Nem csak amatőr sávon vannak ezek a magán QSO-k, hanem sávon kívül is. Szerintem ti is tudjátok kikre gondolok, ha azt mondom, hogy a vezeték néküli mikrofonok sávjában vannak.
Amúgy a magánozó amatőrök sem zavarnak csak így a kezdő (mint én) nem tudok tőlük tanulni. Mert hülyülni, nyomkodni, fingani én is tudok de akkor annak mi értelme?
Értem.Hát ez gáz... Mondjuk ha van jó példa is,akkor legyen az a mérvadó,a többivel pedig nem kell törődni.A kör qso pedig ugye nem kötelezö.:-) Amikor én kezdtem rádiózni, szerencsém volt, mert nagyon jó mentoraim voltak, akik nem csak szakmailag,hanem emberileg is jók voltak. Sok mindent tanultam tőlük,aminek még a mai világban is sok hasznát veszem. A mai napig barátságot ápolok velük.(Ha nem is mindig személyesen,de rádión keresztül igyekszem..) Mondjuk elég nehéz olyan embert találni ,aki tud segiteni olyan módon,hogy az jó is legyen..
Az a baj, hogy amiről írtam, sajnos rádióamatőrök követik el. Megvan a szokásos fix csatorna, ahol szinte napi rendszerességgel forgalmaznak ugyanazok, rendszerint nem amatőr témákról. Mivel ismerik egymás hangját, így nem mondanak hívójelet, qth-t, a világon semmit. Az éppen bennüket hallgató amatőr meg csodálkozik...
Van azért jó példa is szép számmal, de ezektől a telefonpótlóvá minősített egykori kör-qso-któl feláll a hátamon a szőr.
Lelkesen jegyzetelem az esetményeket, tanácsokat, hogy ne hagyjak ki semmit a vizsgán. Úgy hallottam, hogy ezt a részét is nagyon szigorúan veszik (megértem), nem szeretnék (sokat) hibázni majd.
>Mit kell mondani a rádióban és hogy zajlik egy teljesen szakszerű amatőr QSO (már tanulom a Q kódokat :)) ?
Mivel lehet olyan összeköttetés folyamatban a fekvencián amelynek legalább egy egy állomását nem hallod de az adásod zavar legalább egy állomást, ezért első dolgod megbizonyosdni, hogy nem zavarsz már folyamatban lévő összeköttetést.
Leadod: "QSL?" vagy bemondod: "Foglalt a frekvencia?" és vársz legalább 10 s-ot. Ha nincs válasz, akkor adsz általános hívást.
Igazad van, túl könnyen hozzá lehet jutni rádiókhoz, (Sok kinai sz..r)a sok dömperke meg egyből "rádiós"lesz,aztán osztják az észt,ha kell- ha nem. Mivel a rádiós szabálysértésekkel az illetékes hatóság nem foglalkozik, nem is fog változni semmi :-( Az meg sovány vigasz hogy saját magukat minősitik a delikvensek, mert a bosszuságot másnak okozzák,és az amatőrők jóhirét is rontják.
Az igazi csemegéket mostanában szimplexen hallom. :-( Se hívójel, se név, se QTH. Az esetek többségében QRX-re nincs reagálás. Hááát, így is lehet, de minek?
Nagyon szépen köszönöm a részletes beszámolót :) Sokat segítettetek, most már tudom majd hogyan is fussak neki a vizsgának vagyis a gyakorlati részének.
Az átjátszók népessége tanulási szempontból minősíthetetlen, tisztelet azon nagyon kevés kivételnek akik épp értelmes témáról szakszerűen beszélgetnek.
Szoktam hallgatni az S és R csatornákat is, már amikor olyan helyen vagyok és időm engedi de néha még a vasutasok adok-kapok beszélgetése is több értelmet sugároz. Isten őrizz, hogy bármelyik amatőr kollégát itt ezek vagy az ott hallottak alapján minősítsem! Bízom benne, hogy leendő amatőr QSO-im első példányai örömteliek lesznek és kedvet csinálnak a további forgalmazáshoz :)
A log-nak tartalmaznia kell a "lényeges körülményeket".
