ST-T klimaosztalyu készülék ergo 38-43 fokon is kell tudnia működni. Nincs zárva a tér, beszuszog a párás levegő, nem erre van méretezve a készülék, erre nem is lehet...
Szia, nagyon alaposan vizsgáld meg, hogy körben a mágneses tömítő keret feltapad-e rendesen a szekrényre. Ennyi jég esetén látványos rés lesz, tippem szerint a zsanér oldalon, a függőleges szakaszon. Ha megtaláltad, ha sikerül kézzel, ha nem, valamilyen ragszalaggal rogzitsd az eredeti formájában. Egy idő után távolítsd el ragszalagot.A kompresszorok lévő talcanak elégnek kell lennie a kondenviz elpárolog tartásához, persze ha nem 10 percenként van nyitva 80 százalékos paraban
Én is ismerek olyat aki annyira nyitogatja vagy sokáig nyitvahagyja hogy a kompressszor fölül sem tud elpárologni a víz.
Túl nagy a belső tér, ahhoz képest meg gyenge a hűtési teljesítmény nyáron. Pláne ha nem a mi égövünkre van gyártva. Túl sokáig megy a kompresszor, rövid üzemszünetekkel így nem tud leolvadni és lefolyni magától.
Ha leáll csak nagyon rövid időre majd ismét indul, így ha nincs is eldugulva az alsó lefolyó akkor is megmarad a jég. Bár az okosabb elektronikák 5 fok hátsó tér hőmérséklet alatt nem engednek újraindulni direkt hogy ne legyen jég rajta.
De itt lehet fent van az érzékelő, lent meg a jég. Illetve gázhiány is lehet hogy nem egyenletesen hűt, ezért a jelenség.
Tehát két dologra gondolnék: - túl sokáig és túl sokszor van nyitva - gázhiányos
Üzemeltesd lejjebb tekerve hátha akkor letud olvadni magától és ne nyitogasd annyit.
Ez eleve egy umbulda, a hűtőnek el kéne tudni párologtatni a vizet abból a "medencéből" a kompresszor felett.
Tehát már eleve vannak gondok ezzel a géppel, mostanra akutt lett a gond, jég képződik, ami azután bent olvad, majd ebből pára lesz, majd újra olvad..majd kicsapódik, stb,stb..és így folyamatosan tocsog az egész, ami fertőzésveszélyes is, nem csak kellemetlen és gusztustalan.
Egy leolvasztással teljes kiszárítással, kitakarítással kellene kezdeni, hátha még megmenthető.
Csak éppen így nyáron 30fokban, ha nincs másik hűtő, az ételmérgezéssel egyenértékes egy napra kiszedni mindent.
A mindent bezárni, becsukni szintén hülyeség, a befóliázott nem levegőző gyümölcs és zöldség nagyon hamar megrohad, megposhad, megerjed, pláne vizesen, nyirkosan eltéve.
Mielőtt beledugom a vezetéket, kihúzzam az áramból?
Teszek fel képeket róla. A "vályú" nálunk nagyon kicsi és nem kivehető, így egy befőttesüveget használunk helyette. Azt könnyű üríteni és sokkal több víz fér bele, így ritkábban kell. Ennek ellenére mostanában sokszor áll mellette is a víz! Az utolsó előtti, vaku nélküli képen jól látszik. Szóval máshonnan is jön a víz. Nem a befőttesüvegből jön, mert azt hetente ürítjük, mielőtt még teljesen megtelne, így abból nem jöhet.
"sokszor teszek bele frissen mosott gyümölcsöt, zöldséget!"
Húzz rá száraz nájlonzacskót, zárt le légmentesen, pl gumival (vagy tedd egy jól záródó fedeles edénybe - pl műanyag ételtároló dobozok) és mehet a hűtőbe.
Valószínűleg eldugult a lefolyó cső. Belülről a hűtő alján lévő lyukba dugj bele valami 20-30 centi hosszú vékony és hajlékony dolgot (pl vezeték darabot) és megindul a vízesés :) Lehet, hogy ez a dugulás az oka az egész jegesedésnek.
Hát, ebben a nyári időszakban sokszor teszek bele frissen mosott gyümölcsöt, zöldséget! Most pl. epret. A levesekre, főzelékekre és az ételek többségére viszont legtöbbször teszek fedőt.
Ez sima hűtő, nincs mélyhűtő része! Hátul van egy cső, amin egy kis tartályba folyamatosan csöpög a víz. A tartályt heti egyszer ürítem. Ennyi a leolvasztás.
De most a hűtő aljára is összegyűlik a víz és kinyitáskor az ajtón kifolyik. Idegesít, mert nem tudom mi okozza és nincs pénzem új hűtőre. Használtat persze ki lehet fogni 20-50 ezerért is, csak hát rizikós és nincs rá semmilyen garancia.
az a gyanúm, hogy ez valójában nem hűtőszekrény, hanem kombinált hűtő+fagyasztó szekrény
és az is a gyanúm, hogy a kérdésben szereplő "alsó két polc" valójában a szekrény fagyasztó része
márpedig nincs mit csodálkozni azon, ha egy fagyasztóban fagyos a hőmérséklet :)
A fagyasztókat időnként le kell olvasztani (pl kihúzod a konnektorát egy napra), utána szárazra kitakarítani, és a visszadugás után vizes/párolgó dolgokat nem beletenni, hogy a következő leolvasztás ne két hét múlva, hanem hat hónap múlva legyen szükséges.
Lehet, hogy a hűtőd elfelejtette az automatikus leolvasztás funkciót, de az is lehet, hogy sose volt benne ilyen.
Kézi leolvasztás után ügyelj arra, hogy lehetőleg ne tegyél bele párolgó (vizes felületű) dogokat, pl frissen mosott gyümölcsöt, fedő nélküli levesestálat, stb mert a pára ráfagy a fagyos hűtőfelületre és folyamatosan hizlalja a jeget.
Egyébként a hűtő felület nem szokott fagypont alá hűlni, a hűtőszekrények belsejében +3- +5 fok szokik lenni (fagyasztó: -17-19 fok).
Nem igazán ide tartozik, de nem tudom hol kérdezzem meg. Van egy 5 éves AEG hűtőm. Eddig semmi baja nem volt, az utóbbi időben viszont az alsó két polc mögött vastag jégfal alakult ki, ami a legvastagabb részén kb. 5 cm vastag. Mi lehet a gond és mit lehet tenni? Garancia természetesen már nincs rá. Hűteni jól hűt, de csöpög, folyik belőle a víz...
"Ha masszív fagy van, annak is örül az ember, ha a kültéri tálcájában nem kezd felgyűlni a jég"
Erre való a tálcafűtés egyes klímákban (amit egyes emberek folytom ki szeretnének kapcsolni :)
Nekem (három év alatt) még nem volt fagyásom a fűtetlen lefolyó csőben, lehet, hogy csak azért, mert én értek a hőszigeteléshez, mások viszont nem :)
"Alapszabály, hogy ha nincs fűtve az elvezetés, akkor még azt a kis gyösz könyököt is el kell távolítani a tálca aljából."
És ha a lyukból kicsorgó víz 10 centi vastag jég-dombot képez a házfal mellett futó járdán (én már láttam ilyen jégdombot házba vezető lépcső közepén), akkor tegyünk félre pár milliót kártérítésre az okozott balesetek miatt :)
Azt hiszem kellett volna anno csinálnom fényképet, hogy mennyi jeget képes "gyártani" egy kültéri, amikor huzamosabb ideig fagy van. Kb 2-300 liter jég gyűlt össze nálam.
Ha nem magába a csatornába fog belefagyni és eldugulni a víz, akkor oda ahova a csatornából folyik a víz. (feltételezem, hogy járdára folyik) Ne legyen igazam.
- Lehet, hogy beférnek a "sima" rezsicsökkentett tarifa alá is, mert ez csak egy társasházi lakás egyetlen (igaz, 30 m2-es) szobája, amit három oldalról lakott helyiségek vesznek körbe. (Az idei leghidegebb téli héten a gázfogyasztásuk 30 m3 volt, ami kb. 280 kWh, tehát 40 kWh/nap, és ebben már benne van a konyhai konvektor, és anyám heti kb. 4-5 m3-es főzési-mosogatási felhasználása is.) A fürdőben a melegvizük vezéreltről megy, a főzőlap gázos, szóval kb. a világítás, a hűtő, a mosógép, a tévé, meg a sütő a fogyasztó. Akkor tényleg nem kell új óra, de a 25 A-t akkor is meg kell toldani, szóal akkor eg hálózatfejlesztési költség lesz.
- A lakás miatt villanyóraszekrény nem kell, hál' istennek, mehet az előszoba falára. (Remélem, mert ha lenne szerény, ki sem lehetne nyitni az előszobaajtót. Már az előző csere is olyan volt, hogy várni kellett vele, amíg a művek kapott elég kicsi órát, ami befért oda.)
- A kondenzvizet nem feltétlen szabályosan, viszont nagyon egyszerűen be lehetne vezetni az erkélytől 30 centire lefutó csatornába. :-) - Földelés van, és én is úgy számoltam, hogy külön kismegszakító kell, azért számoltam 15 m kábelezést. Kb. így.
Az első az én esetem, amikor földkábelt kértem (gyakorlatilag indokolatlanul) mert nem akartam a tetőcserekor a fenti bekötéssel szarozni
A harmadik mondat pedig a faszekrénybe szerelésről szól, a legtöbb ismerősnél berakták oda az órát.
Megy a riogatás, a negatív példákkal dobálózás közben meg sokaknál megoldják. Nem jó ez így persze, én csak arra biztatnék mindenkit hogy ne adja fel azonnal, utána kell menni és sokmindent meg lehet oldani.
Csuklóból jönnek a szabványosítással, de legtöbbször kiderül hogy szükségtelen.
Kültéri leolvasztáskor az a víz nem nagyon hideg (plusz pár fokos), ezért nem fog könnyen megfagyni. A kondenzvíz fagypont alá hűlése elleni védekezés módjai:
- cső hőszigetelése (lehűlés késleltetése)
- rövid cső, utána szabadesés olyan helyre, ahol a fagyott víztócsa nem okozhat balesetet
- cső fűtése (csőfűtés nem olcsó mulatság: anyagköltség+energiaköltség)
- cső rövid úton bevezetése a ház fagymentes (fűtött) belső terébe
Nálam kb 1 méter hosszan hőszigetelve van UV álló zártcellás csőhéjjal , eközben bejön a házba és a fal belső (meleg) oldalába besüllyesztve egy mosdó alatt be van dugva a lefolyóba.
Egyszerű 20 mm-es gégecső, szifon helyett csináltam a gégecsőre egy "20 centi lejtés után 20 centi emelkedés" szakaszt, ebben mindig van kb 2 deci víz, ami elzárja a levegő útját.
Barátomnak a betápkábele füstölt el a tél közepén (családi ház, az utcai villanyoszlop és a villanyóra közötti kábel).
ELMÜs kijött, lekötötte, és közölte, hogy ha kész lesz az új mérőszekrény, akkor hajlandó visszakötni. Mivel tél volt (kint hideg, bent nincs fűtés és hamar sötétedik), sos kellett megoldást találni, 800e volt az új mérőhely kialakítása.
Szóval nem csak "egy rendes regszerelő" kell, hanem megfelelő számú fémszálas bankjegy is :(
Nálam is így volt, a régibe /faszekrény/ rakták az oda-vissza mérő órát. Ahány regisztrált villanyszerelő volt mind mást mondott, de azért többségben voltak azok akik azt mondták, hogy simán mehet. Igazából jogszabályban leírva sehol nincs, hogy új kell, csak a "szabványos" szó szerepel. Nyilván a szekrénylobbi működik ezerrel, és el kell adni az aranyáron -egy cég által gyártott-- szekrényeket. Amik azon túl, hogy iszonyatosan túlárazottak --még fos anyagból is vannak, kb. 3 év alatt -ha éri őket a nap- úgy bemattulnak, hogy átláthatatlanná válnak.
Sziasztok! Kéne csinálnom egy előzetes kalkulációt a szüleimnek (86 évesek, szóval nem ugrálnak az interneten), mert a kéményesek közölték, hogy vagy kibéleltetik a kéményt, vagy elzárják a gázt. Mivel cserépkályha van Héra gázégővel, így könnye lehet, hogy erre rájön egy gázvezeték csere tervvel együtt, és akkor még mindig egy 50! éves cserépkályhájuk van, egy hasonló korú égővel. Szóval elkezdtem gondolkodni ehelyett egy hűtő-fűtő klímán.
A tél leghidegebb hetében a gázfogyasztásuk 30 m3 volt. Ez kb. 1000 MJ, ami 280 kWh, azaz 40 kWh/nap. (Egyetlen szoba, egy oldala néz az utcára. Csatlakozik hozzá egy minden oldalról körbezárt hall, és egy három oldalról körbezárt, egy oldalról a zárt lépcsőházra néző fürdő.) Szóval ide kéne egy klíma. Milyen kötlségekkel kell számolnom?
- Kell egy új, geo tarifás villanyóra (gondolom), amihez kell egy regisztrált szerelő. Ez mennyibe fáj? (csak úgy tól-ig)
- Kell hálózatfejlesztést fizetni?
- Be kell kábelezni a klímát a lakáson belül (kb. 15 méter vezetékezés)
- Nyilván kell a klíma, plusz a szerelés. (zárt erkélykorlát mögé menne a kültéri, legalább azt nem kell terveztetni.)
nos. Családi ház előszobába menne ami "L" alakú és a rövidebb oldalra az ablak alá menne , jobb lenne ha nem lenne a padlón. csepicsö elvezetés nem lehet gond.
Mivel álmenyezet van és nem igen van a split nem hely ezért gondoltam erre. Leginkább fűtésre használnám vagy a meglévő klíma hütésének a rásegítésére.
A mosdó alá akkor, az U szifon szobalégkör felőli részére, ámde biztos, ami biztos alapon ilyesmi szifonnal...
Ám ebbe akkor csak belelógatni kell a klímától jövő kondenzvezetéket nem? Az mondjuk lehet, hogy csak a legvégén vált, a függőleges szakaszon flexibilissé, hogy elhajtható legyen és könnyen kiszerelhető legyen ezen szifonka...
Ha van választási lehetőség, akkor ti a konyhai mosogató alá a szifon "előtti" bekötésre (mindig légköri nyomásos rész a szoba levegőjével érintkező szakasz, nem a csatornarendszer felőli szakasz) vagy kültéri esőcsatornába bekötésre voksolnátok a kondenz tekintetében?
Ha jól láttam a meglévő csak mosogatógépet fogadó bekötő idpomcserélhető lenne egy kombira a mosogató alatt, ami befogadja akár a klíma kondenzet is...
Sziasztok, van valakinek tapasztalata Gree parapetes klímával kapcsolatban és meg is osztja velem, szerelők is írhatnak 3.5Kw-os érdekelne telepítéssel.
A földhurok az 50 Hz-es hálózati szinuszjelet juttatja rossz helyre, tehát magas frekvenciás "sípolást" nem tud okozni. Egy földhurok max 50-100 Hz-es "brummogást" okozhat, 500-2000 hertzes "sípolást" nem.
- ha viszont a klíma nincs rendesen leföldelve, akkor a zavarszűrő nem képes ellátni ezt a feladatát, tehát a hangszóród sípolni fog, amikor megy a klíma.
Én asszem (tudom, én kötöttem be), rendesen földelt. Passz akkor. Illetve ha amott, amit nem én csináltam, ott nem jó... azt nem tom.
Anionos felületaktí v anyagok : < 5 % -Nemionos felületaktív anyagok : < 5 % -Alifatikus szénhidrogén : 5 % vagy ennél t öbb, de 15 %-nál kevesebb -Fertőtlenítőszerek -Illatszerek
"Nem igazán tudom kipróbálni, de az mit változtatna? A 220-ból akkor is fütyül a hangszóró, ha a klíma megy.."
Leírom logikai lépésekben:
- a klíma tápegysége működés közben nagyfrekvenciás (zavaró) jeleket is termel. Ez nem hiba, hanem a tápegység működési elvéből adódik.
- ezen zavaró impulzusok a klíma vezetékén át kijuthatnak a lakás villamos hálózatába, ahol eljuthatnak akár a számítógéped hangszórójának konnektorába is. Ettől a hangszóró sípolni kezdhet. (ezek a zavarok terjedhetnek akár levegőben is, ezt most nem részletezem)
- de mindez ez nem baj, mert a klímákban van egy olyan zavarszűrő áramkör, ami úgy működik, hogyelkapkodja ezeket a zavar-hullámokat és a földelésen keresztül levezeti a földbe, így semlegesíti őket.
- ha viszont a klíma nincs rendesen leföldelve, akkor a zavarszűrő nem képes ellátni ezt a feladatát, tehát a hangszóród sípolni fog, amikor megy a klíma.
