Keresés

Részletes keresés

109d001 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 10535
Kedves barátaim!

Üdv minden topic-lakónak!
Régóta olvasom az itt folyó "beszélgetést", de csak most akadt problémám amiben a segítségeteket szeretném kérni. A válaszokkal eddig mindíg megelőzött valaki (már azokkal amikre én is tudtam volna válaszolni).

kb 12 éve rádiózok, de vizsgát csak az előző év őszén tettem, így január óta rádiózok már amatőr frekiken is...
Most a nyárra és a mániáimra való tekintettel egy gyorsan összerakható QRP-s kitelepülő antennát szeretnék összedobni gyalográdiózáshoz.

A következő 2 balun elkészítésénél az a problémám akadt, hogy nem ismerem a toroid (ferrit) magok szinjelölését. Ha tudnátok egy linkkel, vagy táblázattal segíteni akkor a bontott anygokból a legjobbat tudnám felhasználni.

http://www.webx.dk/oz2cpu/balun-voltage.htm
http://www.cq.hu/ha%2Dqrp/antenna.htm

Köszönöm a segítséget.

73

HA7MAC
V63 106 Creative Commons License 2007.07.23 0 0 10534
....majd elfelejtettem.....

Keresem az alábbbi BRG dolgokat is!

- BRG GK-1 kezelő (FM10-160-é)
- BRG GK-50 kezelő (FM10-160-é)
- BRG FK-50 kezelő (FM10-160-é)
- VK-2 kezelő (FM10-164-é)
- VK-301 kezelő (FM301-é)
- HÁI220/24T kapcsolási rajza vagy maga a táp (titán gyári fali tápja, NEM az inverter)

köszönöm :)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.23 0 0 10533
Sziasztok!

Eddig még nemigen volt alkalmam ide regisztrálni, valahogy nem ment. Sokszor olvasgattam a hozzászólásokat és nagyon megtetszettek az emberek, a témák. Segítőkész társaság van itt, remélem én is csatlakozhatok és ki is használom az alkalmat és segítséget, tanácsot kérnék tőletek!

Az első problémám:

Van egy BRG FM301 rádiója egy barátomnak. Remek kis darab, benne 1-2 csatornával amatőr sávra. Érzékeny jószág, teljesíti a 0.35-0.4 uV-t.
Nemrég kapott ajándékba egy olyan régi Motorolát ami végigfogja az egész 144-172 MHz sávot kb, de ennek az érzékenysége mintha sokkal rosszabb lenne, legalábbis hallomásra a zajok élesebbek, sercegőbbek. Lehet hogy csak a fülünk csap be minket mert élesebbek a zajok és a jobb vevője miatt hiteti ezt velünk?

és egy kis segítséget kérnék tőletek az alábbiakban:

Schlumberger kolléga egy régi hozzászólásában olvastam hogy van egy fölös FM40-160-a. Gyűjtöm az antik BRG dolgokat így ha még megvan szeretnék valahogy hozzájutni persze nem ingyen :) Csere vagy egyéb :)) Kérlek szóljatok neki ha már nem jár ide.

HG9MCK kolléga írta régebben hogy vannak ex MÁV-os FM10-160-jai. Ezekhez is szeretnék mindenképp hozzájutni amennyiben megvannak még neki, nem tudom szokott e még ide járni? Kérlek szóljatok neki!

Dj Szegecs kolléga is régebben sokat irkált olyan témában amikre tudnék neki válaszolni illetve segíteni főleg a közlekedési kérdéseit illetően, kérem őt is értesítsétek ha esetleg erre jár :))

Igyekszem ezentúl, hogy regisztráltam, majd még sűrűbben ide járni és válaszolgatni, kérdezgetni :)

Köszönöm, hogy elolvastátok a kérdéseim, remélem tudtok segíteni nekem!

utóirat:

A BRG mellett kifejezetten gyűjtöm a dán Storno / Stornophone rádiókat. Amennyiben van nektek és fölösleges, szívesen átvenném a gyűjteményembe, persze ezt sem ingyen, bár egy jó amatőr mindig talál megoldást mindenre ha meg kell egyezni, nem? :))

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.23 0 0 10532

Keresd meg a NHH XIII. Visegrádi u. 100-ban lévő Ügyfélszolgálati Irodáját. Nagyon segítőkész, korrekt és kedves hölgyek tudnak naprakész infókat adni minden formáról.

