Ócsai Imréről, a jólismert egykori hanglemezboltosról szeretnék érdeklődni. Én akkor jártam nála utoljára, amikor még az Oktogonon volt lemezboltja. Aztán úgy hallottam, hogy elhunyt. Szeretném, ha valaki elmondaná a következőket nekem:
- Az Oktogonon levő lemezbolt után volt e újabb lemezboltja?
- Az a bolt mikor zárt be?
- Lehet e azt tudni, hogy Imre mikor és hol halt meg?
- Hol található a sírja?
Kérem, ha van valaki, aki pontos adatokkal tud szolgálni, az írjon nekem a levelekcsaknekem@gmail.com E-mailcímre.
Ez a probléma egyébként nem olyan nagy, mint sokan képzelik. Tegyél fel egy kislemezt a központosító mag nélkül, és próbáld meg beállítani koncentrikusra! Menni fog. Ha a befutó barázda fölé viszed a tűt (de nem engeded le), akkor külön segédeszköz nélkül is látni fogod, hogy merre kell mozdítani.
Egyelőre még nem mértem, mekkora lehet az ütés. Szemmel jól látható, de lehet, hogy mérve kevesebb egy mm-nél. Azt meg házilag központosítani...? Lehet, hogy a végeredmény rosszabb lesz.
Talán az lenne a tuti, ha lenne egy gép, ami pont vág a megfelelő helyre egy akkora lukat, mint a kislemez központosítója. Vagy ez durván belenyúl a hangzásba?
A Naka max 0.5mm hibát tud kicentírozni, 0.3mm-től már hallható a nyávogás. Mondjuk a Naka alapvetően a szabványban szereplő toleranciák következtében fellépő, összegződő hiba javítására lett kitalálva.
Ha nagyon excentrikus, és a két oldal egyformán excentrikus, akkor lehet, hogy megpróbálkoznék a lyuk feltöltésével és újrafúrásával.
Ha nem olyan vészes, akkor én inkább kúpos dörzsárral (köszi, Jolida), célirányosan nagyobbítanám a lyukat, esetleg megpróbálnám az ellenkező oldalt feltölteni meleg ragasztóval. Persze ha a két oldal nem egyforma, akkor ez utóbbi lépés elmarad.
De mindenki úgy csinálja, ahogy neki tetszik, ezen nem fogunk összeveszni. :)
Nem tudjuk mennyit üt a lemez. Annyival nagyobbra kell fúrni a központi lyukat, hogy ki lehessen centírozni. Ha nyávog a lemez, akkor biztosan többet üt 0,5 mm-nél.
Lövésem sincs, hogy mi ennek a magyar neve. Félek, ha "lyuktágítót" kérnék, a szerszámboltos átküldene a szexshopba...
:)
Ha meg nem a meglévő lyukat bővíti fel, hanem a régit kitölti műgyantával és újat fúr, akkor a 7-es fafúrót tudnám javasolni, azzal központosan lehet fúrni, plusz a fenti kézi készüléket, mert a 7-es fúró önmagában kevés...
Ez kereskedői blog, úgyhogy egyelőre az általunk forgalmazott termékekről szóló anyagok határozzák meg a tartalmat (Soulines, Audio-Technica, Goldring, Jelco), de egyrészt - szerintem - ez is érdekes leválogatása a magyar nyelvű blogszféra analóg-témájú írásainak, másrészt a jövőben mindenféle általános, szakmai témájú cikkeket is tervezünk.