Keresés

Részletes keresés

tacsa Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1349
Kedves Obiwan!

Tudni kellene, mi célból akarsz rajta járni, rendszeresen, vagy csak eseti jelleggel. Ha esetileg, akkor pallókat ill. deszkákat célszerű felfektetni a fő járási irány(ok)ban. Ha rendszeresen, akkor az eredeti gerendákra kell fektetni keresztfákat, azok közé rakni a hőszigetelést, majd a keresztfákat borítani pallókkal vagy deszkákkal. Felhívom szíves figyelmed, hogy az utóbbi eset már statikai ellenőrzést igényelne valószínüleg.

Üdv
tacsa

Előzmény: Obi wan (1347)
stoki Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1348
LitleBee
Most már itt vagyok én is ... nagy nehezen erről a freemail-es izéről leszedtem a file-t és még olvasható is...
Na nekiugrok ...
Előzmény: LitleBee (1334)
Obi wan Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1347
Kedves tacsa!
Ha a felső sárrétegre fektetem a kőzetgyapotot, akkor mit kell rátenni, ahhoz, hogy járni tudjak rajta? Az a helyzet, hogy egy olyan "sorházban" lakom, ahol több lakás van egy vonalban közvetlenül egymás mellett, s én csak a saját részem fölötti részt szigetelhetem le!
Hacsek Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1346
Köszi Méhecske a rajzot, de azt hiszem inkább tacsának küldd el, mert tkp. eredetileg ő kérte, csak aztán valahogy összemosódott a kettőnk közti differencia.

Kedves Obi wan!
Többször leírtam már korábban: hungarocell nevű építőanyag NINCS, az egy csomagolóanyag neve volt. A polisztirolhab többféle márkanéven fut, pl. Austrotherm, Nikecell, Styrofoam stb.
A hőszigetelés belsőoldali felragasztása pedig kifejezetten káros, hogy pontosan miért, ... na ehhez kell a megfelelő végzettség. Azt csináld, amit Tacsa javasolt!!!

Előzmény: LitleBee (1334)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1345
Kedves Tacsa!
Köszi a meghívást, nekem gyakorlatilag bármely időpont megfelel. Az volna igazán aranyos, ha a többiek szeme láttára mutatkoznánk be egymásnak.
A bentonithoz: nem lehet, hogy kitaláltak valami bentonittal átitatott tekercset?

Kedves caapa!
Senki sem tévedhetetlen (mi sem tacsával) de ha alaposabban visszanézed a topicot, éppen ezért nem válaszoltunk olyan kérdésekre, hogy általában mennyibe kerül egy építkezés vagy tervezés!
Ettől függetlenül hangsúlyozom, én nem vagyok aktív tervező (NEM vagyok érdekelt) mert a korábban megszerzett tervezői jogosultságom és gyakorlatom ellenére nem fogadom el a kötelező kamarai tagságot, mint tervezési feltételt. Tehát nem érzem jogosnak, amit írtál, de ezenkívül nincs probléma.

rocher Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1344
Pedig ott csápoltam a dobogó mellett, gyönyörű göndör mézszőke, hátközépig érő hajam van, kockás hajráf volt benne, kockás farmerruha volt rajtam és el voltam ájulva a lovaglástól. Én is öttusázni szeretnék, ha megnövök:-)))
Előzmény: tacsa (1341)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1343
Itt vagyok, Tacsa, most értem el a gépemig, mingyá olvasok!
Előzmény: tacsa (1341)
Arabella Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1342
Sziasztok!
Egy kicsit beugrottam körbenézni:)
Még nem szedték szét a gépemet, úgyhogy van még egy kis időm.
Köszönöm a meghívást!:)Sajnos nekünk is csak akkortájt lenne időnk, de akkor teljes gözzel elmegyünk.
Tacsa, Hacsek!
Elözőleg egy augusztus eleji Arabella lakás felmérést össze tudnánk hozni?
addig behütőm a söröket, vagy amit akartok:)
Arabella
tacsa Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1341
Hacsek, hol vagy ?
OFF Petra! Láttalak a TV-ben, bár elég sokan voltatok a VB-n, így nem ismertelek fel -))))) ON

tacsa

Előzmény: rocher (1340)
rocher Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1340
Én is itt vagyok, csak dógozom, figyelek közben.
LitleBee Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1339
Ja elfelejtettem mondani, felragasztva is láttam gipszstukkó szerüt festetlenül, nekem nem tetszett (lefestve biztos jobban nézett vólna ki, így olyan "müanyag" volt)
Előzmény: LitleBee (1334)
LitleBee Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1338
Tévedtem, már 3-an vagyunk::)))
Előzmény: tacsa (1336)
LitleBee Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1337
Szia Obi wan!

