Keresés

Részletes keresés

kndi Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26891

Szerintem simán elhagyhatod a fehérje pihentetést, sőt, igazából a mash out sem fontos (http://brulosophy.com/2019/08/12/the-mashout-effect-exbeeriment-results/). Én úgy csinálom, hogy zsákban mashelek, majd egy óra után átrakom egy másik vödörbe/edénybe a zsákot, amiben 75 fokos víz van, elkeverem, benne hagyom pár percig, lecsöpögtetem, majd a lev(ek)et átöntöm a forralóedénybe. Sőt, van aki a második vödörbe már csak sima hideg vizet tesz. (Mivel utána úgy is forralni fogom őket, én szívesebben áztatom már eleve forróban, hamarabb fel fog majd forrni utána.) Ha elég nagy az edény, akkor lehet akár egy lépésben a teljes vízmennyiséggel is zsákban mashelni.

Előzmény: Jhonny03 (26887)
becherovka83 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26890

Használt már valaki közületek Brewartech Kölsch ale száraz élesztőt? Két fajta sörömhöz is azt adtam és nem nagyon akarnak erjedésnek indulni... Szombaton este oltottam be őket és még egy kis hab sincs rajtuk. Ellenben a tegnap este beoltott golden ale már vígan kotyog, amihez ugyan ilyen márkájú, csak British ale élesztőt használtam. Létezhet hogy ilyen lassan indul be, vagy valami gond lehet vele? 24 fokosan oltottam be a sörlét, igaz max erjedési hőfoknak 22 fokot ír. Lehet gond ez a 2 fok? Ennyitől gondolom még nem pusztulnak el az élesztőgombák?

becherovka83 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26889

A főzéseim során a lecefrézett malátát a szomszédunk baromfiai szokták megkapni. Az utolsó főzésnél támadt egy gondoltaom és krumplinyomóval kiszárítottam a malátát, így nem rohad be, mire kiporciózza a szárnyasoknak. A  tejeskávé ment a komposztra, de szerintetek megfelelő szűrés után hozzá lehetne önteni ezt is a forralandó léhez? Igazából csak 1-2 literről van szó, de ha sör is lehet belőle, akkor legközelebb leszűröm és mehet a többihez.

Tótikám Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26888

Megoszlanak a vélemények , de inkább a nem áll nyerésre. Kezdetben célszerű egyszerű receptet választani pl. egykomlós, majd nem egy malátás : 90% maris- other , 10% cara pils maláta, mellé valami aromás komló pl. amariló,citra. 70 C vízbe bekevered majd 67C-on tartod kb. egy órát. 78C-on szűrés, egy óra komló forralás. Élesztő: US05,vagy M44. 18-20 l esetén egy zacskó élesztő elég. Sörtervező használata nagyon hasznos pl. brewersfriend . Hasznos lehet Sörfőzés otthon egyszerűen, ha emlékem nem csal le is tölthető, de vásárlás esetén sem drága .

Előzmény: Jhonny03 (26887)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 26887

Hálásan köszönöm a válaszokat! Még egy kérdés a receptel kapcsolatban. Érdemes egy 55 fokos fehérje pihentetési időszakot tartanunk? Vagy úgy általában érdemes mindig? 

Előzmény: Tótikám (26886)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26886

Nem ,enzim aktivitás meg szünése78 C.

Előzmény: Jhonny03 (26883)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26885

Mind két megoldás jó. Rehidratálás 35C vízre rá szórod az élesztőt és fél óra múlva használhatod. Természetesen vizet ,edényt gondosan forralod előtte . Hogy tegyél a sörélesztő kedvére?Hasznos lehet .

Előzmény: Jhonny03 (26882)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26884

Ízlés kérdése, de 6-7gr/l. Hasznos lehet, brewersfriend  priming calculator .

Előzmény: Jhonny03 (26881)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26883

Ezt a receptet szeretném majd elkészíteni:https://www.buvosszakacs.com/2014/04/13/amerikai-ipa-nyaras-tamas-es-deres-attila/

Az lenne mèg a kérdésem, hogy a kicefrézés is 69fokon történik?

Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26882

Még egy kérdés. A következő söröm amit főzök, egy IPA lesz. Az élesztőt ott is elég, ha csak rá szórom a tetejére, vagy hidratáljam előtte az élesztőt? Ha hidratálnom kell, annak a folyamata pontosan hogyan működik?

Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.10 0 0 26881

Palackozásnál mennyi cukrot érdemes használni a búzasörhöz? Recept szerint 5g/fél literes üveg van írva. Nem lesz sok? 

Előzmény: kndi (26879)
kndi Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26880

Semmi keresűséget nem ad már a hidegkomlózás. Csak aromát ad, hogy az citrusos-e vagy sem, komló fajtája válogatja.

Előzmény: akoscivic (26877)
kndi Creative Commons License 2020.05.09 0 1 26879

Tökéletes. Palackozás után hagyd szobahőmérsékleten 1-2 hétig, aztán ha teljesen szénsavas lett, nyugodtan tárold a pincében 12 fokon, teljesen jó lesz neki. Ha rögtön hűtőbe vagy pincébe tennéd, csak lassítanál a folyamaton. Amit inni akarsz, pár nappal előtte berakod a hűtőbe.

Palackozásnál ha az egyiket PET palackba töltöd és a többiekkel együtt tartod, akkor annak a nyomogatásával tudod követni a karbonizációt. 8 liter cefrébe tettél egy csomag élesztőt, szép egészséges fermentációd lesz, bőven marad a palackokba is, szerintem 1 hét allatt szénsavas lesz szobahőmérsékleten. Ez még nem jelenti, hogy kész, még bőven lehet neki időt hagyni, hogy érjen. Ne siesd el, ha hamar kóstolsz, csalódsz... Bár ha jól emlékszem búzát írtál, annak kell a legkevesebb érés, 3 héttel oltás után is már egész jó lesz :) Most figyeld a kotyogód, ha már nyugodni látszik, vegyél mintát, tedd ezt pár naponta, és ha 2 nap allatt nem csökken semmit, akkor palackozhatod. De ez sem kötelező, az égvilágon semmi baja nem lesz, ha ott hagyod egy-két hónapig, és csak utána palackozol.

Előzmény: Jhonny03 (26878)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26878

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat és a segítséget. Sokat tanultam az első főzésem után. Mivel nincs lehetőségem külön erjeszteni a felét (nincs még egy erjesztő vödröm), így az a megoldás maradt, hogy majd palackozás előtt próbálom meg hígítani palackozott vízzel. Remélem azért valami iható dolgot kapok végül😅.  Egyébként palackozás után érdemes pár napig szobahőmérsékleten hagyni, vagy egyből mehet a hidegre? Ha nem fér be a hűtőbe az összes palack, a pince is jó megoldás (állandó 12fokos)? 

Előzmény: kndi (26876)
akoscivic Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26877

Hideg komlózással csak keserűséget tudok adni a sörnek vagy esetleg citrusosságot is?

Köszönöm.

kndi Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26876

Amit írtam az akkora volt érvényes, amikor történt... Tehát még beoltás előtt, akkor nem lett volna semmi gond.

Így utólag már nem feltétlen tenném ezt, bár szerintem most is működhet. Ha én lennék, akkor azt tenném, hogy a felét óvatosan lecsapolom (4 liter), ahhoz hozzákeverek óvatosan 3.5 liter vizet, majd egy másik tartályban hagyom tovább erjedni őt is. A végén össze lehet hasonlítani, és ha az egyik nagyon szar, könnyen lehet, hogy a másik jó lesz. De hogy őszinte legyek, szerintem mindkettő simán iható lenne :) A sűrű változat majdnem dupla olyan erős lesz, és lehet, hogy a keserűsége nem lesz összhangban az alkoholfokkal. Egyébként ezen is lehetne még segíteni egy kis komlóteával, de nem feltétlen az első sörnál állnék neki ennek.

kndi Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26875

Az égvilágon semmi gond nincs, pótold 7 "egészséges vízzel" (javaslom a bontatlan ásványvízet most, az biztos tiszta, de szűrt, campdenes víz is jöhet) és megkapod az 1.048-as fajsúlyt. Szinte teljesen olyan lesz, mintha semmi sem történt volna. Van aki így szokta megoldani a gyors hűtést. Úgy lövi be a komlóforralást, hogy kevesebb, de sűrűbb lé maradjon, majd jó hideg vízzel, akár jéggel pótolja a megfelelő mennyiségre. Partial boil technika.