"Nem tud leszáradni a hűtések közötti szünetben." hmm... hát lehet. Valóban, emléxem, hogy volt olyan érzés mintha párás hideget fújna. 3.5KW-os klíma. Két klímás is ezt a méretet javasolta anno, nem én okoskodtam. A légköbméter nagyobb az igaz, mert nyitott mennyezet van.
vízszintbe volt, igaz csak egy kicsi vízmértékkel néztem. Most meglejtettem egy kicsit a kifolyó felé. Meglátjuk... Ha nem lesz jó, akkor majd tovább b.sz.kodok vele. Már megbántam ezt a típust :(
mindig automata üzemmódba megy a klíma. Ha nyáron rossz idő van (esetleg vannak olyan napok...), akkor kikapcsolás előtt 20 percet csak ventil üzemmódba járatom. Évente tisztíttattam volt hogy kétszer is, mert annyira koszos lett. Megvettem minden profi cuccot hozzá (klimazsák, magasnyomású, bionox...) és már inkább én pucolom. Meglátjuk idén mit tudok kihozni belőle.
"Nem folyik ki belőle a víz teljesen, kb. 3-4 mm víz mindig marad benne"
Valószínűleg nem pont vízszintesen lett felszerelve (ellenőizd vízmértékkel).
A klíma beltéri gyártók valószínűleg kínosan ügyelnek arra, hogy a leírásnak megfgelelő felszerelés esetén a cseppttálcában ne maradjon pangó víz, mert ez a legionella baktérium kedvenc szaporodási helye.
Az én beltérim is ferde lett picit, de szerencsére pont jó irányba lejt :)
Automata venti fokozaton használd, ha halk üzemmódban megy, attól penészedik a mókuskerék, nem a csepptálcától. (Túlságosan lehűl a mókuskerék.) Ugyanezzel szívtam én is, azonos klímával.
uhh, azt nem tudtam, hogy van egy felső csepptálca is! Csak az alsó látszódik és annyira viszont nem mertem szétszedni. (illetve nem is gondoltam, hogy kellene...)
Próbálok valami videót vagy képet keresni róla a neten.
Van egy Daikin klímám(FTXB35), amivel évek óta az a problémám, hogy a csepptálcában pang a víz. Nem folyik ki belőle a víz teljesen, kb. 3-4 mm víz mindig marad benne, ami ott párolog el és a mókuskerék gyorsan és vastagon penészedik.
A klíma koppra vízszintbe van állítva, de a csepptálca is vízszintben van.
Kérdésem, hogy problémát okoz-e valamiben, ha a klíma egyik sarkát megemelem egy fél centivel, hogy kifolyjon rendesen a kondenzvíz?
Ha a kapcsoló üzemű tápegysége nem jól szűrt akkor nemcsak a 230V-os hálózatra képes zavart tenni de akár a TV/Rádió vételt is simán zavarhatja. A régi világban amikor nem digitális volt a műsorszórás ez fokozottan érzékelhető volt.
Meglehet próbálkozni egy zavarszűrővel ami valószínűleg kispórolásra került a berendezésből:
Amikor bekapcsolják, az összes audió cucc sípolással reagál. Ez a jelenség mennyire róható fel a készülék hibás működésének, illetve mi lehet az oka ennek?
Na pont ezt akartam kérdezni én is...
Fisher klíma, amivel itt küzdöttem (és megoldódott, hála a segítségnek), hogy ne menjen, amikor nem kéne mennie.
De amikor megy, akkor a PC-re kötött külső hangfal sípol. WTF...? Zavart rak a 220-ra? Vagy mi?
"a zavarszűrés valamennyire működik földeletlen konnektorról is"
Aki erre azt mondja, hogy "de mi földelt konnektorba dugtuk", az nem ért hozzá.
Mert számos olyan elektromos hiba van, amikor a földelt dugalj+dugó ellenére sincs leföldelve a készülék. Aki nem hallott még ezekről a hibalehetőségekről, az vegyen egy mérőműszert és tanulja meg használni.
Gondolom ötven éves középhullámú zsebrádióval nem próbáltátok 100 méteres távolságból :)
Valószínűleg én is hibás tápegység hibára gondolnék legelőször. De mindenekelőtt megnézném műszerrel, hogy kap-e rendesen földelést a készülék, mert a zavarszűrés valamennyire működik földeletlen konnektorról is, csak éppen szarul.
Ki lehet próbálni, hogy egy próba erejéig elé kötsz valamilyen külső zavarszűrőt és ha ettől érezhetően javul a helyzet, akkor az lesz a hiba.
Ismerős ismerősétől érkezett egy kérdés hozzám: Whirpool klíma, beszerelve, garanciális, működik. De... Amikor bekapcsolják, az összes audió cucc sípolással reagál. Ez a jelenség mennyire róható fel a készülék hibás működésének, illetve mi lehet az oka ennek? Nem gondolom, hogy ennyire sz@r lenne a táp oldali zavarszűrése a klímának (bár láttunk már karón varjút...)
"csak a dolgozó kapott támogatást, az ingyenélő nem"
Politikai cél, hogy az ingyenélő paraziták ne juthassanak támogatáshoz. Furcsa módon a politikusok saját vidéken élő nagymamájukat a paraziták közé sorolták, a közpénzből fizetett focistákat viszont nem.
Náluk kisgyerekek vannak, a támogatással célzott család, mégsem éltek vele.
Igen, sok helyzet van, de nálunk csak a dolgozó kapott támogatást (mint írtam, összességében neki sem sok jutott), az ingyenélő nem. És ingyenélő az állam szemében a nyugdíjas, a rokkant, a gyes-en lévő, akiknél ugyanúgy lehet az állam által szentnek mondott gyerek, és mégsem kapott semmit. De nekik is ugyanazt a horror árat kellett volna kifizetni, mint annak, aki a felét visszakapta.
Annyiban árnyalnám a képet, hogy a munkaalapú társadalom hajszolása miatt sokan kiestek a támogatásból (aminek hála egyébként drágább volt a meló támogatással is, mint 3 évvel előtte támogatás nélkül), a támogatást nem kapók pláne nem tudták kifizetni az elszabadult árakat.
Szomszéd utcában egy srác maga szigetelte a házát (tudtommal nem szakmabeli), valószínűleg olcsóbb volt így, mintha kifizeti a mestert és visszakapja a meló + anyag felét. A saját idejét nem tudom hogy árazta.
"és egy kétcsöves mobil klíma között mi a különbség?"
Most nincs kedven kisregényt írni, ezért leegyszerűsítem:
Hűtés üzemmódban
- a hagyományos klímák beltéri egysége végzi a szoba hűtését (hőt vesz ki a szobalevegőből)
- miközben a kültéri egység a külvilág levegőjének adja át a szobából kivett hőmennyiséget.
Mobil klímák esetében a beltéri és a kültéri egység egy közös dobozba van beépítve, így a kültéri egység kétféle módon tudja leadni a hőt:
kétcsöves mobil klíma:
egy csövön beszívja a külvilág levegőjét -> átadja a levegőnek a hőt (tulajdonképpen felmelgíti) -> egy MÁSIK csövön kifújja a külvilágba a felmelegített levegőt Tehát ehhez két cső kell.
egycsöves mobil klíma:
a külvilág levegőjét a klíma a kötelezően nyitva hagyott ablakon (vagy hatalmas légbeeresztő nyíláson) át szívja be -> átadja a levegőnek a hőt (felmelgíti) -> és egy csövön át kifújja a külvilágba
Az egycsöves mobilklímák óriási hátránya az energia pazarlás: hogy az ablakon kintről beszívott meleg nyári levegő nem csak a klíma "kültéri" hőcserélőjébe kerül, hanem egyúttal a szobádat is melegíti (tehát a külvilági meleg levegő fűti a szobát, miközben a klíma hűti a szobát :)
"Sokszor előfordul, hogy valamely oknál fogva nem telepíthető kültéri egységgel rendelkező klímaberendezés a klimatizálandó helyiségbe. Belvárosi részeken, pl., műemlék-épületeken, homlokzaton általában nem engedélyezett a kültéri egységek elhelyezése. Ilyen esetekre megoldást jelenthet a rejtett kültéri egységgel működő vagy a kültéri egység nélküli klímakészülékek.
A kültéri egység nélküli berendezések olyan helyiségbe telepíthetők, ahol van a kültérrel határos fal, mely elé elhelyezhető a készülék. Telepítés után a fal külső részén csak két , kb. 15 cm. átmérőjű szellőzőnyílás lesz, melyet esztétikus ráccsal takarunk el.
A gépek zajszigetelésére nagy súlyt helyez a gyártó, ezért a zajszint 35 db alatt marad magasabb ventillátofokozatnál is. Csak hűtő, és hűtő fűtő változatban is kapható, a csak hűtő készülékek kondenzvíz-elvezetéséről nem kell gondoskodni."
Tehát egyrészt nem kell kültérit telepíteni külön, bár cserébe nagyobb (és kettő) faláttörés kell, és a csak hűtőnél nem kell elvezetni a kondenzvizet.
Működésben és lényegében nincsen különbség. Ami van az tényleg elhanyagolható az árkülönbséghez képest. De....mégis valami oknál fogva ötször annyit vesznek belőle, mint kétcsöves mobilklímából. Legalábbis tőlünk.
jaja., ezeket használom én is, ha szakmait nézek, és nem megy aszleng, . de a videóra értettem.. :-) Ott a feliratok bekapcsolása sem segít. messze még a terminator.. :-)
Sajnos nem tudok lengyelül.. :-) Oroszul kicsit, de ez csak annyiban segít, hogy ne kapjak agybajt, mint amikor egy vietnámi beszél..
Van parlagon egy LG-m. meg egy AEG-em is. régi csontok, kidobni nem volt szívem, se elkutyázni, gázzal visszahajtva várják a sorsukat a raktárban.
Két ötletem támadt..
1.
A klima kültérijét szerintem meg tudnám hekkelni, a hőcserélővel lennék meglőve. Itt egy csőkigyós - réz, vagy rozsdamentes tartály jó lehet? A nyomás mocsok nagy amennyire én ezt tudom... nem vagyok klimás, 50-60 bar rémlik.A sima lemezes hőcserélő gondolom alkalmatlan, mert a nagy többség 30 baron megy.
A méretezés - szintén laikus kérdés - egy 3,5 kwos klimánál, a 2 nm-es felület elég lehet? Klasszikusan egy indirekt tárolóra gondolok. Itt még buktató lehet a gáz becsatlakozás, gondolom egy kúpos menetes csatlakozás lenne az elönyös.
2. Indirekt hőátadás:
Vagy értelmes dolog esetleg a beltéri hőcserélőt egy nyitott tartályban elhelyezve elvenni a hőt? Valamiféle fernoxxal töltött inhibitorra gondolok, hogy ne legyen korrózió. A tartályból meg egy másik csőkigyóval kiszedni az energiát? Ez esetben a klima hőcserélője és a gázkör nem okoz problémát, marad a gyári, a felső csőkígyó meg akármekkora is lehet, mert a lötty átadja idővel a hőt,
- vagy a fernoxos löttyöt behajtani egy sima lemezes hőcserélőbe és úgy elvenni a hőt.
Nem tudom mi az üdvözítő.. a cekászos vízmelegítésnél biztosan hatékonyabb..
Igazad van , csak ugye amennyiben van a szellőztetőből a piacon több és modernebb típus is , akkor a tervező az igényeim alapján válasszon ki szellőztetőt . Ha én helyiségenként akarok szellőztetni , mivel
ugye az ajtókat úgymond hermetikusnak kérem , akkor a tervező úgy tervezzen . Ha nem , akkor kérem a hiba elhárítását a tervező terhére .
Megint csak ennyi !
Németeknél laktam nagyon sok helyen , mint régebben írtam , volt ilyen is , ahol minden helyiségben volt külön szellőztető. A program megválasztása lehetővé tette mindhárom gép szinkron működését , tehát a két kicsi elszívott , míg a nagy befújt , majd egy perc után csere. A két kicsi fújt be és a nagy szívott el . Viszont volt egyedi szellőztetésre is lehetőség és ennél ugye a két nem használatoson egyenlítődött ki a nyomás . :-)
Az új építés lehet egy 10 éve épült ház is , mert nem öreg ház felújításáról volt szó . Én ezért gondoltam , hogy régebben nem volt más , csak egy motoros a szellőztető . :-)
Viszont amikor egy autó megvételekor a vevő letudja írni , hogy mi mindent tartalmazzon az autó felszereltségileg , akkor egy ház esetében meg ráhagyja a tervezőre , ami pénzügyileg akár 10-szeres árat is képvisel ?
" Minden helyégben lett helyi hővisszanyerős szellőztetés. Szó szerint. Az ajtókról kihagyták a szellőzést, ha kifele dolgozik, vákuum lesz, ajtót úgy kell feltépni. Ha befelé, akkor túlnyomás. "
Ez csak azért van , mert amikor még unokatesódék építkeztek , nem volt a kínálatban a kétmotoros megoldás . Ma ez már nem okoz gondot , ha nincs az ajtókon légrés .
Az új építéses szabályok kemények odakinn, unokatesóm kint él, pár éve építkezett...
Hát ja, régiónként óriási különbségek vannak mindenhol.
Korosztály függő is, 60 évesen nem vágnak bele sokan ilyesmibe, információhiányban is szenvednek sokan.
Anyámnak ősszel terítettem egy 10cm gyapotot a padlásra, csak sasolt hogy 1500m3 helyett 1000 se lett a számla. Enyhébb is volt a tél, de sokat dobott ez is.
Unokatesóméknál Németország nyugati végében 30 centi szigetelés került a házra, új építés. Minden helyégben lett helyi hővisszanyerős szellőztetés. Szó szerint. Az ajtókról kihagyták a szellőzést, ha kifele dolgozik, vákum lesz, ajtót úgy kell feltépni. Ha befelé, akkor túlnyomás.
Kell, pogy kivigye a párát. Csak a fizikának nem szóltak nyáron, hogy ez kellene.
Hülye németek...
A támogatásos pályázat is csak ott ért valamit, ahol volt tőke hozzá.
Ez jó és rossz is, meghúzta a lécet.
Szigetelés is így van, meg ablak, tető csere, fűtés korszerűsítés, stb.
Ha körbenézek, itt sok panel nincs szigetelve. Ebből Dunaújváros van nekem példa, ott sokat megcsináltak.
Fűteni kell, fa meg van, így vagy úgy. Cigányok lopják, őket nem vegzálják. Eladják, ebből élnek. (Salgótarján környéke)
Nógrádban 1 pályázatos klímát raktunk fel, míg rengeteget pesten, és a környéken.
Berlinben volt szerencsém sokat aludni sokféle házban, nem sok szigetelt volt közöttük. Csodálkoztam is, mert Bécsben pl a homlokzatot megtartva, visszaállítva brutál szigeteltek a hasonló lakások.
De itthon is, a környékemen a házak 90%-a szigetelt, a panelek nagyrésze is.
A múltkor mentem kis falvakon keresztül Karcag felé, egy db szigetelt házat se láttam. Gondolom pénz nincs, olcsó fa meg van, nem sok a motiváció. Hiába lengetnél ott bármi támogatást, valószínűleg ugyanez lenne.
" A magyarországi házak többsége nagy hőveszteségű (szarul hőszigetelt) és az is marad még sokáig "
Ez egy rövidlátó gondolata !
A magyar mentalitással van a baj , tisztelet a kivételnek !
Mindenre van pénz ( külföldi évenkénti utazások , drága telefonok , autók , stb . ) , csak arra nincs , ami a jövőben megtakarítást eredményezhet . Csak a mának élő emberek gondolkodási módja ez amit írtál .
"Aki nagy hőveszteségű házba klímát szereltet fűtés céljából"
A magyarországi házak többsége nagy hőveszteségű (szarul hőszigetelt) és az is marad még sokáig (amíg dől a magas gázfogyasztás mellé járó kenőpénz Moszkvából ;)
ezért a házak egyre nagyobb százalékát valószínűleg klíma fogja fűteni, mert akinek eddig nem voltak milliói hőszigetelésre, annak a jövőben sem lesznek milliói hőszivattyús vagy légcsatornás fűtésre.
Ezért is fontos lenne tudni az embereknek, hogy mire számíthatnak olcsó klímás fűtés esetén.
Aki nagy hőveszteségű házba klímát szereltet fűtés céljából és utána meg nyavalyog , hogy sz.r a klíma , az meg is érdemli . A klímával való fűtésnek megvannak az elvárásai a fűtendő térrel szemben , hogy jól működjön , a gazdi igényei szerint .
Sokszor leírtam , hogy én 2,7kW-os klímákat használok ( mindig csak egy működik , ha kell fűteni ) a 63nm-re . Természetes dolog , hogy a konyhában felszerelt 22°C-ra állítva a szobát 23,6°C környékére fűti . mire a klímánál a beszívott levegő eléri a beállított 22°C-t ( 22,2°C-nál kapcsol ki és 21,6°C-nál meg be ) . Ez azért van , mert a meleg levegőt direktben fújja a szobákba , míg az elszívott levegő keverék az a konyha , előszoba , fürdőszoba és a szobák irányából keveredik össze .