Úgylátszik ma csak ketten vagyunk:)

Na én már láttam ilyet, csempe ragasztóval kell felrakni a mennyezetre. Létezik sima, és gipszstukkó utánzatu is, asszem mindegyiknek festheto a felülete.
Szerintem, ha valami barkács áruház közelében jársz meg is tudod nézni (olyan ~ 50x50 cm-es táblákban van, és nemtudom hány négyzetméterre való van egy csomagban).

Előzmény: Obi wan (1335)
tacsa Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1336
Kedves petra és a többiek!

Nekünk tényleg szinte bármely időpont megfelel, úgyhogy Tőletek függ. Ha a többiek is elmondják a nekik megfelelő időpontot, talán kialakulhat valami legkisebb közös többszörös! Várom a többiek "időpontosítását".

Üdv
tacsa

Előzmény: rocher (1333)
Obi wan Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1335
Hi!
You are right.
Nem értek az építészethez, éppen ezért inkább gyakorlati tanácsokat kérnék a közeljövőben, ha lehet. Halottam, hogy van valamilyen hungarocell hőszigetelő, amit közvetlenül a menyezetre kell felrakni és így hőszigetel. Mit tudtok erről?
Előzmény: Hacsek (1318)
LitleBee Creative Commons License 1999.07.19 0 0 1334
Szia Mindenki!

HAcsek, stoki!
Megkaptátok a rajzot?

rocher Creative Commons License 1999.07.18 0 0 1333
Kedves Tacsa,
Roppant aranyos vagy, még akkor is van kedved társasági életet élni, ha a cápák marcangolnak:-))), úgy látom azért van egy -két tisztességes ember is ebben a topicban. A nagy baj az, hogy én leghamarabb aug. végén fogok ráérni hétvégén, vagy valamelyik hétköznap azelőtt. Még egyeztessünk!!
Most körülnézek, kb. este 8-ig vagyok gépközelben.
Üdv. petra
Előzmény: tacsa (1329)
hóember Creative Commons License 1999.07.18 0 0 1332
Kedves caapa, na jó helyen beszélsz itt számítástechnikáról, nekem ugyanis a pincém meg a padlásom tele van a magas szinvonalú hw és sw termékekkel. Ugyanis ez a szakmám. Gondolom innentől fogva nem akarsz nekem Compaqot vagy Fujitsut vagy Packard Bellt eladni, mert én kizárólag DTK-t veszek. Ez a flúgom. Olyan még nem volt, hogy cserben hagyott volna. Gyorsan be is fejezem, mert architect kitiltat innen az offolásért.
Előzmény: caapa (1327)
stoki Creative Commons License 1999.07.18 0 0 1331
Tacsa !
Kössz a meghívást, jól esett ...
Előzmény: tacsa (1329)
Lee Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1330
Kedves caapa
Csak véletlenül néztem be ide,úgyhogy merő segítő szándékkal az alábbiakat tudom elmondani.Az építészkamarai és mérnökkamarai díjszabásokban feketén fehéren le van írva ,miért mennyit lehet elkérni.Mindkét díjszabás tartalmazza a díjalapos árkalkulációt is,ami elég jól használható.
Az árat persze előre meg kell beszélni.
A mérnöknek előre kell becsülni az építési költséget és vállalkoznia kell.
Ettől eltérni , csak a műszaki tartalom jelentős változása esetében indokolt.Ha valaki bevisz az erdőbe , akkor , nem a díjszámítási módban van a hiba,hanem az adott ember erkölcsi felépítésében.
Magyarul : egy tisztességes ember sosem fog átvágni,a díjszámítási módtól teljesen függetlenül.Jó tanács,ami sajnos esetedben eső után köpönyeg,hogy csak olyannal terveztess , akit megbízható ember ajánl,illetve jó híre van.Ez az építési munkákra is vonatkozik.Statikusként számos olyan házat láttam , ami a lelkiismeretlenség és linkelés számos jelét viselte.
Azt hiszem ez nem csak ebben a szakmában van sajnos így.
Üdv
Lee
tacsa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1329
Kedves petra és a többiek!

Szeretettel várlak Benneteket, a biztonság kedvéért előtte azért jobb ha tudok róla , mikor érkeztek. A kert úgy kb. max 30 főt tud egyszerre fogadni, és hogy Maugham-ot idézzem: sör és tea az többnyire mindig van.
Caapa, ha eljössz Te is, találkozhatsz Hacsekkel, és máris részed lehet egy tisztességes tervezőben!
Szóval a héten beszéljünk az akcióról petra!

