszaki.
Pont, mint a VW léghűtéses motorjai esetében. Vagy a Roburnál - hogy mást ne mondjak. No meg a fordulatszám miatt. Egy VW léghűtéses fordulata 1/2, 2/3-a a bömösének... Ahhoz pedig kell a tudás, mert a hőterhelés abszolute kiegyensúlyozatlan, bírnia kell a hegynek fel 30 fokban zéró hűtés mellett, és a völgybe le motorfékkel 5 fokban is - nulla hőtermelés mellett. A kuplung itt nem játszik, viszont az illesztések, a kompresszió felépülésének módja, a hűtés - aminek rész az olaj is...
Számomra mindig felvetődik a kérdés, miért is kellene egy levegős boxerbe motorkerékpár olaj, amikor a váltót külön kenőanyag keni, a kuplung pedig száraz. Tehát a külön megfizetett speciális adalékokat pontosan nem használod ki.
Árban nagy a különbség, és teljesítményosztályban is sokkal jobb (API szerint) az edge, csak hát már a Power 1 4T is messze túlszárnyalja a gyári előírást, így kissé szkeptikus vagyok, hogy van-e értelme a közel dupla árnak.
Be kell vallanom, mentem egy GS-sel. Hát, legyen a külseje akármilyen, azon annyira a helyén van minden, hogy majd egy szép napon olyat veszek. Természetesen vizeset.
Üdv! Van valakinek BMW Gs dry motoros dzsekiről tapasztalata Gondolok mennyire meleg nyáron Esetleg hideg a hegyek közt mert szerintem nem kivehető a bélése
A szimpla OHC 1,2 GS-be, a gyári ajánlás szerinti 20W-50-est használtam végig (75 e Km) Alig fagypont fölött, és nyári kánikulában egyaránt. Nem volt vele gondom.
Mindegy, ettől én bele nem rakom megint. 0 alatt kint állt a motor egész nap, 20w50-nel 10 km után is 800 körül volt az alapjárat, a 10w40nel meg addigra kétszer beáll 1200 re.
A lényeg, hogy a Nav-ot nem érdekli, ki mit csinált vele külföldön. Ha Te "újnak minősülő" gépjárművet akarsz forgalomba helyezni, akkor áfát kell fizetni, amit úgy képeznek, hogy vételár+regdíj és ezek összegének a 27%-a
Mondjuk, mert amikor balesete van, és a műszaki szakértő megállapítja, hogy fékhiba az ok, szakszerűtlen javítás....na ott van bajban a szerelő. Hiába ügyes, ha kikötötte, nem gyárinak megfelelően javítja, ráverik.
Csak azt akartam kidomborítani, hogy a viszkozitási osztályok a minősítő szervezetek előírásain belül fixek, a felhasználók által nem lehet őket sehova igazítani.
Utóbbival kapcsolatban nem volt kétségem, de mert nem tartottam felmérést a tagság nyelvi ismereteivel kapcsolatban, gondoltam, hasznos lehet betenni a fordítást annak az egy (-két) embernek, aki
- képes volt a német helyett a másik kb. 6000 nyelv valamelyikét megtanulni
- volt, van, lesz neki, vagy szeretne BMW R1150 vagy R850 tipusú motort
- a tulajdoni viszonyoktól függetlenül fikázni akarja ezeket a motorokat
- érdeklik ennek műszaki vonatkozásai
- tud magyarul olvasni
- ezt a tudást felhasználva használja ezt a fórumot. :-))))
Mellesleg - és ezt már komolyan - szívesen állok rendelkezésére mindenkinek, aki ilyen szövegekhez segítséget igényel.
Ettől miért halna meg? Az enyemben is ki van iktatva az ABS (bizonyára korábban meghibasodott), acelhuzatu fekcsovekkel gyakorlatilag hagyományos fekrendszer van kiepitve. Eko is látta, fekolaj csere/ legtelenites utan olyan beton nyomaspontja van a feknek, mint a csuda.
Egy ilyen műveletet szerintem egy bármelyik, jobb képességű szerelő el tud végezni, lényegében fekcsoveket kell készíteni és bekotni. Nem látom benne a potenciális eletveszelyt.
Megnéztem a Castrol Power1 4T olajok adatlapjait (itt és itt) és igazából mindkettő API SJ besorolású. Azaz elméletileg jobb teljesítményosztájú, mint az előírt SF, SG vagy SH (elvégre ezek a kor előrehaladtával ABC szerint növekednek). -10°C-ban kizárt, hogy elővenném a gépet, így ez alapján (mivel a kettő között az ára mellett egyedül ez tűnik különbségnek), mehetne bele az olcsóbb, 20W-50-es is ebből, a Power1 4T-ből, ha jól értem. :)
Eko, említetted még az olajszűrők minőségét. Abból mi az ajánlott?
Bocsi, a viszkozitási fokozatot semmihez nem kell igazítani, hanem azt a táblázat szerint a külső hőmérséklet határozza meg. Vagyis ha egy olaj pl. -20 és +10 °C között elégíti ki a vizsgálati feltételeket, akkor az SAE 10 W-30 osztályú.
Alább a szöveg:
Kenő- és üzemanyagok
R 1150 RT R 850 RT
Motorolaj
Minőségi HD-olaj SF, SG vagy SH API-osztályozás szerint; kiegészítések CD-vel vagy CE-vel elfogadottak; vagy minőségi HD-olaj G4 vagy G5 CCMC-osztályozás szerint; PD2 kiegészítés elfogadott.
Viszkozitási osztály a külső hőmérséklet függvényében. A SAE-osztályok hőmérsékleti határai rövid időre túl- vagy alulmúlhatók.
A "Spezial-Oils" olajok név szerint engedélyezettek a BMW által és az Ön BMW Motorrad partnerénél kaphatók. Valamennyi a BMW által forgalmazott motorolaj folyamatos BMW minőségellenőrzésnek van alávetve. A gyártó bármilyen fajta olajadalékot elutasít.
Sziasztok. Gondoltam lecserélem az olajat, az előző olajcsere szervizben történt. A szűrő kicserélésénél elakadtam. Utolag megnézve a gépkönyv egy speciális szerszámot ír. Ti hogy csavartátok ki az olajszűrőt?
Mondjuk az is vicc kategoria, hogy gépjármű kereskedőként semmilyen ráfordított költséget nem tudsz elszámolni. Tehát példaként, ha veszel 1000-ért vmit és eladod 1500-ért, akkor 500 után adózol, pedig lehet 350költséggel járt az eladható állapot létrehozása, s így a tényleges haszon messze nem fedezi a befizetendőt:(
Ez a cikk inkább azzal a részével foglalkozik a sztorinak, hogy az üzletszerűen importtal foglalkozó cégek úgy tesznek, mintha nem lennének benne a folyamatban igy az általuk realizált haszon után nem fizetnek ÁFA-t, meg semmi más adót sem. Ez nem az az ÁFA, amit az "új" motor teljes értéke után kell kicsengetni.
Ez az. Úgy tudom, ha a magyar kereskedőnek van európai adószáma (vagy mi), akkor a kinti kereskedő eladhatja ÁFA mentesen neki, vagy ő visszaigényelheti azt.
Ha jól értem, akkor a motor "új" státuszát a NAV állapitja meg, amikor a regadót is kiszabja a külföldi forgalmi engedély, vagy a közlekedési felügyelet által kiadott műszaki adatlap alapján. Ekkor kinálnak meg az ÁFA-val is biztos. Nyilván ezt a pontot kell valahogy megkerülniük.
Nem akarok csalni, csak jó lenne tisztában lenni ezekkel a dolgokkal.
Azért ne várd,hogy részletesen leírom.A lényege ez.Amíg 27÷ az áfa sokan próbálkoznak.Olaj cukor jármű,stb.Viszont elgondolkodtam egy Ktm 1290 super adventuren is.
..árban 600-al kevesebb,160 Le.....tudom szentségtörés:)De mivel csak jövőre cserélek ráér a döntés:)
"Kint megveszi a kereskedő, visszaigényli az ÁFÁ-t," "A jármű még kint forgalomba helyeződik"
"majd magánszemély eladja magyar magánszemélynek." Csak én nem értem? Hogy igényli vissza az áfát ha forgalomba helyezi? A kereskedőből hogy lesz magánszemély?
Szerintem nincs különbség a 15W és a 20W között az itthoni körülmények között - a viszkozitási fokozatot a környezeti hőmérséklethez kell igazítani, ahogy a gépkönyv is rendeli:
A trükk a következő. Kint megveszi a kereskedő, visszaigényli az ÁFÁ-t, mivel magyar ÁFA befizetési kötelezettsége van. A jármű még kint forgalomba helyeződik, majd magánszemély eladja magyar magánszemélynek. Itthon csak a regadót fizetik be, az ÁFA megmarad. Ilyen lehet az a motor is, amit korábban belinkeltetek, 5,7-ért. A vevő nem tud semmiről, nem is kérhető számon.
