Keresés

Részletes keresés

tapirka1014 Creative Commons License 2009.02.10 0 0 359
III. Téli Margita Terep Maraton eredmények a www.ultramarathon.hu-n az eredmények menüpontban.
olipapa Creative Commons License 2009.02.10 0 0 358
olipapa Creative Commons License 2009.02.10 0 0 357
edzéselméletileg pont jókor van az UTMB hez viszonyítva. Persze csak kellően felkészülteknek, vagy lazán tolva. Nekem más lesz várhatóan, egynapos versenyző vagyok (legalább is eddig)
Előzmény: Summer Comfort (355)
Fat Creative Commons License 2009.02.10 0 0 356
Előzmény: Summer Comfort (355)
Summer Comfort Creative Commons License 2009.02.10 0 0 355

Levélben megérdeklődtem a szervezőktől, hogy saját utazással is be lehet-e csatlakozni, a válasz igenlő. Egy csökkentett árat határoznak meg, szeretnék még ezen a héten kiszámolni. A honlap angol és holland nyelven is elkészül pár napon belül. A létszámot korlátosan tartják (ha jól értem <25 fő), a "kellemes hangulat" miatt. A napi etapok már rögzítettek, azt már most is láthatjuk a honlapjukon. A rendezők közül is többen indulnak az PTL/UTMB/CCC valamelyikén.

Előzmény: olipapa (327)
csanya. Creative Commons License 2009.02.10 0 0 354
Megkérném a lámpa és a zokni tesztelőket írjanak még ma mélt a csanyakukacyahoopontcomra a tapasztalataikról! Köszi.
medvegyu Creative Commons License 2009.02.10 0 0 353
Tegnap reggel vizsgálódtam hóban futás ügyében, épp akkor tájt kezdődött a havazás, mikor indultam. Nagyon jól esett ez is kis tél, bár csontra eláztam.
A Virágos-nyergeben kb. két centi hó volt, ma reggel néztem a bicajról, hogy tiszta hó a Hármashatárhegy északi oldala, sőt a kertünkben sem olvadt még le a fákról se.
Ma lehet, hogy lesz ráadás.

Hétvégén a farsangi futás lehet, hogy havas lesz :-)!
Előzmény: olipapa (352)
olipapa Creative Commons License 2009.02.10 0 0 352
Nálunk szép havas lett a hegy, szép és jó volt reggel koccanni rajta.
csanya. Creative Commons License 2009.02.09 0 0 351
"Te csanya, aki ezt a hülyeséget bevállalja, hogy eltérő zoknikban nyomja végig az egyik legkeményebb extrém téli ttúrát, annak szerintem beszámoló nélkül is járna a célban a másik... Amúgy meg mit lehet egy ilyen beszámolóba írni? Azt, hogy végig fázott az egyik lábam?? :))"

Nem csak hogy bevállalta, hanem a leggyorsabbat menő trió egyik tagja volt az egyik teszter. Kerékgyártó Peti. Már írt is egy szép hosszú levelet a zokniról.
Előzmény: efemm (310)
Summer Comfort Creative Commons License 2009.02.09 0 0 350
Nagyon klassz, hogy csináltál ilyet!
Előzmény: olipapa (339)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.09 0 0 349
Gratula nekik!
Előzmény: csanya. (348)
csanya. Creative Commons License 2009.02.09 0 0 348
Azt persze "elfelejtetted" megírni, hogy a leggyorsabb teljesítők 2009-ben a Börzsöny éjszakain:

Farkas László, Kerékgyártó Peti, Mécs László voltak! 8 óra 32 perccel.
Előzmény: CanisLupus (344)
Lúdtalp Creative Commons License 2009.02.09 0 0 347
Ez igen! Tisztára besárgultam. ;-)
Előzmény: CanisLupus (344)
tapirka1014 Creative Commons License 2009.02.09 0 0 346
gratulálok, te perverz állat!!!
Előzmény: CanisLupus (344)
Lúdtalp Creative Commons License 2009.02.09 0 0 345
Hát ez elég horror... jóból is megárt a sok...
Előzmény: olipapa (343)
CanisLupus Creative Commons License 2009.02.09 0 0 344