Üdv
tacsa

Előzmény: rocher (1323)
tacsa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1328
Kedves caapa!
Személyes érintettségem okán pár szót engedj meg saját " védelmünkben". Mint minden szakmában, az építészetben is vannak tisztességes és tisztességtelen emberek, meg ebben a szakmában is lehet magasabb és alacsonyabb színvonalú munkát végezni. Bizonyára volt rossz tapasztalatod, ami miatt ilyen véleményt alkottál, amit igazán sajnálok.
Amikor valaki terveztetni kíván, valamilyen módon a szolgáltatást meg kell határozni, és mint minden szerződés esetén, ugyancsak meg kell állapodni az ellenszolgáltatás jogos mértékében.
A tervezési díjak meghatározására a Mérnöki Kamara illetve az Építész Kamara alapvetően kétféle számítási módszert tett ajánlottá, sőt elvben kötelezővé. Az egyik esetében "ráfordítási alapon", a másikban ún. "díjalapértékben" határozták meg a tervezési díj számítását.
Az első változatban a (várhatóan ) ráfordított mérnökóra mennyiségét szorozzák az érintett tervezők egy meghatározott, végzettségükre, gyakorlatukra, azaz kvalitásukra jellemző fajlagos értékkel. Ez az érték ma kezdő mérnöknél szokásosan min. 20.000.- Ft/nap, a kiemelt, vezető tervezői besorolásnál, legalább 10 éves gyakorlatnál, több diplománál stb. ez az érték elérheti a 100.000.- Ft/napot. ( A jogászoknál, bankároknál azonosan magas kvalitás esetén óránként 15-20.000.- Ftra lehet számítani )
A másik megoldásnál a várható ( becsült ) kiviteli érték arányában határozzák meg %-ban valóban a tervezési díjat. Azonban mindkét esetben többféle szorzótényezőt is figyelembe kell venni, például azt, hogy milyen mélységű terv, milyen bonyolult viszonyok vagy speciális épület az, aminek a tervezését kell elvégezni.
Aki fix összeget mond, az is valamelyik megoldással számol, csak egy összeget mond. Lehet továbbá engedményt adni, meg figyelembe venni más szempontokat is. Úgy gondolom, aki részletes, a kamarai elvekre épülő díjszámítást ad, és abból a megrendelő láthatja, mit , mikorra, és mennyiért végez el a tervező, az jár el korrektül.
Csak példaként: az említett 200 nm esetén például ha a díjalapértékes számítást alkalmazzuk, a becsült fajlagos kivitelezési költség mondjuk a gyakorlatban jelenleg 80.000.- Ft ( a vételi árak lakás esetén ma már 160.000.- 300.000.- Ft között vannak ! ). Ez azt jelenti, hogy a teljes kiviteli költség kb. 16.000.000.- Ft. Átlagos körülmények között, nem speciális szerkezetek, funkciók tervezése kb. 3,0 - 3,5 %-os értéket jelent VALAMENNYI SZAKÁGI KOMPLETT ENGEDÉLYEZÉSI ÉS KIVITELI TERV elkészítése esetén. A teljes tervezési díj eszerint 480.000.- Ft. Ha csak a családi ház építésben szokásos engedélyezési tervet kell elkészíteni, akkor csak a kb. 60% építészet 40 %-a, mint konkrét tervezés merül fel, azaz kb, 115 ezer Ft a tervezési díj kamarai ajánlott értéke. Ha ezt kezdő mérnök készíti, vélhetően ennek kb. 75 %-a célozható meg a megrendelő részéről, mint elfogadható tervezési díj, azaz kb. 80-90 ezer Ft.
Megjegyzem, egy normálisabb erkélyajtó többe kerül, viszont tisztességes tervezői munkával rentgeteg felesleges költség kiküszöbölhető a tervező részéről a megrendelő érdekében. ( Kevesebb anyag felhasználás, simán átfutó engedélyezés stb. , ) azaz sokszorosa a tervezési díjnak visszajöhet.
Aki a fenti számítási példa rendszeréhez képest lényegesen alacsonyabb díjért vállalkozik, az ezt vagy munka-kényszerből teszi, vagy nem fogja tisztességgel elvégezni a feladatot, és ezt a megrendelő fogja sokszorosan megfizetni.
Szóval részletes tervezési szerződés ajánlatot kell kérni, ami alapján a feladatok követhetők, ellenőrizhetők, számon kérhetők.
Azért az esetek nagy részében a megrendelők elégedettek az elvégzett munkával, én legalábbis büszkén mondhatom, hogy sok tucat munkám megrendelői közül nincs olyan , akinél át kéne mennem az utca másik oldalára, ha szembe jön, és sokan közülük mai napig ha csinálnak valamit a házzal-lakással, hozzám jönnek vissza tanácsért.
Szóval sajnálom a rossz tapasztalatokat, remélem találkozol majd tisztességes tervezőkkel is.