Dátum, Pontos idő UTC (gyakorlatilag Greenwich, téli időszámítás), Hívójelek, sáv, üzemmód, ellenállomás helye (QTH), a összeköttetés értékelése (beszédminőség, jelszint: szubjektív számjegyekkel, pl. 59).
Beírható még: A pontos freki (amióta van pontos frekijű rádió, azóta ez könnyebb, mint mondjuk 1935-ben volt) - vagy frekik, ha duplex jellegű az ök., Az antennák fajtája (a tied is, ha több van:) ), A kimenő teljesítmények, A vett jelszint (ha hihetsz a rádiódnak, vagy egyáltalán kijelez valamit az S-mérő) bővebben az értékelő kód (SIO kód, SINPO kód, stb; van sokféle) Terjedést befolyásoló körülmény ("extra terjedés volt", zivatar volt, talajmenti köd volt)
A log lehet egy kockás papírfüzet is. Vannak log-programok (versenyzésre jó, mert gyorsabb, aut "lapátol" adatokat, meg ilyenek.) Elég lehet egy jól megszerkesztett excel táblázat (lehet benne keresni) - mivel én nem versenyzek, ilyenem van (ill. volt; amikor rádióztam...)
Beirod az ellenállomás hivójelét, a qso kezdetét/végét,(dátum,óra ,perc,) Ált: GMT, milyen minőségben vetted (vételjellemzés)az ellenállomás operátorának neve, qth-ja. Ez a minimum. A qso hogy zajlik?
Leadod az általános hivást,(persze előtte meggyőződsz hogy szabad-e a frekvencia) vagy ha célzottan valakit hivsz bemondod a hivójelét: Pl: HA1xxx HA6yyy hiv, vétel. ha létrejön az összeköttetés, szépen bemutatkoztok, elmondod az állomásod földrajzi helyét(QRA),hogyan vételezed (riport),milyen adóteljesitményt használsz, milyen antennával.Utána beszélhettek a többi,ide tartozó dologról.QSO közben néha nem árt bemondani a hivójeletek,de legalább a qso elején és végén KELL! Ha befejezted a beszélgetést, szépen elköszönsz, megköszönöd a qso-t, elmondod hogy kérsz-e,és küldesz-e qsl lapot,meg ilyenek. Amit kerülj/tarts be(ez csak az én meglátásom): -Hagyd szóhoz jutni a partnert, -Lényegtelen hülyeségekről ne rádión beszélgessetek, Ha ezt betartod, nem fogsz olyan lenni mint a sok "dömper",aki telefon helyett használja a rádiót. Röviden ennnyi.
de ami ott szerepel az 1 perc alatt lerádiózható, a vizsga pedig 10 perces a dokumentációk szerint.
A maradék időben hosszasan kell búcsúzkodni, akkor is, ha tudod, hogy holnap újra beszéltek, asszonynak, gyereknek sok sikert kívánni az élethez, az aktuális orvosi problémákat (prosztata, stb.) részletesen ecsetelni. :)))) Hallgass bele a galyai átjátszóba, ott profin nyomják :DDDD
Feltennék egy igazi amatőr kérdést (ki hogy érti. Amatőr mert totál kezdő vagyok a kérdést érintő körben és amatőr mert amatőr téma :))
Hogy néz ki pontosan egy LOG? Hogy kell kitölteni? Mit kell mondani a rádióban és hogy zajlik egy teljesen szakszerű amatőr QSO (már tanulom a Q kódokat :)) ?
Tudom, van egy weblap ahol pár szóban le van írva, de ami ott szerepel az 1 perc alatt lerádiózható, a vizsga pedig 10 perces a dokumentációk szerint.