Valószínűleg nagyon durva lángon/erős rendszeren forraltad. Teljesen rendszer függő az elpárologtatás (edény anyaga, átmérője, rezsó/kerámia/indukció, BTU vagy watt szám, stb.). Pár főzés után látni fogod, hogy a rendszered mennyit párologtat egy óra allatt és bele tudod kalkulálni a forralás előtti mennyiség belövéséhez. Lényeg, hogy mindig jegyzetelj, bármit ami eszedbe jut, később hasznos lehet, és vicces lesz tapasztalt fejjel visszaolvasni :). De felesleges ekkora láng neki, nyugodtan visszavehetsz, hogy sokkal kevesebb párologjon el, csak a lényeg, hogy folyamatosan forrásban legyen. Van egy olyan "városi legenda", hogy nagyon durván fortyognia kell a lének közben, de ez házi körülmények között nem számít (forrás: http://brulosophy.com/2017/05/29/boil-vigor-weak-vs-strong-exbeeriment-results/).

Előzmény: Jhonny03 (26867)
Hank Evans Creative Commons License 2020.05.09 0 0 26874

Szerintem várd ki a végét, lehet, hogy érdekes lesz a kísérlet eredménye. Még az sem kizárt, hogy új sörtípust alkottál, amit rólad fognak elnevezni...

Viszont mindenképpen szorgalmasan mérj fajsúlyt, nehogy a palackozás után meglepetés érjen, egy-két robbanó üveg formájában.

Előzmény: Jhonny03 (26872)
lacci40 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 26873

A legegyszerűbb és olcsóbb a söröshordó én 50 és 30 literesben is főztem jól lehet vele boldogulni és akkora lyukat vágsz rá amekkorát akarsz

Előzmény: Jhonny03 (26870)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 26872

Az IPA-t ezek után biztos, hogy másik főző edényben fogom elkészíteni😁 Viszont akkor a komlóforralás intenzitásából nem veszek vissza. Szerinted ebből lesz valami sör szerű dolog (amit előzőleg készítettem), vagy nem érdemes várni rá. Mert gondolom egy nagyon magas alkohol tartalmú, lehet túl komlós ízű búzasör fog ki kerekedni belőle...😅

Előzmény: Hank Evans (26871)
Hank Evans Creative Commons License 2020.05.08 0 0 26871

Tanácstalan vagyok. Kétségkívül elég nagy az átmérője az edényednek, de ennyi idő alatt ez akkor is rengeteg "elforrás". Az pedig szerintem sosem baj, ha rotyog rendesen, sőt. Az úgy jó.

Előzmény: Jhonny03 (26870)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 26870

Köszönöm a gyors választ, és a recept ajánlást. Mindenképpen ezt fogom elkészíteni.

A komló forralás így nézett ki: 1óra keserű komló, 15perc aromakomló és fűszerek. Mérőedénybe lett átszűrve a sörlé, így biztos hogy 17 és fél liter volt kb. Szerintem a főzőedény lehet a ludas🤷🏽♂ Túl nagy az átmérője (45cm) míg a magasság 30cm. Nagyon meglepődtem és csalódott is lettem egyben a főzés végére😞 Komlóforralásnál gondolom az a lényeg hogy rotyogjon rendesen a sörlé, vagy nem? Egyáltalán lehet túlzásba vinni a komlóforralás intenzitását? Elég ha csak kicsit rotyog? 