Üdvözlettel
tacsa

Előzmény: caapa (1325)
caapa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1327
Nekem úgy tűnt sokaknak természetes a %-os díjazás, bizonyára én tévedtem. Bocs.
Igen, a saját szakmámban (számítástechnika) sem védi meg senki az áldozatokat attól, hogy elhiggyék a HP, Compaq, stb. számítógépekben más alkatrészek vannak és ezért kerülnek kétszer annyiba ..... Remélem a számítástechnikai fórumban is lesz valaki, aki felhívja a többiek figyelmét a fellelhető visszásságokra. Én is ezt próbáltam itt tenni. Ha valakinek nem tetszik, bocsánat, de mindenképpen ki kívánkozott belőlem. Részemről lezártam a dolgot. Köszi.
hóember Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1326
Köszönjük szépen, hogy felhívtad a figyelmünket, tényleg annyira hülyének nézel itt bennünket, hogy nélküled nem vesszük észre az ilyen dolgokat?
Vajon a saját szakmádban ki védi meg a potenciális áldozatokat?
Előzmény: caapa (1325)
caapa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1325
Kedves hóember !

Bizonyára félreértettél, én nem gyalázkodtam, különösen nem a két úr ellen, csak felhívtam figyelmét sorstársaimnak, hogy mire figyeljenek, mire vigyázzanak. (Szintén karitatív alapon.) A két úr természetesen mint minden más szakma képviselője a díjazások kérdésében a saját érdekeit védi. (Én is ezt teszem a saját szakmámban !) Itt csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy ebben az érzékeny kérdésben jobb alaposan tájékozódni másoktól is mielőtt bármit elhiszünk. Az egyéb dolgokban nyújtott támogatásuk szerintem is tiszteletre méltó és igen hasznosnak bizonyul sokaknak.

hóember Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1324
Kedves caapa,
ez nem az a hely ahol gyalázkodni lehet. Ha gondjaid vannak vagy úgy érzed át lettél verve( finoman fogalmaztam), akkor elmehetsz a bíróságra gyógyírt szerezni a kapott sebekre. Tacsa és Hacsek itt karitatív alapon végez agytágítást, ha nem kérsz belőle, ne rontsd a levegőt...
Üdvözlettel hóember
Előzmény: caapa (1322)
rocher Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1323
Mikor induljunk?
Előzmény: tacsa (1320)
caapa Creative Commons License 1999.07.17 0 0 1322
Kedves mindenki, óvakodjatok az összes olyan tervezőtől, aki a tervezést az épület százalékában (2,3,4, stb.) kéri. Az ilyenek a tervezést lelkiismeretlenül, beleszarósan végzik, csak a gyors munkavégzés, nagyobb alapterület érdekli őket. Javaslom saját tapasztalat alapján, hogy csakis fix díjban állapodjatok meg ! Aki elkezd néhányszázezer forintról beszélni (kb. 200 nm háznál), annak köszönjétek meg a lehetőséget és álljatok fel. Saját tapasztalatból beszélek. Én 700e-et fizettem egy 220nm-es háznál a beleszarós építésznek, mire ki tudtam szállni. Ugyanakkora házat 110e fixdíjértért tervez egy másik, ezerszer lelkiismeretesebben. Itt is érvényes az, hogy vannak akik sokat akarnak kaszálni az amatőrökön. A Tacsa és Hacsek uraknak sem kell feltétlenül elhinni mindent a díjakkal kapcsolatosan ........
tacsa Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1321
Kedves Obiwan!
Amit tegnap leírtam, kb. az fog kijönni, ha több pénzed van , akkor 5 cm helyett lehet 10 cm, az biztos tuti elég. Ne számolgass, higgy nekem, elég lesz ahogy leírtam, nem ér annyit a dolog, hogy megtanuld a számítást.

Üdv
tacsa

Előzmény: Hacsek (1313)
tacsa Creative Commons License 1999.07.16 0 0 1320
Kedves A!

Garantálunk! Használjátok egésszséggel, ahogy atyám mondta, ha kaptam valamit. Te is hiányozni fogsz, úgyhogy jó szabit, meg kirándulást. Eccer eljöhettek kirándulni Csobánkára is, Petrával meg Hacsekkal, meg Jucival meg stokival meg..... bocs akit kihagytam!

Üdv
tacsa

Előzmény: Arabella (1307)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!