6 hónapos korig/km-től függetlenül/ vagy 6000km alatti futásteljesítménnyel/kortól függetlenül/ újnak számít és ÁFA köteles :( Nepper ide vagy oda :)))
Nincs olyan, hogy tuti befutó. Tulajdonságok vannak amiben az egyik jobb a másik rosszabb. Más tulajdonságban meg a másik a jobb és az egyik a rosszabb.
A gyári elöírás most valóban a 15W-50-es.
Viszont nagyon sokszor találkoztam azzal, hogy valaki hónapokat agyal az olajon, hogy mi is lenne a legjobb, de gondolkodás nélkül belerakja a leghitványabb szüröket.
Oda-vissza végignyálaztam a fórum minden olajhoz köthető hozzászólását a kereső segítségével (nem mondom, volt bőven! :D), de hiába próbáltam tisztára vixolni a képet, csak maradt egy kérdés.
A múltkori DP-ben, szokásomhoz híven szertelenkedtem, amikor egyszer csak odahajolt és a következőt mondta szolíd búgó hangon : Megfogszhalni:) Azonnal tudtam hol a helyem :DDDD
Kormánykiemelőt praktikus felrakni. 25-30mm-es emelés már érezhető és ott még nem kell variálni a kábelekkel, fékcsövekkel, stb.
A lábtartót is lejjebb helyezheted. Kaphatók ehhez adapterek is jó drágán, vagy megcsináltatod házilag. De ez utóbbitól nem fogsz kiegyenesedni, hanem a térdszöged lesz jóval kényemesebb. Viszont ezután óvatosabban próbálgasd a kanyarodást, hogy érezd, nem ér-e le idejekorán a lábtartó!
Tudnátok segíteni tanáccsal? 1150 GS-emen görnyedt háttal ülök, kb. fél óra után fáj a derekam. 192 cm magas vagyok. Mi lehet a megoldás? 10...20mm kormány magasság-emelés? Vagy alacsonyabb lábtartó? Vagy tök más ülés...?
A fehér, ha jól látom, 2014-es modell is (nem csak 2014-es gyártás). Az adott év őszétől már a jövő évi verziók készülnek.
A 2015-ös fehérek pl: fekete vázzal, blokkal, és lengővillával.
Meg persze a láthatatlan "apróságokkal". Ilyen pl a 2015-ös GS főtengelyének megnövelt lend.tömege.
Korábban más és más adat jellemezte a különböző vizes boxereket. Asszem emelkedő sorrendben: GS; Adv; RT. Idén, amennyire tudom, a legkisebb tömegű verzió megszűnt.
De majd a műszaki szekció kijavít, ha valamit rosszul tudok.
Az enyémen meg a System 6-os (bal oldalon). Nekem kényelmes, csak egy kicsit hangosnak találom, de nincs összehasonlítási alapom, bár nemrég mentem egy keveset a System 5-össel, ami nem volt olyan jó nekem. A nyak-problémát egy olyan körgallérral oldom meg, ami a Lajosnál 1 €.
Hoppá! Pár hónapja összekapartam a pénzt a System Evo 6-ra. Felpróbáltam, a felsoroltak mellett számomra az volt a legrosszabb, hogy hátul nem ér le olyan mélyre mint az 5-ös - télen fázik benne a nyakam. Gondoltam, csak tudják a fejlesztők, hogy mit miért csinálnak. Viszont szólt R. T., hogy van itt egy régi 5-ös. Felpróbáltam és azt hoztam el.
Bocs, hogy belevau, de ha már bukósisak, remélem elfér itt.
Tegnap beszélgettünk két Motorrad-os vezetéstechnikai instruktorral a bukósisakjukról (System Evo 6, ha jól írom) és meglepő módon mindketten negatív kritikát fogalmaztak meg róla. Egybehangzó véleményük szerint, nem bírnak ki benne komfortosan egy teljes napot (itt szorít, ott nyom, nem jól szellőzik, ...stb.). Furcsa volt ezt hallgatni, egy 200e-res sisakról olyanoktól, akik elég nagy tapasztalattal rendelkeznek ebben a kérdésben.
Csak azért írtam, mert többek szerint a System 6 és a C3/pro, kvázi ikertestvérek.
Hát nem is tudom, elgondolkodtam erősen, hogy a következő sisakom C3 legyen vagy sem.
Kicsivel több mint 3 éve használom és tavaly megadta magát a napellenzőt mozgató mechanika. Ez kb 10e, kellene venni hozzá egy plexit az kb 15e és a napellenző is határeset, ami szintén kb 11e. Szóval ha ezeket összeadom, akkor már egy elég szép összeg jön ki. Amit rá kellene vagy lehetne költenem a sisakra amiben azért már van jó pár kilométer.
De nem vagyok vele megelégedve, a gyári pin lock egy évet sem bírt, a plekonál a gumitömítésekkel nekem is volt baj, a napellenző megadta magát. Szóval a 150e forintos akkori vételár miatt kicsit keserű a szám. Jelzem a sima Conceptem még mindig jól működik, ami azért már nem mai darab ;)
Szóval agyalok, gyűjtöm az infókat de most úgy érzem, hogy ár-érték arányban a C3 nekem nem szimpatikus.
A német tesztekben elég jól szerepel a n104evo és olcsóbb is mint a C3, a C3pro -ról nem is beszélve. A shark meg nem megy rá a fejemre :), szóval eddig az n104evo a szimpi..
bár azt sem tudom hogy van e gyakorlati különbség a 104 és a 104 evo között.
Igen, ez a variokoffer. A mostani gépemen is ilyen van és én kedvelem. A FG-nál a szett 560k-ba kerülne. (Érdekes, hogy itt meg feléért össze lehet szedni.)
Már 2008. óta használok Shoei Multitec-t, a mechanikája tökéletes, picit zajos, de nagyon kényelmes. Az évek meg sem látszanak rajta. Ebben még nincs napszemüveg, de az utódjában már igen. Összességében semmi rosszat nem tudok róla mondani.
Sharknak kicsi a napszemüvege, nagyon kényelmetlen, márpedig én sokat megyek felnyitott állrésszel. Valamint nekem zajos volt robogón.
Caberg nem volt meggyőző, ezért nem vettem azt újra. Kisebb lett, ami nekem nem előny, alig látok ki belőle (tudom, nagy az arcom :))))
Shoein gondolkodom én is, olyanom még nem volt. De semmit nem lehet róluk olvasni, eléggé mostoha lehet az IMET reklám büdzséje, pedig a sityak nem olcsó.
Az első bukóm, ami kényelmes, pontosan illeszkedik, nem gyűri a fülem - bár ez eddig az én genetikus kódomat is minősítheti - :) Ráadásul a zárt bukók között nagynak számít a látótere. Most tartok vele kb. 60 e Km-nél, de még makulátlan a bélése, nem kopott, és továbbra is passzos.
Nekem N.104 van, robogón és nagymotoron is használom. Szeretem, mert praktikus, viszonylag halk. A fejformámra azért alakítgatni kellett, az elején tört két helyen, a forró kanalas megoldás segített:)
A következő sityak szerintem megint Shoei lesz, eddig a fejemre azok voltak a legkényelmesebbek.
Én is már csak 1 évig használom a C3-at, aztán csere valami másra. A Caberg jobb volt negyed annyiért. A C3 nem csukódik le rendesen, a sokadik beállítás után úgy-ahogy jó, de még nem tökéletes. Robogón zajos, rettentően. A plexi és a gumi tömítés között jókora rés van, ezen jön ám be a hideg levegő, 130-140 körül reggel a 3-4 fokban egész faszántosan hűti a fejemet, bár azért lemondanék róla. És a napszemüveg baromi sérülékeny.
Azért vettem ezt, mert van egy S1R-em, és az tuti, gondoltam, ez is jó, de tévedtem. De vissza nem vették, eladni nagy bukta, ha meg már kiadtam 150e-et egy sisakért, legalább hordjam. Huzatos és zajos, meg a működése is szar. Pedig a srác az Euromotorban mindent megtett, állítgatta, ő nagyon jó fej volt meg segítőkész.
Egy kedves barátom a C3 helyett Shark Evoline-t vett a kiállításon, ő sem volt oda a C3-ért.
Nem akar úgy kinézni, mint az összes márkatársa :)
Amúgy van egy ismerősöm, C3 és egy Multitec volt neki párhuzamosan, az előbbit hangos szidalmak mellett igen hamar eladta. (bár csinálnák még a Schuberth-nél a Speed2-t, sose lenne más sisakom)
Ma beszélgettem 2 sráccal, múlt héten szerdán vettek át 2db új (2014-es gyártású) sima GS-t, tényleg fullos felszereltséggel (navi, gyári dobozszett, fűzött kerekek, riasztó, ...stb.). 5,9m volt darabja, a Full-Gas-nál.
