Keresés

Részletes keresés

V63 106 Creative Commons License 2007.07.29 0 0 10651

Ha minden igaz, sikerült meglelni a rádiós probléma forrását. Kölcsön kértem egy tápot, egyszerű toroid trafós megoldás, egy nagy pufferkondival, stabkockával és 2n3055-ökkel.

Rátettem az egyik antennakábelt.....PTT......tökéletesen megy!

A másik kábelt is rátttem toldásnak....PTT.....tökéletesen megy!

Köszönöm a tippeket mindenkinek :)

V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10650

Nem szégyen ez bizony. Így leszünk okosabbak. Jó pap holtáig tanul. Most, hogy már tudom mi a követelmény a vizsgára, már csak ez a hülye rádió leoldogatós dolog aggaszt. de itt ülök reggel 7-től este 7-ig, megnézni meg csak este fogom tudni. A műszerezettségem szerény...hát majd csinálok amit tudok.

Akkor a yagi leföldelése (ahogy egy oszlopon is érintkezne a földdel) nem segítene semmit? Tápom meg sajna nincs erősebb, 3 db ilyen BRG 301 tápom van :) Eddig nem volt gond, ez a rádió "sok" nekik.

Előzmény: airband (10649)
airband Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10649
Ja, és még valami. Kérdezni nem szégyen! Itt, a fórumon nekem is sokat segítettek. Nem is sorolom fel a nickneveket, nehogy kihagyjak valakit. :-) Sőt, a forumról néhány topiktárssal már volt személyes találkozó is. Úgyhogy kérdezz bármit, legfeljebb nem tudunk segíteni. De olyan itt még nem nagyon volt :-)
Előzmény: V63 106 (10648)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10648

Régebben foglalkoztam áramkörök építésével, adókkal, vevőkkel, sokat felejtettem, de jönnek vissza az emlékek :)

Hát akkor nincs más hátra mint tanulni.  Forgalmazási ismereteim vannak, szerények, sávon kivüli összeköttetések voltak amatőr ismerősökkel, általában csak 100-200 mW-okkal próba szinten, hogy ne zavarjunk másokat. De legalább vannak ismereteim :)

Engem inkább a URH rész vonz, mert az ipari URH rádiókat kedvelem.

Én is hallottam már mind átjátszón mind szimplexben történeteket a metszőollóval való kecskekörmölésről és egyebekről. Erre szerintem nemcsak én de más sem kiváncsi :) De hát mit lehetne tenni.

Jövőhéten berobogok egy szabadnapon az NHH-hoz, remélem, hogy ezúttal nem elhajtani akarnak a vizsga hallatán hanem tájékoztatnak is pontosan, befizetem a díjat, viszem nekik amit csak kérnek :)

Előzmény: airband (10647)
airband Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10647
No, nekem hosszú idő után tavaly lett engedélyem. Igaz, még az előző rendeletnek megfelelően vizsgáztam le, ám az új rendelet szerint most CEPT Novice fokozattal rendelkezem. Gyakorlatilag a neten fellelhető anyagokból készültem fel, no meg ott volt az a közel 20 év áramkörépítő tapasztalat is, tehát ennyi elég volt.
Szerintem a Novice-hez bőven elég a neten található anyag. Ha van némi elektronikai tapasztalatod is, az nem hátrány. A munkahelyemen használunk rádiót, ez félig-meddig munkaeszköz, tehát a forgalmazásról volt már fogalmam, de az első rádióamatőr összeköttetést a hatósági vizsgán csináltam! Hívójel nélkül egyébként sem lehet "élesben" qso-zni, csak ha van a közelben egy klub, ahol segítenek felkészülni. Nálam ez kiesett, és mégis le tudtam vizsgázni. Tanulni kell, de megéri!
(A prefixektől és a Q-kódoktól meg ne félj, be kell magolni és kész. A szomszéd országok prefixeit amúgy is illik ismerni, mert több qso-m volt már szlovák, ukrán és román prefixű állomással, szerencsére magyarul. Ha rövidhullámozni akarsz, ott meg azért célszerű minimum a nagyobb országok prefixeit ismerni).

Annak ellenére, hogy az átjátszókon tapasztalható morál és tartalom erősen megkérdőjelezhető, azért néha én is qso-zom az átjátszókon. Jelzem, hogy szimplexen is nagyon gyakori az, amit az átjátszókon tapasztalunk (egészségi állapot ismertetése, félórás búcsúzkodás, stb.) - ráadásul itt sokszor azt sem tudom, kik forgalmaznak, mert a hangjuk alapján már ismerik egymást a felek. Az eszükbe sem jut, hogy egyrészt a rendelet megköveteli a hívójelük bemondását, másrészt más is hallja a forgalmazásukat. Sokkal durvább dolgokat hallottam már szimplexen, mint átjátszón - sajnos!

