Keresés

Részletes keresés

BIBIKE Creative Commons License 2001.03.30 0 0 1441
Én pl.. KÓKUSZDIÓ PENGETŐt használok. Abszolút nem hülyeség.
Hamar hozzákopik pengetési stílusodhoz, jól csúszik a húron, de nem símogatja, mint egy műanyag pengető. Emiatt sokkal erőteljesebb a pengetési tranziens, és ez nagyon fontos!
Egy gyors skálánál, egy ritmusriffnél, stb. Eleve erőteljesebben tépem meg a hangszert, mint egy átlag rockgitáros. Ezzel a pengetővel át is jön az a dinamika, amit fizikiailag a húrtépésbe ölök. Annak idején Lukács Peti használt ilyet, Ő ajánlotta nekem, de nagyon bejött.
Kicsit persze nehézkes a dolog, mert handmade. A kókuszdió héjának síkabb darabjait (amiből ránézésre kijön egy pengető) félreteszem száradni pár hónapig. (Az elsőt nem szárítottam, és az is jó volt, csak kicsitt hamarabb elkopott.) Maga a pengetőforma reszelővel és smirglivel kerül elő, kb 1 órás munka, és utána lekopik a fél ujjad, körmöd, stb. Viszonylag durva (80-as, 100-as) papír, és érdes marad a fogófelülete, nem csúszik ki a kezedből, még akkor se, ha nedves az ujjad (persze az izadásra gondoltam, nem a barátnőre a próbateremben)
Célszerű kicsit hosszúkásabbra gyártani, mint a hagyományos pengetők, így a kopásokat mindig újra tudod csiszolni. Nekem napi 3-5 óra gyakorlás mellett is minimum 4-6 hetet kibírt egy pengető. Azt nem néztem, hogy lehet-e kapni boltban, állítólag létezik, csak krva drága.
De nem is vennék, én szeretem a saját dolgokat.

Az akkori analóg cuccom így iszonyatosan szólt: Fibenare gitár (Juhar test, juhar-mahagóni rakott ragasztott nyak, ében fogólap), 9-es Dean Markley vagy Earnie Ball húrok, Duncan JB és Alnico Pro-II pick upok) Laney PA60 fej+láda (Celestion G12H), George DennisWizard Rock torzító (higyjétek el, a létező legjobb torzítópedál)
Volt a hangzásban hihetetlen dinankia, erő, átjöttek az apró részletek (amiket sok digitális kutyu sajnos kiirt) A hangszer sokoldalúsága miatt meg tudtam közelíteni a Fenderes és a Gibsonos hangzás végleteit is, és mindezt a torzító, az erősítő élni hagyta, a pengető meg robosztus erőt adott minden hang elejére! Mai napig fáj a szívem az akkori hangzásom miatt, de eladtam már a torzítót, a hangszedőt is, most meg az erősítőt is ki kell árusítanom.

Szóval a pengetőt próbáljátok ki, ha másra nem, néhány témánál előveszitek.
Sok sikert, és sok meglepetést a kísérletezéshez.

Előzmény: Jaque Brizar (1431)
Figyusz Creative Commons License 2001.03.30 0 0 1440
Hali!

Hozzászólok.

1. Legjobb gitárosok téma
Az biztos, hogy igaz, amit Steve Vai-ról említett valamelyikőtök az imént.Ez az elborult, 'azt csinálok a gitárral, amit akarok' stílus. Külhonban nekem személy szerint mégsem ő a kedvencem, pont azért, amit másvalaki írt. Helyenként élvezhetetlen, amit csinál. Még gitáros szemmel és füllel is fárasztó néha, ahogy összevissza nyekereg, rángatja a tremolót, meg játszik a feedbackkel. Az igazi nagyság szerintem épp abban rejlik, hogy úgy legyen valaki kurva jó, hogy emellett a zeneiség nem szenved csorbát. Erre pedig szerintem a legtökéletesebb példa Steve Lukather. Rögtön utána, fej-fej mellett igen, John Petrucci. És persze a néhai Stevie Ray Vaughan, akit nem lehet megunni.
Kis hazánkban Mohai Tamás és a Madi képes ilyesmire. Nekem néha már a Tátrai is fárasztó, bár az biztos, hogy kevés gitárhangnak van olyan elemi ereje, mint az övének (nem a nadrágszíjának).