Előzmény: Hank Evans (26869)
Hank Evans Creative Commons License 2020.05.08 0 0 26869

Meddig forraltad a 18 liter sörlét? Ahhoz, hogy 8 liter maradjon, szerény becslésem szerint min. 4-5 órát kell forralni (edénye válogatja). Mondjuk a végső OG alapján is arra lehet következtetni, hogy sokáig forraltad. Bár szerintem inkább valószínű, hogy nem 18 liter volt a forralás előtti mennyiséged, hanem jóval kevesebb. 

A sokak által kedvelt egyik legjobb IPA recept:

https://www.buvosszakacs.com/2014/04/13/amerikai-ipa-nyaras-tamas-es-deres-attila/

Előzmény: Jhonny03 (26868)
Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 26868

Ja és ha valakinek van egy jól bevált és finom IPA vagy APA receptje, azt nagyon megköszönném ha megosztaná velem. Második főzésre szerintem jó választás lehet mindkettő. Ráadásul imádom is a jó APA és IPA söröket.

Jhonny03 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 26867

Sziasztok!

Tegnap megfőztem életem első sörét. Mivel szeretem a belga búzasört, ezért ennek a főzésének esett a választásom. Olasznál vettem egy Home 15 Hoegaarden white sörfőzőcsomagot. Minden rendben is ment a szűrésnél és máslásnál is. Aztán elkezdtem a kb. 18 liternyi sörlevet forralni a komlóforraláshoz. Komlóforralás is rendben ment. Gyors visszahűtés megtörtént. Mikor a 25fokos sörlevet beöntöttem az erjesztő tartályba, akkor szembesültem vele, hogy 8liter sörlevem maradt, holott elvileg 15-nek kellet volna. Mi lehetett a hiba? Túl intenzív volt a komlóforralás? Vagy túl nagy volt az edény felülete és több nagyobb volt a párolgás? Egy 40 literes 45cm átmérővel rendelkező edényben főztem. Ráadásul megfokoltam és az og:1090. Végül nem akartam ki önteni, csak be raktam az erjesztő tartályba. Valahogy meglehet még menteni a sört? Vagy egy erős és ihatatlan valamit fogok kapni?

Válaszokat előre is köszönöm!

Tótikám Creative Commons License 2020.05.03 0 0 26866

Jól néz ki ,szép habja van. Jöhet a következő főzés.

Előzmény: The Rocketeer (26865)
The Rocketeer Creative Commons License 2020.05.02 0 0 26865

Beszámolok az eddigiekről. Első főzés, lager. Panaszkodtam itt palackozás után pár nappal (két hete), hogy nincs hab, meg széndioxid, de megnyugtattak, hogy majd lesz. Nos hab az van rendesen, széndioxid is több, de remélem több is lesz még. Sajnos nem tudok szakértő módjára részletesen beszámolni az ízekről. Finom lett, markáns a keserűsége, de a terv is ez volt, nekem bejön. A színt nézzétek meg a képen, borostyánnak nevezném, a tisztánál homályosabb, a szűretlennél tisztább. Az édesség lecsökkent, nyilván fogy, vagy elfogyott a cukor. Alkoholt nem mértem, gondolom ahhoz ki kéne kavarni a széndioxidot, meg 20 fokra melegíteni, ehhez nincs szívem, a balling + a cukor alapján 5-5,5 % lehet.

gyurko77 Creative Commons License 2020.05.02 0 0 26864

Köszi! Ilyesmire gondoltam, kipróbálom.

Előzmény: Tótikám (26863)
Tótikám Creative Commons License 2020.05.02 0 0 26863

Gyurko 77     Yeast Washing néven találsz videókat. Pár hónapig tárolhatod, de utána startert kell készíteni. Szárazból nem érdemes (fertőzés veszély stb.) . Volt már aki a vödör aljára öntötte következő főzetett. 

Előzmény: gyurko77 (26862)
gyurko77 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 26862

Sziasztok! Szeretném az erjesztő alján maradt élesztőt tovább vinni a következő sörre. Milyen tapasztalataitok vannak? Mennyit vigyek át? Meddig lehet eltartani? Előre is kösz!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!