De ez nem tántorított el, hiszen egy csomó más lehetőség is kínálja magát, amiért érdemes levizsgázni. Nekem már az elején megtetszett a gyalográdiózás. Még egy év sem telt el, és megkaptam az első gyalográdiós diplomámat. De van, akinek az echolink a kedvence, megint más CEPT Novice fokozattal inkább a rövidhullámot részesíti előnyben. Meg kell ismerni a lehetőségeket, tanulni kell, aztán meg gyorsan levizsgázni! :-)
Előzmény: V63 106 (10643)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10646

Köszi, igérem többet nem kérdezek amatőr témában :) Nem azért mert megsértődtem hanem mert már mindent tudok (hogy miből kell készülni :)) Most már arra törekszem hogy valóban mindent tudjak amia  vizsgára kell :) Hajrá, tanulás :))

Multiméter az akad :) A kábel jó. Megmértem, ellenőriztem többször is.

Előzmény: Doky586 (10645)
Doky586 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10645

Ha lehet a válaszokat is olvasd el... ! ne csak gépelj eszeveszetten.

Már a (10625)-ben ott a válasz a linkben.

Már nincs urh-s diszkrimináció..

Az NHH-tól töltsd le a rendeletet, és olvasd is el. Benne táblázatosan megvan, hogy mit kell megtanulni a tanagyagból

Ugyanezen oldalról az 5LQ tananyag is elérhető...

Multimétered csak van? kábel nem zárlatos?

Előzmény: V63 106 (10641)
hg3ipd Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10644
A Cept Novice a valamikori URH és RH A fokozatú vizsgák megfelelője, csak most nem kötelező a távíróvizsga letétele, valamint ezzel a fokozattal 5 rövidhullámú sávon is engedélyezett a forgalmazás.
A MRASz oldalon megtalálható anyag a http://tankonyv.ham.hu/B_vizsga-HA5LQ/ oldalról lett beollózva, aminek pedig az eredeti elérési helye a http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/r_tananyag.html hivatkozáson található.
Ez az anyag a HAREC fokozatú vizsga anyagát tartalmazza, pontosabban a régi, és már meglévő kérdéseket ebből az anyagból egészítik ki. Ha ezt megtanulod, akkor nagy meglepetés nem érhet a vizsgán. A HAREC fokozat a régi B és C fokozatú engedélyek mai megfelelője.
Előzmény: V63 106 (10643)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10643

No végre egy hozzáértő :) Akkor hogy is van most a kezdő fokozat? Ez a CEPT Novice nevezetű? Akkor ebben ugyanúgy benne foglaltatik (mint az URH-A-ban) a forgalmi, műszaki, jogi, bizt technikai? És a Q kódok is? Mind? Vagy melyikek? Akkor az mrasz oldalon a tananyag elavult lenne?

Azt hiányolom, hogy hiába hallgatózok, csak az átjátszókat hallom és szívesen gyakorolnék amatörökkel de sajnos hivójel hiányában nem vennék jó néven... :((

Előzmény: hg3ipd (10642)
hg3ipd Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10642
Szia!
Ma már nincs URH A vizsga.
Cept Novice viszont igen, amivel 5 különböző rövidhullámú sávon is forgalmazhatsz.
A Q kódok ismerete a kezdő fokozatú vizsgánál is szükséges, tehát tanulgasd csak őket nyugodtan! ;-)
Előzmény: V63 106 (10640)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10641

...közben egy ismerstől megtudtam, hogy csak a HAREC-hez kellenek a Q kódok :) Még jó :)))

elég halott a fórum.....vagy csak én vagyok ilyen aktiv aki hétvégén is dolgozik? :)))

Előzmény: V63 106 (10640)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10640

Most látom! A tananyag nagyrésze teljesen logikus és érthető is :)

Csak a különféle tengerentúli országokkal és a Q kódok egy részével nem értek egyet. Azok is mind kellenek az URH-A vizsgához?

V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10639

Xanti!

Most esik le, mi ismerjük ám egymást :) Storno rádiók, ha emlékszel :)))

Előzmény: V63 106 (10638)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10638

Áhá! Akkor kevertem az RH dolgokkal :)) Sorry :)

Csak azért nem a tápra gondolok elsőnek, mert van egy régi adóvevőm BRG amit ha ráteszek, lecsuklasztja a tápot, a védelem "megszólal" és a jelfogók lekapcsolják. Akkor a motorolának is "meg kellene szólaltatnia" a táp védelmét. Nem?