2. Pengettyű, nálam a 3mm-es Dunlop Big Stubby a favorit. Aki még nem próbálta, csak javasolni tudom. Nekem még anno a jazz gitártanárom mutatta a Postásban, böszme nagy az ujjaid között, először szokatlan, de annyira jól meg lehet vele ütni a húrt, hogy nosza! Van 1 és 2 mm-es is. Amelyik haveromnak eddig megmutattam, mind áttért rá (asszem, 2).

3. Újabb felvetés:
STEVIE RAY VAUGHAN sound? Mire jó a Tube screamer? Akinek van, elégedett? Meséljetek!!!

Szevasztok!

tomci Creative Commons License 2001.03.30 0 0 1439
Hamster, zepp, kösz a segítséget!

Szóval ki? milyet? miért?

zepp Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1438
Jim Dunlop 0.88 Green Tortex
Ilyet használ Kirk Hammett is:-)))
Hamster Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1437
A teknős az Dunlop Tortex... (túrtam egyet a pengetőgyűjteményemben:)
Előzmény: tomci (1435)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1436
...köszönöm Hamster-nek a beszólást, a Diary of a Madman nálam is a masterclass-ok között van ...
tomci Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1435
Anno pengetőt vadostam ki ebbő-abból, de nem találtam igazán jó alapanyagot. Egyébként ha már pengető: ki milyet szeret?

Én jó ideig a klasszikus formájó D'Addarió Heavyt használtam. A kedvencem azonbamn már jó ideje egy
egy olyan pengető, amin egy teknős volt, ha jól emlékszem (Ez melyik márka lehet? Ernie Ball?) Ezer éve vettem, a felirat, meg a rajzolt teknős rég lekopott, viszont a pengető maga alig kopott és az én relatív megítélésem szerint a gitár is szebben szól ezt használva. Ráadásul még kényelmesebb is mint a D1Addario, bár az alakja ugyanolyan.

Előzmény: Jaque Brizar (1432)
Don Roberto da Capo Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1434
Legjobb gitárosok (vagy legalábbis a kedvenceim):
Vai, Petrucci, Satriani, Malmsteen
Don Roberto da Capo Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1433
A Supernatural egy csaknem tökéletes lemez. Nem azért jó, mert 58 kiló díjat adtak érte Santana papának, de nehogy már ezért legyen rossz...

"Miért, ennek az MTV-lemeznek van valami köze ahhoz a latin-amerikai hangulatokkal játszó gitároshoz, aki 20-30 éve volt?"

Santana az elmúl 20-30 évben is koncertezett, adott ki lemezeket, mindvégig a latin zene hatása alatt, de természetesen, sőt szerencsére mindig változott egy picit a stílusa. Valószínűleg elég felületesen ismered a Santana-életművet, ezért engedd meg, hogy a figyelmedbe ajánljam a Sacred Fire c. koncertlemezét, ahol már nagyon ott vannak a Supernatural-os hangulatok, megoldások, de az oye como va jellegű klasszikusok is ütnek.

Előzmény: Hamster (1413)
Jaque Brizar Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1432
úgyhogy gyorsan témát váltok. Tegnap kivágtam egy pengetőt egy műanyag hulladékanyagból. Jobb, mint a gyári.
Ti szoktatok home-made eszközt használni? (pl. slide csaptelep-csőből..:)
Jaque Brizar Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1431
uh ezt durván elírtam, égő. :(
sztyepp Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1430
Ő is tanít, de csak a Zeneművészeti Főiskolán. :)
Nem a Benkő, a Benkó. :) A Műszaki Egyetemen.
Előzmény: Jaque Brizar (1429)
Jaque Brizar Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1429
:) na akkor nem is tévedtem sokat.
A Benkőék is egyetemen tanítanak. asszem.
sztyepp Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1428
Egyébként építészmérnök a polgári szakmája...:)
Előzmény: Jaque Brizar (1427)
Jaque Brizar Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1427
László Attila nekem is a kedvenceim közé tartozik (Műcsarnokban szép koncerteket ad), a perkás is nagyon tud. Bár szerintam L.A. kicsit a kommerszebb vonulatot játssza, ha így visszagondolok, de mindenképpen az egyik legszimpatikusabb gitáros. Ha nincs közelében a gitár, akár agysebésznek is nézhetnénk...:)
sztyepp Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1426
László Attila alegjobb magyar gitáros (legalábbis nekem ő a kedvencem). Kár, hogy azzal a gyík Kőszegivel játszik, aki csak egy dolgot tud, bebopot, azt is szarul.
Előzmény: tomci (1425)
tomci Creative Commons License 2001.03.29 0 0 1425
Ma 23.30 - 00.30 Duna TV: Kőszegi Imre group koncert - gitáron: László Attila - ha érdekel valakit.
Vycia Creative Commons License 2001.03.28 0 0 1424
Üdv mindenkinek!

