Mi is kőkorszaki eszközökkel dolgozunk. Már ha az elektromos prést, darálót, szivattyút és szellőző ventillátorát nem számolom :D Mondjuk ezek alapvetően nagyon hasznos high-tech cuccok. Most második éve használjuk a velem majd egyidős fekvőprést amibe 20 mázsa cucc is pakolható. Azért ég és föld ezzel egyben kinyomni egy napi szüret anyagát mint szopni a kis kapacitású kosaras préssel :) De a pinceklíma alapja azért nálunk is az ajtó meg a szellőző. Mondjuk a szellőző az már száz éve is megvolt. Mi csak egy ventillátort raktunk rá, hogy gyorsabb legyen a légcsere.
Én nem vagyok Bakó Ambrus kaliber (messze sem) de simán el tudom képzelni, hogy nálunk a mi stílusunkhoz passzoló élesztők vannak. Azt el szoktam mondani, hogy nálunk fajélesztő sosem járt a pincében és cirka 1901-ig dokumntáltan tudjuk, hogy minden évben volt spontán erjedés a pincetérben. Féltem is a pincét, piszkosul.
De amúgy varázslat nincsen. Ha lehűl a lé akkor leáll az erjedés. Ez után fejtés, kénezés és pihi. Az nyilván fontos, hogy ne kelljen 1g/l kénnel megfogni a bort :) szóval az nyilván kellemetlen ha kéntűrő élesztő kerül a buliba.
A bor mindig tud meglepetéseket okozni - és pont ez a szép benne.
Az édes hárs fejtésénél (sajnos mindig nagy veszteséggel dolgozom, nem derítem pl. a seprőt) a nagyon trutyis aljat beletettem egy 5L-es műanyag ballonba. A pinceajtón belül 3 fok volt, szinte hihetetlen, de ott kierjedt. Tavasszal megkóstoltam (PÉT nat lett :D ) érzetre tök száraz volt, persze sokáig nem örülhettem neki, nagyjából 5-10 másodpercem volt élvezni, aztán a bubi felkavarta ...
Szellőztetőm nincs, sőt semmim sincs, kőkorszaki eszközökkel dolgozom, mint a nagyapám - a tartályokat leszámítva + hogy a bogyózót delej hajtja, nem én.
Nagyon nem szeretek távolról okoskodni. Én azt tudom, hogy nálunk mi működik. De simán lehet, hogy nálunk más erjesztő törzsek működnek. Az fix, hogy nálunk a pince padozata a leghidegebb és az édesebb cuccok részben kényszerből, részben már tapasztalatból oda kerülnek és a mi pincénk nagyon hideg. Ilyenkor szüret után pedig éjszaka meg hajnalban megy a szellőztető ezerrel és kicseréljük a levegőt alaposan. De azért ez erősen lutri... nekünk is volt már 15 fokos borunk és volt 11 fokos is, hasonló alapanyagból.
A Zelnától kóstoltam már egészen jó szürkebarátot, 2017-est, pedig ritkaság a jó szürkebarát - ezért vettem ezt a palackot, meg a ráírt 13,5% szesz miatt. A Penke dűlő balatonszőlősi, aminek az előnyeiről itt Bakó Ambrus értekezett. Illatban zöldalma, némi vanília és talán banán, ízben pedig sok, almás karakterű sav és más szinte semmi. Végre sikerült valakinek nem lágy szürkebarátot készíteni, de hát nekem semmi nem jó...
A '20-as nálam végül 7 fokon pötyögött ki (11-12 g maradt).
A 86g maradékcukrost úgy tudtam leállítani, hogy közben lehűlt, én pedig kifejtettem egy tartályba a pince elé és a -3,-4 fok + kén - aztán a steril szűrés megállította. A spontán erjedt cuccot nehezebb megfogni - akkor van esély ilyesmire melegben, ha kén-érzékeny élesztőtörzzsel oltod. Szerintem, persze vannak bőven képzettebbek a témában nálam ...