Ha a szobahőmérsékletetet viszonylag alacsonyan méred(mondjuk 120 centi magasan), a klíma beltéri viszont fenn a mennyezetnél méri, akkor sokat számít, hogy mekkora a hőmérséklet különbség a szobában a mennyezet és a padló között. Ez a mennyezet-padló hőmérséklet eltérés viszont annál nagyobb, minél nagyobb a hőmérséklet különbség a falak+mennyezet és a levegő hőmérséklete között. Magyarul szarul hőszigetelt fűtött házban télen a mennyezetnél van meleg (a fűtés melege felszáll) és a padlónál van hideg, jól hőszigetelt házban viszont mindenütt közel egyenletes a hőmérséklet EZÉRT tud a klíma lent is kis hőingadozást biztosítani. Gyengén hőszigetelt házban (télen hideg falak) ugyanaz a klíma örülne, ha 2-3 fokon belül tudná tartani a hőmérséklet ingadozást a szoba légterének alsó régióiban.
Csak annyit , hogy a klíma általában 1°C-on belül üzemel . Saját tapasztalatom a két kínai klímánál . Ha az I-feel funkciót használod , akkor olyan magasságba helyezd a távvezérlőt , ahol szeretnéd a beállított értéket .
Ami a venti üzemet illeti . Nálam amíg felfűtés után van hőveszteség ( csökken a benti hőmérséklet ), addíg van nagyon kis mértékben légáram . Viszont amennyiben mondjuk van benapozás és a felfűtés megtörtént , akkor csak nyitva marad a légterelő , de a venti leáll . Amint megszűnik a benapozás általi plusz hő bevitel a házba , akkor az első felfűtésig nem kapcsol a venti ( hőmérséklet lassan csőkken ) .
Mideától (sem) ne várj precíz, 1 fokon belüli szabályozást. Kínaiak 2 fokon belül szabályoznak hűtés fűtés módban, automata módban 4.
Igen, kb. ezt tapasztalom. Csak meglep, mert a termosztátgyártók TIZED fokokon belül kapcsolgatják a fűtést a kiegyensúlyozott hőérzet és a kisebb fogyasztás miatt - itt meg lazán a TÖBB FOKNYI rángatás elmegy plusz-mínuszban? Nem ismertem ezt a klímás világot, ezért csodálkozok rá most, amikor van klímám. Hogy ennyire nincs fogalmuk a hőszabályozásról? Nahát.
Most áramtalanítom, és ha holnap is emlékszik még a nem-passzátszeles beállításra, akkor én ezzel kész is vagyok.
Lekopogom - emlékszik rá. Nem kavarja fölöslegesen a szoba levegőjét két fűtés között. Nem kell sapka-sál. :-)
Egyébként 11 lehetőség választható, van olyan beállítás is, hogy X vagy Y vagy Z percig kavarja fűtés után, gondolom az egyenletes eloszlás érdekében, ami tán nem is rossz.
persze, 23 éves PII konfig gyári kondikkal, sőt neki BE6 alaplapban kondicsere nélkül és Vargáné táppal, mert a 230V-ot is levette 200V-ra és így árammal se terheli túl :D
"Nem bizony. Van két ventilátor, az egyikre az van írva, hogy "valószínű meghibásodási gyakoriság: 2 évente", a másikra meg az, hogy 10 évente. Ha te is egyértelműen a másodikat tartanád valószínűleg sokkal megbízhatóbb (hosszabb életű) terméknek, akkor mi a francé okoskodsz/nyelvészkedsz itten?"
Nem azt jelenti az MTBF hogy "valószínű meghibásodási gyakoriság" hanem átlagosan eltelt idő a meghibásodások közt.
Én vettem két 4TB HDD-t NAS.ba, 5 év garanciás profi sorozat, első DOA második egy hétig ment, akkor hazudtak? 200.000h feletti MTBF volt ráírva
Most áramtalanítom, és ha holnap is emlékszik még a nem-passzátszeles beállításra, akkor én ezzel kész is vagyok.
(Már csak azt kellene megoldani, hogy 21 fokra állítva ne 26-nál álljon le a fűtéssel, de ez szerintem nem paraméterezhető, ez szimplán szoftver-hülyeség, nem láttak még termosztátot közelről.)
Jesssz! Megint sikerült beállítanom, hogy a Fisher (alias Midea vagy Gree, mint gyártó) nem fújja a hűvös passzátszelet két fűtés között! Nem a szélben kell ülnöm. Kíváncsi vagyok, holnap is fog-e még a beállításra emlékezni... Annyira jó!! Nem fűt, és csönd van, és szélcsend, peace. Komolyan, el se hiszem...
Fogggalmam nincs, miért nem ez az alapbeállítás???!! Elmebeteg, aki kitalálta, hogy keverje a levegőt két fűtés között megállás nélkül. Viszont van 11 beállítási lehetőség, tehát tudta a gyártó, lehetnek más igények is, szóval az elmebeteg inkább az, aki default a folyamatos passzátszelet állította be gyárilag.
Nem kell külön áramtalanítani. Azért írja így mert szakszerű telepítésnél a kültéri van megtáplálva, kültéribe megy a hálózati kábel. Csak szimplán áramtalanítani kell. Valószínűleg nem voltál elég gyors, vagy estleg hibásan van kábelezve, bekötve a gép. Találsz a fedél alatt bekötési rajzot, az alapján ellenőrizheted.
"Halkan jegyzem meg, az MTBF nem az élettartamra mutató paraméter."
Nem bizony. Van két ventilátor, az egyikre az van írva, hogy "valószínű meghibásodási gyakoriság: 2 évente", a másikra meg az, hogy 10 évente. Ha te is egyértelműen a másodikat tartanád valószínűleg sokkal megbízhatóbb (hosszabb életű) terméknek, akkor mi a francé okoskodsz/nyelvészkedsz itten?
Éés igen! Jó az a szervízmenü a Fisherhez, ahogy mondtad. Köszi! Egyszer már sikerült is a ventillátort letiltani fűtésszünetben. Csak nem jegyezte meg a beállítást. És egyelőre még egyszer nem sikerül beállítanom...
Hogyan lehet a kültérit külön áramtalanítani? Mert a memorizáláshoz az kellene, azt írja az eredeti angol leírás is.
Egy pillanatig sem vitattam a japán és a kínai klímák minőségi sorrendjét. Nem erről szólt a hozzászólásom. (Értő olvasás...?)
A te megítélésedben viszont egy kicsit sem tévedtem. Otthonról, a fotelből, arc és név nélkül lemajmozni valakit. Briliáns. (A többeknek elsütött "kussoljál" és hasonlókról nem is beszélve.)
Többiek: ha van egy kis időtök, olvassátok el a topikban született hozzászólásait egyben. Nagyon szórakoztató. :-)
"Kérdés, hogy amikor ezt az "ökölszabályt"' megalkották, számoltak-e már a műanyag alkatrészek/csapágyak öregedésével"
Szar terméknek rövid a várható élettartama (MTBF), mondjuk csak 20-30 ezer órás, azt nem nagy művészet duplázni :) Tehát ha pl egy vacak (műanyag perselyes) ventilátort lassítunk, akkor annak rövidke élettartama fog duplázódni :)
Régebben építettem magas megbízhatóságú számítógépeket, a hozzájuk vásárolt ventilátorokat a gyári 3-4000-es fordulatszámról lelassítottam 600-800/perc környékére. Az egyik legrégebbi gép tavaly még üzemelt (közel 200.000 üzemóra!). A recept egyszerű: eleve jó minőségű (pl Papst MTBF: 80.000 óra) ventilátorokat kell lassítással tuningolni :)
"Van egy régi ökölszabály, miszerint ha egy teljes sebességgel dolgozó villanymotor fordulatszámát tíz százalékkal lelassítjuk, attól az élettartama kb kétszeresére emelkedik"
Kérdés, hogy amikor ezt az "ökölszabályt"' megalkották, számoltak-e már a műanyag alkatrészek/csapágyak öregedésével, vagy akkor ilyenek még nem voltak...
Valószínűleg az egyik. De ehhez tudni kellene a típusát. Ami titok.
Nem titok. Már írtam, Fisher. Egész pontosan FSAIF-NORD-123AE3. Csúcskészülékük, fűtésre. Oszt megbetegít (de legalábbis rohadt kellemetlen) a nem fűtött levegő kevergetésével, fújásával, fűtés címszó alatt.
Marha messze van tőlem. Messzebb fizikailag nem is lehetne itt. De mozgatja a levegőt fölöslegesen. És érezni, és zavaró. Vagy van valaki, aki télen szeretné, ha ventillátor keverné a levegőt körülötte? Az jelentkezzen és megsüvegelem.
Vészhelyzet ha gáz egyáltalán nincs, de villany van napi 3 órára :D
Vagy ha a rezsilimites gázmennyiség túllépése extrémdrága volna... vagy éppen gázra eltörlik teljesen és piaci áras lesz.
Ilyesmik. Jelenleg ilyen nincs szerencsére, így leginkább az átmeneti időszakban kéne menni pár hetet fűtésként, hogy lejjebb vigye a gázfelhasználást biztonságosan a még támogatott mennyiség alá.
Majd lövök fotót a lépcsőházas megoldásról. Lehet hogy elvetélt ötlet volt a szerelőtől oda előcsövezni. Még nem lehetetlen másik megoldást találni max nem lesz szép...
Az egyik szoba is elő van csövezve csak szenvedtek a gioszkartonban vezetni így a másikig nem vitték el.
A gree beltéri egység ventilátor motorja hivatalosan 1250/perc fordulatszámú, persze a szoftver soha nem járatja teljes fordulaton, talán még turbó módban sem. Ebben a kikapcsolhatatlan "helyi levegő forgatás" üzemmódban viszont a venti motor mindössze 130-at fordul percenként (tized fordulatszám!): gyakorlatilag nulla zaj mellett és majdnem nulla levegő áramlás: egy gyertyát/gyufát sem tud elfújni tíz centiről, csak meglobogtatja a lángját. Ennyire csekély légáramlást egész biztosan nem éreznél meg több méter távolságból.
Van egy régi ökölszabály, miszerint ha egy teljes sebességgel dolgozó villanymotor fordulatszámát tíz százalékkal lelassítjuk, attól az élettartama kb kétszeresére emelkedik. Ha ez igaz, akkor a tized fordulaton dolgozó beltéri ventilátorom a következő 200 évben nem fog újra cserére szorulni :)
Én ma JAPÁN napot tartottam, kültéri táp hiba miatt nem indul, és kaptam ajándékba egy Micsu 7kwost, az meg elhagyta a kültéri ventillátorát. (meghalt) kap újat. 85+áfa.....
De legalább ingyen volt, lesz belőle 7kwos inverteres hőszivattyú fűtésre.
Segítsetek kérlek dönteni. Megtetszett ez a friss levegő befúvásos tehcnológia. Két gép között vacilálok: Hisense Fresh Master QF35XW0E, Midea MGA-12-SP GAIA.
Úgy értesültem, hogy a Hisense halkabb, fűtése energiahatékonyabb, bár ez nekem nem fontos és jobban tisztítja a levegőt is, DE egyik sem szív be friss levegőt automatikusan :O holott a Hisense oldala ezt írja "Folyamatosan figyeli a szobád széndioxid szintjét és automatikusan gondoskodik a szellőztetésről. "
Most akkor hogy van? Ha mégsem szívja be automatikusan a friss levegőt egyik sem, akkor nem igazán látom értelmét az egésznek, mert kinyitom az ablakot és kész. Ebben az esetben milyen gépet ajánlanátok, ami energiahatékonyan hűt, tisztítja a beltéri levegőt, csendes kívül belül és megbízható. Ja, és nem tudom mennyire kell tartani a keletkező ozóntól a Hisense vagy más ionizálóval szerelt készülék esetén.
Mindent értek, csak azt nem, hogy ha ugyanannyi (nagyságrendileg) egy japán vagy egy kínai vagy áruházi noname mass market cucc, akkor miért az utóbbit kellene választani? A kérdés költői. (Lásd: Daewoo vs. HondaMitsubishiNissan. Persze lehet a Daewoot is választani, ha valakinek az tetszik, de amúgy totál értelmetlen döntés.)
Viszont ettől még lehet olyan ember, élethelyzet, hogy a kínai is 100% megfelel valakinek. Nekem is van gree is és polár is. Oda ahol vannak tökéletesek.
Itt a nappaliban meg észrevétlenkedik egy daikin. Most épp leáll teljesen ha nincs fűtésigény. Nem úgy, mint 3-al lejjebb a fisher a kollégának.
Köszönöm. Pontosan ezt gondolom én is, és a tapasztalat is ez. Ezt próbáltam én is korábban több alkalommal világossá tenni, de sajnos csak kevesen akarják megérteni. (Gondolom, többségükben kereskedők...)
Nyilván nem szoftverhibás, valószínűleg by-design ilyen... :-( És Fisher.
Sajnos nincs lehetőség leállítani a beltéri "közeli levegő forgatás" funkcióját, akkor sem, ha teljesen szükségtelen ez a szolgáltatás, mert i feel módban a hőmérséklet mérés nem a beltéri egységben történik, hanem a távirányítóban.
Hurrá. Ez nagggyon gáz. Ha ezt tudom előre, akkor biztos nem kell.
A gyártónak kb öt percébe telne egy olyan szoftver módosítás, miszerint ha bekapcsolod az "I feel" üzemmódot, akkor álljon le ez a levegő forgatás.
Hát igen.... Max. 10 perc, ha a tesztelést is belevesszük. :-)) Írtam nekik, kíváncsi vagyok, mit mondanak, mi a nyavajáért kell kavarni a levegőt fölöslegesen?
De erre valószínűleg hiába várunk.
Soha nem mondd, hogy soha! :-)
Nálam a beltéri ventilátor motorját két év után cserélni kellett (garanciában) talán nem azért, mert fűtő üzemmódban soha nem áll le a ventilátor.
Szép kilátások....
Amúgy hűtésmódban hogy van? Akkor is kavarja, ha köll, ha nem? (azt a módot még nem próbáltam)
Honnan veszed, hogy le kell állnia, le van írva a leírásban?
NIncs leírva nyilván. Csak nem logikus, hogy fűtési üzemmódban kéretlenül FAN módba kapcsol, és ventillátorozik nekem, télen. Hát köszönöm, nem kérek légmozgást, ha nem akarok.
És hiába nem 20 centire vagyok tőle, akkor is érzem a légmozgást, és hangja is van.
Amúgy ha megméred, nem hűvös szél, szoba hőmérsékletű.
Persze hogy szobahőmérsékletű. De ha az lobogtatja a hajamat, ahogy a gépnél ülök, igenis hűvös az érzete. Ahogy nyári napon is lehet a meleg levegőben "hűvös" a szél. És nem kívánnék szélben űcsörögni. Nagyon nem komfortos.
Sajnos nincs lehetőség leállítani a beltéri "közeli levegő forgatás" funkcióját, akkor sem, ha teljesen szükségtelen ez a szolgáltatás, mert i feel módban a hőmérséklet mérés nem a beltéri egységben történik, hanem a távirányítóban.
A gyártónak kb öt percébe telne egy olyan szoftver módosítás, miszerint ha bekapcsolod az "I feel" üzemmódot, akkor álljon le ez a levegő forgatás. De erre valószínűleg hiába várunk.
Nálam a beltéri ventilátor motorját két év után cserélni kellett (garanciában) talán nem azért, mert fűtő üzemmódban soha nem áll le a ventilátor.
Köszi. De a távkapcsoló méri neki a hőmérsékletet, olyan üzemmódot választottam, és tud is róla a beltéri, mert a távkapcs hőmérsékletét írja ki, nem az általa ott fönt mértet.
Klímával fűtenék. Azt csinálja, hogy fűt. Hurrá. Aztán amikor épp nem fűt, nem áll le, hanem félig nyitott légterelővel ventillátorozik folyamatosan, keveri a nem fűtött levegőt... Rém kellemetlen a hűvös szélben üldögélni... Ez bug vagy feature? Kezutban nem találtam erre utalást.
Oké, unalmas vagyok. Nekem aztán tökmindegy. Mindenkinek alanyi joga ostoba lenni, vagyis drágán venni az ipari szemetet. Neked is. Kellemes blibe kézlógatást, hajrá! (Korábban többször is linkeltem példákat ARRA, hogy lehet megfelelő ár/érték arányú JAPÁN klímákat venni, csak kicsit kutatni kell. Nem a levegőbe beszéltem, konkrétan ajánlottam Panasonic, Mitsubishi klímákat. Erre jön a sok okoskodó majom, mint például te is, aki viszont tényleg szelektívan olvas, és nem akarja megérteni, hogy hasonló árkategóriában egy japán gép szinte MINDIG jobb, tartósabb lesz, mint valami kínai vagy koreai vacak.)
Az, hogy alapjaiban egyetértek veled, hogy a japán jobb, mint a kínai semmit nem jelent. Ettől még a kínai sem szar. Van nekem is ilyen is olyan is. Más és teljesen elfogadható, ha valakinek 100%-ig megfelel. Azt sem mondanám -ma már- hogy egy japó 2X annyi ideig fog menni.
A kollégát pedig meg kell, hogy védjem. ha valaki akkor Ő nem nevezhető mekkmesternek.
Nálam is szerelt és magasan a legjobb minőségben, magasan a legjobb szakmai színvonalon csinálta meg. Tudod a részletek a legfontosabbak. Szupport, kommunikáció, ígért-teljesített arány is maximális. Lehet, hogy van aki 10ezerrel olcsóbban vállal, de ott az az érték biztosna ki is marad.
Segítséget szeretnék kérni családi házhoz a tetőtérbe (lépcsőfeljáróba rakva talán a földszinti nappalin is hüt valamit) olyan klíma választásában ami vészhelyzetben füteni is tudna.