Tudna valaki Paradise Lost - The Painless
gitár tabot küldeni?
Ha igen akkor előre is köszönöm !

sarg Creative Commons License 2001.03.28 0 0 1423
Steve Vai, ki más? perfekt technikával sokan, de annyira irracionálisan játszani mint ő..., sose tudod mikor vált hangnemet, hol fejez be egy arpeggiot, mikor játszik direktben hamis hangot, idegbeteg hangzású nyújtásokkal, minden hitech sound maximális kihasználásával, disznóröfögésre játszott szólóval, alkarral játék közben rángatott tremolóval, fantasztikusan nagyívű dallamok közé ékelt ufóhangzású lickekkel, szóval azokat senki sem....
most szenvedek a for the love of goddal, de hát nem lehet ÚGY, senkinek, sajnos (vagy nem).

a földön járó gitárosok közül Petrucci, hibátlan ő is, kivételes fantáziával, és minden stílusban, bármikor, amikor tangót játszanak az LTE lemezen, azért az nagyon durva...

Előzmény: sPaCe_cAKe (1417)
tomci Creative Commons License 2001.03.28 0 0 1422
Ja: MADI!!!!
tomci Creative Commons License 2001.03.28 0 0 1421
vince, jó hogy észrevetted, mert én nem vettem észre és épp készültem "kedvesen" reagálni!

"űrsüti"

Nem lehet!
Vai, Satriani, Bettencourt, Z. Wylde, Kotzen, Knopfler, Joe Walsh, Robben Ford, Jeff Healey, Sipeki Z., Tátrai, Mohai stb. stb. stb. ... :o)

vince Creative Commons License 2001.03.28 0 0 1420
Majdnem válaszoltam a H-dra egy olyat hogy B.. is lett volna benn, aztán láttam a mosolyokat, és rájöttem :-))
Előzmény: Blindmouse (1416)
Hamster Creative Commons License 2001.03.27 0 0 1419
Eddig egyetértünk, de azért még eléd vegyünk oda egy Randy Rhoads-t és egy Jake E. Lee-t :)
Előzmény: Törölt nick (1418)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.27 0 0 1418
... szerintem a klasszikus alapokra építő és a tökéletesre fejlesztett, kifinomult technikát alkalmazók, úgy mint Ritchie Blackmoore és Yngwie Malmsteen ...
sPaCe_cAKe Creative Commons License 2001.03.27 0 0 1417
Jó, valljuk be őszintén, elég hülye kérdés volt... :))
Módosítok: Ki a legjobb rockgitáros? Jó, ez sem sokkal szűkíti a kört, de mégiscsak valami.
Egyébént szerintem ezt is lehet objektíven nézni.
Próbáljátok meg :)
köszi

Blindmouse: :)))))))

Blindmouse Creative Commons License 2001.03.27 0 0 1416
Te.. milyen hang az a "H"? :))

nézem sorbarakva a hangokat.. A-a#-B-C-c#-D-d#-E-F-f#-G-g#.. de nem látok benne H-t :)

Előzmény: tomci (1400)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.27 0 0 1415
... micsoda kérdés, hát ééééén !!!!!!
Jaque Brizar Creative Commons License 2001.03.27 0 0 1414
Blue_s:

www.tabcrawler.com
www.geocities.com/BourbonStreet/7270

soksikert:)

Hamster Creative Commons License 2001.03.27 0 0 1413
Miért, ennek az MTV-lemeznek van valami köze ahhoz a latin-amerikai hangulatokkal játszó gitároshoz, aki 20-30 éve volt?
Előzmény: Don Roberto da Capo (1410)
üVegpohár Creative Commons License 2001.03.27 0 0 1412
én :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!