Keresés

Részletes keresés

V63 106 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10711

Nem csak amatőr sávon vannak ezek a magán QSO-k, hanem sávon kívül is. Szerintem ti is tudjátok kikre gondolok, ha azt mondom, hogy a vezeték néküli mikrofonok sávjában vannak.

Amúgy a magánozó amatőrök sem zavarnak csak így a kezdő (mint én) nem tudok tőlük tanulni. Mert hülyülni, nyomkodni, fingani én is tudok de akkor annak mi értelme?

Előzmény: airband (10708)
HG1DLV Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10710
Szia !

Értem.Hát ez gáz...
Mondjuk ha van jó példa is,akkor legyen az a mérvadó,a többivel pedig nem kell
törődni.A kör qso pedig ugye nem kötelezö.:-)
Amikor én kezdtem rádiózni, szerencsém volt, mert nagyon jó mentoraim voltak,
akik nem csak szakmailag,hanem emberileg is jók voltak.
Sok mindent tanultam tőlük,aminek még a mai világban is sok hasznát veszem.
A mai napig barátságot ápolok velük.(Ha nem is mindig személyesen,de rádión
keresztül igyekszem..)
Mondjuk elég nehéz olyan embert találni ,aki tud segiteni olyan módon,hogy az jó is legyen..

Üdv ! Luki
Előzmény: airband (10708)
gg630504 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10709

> ui: kár hogy addig nem gyakorolhatok senkivel :(

Dehogynem!

1. Keress meg gyakorlott amatőrt és skype-on.

2. Látogass el CEPT engedélyes amatőrhöz ( vagy közösségi állomásra ) és az ő állomásán az ő hívójelével a felügyelete alatt gyakorolhatsz.

Egyedül nem megy...

1001001 de Gábor

Előzmény: V63 106 (10703)
airband Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10708
Az a baj, hogy amiről írtam, sajnos rádióamatőrök követik el. Megvan a szokásos fix csatorna, ahol szinte napi rendszerességgel forgalmaznak ugyanazok, rendszerint nem amatőr témákról. Mivel ismerik egymás hangját, így nem mondanak hívójelet, qth-t, a világon semmit. Az éppen bennüket hallgató amatőr meg csodálkozik...

Van azért jó példa is szép számmal, de ezektől a telefonpótlóvá minősített egykori kör-qso-któl feláll a hátamon a szőr.
Előzmény: HG1DLV (10705)
V63 106 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10707
Lelkesen jegyzetelem az esetményeket, tanácsokat, hogy ne hagyjak ki semmit a vizsgán. Úgy hallottam, hogy ezt a részét is nagyon szigorúan veszik (megértem), nem szeretnék (sokat) hibázni majd.
Előzmény: gg630504 (10706)
gg630504 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10706

>Mit kell mondani a rádióban és hogy zajlik egy teljesen szakszerű amatőr QSO (már tanulom a Q kódokat :)) ?

Mivel lehet olyan összeköttetés folyamatban a fekvencián amelynek legalább egy  egy állomását nem hallod de az adásod zavar legalább egy állomást, ezért első dolgod megbizonyosdni, hogy nem zavarsz már folyamatban lévő összeköttetést.

Leadod: "QSL?" vagy bemondod: "Foglalt a frekvencia?" és vársz legalább 10 s-ot. Ha nincs válasz, akkor adsz általános hívást.

1001001 de Gábor.

Előzmény: V63 106 (10699)
HG1DLV Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10705
Szia !

Igazad van, túl könnyen hozzá lehet jutni rádiókhoz,
(Sok kinai sz..r)a sok dömperke meg egyből "rádiós"lesz,aztán osztják az észt,ha kell- ha nem.
Mivel a rádiós szabálysértésekkel az illetékes hatóság nem foglalkozik, nem is fog változni semmi :-(
Az meg sovány vigasz hogy saját magukat minősitik a delikvensek, mert a bosszuságot másnak okozzák,és az amatőrők jóhirét is rontják.