Azt mondták, hogy kértek ajánlatot a Wallistól is, de az nagyságrendileg több volt ennél.
Illetve, másnál működik a Wallis konfigurátora? (Pár napja ment.)
Frissítsd a gépeden a Java alkalmazást, utána működni fog.
Egy ilyen Jawa-m volt nekem is 2 évig, de autóra váltottam.
Nem volt egy pompás darab, sokat szivatott, de tetszett és szerettem vele csapatni. Azzal voltam életemben először motoros túrán, rögtön elsőre Ausztriában. Majd még azon évben beiratkoztam a jogsira. Törött kuplungkarral érkeztem Dunaújvárosba a forgalmi vizsgára, de sikerült.
A regadót irják, de az ÁFA részével persze ki tudja mi van ...
Hétfőn voltam a Wallisnál. 6.23-ra mondták, engedménnyel, dobozok és navi nélkül. Volt is benn egy zöld gyönyörűszég, de el van adva. Pont azt akartam volt korábban kérdezni, hogy aki azt megvette tudott-e még alkudni belőle - ha innen lenne valaki.
Sajnos mi nem tudjuk a hazai motorgyártás emlékeinek a felidézését elősegíteni,de a volt KGST tagországaiét talán igen. Nem annyira öreg a fogat mint a lentebb linkelt társa,de összehasonlítási alapnak mindenképp jó lesz. Tervezzük a látogatást mi is.
Kérlek írj róla bővebben, évjárat stb. Nekünk " nagypapáknak" a szép emlékek miatt, az ifjabbaknak - akik egyébként imádják az öreg vasakat, csak tagadják - tanulságként, létezett magyar motorgyártás is.
Nagyon szép. Az enyém is ilyen állapotban van. Egyébként a kollégáimtól kaptuk párommal az esküvőnkre nászajándék gyanánt. De most az egyes fokozat elszállt, csak recseg. Meg elég erőtlen. De nemsokára jön a felmentő szerelő sereg.
Kis segítség kéne. Szétborítottam kicsit a motort, r1150r. Markolatfűtés, riasztó, szivargyújtó, stb. megy bele.
- Kivettem az aksit (tegnap reggel).
- Lebontottam a teljes elejét, lámpát leszereltem, km ki (szervizben) fordszámmérő ki.
- Spirált is kivettem persze.
- Tankot levettem.
Kb. elkészültem a kábelezés oroszlánrészével. Most este visszaraktam az aksit (mást nem) ráraktam a gyújtást, villog a az ABS lámpa (kattog a hibajelző kék relé). Összes csati összedugva. Kivéve tank és fordszámmérő.
Köszönjük a meghívást, ha megcsinálják a motoromat addigra (váltóval lett bibi), akkor egy oldalkocsis T1-es fogja hab testemet odavinni. Ha nem lesz kész, akkor valami más kétkerekűvel pöfögök oda.
Üdv mindenkinek ha valakit érdekel a magyar motorkerékpár gyártás története
Feladó: mgtsz mgtsz<pannoniasok@gmail.com> Tárgy : Május 1 = Csepel művek = Magyar motorok
Május 1.-én országos Pannonia motorkerékpár találkozót szervezünk a Csepel Művek területére.Ezzel szeretnénk emléket állítani annak, hogy idén 40 éve, hogy a gyárat bezárták és ezzel véglegesen megszüntették a motorkerékpár gyártást Magyarországon. Ne tévesszen meg senkit a rendezvény elnevezése. Nem csak Pannoniával lehet jönni hanem várunk mindenkit szeretettel aki érdeklődik a magyar motorkerékpárok illetve a veterán járművek iránt.Pannonia, Danuvia, Csepel, Tünde, Panni, Mátra, Berva, WM, Dongó, BMG, SHB, Méray, Népmotor, mind-mind magyar motor és nagyszerű lenne, ha mindegyik képviselve lenne ezen a napon. Ha nincs még kész a motorod akkor is ott a helyed, hogy ismerkedj, beszélgess, tapasztalatot szerezz vagy tanácsot kérjél olyan emberektől akikkel egyébként valószínű, hogy soha sem találkoznál. Aki figyelemmel kíséri a Pannonia túraszakosztály munkásságát ( www.pannoniamgtsz.hu ) az tudja, hogy a rendezvényeink előtt szoktunk készíteni egy vicces kis reklámfilmet. Ez most is megtörtént és reméljük, hogy tetszeni fog mindenkinek :
Hát, az mondjuk tény, hogy a folyékony savasnál tényleg nehezen látni. Az biztos, hogy ha ez majd egyszer kidöglik belőle, akkor jön majd újra a géles; motorba mégiscsak az a legjobb...
Ember megveszi a felitatós akkut. Ahelyett, hogy belekocogtatná, az elektrolitos külön dobozt, leveszi a a fóliákat, melléönti a felét, majd felönti nyakig otthon talált savval színig. Ezután nem bírja feltölteni normálisan, majd elviszi akkusboltba, ahol közlik vele, hogy ez nem is eredeti akku, azért nem veszi. Majd visszaadja, hogy cseréltesd. A nagykerben meg szólnak, hogy nem megfelelő karbahelyezés, mit sunyizol :DDDD
Igaz, én nem vagyok kémikus, a leírás is pongyola kissé, de a lényeg: működik a cucc.
Valószínűleg nem "nagyméretű molekulára" gondoltak, hanem összeállt ólom-szulfátra, a lényeg, hogy nagyerejű impulzosokkal drámaian lehet növelni az akku felvételi képességét!*
Ennek az eljárásnak elég komoly irodalma van, sztem nagy lehetőségek vannak benne (mint az akku-technológiában úgy általában)
Úgy emlékszem, régen az volt a szabály, hogy a cellákat 2-5 mm-re lepje el az elektrolit szintje. Később volt olyan akksim, amiben egy kis lemezke jelölte minden egyes cellában a szintet. A mostani YUASA-n kívül van egy minimum és maximum szint.
Viszont nem könnyű belőni, hol is áll éppen a folyadék szintje. Hátulról szoktam megvilágítani a cellákat és közben próbálom mozgatni az akksit, hogy lássam, hol a szint.
Lehet a fickó úgy volt vele, jobb, ha van benne bőven, mintha üresen kongana... Vagy nem volt rajta a szemüvege (enélkül én sem látok -:)
Érdekes, nekem is a hétvége egyik projektje az akksi rendberakása volt... A nemrég vásárolt gépben a tulaj elmondása szerint alig egy éves akksi produkált olyanokat, hogy szenvedve indítózott olyannyira, hogy nullázta az óráját. (Aminek először a biztosítékját kellett rendbe tegyem. :) ) Esténként töltöttem csatlakozóról csepptöltővel, de másnap ugyanúgy produkálta ezeket.
Ülés felől ránéztem, és láttam savas akksi került bele és hogy nem látom a szintet. Ugyan rég volt már nem felitatott savas akksim, de arra emlékeztem, hogy a szintet látni kéne... Kiszereltem, és akkor derült ki, hogy azért nem lehetett, mert valami brutális módon fel volt töltve. Értsd: az átlátszó rész fölöttig, csurig volt töltve elektrolittel. Szegény ezért döglődött. Úgyhogy cellánként leszívtam belőle, lejött legalább 1 deci sav, míg a max jelzésig elértem, és ez után 30 órán keresztül szívta magába a friss energiát a csepptöltőről... Azóta meglehetősen jól muzsikál.
Eddig ilyet még nem láttam, hogy valaki ennyire csurig töltse. Csak azt nem értem, hogy miért tesz valaki ilyet?!?!
A Varta előtt egy Exide volt benne, ami egyik napról a másikra adta fel.
Remélem ennek lesz előjele a végének.
A kiszerelés itt is bajos, mert a tank alatt van, de mivel szemből látom az aksi felső negyedét harmadát, az elektrolit szint ellenőrizhető (talán). Az utántöltés már nem oldható meg így.
"...Most vettem egy Yuasa 51913-at hátha azzal jobban járok!
.......
Van tapasztalatod ezzel a Yuasa-val?..."
Nekem egy ilyen telep van a gépemben, majdnem napra pontosan 4. éve (2011. márc. 28-án) került bele. Gond nélkül dolgozik, eddig még nem volt vele problémám, megbízhatóan indított mindig.
Az igazsághoz tartozik, hogy rendszeresen töltöm a LIDL-féle okossággal (szezonban is, főként mikor annyit megyek - helyesebben mondva nem megyek, mint tavaly...).
Viszont természetesen figyelni kell az elektrolit-szintet, így én évente 3-4-szer kiszerelem és ellenőrzöm. Ritkán fordult elő, hogy utána kellett töltenem.