Börzsöny Éjszakai


Lehet vitatni, hogy a 10:52/km-es átlagtempó vajon futás-e, de az én számomra a terepfutásba ez még belefér, különösen ha a Börzsönyről, majd' 2600 m szintről és téli éjszakáról van szó. Szóval nekem ez futás volt, méghozzá az egyik legjobb, amiben valaha is részem volt. Gondolkodtam azon is, hová is kerüljön ez a beszámoló, aztán úgy döntöttem, hogy itt a helye - mégiscsak a CCC felkészülés része ;-)


A tavalyi Margita 40 + Börzsöny Éjszakai kombó mély nyomokat, de elsősorban szép emlékeket hagyott bennem, jó lett volna ismételni. De miután Csanyával nemrég átvettük a börzsönyi őrület rendezését, egyenesen következett, hogy a szombat délelőtt pakolással, előkészületekkel fog telni. Így is köszönöm Csanyának, hogy "elengedett" a saját túránkra :-) Minden szempontból nagyon készültem az éjszakára, nem is tudom, hogy rendezőként vagy indulóként izgultam jobban :-)


A nevezés zökkenőmentesen ment, aztán a rajtoltatás is. Kicsit tudathasadásos volt magamnak is rajtidőt írni, de később kiderült, hogy volt még néhány beteg dolog az éjszaka :-) Nagy örömmel láttam meg Kerékgyártó Petit, akit mindjárt rá is beszéltem (kb. 2 másodpercbe került :-) ), hogy várja meg a rajtzárást és menjünk együtt. A rajt végén induló csapat aztán kiegészült még Szaszával, Future-rel és Mécs Lacival - huhh, ez aztán az illusztris társaság!


Nyugodt tempóban indultunk felfelé a Z jelzésen, elégedetetten nyugtáztuk, hogy a sárhelyzet nem is olyan barátságtalan (Stirlitz ekkor még nem tudta... :-) ). A godóvári kaptatón aztán befogtuk a mezőny végét, kezdődtek az előzgetések. Mécs Laci gondoskodott róla, hogy nehogy nagy májernek képzeljük magunkat: a legmeredekebb részen kiugrott a sorból és zergeként elnyargalt. Innéttől egy darabig nem csak a légszomjtól hápogtunk Petivel :-)


Szaszáék valahol a Dosnya-nyereg környékén leszakadtak, Petivel ketten nyomtuk tovább. Ahol lehetett, nyugodtan futottunk, a meredek részeket tempósan meggyalogoltuk. A botok már itt sokat segítettek, nem csak a felfeléken, de a sík, jeges részeken is biztonságot, stabilitást adtak. A jég egyébként itt még nem volt igazi probléma, sokkal inkább az egyre sűrűsödő köd lassított minket.


Magosfa után egyre sűrűbb volt a mezőny, de nem tolakodtunk, a szűk helyeken inkább kivártuk a sorunkat, amíg biztonsággal lehet előzni. Különösen igaz volt ez a Nagy-Mánáról lefelé, ahol a sártól csúszott az út, nem is kicsit. A lejtőzés technikában is meg izomzatban is legalább annyira megterhelő volt, mint a felfelé kapaszkodások.


A Rakottyás-völgy-Csóványos mászás meglepően jól ment. Nagyon jó tempót sikerült elkapnunk, érzésre lendületes, hatékony volt a haladásunk. A Pogányvárat megkerülve ismét belemerültünk a ködbe, vagyis szerintem inkább a felhő aljába... Itt azért még tudtunk tájékozódni, de a Phsz-Z találkozás után már gyakorlatilag az orrunkig sem láttunk. A fakitermelés miatt itt ráadásul mindenfelé kerék- és lábnyomok voltak, de szerencsére az ösztönökkel megtámogatott helyismeret segített. Csóványoson gyakorlatilag beértük a túrázók élmezőnyét. A pontőröknek, Csibának és Zolinak hatalmas köszönet a saját szorgalomból működtetett büféért!