Az alapok: A CB, és a PMR sávok mindenkinek ingyen vannak. Nagy zaj, tülekedés, semmi nem garantált. Olcsó kütyük. Kicsi távolság, mindenki beleugat a másik életébe.

A fizetős frekiken a megkívánt szolgáltatást kapod, annyit, amiért fizettél. Több kevesebb garancia a használhatóságra. Rendszeres költségek, drága rádiók. 

Előzmény: csuklo (10531)
csuklo Creative Commons License 2007.07.23 0 0 10531
Sziasztok

Szükségem lenne némi segítségre a rádiócsatornák magáncélú használatával kapcsolatban.
PL: mire van szükségem, mik a feltételek, menyibe kerül, hogy használhatom.

Kérlek titeket, hogy segítsetek nekem.

Üdv Csukló
csuklo@c2.hu
Qqberci Creative Commons License 2007.07.23 0 0 10530
Anno a Telefongyárban a mûszerosztályon jó széles asztalaint voltak, középen a mûszerállvány, de a szkóp csak úgy fért bele, hogy a szemben ülõ kolléga szkópjának a feneke az én oldalamon volt, az enyémé meg nála (nekem akkor EMG 1549-em volt). Persze egy rendes szkóp hátulján van mindenféle igen hasznos és érdekes dolog, fûrész-kivezetés, fényvezérlés, eltérítõ elektródák áthidalásai, stb... Ezekrõl ki lehetett hozni a jeleket a saját mûszereimre és némileg átparametrizálva visszavinni... Úgyhogy lehetett ott "csodákat tenni..." A sikert általában a szembõl jövõ hatalmas ordítás jelezte :-)))

No meg a ventillátor. Az már az újoncokkal szemben alaptrükknek számított, hogy egy mipoláncsövön át hátulról cigarettafüstöt kellett fújni a mûszerbe... Szegény fazon csak azt látta elöl, hogy elkezd füstölni a szkóp... Idõbe telt, mire ráeszmélt, hogy de viszont Fecske szaga van...
Előzmény: Princ of Carpatia (10529)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.23 0 0 10529
Húúúú.... Fiúk!
Micsoda durva élmények, és esetek! :-)
Nékem ifjú korom szkópos élménye: Kiindulás: A szkóp drágább, mint az arany! -Idézet néhai Tanárom HG9PD, Olajos Tanár Úrtól- És így is kellet a szakköri, vagy klubb foglalkozáson viszonyúlni hozzá! Csak jelenlétében, és felügyelete mellet lehetett a lezárt (kulcs az Öregnél) szekrényt kinyitni. Kivenni onnan a szkópot nem is lehetett, mivel nagysága egy "nach-kaszni" nagyságával vetekedett. Úgy kellett mellé telepedni, és dolgozni. Önállóan, -de a Tanár Úr felügyeletével- csak akkor dolgozhattam, ha pölö a "kopaszok" RIM-jének a KF-jeit hangoltuk. Az első alkalommal pölö előszőr lépésről lépésre el kellet mondani, hogy mit csinálok. Azt ha netán közben máshová nyúlt az "ember buta fia" -kedvenc szavajárása volt- a léniával b@szott egyet a kezedre. De nagyon szerettem az Öreget, tanúlmányaim legjobb tanára volt. Úgy okított, hogy úgy kezde.:Amit most elmondok, a könyvben le vagyon írva. Na, az ötös. Én mivel már tizenöt éve verem bele ezt az ember buta fiába, tudom már négyesre. Aki remekelni akar nálam az a legjobb esetben hármast kap. No lehet tanúlni!
Lehet, hogy nekem csak azért adott mégis ötöst, meg megnyertem a sulinak néhány országos fizika versenyt. (Leginkább az elektrósakat.) Ha már mozgástan volt, hát....
:-)
No, de a szkóp: Szóval az az aranynál is drágább műszer! :-)
Üdv Néktek: Öreg Csóka
Előzmény: Qqberci (10527)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.23 0 0 10528
:-))
Előzmény: Qqberci (10527)
Qqberci Creative Commons License 2007.07.23 0 0 10527
Annak idején odakerült hozzánk a mûszerorsztályra egy srác a Gelkától, és egyik legelsõ ténykedése az volt, hogy egy 20 MHz-s Siemens messplatz-vevõ osztójának az aranyozott Yaxley-jét megsmirglizte...
Előzmény: ha6pc (10526)
ha6pc Creative Commons License 2007.07.23 0 0 10526