Én beépített állapotban is töltöm az RT saját aljzatán keresztül. Mivel van gőz-kivezetés rajta, így nem kell a cellákat megnyitni töltéskor, tehát a helyén is ki tud szellőzni.
RT-hez nem ajánlom, mert nem kényelmes lebontani az oldalidomot egy elektrolit-szint ellenőrzés érdekében.
Nem akarok ezen vitatkozni, de a cikk kicsit zavaros.
"Általában lehetséges (javulás)"-ról, "szulfátoldás"-ról, "szulfátlanítás"-ról ír, vagy pl. "nagyméretű ólomszulfát molekulákról" ami nyilvánvalóan teljes képtelenség.
egy gyakorlatilag új, sérülés mentes, MICHELIN ANAKEE 3 120/70R19+170/60R17 (vizes GS mérete) garnitúra. A gumák Balatonföldvárról a szalonból Dunaújvárosig gurultak, összesen nem egészen 150 Km-t !!!!! Infók a típusról itt:
Ugye a kérdés az, hogy ez a hirtelen halál mennyire jellemző a gyártmányra, típusra. Nem vagyok abban biztos, hogy pár példa miatt messzemenő következtetéseket vonnék le. Gondolj bele, ez pont most aktuális, milyen furcsán hangzana, hogy ne végy BMW-t, mert vagy 300 ezren hibás volt a kerékagy. Vagy ne végy Toyota Priust, mert szar volt a gázpedál.
Egyébként az előbb Pöc-Röf kolléga nagyon szabatosan és közérthetően leírta a cellazárlat okát, lehet, hogy ezeknél az aksiknál valami ilyesmi áll fent, hogy - bár sokáig (???) bírja az akksi - de egyszer csak beüt a cellazárlat, ami valóban kellemetlen, különösen, ha jellemző.
Nem BMW találkozó volt, hanem a Múzeumok Éjszakáján emlékkiállítás a BMW motorkerékpár-gyártás kezdetének 90. évfordulójára a Közlekedési Múzeum előtt. Ők szervezték, rendszeresek a programjaik:
Ilyesmi akku-kütyü van a párom öreg Almeráján, amit 2010. januárjában vettünk, benne egy Perion akksival. A gép mindig csillaggarázsban áll, leginkább rövid városi utakra van fogva (vásárlás, rövid utak), és a Perion azóta sem panaszkodik - pedig nem már nem volt új, mikor vettük a gépet. Így hát én bízom a dologban.
Az én autómban is van egy, de azt az akksit 6 évesen kinyírta a beragadt izzítórelé -:(
A regeneráló, amiről írtál, az elszulfátosodott szemcséket távolítja el az ólomlemez felületéről megújítva azt, így a kapacitás valóban közelít az új értékhez.
Az eltávolított szemcsék lesüllyednek a cella aljára (ez egyébként regeneráló töltés nélkül is bekövetkezik bizonyos mértékben), ott egy üledék réteget képezve. Ez az üledék folyamatosan vastagodik, míg el nem éri és rövidre nem zárja az ólomlemezek alját. Ez a cellazárlat, az akksi vége.
Azokban az akksikban, amelyeknek a lemezei alatt elég sok hely van, ez a jelenség később következik be. Sajnos a motorba való akksik nem ilyenek (az AGM technológiások sem).
Ez azt jelenti tehát, hogy regenerálás mellett is nagyjából ugyanakkor hal meg az akksi, de addig legalább jó marad a kapacitása.
Rendezgettem ma a képeim, és belebotlottam a 2013.06.22-23-án megrendezett BMW találkozóról készült albumomba. Akkor még márkaidegenként, márkafogalmatlanként tébláboltam, de már akkor nagyon tetszett, amit láttam...
Van már hír arról, hogy idén is lesz valami összejövetel?
Ma délután rendet csináltam a garázsban, előkerült néhány régi cucc. Az ismert film nyomán már csak a táblát kell elkészítenem az oltárra: "Áldozatok a sebesség Istennőjének"
Ezek a kicsik úgy működnek, hogy tölt az akku egy kondenzátort, azt egy rezgőkör feltranszformálja, és rásüti vissza az akkura - tehát kb. 10mp-ig tölt, és aztán ezt a felhalmozott töltést 1 impulzusban visszanyomja - és indul újra a körfolyamat.
Az aktívban van egy trafó, egyenirányító, ami kb. 30V-ra tölt egy kondenzátort, amit egy FET-el rásütünk az akkura kb. mp-enként 800-szor, ez egy pár ms-os impulzus, aminek a csúcsértéke 200A körül van.
Ez nyilván sokkal hatékonyabb, sokszor elég az akkunak negyed óra, hogy magához térjen.
Ez a passzív változat, regenerálásra aktívot használtam. Volt pár éve egy munkám, ilyen akku regenerátort kellett fejleszteni, szép eredményeket értünk el vele. Sajna a mai fogyasztás-központú szemléletbe nem fér be, hogy egy eszköz működését a végsőkig kitoljuk, inkább ki kell dobni, és újat helyette :((
Két éve egy targonca akku készletét regeneráltam (már a kidobás határán volt) és azóta is az van még benne, a tulaj mindig megdícséri, mikor összefutunk :)) (meg persze örült, mert a pakk nem 2 Ft :DD)
Persze nem csodaszer, pont a motor akksimat nem tudtam helyrehozni tavaly, újat kellett venni.
Semmi bajom a tájszólással. Élvezettel hallgatom, a székelyt leginkább - de mégsem szeretném, ha így mondanák a híreket minden nap a rádióban... sztem az irodalmi magyart meg kellene őrizni "hivatalos" nyelvnek.
Emlékszem, pár évtizede még a TV-s rádiós pályára csak azok jutottak be, akik szépkiejtési versenyeket nyertek - ehhez képest ma :((
Nekem már van 6 éves Excide akksim is, teszi a dolgát. A Spartanburgban szerelt bömösökbe kivétel nélkül Excide-ot tesznek. Ettől még lehetnek szar szériák. + a Varta sem feltétlenül drágább, meg azért csak jól csengő, régi európai márka. Nekem egyikkel sincs bajom. :)
Az akkuőr az olyan, hogy pl. hűtőláda elé kötve nem engedi lemerülni az aksit. Amiről te beszélsz az más. Az ilyen. Nekem egyszer ősz vége felé gyengélkedett az akkum a kocsiban sajnos akkor nagyon nem lett volna pénzem másikra. Elég nagy kell bele. Akkor ezt 2000Ft.ért kínálták. Nagyon nem hiszek az ilyenekben és nagyon nem hiányzott egy újabb kiadás egy "csodaszerre". De az eladó utolsó érvként azt mondta, hogy ha 2 hét után sem érzek változást akkor visszaveszi. Két hét után már tudtam, hogy jó lesz. :-) Az akku nem csak azt a telet, de még egy másikat is túlélt vele! Csak az azt követő harmadik tél előtt 10 éves korában kellett cserélni. Azóta is rajta van!
Az én füleimnek zene a tájszólás, a csángót is szeretem, meg a vazs megyeit is. :) Szegényebbek lennénk nélkülük, csak úgy, mint a népviseletek és a népdalok nélkül.
Ismételten felhívnám a figyelmedet, hogy más országokban furcsán néznének rád a tájszólással kapcsolatos nézeteidért, mert a Lajtától nyugatra teljesen megszokott dolog, hogy akár az Intervizió műsorvezetője szépen zengő, dallamos tiroli tájszólásban beszéli a németet, ha éppen nem angolul szólal meg. De megütközve nézne rád a Hoch Deutch elvárásaid miatt pl. egy zürichi bank elnöke is, aki a schweizerdeutsch-ön (A.K.A. Svitzerdücs) nőtt fel, és a tájszólás skálán kb. 5x durvább, mint a palóc.
De ha már jármű akkor Jeremy Clarkson sem az oxfordi angoljáról közismert. :) Valahogy jobban tolerálják az akcentust is, míg itthon simán hülyének nézik azt, aki akcentussal beszéli a magyart. Picikét toleránsabbnak kéne lennünk, még ha nem is tetszik annyira a dolog. Habár a tolerancia jegyében, én azt mondanám, hogy jogod van nem szeretni valamit, és természetesen jogod van ezt kinyilvánítani.
Az illető meg - Vályi István - hozza a magyar médiában szokásos szintet, hol jobb, hol rosszabb cikkeket ír, ez teljesen rendben van így. A mostani C Mercis cikke pl. nekem tetszik. De az is rendben van, hogy esetleg neked nem tetszik, amit ír vagy mond, én elfogadom. A felségem pl. utálja a tengeri herkentyűket, ettől még nem haragszom rá. :D
A szulfátosodást nem lehet teljesen visszafordítani, de sokat lehet javítani az akku állapotán ún. szulfátlanítóval. Ez kHz nagyságú frekvenciával 200A nagyságrendű áramcsúcsokkal visszabontja a szulfátréteget.