Van gázfűtés. Kicsit kilógunk a rezsicsökiből, de a többgenerációs engedménnyel még okés volt a helyzet. Alalvetően talán teljes gázstopnál villany sem lesz stabilan, tehát folyamatos fűtésre felesleges készülni, de átmeneti időszakban azért nyomatnánk, hogy bennmaradjunk a keretben. Annyi gáz csak lesz, hogy a nagy mínuszokban azt használhassuk.
Az igazi profi fűtőklímákat tulzásnak érzem, akkor már kell egy monoblokkos hőszivattyú és a direkt túlméretes radikkal elvolnánk.
A kültéri alatt semmi nincs, csak oldalkert. A csöpögés/olvadék folyás elfogadható. A szomszéd 6m. Így úgy vélem, hogy ami kültéri 1m-ről 50dB alatt van az okés.
Egy Fisher Nordic? Vagy inkább sima Daikin Sensira ami hűtésnél azért kulturáltabb lenne, fűtéssel meg átmeneti időszakban elboldogul még nem legalja SCOP-vel?
Egyiket sem. A klímaszerelőd valószínűleg lekötelezettje valamilyen márkának, vagy azt ismeri. Ezeket a no name szarokat csak itthon, a Kárpát-medencében lehet eladni. Ha nyugatabbra mész, nem látsz ilyen gagyi neveket.
Vegyél japánt, az a tartós és hosszú távon megfelelő megoldás!
Tetszettek volna NEM bűnözőket megválasztani az ország élére 30 év folyamatos lopás után újra (valószínűleg az ellenzék is bűnözői csoportokból állt, ez a mai Magyarország).
Szigetelés helyett rakjunk fel hőszivattyút, meg mivel sokat fogyaszt, ezért takarjuk ki napelemmel. Az egészre vegyünk fel egy zöld hitelt..
A másik, a gázkazán 24 kw-os volt, ezért 14-16 kw-os hőszivattyút építenek be, leszigetelnek, és az meg nem tud lemodulálni. Sok esetben ezt gépész még jól ki is számolja nekik..
Láttam olyat, ahol 5kwh-s hőigényre 10-es hőszivattyú, az is kapufa volt..
Klíma 5-10 percenként, vagy sűrűbben nem fog kapcsolni.
Ha igen, akkor ott valami nem okés. Hőszivattyú szintén, legközelebb leszedem az sd kártyáról, mennyit és milyen sűrűn megy. Napi 2-4 bekapcsolással ment pár hete, mikor fűtött, és meleg vizet is csinál.
Ha megnézed majd,a kompresszor is lágyan indul. Az inverternek hála, nem rúg a hálózatra, mert léptető motornak minősül a kompresszor motorja.
Ez a Shelly érdekelni fog, bár a jelenlegi fogyasztás mérőmmel meg vagyok elégedve. majd számolj be.
Azért elég fura házikó és fura méretezés , ha 5-10 percenként indulnia kell a klímának ( hőszigetelés hiánya a házon ) . Ha nincs lehetősége folyamatos üzemre , akkor ugye eléri a beállított hőmérsékletet és letilt . Ilyenkor azért van egy bizonyos idő , mire a ház hővesztesége végett lecsökken a beállítotthoz képest a benti hőmérséklet azzal a 0,8-1 °C -al , amire a klíma dolgozik ( be-kikapcsolás , hiszterézis ) .
Szerintem, egy berendezésnek sem tesz jót ha 5-10 percenként ki-be kapcsol. Kivéve az ohmikus fogyasztót, mert annak aztán tök mindegy. A villanymotor, ha inverteres is , pl megmunkálógépek, robotok, szervók, minden indulásnál rántják a hálózatot. Irányváltásnál is. Ezeket méregettem már párszor, mert ilyesmikkel foglalkozom néha napján. Klimát még így nem mértem, de rakok elé egy külön Shellyt, ha meglesz majd beszámolok róla. Júniusba lesz a telepítés..
A légtömeget egy Map szenzorral mértük, elfogadtuk amit a gyártó mond a kézi fokozat állás / légköbméter vonalon. Ehhez kalibráltuk a szenzort több kézi állásban, majd beraktuk a klimát auto módba. Aztán ment egy hétvégét. A gázkazánt a külső hőmérséklet függvényében ugyanígy teszteltük, csak várni kellett pár napot, mert melegedés jött. Biztos nem laborteszt, nem is állítom, de arra jó volt, hogy beállítsuk a rendszert, és ne egye le a hajunkat.
Páratartalom mérése COP mérésnél nem szükséges, hiszen fűtés üzemmódban a beltéri egység semmit sem változtat a levegő víztartalmán. (az csak egy buta tévhit, hogy "a klímás fűtés szárítja a levegőt" :)
Ha viszont hűtés módban szeretnénk megmérni az EER hatásfokot, akkor érdemes lehet tudni, hogy a beltéri egység mennyi vizet vesz ki a rajta áthaladó levegőből. (két db páratatalom mérő)
Komolyabb hatásfokú klímáknak lehet olyan üzemmódja, amikor hűtés közben készakarva nem akarja szárítani a levegőt, tehát csökkenteni a páratartalmat semennyire (vagy legalábbis minél kevésbé).
"a beltéribe dugott hőmérővel,a külső hőmérséklet mérés mellett "
A beltéri egység hőteljesítményéhez tudnunk kell, hogy a beltéri a rajta áthaladó levegőmenyiséget hány fokkal módosítja, tehát hány fokos a beltéribe beszívott levegő és hány fokos a beltériből kijövő levegő.
Ez KÉT db hőmérő a beltérinél.
"és egy légtömegmérővel mértük"
A beltérin áthaladó levegőáram szélei lassabban áramlanak, az áramlat többnyire középen a leggyorsabb (nem mindig). Még nem láttam olyat, hogy valaki ezt figyelembe vette és több ponton mért volna légsebességet (a széleknél is). Megmérik középen, ahol a levegő általában a leggyorsabb és ezzel a légsebességgel számolnak a teljes áramlási keresztmetszetre (téves értéket) tehát a szélekre is.
Még abban sem lennék biztos, hogy a gyártók a saját mérő laborjukban ennél komolyabb légáram mérési módszert alkalmaznak (pl: sok mérés + átlagolás), hiszen ez a "csak középen mérünk légsebességet" okozta hiba éppenhogy a valóságosnál jobb/szebb COP értékeket eredményez, amit öröm beírni a katalógusba ;)
Ez viszont már becsület dolga a gyártók oldaláról !
Annyit tudok , hogy nekem két kínai klímám van ( Ozone , Gree Amber ) és egy jól hőszigetelt házam ( 2kW hőigény ) kinti -15°C és benti +20°C -ra számolva ) , amire még egy HMKE ( 3,04 kWp ) is felkerült a múlt évben .
A ház éves össz energiafogyasztása nem haladja meg a 4000 kWh-t , míg a HMKE tegnap pont egy éve , hogy termel , megtermelt 3978 kWh-t tehát nem érdekel , hogy a klímák mennyit fogyasztanak , sokkal fontosabb a hosszú élettartam hibamentes üzemeléssel . :-)
Ha erről az oldalról nézzük , akkor valóban lehet eltérés a két klíma pillanatnyi teljesítménye között ( áramfelvétel ) , viszont ugyanazon feltételek mellett a két klíma fogyasztása ( kWh ) egyforma kell , hogy legyen az azonos kiindulási és leállási pont között , ha azonosak a gyártó által megadott COP értékek . Ha eltérőek a COP értékek , akkor azzal arányosnak kell lennie a fogyasztásnak a felfűtésnél ( kWh ) .
Pont ezt írtam. Ha a szabályozás eléri az alsó működési határt, de hőigény meg még mindíg van, akkor átmegy on-off ba. Ahogy a gázkazán.. lemodulál, de egy bizonyos szint alá nem tud menni, ezért kikapcsol, keringtet, majd begyújt, lemegy minimumra, majd megint leáll.
Minden ilyen gépnek megvan az az optimuma, ahol jól tud dolgozni, ha ez alá mész akkor on-off lesz, ami gazdaságtalanná teszi az üzemet, és csökkenti az élettartalmat. A kazánoknál is a gyártók megadják, hogy a hatásfok mekkora modulácíó mellett igaz, ezt divat elfelejteni el a tervezésnél. A hőszivattyúknál is ugyanez van, részterhelésen teljesen mások a hatásfokok, tele a facebook erről síró userekről,
"miért zabál kétszer-háromszor annyit mint kellene?".
Ha a pillanatnyi Cop egyforma,a külső hőmérséklet egyforma,a kilépő hő egyforma, akkor csak úgy fogyaszthat többet, hogy a kimeneten az energia a 10 amperesnél több, vagyis a légáram nagyobb. 6:10 arányban. Már ha jól oldottam meg a szöveges feladatot :-) A régi Lg-m katasztrófális hatékonyságát, egy fogyasztásmérővel, a beltéribe dugott hőmérővel,a külső hőmérséklet mérés mellett és egy légtömegmérővel mértük. A páratartalmat nem mértük. 5 fok alatt a kondis gázkazán lenyelte keresztbe. 110ft-os gáz, 35 ft-os villanynál, 5 fok felett viszont jobb volt. 750 ft-os gáznál, és 130-as villanynál, viszont, borul a matek.. (céges A1 tarifa - Innen is látszik, hogy agyatlan a támogatási rendszer, cipeljük ami gurul..)
Levegő víz hőszivattyúnál egyszerűbb a mérés, ha van ismert veszteségű szigetelt puffer, és nincs a rendszerből kivét.
Valószínűleg sokan láttak sűrített levegő kompresszort (pl gumiszerelő műhely mögött), ezeknél jól látható külön a villanymotor és a különálló levegő sűrítő egység.
Vajon a hűtőszekrények és a klímák kompresszora miért van egy nagy légmentesen lezárt tartállyal körülvéve? Nem azért, hogy sokkal drágábban eladhassák, hanem azért, mert így a klímagáz jól körül tudja járni a villanymotor minden alkatrészét, (tekercsek, csapágyak, stb) és el tudja hordani onnan az ott termelődő hőt, tehát hűteni tudja a villanymotort is.
Tehát a fűtő klíma által az elektromos hálózatból felwett wattok nem vésznek kárba, pár perc múlva már azok a wattok is a lakásunkat melegítik.
Hűtés közben viszont sajnos ezek a (gázba kerülő) motor-wattok kárba vesznek, mert a kültéri egység kifújja a szabadba. Ezért nem ugyanaz a COP érték és az EER érték.
"egy rész hőmennyiség a kompresszor által elfogyasztott elektromos energiából hővé alakult energia teszi ki"
A komolyabb kompresszorokat direkt úgy fejlesztik, hogy a villanymotor tekercseiben és csapágyaiban keletkező hő átkerüljön a kompresszoron átáramló gázba. Tehát egyrészt a klímagáz hűti a villanymotort is, másrészt a motor által felvett elektromos teljesítmény hővé alakulva "beszáll" (hozzáadódik) a fűtés-kilowattokba is.
"a valós fogyasztás ami megjelenik a fogyasztásmérőn , az nem vehető a COP számításához alapul"
A COP érték az elektromos hálózatból felvett és a hő formájában leadott energia aránya. Ennyire egyszerű. Tehát aki képes mérni a beltéri által leadott hőenergia mennyiséget, annak csak egy villamos fogyasztásmérő kell és máris pontosan tudja a klímája aktuális COP értékét.
A COP számban az 1-et a klímakompresszorból nyert hőre számolják , tehát a COP4 esetében egy rész hőmennyiség a kompresszor által elfogyasztott elektromos energiából hővé alakult energia teszi ki , amíg a plusz 3 részt pedig a levegőből elvont hőenergia . Tehát a valós fogyasztás ami megjelenik a fogyasztásmérőn , az nem vehető a COP számításához alapul . Fogyaszt az elektronika , a ventilátorok . Ezért a klímák közti fogyasztáskülönbség lehet a megadott 3kW-os teljesítménynél különböző .
"mennyivel is fogyaszt kevsebbet a 3kw, minta a 4kwos, ha az igény ugyan annyi?"
Jó kérdés :)
Amikor a lakás hőigénye 3 kW hő és a klíma éppen 3-as COP-pal dolgozik, akkor a 3 KW-os klíma klíma energiafogyasztása pont 1 kW lesz.
Amikor a lakás hőigénye 3 kW hő és a klíma éppen 3-as COP-pal dolgozik, akkor a 4 KW-os klíma klíma energiafogyasztása is pont 1 kW lesz.
Lényegesen jobb COP értéket csak a jócskán túlméretezett hőcserélőjű (baromi drága) klímák tudnak, de azt a pénzt is ki kell fizetni, tehát talán nem spórolunk semmi TCO forintokat.
Egy ismerősöm folyton a katalógusokat böngészte, hogy hogyan lehetne két fillérből megoldani, hogy a fűtő klímája lényegesen kevesebb energiát fogyasszon. Kérdésére csak egy megoldásom volt: hőszigeteld a házadat rendesen bazmeg! (plusz nyáron: "árnyékold kívülről az ablakaidat bazmeg ":)
"Smarthome-ban beállítható, ha nyílik az ajtó v. ablak klíma off."
Okos dolog
Régebben tervezgettem olyan passzívház-bérlakásokat, amelyekben nincs rezsi-díj a havi bérleti díj felett (rezsiköltség: nulla forint), azokban lett volna ilyen "szolgáltatás": ha csak öt milliméterre is is kinyitsz egy ablakot, megszólal egy gong az előszobában és megjelenik egy felirat: "Figyelem: ablak nyitva. A külvilág/lakás hőmérsékletek 12/22 fok, légnyomás különbség 25 pascal. Fűtés/hűtés leállítva, az esemény naplózásra került".
Persze sokkal olcsóbb egyszerűen ráordítani a zasszonyra :)
A +7 és +12 meg abból a szempontból fontos, hogy a túl nagy gép, nem tud majd lemodulálni, és átmegy on-offba.. 25% alatt csak szenved.. hiszen a helyiség hőigénye MSZ szerint -13 fokra van meghatározva.
Ez persze függ a háztól is.. Olyan ez mint a kondenzácíós kazánom, 3kw alatt képtelen normálisan viselkedni..
Az ugye tiszta mindenkinek, hogy az, hogy milyen terhelés éri, mennyire kell fűtenie (-> milyen hőigényű helyiségbe lett telepítve) az adott készüléknek legalább annyira meghatározza a valós hatékonyságot mint az, hogy milyen éghajlaton van telepítve.
Pl.: egy 3kW-os 4,6 SCOP klímánál simán fogyaszthat kevesebbet egy 4kW-os klíma, ami csak 4,2-es SCOP-vel bír.
A gyártói PdesignH adja meg, hogy mivel kalkulált a gyár, hogy lett tesztelve.
A lenti ábráról leolvasható, hogy a PdesignH neve becsapós, hiszen azon a hőmérsékleten se tudja már az adott teljesítményt. A terhelés és a fűtőteljesítmény az un. bivalens pontban egyezik meg.
Smarthome-ban beállítható, ha nyílik az ajtó v. ablak klíma off.
Van egy fogymérős relé a klímán, de azt nem akartam erre használni, mert gondolom nem tesz jót a fesz kikapcsolgatása a gépnek. Így csak stby- ba teszi.
( a wifi táv szerintem nem integrálható egyik "okos" cucchoz sem.)
Nem akarsz Te se meg én se egy fasza Skandináv telet. Igaz az olasz felföldtől is messze vagyunk.
Nálam az volt az igény, hogy -5 körül tudjon már 3,0-s COP-t. Az ugye a gazdaságossági határ. (A villamos áram, egy piaci környezetben kb 3x drágább mint az energiahordozó amiből előállítják, ebben már illik benne lennie a szállítási költségeknek, nukleárisnál kevesebb, gáznál több, megújulónál ez az a szint ahol a napelem hatékonyságban utoléri a napkollektort. 1:3 az arány..)
Az extrém hideg napot, meg túléljük, gázkazánnal, vagy ha nem lesz áram,és gáz akkor jancsikályha.. :-)
Ez itthon is úgy megy, hogy egy termék vizsgálatát, pl mechanikai tulajdonságát, egy max két elfogadott labor vizsgálja. Ha certezni akarsz, akkor kifizeted az akkreditálónak a díjat, aki megkéri az időpontot a laborba, leszállítod a terméket, letesztelik, a labor jelent az akreditálónak, ő meg kiadja a bizonyítványt. A laborba hiába viszed direktben a cuccot, attól nem lesz akkreditált, mert az akkreditáló szellemi tulajdona a vizsgálat sorozat.
Persze csalni mindenhol szoktak, volt is erre már példa a világon, de az életünk attól nem lesz boldogabb ha mindent megkérdőjelezünk.. Pár repülő ugye azért pottyant le, mert nem ütötték meg az alkatrészek a minimumot, csak papíron.. spongyát rá.
Ha böngészed, az eredményeket, vannak készülékek, amiknek visszavonták - valószínűleg gyártói kérésre, a publikálását.. ez sokat sejtet.
Én megnézetem pár tesztet, és vannak azért markáns eltérések. Gree Amberben.. valahogy az itthon forgalmazott cucc más cikszámú, Midea Oasis dettó.. Mitsut, Toshibát néztem.