Erről eszembejutott egy régebbi eset: a tulaj panaszkodik a szkópjára " nem jó,pedig fújtam bele kontakt-spray-t"  igen  Kontakt Chemie POSITIV 20.

A dolog nem vicc-annak rossz... : ))

Előzmény: Qqberci (10513)
Qqberci Creative Commons License 2007.07.22 0 0 10525
Nekem a jó öreg EMG-1555 van...

Előzmény: Princ of Carpatia (10523)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10524
Edi szkopocska.
Előzmény: Princ of Carpatia (10523)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10523
Szia Petya!
Pöpec egy műszer, és igen szerencsés vétel volt, hamár csak ennyi hibát kellet javítani! :-)
Nekem ez van:

Öreg Csóka
Előzmény: Törölt nick (10522)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10522

Vajon ez milyen jó vétel kategóriába tartozik? 4 éve vettem 5.000HUF -ért. Egy két tranyót 3055-öt (asszem) kellet cserélni, de müxik minden funkciója.

Ja meg hiányzik az egyik gomb...

Petyaművek
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10521
Szia Barátom!

Hááá....t? Nem tóm, de nekem a 10 MHz-s Philips jó vételnek tünt 20HUF-ért. Igaz megtaláltam nyomát, hogy ez a műszerecske valahonnét a német nyelvjárás területéről való, és ahogy néztem a nekem nem tetsző Veterát, meg eBay-t...... Nekem megérte.

Öreg Csóka
Előzmény: Qqberci (10520)
Qqberci Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10520
Macilackó aranyárban árul, most nem akarok példát mondani, majd mélben...
Előzmény: Princ of Carpatia (10517)
tarizs Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10519
Sziasztok, tapasztalatcsere vegett kerdeznem hogy hasznal valaki ICOM 706MkII radiot? Most tettem szert egy ilyen keszulekre. Akinek van ilyen, milyen antennatunert hasznal hozza? A gyarit vagy mast pl egy MFJ? En MFJ-re gondoltam, mivel olcsobb es eleg jok tudomasom szerint, bar 50MHz-t mar a legtobb nem tudja.

gtk_new Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10518
Koszonom Princ , kozben ratalaltam neten micilackora:-))
Előzmény: Princ of Carpatia (10517)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10517
Szia Szabi!
Mi sem egyszerűbb!!! :-)
Kicsit visszamégy itt a topikon a 10442 hsz.-re. Ott van "Micilackó" hírdetése, és elérhetősége!
Öreg Csóka
Előzmény: gtk_new (10516)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10516
Neked is koszi Princ.
Nem tudnal valami elerhetoseget adni ? (Mérai)

Sch vacillal a Hargitaval. Meg semmi biztosat nem lehet tudni..

Udv.
Előzmény: Princ of Carpatia (10514)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10515
Koszi az intelmet.
Valahol elegge feldicsertek az ebayt, gondoltam.. de belatom tenyleg rizigos..
Nem is elmelkedem ezen ezek utan.