Üdv ! Luki
Előzmény: airband (10704)
airband Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10704
Az igazi csemegéket mostanában szimplexen hallom. :-(
Se hívójel, se név, se QTH. Az esetek többségében QRX-re nincs reagálás. Hááát, így is lehet, de minek?
Előzmény: DJ Szegecs (10700)
V63 106 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10703

Nagyon szépen köszönöm a részletes beszámolót :) Sokat segítettetek, most már tudom majd hogyan is fussak neki a vizsgának vagyis a gyakorlati részének.

Az átjátszók népessége tanulási szempontból minősíthetetlen, tisztelet azon nagyon kevés kivételnek akik épp értelmes témáról szakszerűen beszélgetnek.

Szoktam hallgatni az S és R csatornákat is, már amikor olyan helyen vagyok és időm engedi de néha még a vasutasok adok-kapok beszélgetése is több értelmet sugároz. Isten őrizz, hogy bármelyik amatőr kollégát itt ezek vagy az ott hallottak alapján minősítsem! Bízom benne, hogy leendő amatőr QSO-im első példányai örömteliek lesznek és kedvet csinálnak a további forgalmazáshoz :)

ui: kár hogy addig nem gyakorolhatok senkivel :(

rev251 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10702
A log-nak tartalmaznia kell a "lényeges körülményeket".

Dátum, Pontos idő UTC (gyakorlatilag Greenwich, téli időszámítás), Hívójelek, sáv, üzemmód, ellenállomás helye (QTH), a összeköttetés értékelése (beszédminőség, jelszint: szubjektív számjegyekkel, pl. 59).

Beírható még:
A pontos freki (amióta van pontos frekijű rádió, azóta ez könnyebb, mint mondjuk 1935-ben volt) - vagy frekik, ha duplex jellegű az ök.,
Az antennák fajtája (a tied is, ha több van:) ),
A kimenő teljesítmények,
A vett jelszint (ha hihetsz a rádiódnak, vagy egyáltalán kijelez valamit az S-mérő)
bővebben az értékelő kód (SIO kód, SINPO kód, stb; van sokféle)
Terjedést befolyásoló körülmény ("extra terjedés volt", zivatar volt, talajmenti köd volt)

A log lehet egy kockás papírfüzet is. Vannak log-programok (versenyzésre jó, mert gyorsabb, aut "lapátol" adatokat, meg ilyenek.)
Elég lehet egy jól megszerkesztett excel táblázat (lehet benne keresni) - mivel én nem versenyzek, ilyenem van (ill. volt; amikor rádióztam...)
HG1DLV Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10701
Szia !

Beirod az ellenállomás hivójelét,
a qso kezdetét/végét,(dátum,óra ,perc,) Ált: GMT, milyen minőségben vetted
(vételjellemzés)az ellenállomás operátorának neve, qth-ja.
Ez a minimum.
A qso hogy zajlik?

Leadod az általános hivást,(persze előtte meggyőződsz hogy szabad-e a frekvencia)
vagy ha célzottan valakit hivsz bemondod a hivójelét:
Pl: HA1xxx HA6yyy hiv, vétel.
ha létrejön az összeköttetés, szépen bemutatkoztok, elmondod az állomásod földrajzi helyét(QRA),hogyan vételezed (riport),milyen adóteljesitményt használsz, milyen antennával.Utána beszélhettek a többi,ide tartozó dologról.QSO közben néha nem árt bemondani a hivójeletek,de legalább a qso elején és végén KELL!
Ha befejezted a beszélgetést, szépen elköszönsz, megköszönöd a qso-t, elmondod hogy kérsz-e,és küldesz-e qsl lapot,meg ilyenek.
Amit kerülj/tarts be(ez csak az én meglátásom):
-Hagyd szóhoz jutni a partnert,
-Lényegtelen hülyeségekről ne rádión beszélgessetek,
Ha ezt betartod, nem fogsz olyan lenni mint a sok "dömper",aki telefon helyett használja a rádiót.
Röviden ennnyi.

Üdv ! Luki
DJ Szegecs Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10700
de ami ott szerepel az 1 perc alatt lerádiózható, a vizsga pedig 10 perces a dokumentációk szerint.