Persze a lemerülten tárolt akksin nem segít, de preventíven alkalmazva kétszeresére növeli az akku élettartamát.
Akkuőr vagy ilyesmi néven forgalmaznak is ilyen kis kütyüket, meglepően jól működnek, persze ezek kisebb teljesítményűek.
Akkor félreérthető volt. Nem azért bunkó, mert palóc tájszólásban beszél, hanem amiatt, amit mondott. A tájszólását csak az azonosítására használtam, mert nem tudom a nevét (a másik kettőét igen)
Zárójelben azért: a sánta nem menjen futóversenyre, a vak ne menjen pilótának, az erős tájszólásban beszélő meg ne menjen a magyar médiába riporternek.
Manapság nagy divat lett ez a kirekesztőzés, mindenre rá lehet húzni, pedig én csak szép magyar beszédet szeretnék hallani, ha bekapcsolom a rádiót, nem tájszólást, meg nem győzike féle cigány vakert :((
A magas kéntartalmú üzemanyag okozta a Nikasil bevonatú motoroknál a felület kráteresedését. Autóknál az M60-as és az M52-es motoroknál használták ezt a technológiát. Magas kéntartalmú üzemanyag jellemezően az USA-ban és UK-ban volt, de egyes kisebb finomítóknak is volt ilyen termékük a kontinensen. Igaz, ez marginális volt. A botrány miatt a BMW átállt az Alusil bevonatra.
Annál az akkunál egyértelműen az volt a hiba,hogy a póluskivezetésnél a műanyag nem zárt hermetikusan,viszont a kapocsfeszültség jó volt.Kenegettem én szorgalmasan -igaz csak zsírral- de kevés eredménnyel.
Ilyen esetben a sarukat tökéletesen lehet tisztítani úgy,hogy kis időre sima vízbe áztatom,szinte mechanikailag nem is igényel tisztítást.(ezt inkább a többieknek írtam,Eko-nak nem hiszem,hogy újat mondok)
Mivel sokszor szerepelt helytelenül, pontosítanék:
Az akkumulátorok szulfátosodása létező jelenség, de nem a saruknál következik be, hanem az akkumulátor belsejében lévő lemezeken, ha lecsökken a cellafeszültség. Ez a folyamat visszafordíthatatlan és a kapacitás csökkenéséhez vezet.
A saruk nem találkoznak kénsavval, de oxigénnel igen, ezért azok nem szulfátosodnak, hanem oxidálódnak. A saruk felületén kialakult oxidréteg nem vezeti az áramot, ezért gátolja a töltést és a kisütést is. Az oxidréteg eltávolítása után a saru olyan lesz, mint új korában.
Azért egy látogatást megér. Önmagában azért, mert régen hirdetik, nem kéne elvetni. Még az is lehet, hogy sokan viszolyognak a fejidomtól, mert nem tudják, hogy az könnyen levehető, és akkor azt kapják, amit várnak. Én pl. csak előnyét látom a fejidomnak, ritka, mint a fehér holló. :)
Szép motor. Ha biztos lennék abban, hogy nem leszek éjszakai kiherélés áldozata az oldalborda által, tutira megnézném és (azt hiszem) megvenném.
> A tájszólásban beszélő egy bunkó, aki próbálja a lépést tartani a másik kettővel, rá kár is több szót vesztegetni.
A palóc / "tárjáni" az egyik legízesebb, legszebb magyar tájszólás, furcsa ezt pejoratív értelemben használni. A művelt ember nem a tájszólása alapján ítéli meg a másikat. Én azt gondolom, ezzel te is így vagy, csak hirtelen mondtál valamit, amit már visszaszívnál. :) Viszont ha komolyan gondoltad, akkor Ausztriában osztrákként, Németországban németként hamar kirekesztődnél egy ilyen véleménnyel, mert ha valahol, na ott brutális tájszólások vannak. Most az angolról ne is beszéljünk, mert az aztán nagyon durva tud lenni.
+ Nem gondolom, hogy próbálna lépést tartani a másik kettővel. De amit én írok, az is csak egy vélemény. :)
Eko nagyon bölcsen, tömören idézett egy mondást. Egyetértek vele.
Szerintem te nem fogod megérni, hogy ennek a motornak elkopjon a hengerfala. :) A teljesítménye pont belefér a jogsidba, az ára kellemes, nem kell érte messzire menni, igazi klasszikus kinézet. Én a helyedben már rávetettem volna magamat. El fogják vinni az orrod elől.
Persze az is lehet, hogy nem is gazán akarsz vásárolni. :)
Én meg azt mondtam, hogy nem azonnal az akksira kell gondolni.
Ott van pl. az önindító is. Pl. ha lógnak a perselyei, akkor szorul. Aztán ott a kábel. Ha szúlfátos, akkor nem tud annyi áramot felvenni ami kell neki.
Én sajnos egyszer belefutottam egy olyan példányba aminek az egyik pólusa folyamatosan "rügyedzett",egyébként tette a dolgát.Ettől függetlenül jó akkunak tartom!
Nem azt mondom, hogy nem indítja be. Egyet fordít rajta és beindul. Csak érzésre olyan, hogy sokat nem tudnék kísérletezni vele, ha nem lenne rendben a gyújtás - üzemanyag - levegő stb... ;-) Egyébként teljesen OK. 3 hónap állás után simán első fordulatra.
Meghallgattam én is; szerintem semmi extrát nem lehet (kell) mondani róla se plusz, se mínusz irányban, napjainkban szokványos stílus, felállás és eszközök.
Szerintem Zách Dani egyetlen dolgot nem ért meg: az a baj vele, hogy a manapság bevett bulváros stílusban emlékezik meg mind a gépről, mind a tulajokról, aminek sava-borsa a figyelemfelkeltés, a megbotránkoztatás, a szélsőséges jelzők alkalmazása, és emiatt érződik ellentmondásosnak a GS motorozása és a márka megítélése.
Én hajlok arra a véleményre, hogy alapban nem látja ő rosszul a dolgokat (még ha a kritikus megfogalmazása sarkos is), azonban nem jól fogalmazza meg az álláspontját (persze egy BMW-utáló-japó-fan szemszögéből tökéletes a történet).
Az a benyomásom, korunk arctalan internetes kommunikációjának lenyomata ez is, mikor is a felelősség kevéssé játszik az általános megosztós élettérben és ez átszivárog a névvel leadott közlésekbe is.
A slussz poén pedig a más szemében a szálka, maga szemében a gerenda effektus VFR/Honda téren...
Az r65-nek van még egy érdekessége az r80/100-al szemben. Rövidebb a lökete, aminek két hatása van. Ez egyik, hogy a motor keskenyebb, a másik, kevésbé ráz.
Azt Eko tudja neked megerősíteni, ha így van, hogy a 20 KW-os csak a vezérműtengelyben tér el az erősebb változattól, és sokan ki is cserélték később. A mobile.de-n is láttam olyan hirdetést, ahol kínálták a másik vez. tengelyt.
Meghallgattam én is, érdekes volt, még sosem hallottam ezt a műsort. A minket "érintő" részhez:
A tájszólásban beszélő egy bunkó, aki próbálja a lépést tartani a másik kettővel, rá kár is több szót vesztegetni.
A Winkler - őt hallottam már, nagy arcú, de ő egy tapasztalt öreg média-genya, tőle ezt várjuk, és ő már sokat letett az asztalra - most érdekes módon pont ő volt az ördög ügyvédje.
A Dani barátunk: hát édes, amint ezt az egész fórum sztorit úgy vezeti fel, mintha részéről ez csak egy szociológiai tanulmány lenne, mintegy leereszkedett a nép közé, de ő alapjában angol és amerikai oldalakon tájékozódik :))
Azt még nem tudtam eldönteni, hogy csak ennyire képes, vagy direkt ilyen hangvételű az egész hozzáállása (hogy a valóvilágon-édenhotelen szocializálódott hallgató tömegnél népszerű legyen), de már magával a mondanivalóval sem értek egyet.
Tökéletes motor? Van olyan? Hát van, sok BMW-snek pl. az a sajátja - mert kielégíti az elvárásait!
Hogy elromlik? Hogy esetleg xar némely része? Az lehet, de ha ez benne van a "hibahatárban" akkor tulajdonképp nem is számít... mert jó vele motorozni, a soha el nem romló (???) VFR-el meg esetleg nem annyira , akkor mégis inkább EZ a tökéletes...