Udv.
Előzmény: Qqberci (10513)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.07.21 0 0 10514
Szia Szabolcs!
A neten való HASZNÁLT cuccok vásárlásától én is óvnálak! Az on-line vásrlás használt dolgok esetén lutri, mert nagyban függ az eladótól. Az még hagyján, hogy apró hiányosságokra (pontatlanság, hosszabb üzem utáni működési rendelleneségek....usw....) később jösz rá, de bizony a "bótolás" létrejötte is rizikós. Én sem ajánlom! (És nem csak azért, mert már egy alkalommal a VETERA-n megszívattak! (Ezerpárforintos tétel volt, de az amit kaptam az .....)
Jobban jársz használt dolgok esetén azzal a vétellel amit ajánlottam Neked, a Mérai Lacival. (Istókzuccse nem vagyok érdekelt a bizniszében, de én két alkalommal is "bótoltam" Vele.) Legalább is nagyon korrekt volt, azt kaptam amit kínált, és kifogástalan minőségben. Szerintem levelezd le Vele, kérdezz rá mindenre ami érdekel, vesztenivalód nincs. És ami a lényeg: Várd meg türelemmel Tibi érkezését, Ő majd segít.
Öreg Csóka
(Jó bulit Schlumbergerrel!)
Előzmény: gtk_new (10507)
Qqberci Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10513
Az eBay-en történô mûszervásárlással csak egy a baj: nem tudod, mit veszel. Egy Tek szkóp hitelesítése nagyon komoly ismereteket és mûszerezettséget igényel, és elég ha egy apró, de nem teljesen szakszerû javítást végeztek rajta (például az osztóját kimosták Kontakt 60-nal...), máris nem tudja a speckót. Ezt persze csak a megvásárlás után jó sokkal lehet észreveni, mire megtanultad használni és megpróbálod kihasználni a szolgáltatásait. Ilyenkor a szakszerû javítás általában többe kerül, mint amennyiért a készüléket vetted...

Ha már használt mûszer, akkor például a NapTec, amely felújít és fél- egy év garanciát vállal mind a gyári specifikációnak megfelelô mûködôképességre, mind a hitelességre. mindenesetre elsô mûszernek nem biztos, hogy egy 100 Megás, kettôs idôalapú készüléket érdemes beszerezni, mert legdrágább az a szolgáltatás, amit kifizettél, de nem tudod használni.
Előzmény: gtk_new (10512)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10512
Ok, bocsi (es masoktol is) hogy ezzel farasztlak :-)
Előzmény: schlumberger (10510)
airband Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10511
Rendben, majd egyeztetünk!

Közben nézd meg a postafiókod, ha minden igaz, három levelet kaptál, ebből kettőben tömörített állományokat találsz...
Előzmény: schlumberger (10508)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10510
goto 2007.07.18 19:46:41 (10481)

Én nem értek az ebay-hez, a Tektronix szkópokat meg ifjú rádióamatőrként messziről csodáltam a BNV-n, vagy hasonló kiállításon. Pláne, amikor a tárolós képernyőjő változat is megjelent. Akkoriban kezdett ugyanis divatba jönni az SSTV...
Előzmény: gtk_new (10507)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10509
"Pedig ott van a monitor elött!"

A monitor előtt az etalonkondi-sorozat van, a sárgaréz távtartók, meg nékány egyéb apróság van... A PIC a kistáskámban lapít...
Előzmény: Princ of Carpatia (10490)
schlumberger Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10508
Tudom, hogy a gyerkőc mellett már nem olyan egyszerű, de elugorhatnál majd egyszer, ha lesz egy üresjáratos napod. Van itt némi nekedvaló. Megbeszéljük, ha hazajöttünk Erdélyből.
Előzmény: airband (10493)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10507
De ha mar itt vagy (es masok is), turelmetlensegemben megkerdeznem : ebay szkop vasarlashoz mit szolsz?
Tektronixok nagyon tetszenek.
Előzmény: schlumberger (10505)
gtk_new Creative Commons License 2007.07.20 0 0 10506
Ok .
Előzmény: schlumberger (10505)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!