Az túlzás, hogy beszéltem :) Megpróbáltam :) Csak minden nap 9-re esek haza a melóból elküldök neki egy levelet, másnap 9kor este megnézem, harmadnap válaszolok :)))
Eddig arra jutottam, hogy vállalná, és meglepően kedvező áron ahhoz képest amilyen árakat én eddig hallottam. Majd szívrohamot kaptam, ehhez képest a barátodé kítűnőnek mondható.
Szerintem a postaköltség nagyban megdrágitaná a dolgot.(Vidéki vagyok) Azért küldd el a rajzot, megnézem mennyiből tudom kihozni. A kollégámmal beszéltél?
Mondd meg az ismerősödnek,hogy nézzen jobban utána a dolgoknak,cégeknek rengeteg megoldást kinálnak a mobilszolgáltatók a számlák összegének csökkentésére, nemegyszer 0 Ft percdijakkal operálnak. Szerintem ha a mostani számláját soknak találja,a hivatalos engedélyezés, frekihasználat diján ,és rádióárakon el fogja sirni magát.
Lenne egy újabb jó kérdésem, vagyis nem nekem, hanem egy ismerős tette fel, és valljuk be nem tudtam neki mit mondani.
Van neki egy kis cége és a mobilszámlájuk igen magas. Egy kis településen dolgoznak mindenféle fuvarozással meg egyebekkel. Próbálkoztak már CB-vel, PMR-el, de nem vált be. És most URH kézirádiókat szeretnének persze hivatalos úton. Néztem neki az NHH oldalát de elég zavaros volt. Hol, hogyan és mennyiért lehet engedélyt kérelmezni a 160-as sávra, max 25 W-ra, 1 szimplex csatornára?
- A gány munkát nem szeretem és így hosszú kihagyás után tuti az lenne főleg ezekkel a kezdetleges eszközökkel
- Marad a készíttetés, de az ár nem mindegy, ezért keresem a legolcsóbbat. Mert ha van egy X minőség ahhoz soksok ára tartozik. Egy ár itt, egy ár ott. A legolcsóbb köll :)))
Kedves kortársaim! Kegyetekre számítva keresek egy kapcsolási rajzot ... netán gépkönyvet. A berendezés katonai célra készült, és "zajzáras hangszóró erősítő" a felirata ... a gyártó: "HTÜ" (???). Műszerszürke dobozban van, a hátulján hűtőbordákkal (3db), az elején pedig MH4-es (BRG) mikrofonnak is van csatlakozása. Az eszköz az R107-es és az R111-es rádióhoz készült stabil telepítéshez kihangosítónak és mikrofonerősítőnek. A belseje meglepően sok alkatrészt tartalmaz. Bagóért vettem és illeszteném az R107-esemhez, de kapcsolási rajz nélkül nem megy, csatlakozó kábelem pedig nincs hozzá.
Nevess ki, de sosem tudtam szépen dolgozni próbanyákra, mindig gány lett és a szép munkát szeretem Ezért inkább ama kevés pénzből ami van, de fizetek az illetőnek ha szépen megépíti nekem! Nem vállalod? :))
Öreg Csókának igaza van, ha nem bonyolult az áramkör, csináld meg próbanyákra. A Lomex-nél lehet venni egy csomó fajtát, én is sokat épitek ilyen panelra, kis gyakorlattal szépen lehet dolgozni rajta. (Ez egy primkó progizó a fotón,igy néz ki próbanyákon.) Sok sikert!
No, már sokat agyalogtunk itt a nyák-gyártás kapcsán. Nagyon egyszerüen túl lehet lépni a problémán, ha az alábbi linken levő próbanyáknak nevezett panelon csinálod meg az áramköröd.
http://www.hqvideo.hu/info/hu/pp-um-13a.html
(Vergődtem a kétoldalas nyák-készítéssel. Mivel létezik kétoldalas kivitelű próbanyáknak nevezett panel, -sőt olyan is, ahol minden perforáció egy-egy pöttyöcske, és nem sávos- én már csak ilyenre építkezek. Azért az egyszerübbeket, és az egyoldalasokat legyártom magamnak.)