Finneknél is vannak tesztek, ott chartok is vannak, pár hsz-el ezelött belinkeltem. ott is van Mitsu, Toshiba, Gree..
"Klima belteri alatt foz, a szuro takaritas meg nem az erossege... A "port" a szurobol vizzel nem lehetett kimosni, kellett hozza megfelelo vegyszer."
Főzés közben az étel felületéről felszálló apró vízcseppekben (étel-gőz) zsír/olaj tartalom is előfordul. Ezek a mikro-vízcseppek (aeroszol) a forró felszálló levegővel szállnak a magasba, egészen addig, amíg a pici vízcsepp hozzá nem ér valamihez, amihez boldogan hozzátapad. Ezután a víztartalom szép lassan elpárolog, és a vízcsepp helyén ott marad egy picike zsír/olaj. Ebbe később beleragad a szálló por, így lesz lassan a szűrőn összefüggő olaj-sár (zsír-sár) réteg.
Ilyen mikro-vízcsepp-megtapadás elvén működnek a konyhai szagelszívókban előforduló zsírszűrők is.
Ha maga a szűrő anyaga bírja a vegyszert, akkor egyszerű zsíroldó mosogatószerrel tisztítanám.
Forogtam ezen nagyon sokat. Szedtem le vidéki nagyvárosok napi hőmérséklet jelentéseit, 100 éve vannak ilyen adatok. Az elmúlt 20 év elég komoly melegedést mutat. A napi középhőmérséklet amikor -5 alatt van a hőmérséklet 10 nap egy évben..
60 éve ez 25 nap volt..
A csalóka szerintem a hőérzet.. Illetve továbbra is volt az elmúlt húsz évben pár nap amikor az éjszakai minimum, felénk -17 fok volt.. Dunától Nyugatra. Idén -13 fokot mértem 3 -4 alkalommal éjjel. De nappal mindíg felment 0 fokra.
Az eurowentet nézd meg. ott teszteli több fajta hőmérsékletre a gépeket. Irányadónak jó lehet..
Mult heten volt nagynenim gepenel takaritas. Klima belteri alatt foz, a szuro takaritas meg nem az erossege...
A "port" a szurobol vizzel nem lehetett kimosni, kellett hozza megfelelo vegyszer. (Klimaszerelonel volt). Belteri is extra alaposan lett atnezve/atsprayzve, szerencsere az rendben volt.
Meg tavaly nagybacsimhoz vittem klimasom az eves takaritasra/karbantartasra. Ugyebar karbantartas resze, hogy ellenorizze az elektromos koteseket. Mivel ott a szerelo csak siman becsavarozta a drotvegeket, ezert szetszedte, erhuvejezte es ujra rendesen bekototte. Valamint mivel nem volt teljesen boldog azzal, hogy milyen gyorsan kezdett uzemelni, gyorsan ramert a gazmennyisegre is. (Es nem kert mindezert extra penzt)
Szova egy rendes szerelo idonkent tobbet is csinal! Hogy neked megeri e az extra penzt vagy nem az a te dolgod/dontesed!
Miért nem lelkiismeretes, aki nem veszi ki a mókuskereket?
Simán tisztítható eredeti állapotára, bent a helyén..
A garanciális karbantartásról azért szoktam le, mert összesen egy, azaz egy alkalommal vette ki a szerelő a mókuskereket, hogy tisztességesen letisztítsa (váltott vegyszeres vízben lemossa egy vödörben). Azt a simogatást és fújdogálást, amit karbantartás címén produkáltak tizenezerért, én is meg tudom csinálni.
Simán tisztítható eredeti állapotára, bent a helyén..
Megfelelő vegyszer, és technika.
Hogyne, persze, csak nem garanciális karbantartásnál. Nálam a garanciális szerelő az alábbi eszközökkel volt felszerelve:
- létra
- rongy
- ecset
- spré.
Erős fantáziám van, de nem tudom elképzelni, hogy ezekkel hogyan lehet a helyén kitisztítani a mókuskereket.
Ugye tudod, hogy jogszabály szerint számla is igazolja a kartbantartást?
Én úgy tudtam, hogy kell hozzá a szerelő engedély száma is, amit meg kell mutatnia az ügyfélnek is. Ha tévedek, akkor én kérek elnézést...
ahogy jönnek be az ajánlatok, Vg és VGZH azért a nevezett ár erőteljesen listaár.
Az eurowenten nézegettem, az adatokat, -15 fokig nulla a különbség a két klima között. Árban meg azért jelentős. Kiváncsiságból megnéztem pár itthon populáris típust, -gree,midea- már ami fent van, a Mitsu 30%-ot ver a nyilván olcsóbb vetélytársakra, pont ott ahol érdekes.. -2,+2+7 tartományban. -7 -10 vagy -15 fokban ez "csak" 15-20%. Igaz a Mitsu vg-je ezektől minimum 35-50%-al drágább. A jobb kínai se olcsó, szóval én maradok ennél.
Találtam pár amcsi cikket, ahol kivesézik, melyiket hova kell venni, éghajlat stb... A VGZH valószínű felesleges lesz nekem, ott nagyon északra NYork fölé ajánlották. Élettartalmra lakossági felhasználásnál 15-20 évet mondanak, fűtő üzemmódban, ha az inverter általános kihasználtsága 75%-on van.. Persze mondani sok mindent lehet, de az inverterek tényleg nem szeretik ha nyélen húzzák őket non-stop. A -7 foknál 3,2-es cop meggyöző 3,2 kw-os teljesítményen 80%-os kihasználtság. Kb ez az amit max elvárnék tőle. -5 foknál már úgyis indul a gázkazán, kivéve ha süt a nap, és tele az akksi... ezzel hatékonyan el lehet használni amit a sziget termel, de betárolni már nem tud.
Ha még csak az első szezonon vagy túl, akkor elég egy általános karbantartás - szűrő tisztítás, fertőtlenítő befújás - , amit nyilván szerelő fog elvégezni, ha garanciális a klímád. Lelkiismeretes szerelő kiveszi a mókuskereket is, és lemossa, de erre egy szezon után még ritkán van szükség. Ami ilyenkor a legfontosabb: ne felejtsd el a szerelővel _szabályosan_ lebélyegeztetni a garanciális lapot!
Nem tudom, hogy miért hurrogsz le amiért érdeklődök olyan valami felől, amit én nem tudok. Láttam olyan videót is amibe azt mondja a szakember, hogy csak a mosózsákos tisztítás a jó. Ami linket beraktam a kérdésem mellé, ott a szaki meg azt mondja, hogy elég az a módszer amit ő a videóba bemutat.
Itt a fórumon is és más helyeken is lehet olvasni kóklerekről. Mivel én nem tudom, hogy milyen megoldás a jó, ezért fordultam kérdésemmel a hozzáértőkhöz. Erre föl te kioktatsz, az helyett, hogy megmondtad volna a tutit.
Köszönöm a tippet, ezen a helyen ez nem megy. 2 éve fejeztem be a renoválást.. lenne némi kiborulás itthon, ha elkezdeném bontani a plafont.. :-) Egyébként, mint írtam is, a zaj és a huzat itt nem gond, és nem szempont.
Ilyen ár mellett nem akarsz inkább légcsatornás klímát? Ha tudsz a beltéri előtt/után 2-2 méter Sonoflex csövet rakni, magát a beltérit meg padlásra (ha van) akkor kvázi hangtalan -10 fokban is. Én alap japán oldalfalikról váltottam lcs klímára zaj miatt.
A "hagyomanyos" tisztitas az a fertotlenito spay hasznalata, viszont azt ajanlott evente ketszer ha futesre is hasznalod. (En tavasszal es osszel szoktam, amikor valtok futes es hutes kozott)
A mosozsakos akkor szukseges, ha teljesen berohadt a klimad es nagytakaritas kell neki. (Ez normal hasznalat es karbantartas mellett nem valoszinu)
Véget ért a Midea klímám első fűtési szezonja. Szeretném kitisztíttatni a készüléket, de nem tudom, hogy milyen módszert fogadjak el. Néztem videót ahol mosózsákot használva, vegyszeresen bő vízzel átmosták a beltérit. De láttam olyat is amit a mellékelt videóban mutat be a "szaki".
Igen tudom, hogy az értékválasztás valahol pénzügyi kérdés. De erről azért van egy felkavaró véleményem, hogy mi miért alakul, úgy-ahogy. Mindegy is, a világ megváltásáról, és mások megtérítéséről már letettem, mint ahogy az ezzel kapcsolatos véleményem nyilvános publikálásáról is, felesleges mások lelkébe gyalogolni, kéretlenül meg pláne, mindenki csinálja, ahogy kedve tartja, akarja vagy tudja..
Olvasgattam ezt a fórumot is, másokat is, hit vita, eladástechnika és marketing.. főleg a Facebookon.
egy másik helyen a beltéri hangnyomása volt de azt most nem találom. 39 db,-re emlékszem valóban.. de ez egy konyha + nappali, iroda sarok.. nem kell Zen Buddhista nyugalom..
Meg hát a klíma az fújja levegőt, ha nagy teret fűtesz akkor szélvihart csinál. A műhelyben van két kivénhedt LG, azok mindent tudnak csak halkan és olcsón fűteni nem. (temperálásra használom, hogy ne fagyjon be a víz télen)
-10 környékén az átlag klíma a névlegese ~2/3-át tudja hangosan, és kb ~1/3-adát halkan. Vannak egy-két klíma (amiről én hallottam: Fuji LTCA és Gree U-Crown) ami tényleg tudja a névlegest is erős minuszokban. Lehet, hogy a kinézett Micu is tudja, nézz utána az Eurovent-en.
A két Micu adatlapján érdemes azt is megnézni, hogy milyen zaj értékek tartoznak az egyes beltéri fordulatokhoz (lehet hogy van 7 fordulat is akkor aztán mindegy ) mert pl a Fuji szokása hogy a legalacsonyabb fordulat 19-21 dB és itt alig fűt, a következő meg már 32 dB, ami már minden csak nem halk. Ha jól emlékszem a fenti high-end LTCA-nál is eljátszották.
Ha alaposan szétnézel,( és senki ne vegye sértésnek, ezek tények) itthon a kínai klímákra van pénz, az esetek 85%-ban. Tavaly áprilisig alig ment a fűtésre való klíma, az óta meg alap készülék nem ment el, áll hegyekben a raktárban.
És mindenki, aki előtte a legolcsóbb klímát kért, azóta nem érti, miért nem jó egész ház fűtésére.
Változik a világ, szerencsére páran előre néznek, a többi meg béget, sajnos.
Amikor felmerült bennem a klimával fűtés, akkor norvég, svéd, és finn lapokról tájékozódtam. 10-ből 9-nél nincs kínai a kínálatban. Ahol meg a Greet láttam, ott azt garázs és mühely fűtésre ajánlották, mert hangos, de inkább csak 12 fokos temperálásra, hogy a villanyautó akksija ne legyen tök hideg -Norvégiában ez selling point.
Ebben semmi elitizmus nincs, nagyon fasza chartokat találni az összehasonlításokra. Tény, hogy ott azért télen hideg van. Voltam a Svédeknél télen a sarkkör közelében vidéken.. ott fafűtés - tömegkályha- ment szinte mindenhol éjjel, illetve klimák voltak fent a nappali hőn tartásra, nem tudom mik, mert akkor nem érdekelt, de nem vágyom oda még egyszer, hogy megnézzem. Azt is megértem, hogy ide jó lehet a jobb kínai, de nekem most van lehetőségem erre többet költeni, lehet 1-2 év múlva nem lesz.. és sokszor az olcsóbb beszerzés lesz a végén a drágább... Az elvárásaim is magasak, nem szeretném, ha a telepítő azt csapná a fejemhez, hogy ez ilyen, mert kínai stb.. jártam így más területen. Napelem inverterben ugyanez volt. Van prémium kínai, Solaredge, nem volt kérdés, hogy azt rakom fel, egy évet vártam is rá, hogy összejöjjön rá a plusz zseton. Az off gridben pedíg Deye. Azonban ezekről van ezer teszt, műszaki leírás, más terület, sokkal transzparensebb.
Volt olcsóbb, de nekem nem kellett, ha nincs rá pénzem, akkor nem csinálom. Mert az olyan, az nem az..
A rallyt is imádom, de hát nincs komoly VRC-re pénzem, így kimarad.. :-)
Más ezt máshogy látja, ezer ok miatt, és ez így is van rendjén.
Ez igaz lehet jelen pillanatban. A pénz viszont romlik, nem is tartok sokat, abban a formában.
20 éve építkeztem, 12 cm szigetelés került a házra. Senki sem értette, a 38-as winnenbergert sem, felesleges pénzkidobásnak tünt.
Manapság 20 cm a bevett szokás. 7 éve újítottam, bővítettem a házat, a gépészetet is kicseréltem. Minek a 3 szivattyús kevert kör, egy is elég. Ma eljutottunk oda, hogy tök jól jön, mert pár sonoff cuccal agyon tudtam optimalizálni. (A rezsidémon kiugrott a szekrényből ugye..) 30-40% le is ugrott a gáz mennyiségből, némi okosítással, és odafigyeléssel.
Fogyasztásmérőm van, vettem egy Shellyt, és a Home Assist alól jelenleg ez diktálja az ütemet. A napelem miatt nem hátrány, ki tudja mit találnak ki.
A visszatáplálós napelem mellé,a szaldós kavarás miatt, elkezdtem kiépíteni egy off-gridet is, ami kb 3-4 év múlva valószínűleg teljesen ki fogja tudni szolgálni a házat. Ha aksiból kell majd annó kivennem az energiát, akkor minden watt számítani fog. Szóval van ez a tervem -ez mentén igyekszem cserélni az eszközeimet, és intézni a fejlesztéseimet, a keret nyilván nem végtelen, de ha valamire nincs málna, akkor várok. (A sodium-ion akksikat várom, a LifePo4 ami most kerül beépítésre ekkora méretben nem gazdaságos, a rendszert ezért skálázhatóra építem.. kb 42kwh akksi a cél.. ez ma horror)
Szóval nekem, ha most nem is annyira, a jövőben fontos lehet... akár már januárban, ha tényleg havi szaldó lesz.
Úgy fogom fel, ezt mint egy biztos nyugdíj befektetést. Ha most beruházok, és erre költöm a pénzt, és nem csak nyalókára, akkor pár év múlva több marad farhátra... egyébiránt elkövettem azt a hibát, hogy az asszonyomnak megmutattam a Mitsu fekete beltérijét...
A hővesztesége a helynek 3 kwh.. -13/21 nál.. 42 m2.
Ezek a gépek ettől többet tudnak, 4kwh a fűtő névlegesük.
Lehet eggyel kisebb gép is elég lenne.. 2,5 kwh teljesítménnyel, de se nem olcsóbb, se nem sokkal tud jobban lejjebb modulálni.. lehet, hogy a Mitsu irányába megyek.
Egyet nem szabad elfelejteni, magas COP-hez és nagy teljesítményhez magas beltéri fordulat tartozik. Ami zajjal jár, még a japóknál is. Illetve alacsony fordulaton nem akaródzik lejönni a meleg a plafonról. Nyilván a hőszigetelés segít, hogy ne fázzon a lábad.
Az elképzelésem szerint -5 -7 fokíg azért jó lenne, ha tudna. Illetve mivel nem tudom mi lesz itt pár év, (hónap?) múlva ezért nem baj ha tud.. fűteni, magában is.
A Cop azért érdekel, mert ami -7 fokban hozza a közel 3-at azok jellemzően +5,+7 fok környékén akár 5-t is.. vagy felette. Vagyis mindenképpen gazdaságos. Nem lakossági a rezsim, szóval itt hamar bele lehet futni a 750 ft-os gázba.. meg a 130-as villanyba.. mások a megtérülési mutatók, minden téren. Néztem Mitsut, igaz a Toshibától drágábbat.. LN35VGHZ-t. Ha tudnám ,hogy kibír 10-15 évet nem haboznék, akkor azzal biztosan nem lőnék mellé.. max fölé.. ágyúval verébre..de ki tudja.. Azokról sem olvastam rosszat külföldi oldalakon sem, ahol azért elterjedtebb, nyilván az ára miatt.
Mire gondolsz konkrétan? 1 db klima kell a nappalimba.
Jól szigetelt a ház, két darab radiátor fűti. Ez már így marad mármint a radiátor, a ház többi része alacsony hőmérsékletű fűtéssel megy, csak ez miatt kell 50-55 fokra melegítenem a fűtővizet egy külön körön. A ház többi része elvan 33/27 fokon -7 ben is.
A cél az lenne, hogy -5 fokig tudjon COP 2,7 - 3 körűl, az alatt valószínű indítom a zónát, ha kell.
Napelem van fent, kb 1000-1200 kwh feleslegem lesz. Szóval a december végi két hét, és a januári vagy februári hónapokban előforduló 2-3 hétben nem ezzel fűtenék, mert felesleges nyösztetni.
Az intenetet bújva le van írva minden, és annak ellenkezője is. A források sok esetben nem ellenőrzendőek. Aki vállalja a nevét, azok 99%-ban japán pártiak.