Előzmény: Törölt nick (10637)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10637

Nem jól sejted. A rádiók 50 Ohmos tisztességes antennához vannak kitalálva. Ma már a rövidhullámú kütyük jó részéhez is külső antennatuner kell. De URH-ban sose volt. Van sok esetben valamilyen védelem viszont, ami lefogja az adó "kezét", ne öngyilkolja meg magát, ha túl rossz az antenna.

Egy Motorola nem 2 Ampert fogyaszt! Lepróbálhatod, hogy a tápod csuklik-e meg, ha a rádió mellé rákötsz egy kis 12 V-os izzót. Ha annak a fénye is lesápad, akkor nem bírja.

Előzmény: V63 106 (10635)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10636
Bocs hogy ennyit szövegelek, de mivel amatőr témájú fórum, hát hova máshova írjam :))) Szóval összeszedve minden rádiós ismeretemet ara jutottam, hogy tényleg az swr miatt oldogathat le a rádió. A kábel jól készített, a csatlakozók is, a kábel 3m, az antenna szélessávú yagi, külön hangolást nem nagyon igényel (szerintem) a használt sáv kzöelében volt használva ezelőtt is. Akkor csak az yagi "fő rúd" földeletlensége okozhatja a problemát. Nemde? Vagy a reflektor elemet kellene arrébb helyezni? Elemektől szigetelt félhullámú dipól a sugárzó rész.
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10635

A modern (1988/1990 utáni) rádiókban úgy tudom automatikus antennaillesztő egység is van, tehát ilyen szempontból jól van illesztve az antenna a végfok kimenet szempontjából. Jól sejtem?

V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10634
Közben eszembe jutott egy fontos dolog....a yagi antenna amiről szó volt, nincsen fémes kontaktusban a földdel, csak az antennakábel hideg erével az arnyékolással, a rádióval ami ugye nem elegendő. Megoldaná a bajt, ha mondjuk egy kábelt kapcsolnék a yagi végére az antenna csatihoz és mondjuk hozzákötném egy olyan pontra ami földelné? Pl fémrúd?: Fűtés cső stb stb? Gondolom ez az SWR-re is jelentősen hatna, szerény ismereteim szerint kissé csökkentené ugye? Mondjátok meg nyugodtan ha fatális baromságokat gondolok!
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10633
Sajnos tapasztalom a nyomkodókat. Nemcsak amatőrsávon vannak hanem néha bemerészkednek hivatalos frekvenciákra is. De tekintve, hogy önmagukat nem vállaló gerinctelen jellemtelen és arctalan vagy arcátlan emberekről van szó, igazán "kibontakozni" csak az amatőr csatornákon tudnak. Kezdem azt hinni, hogy ezeknek az embereknek komoly fizikai fájdalmat jelent mások öröme, ha esetleg két távoli állomás nagynehezen kapcsolatot létesít egymással....fene sem őrti őket, nem is akarom. Sajnos elég rossz pozícióban lakom a legtöbb szimplex vételéhez, így hát korlátozottak a lehetőségeim. De azért majd próbálkozni fogok. Meg ugye este amikor hazaesek 8-9-re, akkor csak annyi vágyam van, hogy aludjak. A szabadnapok a postán sorbanállással mennek, de ezt nem kell bemutatni., No igen miért nem hallgatom útközben? Nem akarom, hogy egy magát túl okosnak képzelő közeg belekössön akár a scannerembe is :(((
ha6pc Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10632

Szia!

Nem merem kijelenteni,hogy nem érdemes figyelni az átjátszókat.

Azonban egy idő után tapasztalod majd,hogy mindig ugyanazok,mindig ugyanarról és mindig ugyanúgy traccsolnak.

Ezt néha változatossá teszi egy-két frusztrált "rádiós-humanoid",nyomkodásokkal,böfögésekkel,fingásokkal,stb.

Az átjátszókat arra találták ki,hogy gyors és rövid üzeneteket lehessen váltani.

Ezzel szemben kialakult egy olyan amatőr réteg,aki reggel (délben,este) végigindítja az összes átjátszót,amit elér;napjában két-háromszor képes meghívni valakit "csak egy üdvözlés erejéig",vagy beszámol hogylétéről,anyagcseréjéről,stb.

Nos,ettől létezik magasabb színvonal is;még aki inkább szimplex csatikon keresgél,az már haladóbb,méginkább SSB-n,minthogy a 2m-es sáv nem csak FM-en használható.