Innét eléggé meglassultunk a köd, meg a jegesre kijárt út miatt. Azért csak elértük SC és Zsotyek titkos pontját, ahol nem kértünk Becherovkát :-) Ahogy haladtunk lefelé az Égés-bércen, rikult a köd, ismét lehet gyorsítani. Nagyon jó a ritmus, élvezem a hullámvasutazást, nagyon jó tempót futunk. Jó ez így nekünk? - kérdezem Petit. Jó bizony! - jön rá a válasz. És tényleg jó, de még mennyire!


A Spartacus háznál Berzso, Nyúl és Steve csinálják a hangulatot. És legnagyobb meglepetésre ott van Mécs Laci is, aki egy esésnél megütötte a vállát, ezért visszafogta magát. Tea és pogácsa után hármasban indulunk tovább. A Foltán-keresztig megint csak jó tempóban toljuk, igaz, gyalogosan, de így is jól haladunk. A K jelzésre váltva aztán bejön, amitől tartottam: a forgalmas turistaút teljes szélességében jegesre van taposva-koptatva, ahogy Laci mondta: lehetetlen a dinamikus haladás. Ismét belemerülünk a felhőbe is, szerencsére itt az út egyértelműen vezet. 5 óra menetidővel érünk fel másodszorra is a Csóványosra.


A Khsz lefelé gyakorlatilag életveszélyes. Úgy lépkedünk, mintha tojásokon járkálnánk, mégis hármunk közül valaki mindig éppen lecsúszni készül a hegyoldalon. Végre ereszkedünk annyit, hogy a jeget felváltja a sár, ezen azért jobban kapaszkodik a cipő, és a felhőből is kibújunk. A szurdok csodálatosan szép, ez számomra a túra legkedvesebb része. Megállunk, lekapcsoljuk a lámpákat, és csodáljuk a völgyet - meglepően sokat lehet látni, pedig a holdat felhő takarja.


A patakátkeléseknél nagyon sokat segítenek a botok. Persze van, hogy mélyebbre merül a cipő, de szerencsére klasszikus, belegázolós elázás nélkül sikerül megúsznom mindegyiket. Az átkelések nélkül is elég nehéz most a terep, sárban csúszkálunk, partoldalban araszolunk, fákon, köveken lépünk-mászunk át, itt a fizikai igénybevétel mellett a koncentrált figyelem is fáraszt. Ennek ellenére nagyon tetszik, mondom is Petinek, hogy lehet, hogy én egy perverz állat vagyok, de ezt nagyon élvezem! A Fekete-völgybe érve aztán újra jól futható út fogad minket, hamarosan "sínre kerülünk", és megérkezünk a Hamuházhoz.


A frissítés itt csoki és patakvíz, mindkettő jól esik. Asciimo pálinkával is kínál, abból nem kérünk, indulunk tovább. A pont utáni első útelágazást csúnyán elnézem, jó sokat megyünk, mire rájövünk a tévedésre. Vissza az elágazásig, de jó 10 perces felesleges kitérőt tettünk, mielőtt visszatérünk a K jelzésre. Felfelé az út jól járható, sár, jég alig van, toljuk keményen, és bár gyaloglunk, úgy érzem, futva sem tudnék gyorsabb tempót diktálni. Laci kérdi is, hogy most törleszteni akarok a kavarásért? Jól érzi, benne van ez is, de az is, hogy már szeretnék szembenézni személyes ellenfelemmel, a P+-tel.