Kínai testvéreinknek egy-két skandináv tesztet végigfutva nem hiszem el amiket a készülékről állítanak. - azonban nem akarok megbántani senkit aki ilyet birtokol, de én kihagynám komplett.
3 évíg éltem japánban ott javarészt Toshiba és Mitsubishi volt az elterjedt. Fűtésre is használtuk, mert tud ott is mocsok hideg lenni, A termékeikkel kapcsolatban nem jellemző rájuk, hogy hazudnának. Amit ráírnak azt tudja, legyen az quad, telefon, autó, és ebből gondolom a klima is. Kínai cuccokkal más területen szívtam már, szóval ebben nem akarok.
A hűtés annyira nem kiemelt szempont, mivel kb max 2 héten keresztűl van 25-26 fok a lakásban, eddig is megvoltunk nélküle.
Kell az a tálcafűtés? A Diakininek néztem egy klimás előadását, ott a mérnökember azt mondta, nem kell... nem tudom, csak kérdezem.
Akitől venném - telepítve, ő lebeszélne róla, merthogy vidék, meg nagy páratartalom, és nincs csepptálca fűtés, stb. Nyílván erőteljes marketing, és vevőbefolyásolást érzek, de nekem a Toshiba kellene..
Van akinek van, kézzelfogható tapasztalata fűtési szezonban erről a gépről? Nem véleménye, tapasztalata.. Részlegesen használta vagy lehet vele nyomatni egész szezonban? Esetleg rámért a fogyasztására, áramfelvételére?
Szia István! Csakis japánt ajánlanék, bármit. Mitsubishi, Daikin, Panasonic, Toshiba, Fujitsu (sajnos Sanyo és Sharp már nincsen tudtommal) - ezekben biztosan nem fogsz csalódni, tartós megoldások. Koreait, kínait és másokat felejtsd el. Hogy mennyi a kereted, azt Te tudhatod, ahogyan a teljesítményt is. Keress rá az akciókra, hajrá! :)
Ha jól hőszigetelt a ház akkor első körben csak egyet szereltetnék fel egy központi helyiségbe, és utána dönteném el, hogy van-e szükség a többire. A jó működéshez az kell, hogy a meleg beköszöntével az az egy reggeltől estig hűtsön éjszaka meg csak ventilátor üzemben menjen.
Szervusztok! Ajánlotok nekem egy megbízható hűtő-fűtő klímát?! Nem kell túl bonyolult... a lehető legegyszerűbbet szeretném! Áramom van bőven,azt szeretném elhasználni!!! Köszönöm,ha valaki segítene!
Ha nem a fűtés a fő szempont, akkor (Syen muse), Gree pulse, Polar lite vagy Ideal, kb ami kell neked.
Japánból (esetleg Daikin FTXC25C/RXC25C), Mitsubishi Electric MSZ/MUZ-HR25VF. A kínaiak és a japánok között a minőség, hang, precíz szabályozás a különbség. Felesleges Comfort x, és hasonló kaliberű klíma, nem használod ki.
Nekem van daikin ftxb, gree parapetes vagy minek hívjuk, talán comfort x-nek megfelelő, gree gyártmányú polar, újabb asszem tcl (vagy hisense? Már nem is tudom, de majd kijavítanak) gyártású polar, aztán valami lg is talán.
Beltéri melyiknek hangos kérdésre a válasz, egyik sem.
Már.
Daikinban kellett pár év után csapágynak nevezett valamit (gagyi műanyag) cserélni, azóta csendes. Meg a mókuskerék mindegyiknél rendszeres tisztítása, mert poros a levegő.
Nemrég hasonló cipőben jártam, ma már nem választanék látatlanban. Technikai paraméterek, vélemények nem sokat jelentenek. Látni, de legfőképp hallani kell, hogyan működik. Hiába lehet a leírás alapján nagyon hasonló, ott állsz előtte és ég és föld.
Főként, ha a hang lényeges szempont, nem sokat jelentenek a decibelek, a spektrum is fontos.
"kivezetést viszont nem tartalmaznak ezek, így ha nagyon jól szigetelt a lakás talán gondot okozhat."
Először kipúposodnak a lakás falai, majd megjelenik egy repedés az egyik falon... :)
Valójában ha a tökéletesen tömített lakásban lévő túlnyomás eléri a befújó ventilátor maximális nyomását, akkor egyszerűen leáll ott a levegő mozgás. De tökéletesen tömített lakás a valóságban nemigen létezik (kivéve űrhajók és tengeralattjárók :)
Ha a profit maximalizáló cég egy robot keze ügyébe pl olyan olcsó elektrolit kondenzátorokat tesz, amelyek öt év múlva elkezdenek kiszáradni (garancia idő plusz egy nap), akkor a legjobb robot is szar termékeket fog gyártani :)
"Milyen jó lett volna, ha azt mutatja a beltéri kijelzője amit a távirányító küld."
Egy annyira sokoldalú kijelző ami mindazt mutatja, ráadásul több méter távolságból is jól látható (pl. fél méteres) méretben, egy ilyen kijelző legalább százezer forinttal drágítaná meg a klíma árát. Akkor meg az lenne a baj, hogy túl drága a klíma :)
Különben meg kit érdekel, hogy mi van azon a tetves kijelzőn, ha közben nem fázok?
"amikor hosszabb idő (néhány óra) után először nyomok rajta valamit. Másodikra, harmadikra érzékeli a beltéri a jelet."
Próbáld ki azt, hogy már először is nem 0,000003 másodpercig nyomod meg azt a gombot, hanem mondjuk 0,3-0,5 másodperig.
De láttam már olyan embert is, aki másodszorra (sokadszorra) már százszoros ERŐVEL nyomta a gombot (ordítva), de továbbra is csak egy milliomod másodpercig :) Nem tudta felfogni, hogy a gomnyomás idő em növekszik az erőtől :)
Most ősszel telepíttettem kettő ComfortX-et, mindkettő teljesen egyformán nem reagál a gombnyomásokra, főleg amikor hosszabb idő (néhány óra) után először nyomok rajta valamit. Másodikra, harmadikra érzékeli a beltéri a jelet.
Természetesen nem minden esetben, de napi rendszerességgel.
- nyomkodás közben a távirányító végén lévő infra jeladót nem látja tisztán a klíma beltéri egység kijelzőjénél lévő infra-szem.
(láttam olyat, aki a TV-n úgy váltott csatornát, hogy közben a TV távirányítójával mesterlövész pontossággal célozta meg TV-t, majd ezután két perccel azon dühöngött, hogy milyen szar a klíma távirányítója, amit nyomkodás közben az asztalon éppen félig letakart egy újság Mondtam is neki: még jó, hogy nem az asztal alól próbálod távvezérelni a klímát :)
Az "I feel" (is) felejtős, a távirányító a használhatatlan kategória határát pedzegeti. Nekem van amikor kétszer, háromszor kell kattintani, hogy egyáltalán észrevegye a beltéri.
A Gree olyan amilyen, túl sokat nem vár az ember egy középkategóriás géptől, de azért egy használható távirányítónak bele kellett volna férnie... szerintem.
Alapterületet saccolni tudom, nappaliba menne a beltéri kb.20-25m2.A beltérivel szemben van a fürdőszoba (kb.6m2) és egy kisszoba(kb.6m2) egymás mellett. 3,5kw Daikin lesz feltéve nem állandóan lakott, élhetőbbé tenni a cél és nagy hidegre van kályha is ha épp úgy adódik. Ilyen időben (18 fok) nappal még nem is kell a fűtés, mert ki be jár az ember. Inkább este mikor kicsit lehűl a levegő és nem akarok a kályhával szenvedni, vagy ha túlrakom éjszaka lehet szellőztetni. Inkább tavaszi átmeneti időben fűtene és nyáron ha kell kicsit hűtene.
Egy másik helyen úgy szoktam csinálni (pl. +6 fok van bent a házban) indulás előtt wifin bekapcsolom a klímát, mire kiérek fél óra, már kb.15 fok van. Megérkezés után kikapcsolom a klímát és bedurrantok a kályhába, így nem kell fagyoskodnom átöltözésnél stb,igaz az kisebb épület.
Alapvető hőáramlással tisztában vagyok, de a kérdésem az volt megéri e a +7 méter csövezést( +cca.100e ) ha a szobaajtóval szembe rakják a beltérit. Pl.egy másik helyen kályhával való fűtés is van és egy fordulatszám szabályzós ventilátort beraktam a falba (mennyezet alatt kb.15cm), hogy jobban átfújja a meleg levegőt.
A tetőtéri szobákban a csövezést meg lehetne oldani a padlásunkban, cseppvízszivattyúval a falakat sem kéne vésni az elfolyó víznek. Az egyetlen aggályom, hogy ez vajon hangos lesz-e.
Fűtésre? Semmit, 11,5kW oldalfalim volt/van fűtésre, de felhagytam vele a zaj miatt. Most van 8kW légcsatornás és egy nagyságrenddel jobb a komfortja, mint az oldalfalikkal, és többet is tudok vele fűteni.
Amúgy hűtésről volt szó.
Hűtésben szerintem legtöbben ott tolják el, hogy azt várják el, hogy amikor hazaaérnek bekapcsolják és azt várják, hogy legyen 20 perc múlva hűvös. Ahhoz kell teljesítmény..
24-25 fokot szoktam beállítani, azt tartja, jöhet bármi. A titok még abban van, hogy klíma nélkül se nagyon menne 29 fölé 2 hetes kánikula esetén se. Nekem elég a 25 fok, úgyis a relatív páratartalom csökkenést sokkal jobban megérzi az ember.
Mekkora a másik szoba? Mekkora klímát terveztek? Mi a cél? Élhetőbbé tenni kicsit vagy valóban lehűteni, kifűteni? Több fok eltérés lesz a két helyiség között, hacsak nem tartjátok folyamatosan zárva a többi ajtót.
A 25 méternégyzet már légköbméterben is sok, folyamtos hőmérséklet tartásra.
Nálam egy 2 kW-os 100nm-t, és fele annyira sincs hőszigetelve, mint peterch -nak. A lényeg hogy folyamatosan menjen, esetleg estére leszaritas után ki lehet kapcsolni.
Az a méretezéstől és a ház hőszigeteltségétől is függ .
Egy jól hőszigetelt házat egy jól méretezett klíma képes kifűteni és lehűteni is elfogadható kompromisszum mellett ( zaj , légáramlat ) . Mint már sokszor írtam , nálam 63 nm-en egy 2,7 kW-os klíma dolgozik télen - nyáron és jól teszi a dolgát .
A beltéri által kifújt hideg levegő rövid távon (kb 3-4 m) leereszkedik a padlóra (mert a hideg levegő lefelé száll) majd ott lassan szétterülve alulról felfelé rétegenként feltölti hideggel a rendelkezésre álló teret (helyiséget). Ha az ajtó nyitva van, akkor a hideg levegő átkúszik/átfolyik a szomszéd szobába is és egyszerre kezdi a két helyiség feltöltését.
Klímás FŰTÉS közben mindez fejjel lefelé fordítva, felülről lefelé játszódik le (már ahol az ajtónyílás a mennyezetig tart :)
Klíma beltéri egység egy cca.25m2 szobába lenne telepítve, a beltérivel szemben kb.4 méterre van egy másik szoba ajtó. A kérdésem az ellene mennyire fújná be a hideget, meleget a másik szobába? Megéri-e + 7 méter csövezést kifizetni, konfortosabb lesz-e.
Milyen klíma? Mert én úgy tudom, hogy a dry funkció általában a szoba légnedvességének csökkentésére hivatott, tehát éppenhogy benedvesíti a lamellákat, arra csapatja a le a szobábnn lévő nedvességet.
Ha leállás előtt használod ezt a párátlanítás funkciót, akkor szerencsétlen esetben nedves lamellákkal állítod le megágyazva a gombásodásnak.
A fűtés üzemmódnál nincs jobb lamellaszárítás, legfeljebb, ha még rá is dobsz egy terítőt a beltérire. :-)
klíma leírásában olvasható, hogy hosszú leállás előtt érdemes 1-2 óráig dry funkciót működtetni. Gondolom azért, hogy ne gombásodjon be stb.
Mit jelent ezesetben a hosszú leállás?
A napokban már leállítom nyilván a fűtésre használt klímát, akár fél/egy/két napra. Ilyenkor mindig használjam előtte a dry-t, vagy ilyen rövid leállásra nem kell?
Én nem egy szerelőnek hinnék, hanem egy méltán híres japán világmárkának, amely ráadásul nem fog eltűnni (lásd: terméktámogatás, garancia stb.), szemben az RCOOL-lal. Szerinted melyik márka lesz jelen 10-20 év múlva simán? A kérdés költői.
A családban van egy régebbi (7-8 éves) Panasonic, inverteres. Tökéletes, semmi baja.
Elárulok egy alaptörvényt: az ügyfél MINDIG hazudik neked (minden kérdésedre hazugsággal fog válaszolni)
egy kis szótár:
"pár napja icipicit gyengélkedik a szoftver" = a szoftver hetek/hónapok óta NEM CSINÁL SEMMIT
"a szűrőt két hete tisztítottuk = a szűrőt még soha nem tisztítottuk, azt sem tudjuk, hogyan lehet hozzáférni"
"a távirányítóban tegnap cseréltem vadiúj elemet" = a távirányítóban még mindig az a vacak kínai elem van, amit 5 évvel ezelőtt a vásárláskor adtak a készülékhez.
A kérdéseidet MINDIG ennek megfelelően tedd fel, máskülönben úgy félrevezetnek, hogy csak órák múlva veszed észre, hogy mindvégig hazudtak.
Nagyon köszi a fóliás válaszokat. Többeteknek válaszolnék akkor pontonként:
- Téli napfény fűtés szempontjából ami bejön. --- Nem, egyáltalán nem elenyésző, a tájolás miatt sokat számít. De mivel távfűtésben a lépcsőházat is fűtik, és a lakás is jól szigetelt ezért jó leszek talán így is. (Télen amúgy jó a napfényben a nagy ablakoknál napfürdőzni is.)
- UV áteresztés : Szerintem a sima ablaküveg nem szűri meg az UV-t. Tárgyaknak sem tesz jót amúgy a folyamatos UV besugárzás.
- Télen nem szigetel : Fogalmam sincs milyen vastag de elfogadom a véleményed, hogy esetleg télen nem szigetel.
- Redőny : Van redőny, műanyag. Az az igazság, hogy lóf......-t se számít. Tényleg. Illetve de, ez így nem igaz. Ha nyáron egész de. le van húzva akkor nyilván jópár fokot számít de így is iszonyat meleg van. A nagy hátránya, hogy akkor viszont tényleg sötétség van folyamatában.
- 4 nagy ablak plussz 3 kicsi 100 -ezres árajánlat. -- netto de nem tudom elszámolni tehát nettó. Relatív de mai árakon drágának nem mondanám.
Comfort x wihihez hozzászólva. Sör mellett beszélgetünk és mondják milyen gyenge az app. mert már megint nem jó. Mondom hozzál még két sört és megnézem hátha tudok segíteni. Egy klímára két különböző felhasználónévvel próbálnak belépni. Kitöröljük mind a kettőt regisztrációt hátha valamiért összevesznek egymással, kezdjük elölről az egészet. Már szenvedek vele egy ideje, elmondom szerintem valamiért nem látja a wifi hálózatot ,majd közlik miután basztatom egy ideje, hogy a digi két hete routert cserélt. Mondom köszi mert a régi router hálózatra volt felregisztrálva, jelszó és ssid nem egyezik. Ugyanitt gree szaar mert fűtés közben megint leállt talán E08 hibakóddal. Persze használati sehol,hogy mit jelenthet és neten nem illik megnézi. Kérdezem szűrő volt tisztítva? Persze kb. 1 hónapja. Bekapcsolom valahogy gyengének találom a levegő áramlást max. venti fordulaton ezért kivettem a szűrőt amin alig lehetett átlátni. Erre lehet 3 hónapja tisztítottam. Szerencsétlen a beltériről nem tudta lefújni a meleget ezért inkább hibakóddal megállt. Azóta sem kérdeztem mi van az appal.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem -15-ig fűt, csak a scop értéke esik le. Sensira ftxf és régebbi comfort x is van a családban. Igaz elég nehéz őket összehasonlítani mert daikin panel lakásban van Budapesten, szinte csak hűtésre megy. Comfort x a pilisben működik, fűtés nagyobb részét evvel oldják meg, nyáron meg hűt. Daikin csendessége tagadhatatlan. Nekem ugyanúgy a pilisben lenne és ugyan állandóan nem vagyunk ott, de jóval többet menne télen is fűtésre használva, pl. még ki nem érünk egy kicsit felfűteni a helységet, utána kályhával rá tudok segíteni. Persze nem tudom mit hoz a jövő lehet egyszer kiköltözünk, ezért próbálom kitalálni melyik lenne optimális.
Szia, 3 méter a cső. Már írtam a cégnek, hogy ez így nem frankó, főleg nem hálószobában, azért akartam oda csendes klímát. Ez a Sensira sorozatnál típushiba, vagy elvétve van? Helyette mit lenne jó?
Nem mondhatnám, hogy elégedetlen vagyok, akkori pánikhelyzetben relatíve olcsón szereztem be, megszolgálta az árát a földgáz spórolásban, sikerült a kedvezményes tarifahatáron belül maradni. A tapasztalatok alapján, ha van választási lehetőség: Daikin.