S jutott eszembe számtalan szebbnél-szebb gondolat (:DDD) de hirtelen ennyi is elég :)
Nekem ugyan nem 65-öm van hanem 80 Rt, de eredetileg én is a kisebbik tesót kerestem és többet is megnéztem. Mivel sok különbség nincs a tapasztalat viszont csordogált veszem magamnak a bátorságot és pár sort idekarmolok, kizárólag segítő szándékkal és NEM mint szakértő! Az én gépem hollandus volt és az esős mindennapok hagytak rajta nyomot. A vázon annyi apró induló rozsdát találtam ami miatt a váz homokozás után újra lett festve. Tipusra specializálódott szaki kapta szét és össze, nagyszerű munkát végzett - komolyan - de a költsége nem szalonképes, lévén ha jónak látta cserélt -előtte kérdezett! Bő lére eresztettem de ha rozsdát látsz, ne nagyon köss kompromisszumot! A hátsó kerék dobfékes, ha határértéken túl kopott, kuka, másikat szerezni művészet. Amúgy ha minden rendben van vele, akkor is van néhány hang amit egyszerűen meg kell szokni. Megjegyzem a téli pauza alatt én nem nyektetem, akku ki és letakar, de tavasszal benzincsap nyít és néhány átfordulás után duruzsol. Van mellette egy 1100Rt is (nem nagyképűsködöm csak van) az tud prüszkölni. A nyomatékváltásnál jelentkező jelenségtől ne ijedj meg, azt a géppel együtt vásárolod meg. Minden alkatrész kapható hozzá, gyorsan. Szerintem egy mozdony két keréken, nem betegeskedik, igaz szeretgetem, jó szerelőhöz hordom folyadékcserékre. Azt is elkotyogom, hogy a 4. X környékén őrültem meg és vettem motort, előtte csak Simson R 51 -et `hajtottam`!!! Persze volt kontraszt, és nem volt fekvés. Brutál nagy jószág, jó nagy nyomatékkal, tiszteletet követel, de vigyáz is az emberre. Kitűnően döntögethető és ha húzod akkor szedi a pacskert, de csak fokozatosan szabad bátornak lenni! Szerintem ez a kategória igazi élménymotor! Természetesen mindenhol megnézik, csajozni már nem jó de barátkozni ideális! És meg valami így a végére. Ha megteheted, vigyél magaddal tipushoz konyító embert, ha meg kell fizetni akkor is olcsóbban jössz ki, mint ha később nyalsz be pár dolgot. Bocs a kisregényért, kényszert éreztem, hogy leírjam!
- "A hátsó féktárcsa örök élet." Mire a válasz: "De legalább 80-100 000Km"
Nem akarok a ti motorjaitok közelében lenni! Tudom, hogy nem lehet megoldani, de jó lenne ha nem jönnél velünk szembe.
-"Ne gondoljuk azt, hogy aki nem márkaszervizbe viszi a motort az túlhúzza a csavart"
Persze, hogy nem húzza túl. Miért is tenné? Hiszen hallottuk: A hátsó féktárcsa örök élet! Nálatok talán igen.
Errefelé kopik az is. De mondjuk ha mégsem olyan agyhalott valaki, és cseréli van nyomatékkulcsa otthon?
Ok, mondjuk, hogy van. Milyen? OBI/teszkós tízezerért? Mert ugye te is beszereztél egy olyat ami egyedileg minösített, a pontossága 3% alatt van, és 5000 kattintásokként viszed újra hitelesíteni? Ugye így van mindenhol ahol tárcsát cserélnek?
-"Soha nem merném leírni, hogy tökéletes motorokat gyárt a BMW."
Volt ilyen elvárás valakitöl? Szerinted itt valaki azt hiszi, hogy a tökéletes motoron ül? Egy dolog leírni a hibákat, tudósítani róla, és teljesen más szarral dobálózni, telekiabálni a világot minösíteni a márkát és a használóit is alaptalanul.
-"A BMW-röl kritikát írni illetlenség."
Nem az. Úgy látszik van szelektív látás is. Vagy valahogy elkerülték a figyelmed az itt megjelent kifogások?!
Segítek: Amikor megjelent a "jappán" index volt kritika rendesen mind a kialakítás, mind a tartósságot illetöen. Amikor Bemutatták az új R1200R/RS párost akkor sem nagyon lehetett olvasni elismerést. Ez persze csak az utóbbi idökböl kettö, de most átfutottam a Varadero és a TDM fórumot. Ott sem a fikázás megy egész nap. Mondjuk nem csoda. Van ugyanis egy nagy különbség Ök, - és mi sem - szidjuk egész oldalas cikkekben azt amivel amúgy jól érezzük magunkat. Valahogy a többi topiklakók kevésbé skrizofének. Ez nem "majomszeretet". Csak el tudjuk dönteni: Nyújt annyit, hogy elnézzük a hibáit, vagy nem. Ha igen akkor nem matricázzuk tele a fehér furgont azzal, hogy a BMW egy fos, nem írunk ugyan ezzel egy ilyen szardobálós cikket. És, hogy tudd miröl beszélek pontosan: Itt egy tudósítás egy Honda kerékcsapágyas visszahívásról:
Ha ezzel a kettövel megvagy akkor olvasd el a saját ömlengésedet. Ezek után már nem merem feltételezni, hogy meglátod a különbséget, de talán még van egy pici remény...
Dániel, remélem olvasol még minket. Az új égéstérben folytattad, a helyett, hogy itt maradtál volna, igaz, ott nem tudunk visszaszólni. Ez nem egy jellemes emberre vall. Nem az internetes fórum miatt szólunk neked be, nem a szánk nagyobb. És nyugi, senki nem akar fizikailag bántalmazni -egyenlőre:)
Kíváncsi vagyok hány R65/R80-as hátsó hajtást láttak szétmenni.
Vagy ök is olyanok mint a másik nagyon okos ($"(!"^) aki azt mondta az aktuális visszahívás kapcsán, hogy a barátjának már 15 éve is gond volt azzal az alkatrésszel ami miatt most a visszahívás van.
(Arra már nem volt agyi kapacitása, hogy rájöjjön, hogy 15 éve még nem is volt ilyen alkatrész)
Ha már régi kocka-ZXR... A képeken én vagyok 2000-ben, azaz 21 évesen. Egy első generációs H1-es, azaz 1989-esem volt. A porszívócsövek bilincsén a védőgumi is megvolt, a lábtartók koptató csavarjai is érintetlenek voltak, ahogy a matricázás és fényezés is eredeti volt.
Bocsi, igazad van, én csak 1100-ben gondolkodtam. A 750-es kategóriából csak a ZXR-ekből volt 1-2, de azok is inkább csak érzelmi mellékvágányok voltak számomra. Amúgy csak big-bike. Illetve a köztes 900-asokból volt még ZX9R és CBR900RR. Na de nem offolok itt többet a rizsesekkel. :-)
- még sose voltam a motorkiállításon és a tuningshow-n és beterveztem, hogy megnézem...
Bajban vagyok! -:((
Eszembe jutott, hogy esetleg óvatosan járatom a régit és vasárnap megyek a kiállításra, gondoltam, beóvakodok a sor végére - de látom, hogy azt Nomád már elfoglalta!
Tegnap meglátogattam Eko-t (ami Szfvárról csak 51 km lett volna, de szerencsére ismerek egy hosszabb utat, így összejött egy 200 km-es karika -:)) és elhoztam egy garnitúra Metzeler Tourance Next-et. Az OEM Metzeler Tourance Exp volt, 14500 km-t bírt, miközben eddig azt gondoltam, hogy többé-kevésbé finoman tolom.
Megpróbálom a Nextet is hasonló stílusban használni, kíváncsi leszek, mennyit fog kibírni. Azért remélem, az oldala erősebben kopik majd!
Tévedés, 1992-ben már ezerrel kint volt a vizes 750-es. 1100-es mindig egy év késéssel követte a 750-est, ott valóban 1993 ez a szám.
Nekem GSXR750 M széria volt, neked N, ami a vizes fényezésével megegyező M széria volt, de csak áááámerikában, az öreg kontinensen 1992-ben már a vizeset szórták.
Neked US példányod lehetett. A vizes mindenhol kapott egy W előjelet. Bontókban volt is ebből gubanc sok, sokat jártam abban az időben ezekbe a műintézményekbe (Zolika Vecsésen, Ricsi az Üllői úton).
A 92-es már vizes, az már annyira nem kívánatos, a "púpos" tankos az igazi, tehát a legelső, 85-86-os kiadások.
Nekem 91-es 750-esem volt, 3x törtem össze, még vázat is hegesztettünk 2x is (alu vázas), és mindig úgy próbáltam ki, hogy 200 felett elengedtem a kormányt, hogy ráz-e. :) Voltak húzós dolgaim 20 éves korom körül.