Ha teheted legalább egy 80m-es vevőd legyen,minthogy a távíró követelmény kötelezőségének eltörlésével örvendetesen megnőtt a sávban a magyar állomások száma.

Különben ne hallgass rám-ez is csak egy vélemény. Majd ráérzel.  Üdv! Gyuri

Előzmény: V63 106 (10630)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10631

Egy Mota 10 W-nál min 3,5 A-t kér. Egy régi 301-es meg 2,1-et.

Még több vellanyt neki oszt majd nem sápadozik.

Előzmény: V63 106 (10616)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 10630
:)) Nem közvetlenül nincsen kapcsolat, de annyi van hogy így is a közlekedéssel foglalkozom, a V63-nak inkább a rádiózáshoz van köze, vasúti rádiórendszerekhez és egyebekhez :)
Szóval ott sem lelem meg a nagy igazságot? Akkor hol érdemes fülelni?
Előzmény: ha6pc (10629)
ha6pc Creative Commons License 2007.07.27 0 0 10629

Nem vagyok biztos benne,hogy az átjátszókon leled a bölcsek kövét.

(oda csatornakavics kell)    Persze,mindenből lehet tanulni valamit-a negatív példából is.        A V63 és a 12 órázás közt van valami kapcsolat?

Előzmény: V63 106 (10628)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 10628
Nem puskázni akarok csak ama kevés időm beosztani ami van :) Akkor nem marad más mint kinyomtatni mindent és a héven, buszon olvasgatni meg hallgatni az átjáccókat :))
Előzmény: ha6pc (10627)
ha6pc Creative Commons License 2007.07.27 0 0 10627

Szó szerint ez a helyzet; de azért nem reménytelen...

Tehát vannak kezdeményezések-nagyon is komolyak.

Azonban nincs meg az a "kényelmes lehetőség",hogy megadják:milyen kérdésekre lehet számítani,csak tematikus lista létezik,de már ebben sem vagyok biztos.

A régi szép időkben legalább lehetett falból vizsgázni-miáltal sokszorosodhattak a feladatlapok.

Természetesen én ilyenben nem vettem részt,csak hallottam... :))

Előzmény: V63 106 (10624)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 10626
Már sok anyagot gyűjtöttem, sokmindent áttanulmányoztam, csak azért érdeklődtem, hogy ne fecséreljem az időt olyasmire amire nem kell és nehogy kimaradjon olyan ami nagyon fontos. És miért akarok ennyire maximalista lenni? Azért mert napi 12 órázás mellett nagyon kevés időm van sajnos eme kellemes hobbi művelésére :(((
Előzmény: gg630504 (10625)
gg630504 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 10625

Elkerülte a figyelmedet, hogy a rádióamatőrködés ( egyik ) lényege az önképzés.

Ahhoz, hogy az engedélye használatával valaki amatőr állomást üzemeltessen, rendelkeznie kell az önképzés képességével.

Aki a vizsgára nem tud felkészülni, az később sem lesz alkalmas amatőr állomást üzemeltetni.

Jó ez így.

http://hg9ieg.fw.hu/kezdo.htm

1001001 55 de Gábor.

Előzmény: V63 106 (10624)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 10624
Tehát ha valaki amatőr akar lenni akkor nem tud honnan készülni? Érdekes :) Az NHH meg tojik rá, hogy honnan szülünk anyagot, ezt is megtudtam :(((
Előzmény: ha6pc (10623)
ha6pc Creative Commons License 2007.07.27 0 0 10623

Azt kell mondjam,hogy nem tudunk segíteni.

Egy másik fórumon ( Hasix ) igen parázs "verekedés" volt ezügyben.

"kérdések a konvolúció témáiban"

Keress rá,érdekes.

Előzmény: V63 106 (10622)
V63 106 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 10622

Nézegettem itt a netet rádióamatőr tananyagok és vizsgasegédlet, illetve követelmények iránt, de eléggé zavaros a helyzet.

Találtam az NHH oldalán egy követelménysort PDF-ben, de egyértelműen nem derült ki sajnos, hogy az URH-A vizsgához pontosan mely tárgykörök is kellenek? Mert ha jól láttam akkor ott minden ömlesztve van.

Más weblapokon pedig remek segédleteket találtam, de mintha kevés lett volna.

Tudtok segíteni, hogy pontosan mostanság mit is kérnek? Mert láttam nyakatekert képleteket, jogszabályokat, paragrafusokat, és hát halvány lilám sincs, melyiket kellene. Ne tanulja magát túl az ember és keveset sem....mert az NHH-nál az ügyfélszolgálaton nemigen segítettek sem az OStrom sem a VIsegrádi utcában :(((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!