A maradék időben hosszasan kell búcsúzkodni, akkor is, ha tudod, hogy holnap újra beszéltek, asszonynak, gyereknek sok sikert kívánni az élethez, az aktuális orvosi problémákat (prosztata, stb.) részletesen ecsetelni. :))))
Hallgass bele a galyai átjátszóba, ott profin nyomják :DDDD
V63 106 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10699

Feltennék egy igazi amatőr kérdést (ki hogy érti. Amatőr mert totál kezdő vagyok a kérdést érintő körben és amatőr mert amatőr téma :))

Hogy néz ki pontosan egy LOG? Hogy kell kitölteni? Mit kell mondani a rádióban és hogy zajlik egy teljesen szakszerű amatőr QSO (már tanulom a Q kódokat :)) ?

Tudom, van egy weblap ahol pár szóban le van írva, de ami ott szerepel az 1 perc alatt lerádiózható, a vizsga pedig 10 perces a dokumentációk szerint.

Ebben kérném a segítségeteket!

V63 106 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10698
Köszi :) Talán akkor megoldódik ez a régóta húzódott eset.
Előzmény: HG1DLV (10697)
HG1DLV Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10697
Szia !

Az jó,akkor én nem kellek a projekthez,innen már meg tudod oldani egyedül is.

Üdv ! Luki
Előzmény: V63 106 (10696)
V63 106 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10696

Az túlzás, hogy beszéltem :) Megpróbáltam :) Csak minden nap 9-re esek haza a melóból elküldök neki egy levelet, másnap 9kor este megnézem, harmadnap válaszolok :)))

Eddig arra jutottam, hogy vállalná, és meglepően kedvező áron ahhoz képest amilyen árakat én eddig hallottam. Majd szívrohamot kaptam, ehhez képest a barátodé kítűnőnek mondható.

Előzmény: HG1DLV (10695)
HG1DLV Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10695
Szia !

Szerintem a postaköltség nagyban megdrágitaná a dolgot.(Vidéki vagyok)
Azért küldd el a rajzot, megnézem mennyiből tudom kihozni.
A kollégámmal beszéltél?

Üdv ! Luki
Előzmény: V63 106 (10694)
V63 106 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10694
amúgy nem vállalsz panel építést? Nem ingyen.
Előzmény: HG1DLV (10692)
V63 106 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10693

Én is ezt mondtam neki, hogy egy új Kenwood vagy Yaesu rádió nem olcsó. A régiek közül pedig kevés a turkálásmentes ami jó is.

Amúgy mennyibe kerül a frekvencia engedélyeztetés, rádió engedélyeztetés?

(ezért jobb az amatőrség, ott nincsenek ilyenek, alig várom már mikor lesz vizsga :))

Előzmény: HG1DLV (10692)
HG1DLV Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10692
Hali !

Mondd meg az ismerősödnek,hogy nézzen jobban utána a dolgoknak,cégeknek rengeteg megoldást kinálnak a mobilszolgáltatók a számlák összegének csökkentésére, nemegyszer 0 Ft percdijakkal operálnak.
Szerintem ha a mostani számláját soknak találja,a hivatalos engedélyezés, frekihasználat diján ,és rádióárakon el fogja sirni magát.

Üdv ! Luki
Előzmény: V63 106 (10691)
V63 106 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 10691

Sziasztok!

Lenne egy újabb jó kérdésem, vagyis nem nekem, hanem egy ismerős tette fel, és valljuk be nem tudtam neki mit mondani.

Van neki egy kis cége és a mobilszámlájuk igen magas. Egy kis településen dolgoznak mindenféle fuvarozással meg egyebekkel. Próbálkoztak már CB-vel, PMR-el, de nem vált be. És most URH kézirádiókat szeretnének persze hivatalos úton. Néztem neki az NHH oldalát de elég zavaros volt. Hol, hogyan és mennyiért lehet engedélyt kérelmezni a 160-as sávra, max 25 W-ra, 1 szimplex csatornára?

Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.08.04 0 0 10690
Szia Ernő!
Ha netán segedelem, akkor ismételd meg keresésed ebben a topikban:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9098576&la=53517170

Akad itt néhány megszállotja a haditechnikának. :-)

Öreg Csóka
Előzmény: Törölt nick (10687)
V63 106 Creative Commons License 2007.08.04 0 0 10689
Jó kérdés mi lehet ez. Van ismerősöm aki annó foglalkozott ilyenekkel, megprobálok utánakérdezni de semmit nem tudok ígérni :) Azért megnézem! :)
Előzmény: Törölt nick (10687)
V63 106 Creative Commons License 2007.08.04 0 0 10688

Már döntöttem :)

- Húgom nincs :)

- A gány munkát nem szeretem és így hosszú kihagyás után tuti az lenne főleg ezekkel a kezdetleges eszközökkel

- Marad a készíttetés, de az ár nem mindegy, ezért keresem a legolcsóbbat. Mert ha van egy X minőség ahhoz soksok ára tartozik. Egy ár itt, egy ár ott. A legolcsóbb köll :)))

Előzmény: Doky586 (10686)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.04 0 0 10687
Kedves kortársaim!
Kegyetekre számítva keresek egy kapcsolási rajzot ... netán gépkönyvet.
A berendezés katonai célra készült, és "zajzáras hangszóró erősítő" a felirata ... a gyártó: "HTÜ" (???).
Műszerszürke dobozban van, a hátulján hűtőbordákkal (3db), az elején pedig MH4-es (BRG) mikrofonnak is van csatlakozása. Az eszköz az R107-es és az R111-es rádióhoz készült stabil telepítéshez kihangosítónak és mikrofonerősítőnek. A belseje meglepően sok alkatrészt tartalmaz. Bagóért vettem és illeszteném az R107-esemhez, de kapcsolási rajz nélkül nem megy, csatlakozó kábelem pedig nincs hozzá.
Doky586 Creative Commons License 2007.08.04 0 0 10686

"Sajnos félelmetes haszonnal és árakkal dolgoznak."

"inkább ama kevés pénzből ami van, de fizetek"

Döntsd el mit is akarsz..

1.: Odaadod a húgicának hogy csinálja meg, de előtte elmondod neki mi is az a forrasztópáka, nyák, stb..  :-)

2.: Megcsinálod magadnak, úgy ahogy akarod olyanra amilyenre akarod.

3.: Fizetsz és legyártják neked tökéletes minőségben; 1 vagy 2 (vagy több) oldalas nyákra furatgalvanizálva, lötstoplakkozva, feliratozva, pozíciószitázva, ónozva, kontúrmarva, stb, stb..

Az ár és a minőség egyenesen arányos..

Előzmény: V63 106 (10685)
V63 106 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 10685
Nevess ki, de sosem tudtam szépen dolgozni próbanyákra, mindig gány lett és a szép munkát szeretem Ezért inkább ama kevés pénzből ami van, de fizetek az illetőnek ha szépen megépíti nekem! Nem vállalod? :))
Előzmény: HG1DLV (10684)
HG1DLV Creative Commons License 2007.08.03 0 0 10684

Na ez az....
Előzmény: HG1DLV (10683)
HG1DLV Creative Commons License 2007.08.03 0 0 10683
Hali !

Öreg Csókának igaza van, ha nem bonyolult az áramkör, csináld meg próbanyákra.
A Lomex-nél lehet venni egy csomó fajtát, én is sokat épitek ilyen panelra,
kis gyakorlattal szépen lehet dolgozni rajta.
(Ez egy primkó progizó a fotón,igy néz ki próbanyákon.)
Sok sikert!

Üdv ! Luki HG1DLV
Előzmény: V63 106 (10681)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.08.03 0 0 10682
Üdv!

No, már sokat agyalogtunk itt a nyák-gyártás kapcsán. Nagyon egyszerüen túl lehet lépni a problémán, ha az alábbi linken levő próbanyáknak nevezett panelon csinálod meg az áramköröd.

http://www.hqvideo.hu/info/hu/pp-um-13a.html

(Vergődtem a kétoldalas nyák-készítéssel. Mivel létezik kétoldalas kivitelű próbanyáknak nevezett panel, -sőt olyan is, ahol minden perforáció egy-egy pöttyöcske, és nem sávos- én már csak ilyenre építkezek. Azért az egyszerübbeket, és az egyoldalasokat legyártom magamnak.)

Öreg Csóka
Előzmény: V63 106 (10681)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!