Hát ja, Mediaworks (= Orbán Press), ott van méretes betűkkel a borítóján.
Ez a Fiáth csak ennyire agyas bubu és ennyire kibaszottul lusta, hogy magától schmitteli az előző évi irományát? Még a saját magyartalanságait se korrigálja a mondatokban, hogy legalább ne szó szerint egyezzenek?
Ennyire hülye, vagy ennyire hülyének nézi a kiadóját és az olvasóit, vagy mindkettő?
A Csíki Sanyi az egyike azon "influenszereknek" aki egyik reggel felkelt és elhatározta, hogy akkor ő mostantól meghatározó gasztroblogger lesz. Aztán az lett :) Számomra mondjuk talány, hogy valaki egy ELTE biológia-kémia diplomával a zsebében miért nem talál magának jó melót a szakmájában. De ez legyen az ő titka :D
A sálán én is csak röhögök... meg, hogy fúdsztájliszt. Viszont valahogy bebulizta magát az etyeki filmgyárakba és egy csomó filmhez hívják elkészíteni a filmben szükséges ételeket. Szóval jól be van netvörkölve a srác.
A Mediaworks kiadványa ez a Top100, szóval a NER udvartartás része. Ahogy Fiath Attila is masszívan NER lovag, hiszen az amit a tejbe aprít az száz százalékban állami vállalatoktól van kipumpálva.
Azon nagyon csodálkoznék ha emiatt most őt száműzné a szakma. Bár egy ilyen "mallőr" miatt sok helyen kell neki most magyarázkodnia... az viszont fix, hogy ha voltak még Master of Wine ambíciói akkor azoknak ezzel az incidensen búcsút is inthet. MW címet definíció szerint nem adnak olyannak akiről ilyen egyértelmű etikátlanság kiderül.
Az a tag világvége, egyszer belénkbotlott valami Planinás, Gasztroangyalos locsoláson, nem volt már józan, mi sem, szóval a levegőben lógott a katasztrófa, de szerencsére nem cifrázta sokat, így H Zoli is megúszta a könnyű testi sértés elkövetésének lehetőségét.
Ilyen bort nem lehet véletlenül csinálni. Nagy respekt és köszönet ezért a borért. Nem tegnap óta iszom bort és nem kell két kéz, hogy az igazán emlékezetes borokat felsoroljam, de ez ott van közöttük.
Ha van még hasonló akkor nagy tisztelettel beállok a sorba :) Esetleg barterezhetünk.
Igen, aki megvette a kiadványt az is át van verve, aki megrendelte a kiadvány elkészítését az is át van verve.
Nem valószínű, hogy jövőre ez elkészül, vagy ha el is készül akkor bárki megveszi...
Mindenesetre nem hiszem, hogy a NER-nek ehhez köze van. Fiáth doki megpróbálta megúszni minimállal, de lebukott. Normális esetben ennek az lenne a következménye, hogy mint "szakértő" nem kap több megbízást a szakmától.
Kétségeim vannak, hogy ez megtörténik.
Ugyanis ahogy végigmentem a kigyűjtött toposzokon világosan látszik, hogy tavaly és idén is azokat dicséri a doki, akikkel úgymond szakértői szerződéses viszonyt ápol. Azaz tökéletesen elvégzi a munkáját amire szerződtették.
Egerben lesz dolgom ma délután, nagyon rég ittam onnan valamit is, amire emlékszem, javasoltok pincét, ahová érdemes pár palackért bemenni? Kovács Nimród pl.?
Ez a sztori azért vicces lehet a háttérben. Például milyen arca lehet a megrendelőnek akit Fiáth Attila... hát akár hogyan is próbálom finoman fogalmazni konkrétan átvert azzal, hogy neki a tavalyi anyagot melegítette, sózta fel és adott el új anyagként.
Értem én, hogy a kiadó is és Fiáth Attila is a NER szerves részei, de szerintem ilyen átverés még házon belül sem okés.