Évekkel ezelőtt összehasonlítottuk cimborával a szerződéseinket, akkor úgy értelmeztük, hogy Ő örökszaldós marad(hat), én viszont átviteli díjra lehetek kötelezett (ez jelenleg nekem 0 Ft, nála nem szerepel ez a tétel) akár már a második, harmadik, negyedik ... évben is.
A szolgáltató azokat a szabályokat tartja be, amiket betartatnak vele, a többi esetében a maga hasznára jár el. Jelen helyzetben nagyon úgy néz ki, hogy mi, napelemesek finanszírozzuk a rezsicsökkentés egy részét, így nem számíthatunk a hatóságokra sem. A vákuum az túlontúl igaz, bármelyik pillanatban változtathatnak a szabályokon (pl áramár összetétel is) ami szokás szerint nem az átlag állampolgárnak lesz kedvező.
Az infrapanel alapból átverés. Hősugárzó 2 kW-os 5000.-től 25000.-ig. Infrapanel 600 W - 47000.-. És ez még az olcsóbbik. :-( A különbözetből rezsicsöki nélkül is évtizedekig lehet fűteni. Jól szigetelt házba 3 klíma befűt. Ha - 25 fok van (már tapasztaltam), beindítja a ventillátoros 5000.-est. 2-3 db abból is elég és legfeljebb néhány napra kell.
Nekem már lejárt a 10 év, ez már 1/4 év a 11-ből. :-( Persze abból, amit olvastam, én is arra számítottam, hogy a következő éves leolvasásig marad. Hát nem. :-(
(nyilván van az a méret stb faktor amikor tud értelmes választás lenni akár - nekem is van egy helyen kiegészítő jelleggel - , de nem egy 3 szintes 300 méteres épülő ház esetén mindez a jelenbeli állapotokból és tényezőkből kiindulva)
Ma a korm8nyinfón azt mondta a Miniszterelnök úr , hogy két alternatíva van jelenleg . A rezsicsökkentett ár a megadott limitig plusz túlfogyasztás esetén a megszabott ár , vagy kiléphetsz és akkor piaci ár .
Nem állított senki örökszaldót hivatalosan, sőt régóta tudni lehet hogy lesz valami változás. Aki örögszaldóval házalt azok a napelemből élő vállalkozók...
Nincs benne semmi, a hatályos jogszabályoknak felel meg a szolgáltató. Nincs is joga mást tenni. Ennyi a történet, számítottam is rá, mondjuk arra nem hogy egy nagy vákuumba lépünk át, igazán lehetnének már tiszta feltételek így pár nappal a történés előtt.
Szerintem nézd meg a szerződésed tartalmát. Azt sem tartom kizártnak, hogy jár neked az "örökszaldó", amit aztán ráutaló magatartással átváltoztatsz valami kedvezőtlenre a szolgáltatói nyomulásnak köszönhetően. Szerződés egy dolog, jogszabály egy másik, nem zárja ki egymást a kettő, de ez már a hab lesz a tortán, hogy tudod-e érvényesíteni a jogod.
Ha pertársaságot alapítanának a napelemesek, csak akkor lenne esély nyerni a szolgáltatókkal szemben. Ehhez viszont egy elkötelezett, ügyet védő jogász kell, nem a hemzsegő ügyvédek valamelyike.
jaja, költse inkább napelemre a millióit, legyen mivel kifizetned a gázszámládat :-)
Szerintem nonszensz hogy lehet COP=1 fűtésrendszerre engedélyt adni egy új építésnél.
Mindenhol próbálunk energiát megtakarítani, erre nesze hülyegyerek, fűtsed ellenálláson.
Amit nem számolsz hogy van filtrációs veszteség is, minél jobban szigetelt a ház annál többet jelent. Nálam pl kb 1/3 hőveszteség abból adódik, azaz egy hőszigetelségi pont felett nem tudsz előre lépni milliós hővisszanyerő nélkül.
A számaid inkább az 5000kWh környékén lenne helyesek.
Gondolom melegvízben szeretnek fürödni az új házban, rögtön melléjön 1500-2000kWh melegvíz energiaigény (nálam 2000-2500kWh 3 gyerekkel).
Szóval 6500-7000kWh/év.
Ezt gondolom mosolyogva kifizetik teljes áron.
Egy hőszivattyúval ezt le lehet harmadolni, H tarifa is van rá. A vizes rendszert pedig bármivel tudod üzemeltetni, ami épp olcsó lesz. Az infrapanelt aligha. És klíma sem kell.
Egy lemezes szerelt mennyezetfűtés gipszkarton burkolattal kis pénzből kijön, hűt/fűt, bármivel meghajtható.
Azért utánaszámolhatnál , az általad megadott 3kW-nál átlag téli +4°C kinti és +22°C benti hőmérséklet esetén , amikor " csak " 180 nappal számolunk , hogy az mennyi kWh-t is igényel !
Lesz az még a duplája is annak amit Te írtál . :-(
A helyben fogyasztást kell optimalizálni , amennyire lehet . Múltkor már egy 4000kWh-t termelő rendszert írtam , hogy hogyan nézne ki jelenlegi árakon ( energia , RHD ) .
Ha jól emlékszem 19 forint közeli ár jött ki 1kWh-ra ( minden kWh-t figyelembe véve , helyben fogyasztott , vételezett , betáplált ) .
Írtam, hogy nálam kb. 5 eve van, és mivel mfb hiteles, így jobban tudom követni. Ennyi idő alatt kb. annyival fizettem kevesebbet a törlesztésre az áram helyett, amennyi volt a hitel önrésze. Szóval mintha nem csináltam volna semmit. A következő 5 évben nyerhetek talán 200 ezret, ha nem tojik be az inverter, akkor ennyivel vagyok beljebb. Plusz garancia kb. a jovőbeni haszon lenne.
"Nem irigylem azokat a szerencsétleneket akiket bepaliztak fűtésre, ott azért más lesz a szájíz a buli végén."
Egy ismerősöm most építkezik, és nem tudom eltágítani az "infrafólia" megoldástól. Hajthatatlan mert az a legjobb......
Próbálom rávenni, legalább építse ki a vizes rendszert, aztán mivel lesz idővel fűtve majd kiderül, de ne üljön fel (utólag ez nagyon nem egyszerű móka). Ész érvekkel képtelenség hatni rá egyszerűen.