Az Aklok-rétje - Hanák-rét szakasz az én nagy mumusom. Tudom, hogy az emelkedők nem igazán hosszúak, meg nem is olyan nagyon meredekek, de ez a rész valamiért mindig a legnehezebb a számomra, készültem rá, hogy most sem lesz könnyű. De ami ott volt, arra azért nem számítottam... Ilyen mennyiségű és állagú sarat, vagy inkább iszapot én még nem láttam teljesítménytúrán. Nem hogy futni, lépni alig lehet benne, kikerülni lehetelen. De nézzük a jó oldalát: legalább nem tapad a cipőre, lefolyik róla. Kínunkban röhögünk, ez jó, amíg a humorunknál vagyunk nincs baj. Megváltásként várom a nagy-hideg-hegyi kaptatót, kizárt, hogy ott is ez legyen! De igen, ott is ugyanez fogad: a fakitermelés során munkagépekkel keresztbe-kasul habosra verték a sarat még a legmeredekebb emelkedőn is. Azért valahogy felértünk :-)


A Nagy-Hideg-Hegyről lefelé a piros ismét letaposott, kijár jég. Lehet, hogy a híg sár jobb volt? Megint a Hülye Járások Minisztériumába való mozgással próbálunk haladni, itt még a szigorú szovjet bírók is maximális pontot adnának egy-egy mozdulatért. Szerencsére ez csak a Taxi-rétig tart, a grófi úton azért már lehet haladni. Jégfoltok ugyan még itt is vannak, de ki lehet őket kerülni, egyre fokozzuk a tempót. A taxi nyiladékban aztán teljes gázra kapcsolok, beteg dolog ez a fejlámpával megvilágított, köves, vizes úton, de a többiek jönnek, hát miért lassítanék? A nyiladék persze soha nem akar véget érni, de ezt már ismerem, mindig ezt csinálja velem... De aztán mégis! Jön az aszfalt, egymás mellett futunk a turistaszálló bejáratáig. Cél, óra leállít: 8:32. És a meglepetés: nem más fogad minket, mint a Hegyek Királynője! Huhh, mintha nem lenne elég, hogy két, általam nagyon nagyra tartott futóval mehettem együtt, egy ilyen túrán!


És hogy legyen egy kis tárgyilagos rész is ebben a hosszúra nyúlt szubjektív beszámolóban:


Bot, bot, bot! Rengeteget segített, igazából el sem tudom képzelni, hogyan tudtam volna nélkülük megcsinálni. Úgy érzem, hogy az emelkedőkön nagyon sokat hozzátett a sebességhez, jobb energiagazdálkodás mellett, mintha a futást eröltettem volna. Mivel valószínűtlen, hogy a CCC élmezőnyét fenyegessem :-) azt gondolom, hogy ezt a fajta, lassú futótempóhoz közeli sebességű gyaloglást igenis érdemes lesz csiszolgatnom.


Nagyon jól jött a kamásli. Régebben is lelke híve voltam már, nem is annyira a víz miatt, hanem mert nnem hagyja, hogy a cipőm telemenjen felvert kaviccsal, szutyokkal. És sikeresen elhárította az iszapbetörést is :-)


És azt hiszem, hogy erőnlétileg is rendben voltam. Így az alapozás derekán jó volt egy kis visszajelzés, hogy hol is tartok, annál is inkább, mert volt egy-két korábbi futás, ami nem ezt mutatta. Az erőmet jól sikerült beosztani (átlagpulzus 145), holtpont nem volt, frissítés rendben, kárt nem tettem magamban. Kedvenc hegységem, a remek társaság, a célbeli fogadtatás pedig egy olyan pozitív élménnyel gazdagított, amiben már régen volt részem.