Közben körbenéztem, a rokonságban van Sensira nem hallottam a hangját. Nem halkabb volt, nem volt hangja, rettentően túlméretezve, apró helyiséget, hálószobát fűtenek vele teljesen észrevehetetlenül. Nem akartam elhinni, hogy működik, de más klímák sem csaptak akkora zajt mint a Gree.
(Mentségére annyit, hogy a zajspektruma nem irritáló, megszokható, a nagyobb 30+ m2-es helyiségben már el is veszlik.)
Sajnos engem is csőbehúzott a karterfűtés, csepptálcafűtés, -22 °C.... ma már úgy vélem nem kell foglalkozni vele.
A karterfűtés ilyen éghajlaton púp a háton, eszi a villanyt, hidegben éjszakánként ki kellett húzogatnom, mert különben havi 20-30 kWh-t elhasznál csak a karterfűtésre, csak a két klíma éjszakai fűtése 3-4 ezer Ft/hó javarészt fölöslegesen.
Szerintem bőven elég a -15 °C-os alsó határ a működési tartományban. Amikor ennél hidegebb van teljesen értelmetlen ilyen klímával fűteni, jobban jársz egy elektromos radiátorral.
Ezeket a dolgokat nem szokták itt (sem) megérteni a népek.
Megy a cinikus leszólás ha valaki ki meri mondani, hogy a JOBB gép JObb gép.
Kiemelném az egyik mondatod:
Hatékony, problémamentes üzemelés, nagy teljesítmény, max. 5 kW hőt is képes leadni, jó hőeloszlás, jó meleget fúj.
Ez így van, így OK.
DE nem ennyi a történet.
Van ennél feljebb és lejjebb is.
Nekem van daikin, gree, polar gépem, sőt a szomszéd 2db gree gépe szisszentve is az én udvaromon van. Na azok a legalja hangosak, brummognak szenvednek. Feltételezem a szisszentéssel jött a többi igénytelenség a szerelésben is.
Az én alap greem egy álom ezekhez képest, de messze nincs az alap daikinomhoz.
Polar valahol a gree körül összességben de nem pozicionálnám fölé. Bár az megy a legkevesebbet.
Köszönöm a válaszodat! 5 év gari esetén elég az évi egy ellenőrzés úgy tudom.G10 inverteres van neked? Lehet csak marketing fogás, de van valami különbség comfort x között is. Az a baj nem nagyon látok alternatívát, pl. daikin ftxf 35 ami elérhető árú nekem az -15 fokig fűt, nem tudom mennyire lenne elég.
Egy telet fűtöttem Gree 3.5-tel, Vegyes tapasztalatok.
Elöny:
Hatékony, problémamentes üzemelés, nagy teljesítmény, max. 5 kW hőt is képes leadni, jó hőeloszlás, jó meleget fúj.
Nagy hideg ugyan nem volt ezen a télen, de mínuszokban is jól működött.
Hátrány:
Beltéri hangos (suhog), a távirányító minősíthetetlenül gagyi, wifit nem sikerült használni, (bár már hallottam róla, hogy valakinek sikerült). Nem szabályoz le 500-600 watt(e) alá, ezért a ventilátor csendes üzemmódban is magas fordulaton jár, suhog, a gép ki-be kapcsolgat, nem folyamatos az üzeme.
Megszoktuk, de azért rontja a komfortérzetet, hogy a tévé hangja mellett is hallani a suhogást a háttérben.
Nálunk nem szempont, de a kültéri sem különösebben csendes, úgy tűnik nem szabályozza a kültéri ventilátort.
Sziasztok! Sajnos belefutottam én is a szörcsögő Daikin klímába. Ma szerelték be, most este elég zavaróan hallható a szörcsögés. Írtam a cégnek aki beszerelte ill. eladta, szerintetek a 3 napon belüli cserét kérhetem? Akár egy másik márkára?
A nyár viszont sokat jelent, a nap melege nem fűti fel úgy a házadat.
Ahogy mások is írják, a külső árnyékolás a tuti, a fólia sem rossz, de nem mindenható. Esetleg kombinálva a kettő.
A tetőterem bazi jól szigetelt (35cm cellulóz) és télen tök jól elvan fűtés nélkül is.
Nyáron nem győzök árnyékolni mert ami foton bejut az melegíti a helyiséget és mivel jól szigetelt az bent is marad. Meghőkameráztam, nem a szigetelésen jut be hanem foton formájában....
Mennyire vastag ez a fólia? Nem hiszem, hogy szigetelésben túlságosan nagy hatása lenne. Leginkább azzal éri el a hatást, hogy az infra sugarakat nem engedi át. Nyilván a szaki a saját portékáját dicséri, mert el szeretné adni, az esetleges hátrányait pedig igyekszik elbagatellizálni, vagy el sem mondja.
Az UV áteresztés sztem nem annyira érdekes, mert az üveg úgysem engedi át.
Lehet jobban járnál vmi szabályozható árnyékolással, amivel nyáron kizárod a napsugarak direkt bejutását, télen viszont át tudod ereszteni. Pl. redőny vagy lamellás árnyékolás, lényeg, hogy ablakon kívül legyen, úgy többet ér nyári árnyékolás szempontjából, mint pl. ablakon belül egy reluxa.
Hűteni nem fogja, az biztos. Legfeljebb - az amúgyis elenyésző - téli nap "melegét" nem engedi be annyira. Nem ismerem az ilyen fóliákat, de az is lehet, ha nyáron a kinti meleget nem engedi be, akkor télen a benti meleg (egy részét) nem engedi ki. Szóval télen is inkább jó. Vagy ezek a fóliák nem két irányban működnek, hanem csak a fóliázott rész felé?
Köszi. Nos, volt kint a szaki és Llumar, tükrös közepes UV áteresztő képességű fóliát javasolt a helyszíni felmérés után. (68 % uv áteresztés. ) --- Nem az elégséges fénybejutás, hangulat foglalkoztat. Szerintem ezzel nem lesz gond. Inkább az, hogy ha nyáron 6-8 fokos hűtési eredményt ér el a fólia akkor az télen nem jelent-e közel ugyanannyit, mert akkor meg nem jön jól ha hűti a lakást. Ez egy nagyon jó energiafelhasználású, szigetelésű lakás , nem lenne jó ezt a téli előnyt elveszteni. ----------- Meglepő módon a szaki és mások véleménye szerint télen ez a hűtés kompenzálva van azzal, hogy extrán szigeteli az ablakokat, még kevesebb hőveszteséghez segít hozzá ---------- Ez érdekelne legfőképp.
Mostanság milyen klímát érdemes felrakni egy cca.35m2 szobában ami hűt, fűt kb.-20-ig (kisegítő fűtés lenne néha) van benne karter és csepptálca fűtés, wifi,3,5kw.Árértékben gree comfort x 3,5kw körülire gondoltam, de nézegetek Mideát, Polárt is.
Lakás hőszükséglet szempontjából NAGYON nem mindegy, hogy ez a "kicsit északabbra", ez Pozsony, vagy Grönland.
Lakás hőszükséglet szempontjából NAGYON nem mindegy, hogy az épület 25 centi vastagon hőszigetelt passzívház, vagy hőszigeteletlen tömör tégla (hőszükséglet különbség: akár hússzoros!).
A lakás négyzetméter is lehet 30 vagy 300 m2 is, ez sem mindegy.
Nulla információ alapján csak a nagyon-nagyon bátrak merészelnek klíma teljesítmény igényt saccolni :)
Egy "röptében véleményt" kérhetnék a kínálatot jól ismerősöktől? Fiam - nem itthon, kicsit északabbra innen - kapott egy ajánlatot klímára egy lakásba.
A készülék Mitsubishi NETSU DUO 45, talán 2,5 + 3,5-ös beltérikkel.
A lakás, szabályok,... miatt egyértelműen csak DUO jöhet számításba, két független nem. A teljesítmény szükségletét feltételezem jól mérték fel, a kérdés igazából csak a típusra vonatkozik.
Nem állandó használatra lesz, fűtés esetén max kiegészítőként, mert ház központi van, hűtésre pedig szezonálisan, ahogy szükséges.
Ha jól emlékszem itt a hosszú idő alatt olvasottakra, a Mitsubishi úgy általában a jobbak közt szerepelt.
Azon a két oldali nyomás határozza meg , hogy mennyi hűtőközeg jusson az elpárologtatóba ( kapilláriscső hossza és a belső átmérője adott a teljesítményhez ) . A kompresszor fordulatát meg a vezérlés igyekszik az elpárologtatóból elszívott gáz hőmérséklete - túlhevítés ( gáz hőmérséklete az elpárologtató végén és a hűtőközeg forrási hőmérséklete , valamint a pillanatnyi nyomás figyelembevétele ) szerint szabályozni .
Jól nézd meg az alsó képet , majd újra a fentit . Szerintem támaszkodnak a csövek a klímán . A baloldalinál meg a lyuk magasabban van kifúrva és a klímától kezd lejteni a cső , tehát támaszkodik ott is , valamint a kültéri egyik csöve lejt rendesen , a másiknak meg alig van lejtése .
A frekvenciatartomány gyártó általi kihagyásában meg nem hiszek , mert ugye a twin rotary kompresszoroknál nincs megadott pillanat a sűrített gáz távozására mint a scroll kompresszoroknál , tehát amint a nyomás magasabb mint a túloldalon , akkor már áramlik is kifelé a gáz a kompresszorból . Ebből az adódik , hogy minden alkalommal a kinti és az igényelt benti hőmérséklettől függően (pillanatnyi hőveszteség pótlása folyamatos üzemnél ) változik a vezérlés által adagolt hűtőközeg .
"csak ugye mire észre vennéd , addigra már átjutott rajta akár lefelé , akár felfelé "
Pont ezért nem is kell vele csinálni semmit!
"Ha azon üzemelne , akkor nagy valószínűséggel észlelhető lenne a rezonancia ."
Pont ezért hagyták ki azt a sávot!
Vagyis egy nem létező,vagy legalábbis nem észrevehető dologra akarsz megoldást. Ami jó, azt felesleges javítani.
Egyébként szar szögből van fényképezve a két klíma.Szerintem ugyan úgy bőven lejt az a cső, mint a másiknál,csak ebből a szögből olyan mintha nem úgy állna.
Ablakra szeretnék UV + hővédő fóliát minimum 70% látható fényáteresztéssel. Mik a tapasztalatok? Városunkban LLumar márkacég van, ismerősüknek elég jó véleményük van munkájukról és a fóliákról is. Érdemes lehet velük csináltatni vagy könyű ezeket jól felrakni házilag?
Te telepítetted azt a két klímát , mert nagyon úgy véded . :-)
Pedig ha jól megnézed a képet , akkor simán látszik , hogy a cső a klíma burkolatán fekszik .
Írd már le légy szíves , hogy egy inverter hogyan tudja kihagyni a példának említett 25-32Hz közti fordulatot . Minden áthaladásnál ezen a frekvencián , kelti a rezgést , csak ugye mire észre vennéd , addigra már átjutott rajta akár lefelé , akár felfelé . Ha azon üzemelne , akkor nagy valószínűséggel észlelhető lenne a rezonancia .
Ami a kínai mérnököket illeti . Sok mindent lekoppintottak és átdolgoztak a saját igényeik szerint . Minden esetben lehet még mindenen javítani , másképpen megoldani .
Egy észak olasz hotelben voltam, valami jobb fél Daikin klíma beltéri volt a szobában. Volt egy olyan fokozata a beltéri ventinek, ahol rendesen berezgett valami, nem volt kellemes, bár hangosnak se volt mondható. Biztos a felhasználók kendácsóltak el valamit, hogy elromlott a csúcs Daikin ;-) Shit happens Senki és semmi se mindenható.
Jelenleg tapasztalom , hogy a kínai mérnökök mit tudnak , az elektromos járműgyártás területén . :-)
Kritikus fordulat mindenhogyan van . Amit kitudnak küszöbölni programilag , az az átmeneti idő csökkentése a kritikus tartományon , valamint annak a tartománynak a mellőzése .
Csak az nem mindegy , hogy az a cső mennyire viszi majd be a beltérihez a rezgés zaját, akár egy erősebb szél esetében is , ha verődni fog a klíma oldalához . Apróság , amiről nem is irogatnánk , ha a klímás odafigyelt volna egy kicsit . :-)
Melyik az a Hz tartomány amit nem használ a Daikin ?
Valamint amikor eléri a beállított hőmérsékletet a klíma és a vezérlés leállítja a kompresszort , akkor hogyan ugorja át azt a fordulatot lendületbeli leálláskor , hogy ne rezonáljon be ? Mert ám legyen , hogy mondjuk 25Hz-röl 32Hz-re ugratja a frekvenciát például a vezérlés oda-vissza esetben , de leálláskor nem a vezérlés csökkenti a fordulatot , hanem direktben lekapcsol .
Akkor ezek szerint én legalább logikailag okoskodom , míg neked nincs logikai gondolkodásod ! Ne vedd sértésnek , mert ez a valóság !
Minden kompresszornak van kritikus fordulata , ahol bármit is csinálsz , okoz némi rezgést . ( Miért is duplázták meg a gyártók a sima forgó dugattyús kompresszort iker dugattyúsra , twin rotaryra és miért is tették a kompresszor motort lentről fentre és a sűrítőkamrákat minél közelebb a padlólemezhez a lengéscsillapítókra ? )
Ez a tartomány lehet az alacsonyabb fordulatoknál . Ugye ahogyan írtad , a jól megtervezett klíma nem fog a működése nagy részében " csúcsra járni ", mert optimálisan van megtervezve a gyártó által . Pont ez lesz az oka , hogy befog rezonálni a középtől lefelé lévő frekvencia valamelyikénél . A kérdés , hogy az adott esetben ez a frekvencia mennyire sokszor lesz és milyen hosszú ideig optimális a vezérlés szerint . Lehet , hogy a megrendelőnek szerencséje lesz és nagyon ritkán fogja észrevenni , de lehet , hogy éppen nála a rezgés mindennapos jelenség lesz . :-(
sok tulaj is igénytelen lehet neki tetszik. Mondjuk én biztosan nem rondítanám el a házat ilyen kilógó csőkóburával, de nem vagyunk egyformák.
A mi városrészünkben egyszer valami hülye kitalálta hogy az ereszcsatorna lefolyócsövét nem a fal mellett viszi le a járda alá, és úgy az árokba hanem a járda fölött a levegőben.
Mára minden második házon vannak zártszelvény tartókóburák, lánc hogy ne csobogjon, van aki még betontömböt is önt a lánc alá hogy a virágoskertet ne mossa ki a víz :-) Terjed a hülyeség...
Csak a látottakra tudok nyilatkozni, nem tudom, pl. vákumoltak-e.
Esztétikából megbuktak, szerintem.
Persze nem tudjuk a hátterét, mit kért a tulaj, és a pénzügyi keretet, stb.
Mi is magunknak elvárt szerelést javarészt, és ha nincs keret/ alkudozik olcsót. Volt ahol 10.000 Forinttal olcsóbban kérte. Megoldható, de az valahol kibukik.
Ránézésre
Azért a lyukat lezárhatták volna, gyári gyurma, sziloplaszt, purhab, stb-vel...
Igen, lesznek napok, amikor belefagy. Vagy nem, mert jól van méretezve, és nem termel akkor sem annyi kondenzvizet hogy leolvasszon/legyen mi belefagy.
Van Balassagyarmaton 3 klímám.
2 a legfosabb novemberi időben sem termel egyáltalán kondenzvizet, egy meg megy 24 órában, nem győz leolvasztani.
1 épület, egymás melletti helyiségek. Az oka, az eltérő hőveszteség.
Nálam télen is van , hogy 1,5 liter kondenzvíz jön le egy olvasztásra . Nem bíznám olyan kis lejtésnél mint a jobb oldali klímán van a szerencsére , amennyiben nincs benne tálcafűtés . :-(
"Miért nem műanyag csövet használt ( vagy én látom rosszul"
Ez sötétszürke műanyag (PVC) cső.
"Ilyen hosszon mínuszokban belefagy a kondenzvíz"
Télen a leolvasztás vége felé meglepően meleg víz folyik ott (egyszer majd megmérem), az felmelegíti a csövet és felolvasztja az esetleg már benne lévő picike belefagyott kondenz vizet. Ha a cső okosan hőszigetelve van, akkor még a cső végén is bőven fagypont felett lesz ilyenkor.
Jelentős mennyiségű kondenzvíz csak a beltériből jön (másik cső), nyáron.
Megérne egy kísérletet, hogy kb milyen hosszú kifolyó cső felett (és hány fokos hideg alatt) van értelme a csövet még fűtőszállal is fűteni, lehet, hogy 2-3 méterig még nem kell aggódni.
Ugye nem azt akarod mondani , hogy egy valódi klímás szakember rakta fel ezeket a klímákat ? Miért nem műanyag csövet használt ( vagy én látom rosszul ) ? Ilyen hosszon mínuszokban belefagy a kondenzvíz , ha nem tesz bele fűtőkábelt . A jobb oldali klímának a kondenz elvezetőcsövének kicsi a lejtése . A lyukakat valóban kifújhatod habbal is akár . Valamint a képen úgy látom , hogy a cső hozzáér a kültérihez , ez zajkeltéssel járhat üzemelés közben kint is és bent is . :-(
1. Kifújhatom-e a lyukat púrhabbal, vagy van-e rá valami speckó cucc amit használni kell? Gondolom így nem jó.... belemegy a por, bogarak stb.