Hosszú ideig volt a desktopom háttérképe egy R100. Ez a kedvenc szériám, ezért a bakancslistámon továbbra is rajta van az r65/80/100. Ha megkérdezné valaki, hogy miért is tetszik nekem ez ennyire, nem tudnék válaszolni. De miért is kéne ezt megmagyarázni? Ez szerelem és pont. :)
Ha teljesen korrektek akarunk lenni, a BMW mint motorkerékpár fejlesztő / gyártó egy azon nagy gyártók között, akik letették a névjegyüket ezen a területen, bekerültek egyes típusai a Hall Of Fame-be. De még egyszer: egy azok közül. Mi éppen ezt az egyet kedveljük, és nem egy másikat. Ez így szép és jó.
Óvatosan kéne állítunk olyanokat, hogy a BMW miből, mikor volt az első, kitalálta, feltalálta, stb. Itt sok lehet a részigazság, csúsztatás, nem akkor, nem úgy, nem feltalálta, hanem vette, lemásolta, majdnem, vagy teljesen hamis állítás. Van a jéghideg logika, a praktikum, a más célú használathoz, másra való, gyorsabb, kényelmesebb, erősebb, alacsonyabb, magasabb, csendesebb, hangosabb, kékebb, zöldebb, stb. Az egy másik beszélgetés, pl. egy sör mellett. :)
Először a 80-as évek legvégén láttam élőben Münchenben. Olyan volt, mint egy ufo.
Aztán a 90-es évek első felében Budán, a Hegyalja úton a Neményi-szalonban állt egy gyönyörű piros/sárga a kirakatban. Rengetegszer megnéztem.
Aztán hosszú szünet után tavaly láttam egyet élőben közelről és már nem tetszett úgy. Ahogy mondani szoktuk, jól állt neki a távolság. Szögletes, elnagyolt, elavult formákés részletek. De ha meglátok egy jól sikerült poszterképet, vagy gyári reklámfotót róla, mindig újra elkezdek vágyni rá.
2-3 éve itthon megnéztem egy piros-feketét, de nem jött be, mert messze nem volt gyári, márpedig ezt csak ilyen szemmel érdemes nézni, sportmotornak már kissé elavult (olyan, mint én: öreg, randa nagydarab, hangos és büdös). :)
Nem lenne ellenemre. Vagy 85-ös 750-es, kék-fehér, vagy 86-os 1100-as, szintén kék-fehér. Gyári érdekel. Sajnos itthon nincs már ilyen, Némethonban pedig már ezeknek is ára van, de nem baj.
Ja, és mindenképpen forgalomba akarom helyezni magyar rendszámmal, mert használnám néha.
Gyorsan elpörgött a hsz-od, lehet, hozzáértőbbek nem látták, ezért elmopndom, én mit tennék:
Benzin legyen friss, akku feltöltve! Régi benzinnel nehezebben indul, az akkunak meg nem elég "épp" forgatnia, főleg ha sokat állt (bikázás nagy akkuról a legjobb)
Indítózás, utána kipufogó szaglászás, ha benzinszagú, akkor vagy lezabált, vagy nincs gyújtás (gyertya vagy gyenge akksi miatt)
Ha nincs semmi szaga, akkor gyertya ki - ha lucskos, akkor csak nem érezted a szagát, ha száraz, akkor nem kap benzint - ez már komolyabb ügy, sztem innen már nem tudsz tovább menni :( szakember kell.
Van egy nagy gixerfan barátom németországban (pl van neki 20 ezret futott '92-es 1100, meg 1100es, meg vagy 5 másik mindenféle). Folyton ezeket lesi, szóljak, ha szembejön egy?
A K1 anno nekem is álom volt, bár én ennél is jobban vágyom egy első kiadású GSXR750-re. Sajnos itthon már nincs jó példány.
Sophia Loren lehet, hogy sokat látott, de ennek nézd az előnyét. Bizonyosan harangozni lehet már ott lenn a hőőgyben, ellenben tutira lóg a bőre, így bárhol hajtogathatsz egy p*nát rajta.
Viszont a K1-esért most is odavagyok, és emléxem a pillanatra amikor a Motorosok c. újságban olvastam róla. (Épp a Palatinusra menet vettük meg az újságot és a strandon olvastam el)
Viszont ezt a vonzalmat meghagynám plátóinak. Félek ha kipróbálnám nagyot csalódnék. Meg ebböl már csak olyan állapotút találnék, mint Sophia Loren. :-))
Eko, egyrészt izlésről felesleges vitázni. Másrészt nem is a hölgy korosztályába tartozol és én őket hoztam példának. Harmadrészt ennél előnyösebb képek is vannak. :-)
De nem akarom teleszemetelni a topicot, ha akarod úgyis érted.
Melyik korábbi időszakra gondolsz "amikor még nem volt ennyire innovatív" ? Szériában az első teleszkópos motor ( R 5 '36), az első elöl hátul teleszkóp rugózásu motor (R51 '38), az első röpsúlyos előgyujtású motor (R75, '40), az első elöl hátul lengővillás motor, tokozott kardánnal (R69 '55), az Eko által említett K100 nem csak az ABS.ben volt úttörő, hanem a benzinbefecskendezésben, a hozzákapcsolt motormanagmentben és a katalizátorban is. Nem folytatom, mert - tudjuk - ez már a lila köd...
Szerintem ő a korábbi időszakra gondolt, amikor a BMW még nem volt ennyire innovatív, vagy esetleg a próbálkozásai mellésiklottak, ld. pl. a hosszában beépített 4 hengeres motorokat. Amik pl. neked, meg neki és nekem hallatlanul érdekesek, míg mások udvariasain mosolyognak a megoldás láttán.
Feltételezem, hogy sok más (fanatikus) márka hívő van, akik számtalan indokot meg tudnak említeni, hogy miért pont azt a márkát kedvelik annyira. Én sok szerelővel beszéltem már, és a sok szerelő képes volt mindenben ellent mondani a másiknak, a másik márkáról való kijelentések okán. És ezek nagy része kiváló szakember. Eko, ezek nem igazán objektív dolgok, és ne is keressünk itt túl sok objektivitást. Ez így normális.
Ezt én szívem szerint kinyomtatnám, és kitenném a falra. Aztán ha jön valaki, és hülye megjegyzéseket tesz az pénz elverési szokásaimmal kapcsolatban, csak rámutatnék. :-) Én is azt gondolom, hogy nem feltétlenül a racionalitás vezérli az embert amikor (pl.) vesz egy BMW-t. Ez valahogy nagyon emberi. Persze előfordul, hogy a célszerszám beszerzésekor meg racionálisan kell dönteni... de ez nem tartozik ide.
Mindezzel együtt továbbra is úgy gondolom, hogy Zách Dani maximum félreérthetően fogalmazott - de ebben sem vagyok bizonyos. Lehet, hogy én olvasok rosszul, de nekem még mindig az jön le, hogy nagyon is szereti ő a jó öreg GS-ét, de ismeri a hibáit is. A cikk talán a legsarkosabb kritikát inkább magával a BMW-vel szemben fogalmazza meg, az utóbbi 10-15 évben kialakuló koncepcióra utalhat. Arra gondolok, hogy a cég egyre több "hagyományt" rúg fel a nagyon látványos / agresszív növekedés érdekében. Megválik sok korábbi vásárlójától. De a világ már csak ilyen, változik, még ha sok változás nem is tetszik. Talán ezért is fordulunk sokan az idősebb járművek felé. Meg persze azért is, mert az elmúlt ifjúságunk ikonjai... :-)
Az is hiszem, hogy nem feltétlenül baj az, ha egy cikk valamilyen irányban elfogult. Az újságírás bizonyos témák esetén nem tud elfogulatlan, objektív lenni. A színi-, film- vagy könyvkritika sem, mégis szépen megélnek pusztán kritika írásból emberek. Az intelligens olvasóra van bízva, hogy szelektáljon.
Szia Dani! A cikkeiddel sok mindenben nem értek egyet, de tisztellek, hogy kiálltál ide és magadra vállaltad a népharagot. :)
Tudod, az a baj, hogy mi, lila ködben úszó fanatikusok azt érezzük, hogy gyakran a régi Hondádért epekedsz, sokszor azt hasonlítod össze a BMW-vel és ebből a mi kedvencünk általában rosszul jön ki.
Végigolvastam az összes hozzászólásodat itt a fórumon és abból azt szűrtem le, hogy kedveled a régi K sorozatot és szereted a GS-edet. Ezzel szemben annak idején Toxic K75-öséről meglehetősen kritikus cikket írtál. A GS-ed műszaki hibáiról, technikai adottságairól pedig úgy fogalmazol időnként, mintha mondjuk egy régi Izs technikai és minőségi szintjén állna (pl. a GS váltója még normális esetben is olyan hangot ad ki, amitől egy hondás szívinfarktust kapna, stb...)