Ja: továbbra sem kívánom a Börzsöny halálát :-)


Lupus

olipapa Creative Commons License 2009.02.09 0 0 343
sajnos ilyen magasságban már csak leépülés van. Túl magasra megy ahhoz, hogy ebből profitálni lehessen. Fehérje szintézis szinte leáll, regeneráció alig működik. Most kell megerősödni annyira, hogy ne üsse ki teljesen a Himalája. Hazajövetel után a vörösvértestszám magasabb lesz, de ha nem marad izom ami ezt kihasználja, megette a fene. Ezért is mennek magaslati táborozni csak 2000m környékére és nem 6000re a sporik.
Egyébként pedig mivel eltelik a visszajövetel és a CCC között 2-3 hónap, addigra a nyugalmi szintre csökken a hemoglobin szint, tehát semmilyen előnyt nem fog élvezni. Persze még így sem féltem.
Előzmény: Lúdtalp (342)
Lúdtalp Creative Commons License 2009.02.09 0 0 342

"Szűk 3 hónapunk lesz, hogy gatyába rázzam a magashegyi atrófiából."

Gondolom 2 hónapot kinn lesz, az már lehet, hogy emeli az epo/haematocrit szintet addigra nem? Csak ki ne vegyék! Én bízom benne, neki való terep. Nagy hajrá!!!

 

Ja, és úgy 25 kg-mal tuti könnyebb lesz a CCC (a hátizsákot nézve persze) - asszem, jó lesz, ha már a rajtban az elejére áll. 

Előzmény: olipapa (341)
olipapa Creative Commons License 2009.02.08 0 0 341
Még egy magyarral bővölt a CCC-s névsor. Anita tervei szerint a Mont Everset után jön a Mont Blanc félkörre. Utána majd megkérdezzük, melyik volt nehezebb.
Szűk 3 hónapunk lesz, hogy gatyába rázzam a magashegyi atrófiából.
Egyébként vannak egész jó idejei a Mátrabércről és a Téli Mátráról is, tehát messze nem reménytelen a vállalkozás.
zalai ASZFALTSZAGGATÓ Creative Commons License 2009.02.08 0 0 340
Köszi a bothasználati útmutatót!
Előzmény: olipapa (339)
olipapa Creative Commons License 2009.02.08 0 0 339
készítettem egy ilyet. A videjókon majd próbálok javítani, némelyik elég szétesős.
Botozás terepen
kutyA Creative Commons License 2009.02.07 0 0 338
Sziasztok,

nem tudom, miért, de majd' mindenki az FB-re írja a Margita Maraton beszámolóját.

Én az enyémet a TTB-re tettem, cserébe eléggé TTB-s. Azért mégiscsak terep volt.
Summer Comfort Creative Commons License 2009.02.07 0 0 337
Pár flaskányit megtarthatunk magunknak, ha magunk utaznánk és ezt engednék...
Előzmény: Lúdtalp (334)
medvegyu Creative Commons License 2009.02.06 0 0 336
Előzmény: medvegyu (335)
medvegyu Creative Commons License 2009.02.06 0 0 335
Carlos és mindenki, elkészült a javasolt üzenőfal, ahol terepfutással kapcsolatban megjelenhetnek a tartalmak.
Itt egy kiindulási alap:

http://futas.matra115.hu/

Ez egy blog, aminek mindenki cikk szerzője lehet, aki csak szeretne!
Írjatok, szerkesszétek, én csak a technikai részét vállalnám fel, írják azok, akik komolyabban benne vannak a terepfutásban :-)!

Azonosítóhoz írjatok nekem: medvegyu kukacc gmail.com

Előzmény: carlos80 (199)
Lúdtalp Creative Commons License 2009.02.06 0 0 334
Elég borsos áron mérik...
Előzmény: Summer Comfort (332)
olipapa Creative Commons License 2009.02.06 0 0 333
igen igen, elírtam, bocs!
Előzmény: norb29 (329)
Summer Comfort Creative Commons License 2009.02.06 0 0 332
Ki kellene ugrani vodkáért...;)
Előzmény: norb29 (329)
takba74 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 331
Lényegesen "barátibb"...
Előzmény: norb29 (329)
Fat Creative Commons License 2009.02.06 0 0 330

A (másik) honlapjukon meg 196 km van. Belga szervezés, ami nem feltétlenül jelent jót.

Előzmény: norb29 (329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!