Tulajdonképpen, a 2 ütemű motoroknál szükséges egy bizonyos nagyságú fojtás. Mivel, a hengerben keresztöblítés van, hogy a kipufogógázok kiürüljenek az égéstérből és ne rontsák a frissen bekerült üzemanyag égését és hatásfokát. Ha nagy a fojtás, akkor csökken a motor teljesítménye. Ha kicsi a fojtás, akkor pedig sok elégetlen bezin távozik a kipufogón keresztül és ezért csökken a motor teljesítménye. Vagyis, több üzemanyag szükséges a kívánt teljesítmény eléréséhez.
1:mint a hagyományos motorok dobjánál,itt is ha kivesszük a labirint rendszert(furulya) és a bemeneti és kimeneti csövet simán egy perforált csővel összekötjük(simson) a dobot meg megtöltjük gyapottal v fémdörzsivel,kész a "sportdob",ami nem hangos
(ezt a gondolatot elhesegettem, mert mi van ha a Ciao-nak amolyan nem motor hanem robogószerű dobja van szerintem amibe kell a labirint ami gázáramlás irányító.
Ekkor
2:A gyári mintára csinálok bele labirintot, az arányok figyelembe vételével.
Vagyis ugyanezt a lent belinkelt rajzon lévő rendszert kapom csak nagyobb csövekkel
így:14mm-bemeneti cső ugyebár módosul 22mm-re
10mm-es áteresztőnek arányában a 16mm es felel meg
8mm-es végcső szerepét 14mm-es veszi át
Ez elmélet,a 16mm arányok figyelembe vételével jött ki.
Persze az lenne a fasza ha meg tudnánk vizsgálni egy fojtatlan dobot belülről,de én a neten még nem leltem ilyen rajzot.
Sajnos úgy néz ki, erről lecsúszok...látom van más érdeklődő is...nekem meg nincs rá pénzem...:(
Muszáj lesz házilag kivitelezni egy fojtott példányból.
Szétvágtam a svájci fojtott dobot.Érdekes.
A kisujjnyi könyökcső folytatódik a dobban,átmegy egy kis kamrán ami a dob elejében van.Végigmegy a dobon,és szabadon áll a vége a dobon belül.
A gázok innen a dobban egy kicsivel vastagabb,pár centis csődarabkán vissza mennek a kis kamrába,majd visszafordulnak egy csőbe -ami a kamrából megy hátra,végig a dobon- ez végülis a végén kilógó kis vég-cső.
Tud valaki segíteni hogy hogy alakíthatom át fojtatlan dobbá?
A fene...voltam a padláson.Sajnos amire apró alkatrészes zacsiként emlékeztem,abban a lecserélt hátsó szabadonfutó meg a hátsó agy hajtás csapágyai,szimmeringjei vannak...bár nem tudom, minek tettem el :)
Nekem a 78-as Ciaon még kis szegecselt táblán van a váz sárvédőív részén.Később elhagyták gondolom ezt a táblás megoldást, és simán beleütötték a vázba.
Nem tudom, hogy az SI-nek hol lehet a vázszáma, ezért csak egy tipp. A CIAO-nak, jobboldalt, a műanyagburkolat alatt van. Nézd meg, hátha az SI-nek is oda rakták.
Arra gondoltam, megspórolnám az árát...megoldható ha a fojtott gyári kipuffra varratok egy nagyobb kipu csövet?
A tuningos linken néztem a karbi felfúrását...bár nekem nem ilyen a karburátor,csak hasonló,12.12-es de gondolom, azon is elvégezhető ez a műtét... (?)
Tudom, hogy a hozzászólásom, nem tartalmazott semmi pozitívumot. De ha valaki "bevágódik" a fórumra és el akar adni valamit, legalább annyi fáradtságot vegyen, hogy kívülről, megtakarítja a cuccot. Akkor ne csodálkozzon, hogyha nem fogadja üdvrivalgás.
Nem tudom, hogy honnét veszed, hogy nehéz beszerezni alkatrészt a Ciaohoz? Persze vannak akik, nem tudják, hogy hol tud beszerezni alkatrészt. De az én tapasztalatom az, hogy be lehet szerezni, méghozzá, vadonatújat. Vannak olyanok is, akik azt hiszik, hogy fillérekből megtudják oldani az alkatrészpótlást. Szerintem az olcsón beszerzett használt alkatrész annyit is ér. És az, hogy én kifejtettem a véleményem az árudról, az még nem az jelenti, hogy ebből megítéld a fórumot. Én csak egy valaki, (vagy senki?) vagyok azok közül, akik látogatják a fórumot. És ha Te egy emberből ítéled meg a fórumozó csapatot akkor téves lehet a véleményed.
Találkoztam én már olyan motorblokkal, ami kívülről hasonlóan nézett ki, mint amit Te árulsz. Úgy össze volt rohadva, hogy körmöslehúzóval többnapi áztatás és sok kínlódás árán sikerül a hengert lehúzni a dugóról. Te pedig idejössz a méhtelepről hozott cuccoddal és azt hiszed, hogy aranyat árulsz.
a motor 1 hete van nálam, a Méh telep elől mentettem meg.
tudom milyen nehéz régi motorokhoz alkatrészt szerezni ezért gondoltam sokaknak öröme lehet benne, én már örültem nagy kupac rozsdás motor és autó alkatrésznek is ,de te megmutattad a fórum színvonalát nekem, és tudom hogy értéktelen a "motor" , nem is törődök vele többet(se a motorral , se a fórummal) viszem a méhbe(bár ez rám nem jellemző, mivel veterán motoros vagyok) bukok rajta kb 3 e ft-ot és boldog leszek, ti meg szerezzetek alkatrészt ahonnan akartok!
A válaszodból lejött az is hogy nem piaggio blokk mert akkor megírtad volna, gondolom...
Nem tudom, hogy lesz-e vevő rá? De az, hogy valaki néhány évig hagyja kint a sárba rohadni a motort és utána akarja eladni, az nem valami bizalomkeltő. Vagy valami védett helyen kellett volna tartani, vagy mielőtt a disznóól mögé lett dobva, előtte kellett volna árulni.