Hidd el, sokunk nem csak egy egyszerű használati tárgyként gondol a motorjára. Én például a 80-as évek közepén, amikor a szüleimmel a Balatonnál nyaraltam, szájtátva bámultam a nyugatnémet aranyifjak K100-as BMW-it. A magam módján boldog voltam, mert egy Simsont használhattam, de valahogy úgy éreztem, hogy a Kánaán netovábbja lehetne, ha egyszer nekem is ilyen motorom lehetne. Elmúltam 40, mire a K100 összejött... A motor már közel volt a 30-hoz és bár jó állapotban volt, de azért ellenfényben és hunyorítva sem lehetett a szalonból frissen kitolt járműnek nevezni. Mégis boldog voltam, mert az a kamasz gyerek végre megvalósította az álmát. Az a motor azóta rendbe rakva, OT rendszámmal pihen a garázsban és tudom, hogy azt a pénzt, amit a vételáron felül költöttem rá, hasznosabban elkölthettem volna például egy évtizedekkel fiatalabb japán motorra. Nekem mégis jól esik időnként csak lemenni hozzá és gyönyörködni benne. Másoknak biztos furcsa, de nekem az ifjúkori álmaim egy része nyilvánul meg az öreg Brünhildában. Tudod, a feleséget se cseréljük le csak azért, mert már a fele annyi idősek is ivarérettek lettek. :)
Lehet, hogy sokaknak nem csak egy jármű ez a gép, szerintem fiatalon úgy szocializálódtunk korábban, hogy a BMW az elpusztíthatatlanság megfelelője. A BMW-t használók átlagéletkora ugyanis magasabb, mint a rizsrakéták lovasaié. Mi már nem feltétlen akarunk 300-al pucsítva rohanni a halálba. Ha meg mégis, akkor ott az S széria. Elfogadjuk a motorunkat kevésbé korszerűnek, gyengébbnek is. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk...
Elnézést, ha hosszú és személyes voltam, csak a példámon keresztül szerettem volna megvilágítani, hogy miért érzékeny téma egy közösség kedvencét nyilvánosan kritizálni. A bulváros megfogalmazással biztos több kattintást és ezzel magasabb reklámértéket generál a Totalbike, de kár lenne, ha csak ez számítana...
a szent márka .. vallási fanatizmus .. szorítani kezdett a mellkasom .. a tökéletes motormárka .. a hitükben megingatott emberek
A cikk maga rendben van. Szerintem ezt a bulvár felütést érezhetik sokan sértőnek. Én, mint bmw tulajdonos olvasó annak tartom.
Fogalmad sem lehet mikor, mennyiért, milyen indíttatásból vettem bmw-t, a cikkeddel mégis besorolsz a marketing által elvakított kritikátlan vallási márka fanatikusok körébe. És ne mondd azt, hogy lám, milyen fanatikusan reagálunk, az írásodra, mert azzal összekevered az okot és a következményt. Erősen provokálod a bmw-seket, nem hivatkozhatsz érvényesen az erre adott reakcióikra.
A tartalmi résszel kapcsolatban is lenne egy észrevételem. Boncolgatod azt a kérdést, hogy miért csak most reagált a bmw. Majd válaszolsz is:
"A BMW, mint minden márka pontos költségelemzést végezhetett a háttérben, mielőtt beleállt az ügybe. Az alkatrész nekik nem egy vagyon, de a panaszok, és a fórumos pampogás elérhette azt a mértéket, amikor már érdemes volt költeni a probléma megoldására."
Szerintem is ez történt. A BMW a legkevésbé költséges megoldást választotta, ahogy minden más márka is tette volna. De akkor hol a hiba? Vagy ami más márkától elfogadható, az a bmw-től nem? Biztosan mi vagyunk elfogultak a bmw-vel, nem pedig Te?
Ma volt az első nap - lassan egy hete influenzás vagyok magas lázzal - hogy kimehettem az udvarra egy pillantást vetni a vasparipára. Benéztem a tank alá, és ezt a csatit találtam:
Ez valami gányolás eredménye, vagy ez gyári? Talán holnap lesz időm kifejteni a kábelköteget...
Szerinzem meg Dániel,ezt az energiát,ami itt vész el velünk,plusz amit a blokkolókra fordítasz beleölhetnéd az Égéstérbe,és néhány minőségibb anyagba.Nem tudom,hogy mi van veled,válsz-e,mint Karotta,vagy más az oka,de olyan hangvétele van az írásaidnak és anyagaidnak,olyan felszínesek a beszélgetések,hogy nagyon ráférne.
Hát, évekig tulajdonképpen azt mondta a BMW, hogy fizessenek a tulajdonosok, mert bár az alkatrészt megváltoztatta négy éve, csak most hirdetett visszahívást. Szerintem valószínűbb, hogy most ért el a fogyasztói elégedetlenség egy bizonyos mértéket, ezért nem akarták megvárni, hogy lépéskényszerbe hozza őket mondjuk az amerikai közlekedési hatóság (NHTSA). Ez merő spekuláció. Pontos csavarlehúzási nyomatékértékeket nem csak a BMW ad meg a motorjaihoz és nem csak a BMW motorokon húzzák túl a gumisok a kerékcsavarokat, hanem nagyjából mindenen. A repedésnek valóban lehetséges oka a csavartúlhúzás, bár ugye jellemzően a féktárcsa csavarmenetei szoktak kitörni nem a kerékcsavaroké, ehhez képest viszont a lakossági felületeken elég "gazdagon dokumentált" problémáról van szó. Persze, mindenki ápolja, szervizeltesse és tartsa karban megfelelő módon a motorját, mert úgy a jó, és nem csak a BMW-k esetén.
Szó sincs a hibák feltétlen elfogadásáról, tisztában vagyok azokkal a hibákkal, amik bizonyos BMW típusoknál előfordulnak (K1200S váltó és ABS gondok pl.) és mondtam is a magamét. Lila köd sincs. Viszont a motorjaim családtagok, úgy is kezelem őket, pedig van otthon japán is, magyar is, svéd is, BMW is.
Ha egy visszahívási akcióról kell írni, akkor minden esetben le tudja írni mindenki tárgyilagosan. Neked ez valamiért nem sikerült, beleszőtted a saját iróniádat. Szíved joga, csak akkor tényleg nem értem, mi a szarért ülsz egy prémiumnak nem nevezhető már (kora és ára miatt) ellenben nagyon is strapabíró és jó kis BMW-n.
És hidd el, itt senki nem a marketing miatt ül BMW-n, pláne nem tekinti az életszemlélete alapjának a BMW marketinget (vagy úgy gondolod, hogy mégis? Akkor miért olvasod ezt a csúnya fórumot?). És nem is szoktunk szorongani (legalábbis akiket ismerek), önigazolásra pedig nincs szükségünk, igaz, arra sem, hogy így látatlanban és ismeretlenül megmondd, milyenek vagyunk.
Az a mezőn fotózott eltört alkatrészű GS eléggé elhanyagoltnak, ill. "sokat kapottnak" látszik... lehet, hogy a szerelésére se fodítottak nagy figyelmet.
Persze nem mondom, hogy mind emiatt tört el, elég vékony anyag, és nagy hőterhelésnek is ki van téve.
Nincs lila köd. Egyszerűen szeretjük, amit a motorjaink nyújtanak. Olyan kérdés ez, mint amikor a sokat emlegetett Porschét hasonlítod mondjuk egy Kiához. Négy kereke van, kormánya, de nem ugyanaz.
A BMW boxereinek megvan a karakterisztikája, a Para-és Telelevernek a kényelme, és ennyi. Lila köd nincs, ha olvasnád ezt a fórumot, látnád. A márkahűség megvan, nyilván, ha fikázza valaki, megvédjük. Ezen az alapon az Alfa klub, stb. is támadható lenne.....
Szerintem is teljesen rendben van a cikk. Tárgyilagos, elfogulatlan és reális meglátásban fogalmazza meg az elvárhatót egy "prémium" kategóriának aposztrofált motorral kapcsolatban.
Akkor azt szeretném kérdezni töled, hogy ennek mi értelme:
"Van egy 4-5 milliós motorkerékpárod, rendesen hordod szervizbe, erre közlik, hogy a túlhúzott csavarok miatt repedt el egy alkatrész."
Ha rendes helyre hordaná a tulaj, akkor nem (biztos), hogy elrepedne a csavar. Nem egy olyan motorral találkoztam ahol a szerszámom eltört és még úgy sem tudtuk meglazítani a csavart. Persze az idióta gumisok légkulccsal esnek neki az elöírt 60Nm. helyett. Én itt nem látom a feltétlen hitet, a kritikátlan elfogadást.
A BMW mondhatná azt is, hogy ti tettétek tönkre, fizessetek! De nem. Kicseréli mindenkinek ingyen.
Amikor a Swifteken ingyen cserélték a teleszkópokat akkor a Suzuki volt az isten, mert az olyan öreg szarokon már nem kéne. Most viszont a BMW egy lehúzós cég, mert milyen már az, hogy egy "4-5 milliós" motorkerékpáron akár helytelen használat mellett repedhet valami..