2. Kondenzvíz cső: Ez így normális? Legtöbb helyen egy kis fehér cső rá van fogatva a tartó konzolra és szinte nem is látható. Át tudom ezt házilag alakítani vagy klímás kell hozzá?
Az emberi test felszíne többnyire 30-32 fokos. Ha környező felületek (falak, bútorok, stb) hőmérséklete kb ugyanennyi fokos, akkor a test és a környezete között nem történik sugárzásos hőcsere. Ha viszont a környező felületek hőmérséklete alacsonyabb, akkor hőt vesz el az ember bőréről (hűtik, mert megszűnt a hősugárzási egyensúly). Minél nagyobb a hőmérséklet különbség (minél hidegebbek a falak), annál jobban fázol.
A hősugárzásos hőleadás független a levegő hőmérsékletétől, akár 26 fokos levegőjű szobában is fázhatsz, ha a falak+mennyezet rohadt hidegek.
Az öregek szoktak panaszkodni, hogy "húz a fal". Ezt a sugárzásos hő-elszívó hatást nevezem negatív hősugárzásnak.
matolcsy szerint a negatív növekedés is növekedés.
sajnos az irástudatlan ujságirok miatt terjed a műszakilag értelmetlen/pontatlan kocanyelv (ezt most nem Mekk ellen írom).. e miatt a szakik is kénytelenek hibásan fogalmazni, h megértsék..
Szerintem a hősugárzás csak pozitív lehet (mindaddig, amíg nem megyünk abszolút 0 fok alá, de az úgyse fog menni). Max. a hőérzetünket negatívan befolyásolja az alacsonyabb mértékű hősugárzás.
Régebben minden októberben kibéreltem ugyanazt a nyaralót Velemben. A megérkezés pillanatában mindig egyből begyújtottam a cserépkályhába, de csak másnap estére melegedtek fel a falak elfogadhatóra, addig dupla pulcsi volt odabenn a divat a falak negatív hősugárzása miatt.
"Miért fontos tudni azt, hogy 16 vagy 19 fokról indulva kérjük a megkívánt 22fokot érkezéskor."
Ha a lakás/ház anyagának kicsi a hőtároló képessége (pl könnyűszerkezetes), akkor a három fok különbség felfűtéskor nem sokat számít, hiszen néhány óra alatt felmelegedne a falak is.
Ha viszont nagy a hőtároló képesség, akkor akár egy napig is tarthat, mire felfűtés közben három fokkal melegebbek lesznek a falak.
Ha a fűtés maximális teljesítményében van bőven tartalék, tehát nincs "fillérre" kicentizve, akkor ez a felfűtési idő jelentősen rövidebb lehet.
Ha viszont a fűtés teljesítménye egyenletes hőntartásra van belőve, akkor lehet, hogy 24 óra alatt nem jön össze a 3 foknyi felmelegedés. eze tovább ronthat, ha rossz/nincs hőszigetelés a házon.
Tehát pl a hétvégi házba télen a jó meleget NE érkezéskor kívánjuk meg, hanem annyi idővel előbb, amennyi szükséges a felfűtéshez: jól hőszigetelt + könnyűszerkezetes hétvégi ház esetén megérkezés előtt 3-4 órával kapcsoljuk be a fűtést távolról, rosszul hőszigetelt + vastag tégla/kő falú hétvégi ház esetén pedig 3-4 nappal előbb :)
"wifis appal jó lenne tudni milyen hőmérséklet uralkodik otthon",
Vajon milyen lehet a hőmérséklet ott, ahol az előző 500 hazaérkezéskor kb ugyanannyi fok volt, mint távozáskor?:)
Ezt én nagy (99,5%-os) valószínűséggel tudom bármiféle app nélkül is, de lehet, hogy csak én vagyok ennyire zseniális :)
"pláne egy hosszan magára maradt épületben""
Mi (zsenik) a hosszan magára maradó épületben kikapcsolunk mindent :) Az internetet is.(sőt, elő sem fizetünk ott az internetre, hiszen hosszan magára maradó épületben pénzkidobás a folyamatos internet szolgáltatás)
Viszont lehet kapni olyan "dobozkát", amibe csak beteszünk egy SIM kártyát és
- a hosszan magára maradó épületben (pl nyaralóban) folyamatosan méri a hőmérsékletet
- SMS-ben elküldi nekünk, ahányszor ezt kérjük tőle
- kérés nélkül SMS-t küld ha a távoli hőmérséklet egy beállított érték fölé emelkedik (pl hűtőszekrény/fagyasztó elromlott)
- SMS-t küld ha a távoli hőmérséklet egy beállított érték alá süllyed (pl. fagyveszély a spájzban)
- a dobozka segítségével a telefonunkról a távolból bármikor be tudjuk kapcsolni a fűtést/hűtést pl ha másnap oda készülünk látogatni.
Nem értettél meg... Ezek a hőmérők wifin nem leolvashatóak.. mert wifis appal jó lenne tudni milyen hőmérséklet uralkodik otthon, pláne egy hosszan magára maradt épületben. De akkor van ami tudja.
Én tizet vettem, egymás mellé tettem őket és másnap kidobtam a szemétbe a legalacsonyabb és a legmagasabb hőmérsékletet mutatót (a többi 8 db-ot pontosnak tekintem, mert csak fél fok volt a szórásuk).
A Gree Amber indításkor képes kiírni a szoba , vagy a kültér hőmérsékletét , beállítás megválasztása szerint . Szerintem elég olyankor , mert ahhoz képest tudod megválasztani a kívánt benti hőmérsékletet .
Minden stabil márka (gree, daikin, samsung, lg) appja hozzácsatolható a google home accounthoz, így egyetlen alkalmazással tudod vezérelni, időzíteni a klímákat, akár geolokácio alapján is.
A noname gyártóknál nem érdemes a beépített wifire alapozni, mivel az aktuális széria kifutása után általában a támogatás is megszűnik. Egyszerűbb egy broadlink mini IR hubot venni, azzal tartósan ugyanazt fogják tudni mint a nagyok.
Sziasztok. Lenne egy kérdésem a hozzáértöktöl. Adott egy Midea klima ami elvileg app keresztül is vezérelhetö. A problémám a következö,a lakásban minden müködik párositva van az appal a klima. Elmegek otthonrol akkor offline modba kapcsol az app pedig korlátlan mobilnetem van, mi lehet a probléma? Köszönöm a segítséget.
Nagyon sok mobilalkalmazás fő célja: észrevétlenül információkat gyűjteni az ügyfelekről. A különböző klíma gyártók (és titkossszolgálatok :) valószínűleg maguknak akarják megtartani ezeket az információkat, ezért egy külső mobilalkalmazás készítőinek nem árulják el a klíma (és a telefonod) eléréséhez és vezérléséhez szükséges információkat.
Tehát minden klímához használd a saját mobilalkalmazását (már ha nem tudsz mobilalkalmazás nélkül élni :)
"Miért kapcsol most ebben az enyhe téli időben a defrost funkció naponta többször be?"
A fűtő hőszivattyú működése: miközben a beltéri egység fűti a levegőt (hőt ad hozzá), aközben a kültéri egység hűti a levegőt (hőt szivattyúz ki belőle). Lehet hogy a klímád kültéri egysége pl 8 fokkal hűti a rajta átmenő levegőt, ezért +7 fokos időjárás esetén már szükség lehet leolvasztásra.
"Miért nem kapcsolja ki a kijelzőt sötétben a beltéri?"
Némelyik klímának van "éjszakai" üzemmódja, lehet, hogy akkor elsötétül.
Érdekelne engem is hogyan van ez a wifis klíma apposdi.
Ha 3 különböző márka van a lakásban akkor 3 féle appot kellene felrakni a telóra?
Mert vannak appok amiket univerzálisnak hirdetnek, de igazából mindegyik csak a sajátjával vagy azzal se megy. Nem szabványosnak kellene ezeknek lenni?
Hamilton digitalhoz pl az iconcgo ( iconcgo.com) a "WIFI AC" app lenne való, de ezen része megszűnt, a weboldal nem elérhető.
Wifis app letölthető még .apk formában de ugye semmire nem megyünk vele ha a szerver oldali része halott, mert az sem elérhető.
De viszont egyedüliként ez az app regisztráció nélkül is szóbaáll a klímával és elküldeni neki a wifi accot.
Vagyis a klíma utánna felmegy a wifi routerre, de szerver nélkül a gyári appal ugye nem lehet elérni.
A klíma és az app hogyan találja meg egymást? Gondolom a klímába felküldi a szerver címét is, vagy eleve bennevan és csak a wifi accountot küldi neki az app? Vagy ez már klímája váltogatja?
Netes vélemények rengeteget szidják az ilyen wifis kínai klímákat, pl a gree-re is sok a panasz hogy nem lehet irányítani, vagy itt van pl most a Hamilton klíma esete, megszűnt a szerver, aztán eddig tartott a wifis klíma.
Végülis hűtés üzemmódban a wifis konnektor gondolom nem teszi tönkre a készüléket? ... :-)
Bár húgom majd rájön hogy a 2kW kevés lesz a legfelső szinti 60m2 hűtésére és nem kell kapcsolgatni. xd
Sziasztok! NKVH kérdésem lenne. Megváltozott a megfelelési nyilatkozat? Belépve, keresem a listát hogy képesített vállalkozásnak milyen szerszámokkal kötelező rendelkezni, de nem találom. Kb 2 oldalas lista volt ha jól emlékszem, (lefejtő, próbalyuk, stb, stb...), nyilatkozni kellett meglétükről. Megszűnt volna ez a lista, vagy csak én nem találom?
Én abban a hitben voltam idáig hogy a 400000 ft feletti gépek már nem az alja kategória.
A technikai adatai szerint nem sok készüléket találtam ami jobb ennél és azok 1000000 ft körül és felett vannak.
A kültéri hőleadóján van egy érzékelő . Gondolom ennek az alkatrésznek a feladata hogy vezérelje a leolvasztást. A panelon nincsen állítási lehetőség hogy ez hány foknál történjen?
A gyári jelen pillanatban megállt, Kolombuszék levélre nem akaródzanak válaszolni, tuják hogy megállt, megoldás talán van, csak nem erőltetik publikálni.
Miért kapcsol most ebben az enyhe téli időben a defrost funkció naponta többször be? Kb egy perc múlva csinálja a dolgát tovább. Miért nem kapcsolja ki a kijelzőt sötétben a beltéri? Mi szerepe van a szűrő közepén két keskeny kiegészítő szűrőnek ami csak egy kis részét teszi ki a nagy szűrőnek??
Daikin Comfora 3.5kW-os split klimaberendezés készlet új állapotban, wifi modullal, gyári csomagolásban, a nevemre kiállított számlával eladó 350e Ft-ért. 2021 decemberben vásároltam két ilyen berendezést, de csak az egyik került felszerelésre, mivel nem tervezett okból el kell költöznöm a lakásomból. A másik azóta a dobozában áll.
A felszerelt példány működés közben kipróbálható, csendes darab.
Ja és az sem mindegy, hogy törvényi vagy gyártói/forgalmazói garanciáról van-e szó, utóbbiról mindenképp kellene legyen valami papír, anélkül lehet nehéz lesz érvényesíteni
Köszi a csővédelemre a tippeket, valamelyiket biztos felteszem. Gégecsővel kisebb probléma lehet, hogy jelentős része a csövezésnek rá van szorítva a falra.
Meglátjuk :-)
De kérdés:
Mi az a pandorit?
Net-en nem találtam, attól még létezhet? (;-)
A kicsipedés elméletet alátámasztja valamelyest, hogy ott volt a madárfészek a kültéri és a fal között...
Nem , a fórumok nem érdekelnek , hanem a gyártás , mivel ott tevékenykedem unaloműzésből. :-)
Az , hogy teljesen zsákutca a csak akkumulátoros járművek gyártása , az számomra nem kérdés . Pici városi autók még ok. Nem adok két évnél többet és lecsökken a gyártás radikálisan Európában .
Mint írtam , éveken keresztül dolgoztam a bontható gégecsővel . Csak rutin és logika kérdése . Jelenleg az elektromos járművek gyártásába ástam bele magam , az érdekel .:-)
Én mint villanyszerelő nagyon sok helyen használtam autógyárakban és semmi gond a felhelyezéssel , csak jó méretet kell megválasztani . Az , hogy az ügyfél nem kéri , attól még felkínálnám neki , mert a jövőbeli reklamációk esetében kifognád a szelet a vitorlájából . :-)
Sziasztok, Külső cső védelem kérdésem lenne: Panelház, 8. em. Tavaly tettek fel 2 db új klímát nálunk.
Szerencsére 1 szezon után még sértelenek, bár májusban lettek felszerelve, ami a fészekrakás után van eléggé (teóriám szerint oda próbálják a madarak felhasználni a kicsipedett darabokat). Már volt előtte egy, ott eléggé lepusztították (kicsipedték) a szigetelést a madarak az évek során Klímaszerelőnek mondom: nem lehetne rá vmi védelem? Azt mondták nem tudnak. Láttam ilyesmit, hogy aluszalag, az jó? Magamtól vmi kábelcsatorna-szerűségre gondolnék, csak azzal nehéz kanyarodni. Ti mit ajánlanátok erre?
Alább a képek az egyik klíma csöveiről Köszi előre is
Szereléssel együtt 300-ba melyik férne bele ami nem veri le a C10 megszakítót?
Azért nagy könnyítés hogy fűteni nem szeretnénk, így azért ilyen heinner, vortex, lg azért akadna ennyiért, csak kérdés ki az aki azt fel is meri rakni? :-)
Van valaki klímás itt aki esetleg használtat tudna hozni kis garival?
Elég száraz mostanában a levegő, a szabadban parkoló kocsikon sincs sem pára, sem jég már jónéhány napja, máskor meg 'tocsog' reggelre. Amíg fűt rendesen, sztem nincs ok aggodalomra.
Miért kellene jeget leolvasztani a kondenzvízhez? A levegőből kicsapódó pára kell hozzá, azaz annyi hogy a kültéri hőcserélő a harmatponti hőmérséklet alá hűljön. Ami lehet +10 fok is, páratartalom kérdése.
B,
Nyáron teljesen más miatt nem termelnek kondenzvizet a kültéri egységek. Nyáron fordított üzemben használod, azaz bent hűtesz, a kültéri hőcserélője pedig melegebb mint a levegő hőmérséklete, nem lehet kondenzáció.
Nem értem hogy miért vagy kényszeres mindenhez hozzászóló minden topicban, nulla gyakorlati tudással. Gondolkozz, aztán írj.
A jég leolvasztás funkció csak akkor kapcsolódik be, amikor jegesedés valószínű a kültéri egység hőcserélőjén. Amikor olyan magas a kültéri hőmérséklet, hogy nem valószínű jegesedés, akkor a leolvasztás funkció be sem kapcsolódik, pl egész nyáron sem termelnek vizet a kültéri egységek.
Az normalis h 1 hete semmi vizet nem enged ki a Carrier extreme 2 klimam a kompresszorbol? Vodorbe fogom fel, es csont szaraz 1 hete... bent nincs valtozas, jo meleg levegot fuj, 24 fokon hasznalom, fel is futi a szobat 22 valosra.
Csak azert kerdezem, mert ha a klimagaz kiment volna belole, akkor gondolom nem futene, meg szetmenne a kompresszor a kenoanyag hianyaban, csak erdekes, mert osz ota megy, es mindig rendesen tolta a vizet...
Mivel én csak egy felhasználó vagyok , így csak a saját véleményemet írom !
Tehát , ha neked van elfekvőben 100 000 forintod , akkor vedd meg . Annyit nyersz vele , hogy kitapasztalhatod a klímával fűtés - hűtés minden lehetőségét . Viszont ma már azért az sem mindegy , hogy az a klíma kinti 0°C alatt mit tud , mert az adatokat általában a gyártók a kinti +6°C nedves levegő , vagy +7°C száraz levegő és a benti +20°C-ra adják meg . Tehát hidegebb időszakban még azt a COP értéket sem tudja , amit feltüntettek , így van ez a hűtés esetében is .
Viszont a mai klímaárakról annyit tudok , mint Te . :-)
"csak a leszerelést, és otthoni felszerelést kellene kifizetnem (kb 100ezer Ft)."
Ha
- szeretsz rulettezni
- és anyagi helyzeted megengedi, hogy 100.000 forintot egyben ráteszel a pirosra (dupla vagy semmi)
... akkor meg lehet próbálni. Legrosszabb esetben elúszik a pénzed, a legjobb esetben 100e forintért nyersz mondjuk 2 év haladékot egy igazi klíma megvásárlása előtt (amit szintén nem ingyen fognak le- és felszerelni).
(a 2 év persze lehet 5 év is meg lehet két hét is)
"Érdemes egy 16 éves Midea klímára ennyit kifizetni?"
Rossz helyen érdeklődsz, a jövőbelátók egy másik topicban vannak :)